A betegek kérdései (6284)

  • Tisztelt doktor úr! Én egy 29 éves nő vagyok. Érdelődni szeretnék, hogy mik a kiváltói az…

    Tisztelt doktor úr!

    Én egy 29 éves nő vagyok.
    Érdelődni szeretnék, hogy mik a kiváltói az extra systolenak?
    Sajnos nálam is jelentkezett már, az utóbbi időben többször is. Alap szívbetegségem nincsen, tehát tudom, hogy ez egy ártalmatlan valami, de engem mégis zavar, mert nagyon kellemetlen tud lenni. Úgy érzem olyankor, mintha megállna a szívem egy pillanatra, és ez nagyon rossz érzés.
    Valamint érdekelne, hogy a dohányzás ezt befolyásolhatja-e?

    Válaszát köszönöm előre is!

    Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Kedves Ildikó!
    A dohányzás az extráktól függetlenül káros és semmi józan érv nem szól mellette! Amennyiben tudnánk biztosan az extraütések kiváltó okát, tudnánk kezelni is. A pulzusszám emelése elnyomja a hajlamot ha tehát mozog, tornázik a ritmuszavar megszűnik. Megpróbálkozhat még magnézium tartalmú
    étrendkiegészítő szedésével is.
    Üdvözlettel

  • Kedves Dr. Úr! Érdemes szedni valamit a kéthegyű billentyű prolapsusa - ra? tovább Dr.…

    Kedves Dr. Úr!
    Érdemes szedni valamit a kéthegyű billentyű prolapsusa - ra?


    tovább Dr. Szabó Sándor adatlapjára


    Tisztelt Kérdező!
    A prolapsusra semmit nem érdemes szedni, nincs miért. Egyedül ,amennyiben
    kellemetlen érzéssel járó szapora szívdobogást okoz, szóba jöhet un béta blokkoló szer szedése.
    Üdvözlettel

    Ugye ezt írtam önnek 2 napja!
    Ezt a gyógyszert írták fel nekem NEVOTENS 5 MG fél szem egy nap!
    Azt mondta a belgyógyász, hogy azért is szedjem, hogy ne legyen rosszabb később! Ez ön szerint hülyeség? :):)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    A Nevotens béta blokkoló szer és csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást.
    Az a mondat hogy "Ne legyen rosszabb" sokféleképp érthető. A billentyűk állapotát nem befolyásolja de a szívpanaszokat igen.
    Azt hogy mire gondolt a belgyógyásza én nem tudhatom, kérdezze tőle!
    Üdvözlettel

  • Kedves Doktor Úr! A szívultrahang eredményem a következő lett. Aorta gyök: 23.8 mm, separatio:…

    Kedves Doktor Úr! A szívultrahang eredményem a következő lett.

    Aorta gyök: 23.8 mm, separatio: 16.6 mm, DE: 21 mm, koradiast. lejtő: 164 mm⁄sec, EIVS: 3.2 mm, bal kamra? 29.9⁄47.2 mm, bal pitvar: 27.4 mm (30.1x45.7) mm, jobb kamra? 22.4 mm (kp harmadban), septum: 8.7⁄14.1 mm, BK kiáramlási pálya? 23.4 mm
    Transmitrális áramlás: E=1.07 m⁄sec. A= 0.74 m⁄sec.
    Bal kamra kiáramlási vmax: 1.53 m⁄sec.
    EF: 68 %.
    Color, PW doppler: Insuff. valv. mitr. (jelzett).

    Vékony billentyűk, mitrális mellső és hátsó vitorla is systole kezdetétől BP fele mozdul (3-4 mm). Norm. nagyságú szívüregek. Hiperkinetikus falmozgások. Jó síst. és diast. BK functio. TTE vizsgálattal üregekben thrombus nem látszik. Pericardium szabad. Kóros transeptalis áramlás nem detektálható.
    Gyenge nyugtatót érdemes rendszeresen szedni, vagy csak a magas pulzus esetében. A legnagyobb probléma, hogy ezektől a rosszullétektől félek. Magas pulzus, magasabb vérnyomás, tompa fejfájás, majd lassan ezek elmúlnak, és akkor szinte reszketek és a kezeim is hidegek lesznek. Szinte leblokkolok. Már az a félelem tölti ki a napom jelentős részét. És szinte képes vagyok óránként vérnyomást mérni. Ez pánikbetegség is lehet?
    A háziorvos Rudotelt a kardiológus Frontint javasolt.
    Köszönöm válaszát

    Az orvoshoz hirtelen jelentkező, nem gyakran (heti egy-kétszer) előforduló magas pulzusszám (100-110⁄perc) mentem.
    ConCor Cor napi 1,25 mg-ot írt fel.

    Kérem az UH alapján látható-e valami kóros eltérés?
    Az utóbbi időben a stressznek köszönhetően a tünetek gyakoribbak lettek, de ha már napi 2,5 mg ConCor Cor-t veszek be a vérnyomás gyakran 100⁄60.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    Ön pánikbeteg! Forduljon psychiáter szakorvoshoz!
    Üdvözlettel

  • Köszönöm gyors válaszát. Sajnos magánorvoshoz nincs pénzem elmenni,ezért marad a háziorvosom,aki…

    Köszönöm gyors válaszát.
    Sajnos magánorvoshoz nincs pénzem elmenni,ezért marad a háziorvosom,aki mint említettem nem volt hajlandó elküldeni,pedig többször is kérdeztem,Ön szerint akkor nyomatékosabban kérjem tőle,hogy adjon beutalót és esetleg hivatkozhatok arra,hogy több kardiológus is javasolta ? Vagy van ezeken kívül más lehetőség elmenni ,bár én úgy tudom csak beutlóval lehetséges ilyen vizsgálatot kérni :(
    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    Ezért kár volna pénzt áldozni hiszen nincs szó valamilyen súlyos szívbetegségről amit elhanyagol. Váltson háziorvost!
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor Úr!
    Kicsit több,mint 5 éve enyhe mitrális prolapszust és jelze insuff.-át állapítottak meg.Azóta nem voltam ultrahangon.Többször kérdeztem a háziorvosomat,nem-e kell menni ,de mindig azt válaszolta,hogy teljesen felesleges.Azóta több helyen érdeklődtem,de szinte mindenhol… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    A billentyűk állapotát figyelemmel kell kísérni ezért legalább 2 évente érdemes szívUH controllra menni.
    Üdvözlettel

  • Köszönöm válaszát. Nincs magas vérnyomásom, sőt inkább alacsony szokott lenni. Amiket le tetszett…

    Köszönöm válaszát. Nincs magas vérnyomásom, sőt inkább alacsony szokott lenni. Amiket le tetszett nekem "fordítani" azokkal van valamilyen teendő?
    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Nincs.

  • Tisztelt Doktor Úr! A problémám erős fejfájás, nem mindennapos de nagyon sokszor előjön és…

    Tisztelt Doktor Úr!

    A problémám erős fejfájás, nem mindennapos de nagyon sokszor előjön és erősen, tartósa.. Már minden eltávolítottam a lakásból (olyan virág stb.), ami fejfájást okozhat.
    DE a legnagyobb problémám, amire végképp nem tudok megoldást, az az erős koncentrációzavar. angol tanfolyamra járok és ott is alapvető dolgokban okoz gondot. Masszőr a foglalkozásom, tehát nem idegeskedek, kiegyensúlyozott életet élek. 2 havi Bilobilt szedtem be, abszolút nem változott semmii.Mit tudok tenni, mi lehet ennek az oka és hova menjek hogy visszanyerjem a koncentráló képességem. Bár már 1-2 éve észrevettem ezt magamon, de ilyen erős zavar még nem volt. Fiatal vagyok még 36 éves, úgy hogy tanácstalan vagyok nagyon.
    Válaszát tisztelettel várom!
    Üdvözlettel: F.-né Marianna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    Forduljon ideggyógyász szakorvoshoz!
    Üdvözlettel

  • Tisztelt doktor úr! Az lenne a kérdésem, hogy egy véletlenül felfedezett, tehát panaszokat nem…

    Tisztelt doktor úr!
    Az lenne a kérdésem, hogy egy véletlenül felfedezett, tehát panaszokat nem okozó 4 mm-es vesekővel van-e tennivaló, vagy esetleg távozhat természetes úton?
    Köszönöm szépen

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    Az ilyen méretű kő spontán távozhat. Fontos hogy sok folyadékot fogyasszon.
    Amennyiben növekedne akkor lökéshullám kezeléssel kiüríthető.
    Üdvözlettel

  • írtam önnek 2 napja, 29 éves férfi vagyok, külcscsont feletti duzzanat csomó észlelése végett,…

    írtam önnek 2 napja, 29 éves férfi vagyok, külcscsont feletti duzzanat csomó észlelése végett, ma voltam orvosnál vele, belgyógyásztra. megvizsgált a dr úr, és ezt írta, kórlap: 3hónapja a bal kulcscsont felett, jelenleg a jobb kulcscsont felett, mozgáskor jelentkező fájdalmat jelez. F-O-G status negatív. St RR: 161⁄ 88 Hgmm P: 104⁄min Cor, pulmo, abd.:fiz. neg. M. sternocleidomastoideus tapadásának megfelelően jelez nyomásérzékenységet. Lymphadenomegalia nincs. Diagnózisok: l10H0⁄3-Magasvérnyomás-betegség (elsődleges): M7590⁄5-Vállelváltozás, k.m.n. JAVASLAT: 1 tbl Azibiot,2x2 Medrol 4 mg-3napig, 5mg Coverex AS, labor vizsgálat. namost azt szeretném megkérdezni, hogy a gyógyszereket kiváltottam ugyan, de az orvos valahogy nem hozta szóba, hogy szedjem a vérvétel eleőtt, vagy inkább várjuk meg a vérvétel eredményeket,és utána szedjem, hogy nem e befojásolja a gyógyszer szedése a vérévétel eredményét. ez egy rutin vérvétel lessz, önnek mi a véleménye? kezdjem el szedni a gyóygszereket, vagy várjak még, ill ön felfedezett e a kórlap ill a Diagnózison valami oylat amitöl félnem kéne, köszönöm szépen válaszát előre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Nyugodtan szedheti a felírt gyógyszereket, nem kell aggódnia.
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor Úr!
    Kicsivel több mint egy éve jelentkezett szapora pulzus, végeztek laborvizsgálatokat (picit alacsonyabb volt a magnézium szint), ekg-t és terheléses ekg-t, uh-t, annyit mondtak, hogy inkomplett TSZB, alkati sajátosság lehet, szükség esetén 1 Betaloc javasolt. Most voltam… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    A lelet alapján a szív bal kamrájának kismértékű megvastagodása, jelzett
    billentyű záródási elégtelenség a kéthegyű billentyűknél , állapítható meg.
    Amennyiben… Még több

  • Kedves Dr. Ur! Gasztroenterológus szakterületü orvost nem találtam a palettán, igy engedje…

    Kedves Dr. Ur!

    Gasztroenterológus szakterületü orvost nem találtam a palettán, igy engedje meg, hogy Önnek tegyem fel a kérdésemet.

    2008.októberében estem át egy gasztroenterologiai tükrözésen, mely vizsgálat során a vastagbélből egy jóindulatu polipot távolitottak el.

    Akkor azzal váltunk el, hogy 3 év mulva jelentkezzek kontrollvizsgálaton.

    Elmult év októberében kellett volna visszamennem, de panaszaim ellenére ⁄rendszertelen széklet, nyomó fájdalom a baloldali felső hastájékon⁄ nem mentem, mivel a vizsgálat nagyon fájdalmas és kellemetlen volt.

    Hallottam róla, hogy más módszerrel is el lehet már végezni ⁄fájdalommentesen ⁄ezt a vizsgálatot - talán Bp-en.

    Kérem szives segitségét, tájékoztatását hogy valóban van-e ilyen lehetőség, hol, és hogyan lehet ide bejutni.

    Segitségét megköszönve:

    üdvözlettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    A vizsgálat nem változott de altatásban illetve fájdalomcsillapítás mellett is tudják végezni. Én magam nem tudok segíteni hogy hol vannak ilyen helyek
    Az interneten kell keresnie.
    Üdvözlettel

  • Kedves Doktor ur! Milyen tényezők okozhatják a vér rögösödését a szervezetben? Amelynek…

    Kedves Doktor ur!

    Milyen tényezők okozhatják a vér rögösödését a szervezetben?

    Amelynek következtében nálam agyi infarctus következett be a cerebralis art.k.m.n elzáródása- szükülete miatt.
    Mit jelentenek a leirtak konkrétan. ⁄cerebralis art.k.m.n elzáródás?

    Megelőzhető lett volna-e a rögösödés? Hogyan?

    Mivel kerülhető el az esetleges további probléma?

    Üdvözlettel:

    58 éves nő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    A vér rögösödését sok tényező okozhatja ezek lehetnek áramlási zavarok, vérkép eltérések, veleszületett hajlam, dohányzás, bizonyos gyógyszerek szedése. Az ön diagnózisa azt jelenti hogy konkrétan meg nem határozott
    agyi artéria elzáródása. A megelőzés sokrétű, a hajlamosító tényezők és betegségek befolyásolása révén lehetséges.
    Üdvözlettel

  • Kedves Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy egy 5-6 éves folyamatos koplalás okozhat-e…

    Kedves Doktor Úr!

    Azt szeretném kérdezni, hogy egy 5-6 éves folyamatos koplalás okozhat-e pajzsmirigy zavart és gyulladásos tüneteket a szervezetben?

    28 éves nő vagyok.

    Köszönettel: Barbara

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    Okozhat.
    Üdvözlettel

  • Kedves Dr. Úr! Niki vagyok, 22 éves. Párom 52 éves, cukorbeteg, magas a vérnyomása, egy veséje…

    Kedves Dr. Úr!
    Niki vagyok, 22 éves. Párom 52 éves, cukorbeteg, magas a vérnyomása, egy veséje van, vizesedik a lába. Milyen ételeket ehet, hogy a veséjét kímélje és a szívének is jót tegyen? A kálium úgy tudom jó a szívre, de a vesére nem jó. Előre is köszönöm a válaszát!
    Üdvözlettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    Önmagában az egy vese nem jelent betegséget. Mivel cukorbeteg ennek megfelelően kell diétáznia, betartva az elfogyasztható szénhidrát mennyiségeket. A sószegénység a magas vérnyomás miatt fontos.
    Kálium és magnézium tartalmú pezsgőtablettát nyugodtan fogyaszthat.
    Üdvözlettel

  • Tisztel Doktor Úr! 36 hetes kismama vagyok. Ma voltam laborvizsgálaton! 2 eredmény aggaszt! coleszterin:8,2…

    Tisztel Doktor Úr!
    36 hetes kismama vagyok.
    Ma voltam laborvizsgálaton!
    2 eredmény aggaszt!
    coleszterin:8,2 2.8--5,6
    Alcalicus phosphatase:421 100-300
    mi a véleménye az eredményről?
    előre is köszönöm
    Julika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    A koleszterin szint kezelésére majd szülés után kell visszatérni.
    A másik érték a terhesség alatti epepangás következménye, nincs jelentősége.
    Üdvözlettel

  • Tisztelt doktor úr! A nyirokcsomók alap esetben tapinthatóak a nyakban? Az enyémek igen, de…

    Tisztelt doktor úr!
    A nyirokcsomók alap esetben tapinthatóak a nyakban? Az enyémek igen, de nem fáj nem vagyok megfázva és náthás sem.
    köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    Testünk nyirokcsomóinak 75%-a a nyakon van. Az ismétlődő felső légúti fertőzések miatt ezek nagy része tapintható.
    Üdvözlettel

  • Doktor Úr! Válaszát köszönöm, a vérnyomásom megmértük rögtön 145⁄70 pulz.72. Az új gyógyszert…

    Doktor Úr! Válaszát köszönöm, a vérnyomásom megmértük rögtön 145⁄70 pulz.72. Az új gyógyszert kezdtem reggel, a rosszullét előtte fekvő ,helyzetben volt. Mi lehetett ? Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    A belső fülben levő egyensúly központ izgalma vagy vérkeringési zavara lehetett a tünetek oka. Forduljon ideggyógyászhoz!
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Főorvos Úr! NAGYON köszönöm kedves segítségét! Remélem minden rendben lesz velem. Üdvözlettel Kegel…

    Tisztelt Főorvos Úr!

    NAGYON köszönöm kedves segítségét!

    Remélem minden rendben lesz velem.

    Üdvözlettel

    Kegel Mihály

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Minden jót!

  • Doktorur nagyon puffadok naygon kellmetlen érzés mintha alig kapnák levegőt mitöl lehet ?eddig…

    Doktorur nagyon puffadok naygon kellmetlen érzés mintha alig kapnák levegőt mitöl lehet ?eddig nem volt semmi bajom sose most meg mindig fáj ahasam és néha megy is

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    Forduljon orvoshoz!
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Főorvos Úr! Köszönöm válaszát. Még egy kérdésem lenne: Meg kell szúrni a göböt? Feltétlenül…

    Tisztelt Főorvos Úr!

    Köszönöm válaszát.
    Még egy kérdésem lenne:

    Meg kell szúrni a göböt?
    Feltétlenül szükséges ez a beavatkozás?
    Talán elképzelhető, hogy egy ilyen göb rosszindulatú....?

    Kicsit megijedtem.

    Köszönettel

    Kegel Mihály

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Azt hogy a göb rosszindulatú csakis az aspirációs citológiai vizsgálat tudja eldönteni. Megijedni nem kell de ez csak az izotóp vizsgálat után jön majd szóba.
    Üdvözlettel