A betegek kérdései (827)

  • Kedves Doktornő ! Holnapután mellékherecyszta műtétre készülök Losonra az Urologiai osztályra…

    Kedves Doktornő ! Holnapután mellékherecyszta műtétre készülök Losonra az Urologiai osztályra a fúorvossal már beszeltem ( S.Eichler) de a operácio előtti vizsgalatok is már készek de még nem láttam holnap megyek , arra szeretnék választ kapni , hogy ha köhögök és kb:. 4-5x egy órában akkor még megoperálnak engem ? előre is köszönöm válaszát !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Lappangó vagy zajló felső légúti hurut esetén nem túl szerencsés a nem sürgős műtét elvégzése, különösen nem, ha altatásra van hozzá szükség. Az altathatóságról minden esetben vizsgálatot követően dönt az aneszteziológus.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • jó napot kívánok hétfőn lesz egy balesetből származó műtétem,ínszalagszakadás történt a hüvelykujjamnál.…

    jó napot kívánok
    hétfőn lesz egy balesetből származó műtétem,ínszalagszakadás történt a hüvelykujjamnál. 2 hete húzódik az ügy. a csütörtöki nap folyamán megvolt a vérvizsgálat ekg...minden jó volt elvittem az eredményeket az anestesiológusnak minden jó volt kivéve az h kicsit fájt a torkom.
    elküldött fül orr gégészetre ott a hölgy azt mondta h kicsit piros a torkom de altatható vagyok, nem köhögtem nem folyt az orrom. de kicsit aggódok mert nem igazán javult azóta sem még egy picit fáj, szedek rá neo citrant meg neo angin szopogatós tablettát.
    önnek mi a véleménye hétfőn mondjam az orvosnak h ezeket szedtem meg h kicsit még fáj a torkom?
    csak attól félek h akkor elmarad a műtét...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Igen, feltétlenül mondja el az altatóorvosnak a torokfájás, az Ön érdekét szem előtt tartva fogja eldönteni az altathatóságot. Ha esetleg szóba jött tűszúrásos érzéstelenítés, azt a torokfájás nem feltétlenül befolyásolja, de az intubációs narkózist mindenképpen.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Tisztelt Doktornő! A következő a problémám.Laparotómiás műtétem lesz.A petefészekben, a méh…

    Tisztelt Doktornő!
    A következő a problémám.Laparotómiás műtétem lesz.A petefészekben, a méh mellett van egy daganat.Előtte mennem kell vizsgálatra az aneszteziológushoz.Megkérdeztem kétszer, de más mondtak, arról hogy mikor ehetek utoljára.Először azt mondták, hogy 6-kor még reggelizhetek, másodszor pedig, hogy már éjfél után ne egyek semmit, csak gyümölcslevet.A gyümölcslé a z nem befolyásolja a vizsgálatot?Ha lehet, akkor minnél kevesebbet éheznék, soványságom miatt.Nem értem, hogy miért kellene 12 óra hosszáig éhezni egy labor előtt.Félévente járok laborba vesegondozás miatt, de 6 óra hosszát kell csak koplalnom előtte.12.20-ra van időpontom.Utoljára dec.10-én volt laborom.
    Várom őszinte véleményét!
    Tisztelettel :Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Ildikó!
    Nem világos, hogy az aneszteziológiai vizsgálat előtt miért kellene éheznie, illetve az biztos, hogy kész laborok nélkül nincs értelme az anesztes vizsgálatnak. A laborvizsgálat előtt a 6 órás éhezés szerintem elégséges, de ezen belül vizet nyugodtan ihat (gyümölcslevet viszont nem!).
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Tisztelt Doktor Nő! 1 hónappal ezelőtt fogászati vizsgálat után kezelőorvosom 4 bölcsességfogam…

    Tisztelt Doktor Nő!

    1 hónappal ezelőtt fogászati vizsgálat után kezelőorvosom 4 bölcsességfogam altatásban történő eltávolítását javasolta. Azt kérte csináltassak ekgt és egy kis labor vizsgálatot, konkrétabbat nem. Az aneszteziológussal csak közvetlenül a műtét előtt találkozom majd. Elegendő akkor egy sima ekg és egy vérvétel a beavatkozáshoz?

    26 éves nő vagyok, tudommal nincs szívproblémám, azonban a pulzusom szapora, esetenként nyugalmi állapotban is 90⁄perc. Jártam 2 éve kardiológusnál, csinált szívultrahangot, ekgt és terheléses vizsgálatot is, de semmilyen rendellensséget nem észlelt, ami ezt okozhatja, egyszerűen csak így működik a szívem.

    Milyen kockázatai lehetnek esetemben az altatásnak?

    Köszönettel,

    Rita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Rita!
    Nem gondolom, hogy a leírtak alapján fokozott kockázattal kell számolni. És igen, a beavatkozáshoz elegendő egy EKG és laborvizsgálat, természetesen az altatóorvosi vizsgálattal együtt.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • tisztel Dr nö. Azt szeretném meg kérdezni 44 éves vagyok 1 honapja epe mütétem volt nagyon hamar…

    tisztel Dr nö. Azt szeretném meg kérdezni 44 éves vagyok 1 honapja epe mütétem volt nagyon hamar fel épültem.De enni sajnos még mindig nem tudok mert salynos ki hányom,Mért van ez és mikor leszek megint jobban.jobb oldalon esténként fájdalmat érzek azota és egy kicsit feszül .válaszát köszönöm,

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Kérdéseit az operáló orvosnak tegye fel, én a műtéti altatással foglalkozom.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Tisztelt főorvosnő! Az alábbiakra szeretném szíves válaszát kérni.Az útóbbi 2 évben kétszer…

    Tisztelt főorvosnő!

    Az alábbiakra szeretném szíves válaszát kérni.Az útóbbi 2 évben kétszer műtöttek gerincérzéstelenítéssel,lidokain.⁄TUR⁄Mindkét esetben a vérnyomásom felső értéke leesett 80 körüli értékre,amit eléggé megéreztem.Az szeretném tudni,hogy maga az eljárás okozta ezt,vagy esetleg valami más?

    Tisztelettel,Jóska

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Jóska!
    Igen, a gerincérzéstelenítés okozhat vérnyomásesést.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Szeretném kérni segítségét, hát ha tudna segíteni a problémámba. 21 éves lány vagyok, egy éve…

    Szeretném kérni segítségét, hát ha tudna segíteni a problémámba. 21 éves lány vagyok, egy éve minden nap erős migrénem van, ami már szinte megőrít. Feszültté válok tőle, idegessé, és ez által nagyon sokat alszom. Jártam orvosoknál is, de ők mindenféle gyógyszereket felírtak, ezalatt értem a tipikus gyógyszereket( Algopirin,aszpirin,rubophen, még a panalgorint is). Ami bevállt az a Cataflam, de sajnos hajlamos vagyok rászokni, így huzamosabb ideig nem szedhetek gyógyszert. Remélem tud valami jó tanácsot mondani.

    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Érdemes lenne megpróbálni az akupunktúrát.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Kedves Doktornő! Előző kérdésemhez még annyit hozzátennék, hogy lehet-e chilit, hagymát, gyömbért…

    Kedves Doktornő!

    Előző kérdésemhez még annyit hozzátennék, hogy lehet-e chilit, hagymát, gyömbért fogyasztani?

    Válaszát előre is köszönöm

    Egy érdeklődő.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    ld. előző válasz

  • Kedves Doktornő! Alvászavar és egyéb panaszokkal voltam homeopátiás alkati kezelésen, ma kezdtem…

    Kedves Doktornő!
    Alvászavar és egyéb panaszokkal voltam homeopátiás alkati kezelésen, ma kezdtem el a bogyók szedését. Reggel lycopodium c15 4 golyó, plus nux vomica c9 4 golyó, este D-ARSENICUM ALBUM c30 5 golyót kaptam 10 napig. Kérdéseim:
    A reggeli két fajta között kell-e szünetet tartani (ha igen, mennyit) vayg be lehet venni egyszerre a 8 golyót?
    ARSENICUM ALBUM-nál nem szóltam a gyógyszerésznek és már "lehúzta" a vonalkódot, ahelyett, hogy bepötyögte volna, ez mennyiben befolyásolhatja negatívan a hatást?
    A kezelés alatt használhatok bojtorján zsíros hajra való hajszeszt? Amennyira tudom mentol nincs benne, de lehet, hogy van valamilyen más illóolaj.

    Válaszát előre is köszönöm

    Egy érdeklődő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Kérdését homeopata orvosnak tegye fel.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • 2012. december 6-án vették ki a csavarokat a sarkamból, amit április 19-én szilánkosra tört sarkamba…

    2012. december 6-án vették ki a csavarokat a sarkamból, amit április 19-én szilánkosra tört sarkamba tettek be.Gerincérzéstelenítést(spinal) alkalmaztak. Lehet-e az érzéstelenítés hatása: a gyengeség, esti hányinger,remegés, savtúltengés, ha lehajolok elszédülök és le kell ülnöm? Az erős fény is zavar.


    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Szerintem nem.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • T. Doktor Úr! A tradicionális kínai orvoslás mit javasol prosztatapanaszokra? Milyen gyógynövényeket,…

    T. Doktor Úr! A tradicionális kínai orvoslás mit javasol prosztatapanaszokra? Milyen gyógynövényeket, vagy egyéb dolgokat javasol? köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kéredző!
    Remélem, nem baj hogy doktornő vagyok.
    Távgyógyítással nem foglalkozom, keressen fel személyesen kínai orvoslással foglalkozó orvost.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Tisztelt Doktornő! Az elmúlt 20 évben volt sajnos több hasi (nőgy.-i) műtétem is. Utánuk rendbe…

    Tisztelt Doktornő!
    Az elmúlt 20 évben volt sajnos több hasi (nőgy.-i) műtétem is. Utánuk rendbe jöttem. Most viszont pár éve minden hidegfront-betöréskor kegyetlenül fáj a hasam belseje, (ezt azért tudom, mert naplót vezettem). 2 évig alaposan kivizsgáltak, semmit nem találnak. Miért fájhatnak mégis a belső hegek ilyenkor ÉS milyen hatóanyagú fájdalomcsillapítót tudna nekem ajánlani, hogy enyhüljön ez a szenvedés?
    Várom segítő válaszát éls maradok köszönettel:
    V. Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Anna!
    Vagy keressen fel fájdalomambulanciát, vagy próbáljon meg egy akupunktúrás kezelést.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Tisztelt Doktornő! Pajzsmirigy műtét előtt állok. Az altatástól nagyon félek ugyanis nagyon…

    Tisztelt Doktornő!
    Pajzsmirigy műtét előtt állok. Az altatástól nagyon félek ugyanis nagyon sok gyógyszerre allergiás tüneteim lesznek. pl.augmentin, cataflam, quarelin,algopyrin..Amit használok fájdalomcsillapításra az a rubophen. Jövőhéten kell találkoznom az altató orvossal, csak már előre félek, nehogy valami komplikáció legyen műtét közben. Segítsen nekem, Ön szerint lehet engem altatni,állnak rendelkezésre olyan szerek amelyekkel ez az allergia elkerülhető? Más készítmények pl baktériumölő gyógyszerek nem vagyok allergiás.
    Köszönöm szépen válaszát előre is
    Üdvözlettel
    Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Mónika!
    Altatáshoz a felsorolt szerek egyikét sem használjuk, ha antibiotikumra van szükség, mást is lehet adni. Ne izguljon! Az altatóorvosnak vigyen részletes listát az érzékenységeiről.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Tisztelt,Doktornő! Van egy 6 éves kislányom, aki születése óta tartósítószer,ételszínezék(E104…

    Tisztelt,Doktornő!
    Van egy 6 éves kislányom, aki születése óta tartósítószer,ételszínezék(E104 és E123) és gyümölcs(eperfélék,citrusfélék és barackfélékre) allergiában szenved. Még társul hozzá asztma is!
    Az allergológus reflux-ra gyanakszik, mert sokszor krákog! Kérdezném, hogy a gyermeknél altatásban elvégezhető lenne-e a vizsgálat? Köszönöm a mielőbbi válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Ha gyomortükrözésre gondol, természetesen igen, elvégezhető altatásban.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Tisztelt doktornö,en egy34 éves sportos férfi vagyok.problémâm a következö.a lábaimmalnemstimel…

    Tisztelt doktornö,en egy34 éves sportos férfi vagyok.problémâm a következö.a lábaimmalnemstimel valami pár honapja.nemtudom terhelni öket mert zsibbadas szedülés rosssulet fog el.ezenkivül fürdövizbenis ugyanigy járok.csak zuhanyozni tudok.a labaim amugy szinte mindig fáznak.hidegek.az a fura ha más tesrêszem edzem semmi bajom de a lábamnál azonnal jelentkezik a baj.kérem szives segitseget.köszönöm.B

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Segíteni nem tudok, de javaslom, hogy menjen el érsebészeti és ideggyógyászati kivizsgálásra.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Kedves Doktor Nő! Egy olyan kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni (hátha tudna valami tanácsot…

    Kedves Doktor Nő!

    Egy olyan kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni (hátha tudna valami tanácsot adni), hogy egy pár napja áttét nélküli tüdőrákkal műtött betegnek milyen esélyei vannak amellett, hogy a műtét során a háromlebenyes tüdő kivételekor megsérült a légzőcső és a bal hörgőcske közötti terület.. Tudna valami tanácsot adni nekem?
    Nagyon aggódom,sajnos a beteg az egyik családtagom.

    Válaszát előre is nagyon köszönöm, és további szép estét kívánok.
    Egy fiatal lány.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Ezt az operáló és kezelőorvossal beszélje meg.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Kedves Doktornő! Így,altatás után még lennének kérdéseim: Leírom,milyen volt.Nem volt problémamentes,sőt..…

    Kedves Doktornő!
    Így,altatás után még lennének kérdéseim:
    Leírom,milyen volt.Nem volt problémamentes,sőt..
    bevittek a műtőbe,ott a branülbe Augnemtin,2Dormicum és 1 v.10 Fentanilt kaptam,meg még valamit,amire nem emlékszem.Gyakornok lehetett az aneszteziológus,mert egy 50körüli orvos mondta,mit csináljon.Innen nekem már csak mélyeket lélegeznem kellett,égettgyufa szagot éreztem.Közben a fejem mögött azt tárgyalták,hogy négyes v. ötös méretűre van-e szükségük,közben az idősebb orvos simogatta az arcom.Ébredés:tudtam,hogy fent vagyok,azt is hallottam,hogy a doktor mondta,hogy nem lesz sima ébredés.A liftben le akartam szálni a kocsiról,műtősfiú nem tudott áttenni az ágyra,mert nem engedtem,hogy hozzám nyúljon-átborítottak végül.30-40percig állt mellettem az altatóorvos,ill felváltva a 2sebész és a 2nővér,a szobatársaim meg nem tudták,hogy nevessenek vagy sírjanak,hogy keljfeljancsit játszottunk,lenyomtak,ahogy elengedtek,ültem-nem mindig sikerült akkor borultam-fel,hogy megyek mert jönnek a zöld és a barna békák és bántanak,harapnak.Másnap reggelig rácsozva voltam,de estig csak aludtam,utána rendben volt minden.Azt mondták,nem bírom a Dormicumot,nem egyedi eset.Arra a kérdésre,hogy hol vagyok,hogy hívnak nem válaszoltam.Csak erre az egy mondatra emlékszem a műtőben,hogy nem lesz sima.Ezt honnan tudhatták? Abban a pillanatban,amit ébredésnek érzékeltem,olyan érzésem volt mintha a torkomat piszkálták volna,olyan későn húzhatták ki a tubust?
    A másik kérdésem,hogy ígérték,hogy ez a gyógyszerérzékenység rákerül a zárójelentésemre,de ott SPA van,pedig altattak.És zavartalan postop szakot írnak.Jó néhányszor megyek még vissza,most gipszben vagyok,kérjem meg,hogy legalább utólag írják rá?
    Köszönöm
    Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Attila!
    Ön altatás szempontjából tényleg nem egy egyszerű eset. Igen, a Dormicumra előfordulhat ún, adverz reakció, amikor valaki nem a szokásos nyugodtsággal reagál. Ez gyerekeknél gyakoribb. Hogy ezt előre honnan tudták - fogalmam sincs. A méret alapján nem tubus, hanem ún. laringeális maszk lehetett a torkában, ezt egy kicsit tovább bent lehet tartani, mint a légcső tubust, ennek a kihúzását érezhette.
    A történteket tényleg jó lenne írásos dokumentumba foglalni, én az Ön helyében erre megkérném az aneszteseket (a zárót a sebész, baleseti sebész írja, és neki ez nem olyan fontos:-((
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Kedves Doktor Nő! Szeretnéma véleményét kérni, fáradtság miatt fordultam májusban orvoshoz,…

    Kedves Doktor Nő!

    Szeretnéma véleményét kérni, fáradtság miatt fordultam májusban orvoshoz, az eredméyneim hasonlóak lettek a mostanihoz.
    Ön szerint valami betegség okozhatja ezeket az értékekek, esetleg milyen vizsgálatokat tartana szükségesnek?
    Csak azokat az értékeket írtam le, amik eltérnek a normálistól

    MCV 81,9 FL 85-95
    MPV 7.2 FL 8-13
    NEUTROPHIL % 40,3 50-70
    NEUTROPHIL # 1.88 g⁄L 3.70-6.30
    lIMPHOCYTA % 43.9 25-40
    eOSINOPHIL % 8.1 0,0-6.0

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Kérdező!
    Ezek nem lényegi eltérések, nem valószínű, hogy a fáradtsággal kapcsolatban lehetnek, és komoly betegséget sem gondolok a háttérben.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Üdvözlöm! Pajzsmirigy túlműködésem van.3 hónapja szültem és ez előtte nem volt,azt mondták,…

    Üdvözlöm!

    Pajzsmirigy túlműködésem van.3 hónapja szültem és ez előtte nem volt,azt mondták, a szülés hozta elő.A túlműködés, még nagyon alacsony.Panaszom csak annyi,hogy hullik a hajam.Menstruációm a szülés óta még nem jelentkezett.
    Propicylt írtak fel rá, és 2 hónap múlva vissza kell mennem kontrollra.Szoptatás alatt ez a gyógyszer szedhető,de a gyermekemet havonta szúrkálni kellene,vérvétel miatt,mert 1⁄10-e a gyógyszernek átmegy az anyatejbe, illetve májproblémákat okozhat.
    A gyógyszert nem akarom szedni,mert ennek nem teszem ki a gyermekemet,olyan pici még.
    Sárgabarackmagolajat vettem,de nem tudom,hogy az szedhető-e szoptatás alatt?
    Vagy milyen megoldást tud javasolni?

    köszönöm! Hajnalka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Hajnalka!
    Esetleg keressen olyan homeopátiás orvost, aki foglalkozik endokrin betegségekkel. A sárgabarackmagolajról nem tudok semmit sajnos.
    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa

  • Tisztelt Doktornő! Arthroszkópos térdműtétem lesz a közeljövőben, és nem tudom, hogy a helyi…

    Tisztelt Doktornő!

    Arthroszkópos térdműtétem lesz a közeljövőben, és nem tudom, hogy a helyi vagy az általános érzéstelenítést válasszam. Az altatóorvossal még nem beszéltem, de mivel utána nem lesz sok időm dönteni, szeretném megismerni a módszerek előnyeit és hátrányait. Tudom, hogy az altatás jobban megterheli a szervezetet, de nagyon félek mindennemű orvosi beavatkozástól, ezért inkább afelé hajlok. Fiatal nő vagyok, az általános egészségi állapotom jó, a laboreredményeim normálisak. Tizenévesen altattak már egyszer, semmiféle komplikáció nem volt, ébredés után sem voltak panaszaim. Gyógyszerallergiám nincs. Hét éves korom óta mitralis prolapsus miatt kardiológiai ellenőrzésre járok, panaszt nem okoz, kezelést nem igényel.
    Ön melyik módszert javasolja? Az enyhe fokú gerincferdülés lehet akadálya a helyi érzéstelenítésnek, ha mégis amellett döntenék?

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Somogyi Rózsa

    Kedves Nóra!
    A helyi érzéstelenítésen valószínűleg a gerincérzéstelenítést érti. Fiatal, egészséges betegnél gyakorlatilag mindkettő egyforma biztonsággal végezhető. Ha kétsége van, nyugodtan kérje az altatást. (Bár ez is orvosi beavatkozás?:))

    Üdvözlettel,
    dr. Somogyi Rózsa