A betegek kérdései (2139)

  • Kedves Doktor Nő! Úgy hallottam, hogy van egy készítmény, a Wellbutrin, ami nem SSRI, hanem…

    Kedves Doktor Nő!

    Úgy hallottam, hogy van egy készítmény, a Wellbutrin, ami nem SSRI, hanem a dopamin szintre hat. Az SSRI és SNRI készítmények nem hatnak a dopamin szintre?
    Köszönettel:
    Lívia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Lívia,
    A wellbutrin hatásmechanizmusa valóban eltér az eddig használt készítményektől. a noredrenerg és dopaminerg rendszerre hat. Az SSRI készítményk csak a serotonin rendszerre, az SNRI készítmények pedig a serotonin és a noradrenalin rendszerre hatnak. / + nikotinnal interakcióba lépve segít a dohányzásról történő leszokásban/
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! Egy tanácsért fordulnék Önhöz. Pánikbetegségre és szorongásra Zoloft 50…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy tanácsért fordulnék Önhöz. Pánikbetegségre és szorongásra Zoloft 50 mg-ot és Frontin 0,25-öst szedek naponta 1-szer. Ismerőseim ajánlották a Magne B6 nevű készítményt. Kérdésem az lenne, hogy ez egy vitamin, vagy gyógyszernek minősül, s hogy lehet-e együtt szedni a Zolofttal és a Frontinnal?

    Válaszát előlre is köszönom!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    A Magne B6 táplálékkiegészítő, és szedhető a fenti gyógyszerekkel.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! Egyik nap (több mint egy hónappal ezelőtt) rosszul lettem. Remegés, szédülés,…

    Tisztelt Doktornő!
    Egyik nap (több mint egy hónappal ezelőtt) rosszul lettem. Remegés, szédülés, szapora szívverés, ájulásérzés, zsibbadás, hányinger, hasmenés.
    Elmentem az ügyeletre, ott azt mondták, hogy pánik reakció. Kaptam injekciót (fél seduxen). Aztán az elkövetkező napokban nem bírtam enni,hiába voltam éhes, hasmenés, fogytam folyamatosan (2-3 kg), szapora szívverés, rossz közérzet, és mellé álmatlanság.
    Kb. egy hét után kezdett visszajönni az étvágyam, a kedvem is jobb lett.
    Azóta eltelt kb. 3-4 hét, aludni nem tudok, ha véletlenül elalszok 2-3 óra a max egy éjszaka., de azt sem egyhuzamban, hanem többször felébredek.Hízni nem híztam vissza, néha nagyon alacsony a vérnyomásom, hasmenés megmaradt.
    Elmentem egy másik orvoshoz, aki felírt 0.25 frontin-t, hogy este lefekvés előtt vegyek be egy fél szemet. 3 este jó volt, tudtam aludni, még 4. este is, bár akkor már nem vettem be, 5. este megint nem tudtam aludni...
    Ma voltam vérvételen.
    Mennyire lehet pszichés oka? Előre köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    elsősorban pszichés okot tartok valószínűnek. a leírt állapot valóban pánikroham, ill. ezt követő szorongásos állapot. Ha megteheti, forduljon egy kollégámhoz, a segítségével próbálja meg feltárni, mi lehet a panaszok hátterében.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Üdvözlöm doktornő! 24éves lány vagyok van egy barátom aki 33éves és szexpartnerek vagyunk,de…

    Üdvözlöm doktornő!
    24éves lány vagyok van egy barátom aki 33éves és szexpartnerek vagyunk,de én ugy érzem talán lehetne ennél több is,azt szeretném kérdezni hogyan lehet általában egy ilyen kapcsolatot komoly kapcsolattá tenni?Az jó ha pl kutyába se veszem őt mint pasit csak a sexre célzok állandóan vagy pl az ha kikérem pasik meghóditásában a tanácsát hogy segítsen nekem,ezek beinditanák a vadászösztönét felém mert a sex az nagyon jó mindkettönknek neki is és nekem is eddig vele volt a legjobb.
    köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Komolyabbá akkor válik egy kapcsolat, ha az intimitás mértéke változik. a szex mellett egyéb területekre is kiterjed. Emellett a komolyabb kapcsolatra meg is kell érni, és ez kinél-kinél különböző életkorban történik meg. Ha féltékennyé próbálja tenni a partnerét, lehet, hogy ellenkező hatást ér el, úgyhogy csak óvatosan!
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktor Nő! Depresszióra, generelizált szorongásra és pánikbetegségre kaptam Rexetin…

    Kedves Doktor Nő!

    Depresszióra, generelizált szorongásra és pánikbetegségre kaptam Rexetin 20 mg, Mirzaten - Q 30 mg tablettát. Olvastam az interakcióról és a szerotonin szindrómáról. Szóval lehet őket egyszerre szedni? Nincs ilyen jellegű veszélye?
    Köszönettel:
    Blanka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Blanka,
    Én általában törekszem arra, hogy egyféle antidepresszánssal érjek el javulást. Ez néha nem sikerül. Az Ön által leírt kombináció szedhető, de én törekednék a mielőbbi csökkentésre.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt dr.nő 26 éves férfi vagyok 174 cm 100 kg egy hónapja haza jöttem munkából és egy este…

    Tisztelt dr.nő 26 éves férfi vagyok 174 cm 100 kg egy hónapja haza jöttem munkából és egy este kezdődött akárhogyan próbáltam levegőt venni nem ment és a melkesamon egy nagy nyomást éreztem elmentem éjszaka az ügyeletre és beutalt a korházba be mentem bent tartaottak csináltak rögen felvételt egy kis tüdögyuladásom volt de nem anyira vészes haza engedtek és szedtem az antibiotikumokat de nem kaptam levegőt magszünt a gyulladás miden vizsgálat tökéletes(rtg,vérgáz,EKG)de még most is itt van a nyomás és nehezen szedem a levegőt igy volt 10 éves koromban is akkor a madulámat kivették és elmult miden pánikom de most előjött megint be vagyok pánikolva félek hogy milesz ha nem tudok levegőt venni milesz ha meghalok és itt van egy3éves és egy 4 éves gyermekem mi lesz velük,és ha olyan jeleneteket látok a tv-ben pl:valaki meghal ha valaki nem kap levegőt szoval és ez igy van ha beszélgetek valakivel és ha ilyenekről beszélünk miden ilyen megmozgassa a fantáziámat és nem tudok levegőt venni csak tátogok ásitgatok de levegő nem jut be a tüdőmig a mellkasamnál tovább nem jutt utána néztem a pánik betegségeknek és azok a panaszok mind megvannak hirtelen hőség melkasi nyomásérzés fulladás nem kapok levegőt mit lehet ez ellen tenni és azt irják cs pár percig óráig tart nálam egyfolytában egy hónapja miet tegyek mi lesz velem

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    a leírtak nagy valószínűséggel valóban a pánikbetegség tünetei. Ezt kéne kezeltetni egy kollégámmal. Valószínűleg, mint régen, most is a testi betegség, - aktuálisan a tüdőgyulladás - aktiválta a szorongásait.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi rita

  • Tisztelt Doktornő! Egy érdekes kérdéssel fordulok Önhöz. Én Prozacot szedek ami bevállt. Arra…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy érdekes kérdéssel fordulok Önhöz. Én Prozacot szedek ami bevállt. Arra lennék kíváncsi, hogy az Ön tapasztalatában a Prozac milyen adagolásban volt a legmegfelelőbb?? valamit, hogy a depresszió, pánikbetegség eseteiben, kb. hány százalékos arányban volt a legmegfelelőbb gyógyszer választás? Mondjuk 100 emberből hánynak hatákony??
    Köszönet!
    Ambrus Béláné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Én viszonylag ritkán írok fel Prozacot, így statisztikai feldolgozásra nem vállalkozom. Hatékony, jó gyógyszer. 20 mg, - 1 tabl. - a normál terápiás adag, amitől csak indokolt estben térünk el.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő. 34 éves vagyok,kilányom,(5 és fél éves) születése óta Sertalint szedek,napi…

    Kedves Doktornő.
    34 éves vagyok,kilányom,(5 és fél éves) születése óta Sertalint szedek,napi 1 tab.,és frontin 0.25,naponta kétszer.Szülés utáni depresszióm,pánik betegséggel is társult.A kérsésem az lenne,hogy ön szerint eme gyógyszerek milyen hatással lennének,ha Lindynette 30 fogamzásgátlót szeretnék szedni.Nem "vesznek" össze egymással?Köszönöm szépen válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    tisztelt Kérdező,
    Nyugodtan együtt szedhető a három gyógyszer. A fogamzásgátlók néha okoznak pszichés tüneteket, erre oda kell figyelni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi rita

  • Anyukam regota szedi a rivotrilt orvosi ajanlasra de mar hozaszokot a szervezete es mar nemsegit…

    Anyukam regota szedi a rivotrilt orvosi ajanlasra de mar hozaszokot a szervezete es mar nemsegit mi lene az alternativa hasonlo gyogyszer ami segitene es hasonlo a rifotrilhoz mert mar nemsegit kb 2 eve szedi es idaig segitet de mar nemfejti ki keloen a hatasat

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    tisztelt Kérdező,
    a tünetek ismeretében lehet csak gyógyszert váltani. Szólni kéne a kezelőorvosnak, hogy mi a helyzet, kérni a gyógyszerelés módosítását.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! Másfél éve szedem a citalopramot,vmit időközönként 0.5 xanax sr fél szemet. Ez…

    Tisztelt Doktornő!

    Másfél éve szedem a citalopramot,vmit időközönként 0.5 xanax sr fél szemet.
    Ez eddig nagyon jól bevált, viszont előfordult egy pici rosszullét és ekkor az orvosom wellbutrint 150mg javasolt + ba.

    Kérdésem:
    - Lehet együtt szedni a két anitdepresszánst ill. a későbbiek során milyen következménnyekkel számolhatok?
    -meddig kell szedni az antidepresszánst, mikor lehetek újra a régi
    ( nagyon mélyről jöttem vissza,)
    Úgy tudom a gyógyszer csak tünetet kezel, és ha az okot megszüntetem , meggyógyulok, leszek e még 100% egészs, vagy már soha uaz aki voltam.
    Mindent megteszek a gyógyulásomért(nem csak gyógyszeresen)

    Üdv Bernadett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Bernadett,
    a két gyógyszer együtt adásáról nincsenek tapasztalataim. Én enyhe rosszullétek miatt nem szoktam újabb gyógyszert beállítani, inkább arra biztatom a pacienst, hogy tanulja meg kezelni a tüneteit. Lehetőség szerint a gyógyszeres kezelést érdemes kiegészíteni pszichoterápiával, amely segít a tünetek meghaladásában és végleges legyőzésében.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő. 26éves nő vagyok a barátom 35éves 1évig voltunk együtt...a barátom azért szakitott…

    Kedves Doktornő.
    26éves nő vagyok a barátom 35éves 1évig voltunk együtt...a barátom azért szakitott velem,mert elege lett az állandó sirásaimbol,mert ő szerinte én állandoan mindenért sirok,pedig ez nem igaz,bevallom sokszor sirtam neki,de mindig megkérdeztem untatom-e,ő azt mondta nem,sőt érdekelte melesleg az ő élete sem fényes sokszor szomoru volt ő is én midig segítettem figyelmesen hallgattam őt,megértő voltam vele,és akkor ennek tetejébe ő akad ki rám...ez nekem nagyon rosszul esik,de mégis szeretem ennek ellenére is.Jóvá lehet ezt még tenni idövel?most tudom hogy semmi esélyem nem lenne az újrakezdéshez,mert most haragszik rám,elege lett belölem,de idövel föleg ha látja hogy milyen jokedvü vagyok,mert most lett uj munkahelyem ahol nagyon jol érzem magam,akkor idövel ha ő ezt látja akkor talán van arra még esély hogy ujra együtt legyünk vagy ilyen helyzetekben már nem nagyon lehet újra kezdeni egy kapcsolatot?
    Köszönöm,hogy elolvasta.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Sok példa van arra, hogy egy pár később, - már megváltozott körülmények között, tapasztaltabban, - ismét találkozik, és harmonikusabb kapcsolatot képes fenntartani. Úgyhogy én ennek elvi akadályát nem látom.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Dr. Pálvölgyi Rita! 17 éves vagyok,és depressziós,párszor próbáltam már öngyilkos lenni,de…

    Kedves Dr. Pálvölgyi Rita!

    17 éves vagyok,és depressziós,párszor próbáltam már öngyilkos lenni,de végül sosem mertem megtenni.Anyukám úgy gondolja,pszichiáterhez kell mennem,de nem kötelez rá,én viszont nem merek elmenni.Olyan sok rosszat hallottam,hogy például felírtak olyan gyógyszereket,amiktől az ember függő lesz,és szándékosan.Sok helyen olvastam olyanokat,hogy aztán ezekről képtelenség leszokni,hogy az embereket kötelezik arra,hogy a kórházban maradjanak hónapokig.Nem tudok semmit a kezelésekről,hogy ezek miből állnak,ezeket szeretném,ha elmondaná,és azt,hogy muszáj-e kórházban maradnom,mert az sok kiesés az iskolából,évet kéne ismételnem miatta,mert az egyik osztálytársammal ez történt tavaly,és én nem akarok így járni,akkor inkább el sem megyek.Meg azt sem hagyják,hogy beszéljek a családommal,telefonáljak,vagy hogy kimenjek a kórházból.Én nem jelentkezem önként rabnak.Szeretnék elmenni egy pszichiáterhez,mert tényleg muszáj,néha megijedek magamtól,amiket teszek,de nem fogok elmenni,ha nem hagynak szabadságot.Tehát,ha elmennék,mire számíthatnék?

    Roxi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Roxi,
    Nem kell félnie. biztosan nem fogják semmire kényszeríteni, gyógyszert pedig csak a beteg együttműködése mellett írunk fel, kontrollálva annak hatását. Depresszióval ritkán szoktak csak kórházba utalni. Inkább az ambuláns kezelés a valószínű, amitől pedig állapota javulása remélhető.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő! 28 éves húgom epilepsziás 12 éve. Több alkalommal is azt írták a papírjára,…

    Kedves Doktornő!
    28 éves húgom epilepsziás 12 éve. Több alkalommal is azt írták a papírjára, hogy bár látszottak az eeg-n az eltérések, rosszullétét pszeudorohamnak tartották. Ez mit jelent? Húgom azt mondja, nem érzi másnak ezeket a "pszeudorohamokat", mint a többit. Lehetséges, hogy a kórházban azt hitték, megjátssza a rohamot? Vagy a pszichés eredet nem így értendő?
    Üdvözlettel: Dani

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Dani,
    Erre a neurológusoktól kérjen választ. a leírása alapján feltételezhető, hogy a kezelője pszichogén eredetű rosszullétet feltételez. erre azonban csak ő adhat pontos választ.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! Olyan problémám lenne, hogy van egy 2,5 éves kislányom, akinek életében…

    Tisztelt Doktornő!

    Olyan problémám lenne, hogy van egy 2,5 éves kislányom, akinek életében már születésétől gyakran jelen vannak a nagyik. Az anyósom neki az isten, hogy így mondjam. Hiába vagyok olyankor én ott, nem foglalkozik abszolút velem. Egy napot éjjel is ottaludt n áluk, és másnap nem fogadott jobban , szinte természetes volt neki, jó megjöttem, ennyi. Azt hittem majd fut elém. Igaz nagyon jól ért a gyerek nyelvén anyós, pörgős, felkapja, táncolnak, szóval energikus, sokrétű. Viszont az én anyukámékat, anyumat nem dijazza nagyon. Anyu csendesebb, néha morgósabb(velem és apuval-és ezt gondolom hallja a gyerek), de imádja a kislányt, ő is játszik vele sokat, de ő nem sokszor veszi fel, mert kétszer mellműtött, nem olyan fizikumú mint anyós. Meg teljesen más fajta. Nem az a pörgős, anyós fantáziadúsabb is. Egy időben száraz volt anyu bőre az arcán és kenni szokta, mondta a kislánynak a kezére adjon puszit. De az is elmaradt valahogy. Azóta nem akar a kislány neki puszit adni, meg nem is nagyon ölelgeti, már mondta azt is hogy buta. Már sokszor erőltettem, hogy adjon neki puszit, már mondtam, hogy így anya szomorú, zsaroltam is, semmi. Ha pár perc eltelik jól eljátszanak, nincs gond, de most mindig így lesz, hogy a kacagó örökvidám mamánál lesz csak jó neki?? Nekem ez annyira fáj...
    Anyósnál több is a lehetőség, mert ők kertes házban laknak.
    Mindkét nagyival heti 2-2 alkalommal min. találkozik.

    köszönöm

    egy anyuci

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Attól, hogy nem fogadja Önt kitörő örömmel a kislánya, a legerősebb kötelék még az anyukájához húzza.
    Ha jól értem, inkább Önt zavarja, hogy a nagyik "versenyében- az anyósa áll jobban. A csendesebb, halkabb ragaszkodás, - higgye el, - nem marad hatás nélkül. a kötődés így is kialakul.
    Én még arra is biztatnám, hogy értékelje ezt a helyzetet, hiszen mindkét oldalról segítőkészség, ragaszkodás veszi körül Önöket.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! Párom 27 éves nő, mostanában eléggé stresszes. Emiatt nincs kedve szexuális…

    Tisztelt Doktornő!

    Párom 27 éves nő, mostanában eléggé stresszes. Emiatt nincs kedve szexuális együttlétre. Milyen természetes vágyfokozókat tudna ajánlani, hogy javuljon a helyzet?

    köszönöm válaszát! péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Péter,
    A stressz csökkentése volna a megoldás. Ez magával hozná a szexuális életük rendeződését is.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktor Nő! A problémám az kb. 4 éve kezdődött, amikor édesanyám agyvérzést kapott.…

    Kedves Doktor Nő!

    A problémám az kb. 4 éve kezdődött, amikor édesanyám agyvérzést kapott. Nekem az első hétem még semmi gondom nem volt, de sajnos a második hétre rosszul lettem, felugrott a vérnyomásom, nem tudtam enni, hasmenésem lett. Ez olyannyira húzódott, hogy elmentem a körzeti orvosomhoz, aki Bisoblockot /felet/ írt, és Xanax-ot ajánlott, ismerve az akkori családi történéseket. Azóta sajnos vannak időnként panaszaim. Kiderült, hogy az egész mögött pánik van. Háromszor éjjel is, vagyis hajnalban rosszul lettem. Elmentem szakorvoshoz, aki akkor felírta talán a Seropram-ot, de azt nem bírtam szedni, mert nagyon rosszul voltam tőle. Egy ideig szedtem a 0,5 mg-os Xanaxot, voltam kineziológusnál, és szépen helyre jöttem. Most ismét rosszul alszom, rosszakat álmodok, és időnként feszültnek érzem magam. A vérnyomásom szépen helyre állt a 1/4 Bicoblocktól, azt este kell bevennem, és most egy idő óta este beveszek 1 szem 0.25 mg-os Xanaxot is. A félelem nagyon bennem van, hogy erről nem fogok tudni majd leszokni. Kérem tanácsát, hogy a nyugtalan alvásomra mi a javaslata. Bármit megteszek, csak tudjak rendesen pihenni. mivel felelősségteljes munkám van, amit nagyon szeretek, rengeteg energiába kerül, de megéri, mert imádom.
    A fent említett problémákra várom gyors válaszát.
    Még csak egy kérdés. A Frontin nem lenne-e jobb, mint a Xanax, habár én úgy olvastam, hogy a hatóanyag ugyanaz, csak más a gyártó. Igaz ez?

    Köszönettel:

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    A Frontin azonos a Xanax-szal. Hozzá lehet szokni, valóban. a feszültségek csökkentésére relaxációs technikát / pl. autogén tréning/ javasolnék.
    Ha szükséges, gyógyszerek közül olyan antidepresszánst, mely az alvást támogatja, ua. nem okoz hozzászokást. A Remeronal vannak jó tapasztalataim.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktor Nő! Szorongásos depresszióból fakadó pánikbetegségem van. Erre Stimulotont kaptam.…

    Kedves Doktor Nő!

    Szorongásos depresszióból fakadó pánikbetegségem van. Erre Stimulotont kaptam. Négy hónapja szedem, a hangulatom jobb, a pánikrohamok viszont megmaradtak, pedig szedem mellé még a Rivotrilt is. Úgy tudom, ez egy SSRI készítmény, elképzelhető, hogy pánikzavarra más gyógyszer kellene? Egyébként más neurotranszmitterek borulnak fel pánikkor és mások depressziókor? Van olyan gyógyszer, ami mindegyire hat: a szerotoninra, noradrenalinra és a dopaminra is? Válaszai nagyon megnyugtatnának, mert lehet, hogy gyógyszert kellene váltanom, vagy másikkal kiegészíteni.
    Köszönettel:
    Lívia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Lívia,
    Az antidepresszánsokra ki-ki másként reagál. Ha 4 hónapi szedés után nem javulnak a pánik-tünetek, indokolt lehet gyógyszert váltani. Az antidepresszánsok egy része csak a szerotonin rendszerre, mások a noradrenalin é s szerotonin rendszerre is hatnak. Ezen kívül egy-egy atípusos készítmény van nálunk forgalomban / Coaxil, Aurorix6
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! 19 éves lány vagyok.A gyerekkorom úgy,ahogy volt,borzalmasan telt,családi…

    Tisztelt Doktornő!

    19 éves lány vagyok.A gyerekkorom úgy,ahogy volt,borzalmasan telt,családi veszekedések,mindennapos sírás,verések,öngyilkos gondolatok....Bár azt hiszem,mostmár jól vagyok...régebben nem volt ez így.Középiskolába járok,nagyon jól tanulok,egyetemre készülök,és azt hiszem,van esélyem a bejutásra.De félek,nem lesz hozzá elég erőm...nem is nagyon tervezgetek,mert nem látom értelmét,hiszen,ha be is jutok,és lediplomázom is,mit kezdek az élettel?Munkahelyre,olyan fizetésre,amiből meg lehet élni,esélyem sincs itt.Egyetlen célom van az életben,ami miatt még kitartok,ez a barátom,de persze semmi sem tart örökké....ha a kapcsolatnak vége,azt hiszem nekem is.Már annyira nincs életkedvem semmihez,semmi célom,egész nap otthon ülök a szobámban,mert a barátom az ország másik végében él,és nagyon ritkán látom.Annyira nehezen viselem,néha már tényleg gondolkozom rajta,hogy nincs értelme élnem.A testvéreim is megmondták,hogy nem érek semmit,és mivel rossz a viszonyom az egész családdal az elzárkózás miatt,nem is tudnak rólam semmit,megértem,hogy ezt mondják,de annyira fáj hallani az igazságot....lehet h adnom kéne az életnek mégegy esélyt...megjavulni,és elmenni pszichológushoz...de képtelen vagyok rá...tudom,ha meg is tenném,nem lenne értelme,neki sem beszélnék.Történtek dolgok az életemben,amikről képtelen vagyok beszélni,de ugyanakkor ezek miatt van minden....már nem sok reményt látok...Ön szerint mit kéne tennem?Néha megőrülök,annyira szükségem van valakire,akinek sírhatok,máskor meg magamra zárom az ajtót,behúzom a függönyöket és csak sírok órákat...a végén azt se tudom,miért...Aludni egyáltalán nem tudok,még az altatóimmal sem,pedig néha többet is beveszek...Sok a családi veszekedés,amiket nehezen viselek,félek,ha mellettem kiabálnak,nem tudom,meddig bírom....Fogalmam sincs,mit tegyek...Kérem,adjon tanácsot,csak ne azt,hogy beszéljek a családommal,arra nem vagyok képes,és sosem leszek.Néha úgy érzem,el kéne mennem otthonról,hogy csak akkor lehet nyugtom,és végre teljes életem,de erre esélyem sincs :( .Van valami,amit azért tehetek?

    Egy reményvesztett lány

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Leveléből egyértelműen kitűnik, hogy szüksége van segítségre. Azt tanácsolnám, hogy keresse fel egy kollégámat, pl. a területileg illetékes ideggondozóban, - és ossza meg vele személyesen a gondjait. Biztosan számíthat segítségre, jó tanácsra, esetleg gyógyszerre.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Dr. Pálvölgyi Rita! Már régóta altatókat szedek,az orvosom most a Stilnoxot írta fel…

    Kedves Dr. Pálvölgyi Rita!

    Már régóta altatókat szedek,az orvosom most a Stilnoxot írta fel nekem.Nagyon nehezen alszom,ezért 1-2 szemet veszek be naponta.Arra lennék kíváncsi,a Stilnoxnál ez nem ártalmas-e?Fennál-e miatta esetleg mérgezés lehetősége.Mennyit szabad bevenni,és mi az a mennyiség,ami már ártalmas lehet belőle?

    Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Szilvia,
    a Stilnoxhoz elég könnyű hozzászokni. Napi két tablettánál ez még könnyebben megtörténhet. Meg kéne tudni, mi okozza az alvászavart, annak a célzott kezelése volna ajánlatos.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi rita

  • Kedves Doktornő! "Testi panaszokkal" pszichiátert kerestem fel. Mivel minden fizikális vizsgálatom(labor,…

    Kedves Doktornő!

    "Testi panaszokkal" pszichiátert kerestem fel. Mivel minden fizikális vizsgálatom(labor, uh, gyomortükrözés,stb) negatív lett, így pszichiáterhez mentem. Munkahelyi stressz, ezt nem is részletezném...
    A lényegi kérdésem az, hogy Mirzatent kell szednem este, s azon kívül 3x1 Coaxilt..ennek utánanéztem, hogy adható-e a kettő egy időben. Találtam is róla valamit, mégpedig azt, hogy interakció veszélye merülhet fel. Ám én kiválóan érzem magam!-:) Híztam, tudok enni, nyugodt vagyok, és kiegyensúlyozott.
    Mit jelent ez? Tudom, hogy nem igazán szereti az ilyen kérdéseket, de nagyon reménykedem benne, hogy mégis válaszol nekem:)
    Üdvüzlettel: Borbála

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Borbála,
    A két gyógyszer jó eredményekkel adható együtt.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

Szerző

Dr. Pálvölgyi Rita

pszichiáter, pszichoterapeuta