A betegek kérdései (2158)

 • Tisztelt Dr nő.szeretném tudni én most pánikbeteg vagyok-e vagy ez mi?nem szeretek sehova menni ithol a lakásba vagyok egész nap még a boltba se igazán megyek inkább a férjem küldöm ha lehet.így jól érzem magam.vérnyomásom kicsit sok a pulzusom az is több… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Melinda,
  A területi Ideggondozóba kéne fordulni segítségért. a tünetek hátterében állhat depresszió, agorafóbia, generalizált szorongás. Személyes beszélgetés során tudnák pontosítani… Még több

 • T:Doktornő! Szeretném megtudni,milyen lelkiállapotot takar,ha valaki elvörösödik és pupillái…

  T:Doktornő!

  Szeretném megtudni,milyen lelkiállapotot takar,ha valaki elvörösödik és pupillái kitágulnak?

  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Kérdező,
  A pontos válaszhoz több információ kéne. Ha elolvassa a honlapomon a szociális fóbiáról írottakat, talán közelebb jut a megoldáshoz / WWW.harmoniamuhely.hu
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Tisztelt Doktor Nő! 27 éves nő vagyok. Párkapcsolati problémáim vannak, vagyis nincsenek mivel…

  Tisztelt Doktor Nő!

  27 éves nő vagyok. Párkapcsolati problémáim vannak, vagyis nincsenek mivel sosincs párom. Nem találok magamnak partnert már 4 éve. (az előtt sem volt még ideális a helyzet). Az a kérdésem, hogy megkaphatom-e, eljön-e, vagy létezik-e az, hogy egy szép napon azzal tudok majd összejönni akit én igazán szeretnék, aki a szívem netovábbja? Az akitől a kémia elindul bennem? Mert sokan a sorstársnőim közül (akiknek van párkapcsolata), azt mondják, sose lesz pasim mert nekem a szépfiúk tetszenek, hogy inkább össze kéne jönnöm egy rondábbal de akkor lenne. De nekem az kell aki kell, aki nem azzal nem tudnék együtt lenni. Nem tudom adjam fel és fogadjam el, hogy sosem leszek olyan boldog mint amilyennek szeretnék lenni, és le kell mondanom arról a férfiról akit igazán szeretnék? (de ez a férfi (most nem konkrét) nem feltétlen a világ legszebb férfija), csak éppenséggel ő az aki megfog aki ha összejönne velem és ő is szeretne végre beteljesedhetnek a boldogságom. Vagy ilyen nincs és maradjak magányos vagy jöjjek össze olyannal aki iránt nem indulok be. (Hajlamos vagyok szinte rajongani egy egy férfiért aki annyira tetszik, de csak ilyen mellett éreznék teljes boldogságot.) Teljesen el vagyok keseredve. Kérem segítsen pár szóban.
  Köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Kérdező,
  a leveléből úgy olvasom, hogy erre a kérdésre Önnek van válasza. Nem tud olyannal együtt lenni, aki nem vonzza igazán. Ezt szerintem tudomásul lehet venni, hogy az Ön számára ezek a - külső - jegyek a meghatározóak. Akkor persze még nyitva a kérdés, hogy a személyiségük milyen módon illeszkedik egymáshoz.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Tisztelt Doktornő!


  Édesanyám pánikbeteg, illetve emellett más betegségei is vannak, a pajzsmirigye alulműködik, nemrég a szemével kapcsolatban is megállapítottak egy betegséget, a ceratoconust. A legnagyobb gondot a pánikbetegség okozza, amire gyógyszereket is szed, illetve… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Mónika,
  én a leírtak hátterében inkább depressziót és agorafóbiát érzékelek. Mindenképp érdemes volna felkeresni egy kollégámat. Pszichoterápia mellett gyógyszeres kezelés szükségessége… Még több

 • Kedves Rita! 26 éves nő vagyok.Tavaly januárban volt először pánikrohamom, elég agresszíven…

  Kedves Rita!

  26 éves nő vagyok.Tavaly januárban volt először pánikrohamom, elég agresszíven jelentkezett.Azóta különböző formában jön elő, néha légszomjam van , máskor megmagyarázhatatlan nyugtalanság gyötör, letöbbször viszont mellkasi fájdalmam van.
  Úgy érzem sikerül kordában tartanom a betegségemet. Egy dolog viszont nyugtalanít. Néhány hónapja furcsa dobbanásokat érzek a szívemben ill a torkomban.Nem tart sokáig 2-3 mp az egész, de reflex szerűen ilyenkor odakapok az ütőeremhez, hogy a pulzusomat ellenőrizzem és olyan mintha ilyenkor kimaradna a szívverésem.
  Kérdésem a következő: ez is a pánikbetegséggel függhet össze, vagy lehet szívritmuszavar? Eléggé zavaró, van hogy egymás után többször érzem, aztán elmúlik, pár napig nem jelentkezik, de van hogy minden nap.
  Kérem segítsen, mert megrémít!
  Még egy kérdés: elképzelhető hogy magamtól meggyógyuljak?Mert sajnos nem engedhetem meg magamnak a szakember segítségét, ugyanis 2 gyerekem van és úgy hallottam hogy nem olcsó dolog a pszichológus segítsége.Tudom hogy ilyet nem illik kérdezni, de hozzávetőlegesen tudna nekem segíteni mégis mennyit kellene félretennem és hány alkalom lenne kb a gyógyulás?
  Előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Kérdező,
  A rendellenes szívütéseket extrasystole-nek hívjuk. Normálisan is előfordul, dohányzás, stressz, kimerültség provokálhatja. Nem a pánikzavar része, bár hozzájárulhat pánikzavar kialakulásához. Ha nem múlik, vagy fokozódik, érdemes kardiológushoz fordulni.
  Pánikzavar elmúlhat magától is, ha az érintett képes meghaladni azokat az elakadásokat, melyek a szorongásokat fenntartják. Segítségére lehet, ha elsajátít valamilyen relaxációs technikát / meditáció, jóga, autogén tréning/.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy van-e olyan kedélyjavító, szorongásoldó gyógyszer,…

  Tisztelt Doktornő!
  Érdeklődni szeretnék, hogy van-e olyan kedélyjavító, szorongásoldó gyógyszer, ami nem vezet hozzászokáshoz?
  Téli időszakban általában depresszió gyötör, az idei évben meg még sajnos súlyosbította a tüneteimet, édesapám halála.
  Kedvetlen vagyok, szomorú, folyton aggódom, szorongok, és gyakran kapok légúti fertőzéseket. /Mondjuk ez betudható anak is, hogy gyermekközösségben dolgozom./
  Édesapám halála után 2 hétig szedtem Xanax-ot, de nem mertem tovább szedni, mert tudom, hogy erre is könnyen rá lehet szokni, és nagyon elálmosított, így főként alvászavarra szedte. Próbálkoztam növényi eredetű nyugtatókkal is, de a kedvem ettől sem lett jobb.
  Mit tanácsol? Nem szeretnék gyógyszerfüggő lenni.
  Köszönettel.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Kérdező!
  Az antidepresszánsokhoz általában nem lakul ki hozzászokás, a szorongásoldókhoz viszont igen. Ha jellemzően a téli évszakra korlátozódik a depressziója, érdemes ősztől tavaszig szedni valamely, - az Ön számára hatékonynak bizonyuló - antidepresszánst.
  A téli depresszióról megtalálja egy cikkemet a honlapomon: www.harmoniamuhely.hu
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Kedves Doktornő! Hosszú évek óta van alvászavarom. Eleinte nem tudtam átaludni az éjszakákat,…

  Kedves Doktornő!

  Hosszú évek óta van alvászavarom. Eleinte nem tudtam átaludni az éjszakákat, egy ideje már elaludni sem tudok.

  Sok éven át "kezelgettem" magam alkohollal, majdnem minden este, vagy minden másnap este megittam 3 doboz sört. A sör elálmosított, és nem volt gondom az elalvással. (Igaz, a segítségével is csak 3-5 órát aludtam, de legalább garantáltan el tudtam aludni.) A sörön kívül másfajta alkoholt szinte soha nem fogyasztottam.

  Néhány évvel ezelőtt 15 mg-os Dormicumot kezdtem el szedni, ennek köszönhetően egy éven át örülhettem az esti filmszakadásszerű elalvásnak. Ettől kezdve ritkábban söröztem, és ha igen, akkor egyidejűleg altatót soha nem vettem be. Az altatótól viszont alvajáró lettem, ezért a szedését egy év után abba kellett hagynom.

  Ezután visszatértem az esti 3 sörhöz. Úgy két éve alapjában véve nem iszom, azóta - jelenleg is - 0.25-ös Xanax-szal próbálok elaludni (több-kevesebb sikerrel).

  Egy-két hónapja hetente egyszer, egy napon megiszom a magam 3 sörét. (A hét többi napján tehát nem iszom.) Csakhogy nem úgy hat rám, mint azelőtt. A kedvem nyomott, a józanságomat kicsit sem veszítem el, és a legfontosabb: egyáltalán nem tudok elaludni. (Kipróbáltam nagyobb mennyiséggel is, 5 doboz sör után is ugyanez történik.) Ezek után néhány nap kell, hogy a szervezetem minimális alváskészsége visszaálljon (persze Xanax-szal.)

  Ezek után kézenfekvő, hogy fel kell hagynom még ezzel a minimális alkoholfogyasztással is...

  De nem ezért fordultam Önhöz. Itt és most csupán azt szeretném megtudni, mi állhat a megváltozott alkoholtolerancia hátterében, miért nem bódít el, nem lazít el az alkohol egy kicsit sem, miért akadályozza az elalvást, lehet ennek valamilyen fiziológiás oka?

  Válaszát megköszönve, tisztelettel:
  K. Zita

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Zita,
  Én arra gondolnék, hogy Ön is a hozzászokás jelenségét tapasztalja, mely ismert jelenség alkohol fogyasztásakor. Egyben valóban mutatja azt is, hogy hosszabb távon mi várható a sör fogyasztásakor.
  A Xanax-szal hasonló a probléma, előbb-utóbb hozzászokik a szervezet.
  Én inkább életmód változtatásra biztatnám. Testmozgás, relaxáció elsajátítása. Ha gyógyszerben gondolkodik, a Remeron kifejezetten alvástámogató hatású antidepresszívum, melyhez hosszú távon sem alakul ki hozzászokás.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Tisztelt Doktor Nő! Eddig SSRI és SNRI készítményeket szedtem depresszióra, de nem voltak…

  Tisztelt Doktor Nő!

  Eddig SSRI és SNRI készítményeket szedtem depresszióra, de nem voltak nagyon hatásosak. Úgy tudom, ezek a szerotonin és a noradrenalin szintre hatnak. Van olyan készítmény, ami esetleg másfajta anyagra, pl. dopaminra, vagy az endorfin működésre hat?
  Válaszát előre is köszönöm:
  Viktória

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Viktória,
  Kezelőjével kéne újragondolni a gyógyszerezését. Vannak egyéb összetételű és hatásmechanizmusú készítmények / pl. Wellbutrin, Coaxil/, de az indikációt, - és az esetleges kizáró okokat - Egy Önt személyesen ismerő szakorvosnak kell felállítania.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Tisztelt Doktornő! 49 leszek márciusban, és a problémáim ezelőtt másfél évvel kezdődtek.…

  Tisztelt Doktornő!


  49 leszek márciusban, és a problémáim ezelőtt másfél évvel kezdődtek. Szorongás,alvászavar,fülzúgás már egy éve. Ezt az egész állapotot a fogam inditotta el, és sajnos ilyen naggyá nőtte ki magát sajnos.
  Voltam kivizsgáláson is egy éve, de komoly problémát nem találtak. Azt mondták pszichés eredtű a zúgás is. Kisérleteztek nyugtatókkal, Rivotril de mivel sosem voltam gyógyszerhivő mindig szkeptikusan ettem és már alig k ezdtem el már le akartam róla szokni. Ez fél éves kisérletezés során sikerült is. De az alvásom ami a legfőbb probléma a mai napig nem rendeződött. Szeptemberben újra voltunk otthon /mivel jelenleg külföldön élünk/ elmentem egy pszichiáterhez ő felirta a Mirzaten gyógyszert. Ezt 4 hónapig szedtem is, valamelyest jobb volt az állapotom és az alvásom is, de ezt is alig vártam már hogy abbahagyjam mert mindig a mellékhatásoktól rettegtem. Ödémás voltam tőle, és ilyenek. Most január 8-án volt az utolsó szem amit bevettem. Örültem is neki, mert egy hétig semmi rosszat nem tapasztaltam. Aludtam rendesen, igaz sosem voltam jó alvó, 5-6 óra már bőven elég. Nos egy hónapja nem szedem de nem is alszom szinte semmit. Amikor már annyira kifáradok ha két nap egyátlaán nem alszom, akkor a harmadik nap már elalszom. Mikor alszom,másnap semmi bajom nincs, mosolygós,vidám ember vagyok. De amikor már két éjjelt végigvirrasztok a másnapjaim egyszerűen kibirhatatlanok. Most már azon pánikolok, hogy nehogy az imunredszerem legyengüljön a sok kialvatlanságtól. Éjjel mikor megébredek elfog egy érdekes érzés, szorongás,remegés, kiver a viz, leizzadok, a gyomrom görcsbe rándul, és egyszerűen képtelen vagyok visszaaludni, és ez igy megy reggelig. Hallgatok sok meditációs zenét,fülhallgatóval, sok ilyen jellegű könyvet ovlasok, és mégsem tudom az elmém lenyugtatni egyszerűen. Pedig tudom hogyan kellene, és gyakorlatban mégsem tudom véghezvinni. Mikor szeptemberben otthon voltunk kis időre elmentem pszichoterápiás kezelésre, de azt mondják ezt is több idő és folyamatosan kellene folytatni, amire most nekem semmi lehetőségem nincs. Próbáltam már a homeopátiás szerek közül a nervoheelt, odafigyelek a táplálkozásomra nagyon, sokat vagyok friss levegőn, jógázom, már mindent elkövetek és egyszerűen nem tudok aludni. Mindig feszült vagyok, pedig semmi okom nincs rá. Rendezett a kapcsolatom mindenkivel, férjemmel stb. Vagy túl sokat foglalkozom ezzel a problámával,egész nap csak ezen rágódom. Egyszerűen nem tudok kikapcsolni. Ez az állandó zúgás pedig már teljesen kikészit. Erre ginkót eszem folyamatosan, de sajnos nem sokat segitett eddig.
  Most elmentünk egy hormonvizsgálatra és mivel már fél éve nem volt menzeszem azt mondták már csökken a hormontermelés, és ez is kiválthatja ezeket a tüneteket.
  Mindig "agyalok" hogy lehet tovább kellett volna szednem a mirzatent, és akkor nem lennének ilyen problémáim,de ha ezeket a tüneteket a klimax okozza, akkor pedig hiába szedem az antidepresszánst az okot kell megszüntetni, ha ezeket hormonális változás okozza. Most nekem irtak fel egy hormont amiben 0.625 mg ösztrorgén van, és 2,5 mg progeszteron. Tegnap kezdtem el szedni, de viszont az éjjel már nem birtam azt a rengeteg kinszenvedést az ágyban is bevettem egy 0,5-ös Sanax-ot. A hormont délben szoktam bevenni. Megszeretném kérdezni, hogy ezt a kettőt lehet néha együtt szedni? Mivel nem vagyok gyógyszerpárti legszivesebben a hormont sem szedném, de hátha ez segitene kicsit a felborult idegrendszerem rendbe tenni. Nem gondoltam volna hogy ez a hormonális változás ennyire kihat mindenre.
  Már szinte alvásfóbiám van, félek előre hogy nem tudok visszaaludni. Nem tudom ezen hogyan lehetne segiteni? Nagyon sok éjjelt átvirrasztottam már a másfél év óta, nem is csoda hogy igy félek az alvástól, ami másnak szinte természetes jelenség. Vagy a pszichémmel van baj már nem is tudom?!
  Arra is gondoltam, hogy a hormonnal a mirzatent ha újból elkezdeném szedni 3 hónapig, mert ennyi időre elegendő gyógyszerem van a mirzatenből, ez segitene valamit az állapotomon Ön szerint?! Én már annyira kétségbe vagyok esve. Mindig fizikálisan iparkodok lefárasztani magam, és semmit nem számit az alvásomnál. Ezek szerint lehet szellemileg kellene lefáradnom. Már sajnos annak is bűntudtatában voltam korábban, hogy nekem ilyen gyógyszert kell szednem mint az antidepresszáns, mert most tényéleg semmi nem idokolná hogy ilyen legyek. Korábban elváltam 4 éve, nagyon csúnyán ment a válás, és akkor egy szem gyógyszert nem kellett bevennem, és persze előtte sem ettem sosem ilyen jellegű gyógyszereket. Most pedig már úgy érzem másfél éve a gyógyszerek függőségében vagyok.
  Legnagyobb kivánságom az lenne, hogy a zúgás és az alvás rendeződne, és persze ne kellene sokáig gyógyszert szednem ezekre.

  Elnézést a hosszúra sikeredett levelemért, és előre is köszönöm válaszát!

  Üdvözlettel: Ágnes

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Ágnes,
  Valóban szerte ágazóak a tünetei. Jó volna megtudni, mi is áll a háttérben. Ha valóban menopauzális eredetű, el kéne menni egy ilyen szakemberhez.
  a fülzúgást speciális ambulanciákon kezelik. / Amennyire én tudom, általában a klinikákhoz tartozik tinitusz ambulancia/
  A Mirzaten-q valóban jó antidepresszáns, támogatja az alvást. nincs hozzászokás, hosszútávon is lehet szedni. Emellett én is csak ajánlani tudom a relaxációs technikákat. A Xanax-szal óvatosan bánjon, könnyen hozzászokhat.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi rita

 • Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita! A párom édesanyja skizofréniában szenved és a párom attól tart,…

  Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita!

  A párom édesanyja skizofréniában szenved és a párom attól tart, hogy ez örökletes lehet. 7 éves volt, mikor egy baleset folytán kialakult a barátomnál az epilepszia, de elvileg ez nála nem a betegség, hanem "csak a tünetek", szerencsére nem volt olyan sok rohama így élete során, most 30 éves és 6 éve tünetmentes, a gyógyszert még mindig szedi. Mennyiben befolyásolja ez a skizofrénia öröklődését, kialakulását?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: R. K.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt R. K.
  Nem befolyásolja. Az életünk során szerzett betegségek nem változtatnak a genetikai állományon, így az öröklődés esélyén sem. Az epilepszia, - még ha veleszületett lenne is, - a skizofréniától teljesen független betegség.
  a skizofrénia öröklődésének valószínűsége 1 szülő betegsége esetén 10 % körüli. Általában a fiatal felnőtt korban, - 20-as évek elején- jelentkeznek a tünetek.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Tisztelt Doktornő!

  Elkeseredésemben fordulok Önhöz! 41 évesen 7 hónappal ezelőtt szültem meg ’második gyermekemet!1 hónappal ezelőtt nőgyogyászati problémáim lettek ,vérezgetés, petefészekciszta!
  Csináltak ultrahangot,vérvételt! nem találtak ez alapján nagyobb bajt! Kettő… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Kérdező,
  Szerencsére a vizsgálati eredmények nem adnak okot aggodalomra. A terhességet, szülést követő hónapokban, - a szoptatás függvényében, - előfordulnak vérzési zavarok.Még több

 • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni,hogy 32-évesen leszázalékolhatnak e, a következő…

  Tisztelt Doktornő!  Azt szeretném kérdezni,hogy 32-évesen leszázalékolhatnak e, a következő betegségeimmel úgy,hogy sosem volt bejelentett munkahelyem!

  Magas vérnyomás,pánik-agoraphobiával,depresszió.

  Várom megtisztelő válaszát! Tisztelettel: András

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves András,
  Az én tapasztalatom szerint nem valószínű. Csak nagyon súlyos tünetek indokolhatnák a leszázalékolást a fenti diagnózisokkal.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Jó napot kívánok egy nagy kérdéssel fordulok doktornőhöz! Pár napja már szédülés enyhe hányinger…

  Jó napot kívánok egy nagy kérdéssel fordulok doktornőhöz!
  Pár napja már szédülés enyhe hányinger fejfájás gyötör és félelem !
  elég sok problémám van sajnos az életben pénzügyi is sajnos.és megszeretném kérdezni hogy ez pánikbetegség vagy esetleg depressiohoz lehet sorolni valamelyik betegségben szenvedek lehet ezt gyógyszer nélkül kezelni?kérem segítsen!!
  köszönöm Dani

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Dani,
  Remélem, időközben megoldódtak a panaszai. Elnézést a késői válaszért. Lehet, hogy a testi panaszok valamilyen fertőzés következtében léptek fel, a félelem pedig ehhez társuló tünet. Mindenképp indokolt először a testi tünetek kivizsgálása.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • T. Cím! Fiam 11 éves és mostanában éjszaka (általában lefekvés után 1-1,5 óra múlva) többször…

  T. Cím!

  Fiam 11 éves és mostanában éjszaka (általában lefekvés után 1-1,5 óra múlva) többször "alvajár". Ez általában 22,00 és 23,30 között szkott előfordulni)
  Nem tudom, hogy mi váltja ki. Sétál a lakásban felkapcsolja a villanyt. Valászol amit kérdezek, de látom hogy nincs fennt. Ha mondom Neki hogy feküdjön vissza rendesen vissza fekszik és alszik tovább reggelig.
  Mi lehet a baj.
  Rendesen fel kellene ébresztenem?
  Reggel mikor mesélem Neki akkor nem is emlékszik semmire.

  Köszönöm a válaszát: Maja

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Maja,
  Gyermekpszichológushoz forduljon, kérem. Ők nagy tapasztalattal fognak tudni válaszolni a kérdésére. Én felnőtt pszichiáterként nem érzem erre magam illetékesnek.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Tisztelt doktornő Arra szeretnék választ kapni,hogy egy férfi pszihologus hogyan gondoskodik…

  Tisztelt doktornő

  Arra szeretnék választ kapni,hogy egy férfi pszihologus hogyan gondoskodik arról,hogy a beteg ne kötödjön lelkileg hozzá,ha sokáig kell járni terápiára

  Köszönettel:egy nő

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Kérdező,
  Ez nem dolga egy pszichológusnak. Dolga viszont, hogy a kialakult kötődéssel foglalkozzon, felszínre hozza, feldolgozza a paciens által közvetített érzéseket.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Kedves Doktornő! Menyem viselkedésével nem vagyok tisztába, ugyanis eddig csak olyanról tudtam,…

  Kedves Doktornő!

  Menyem viselkedésével nem vagyok tisztába, ugyanis eddig csak olyanról tudtam, ha valakinek kistesója születik akkor kialakul féltékenyéség a nagyobb gyermekben. De itt az első kisbabáról van szó, ugyanis nem szereti a menyem ha kézbe vesszük, becézgetjük. egyszóval ugy szeretjük, ahogy azt egy igazi nagymama teszi az imádott unokájával. Azt mondja nem tehet róla. Mindig is jó volt a kapcsolatunk, nem tudom ezt elfogadni. Mi okozza ezt nála?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Kérdező,
  A pontos okot csak a személyes indítékok ismerete segít megérteni. Lehet, hogy menye " nem tehet róla", de a jelenségre mégis csak ő tud magyarázatot adni.
  Általánosságban azt tudom mondani, hogy amit leír, nem ritka jelenség, valamiféle bizonytalanság húzódhat meg a háttérben.
  Ha menye úgy dönt, pszichoterápiás kapcsolatban feltárhatóak a kiváltó okok.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Kedves Doktor Nő! Az előző kérdéshez visszakanyarodva, van olyan készítmény, ami mind a három…

  Kedves Doktor Nő!

  Az előző kérdéshez visszakanyarodva, van olyan készítmény, ami mind a három anyagra: szerototin, noradrenalin, dopamin szintekre hat? Nekem depresszióm és szorongásból eredő pánikbetegségem van. Eddig egyik készítmény sem volt jó mindenre. Szedtem a Mirzaten - Q 30 mg- ost, az az alvást segítette, az étvágyat növelte, de a pánikra nem igen volt jó. Kellett mellé Rivotrilt szedni. Vagy lehet, hogy magasabb dózis kellett volna belőle? Szedtem a Rexetint, de ott viszont az alváshoz kellett a Rivotril. Elképzelhető, hogy mind a kettőt kellene szedni? Másfajta neurotranszmitter egyensúly borul fel pánikkor és depressziókor, ezért nem jó mindig mindegyik gyógyszer? Azért gondoltam, hogy ha van olyan készítmény, amely mind a három egyensúlyát helyreállítja.
  Köszönettel:
  Lívia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Lívia,
  Ezek az antidepresszánsok depresszióra és szorongásos betegségekre is törzskönyvezve vannak. Eltérően hatnak azonban kinél-kinél. Ezért hatástalanság esetén érdemes váltani. A gyógyszerek mellett egyéb módszerrel nem próbálkozott?
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni,hogy az időváltozás ez a mostani sötét szürke…

  Tisztelt Doktornő!


  Azt szeretném kérdezni,hogy az időváltozás ez a mostani sötét szürke idő kiválthat e szorongást enyhe pánikrohamot a gyógyszerek pontos szedése mellett is?

  3x fél 0,5-ös Rivortrilt,és 30 mg Paroxatot szedek.Továbba Co-Renitecet és Renitecet.
  Mivel nem vagyok igazán tünetmentes,még azt szeretném kérdezni,hogy segítene e a Paroxat megemelése napi 2 szemre?

  Érdeklődve várom szíves válaszát.Tisztelettel:András.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves András,
  A paroxát további emelését nem javaslom. könnyen lehet, hogy a Rivotrilhoz szokott hozzá, és ez bizonyul kevésbe hatékonynak. a téli depresszió is közre játszhat.
  Ha nem viselhetők a fellépő tünetek, akkor én inkább gógyszerváltás kezdeményezését javaslom a kezelőorvosánál.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • tiszelt doktőrnő nekem ojan nagy gondom van hogy már 3 éve szedem a rivotril nevü nyugtatot már…

  tiszelt doktőrnő nekem ojan nagy gondom van hogy már 3 éve szedem a rivotril nevü nyugtatot már ojanyira hogy napi 5 szem is kel belőle nem tudom hogyan tudnék lemondani rola kérem tanácsét tiszeletel kállai tibor

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Kállai Tibor,
  A szervezete már hozzászokott a Rivotrilhoz. Leszokni lassú csökkentéssel, vagy antidepresszánsra való átállással lehet, ami a gyógyszeres részét illeti. / antidepresszánsokhoz nincs hozzászokás, és szintén oldják a feszültséget/.
  Egyebekben relaxációs technikák, életmód váltás, a feszültségek hátterének pszichoterápia során történő feltárása.....
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Kedves Doktor Nő! Úgy hallottam, hogy van egy készítmény, a Wellbutrin, ami nem SSRI, hanem…

  Kedves Doktor Nő!

  Úgy hallottam, hogy van egy készítmény, a Wellbutrin, ami nem SSRI, hanem a dopamin szintre hat. Az SSRI és SNRI készítmények nem hatnak a dopamin szintre?
  Köszönettel:
  Lívia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Lívia,
  A wellbutrin hatásmechanizmusa valóban eltér az eddig használt készítményektől. a noredrenerg és dopaminerg rendszerre hat. Az SSRI készítményk csak a serotonin rendszerre, az SNRI készítmények pedig a serotonin és a noradrenalin rendszerre hatnak. / + nikotinnal interakcióba lépve segít a dohányzásról történő leszokásban/
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

Szerző

Dr. Pálvölgyi Rita

pszichiáter, pszichoterapeuta

Kérdezz ingyen