A betegek kérdései (582)

  • jonapot elolvastam a válaszát és sajnos néha szokott hányingerem lenni és fájdalmaim is vannak…

    jonapot elolvastam a válaszát és sajnos néha szokott hányingerem lenni és fájdalmaim is vannak jobboldalt szokott fájni alhas tájékán de van mikor az epémnél is szokott szurni és gőrcsölni is akkor is kell mennem dokihoz. marika25.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Diétát, görcsoldót és fájdalomcsillapítót javaslok és egy alapos gasztroenterológiai kivizsgálást (akár az epeürülés vizsgálatával). Amennyiben nincs más oka a panaszainak, egy laparoscopos cholecystectomia megoldhatja a panaszait.
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • kérem igaz-e hogy az epehólyag eltávolítása megelőzi azaz megelőzheti a pancreatitis kialakulását,…

    kérem igaz-e hogy az epehólyag eltávolítása megelőzi azaz megelőzheti a
    pancreatitis kialakulását, vagyis csökken a hasnyálmirigygyulladás esélye
    epeköves epehólyag eltávolítás után?
    Az eset komplikáltabb. tavaly október óta vagyok beteg. Talán ascitesre
    illetve ileusra utaló tüneteim voltak,rendszeresen összeomlás közelébe került a keringésem,
    légzészavaraim voltak, ionzavaraim, mellkasi fájdalmaim, többször éreztem
    magam zavart tudatúnak, feledékenynek illetve jelentős amnéziám alakult ki.
    Addisonos krízisnek megfelelő állapotot többször észleltek rajtam,végül kialakult nálam a menopausa.
    ami jellemző végig extrém szomjúságtól szenvedtem, napi 4-5 litert ittam
    és ettől jobban lettem
    Kb egy hónapja bűzös gyomor illetve nyombéltartalmat hánytam , amiben nem volt sav, ezzel egyidőben jobb oldalon fájdalom jelentkezett és a beleim hevesen görcsöltek, majd jobb oldali övszerű fájdalmat éreztem és emelett középen egy nagy csomót és szorítást.Ultrahangon epekő van.
    Lehetséges-e hogy a háttérben pancreatitis áll?Enzimemelkedés nélküli, nem akut.Esetleg pancreas perforációja a gyomorba, vagy kitapadása a gyomorhoz?Utóbbi tünetmentes lehet úgy tudom.Időnként a legkisebb
    ételre vagy italra erősen összerándul a gyomrom, illetve a belem.
    Van e lehetősége annak amit felvázoltam, illetve okozhatja-e mindezt epekő?A panaszaim csökkentek, azonban enni alig tudok.
    6 hónap alatt kb 12 kg ot fogytam.Légzési elégtelenság miatti kardiális dekompenzáció illetve asztma miatt vizsgáltak.
    Várom mielőbbi válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Kérdező!
    Először is le a kalappal, micsoda szörnyűségeket vészelt át. Panaszait okozhatja az epekövesség, a gyomor, a vékonybél kezdeti szakaszának, vagy a hasnyálmirigynek a betegsége is.
    Az igaz, hogy epekövesség okozhat hasnyálmirigy gyulladást, így az epehólyag eltávolítása valamelyest csökkenti a kialakulás esélyeit, de hasnyálmirigy-gyulladást nem csak epekövesség okozhat. A hasnyálmirigy gyulladás lehet heveny (acut), vagy régóta fennálló (chronicus) is. Mindkettőnek vannak UH-os és laboratóriumi jelei és létezik megfelelő therapia.
    Azt javaslom keressen fel egy gastroenterológiai szakrendelőt a részletesebb felvilágosítás, kivizsgálás és a megfelelő therapia elkezdése céljából.
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • jonapot az volna a kérdésem hogy nekem epeholyag törésem van több is és az volna a kérdésem holy…

    jonapot az volna a kérdésem hogy nekem epeholyag törésem van több is és az volna a kérdésem holy ezt kell-e müteni vagy sem az epémben nincs kö semmi.kérem segitsen mi a teendö és ijenkor mit kell ennem stb. köszönöm marika25

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Marika25!
    Az epehólyag törés alatt gondolom azt érti, hogy az UH-os lelete alapján az epehólyagon megtöretés látható. Amennyiben nincs köve és panasza sem, akkor nincs teendő. Amennyiben panasza van (hányinger, epés jobb felhasi görcsök...stb), diéta és alapos kivizsgálás javasolt. Ha valóban a megtöretés(ek) okozzák a panaszt, akkor akát műtétre is sor kerülhet.
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • Tisztelt doktor úr! Édesanyámnak, aki 55 éves, néhány hete volt laparoszkópos epehólyag-műtéte,…

    Tisztelt doktor úr!

    Édesanyámnak, aki 55 éves, néhány hete volt laparoszkópos epehólyag-műtéte, gyorsan felépült, bár több, mint tíz kő volt benne, de az operáló orvos komplikációról vagy elváltozásról nem számolt be.
    A szövettani eredménye viszont, amelyet ma kaptunk meg, aggasztó: "merev, heges falú epehólyag, nyálkahártyája halvány, csúcsi részén a külső szövetek oedemásak. Heges falú, idülten lobos epehólyagot látni. A nyálkahártya adenocarciomas átalakulást mutat. A tumoros mirigyek az epehólyag falát kifejezetten infiltrálják, egy látótérben a mirigyek a zsírszövetbe is beterjednek a serosai felszínt nem töri át a daganat, érbetörés is mutatkozott."

    Nagyon megköszönném, ha volna valami hasznos tanácsa, véleménye, mire számíthatunk, hogy értelmezzük ezt a diagnózist, mert az onkológus ugyan már beutalta CT és vérkép-vizsgálatra édesanyámat, és állítása szerint valószínüleg még időben sikerült az epehólyag teljes eltávolításával megelőzni a betegség terjedését, de ezzel ellentétes tartalmú lelet-értelmezést is kaptunk már.

    Köszönettel:
    Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Eszter!
    Valóban aggasztó a szövettani lelet és meglepő. Valószínűleg az operáló kolléga is meglepődött rajta, hiszen biztosan közölte volna, ha a műtét során lát valami "eltérést". Gyakorlatilag az én tanácsomra nincs szükségük. Látta a beteget (és a leleteket) onkológus, a szükséges vizsgálatokra van időpontjuk. Nem érdemes találgatni addig, amíg a CT és vérvétel eredménye nincs a kezükben. Remélhetőleg az elváltozás idejében kikerült és nem maradt benn daganatos szövet (vagy sejt), melyből kiújulhatna. Ugyanis ezen utóbbi tény fogja a további kezelést és a kilátásokat befolyásolni.
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • Kedves Doktor úr! Aranyereket találtak többet egymás mellett egy sebész. De nem műttettem…

    Kedves Doktor úr!

    Aranyereket találtak többet egymás mellett egy sebész. De nem műttettem meg. Csomó nem volt soha, csak égő viszkető érzés. MOst meg kitüremkedett, diónyi csomó és fáj. Ez is aranyér? Köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Igen!
    Keresse fel ismét a sebészt!
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • Jó napot Kívánok!! A kérdésem az lenne Doktor úrtól, hogy a végbél körüli fájdalomra( ég a…

    Jó napot Kívánok!!

    A kérdésem az lenne Doktor úrtól, hogy a végbél körüli fájdalomra( ég a végbelem körül, be van pirosodva, és nagyon érzékeny), jó e a Lidocain, vagy az Aurobin krém. 30 éves férfi vagyok és már évek óta visszatérő probléma ez . Voltam vele Urológushoz, sebészhez is a Flucinár krém használt egy ideig, de már az sem annyira hatásos.

    Köszönöm előre is válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Kérdező!
    Csak akkor lehet hatásos therapiat alkalmazni, ha a betegség pontos okát is ismerjük. A lidocain csak elfedi a tüneteket és nem az okot szünteti meg. Javaslom, hogy keressen fel egy proctológiai szakrendelést mielőtt bármilyen kenőcsöt választana.
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • Tisztelt Dr.Úr! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. 5 hete kezdődött, hoyg jobb oldalon…

    Tisztelt Dr.Úr!

    Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz.
    5 hete kezdődött, hoyg jobb oldalon ott vakbél tájékon fáj a hasam. Voltam nőgyógyásznál minden rendben van. Voltam sebészeten, onnan elküldtek vérvételre, hasi UH-ra, de minden rendben van. A vakbélgyulladást kizárták.Székletvizsgálatra is küldtek ott is minden rendben van. Tehát minden vizsgálati eredményem negatív.
    Azonban én mindig érzem a fájdalmat ott. Nem elviselhetetlen, de egy ilyen "állandó" tompa fájdalmat érzek.
    Ön szerint mi lehet ez? Mit kellene tennem?
    Válaszát előre is köszönöm! Szép napot!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Kérdező!
    Jobb alhasi panaszokat okozhat urológiai eredetű megbetegedés is (vesekövesség, vesemedence gyulladás...). Javaslom, hogy fogyasszon sok folyadékot, készíttessen vizeletvizsgálatot és keressen fel egy urológust (is).
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • Kedves Dr.Úr! Először is nem tudom,ön meg tudja-e válaszolni a kérdésem,mert ez traumatológiai…

    Kedves Dr.Úr!

    Először is nem tudom,ön meg tudja-e válaszolni a kérdésem,mert ez traumatológiai jellegű,de itt nem látok traumatológust.
    Kérdezhetem-e önt teniszkönyök műtéttel kapcsolatban?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Gabyca!
    Kérdezhet, de korrekt választ ne várjon!
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • Tisztelt Doktor Úr! 28 hetes kismama vagyok. Bal lábszáramat érzem furcsának, leírni sem tudom…

    Tisztelt Doktor Úr!
    28 hetes kismama vagyok.
    Bal lábszáramat érzem furcsának, leírni sem tudom olyan mintha érzéketlenebb vagy kissé zsibbadtabb lenne.Nem fáj, de valahogy mégis más mint a jobb.
    De nem látszik rajta semmi.Nem dagadt, vagy piros egyforma a másikkal.
    A lábamban volt boka szalag szakadás 1 éve.
    Esetleg lehet összefüggés?
    Trombozisra is gondoltam, de a környezetem szerint annak van látható jele.
    Köszönettel:Kata!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Kata!
    Nagy valószínűségel a lábat ellátó érzőidegek okozzák a gondját. Ez a sérülés/károsodás lehet perifériás, vagy centrális. Ez azt jelenti, hogy vagy a gerinccsatornába való belépéskor nyomódik az ideg, vagy a lábszárán nyomta meg korábban. Szedjen B-vitamint és keressen fel egy neurológust!
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • jo napot kivánok!30 éves nő vagyok!kb 3 hete beütöttem a lábszáram a vádlim belső oldalán!jo…

    jo napot kivánok!30 éves nő vagyok!kb 3 hete beütöttem a lábszáram a vádlim belső oldalán!jo nagy véraláfutás lett rajta,ami mára nár elmult!viszont a helyén két fájdalmas ki scsomo lett!mi lehet ez a csomo?kell tenni vele valamit,KÖSZÖNETTEL:SYLKE

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Sylke!
    Amit érez az vagy nyirokcsomó, vagy véraláfutás. Borogatást és tornáztatást javaslok. Amennyiben panaszokat okoz, vagy nem múlik el, kérem keressen fel egy orthopédust.
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • Tisztelt Doktor Ur! 35 eves no vagyok, 20eve eszleltem eloszor egy kis dudort az agyekom jobb…

    Tisztelt Doktor Ur! 35 eves no vagyok, 20eve eszleltem eloszor egy kis dudort az agyekom jobb oldalan egeszen lent a szemerem dombon, akkor egy orvos azt mondta hogy serv es nem kell bantani ha nem faj. Utana evekig nem lattam a dudort, aztan idonkent megjelent visszahuzodott, az utobbi idoben viszont rendszeresen foleg menzesz elott egy nappal kiugrik egesz feltojas nagysagu, de amint megkapom a menzeszt visszahuzodik, volt hugyholyag gyulladasom akkor 2-3pig kiugralt visszahuzodott. Voltam sebeszeten ott megvizsgaltak kohogtettek, hasizom,stb. de nem jott ki a dudor azt mondtak megse serv valoszinu valami hormonzavar mivel azon a reszen csak nyirokmirigyek vannak. Azota atestem verveteleken, endokrinologusnal, ultrahangon de minden eredmenyem rendbe van, pajzsmirigyek is rendbe. Szeretnem megkerdezni hogy lehetseges e hogy megis serv? A dudor puha es vissza tudom nyomni de mikor kint van ujra visszaugrik aztan magatol visszahuzodik. Babat tervezunk evek ota de sajnos nem jon ossze pedig nogyogyaszatilag is minden rendbe nalam is paromnal is. Esetleg lehet e osszefuggesbe a dudorral? Senki nem tudja megmondani hogy mi az. Koszonom valaszat!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Kérdező!
    Két lehetőség van: 1. nyirokcsomó, 2. sérv.
    A nyirokcsomó esetében előfordulhat, hogy néha megduzad, majd csökken a mérete, de nem lehet "visszanyomni", ahogyan azt Ön írta.
    A sérv lehet olyan kicsi, hogy nehéz diagnosztizálni és gyakorlatilag minden "stimmel" a diagnozishoz, amiket írt. Én ezt tartom valószínűbbnek. A sérv nem okoz gondot a teherbe esésnél, de a terhesség kiviselésénél és a szülésnél adódhatnak problémák, így a teherbe esés előtt javasolnám a műtétet, amennyiben a diagnózist megerősítik.
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • Tisztelt Doktor Úr! Végbélrákkal kapcsolatos kérdésem lenne: Pontosan ez hol lehet? A végbélnyílásnál,vagy…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Végbélrákkal kapcsolatos kérdésem lenne: Pontosan ez hol lehet? A végbélnyílásnál,vagy beljebb?
    Nekem szülés után volt végbélrepedésem,de nagyon nehezen múlt el,hiába kezeltem aszerint,ahogy az orvos mondta. Most megint fáj és vérzik is. Mit csináljak? Ez lehet rák?
    Válaszát köszönöm,Réka.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Réka!
    A végbél a bélcsatorna utolsó 16 cm-es szakasza. A végbélrák ezen a szakaszon bárhol lehet. Főbb tünetei a székelési panaszok (váltakozó hasmenés és szorulásos széklet), nyákos, vagy véres széklet ürítése. A kivizsgálás fontos eleme a vastagbéltükrözés, mely során pontosan leírható az elváltozás elhelyezkedése és még szövettani minta is vehető belőle.
    Azt javaslom menjen el egy gastroenterológiai szakrendelésre, ahol megvizsgálják és elindítják a szükséges vizsgálatokat.
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérni, hogy apósom hasi CT vizsgálatának eredményét magyarul…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Szeretném megkérni, hogy apósom hasi CT vizsgálatának eredményét magyarul értékelje ki, mert nagyon aggódom, szerintem nagy gond van nála.
    CT eredmény: A gyomor antruma kb. 4 cm-es szakaszon körkörös, egyenletes fali megvastagodás. A falvastagság kb. 7 mm-es. A pylorus, valamint a duodenem kezdeti szakasza mérsékelt fali megvastagodást mutat. Perigastricusan néhány 10 mm-nél kisebb nyirokcsomó. A gyomor antrum síkja alatt kb. 7 mm-es soliter nyirokcsomó. A bal vena renalis retroaorticusa fut. A Th. XII.csigolyatestben néhány apró calcificatio észlelhető, mely körül diszkrét líticus területek sejthetők.
    Orvosi vélemény: A gyomos antrumban levő tumor nagy valószínűséggel ráterjed a duodenumra, azt jelenti, hogy radiológiailag a tumor stadiuma T4/B. A Th. XII. csigolyában met valószínű.
    Ez a lelete, maga szerint műthető még, vagy több áttét is van nála? Mennyire súlyos a betegsége a CT szerint?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Kati

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Kati!
    Ez csak egy CT vizsgálati eredmény és gondolom volt gyomortükrözés is, valamint szövettani mintavétel. A betegek kivizsgálásánál azért végzünk több vizsgálatot, mert mindegyikre szükség van és ezeket csak együtt, a beteg állapotának ismeretében lehet kiértékelni. Ez alapján a CT alapján előrehaladott gyomor eredetű elváltozás látható, mely lehet tumor is. Láthatóak nyirokcsomók, de nem nagyobbak és nincs is sok a tumor küröl, ezek nem gyanúsak áttétre. A csigolyában elhelyezkedő elváltozás lehet áttét, de ezt semmi nem bizonyítja, annál is inkább, mert a gyomor daganata nem a csigolyába ad leghamarabb áttétet. Nem tudom milyen panaszai vannak a betegnek, miért készítették a CT-t. Amennyiben ez valóban daganat, akkor sajnos eléggé előrehaladott, de relatíve jó az elhelyezkedése és talán ki lehet venni. Véleményem szerint mindenképpen meg kell operálni, mert csak akkor derül ki biztosan, hogy el lehet-e távolítani, illetve, amennyiben ez tényleg rosszindulatú daganat, akkor nőni fog és el fogja zárni a gyomor kimenetét, ezzel táplálkozási nehézséget okozva.
    Remélem nem rémítettem meg nagyon! A kivizsgálást végző orvos biztosan tájékoztatja majd Önöket a lehetőségekről.
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • Kedves dr.úr! kb. 1 hónapja voltam egy fülbelövésen.Nem is fájt olyan 2 hétig utána pedig elkezdett…

    Kedves dr.úr!
    kb. 1 hónapja voltam egy fülbelövésen.Nem is fájt olyan 2 hétig utána pedig elkezdett váladékozni.
    De az a legnagyobb baj hogy a fülbevalót nem lehet kivenni.
    azt hiszem beleszorult.
    azt mondták többen hogy menjek el a sebészetre és majd ott kiveszik.
    nem tudom higgyek-e nekik.
    válaszát előre is köszönöm.

    judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Judit!
    A sebészeten valóban nagyon sok mindent ki tudunk venni. Azt nem tudom, hogy miért nem lehet kivenni? Kérem mutassa meg annak is aki végezte a beavatkozást, hogy szembesüljön a szövődményével. Ennek oka az lehet, hogy nem volt steril az alkalmazott eszköz!
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • tisztelt doktor ur.azzal a kéréssel fordulok önhöz hogy 3honapja gerinc műtétem volt és még mindig…

    tisztelt doktor ur.azzal a kéréssel fordulok önhöz hogy 3honapja gerinc műtétem volt és még mindig váladékok jönnek belőle kb3cmes területen egy10cmes vágás történt a gerincemen össze is van forva csak ez a 3csmes nem voltam vele orvosnál azt monta ránézés nélkül hogy még mindig tisztul .gerinc meszesedéssel műtötek.azt szeretném kérdezni hogy forduljak e másik orvoshoz vagy ez a normális folyamat.köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Kérdező!
    Hogy pontos választ adjak látnom kellene a sebet. Nem tudom, hogy normális-e ugyanis gerincműtétet idegsebészek végeznek. Én nem vagyok az. Kérem nézesse meg ismét egy idegsebésszel a sebét!
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • Tisztelt Dr Fedor Roland ! Váll izületi kitüremkedést diagnosztizáltak nálam kb 4-éve.…

    Tisztelt Dr Fedor Roland !

    Váll izületi kitüremkedést diagnosztizáltak nálam kb 4-éve. De a vállamon lévő ”pukli” nagyobb lett. Fájdalmat mozgás nehézséget nem okoz, mit tanácsol, nézessem meg újra?

    Várom szíves válaszát!

    Üdvözlettel:

    Csaba

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Csaba!
    Igen, nézesse meg újra!
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • Kedves Doktor Úr!

    Nemrég volt egy nagyobb autóbalesetem de hál istennek kisebb sérülésekkel megúsztam.A jobb lábszáram zúzodott és vérömleny lett rajta ami állítólag felszívódik.Kaptam tetanuszt a kórházban és a Dr Úr elküldött röntgenre is majd azt mondta meglumbálja.Ez pontosan… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Tímea!
    A lumbálás a gerincfolyadék vételét jelenti. Amire Ön gondol, az a pungálás. Ilyenkor felületi érzéstelenítés után tűvel szívják le a folyadékgyülemet, legyen az vér, genny,… Még több

  • Nagyon köszönöm a válaszát! Azt hiszem viszek magammal egy jó kis könyvet a sebészetre:). Üdvözlettel: Teddy

    Nagyon köszönöm a válaszát! Azt hiszem viszek magammal egy jó kis könyvet a sebészetre:).

    Üdvözlettel:
    Teddy

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Teddy!
    Az olvasás nagyon hasznos...

  • Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy milyen súlyos sérülésekre szükséges tetanusz…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Az lenne a kérdésem, hogy milyen súlyos sérülésekre szükséges tetanusz oltás? Jó, a sebész megállapítja, hogy kell-e, vagy nem, de akkor milyen súlyos sebbel menjek egyátltalán a sebészetre? Nem emlékszem, hogy mikor kaptam utoljára, lehet, hogy még nem is kellett soha. (ha jól tudom mindenki megkapja, csak a sérülés után kell emlékeztető oltás) pl. épp az előbb léptem bele egy szögbe véletlenül, de szerintem nem túl mély a seb, (épp álltam fel, és nem nehezkedtem rá teljesen). Rögtön lemostam jó alaposan, még ki is szívtam párszor... igen a saját talpamat:) (nem tudom miért, csak nagyon akartam még valamit tenni, hátha jobb lesz). Pici a seb, nagyon hamar el is állt a vérzés (lehet, hogy az összes vért kiszívtam :), nem is fáj, csak akkor érzem egy picit, ha féllábon állok (a sebes lábamon természetesen). Én ezzel nem mennék orvoshoz igazából, voltak már sokkal durvább sebeim, csak azért mégis olyan tipikus ez a "szögbe lépés-tetanusz oltás"... Feltétlenül szükséges ez? Ha nem, akkor még mit tudok tenni, hogy ne legyen baj?
    (Én már úgy unom a sebészetet, mindig történik valami, és az egész napom rámegy)

    Köszönöm a figyelmét!
    Üdvözlettel:
    Teddy, 25 éves lány

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Teddy!
    Nagyon köszönöm a levelét! Maga egy igazán vibráló személyiség lehet, bírom a humorát. Remélem nem szívta ki az összes vért a talpán keresztül, bár ennek lenne annyi előnye, hogy már tényleg nem lenne szükség a Tetanusra.
    Nos, jól tudja minden magyar állampolgár megkapta a Tetanus oltást, aki 1945. január 1. után született és valóban csak emlékeztető oltásra van szükség a sérülések alkalmával. Ezt nem a sérülés súlyossága, hanem a seb szennyezettsége szabja meg. Minél "koszosabb" egy seb, annál nagyobb a valószínűsége, hogy fertőződik, akár a Tetanussal. Elhiszem, hogy unja a sebészetet, néha én is... De: a kialakult Tetanus fertőzés gyógyíthatatlan és az hogy keveset látunk, annak köszönhető, hogy gyakran akkor is oltunk, ha nem nagyon lenne indokolt (ezt hívják óvatosságnak).
    Tehát: amennyiben sérülést szenved, mossa ki alaposan tiszta folyó vízzel a sebet, kösse be és menjen el egy kicsit unatkozni a sebészetre. Amennyiben ehhez nincs kedve, olvasson utána az interneten, hogyan lehet meghalni Tetanus fertőzésben. Másképp fogja látni a helyzetet!
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland

  • Tisztelt doktor úr -Ime én is szeretnék feltenni magának egy kérdést .Három gyermekes…

    Tisztelt doktor úr -Ime én is szeretnék feltenni magának egy kérdést .Három gyermekes anyuka vagyok Két egészseges gyermekem van .A harmadik kisfiamnál csak a születése után vették észre hogy baj van a kezével.Pedig számtalan ultrahangot végeztek placenta previa miatt.A dg. Malformatio extremitatis congenita non specificata hypoplasio manus et digitorum lateris sinistri.A genetikai vizsgálat jo.Én azért aggodom most a baba három honapos hogy megsérti a kezét ugyanis még nagyon kicsi köröm van rajta mind az öt ujján csont nincsen még a tenyerében sem mi lesz ha elkezd mászni.Javasol valamilyen tornát vagy mit lehet tenni ilyen esetekben van rá segitség.Előre is nagyon köszönöm .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Fedor Roland

    Kedves Kérdező!
    Lehet, hogy elkerülte a figyelmét, de én sebész vagyok. Biztosan Ön is tudja, hogy az Ön kérdésére nem tőlem kell várnia a legjobb választ. Kérem kérdezzen egy gyermekgyógyászt, vagy neonatológust!
    Tisztelettel:
    Dr. Fedor Roland