A betegek kérdései (2186)

  • Kedves Doktornő, nagyon szépen köszönöm válaszát

    Kedves Doktornő,
    nagyon szépen köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Szívesen. a legjobbakat kívánom
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő, a segítségét szeretném kérni.29 éves nő vagyok,sokszor úgy érzem szellemileg…

    Tisztelt Doktornő,
    a segítségét szeretném kérni.29 éves nő vagyok,sokszor úgy érzem szellemileg elmaradott,mert egyszerű dolgokon sokat gondolkodom,hezitálok,nem tudok döntést hozni,nincs véleményem,úgy gondolom bármit mondok értelmetlen,megőrülök attól,hogy az emberek rossz véleménnyel lehetnek rólam. .Borzasztó remegés,rosszullét tör rám ha szóban kell állnom,ennem,innom,írnom kell egyes emberek előtt,főleg férfiak,megpróbálom legyőzni,de egyszerűen nem megy,ezért inkább kerülöm az ilyen helyzeteket.Késői gyerek voltam,édesanyám elkényeztetett,édesapám indulatos ember,sokszor lehülyézett.Sokat olvasok,mindent felejtek,ideges szétszórt vagyok.Régebb sokat nevettem,most szinte soha és még édesanyámra sem vagyok kíváncsi,pedig őt imádom,igaz most őt hibáztatom a szerintem elrontott életemért.Nincs párom,nem engedek közel senkit.Az emberek normális, tartózkodó,komoly,segítőkész lánynak tartanak.Minden vágyam,hogy oda merjek menni bárkihez,és ne kezdjek el reszketni a gyomrom(gyomorbeteg is lettem),kigyógyuljak bajomból és mindezt gyógyszerek nélkül.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    a panaszai legkevésbé sem szellemi elmaradottságról tanuskodnak. sokkal inkább szociális fóbia, és súlyos önértékelési zavar lehet a leírt tünetek hátterében.
    Szociális fóbia ügyben talál további információt a honlapomon: www.harmoniamuhely.hu
    mindenképpen javasolnám, hogy keresse fel egy pszicho-kollégámat, a gyógyszer mellett pszichoterápiás segítséget is kaphat.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm, hogy hosszú levelemet végig olvasta és válaszolt rá, melyet szombaton írtam a fenti jeligével. Mikor elbizonytalanodom mindig elolvasom (lementettem magamnak), hogy biztos legyek benne, hogy nincs velem túl nagy probléma, csak rendesen összekuszálódtak… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Láttam, hogy töröltette az üzenetet, és telefonja után értettem is miért. Az antidepresszáns azért jobb, mert nem okoz hozzászokást, hatékonyabb, és a kicsire nézve is… Még több

  • T Dr -nő szeretném ha választ kapnék a kérdésemre kb hat éve depresziót állapitottak meg azóta…

    T Dr -nő szeretném ha választ kapnék a kérdésemre kb hat éve depresziót állapitottak meg azóta szedem a Rivotril 2x1 tab 1x1 velaxilt . Jobban vagyok ,de nagyon sokszor jön rám sírás gyengeség semihez nincs kedvem .Arra kérek választ ,hogy nem jól van be állitva a gyógyszerem?.Be kell vallani a gyerekeimmel nem beszélek kb öt éve kisebb nagyobb meg szakittásokkal . Valóban nagyon fáj mit tegyek Válaszát meg köszönöm .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    a 6 éve szedett Rivotril, - a hozzászokás miatt - már valószínűleg nem sokat ér. A rövid levélből is kitűnik, hogy a gyermekeivel való kapcsolat rendezetlensége sok fájdalmat, szomorúságot okozhat....Nincs mit tenni ez ügyben?
    Másik antidepresszánst be lehet állítani, ha a Velaxin nem bizonyul elég hatékonynak.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő!
    Már írtam önnek, a barátnőmről és a szakításról a párommal!
    A barátnőmmel habár már haragba nem vagyunk, de a kapcsolatunk nem az igazi, már nem bízik bennem ami persze jogos is, már nem leszünk olyan jóba mint az előtt! Nem tudom felfogni, hogy több éves kapcsolat,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Anita,
    Nem szoktam tanácsadásra vállalkozni, hiszen mindenki a saját vágyai, késztetései, stb. szerint dönt. talán a volt párjával kéne beszélgetni egyet, megtudni, hogy ő hogyan… Még több

  • Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni. 31 éves nő vagyok, és kamaszkorom óta küzdök…

    Tisztelt Doktornő!

    A segítségét szeretném kérni. 31 éves nő vagyok, és kamaszkorom óta küzdök egy problémával, mostanra jutottam el oda, hogy kénytelen vagyok segítséget kérni, mert a problémám minden egyes tevékenységemre és az egész életemre rányomja a bélyegét. Azt hiszem, üldözési mániám van, ha ezt szaknyelven így nevezik. Az az állandó, visszatérő rémképem,hogy valaki bántani fog vagy megöl, úgy,hogy esetleg hazáig követ és megtámad. Fel tudom ép ésszel fogni,hogy ez nem fog bekövetkezni, és semmiféle magyarázatot nem találok ennek a jelenségnek az okára, de lassan megőrjít ez a rettegés. Mindig azt fürkészem, ki az , aki engem figyel, és egyből az ugrik be, hogy bántani akar, megerőszakolni vagy megölni.Igazi félős gyerek voltam, a szüleim túlféltése és idegenekkel való riogatása sem segített túlzottan az egészséges személyiségfejlődésemben, búra alatt nevelkedtem. Semmiféle trauma soha nem ért egész életemben, aminek a "kivetülése" lehetne ez az irreális félelem. Mindenesetre ez az irracionális rettegés teljesen kikészít, már a mindennapi cselekedeteimben is meggátol szinte. (Tudom, hogy létezik a viktimológia fogalma, és a vonzás törvényei alapján nem szeretném, ha egyszer pont magam idézném elő a bajt. )
    Tudom, hogy segítségre van szükségem, ez így nem állapot. Az a gond,hogy az anyagi körülményeim nem teszik lehetővé, hogy pszichológushoz vagy pszichiáterhez járjak, úgy tudom, egy-egy ilyen rendelés 8-10 ezer forint, én pedig sajnos egyedülállóként vezetek egy háztartást, semmi reményem arra,hogy ennyi pénzt félre tudjak tenni, ha terápiára van szükségem. Az ilyen kezelés, terápia létezik sztk-támogatással? Valahogy meg kell oldanom ezt a problémát, mert súlyosan befolyásolja a mindennapjaimat, nem szeretnék már sokáig várni ezzel. Vajon mitől alakul ki egy ilyen üldözési mánia??

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát.
    K.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    a leírás alapján a panaszait, félelmeit én nem üldözési mánia tünetének hallom. Valószínűbb, hogy a leírt fokozott aggódás, elzártság, a külvilág fenyegetőnek történő megélése, esetleges gyermekkori álmok, fantáziák továbbélése áll panaszai hátterében. A pszichoterápia elérhetősége nagyban függ attól, hol él. Nagy városokban könnyebben hozzáférhető, könnyebb találni tb-támogatott megoldást. Amíg sikerül ilyet felkutatni, addig is arra biztatnám, hogy próbáljon relaxációs technikát / autogén tréning, jóga, meditáció/ elsajátítani, melynek rendszeres gyakorlásával jelentősen csökkentheti a szorongásos készenlétet.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • tisztel doktorno a kis fiam 5eves es nagyon magas a laza mar mindent ki probaltam es nem megy…

    tisztel doktorno a kis fiam 5eves es nagyon magas a laza mar mindent ki probaltam es nem megy le mitol van ez pedig nem beteg nem nathas es nem is kohog mi ez

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt kérdező,
    Ha nem tudja levinni kisfia lázát, hívja ki az ügyeletet, tőlük kérjen tanácsot. A magas láz az influenza mellett más betegségnek is lehet a kisérője.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Dr NŐ! Lenne egy olyan kérdésem ,hogy kéthónapja fellállitottak nálam pánikbetegséget,szorongást,…

    Tisztelt Dr NŐ!

    Lenne egy olyan kérdésem ,hogy kéthónapja fellállitottak nálam pánikbetegséget,szorongást, generalizált,és kényszerbetegséget . Kaptam rá cipralex 10mg rivotrilt reggel délben 0,25 este0.5. Jobban vagyok csak sokszor még nagyon pörög az agyam. most felvettek három műszakba dolgozni ilyenkor,is este vegyem be a rivotril 0.5 . vagy ilyenkor hogy kell hogy ne legyek fáradt a munkahelyemen éjjel??

    Előre is köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Azt javaslom, ha dolgoznia kell, munka előtt ne vegyen be Rivotrilt, / különösen akkor, ha esetleg veszélyes munkakörben dolgozik, pl. gép mellett/. Ha jobban érzi magát, először a Rivotrilt lehet elhagyni lassan, és a Cipralex maradjon meg tartósan.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő! Ajánlhat itt nekem orvost, konkrétan pszichoterápiás orvosra gondoltam Miskolcon.…

    Kedves Doktornő!

    Ajánlhat itt nekem orvost, konkrétan pszichoterápiás orvosra gondoltam Miskolcon. Kérem ha ismer errefelé valakit, akit szívesen ajánlana és itt megteheti, írja meg nekem. Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Sajnos nem ismerem a miskolci kollégákat.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Jo napot!
    nekem egy olyan kérdésem lenne hogy három évvel ezelöt rosszul lettem 150 volt a pulzusom mai napig is 90 környékén van.Én ez véget akkor meg ijedtem és azota is félelembe élek.A kardiologus mindent rendben talált.Volt sziv katéterezésem is és ot sem találtak semmit.Szedtem nyugtatokat… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Ildikó,
    Az ájulásérzést több minden okozhatja, ezért indokolt kivizsgálni. Pánikbetegséghez is társulhat a fenti tünet. Amennyiben a kivizsgálások során ez igazolódna, akkor lehet,… Még több

  • Kedves Dr.Nő!Tulajdonképpen nem tudom milyen orvosra tartozik a problémám,fülészeten,neurologián…

    Kedves Dr.Nő!Tulajdonképpen nem tudom milyen orvosra tartozik a problémám,fülészeten,neurologián jártam,azt mondták keringési zavarom van,sípol a bal fülem,lezsibbadt a fejtetöm,és néha még a szemem is bevérzik.A neurologus szerint ér eredetü migrén,a fülész szerint keringés.Olvastam a migrénröl,hogy olyankor az agyban összehuzodik az ér és az váltja ki a fájdalmat,nekem idén január elsö hetében kezdődött(azelött soha)a panaszom.Az orvosoknak nem mertem megmondani,de szilveszterkor nagy mennyiségü speed került a poharamba,amit nem én kértem mégis én ittam meg,mint kiderült,1csomagnyi,azt mondták kb 1gramm lehetet.Nem voltam mérges,mert a barátaim maguknak keverték nem nekem.Pszichésen nem bánt a dolog,akkor nem voltam rosszul,csak aludni nem bírtam 2napig,meg nem ettem,gondolom a Dr.Nő találkozott már ilyen emberekkel,vagy esetleg segíthet abban hogy ettöl kialakulhatott-e a keringési zavarom,illetve esetleg a migrén(ér eredetü),vagy ennek nincs köze hozzá,és egyébként is elöjött volna,csak én tartok attol,hogy ez hozta elö.Semmi olyan tünetem nincs,hogy ideges lennék,depresszios.Tehát nem tudom hogy a drog 1-szeri,viszont nagy adagja okozhat-e ilyet,hogy tönkretehette az ereket az agyamban,mert az köztudott hogy a speed beszűkíti a vérereket az agyban,csak azt nem tudom,hogy ez az adott estére,vagy véglegesen beszükítette.Köszönöm segítségét.Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Ildikó,
    Nem tartom valószínűnek, hogy egyszeri speed ilyen tüneteket okozzon. Sokkal inkább el tudom képzelni, hogy a szilveszterkor történtek szorongást keltve tartják fenn a tünetek egy részét. Meg kéne próbálkozni rövid ideig szorongásoldó / pl. Rivotril / szedésével. Ha enyhíti, oldja a panaszait, akkor ez a pszichés eredetet erősíti meg. Ha nem változnak a tünetek, akkor további kivizsgálást javasolnék.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi rita

  • Üdvözlöm! A pszichés problémáim, már kisgyermek koromban kezdődtek. Egy kis faluban nőttem…

    Üdvözlöm!
    A pszichés problémáim, már kisgyermek koromban kezdődtek. Egy kis faluban nőttem fel átlagos családban környezetben. A szüleim régimódi felfogásúak. Tőlük nem várhattam és nem is várhatok segítséget. Számukra kezelhetetlen gyerek voltam. Mint ők mondják, MÁS. Van két húgom engem mindig a fekete báránynak neveztek. Kicsiként is állandóan szorongtam még apróságokon is. Anyuék szerint fura gondolataim voltak. Az érzelmeimet már túl korán szavakba tudtam önteni, és ezek a gondolatok érzelem meghaladták a korombeli társaim érzelmi fejlettségét. Nem figyeltek rám, és hogy valami probléma van velem. Úgymond a vállamra vettem már gyermekként a világ gondjait, és a környezetemben élő emberekét is. Értelmes és okos gyereknek tartottak, de mindezzel nem tudtam mit kezdeni, mert mindig leblokkoltam. A problémám akkor súlyosbodott amikor elkerültem középiskolába. Fogytam hiába akartam tanulni, nem tudtam a szorongásom meggátolt ebben. De ebben az iskolában is azt mondták, hogy nem értik az eredményeimet. Ők többet láttak bennem. Felfigyeltek a fura fogalmazásaimra. Szóltak a nevelőim a szüleimnek, hogy probléma van velem. De ők még mindig nem egy betegségre gondoltak. Megbüntettek. Az érettségi után pszichiátriára kerültem. Éppen, hogy csak eltudtam végezni. Ekkor kezdődtek a nagy problémák. Nem tudtam aludni se éjjel se nappal. 39 kg-ra fogytam. Testi fájdalmaim voltak. Papírra kellett vetnem a napi rutint is. Pl.: mosakodás, evés... Nem tudtam gondolkodni. 19 éves voltam.
    Most 29 éves vagyok, a gondjaim ugyan ezek azóta is. Le vagyok százalékolva. Egy csodálatos férjem van és egy 4 éves kisfiam. A gyermekkorom is jó volt, és a házasságom is tökéletes. Nem tudom miért van ez velem. 5 éve állandósultak a testi fájdalmaim, állandóan hőemelkedésem van 37.3-37.7. Kivizsgálták, nem szervi eredetű a magasabb testhőmérséklet. Állandóan kimerült vagyok elviselhetetlenek a testi fájdalmak. Elégedett vagyok magammal külsőleg is. Nagyon csinos nő vagyok. És 22 évesnek néznek. Nem hanyagolom el magam. Senki nem látja rajtam, hogy ilyen komoly problémáim vannak. Közösségben képtelen vagyok hosszútávon lenni. Mert a szinten tartott állapotom leromlik. Cymaltát Teperint és Frontint szedek. Ezek elviselhetőbbé teszik a mindennapjaimat. De nekem ez nem elég, normális akarok lenni. Ahol lakom, már terápiás lehetőség nincs. Az orvosom azt mondta, hogy fogadjam el magam ilyennek.

    Azt olvastam, hogy az antidepresszánsok több kárt is tudnak okozni, mint hasznot. És lehet, hogy hasznuk sincs. A kérdésem az lenne, hogy van e más lehetőség arra hogy meggyógyuljak? Apai nagyanyám szenvedett ilyen betegségben, és ő sajnos korán véget is vetett az életének. (nekem ez meg sem fordul a fejemben) A szomorú az hogy a 4 éves kisfiam óvónője felhívta a figyelmemet, arra hogy az érzelmi fejlettsége jóval meghaladja a kortársaiét. És felnőtteket is elgondolkodtató kérdései és mondanivalója van. Rettentő érzékeny. És anyukám azt mondta, hogy mintha engem hallana ennyi idősen. Tehát a másik kérdésem pedig a kisfiamhoz fűződik: Hogy tudok neki segíteni? És hogy kell e szakember?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    A változás irányába sokféle út vezet. Ezek közül az általm- általunk - alkalmazott pszichoterápia, és gyógyszeres kezelés csak az egyik út. Lehet, hogy Ön megtalálhatja azt a lehetőséget a környezetében, ami Önnek a segítségére lehet. De az is lehet, hogy egyszer megérik a helyzet arra, hogy elérhető távolságban pszichoterápiás segítséget keressen.
    a gyógyszerek közül a Frontin veszélyére hívnám a fel a figyelmét. a hozzászokás veszélye jelentős a tartós szedés esetén.
    a kisfiáról a leírtak alapján nem gondolnám, hogy segítségre lenne szüksége. Az, ha egy kisgyerek a koránál érettebb, csak előnyére válhat. Segíteni úgy tud neki, ha mellette van, és támogatja őt a fejlődésben.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • üdvözlöm! segitségét kérném öntöl,mert már a bajommal nem tudok kihez fordulni. 30 éves vagyok.és…

    üdvözlöm!
    segitségét kérném öntöl,mert már a bajommal nem tudok kihez fordulni.
    30 éves vagyok.és már lassan másfél éve tart nálam egy sóhajtozással és ásitással valamint mellkas fájdalom és fulladás érzés.
    a háziorvosnak elmondtam a panaszaimat és elöször is vért vetett az azt mutatta hogy vérszegénység van,utána elküldött tüdörötgenre,pajzsmirigyre,melkas rötgenre is és még füll orr gégészhez,allergia vizsgálatra is mindenhol negativ lelet majd a füll orr gégész elküldött nyaki gerince ott meszesedés van valamint a porckorongok laposak szélesek és ez klinikai tüneteket okozhat.
    azota a mai napig van nehézlégzés, sohajtozás, fulladás érzés,és mellkas fájdalom a háziorvosom azt mondta hogy lehet pszihésen is és lehetek pánikbeteg is .irt enyhe nyugtatot beszedtem 2 dobozzal de minek nem értem semmit nem használt.
    nem szedem mert felesleges,ugy sem segit semmit.
    szeretném az ön segitségét kérni vagy tanácsát hogy hova?merre?mijen irányba menjek tovább kivizsgálásra mert ez már nagyon elviselhetetlen van két kicsi gyermekem 10 és 5 évesek öket szeretném ugy felnevelni hogy nem azt látják hogy beteskedek,mert a 10 éves fiam tartos beteg immunhiányos és havonta kezelést kap debrecenben.

    elöre is köszönöm a válaszát!
    remélem többet fogok tudni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Panaszait a leírás alapján én is nagy valószínűséggel lelki eredetűnek tartom. Ilyen irányba kéne tovább lépni. Keresni egy pszicho-kollégát, vagy elsajátítani valamilyen relaxációs, ellazító technikát / jóga, autogén tréning, meditáció/. Végső soron pedig meg lehet próbálkozni más gyógyszerrel is.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő! Szorongással kezelnek már jó pár éve, több gyógyszeren és terápián túl vagyok…

    Kedves Doktornő!

    Szorongással kezelnek már jó pár éve, több gyógyszeren és terápián túl vagyok már több-kevesebb sikerrel. Fő problémám a szociális fóbia jellegzetes tünetei és a vele járó gondolkodás- és viselkedésmód. 120 mg cymbaltát szedek naponta, már több, mint 2 éve. Sajnos költözés miatt orvost kellett váltanom, és a jelenlegi orvosom a már megszokott gyógyszer felírásán kívül nem igazán foglalkozik velem. Az utóbbi időben felerősödtek tüneteim, illetve a velük való túlzott foglalkozás, és kértem az orvostól, hogy váltsunk, vagy javasoljon valami terápiát. Ő erre az eddig szedett 120 mg cymbalta mellé felírta nekem a cipralexet (5 mg, majd ha nincs mellékhatás 10 mg). És mivel arra sem volt idő (nekem lett volna), hogy felvessem a kételyeimet a két gyógyszer együttes szedésével kapcsolatban, gondoltam az interneten próbálok más szakemberhez fordulni.
    Nagy dilemmában vagyok most. Nem tudom, hogy a kettő együtt szedhető-e, nem lesz-e túl sok a két gyógyszer együtt? Ön mit tanácsol? Egyáltalán, Az Ön tapasztalatai szerint melyik az a módszer vagy gyógyszer ami szoc. fóbiára leginkább hatásos?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel:

    Szonja

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Szonja,
    Csak azt tudom mondani, hogy én nem adnám egyidejűleg ezt a két gyógyszert.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita! Elnézést kérek, ha alábbi levelemet esetleg nem Önnek kellett…

    Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita!

    Elnézést kérek, ha alábbi levelemet esetleg nem Önnek kellett volna elküldenem, mert esetleg nem az Ön szakterületéhez tartozik.
    Tudom, hogy válaszához pontos ismeretekre van szüksége, ezért megpróbálom a legjobb leírást adni problémámról.
    Kisfiam 18 hónapos, és néhány hónapja arra lettem figyelmes, hogy amikor nem úgy van valami, ahogy ő szeretné, akkor (számomra) nagyon furcsán viselkedik.
    Lehet, Ön majd azt mondja ez csak a hiszti egyik kifejezési formája, ami más gyereknél is előfordul, és nincs vele semmi gond, majd kinövi, stb., de mégis van bennem egy kis félelem, hogy talán nagyobb a baj.
    Mielőtt leírnám magát a problémát, elöljáróban annyit szeretnék elmesélni magunkról és kisfiamról, hogy egy átlagos, normális családnak tartom magunkat. Én 29 éves vagyok, diplomás, férjem 35 éves, hentes. 16 éve alkotunk egy párt, és ez nem elírás.
    Nagyon szeretjük egymást, kitartunk egymás mellett jóban-rosszban, néha szoktunk veszekedni, de durvaság sosem fordult még elő, és merem állítani, hogy nem is fog.
    Férjem csak a családjáért él, és nekem is ők a legfontosabbak, szüleinktől is ezt láttuk.
    Jó anyagi körülmények között élünk, adósságunk nincs semmilyen téren, saját házban lakunk, és szüleinkkel, testvéreinkkel, rokonainkkal is jó a viszonyunk.
    Nagyon nagy szeretettel és türelemmel vesszük körül férjemmel és az egész család kisfiamat, ami néha nagyon nehéz, de ezt mindjárt le is írom, hogy miért.
    Ami viszont a legfontosabb, hogy soha nem bántottuk őt, soha nem vertük meg, és ez nem is célunk, az viszont már előfordult, hogy a kezére csaptunk (de olyankor sem erősen), amikor többszöri felszólításra sem fogadott szót olyankor, amikor az tényleg fontos volt (pl.: nem szabad megfogni a radiátort, stb).
    Úgy gondolom, talán ezeket fontos tudnia.
    Kisfiam az első gyermekünk. Mikor megszületett, már úgy vették ki a pocakomból (császármetszéssel), hogy az orvosok azt mondták, rettentő erejű hangja van.
    Nagyon sokat szenvedtünk, mert hasfájós volt. Nem túlzok: éjjel-nappal őrjöngött a gyerek, és ezt mások is látták. Természetesen sokat volt kézben, mert idegileg ezt nehéz volt elviselni, pláne hogy éjjel sem aludtam egy percet sem, de ő se sokkal többet. 3 hónapos korára elmúlt a hasfájás, de sajnos megmaradt a rengeteg sírás, bömbölés, amit iszonyú hangosan és erővel tud kiadni magából.
    8 hónapos koráig nagyon keveset aludt éjjel is nappal is, én addig szinte semmit, zombiként léteztem, majd miután magam mellett próbáltam altatni éjjel (ezt 8 hónapig sikertelenül próbáltam), egy icipicit javult a helyzet, 2-3 órát alhattam, mostanra pedig már többet is alhatok, és ő is kicsit jobban alszik.
    Maximum 9 órát alszik éjjel, ha nagyon-nagyon fáradt, ritkán 10-et, de nem alussza át az éjszakát, még sosem aludta végig. Ez azt jelenti, hogy régebben egész éjjel, most már inkább csak hajnalban és a reggel i ébredése előtt 1-2 órával azt csinálja, hogy forgolódik, felül, átbukik a lábamhoz, vissza, közben keresi és gyűri a fülem, piszkálja a hajam, felsír hirtelen, nyugtalan, és ha nem talál maga mellett (pl.: kimegyek a mosdóba), akkor sírva fel is kel.
    Ezt minden éjjel így teszi, régebben ezt egész éjjel csinálta, mostanra csak ahogy előbb leírtam.
    A „fülezés” az születése óta szokása, amikor eszik vagy altatom, és alvás közben is állandóan a fülem gyűri.
    Nagyon hisztis, akaratos baba, egy percre sem áll le, és egy percig sincs el egyedül, pedig születése óta próbáltunk hallgatnia a jó tanácsokra, hogy mit tegyünk és mit ne ahhoz, hogy ne legyen elkapatva, de rájöttem, hogy bármit teszünk, ő ilyen.
    Nem szeret egyedül lenni, és kiharcol magának mindent, ha pedig valami nem úgy van, ahogy szeretné, képes leordítani szó szerint az ember fejét.
    Annyit szeretnék még elmondani, hogy bár (tudom csúnyán hangzik, de ez az igazság) nagyon fárasztó és idegesítő, hogy 1 szabad percem sincs, és nagyon megterhelő állandóan azt figyelni és azért küzdeni, hogy békesség legyen, de megteszem, mert szeretem őt, és mert nem szeretném, ha eltávolodna tőlem, vagy azt érezni, hogy nem fontos az anyukájának, hisz ő az életem értelme.
    Viszont van egy nagy baj, ami miatt írok Önnek.
    Amikor ideges, mert rászólok, vagy nem úgy van valami, ahogy ő szeretné, akkor olyanokat csinál egyrészt, hogy megpróbál beleharapni asztalba, játékba, ágyba, szekrénybe, bármibe, ami épp a közelében van, másrészt pedig hogy magába harap, üti magát erősen (legalábbis úgy látom erősen), nagyokat csap a fejére, arcára, szájára, fülére.
    Ez nagyon kiborít, mert nem tudom mennyire normális dolog ez az ő korában, és félek, hogy idegileg valami esetleg nem jó nála.
    Remélem, hogy rosszul gondolom!
    Kérem írja meg nekem, hogy miért lehet ez, és elnézést kérek a hosszú levél miatt, de bízom benne, hogy elegendő információt tudtam megadni ahhoz, hogy válaszolni tudjon nekem.
    További sok sikert és szép napot kívánok Önnek!
    Köszönettel és tisztelettel:
    Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Katalin,
    az Ön által leírt panaszok, jelenségek gyermekpszichológus hatáskörébe tartoznak. Érdemes olyan intézményt megkeresni, ahol vállalják a csecsemőkonzultációt /, a szülőket a gyermekkel együtt fogadják/. Én Bp.-en az EGO Klinikáról ezt biztosan állíthatom.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő!
    Érdeklődni szeretnék, hogy aki depressziós, annak igazából milyen orvoshoz kell fordulnia? Pszichológus, pszichiáter vagy más? Igazából az előbb említett kettő már megvolt, de semmi változás nem tapasztalható. Gyógyszer felírva, és ezzel ennyi is az egész. Ha rossz a gyógyszer,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    A mi szakmánkban a depressziót pszichológus / pszichoterápiávalű6, vagy pszichiáter / gyógyszerrel és/vagy pszichoterápiával/ kezeli. A módszerek, a kezelő személye döntő… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Hosszú ideje szenvedek generalizált szorongástól. Sajnos fizikai panaszokat…

    Tisztelt Doktornő!

    Hosszú ideje szenvedek generalizált szorongástól. Sajnos fizikai panaszokat is okoz, a rossz alvás (és további szokásos tünetek) mellett nagyon-nagyon makacs refluxot. A nagypotenciálú benzodiazepinekkel ugyan enyhül, de meg nem szűnik, sajnos egyikkel sem jártam sikerrel. És korábban SSRI-kkel sem.
    Aztán kipróbáltam étrendkiegészítőként az 5-HTP-t, ami javított a dolgokon, de sajnos nem eléggé.

    A kérdésem az lenne, hogy buspiront, vagy tiapentint ajánlana inkább? És ha meg szabad kérdeznem, miért az egyiket, és miért a másikat?
    Már attól boldog lennék, ha a refluxom elmúlna (gasztro.kezelések hatástalanok...). A buspiron és tiapentin szedhető együtt 5-HTP-vel? Minnél kevesebb mellékhatást szeretnék, mert sajnos vezetni, tanulni, vagy dolgozni nem tudok a "szokásos" mellékhatások közben.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    A reflux kezelésére továbbra is gastroenterológust javasolnék. a két felvetett készítmény közül a tianeptint javaslom, melyet / generalizált szorongás mellett/ pszichoszomatikus tünetképzésre, gyomor-bélrendszeri panaszokra javasolnak. Szedhető együtt az 5-htp-vel, de lehet, hogy ki is válthatja azt.
    Üvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Ritai

  • Tisztelt Doktornő! Kérem Szíves válaszát lányommal kapcsolatos problémákra. 47-éves (gyógypedagógus)…

    Tisztelt Doktornő!
    Kérem Szíves válaszát lányommal kapcsolatos problémákra.
    47-éves (gyógypedagógus) lányom 172 cm és sajnos csak 45 kg ,nem hajlandó tudomást venni róla ,hogy az étkezésén változtatni kell. Félek egy komolyabb betegségtől.Kedvetlen, étvágytalan.Munkából hazaérve, teljesen kifáradt és csak alszik. Orvoshoz fordulni nem akar.Nem hiszi el hogy segítségre lenne szüksége.Kérem adjon tanácsot ,hogy vezessem rá ,hogy orvoshoz forduljon.
    Köszönettel egy aggódó édesanya.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Először azt kéne tisztázni, hogy nem szervi betegség áll-e a háttérben. Ha ez egy régi, - évek óta tartó - jelenség, akkor valószínűbb a lelki eredet. Talán azzal kéne biztatnia, hogy a hangulata, erőnléte, közérzete is kedvezően változhat a kezelés hatására, lehetősége nyílna olyan dolgokra, amit a gyengesége most megakadályoz. Persze az is lehet, hogy inkább valaki más, - egy kedves barát, családtag - szavai inkább célba találnának.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő

    Lehet, hogy most bődületes butaságot fogok kérdezni, kérem,nézze el nekem.
    Szorongással, idegességgel fordultam pszichiáterhez, aki SSRI-vel (Cipralex, Paroxát) próbálkozott. Egyik szert sem tudtam szedni. Ezek ugye szelektív szerotonin visszavétel gátlók.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    A kérdés nem rossz, egyáltalán.
    A tianeptin hatásmechanizmusa összetettebb, és alapvetően eltér a serotoninra és a noradrenerg rendszerre ható egyéb szerektől.… Még több

  • Üdvözlöm Dr NŐ! Azzal a panaszommal fordulok önhöz, hogy december közepén hirtelen rám tört…

    Üdvözlöm Dr NŐ!


    Azzal a panaszommal fordulok önhöz, hogy december közepén hirtelen rám tört egy pánikroham, izzadás zsibbadás de nem tudtam hogy mi ez. A legrosszabb az volt hogy van egy négy éves kisfiam, pont este ment a hiradóba hogy valaki megölte a gyerekét én belegondoltam akkor hogy én hogy tudnám ezt megtenni, azóta nehezen szabadulok a godolattól. elmentem orvoshoz cipralex 10mg kaptam és rivotrilt, cipralexet napi egyet, rivotrilt reggel 0,25 délben is este pedig 0,5mg. Január 4-től szedem rendszeresen visszajárok orvoshoz , de még eszembe jut de nem olyan sűrűn. viszont nyugtalan ideges vagyok elég sokszor igy is. nem tudom befolyásolhatja e hogy most influenzás vagyok és antibiotikumot szedek,vagy mi előtt megjön a menstruáciom. vagy esetleg erősebb gyógyszer kellene??

    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Ha csökkennek a rossz gondolatok, akkor legyen inkább türelemmel. Ilyen kínzó gondolatok, - nem ritkán, - mások fejében is megfordulnak. biztos lehet benne, hogy nem fogja bántani a kisfiát. Ha nem múlnak el a kényszergondolatok, próbáljon inkább pszichoterápiás segítséget kérni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

Szerző

Dr. Pálvölgyi Rita

pszichiáter, pszichoterapeuta

Kérdezz ingyen