A betegek kérdései (118)

  • Kedves Doktor úr! 13 hónapos kislányom lába görbe, olyan O lábszerű. Kb 1 hónapja megy, és…

    Kedves Doktor úr!

    13 hónapos kislányom lába görbe, olyan O lábszerű.
    Kb 1 hónapja megy, és azóta vettem észre, hogy egyre jobban görbül a gyerek lába.
    Máshogy fogalmazva, az utóbbi kb 2 hétben, mintha minden nappal görbébb lenne.
    Ön szerint mekkora a baj? Mi okozhatja?

    (megyünk orvoshoz, de még messze van az időpont, addig meg szeretném tudni, mi lehet ez)

    Köszönöm előre is a válaszát:
    Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Kedves Katalin!
    Ne aggódjon, ez természetes. Minden gyermek lába ilyen, csak van akinek kifejezettebb. Ritkán áll betegség a háttérben, de ezt a vizsgálat ki tudja majd zárni. Üdvözlettel

  • Üdvözlöm újra! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát. Annyit szeretnék még hozzátenni, hogy…

    Üdvözlöm újra!

    Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát. Annyit szeretnék még hozzátenni, hogy a fájdalom nem ott van, ahol ön írta (belül-hátul), hanem elől és a térdem felső részében, sőt, inkább fölötte, néha átsugárzik a combomra is. Akkor lehetséges, hogy ezt valami más okozza és nem is a csontkinövés? Két külön problémáról lehet szó?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Sajnos vizsgálat nélkül ezt nem tudom megmondani. Lehet 2 probléma, de lehet ugyanaz a probléma is. Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor úr! A válltörés: A bal humerus sebészi nyakán haránttörés. Műtét nem volt,…

    Tisztelt Doktor úr!

    A válltörés: A bal humerus sebészi nyakán haránttörés.
    Műtét nem volt, 15 gyógytornán voltam.
    Síelni lehet-e a közeljövőben e törés után?
    3 és fél hónapja volt a baleset.
    Várom válaszát: Beatrix

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Ha rendben van a rtg felvétel és nincs panasza, jól mozog a válla akkor is várnék még 2 hónapot. Ezt követően talán elmennék síelni. Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor Úr! 22 éves lány vagyok. Kb. egy évvel ezelőtt kezdődött a problémám, fájlaltam…

    Tisztelt Doktor Úr!

    22 éves lány vagyok. Kb. egy évvel ezelőtt kezdődött a problémám, fájlaltam a térdeimet, és ez általában azután jött elő, hogy elkezdtem sportolni valamit (tánc, lovaglás, futás). A panaszaim pihentetés után mindig megszűntek, a túlsúlyomat okoltam emiatt, így azt gondoltam, a fogyás majd megoldja. De pár hónapja nem akar szűnni a fájdalom, sőt, egyre elviselhetetlenebb (pedig már abbahagytam a mozgást, ami kiválthatta). Elmentem reumatológiára, ahol a röntgenleleteken találtak valamit. Idézem: Mk. femur medio-dorsalis oldalán supracondylarisan egy-egy 15mm-es proximal felé mutató exostosis látható. Az ortopédiára, ahová továbbküldtek, csak egy hónap múlva kaptam időpontot, ezért kérném a véleményét, mert nagyon aggaszt, hogy mire számíthatok,ráadásul a fájdalom is egyre rosszabb. Mennyire komoly ez? Lehet hogy meg kell műteni? Rettegek egy műtéttől... gondolja, hogy ez valami olyasmi, ami kezelhető vagy meggyógyítható anélkül?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Ha ott vannak a panaszai, ahol a rtg is leírja (belül-hátul), akkor ez okozhatja a problémát. A csontkinövés önmagától nem gyógyul meg, ha rosszabbodó panaszokat okoz, akkor meg szoktuk operálni. Ne aggódjon, azért nem biztos, hogy mindenképpen meg kell operálni a térdét! Üdvözlettel

  • A ferjem neveben irok mert mar nagyon aggodunk a hatfajasa miatt es mivel kulfoldon elunk nincs…

    A ferjem neveben irok mert mar nagyon aggodunk a hatfajasa miatt es mivel kulfoldon elunk nincs mas lehetosegunk orvos velemenyet kikerni a mostani allapotaval kapcsolatosan mert az itteni ellatasrol inkabb nem beszelnek. Mindig is hatfajos volt de most mar nagyon faj neki azt hiszem ezt a reszt mar agyeki resznek mondjak baloldalt egy picivel a keresztcsont folott es csak mindig egy ponton. Mivel most nincs lehetosegunk hazamenni ezert tanacsoltam neki hogy keressunk itt fel egy csontkovacsot vagy egy kinai gyogymodot. Bar o ezt visszautasitotta mert a csontkovacstol fel a kinai orvoslasban pedig nem bizik. On szerint nagy lehet a baj es ha igen milyen megoldast javasol.? Van-e lehetoseg esetleg hogy innen tudjak kerni egy idopontot Ct-re es arra az idopontra hazautazna hogy legalabb azt tudjuk hogy milyen betegseggel allunk szemben. Azt is szeretnem hozzatenni hogy eleg sokat megya hasa es hogy nagyon sokat kohog es regota pedig soha nem dohanyzott. Ezek a tunetek kapcsolodhatnak egymashoz?
    udvozlettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Önmagában a fájdalom sok mindentől lehet. Ha éjszaka, pihentetés hatására múlnak a panaszok, akkor az jó jel. Ha nem zsibbad az alsó végtagja, az is egy jó jel. Önmagában a fájdalomból én nem tudom eldönteni, hogy nagy baj van-e.
    Én úgy gondolom, hogy nem CT-t, MR-t és hasonló bonyolult képalkotó vizsgálatot kell kérni, hanem egy rtg felvétel elegendő és persze meg kellene vizsgálni a férje gerincét.
    A többi tünet nem valószínű, hogy összefügg ezzel a problémával, de a folyamatos köhögést én kivizsgáltatnám, nincs-e komolyabb tüdőbetegség a háttérben. Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor Úr! Boldog új évet kívánok! A kisfiam sajkalábbal született, az utolsó…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Boldog új évet kívánok!

    A kisfiam sajkalábbal született, az utolsó ortopédiai vizsgálat szerint erősen lúdtalpas. Pici kora óta supinált cipőt-szandált hord. Utoljára már lúdtalpbetétet írt fel az orvos, de nem találtunk olyan cipőt, amibe bele lehetett volna tenni (a gyerek nem tűrte meg egyiket se a lábán, betét nélkül se, kizárólag a Salust hajlandó hordani).

    A kérdésem az, hogy milyen sportot érdemes választani neki (most 5 éves), ami erősítené a bokáját, valamint tud-e esetleg olyan gyermekcipő márkáról, ami beválik lúdtalpbetéttel kombinálva?
    Mire számítsunk, fog majd javulni a bokája, vagy mindig kelleni fog a lúdtalpbetét? Sportolás-torna közben is szükséges a betét, vagy elég egy jó sportcipő?

    Tisztelettel, Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Kedves Zsuzsa!
    Én nem tudok olyan gyermekcipő márkáról, ami beválik lúdtalpbetéttel kombinálva, de én nem igazán vagyok otthon a gyermekcipők világában. A Salus egy jó márka, abba nem tudják a betétet beletenni, hogy a gyermek lábán megmaradjon?
    Különösebb sportot és nem ajánlanék, ami fontos, hogy nyáron minél többet járassák a gyereket kertben, göröngyös talajon, ha kertes házban laknak. Minél többet kellene lábujjhegyen járnia, az ujjaival ceruzát markolnia. Ha már mindenképpen sportot szeretne választani, akkor olyat válasszon, ahol gyerek sokat pipiskedik. (pl. kosárlabda, röplabda, stb) Ez ugyanis erőteljesen fejleszti azokat az izmokat, amik a láb boltozatát tartják. Idővel a probléma javulhat, de ehhez foglalkozni kell a lábával, sokat kell tornáztatni. Ha nem foglalkoznak vele az állapot csak rosszabbodni fog és a gyermeknek folyamatosan kell viselnie a betétet.
    Sportolás közben nem kell a betét a cipőbe.
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor úr! 3 hónapja volt válltörésem, imádok síelni, Ön szerint elmehetek-e ebben…

    Tisztelt Doktor úr!

    3 hónapja volt válltörésem, imádok síelni, Ön szerint elmehetek-e ebben a szezonban?

    Várom válaszát : Beatrix

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Kedves Beatrix!
    Ez attól függ, hogy milyen típusú válltáji sérülése volt, operálták-e vagy nem, járt-e gyógytornára vagy sem. Üdv.

  • Köszönöm szépen a válaszát! Először is Boldog Új Évet kívánok Önnek! Még nem kerestem fel ideggyógyászt,…

    Köszönöm szépen a válaszát! Először is Boldog Új Évet kívánok Önnek!
    Még nem kerestem fel ideggyógyászt, bár gondoltam rá. Egy kicsit megijesztett a válaszával. A tüneteim alapján lehet kopás, meszesedés vagy porckorong probléma esetleg? Tudom, hogy vizsgálat nélkül nem tud válaszolni, csak arra lennék kíváncsi, hogy ilyesmi problémák állhatnak -e a háttérben és nem egy súlyosabb dolog (daganat, stb).

    Köszönöm szépen a válaszát!
    Anett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Kedves Anett!
    A kopás, meszesedés vagy porckorong probléma egymással szinonim fogalmak a gerinc esetében, ezek egymás következményei, egymással összefüggenek. Ne a daganatra gondoljon rögtön, nem ez okozza a leggyakrabban az ilyen jellegű panaszokat! Vizsgáltassa ki magát ideggyógyásszal és keressék meg a probléma okát! Üdvözlettel

  • Tisztelt Dr Úr! 37.terhességi hétben járok!Kisfiamnál ultrahang alapján Dongalábat állapítottak…

    Tisztelt Dr Úr!
    37.terhességi hétben járok!Kisfiamnál ultrahang alapján Dongalábat állapítottak meg,igaz én Sajkalábbal⁄sarló⁄születtem és bízom benn hogy "csak"azt örökölte!Minden szüléskor derül ugye ki!A kérdésem!Soproni vagyok ahol specialista nincs!Elgondolkodtam azon és sajnos rövid az időm a jó döntéshez ezért keresem meg önt hogy talán logikusabb lenne Budapesten szülnöm és célirányosan minél előbb elkezdeni a kezelést!Nehezíti a dolgom hogy egyedül vagyok!a szülés várható időpontja január20!Már ott kezdődik a tortúra hogy akkor mikor kellene ugye befeküdnöm?
    Ön mit javasol?Szülés menjen le Sopronban aztán még időben vagyunk a Dongaláb kezeléséhez?Kit ajánl mint Specialistát és hol érhetem el?Szülés után mennyi idő telhet el a célirányos kezelés megkezdéséig?Természetesen a cél a maximális gyógyultság!
    Köszönöm a segítségét!!!
    Bernadett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Kedves Bernadett!
    Én azt javaslom, hogy szüljön Sopronban, gondolom ott van választott orvosa. Az igazi probléma az, hogy egyedül van. Mert a dongaláb kezelését már az első héten el kell kezdeni és szülés után felutazni a gyermekkel Budapestre nem egy leányálom.
    Gondolom az sem egyszerűbb, hogy Budapesten szül, mert nem budapesti. Itt még kevesebb ismerőse, segítője lehet, mint otthon. Ráadásul itt is meg kell oldani már az első héten a szállítást az ortopéd vizsgálatra.
    Szóval nem tudok okos lenni. Specialistát tudok ajánlani, Szabó Miklósnak hívják és a Heim Pál Gyermekkórházban dolgozik. Talán vegye fel vele a kapcsolatot, hátha tud valamilyen kompromisszumos megoldást ajánlani Önnek. Sok szerencsét kívánok!

  • Tisztelt Doktor úr! Az alábbi problémával szeretnék önhöz fordulni: Nos, az egész valamikor…

    Tisztelt Doktor úr!
    Az alábbi problémával szeretnék önhöz fordulni:
    Nos, az egész valamikor középiskolás koromban kezdődött, amikor egy kb 40 km-es egynapos gyalogtúra végére a jobb lábamnál, a csípőmben nagyon nagy fájdalom keletkezett. Azóta akárhányszor egyszerre huzamosabb ideig terhelésnek teszem ki magam, pl órákon keresztül sétálok, akkor mindig visszatér ez a fájdalom, és sokszor egyre erősebben. Tegnap is egy félnapos ide-oda rohangászás után előjött ez a fájdalom, de most már koncentrálódott a csípőízületre, eddig mindig oldalt fájt, most már elöl is.
    Nem igazán tudom elképzelni mi lehet ez, de most már annyira fájt, hogy az utolsó lépéseket már összeszorított foggal tettem meg míg végre ágyba fekhettem. Amúgy hamar elmúlik, amint elkezdem pihentetni. 21⁄L

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    A problémája lehet porckopás, ezt rtg felvétel tudja kimutatni.
    Lehet szalag, izombecsípődés, amit vizsgálattal lehet kimutatni.
    Lehet idegi eredetű fájdalom is, úgynevezett alagút szindróma.
    De emellett lehet a csípőtájékon jelen lévő tömlőknek is a gyulladása.
    Szóval sok minden lehetséges, rtg felvétel készítés és vizsgálat után lehet szűkíteni a kört. Üdvözlettel

  • Kedves Doktor Úr! 26 éves nő vagyok, pár hete a két bordaív találkozásánál kezdett el fájni…

    Kedves Doktor Úr!
    26 éves nő vagyok, pár hete a két bordaív találkozásánál kezdett el fájni a csontom. A vérnyomásom normális. A gond az, hogy nem tudom megmondani, hogy mitől vagy mi után kezd fájni (pl. futás vagy emelés után.. ). Néha már egy nagyobb levegő vételtől fáj, többször emiatt már azt veszem észre, hogy görnyedek. Ha így tud vmit mondani,hogy mi lehet ez, azt megköszönném, ha nem akkor csak annyit, hogy milyen szakorvoshoz forduljak.
    Köszönöm szépen segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Kedves Kérdező!
    Nagyon sok minden okozhat hasonló mellkasi panaszt, levélen keresztül nem tudom megmondani a baj. Meg kellene vizsgálni a mellkasát, mellkas rtg felvételt kellene csinálni és tüdőgyógyász szakorvoshoz kellene fordulnia. Üdvözlettel

  • Kedves Doktor Úr! 32 éves anyuka vagyok, régóta fáj a nyakam. A terhesség előtt számítógépes…

    Kedves Doktor Úr!

    32 éves anyuka vagyok, régóta fáj a nyakam. A terhesség előtt számítógépes munkát végeztem, ahol „megalapozódott” a problémám . A kisfiamat emelgetem (12 kg), ettől is folyton fáj a hátam, derekam, vállam. Mára odáig jutottam, hogy ha fordítom a fejem, akkor recseg, reccsen (néha), súrlódik, balra nem tudom teljesen elfordítani a fejem, állandó fájdalmat érzek. A nyakizmaim folyton kemények, feszülnek, fájnak, a vállam, lapockám is merev. Reggelente alig bírom lehajtani a fejem, kell egy kis idő, amíg „bejáratódik”. Pár hete a fejem is fáj, ha lehajtom a fejem, akkor lüktetve. Van, hogy egész nap tompán, kisugárzik a fülembe, a fülem mögé. Úgy érzem, hogy a nyakammal van összefüggésben. Néha olyan érzésem is van, hogy elzáródna a nyaki ér, mintha elszorítanák a nyakam, dübörög a fülem, mintha megnőne ott a nyomás. Ezen kívül , gyakran fáj főleg a bal karom, zsibog, valamint olyan érzésem van, mintha elszorítanák. A lábamban is szokott lenni zsibbadás, illetve minden végtagban izomgyengeség érzése is előfordul. A mellkasomban fura érzést szoktam tapasztalni. Néha rosszul létek is gyötörnek, belső remegés, légzési nehézség, nagyon fura, remegős érzés a nyakamtól a gyomromig, hidegrázás. Ezeket a panaszokat okozhatja nyaki probléma? (sok vizsgálaton voltam: kardiológia, gyom., bél tükrözés, fül-orr gégészet, stb, negatív leletekkel)
    Voltam kb egy éve nyaki rtg-n, eredmény: „nyaki lordosis íve és a csigolyák magassága megtartott. A C. IV-VII csigolyák enyhén biconcav alakúak. A C. IV-V csigolya közti rés dorsalisan diszkréten szűkebb.”
    Panaszaimmal felkerestem egy reumatológust is, aki nem látott olyan nagy problémát. Viszont én úgy érzem, hogy a panaszaim csak súlyosbodnak, hiába tornázok és járok masszíroztatni. Mit tanácsol, hova forduljak, milyen vizsgálatokat lenne célszerű elvégezni?
    Köszönettel:
    Anett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Kedves Anett!
    Nem tudom, hogy ideggyógyászaton járt-e már, de szerintem a nyaki panaszai, felső végtagi zsibbadások és fejfájása is egy helyről erednek, amit legjobban neurologusok tudnának kivizsgálni. Én ott kezdeném és a többi vizsgálat is annak függvényében történik majd, hogy mit találnak. Minden jót kívánok.

  • Tisztelt Doktor Úr! 22 éves nő vagyok. Pár éve ráestem a bal térdemre, amit akkor meg is vizsgáltattam.…

    Tisztelt Doktor Úr!

    22 éves nő vagyok. Pár éve ráestem a bal térdemre, amit akkor meg is vizsgáltattam. Az orvos akkor azt mondta, hogy csak zúzódás és borogassam, kenegessem. Viszont a térdemben azóta is van egy általános fájdalom, ami egyre gyakrabban megerősödik és ilyenkor napokig szörnyű fájdalmam van. A térdkalácsom jobb szélénél nagyon érzékeny, és ilyenkor egy kisebb csomó is megjelenik ott. Szúró, hasító fájást érzek a térdkalácsomnál, lábszáram egyre gyakrabban zsibbadt, a térdem kinyújtásnál kattog. Ez a fájdalom már kisebb megerőltetés hatására is előjön, térdelni bal térdemre szinte nem is tudok, futni is csak térdszorítóval. Ilyenkor borogatni, pihentetni szoktam, ami kisebb- nagyobb mértékben használ.
    Tudna esetleg segíteni, hogy milyen eredetű lehet a fájdalom ( ízületi gyulladás, porcsérülés)? Lehetséges hogy a korábbi sérülés okozott valamit?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: M.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Kedves M!
    Több dolog okozhat ilyen panaszt. Lehet egy ízületi szabadtest (szabad porcsziget, lesodródott csontos darab) vagy a gyűrűporcnak a sérülése, amit porcleválásnak is szoktak hívni. Ezek eredhetnek a korábbi sérüléséből, elég gyakori problémáról van szó.
    Egy alapos térdvizsgálat meg tudja mondani a probléma okát, ebben tudunk a Regenero Egészségházban segíteni, ha gondolja. Ha esetleg nem budapesti keressen fel egy ortopéd szakorvost, ő segít majd felderíteni a probléma okát. Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor Úr. Azzal a kéréssel szeretnén Őnhöz fordulni, hogy 2008. 04-hóba voltam MR vizsgálaton…

    Tisztelt Doktor Úr. Azzal a kéréssel szeretnén Őnhöz fordulni, hogy 2008. 04-hóba voltam MR vizsgálaton és akövetkező vizsgálatokat végezték el. T1, T2 súlyozott és STIR sagittalis sikú felvételeket készitettek a Th XI-től a sacrumig T2 súlyozott axialis felvételet készitettek a L.IV-V és L.V-S.I intervertebralis részekről.
    A gerinc ive diszharmonikus. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek megnyultak,helyenként osteophytosissal.
    A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent.
    Auz L.V. korong megnyúlt.
    Az alsó lumbális szakaszon kisizületi arthrosis jelei.
    Vélemény: spondylosis, polydiscopathia
    spondylarthrosis
    protrusio discu L.V.
    Azért irok Önnek, mert akkor azt mondták, hogy semmi baja nics a gerincemnek. Azért is kértem ezt a vizsgálatot, mert már akkor is szúro érzést éreztem a gerincem mellet kb a hát közepénél. Sajnos már ott tartok, hogy ha nehezet emelek, vagy ha sokat fordulok akkor erőteljesen szúr és olyan érzésem van mintha zsibadna kb tenyérnyi nagyságban az a terület, valamint nagyon szokott viszkedni.Válaszát előre is köszönöm. Maradok Tisztelettel Ágnes.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Kedves Ágnes!
    Már akkor is látszottak a gerinckopás jelei, emellett leírták, hogy az egyik porckorong előboltosul a gerincvelő felé és nyomhatja az ott futó ideggyököket. Szerintem akkor arra gondolhattak, hogy nem kell operálni a gerincet, de az alapprobléma már akkor is tudott volt.
    4 év alatt sokat romolhat a gerinc állapota, ezért érdemes lenne a felvételt megismételni. A leírt változások alapvetően az ágyéki gerincet érintik, ennek tünetei az alsó végtagokban szoktak megjelenni és nem a háti részen.
    Tehát, hogy mitől fáj a háti gerincszakasza azt nem tudom, de lehet, hogy egy korábban meglévő gerincferdülés állhat a háttérben, ami most kezd el panaszokat okozni.
    Emellett nem lehet a mellkasi betegséget sem kizárni, mert ez sugározhat a háti rész felé!
    Tehát alapos vizsgálat kellene és ennek függvényében esetleg egy újabb felvétel készítése. Üdvözlettel

  • 22 hetes várandós vagyok. 1,5 hónapja fáj a forgóm, gondoltam terhesség alatt ez normális, de…

    22 hetes várandós vagyok. 1,5 hónapja fáj a forgóm, gondoltam terhesség alatt ez normális, de 1 hete reggelre fáj a csuklóm is, aztán a délelőtt folyamán ez elmúlik. Arra gondoltam, hogy valamilyen hiányom lehet. ha igen, akkor mit kéne ennem, ahhoz, hogy pótóljam? (Gyógyszerről szó sem lehet)

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Kedves Kérdező!
    A panaszai a terhesség alatt kialakult hormonális változásokkal állnak kapcsolatban, nem gondolom, hogy ez hiánybetegség tünete lenne. Az egyébként ajánlott vitaminokon kívül szerintem mást nem kell szednie. Jó egészséget kívánok!

  • Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm segítségét, és gyors válaszát. Tisztelettel: A.- né Dóri

    Tisztelt Doktor Úr!
    Köszönöm segítségét, és gyors válaszát.
    Tisztelettel: A.- né Dóri

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Nagyon szívesen!

  • Tisztelt Doktor Úr, azzal a kérdéssel szeretnék Őnhöz fordulni, hogy a gerinc mellett kb a hátam…

    Tisztelt Doktor Úr, azzal a kérdéssel szeretnék Őnhöz fordulni, hogy a gerinc mellett kb a hátam közepén bizsergő érzést érzek és ha sokat állok vagy nehezebbet emelek akkor ezen a környéken szúro fájdalmat érzek. Hozzá kell tenni, hogy 1983 februárba lumbáláson mentem keresztül.Pár éve voltam Kerepestarcsán gerinc rögenen, de nem találtak semmit.Szeretném tudni, hogy mi ez a bizsergő érzés, és mitől van szúro fájdalmam. Válaszát előre is köszönöm. Maradok Tisztelettel Klári

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Kedves Klári!
    Valami mégis lehet a gerincével, mert a panaszai erre utalnak. Ha pár évvel ezelőtt volt gerinc rtg, akkor azt meg kellene ismételni. Évek alatt sokat tud változni a gerinc. Leggyakrabban a gerinc ízületeinek kopása okoz ilyen panaszokat, de emellett sok minden más is lehet még. Tehát vizsgálat és új rtg felvétel már sok információt meg tud mondani. Ez lehet az egyik ok.
    A másik ok a mellkasban keresendő, mellkasi rtg felvételt is kellene csináltatni. Ha ezeket végigcsinálja okosabbak lesznek, szerintem.
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor Úr! 60 éves hölgy vagyok. Már több éve fáj a bal térdem. Térdprotézis lesz…

    Tisztelt Doktor Úr!

    60 éves hölgy vagyok. Már több éve fáj a bal térdem. Térdprotézis lesz a végső megoldás, de még nem vagyok fenn a listán. Az orvoshoz 2012. március 7-re van időpontom. Mivel kegyetlenül fáj a térdem, elmentem privát rendelésre. Onnan röngenre. A vizsgálat eredménye:
    A felvételre került csontok poroticusak. A térdizületi rés medialisan egyenetlenül beszűkült, az izfelszínek medialis peremsarka érintkezik. Az izfelszinek scleroticusak. Az eminetia tuberculumai lecsiszolódtak. A peremszéleken degenerativ jellegű felrakódások vannak. A térdizületi rés vetületében ventralisan 2 db 5-7 mm. nagyságú meszesedés látható. A patella alsó peremsarka mellett 13mm-es inhomogen meszes képlet van.
    Szeretném megkérdezni, hogy ez mit jelent, és mitől fájhat a lábam?
    És még a végére az van írva, illetve vélemény: Gonarthrosis 1.s. Izegér susp.
    2012. január 3.án kórházba megyek.
    Tisztelettel várom válaszát. Ibolya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Kedves Ibolya!
    Önnek térdízületi kopása van, ezt írja le a lelet. Emellett lehet, hogy van egy lelökődött porc vagy csontdarab az ízületben, ennek a gyanúja merült fel. Ez vándorló jellegű fájdalmat szokott okozni a térdben. A fájdalmait a kopás okozza, ha van is ízületben szabadtest, az ennek a következménye. Sok szerencsét kívánok!

  • Tisztelt Doktor Úr! Tegnapi napon gyermekeimmel játszottam, leugrottam egy körülbelül fél méteres…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Tegnapi napon gyermekeimmel játszottam, leugrottam egy körülbelül fél méteres padkáról, és sajnos elég szerencsétlenül érkeztem le, egyenes térddel, emiatt a lapockáim közt fájdalmat éreztem. A fájdalom azóta is időnként előjön, különösen bizonyos mozgásokra, fejfordításra, de nem állandóan.
    Azt szeretném kérdezni, hogy pihentetéssel, ágynyugalommal kezelhetőek e ezek a problémák, vagy szükséges e orvoshoz mennem, illetve mikor?
    Azért kérdezem, mert jelenleg külföldön tartózkodom, és az orvosi ellátás elég költséges.

    Nagyon köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Ha csupán fél méteres magasságból ugrott le, akkor nem valószínű, hogy csigolyatörése lenne. Ez mellett szól az is, hogy nem állandó jellegű a fájdalma. Ágynyugalom, pihentetés, helyi gyulladáscsökkentő kezelés a terápia. Ha nem múlnak pár napon belül a panaszai egy vizsgálatot azért meg kellene ejteni. Jobbulást kívánok!

  • Tisztelt Doktorúr! 33 éves vagyok. Néhány hete éjjel alig bírtam a jobb lábamra állni, a bokám,…

    Tisztelt Doktorúr!

    33 éves vagyok. Néhány hete éjjel alig bírtam a jobb lábamra állni, a bokám, ha lábra álltam élénken és erősen belehasított. Reggelre teljesen elmúlt.
    Az elmúlt napokban azonban előjött újra az érzés, jóval gyengébb fájdalommal, de sokszor érzem, hogy ha rálépek a lábamra, akkor belehasít. Aztán elmúlik, visszajön, elmúlik.

    Érdemes még várnom, vagy keressek fel orvost? Mit lenne érdemes tennem? Mi lehet a baj?

    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pajor Sándor

    Véleményem szerint próbáljon meg először helyi kezelést alkalmazni (száraz hűtés jéggel, Flector tapasz felhelyezése éjszakára), ha nem boldogul keressen fel egy reumatologust vagy ortopédust, hogy derítsék ki, mi az oka a fájdalomnak. Üdvözlettel