A betegek kérdései (6284)

  • Tisztelt Dr. Szabó Sándor! 18 éves fiatalember lennék, kondizgatni el-el járok. Nem tudok…

    Tisztelt Dr. Szabó Sándor!

    18 éves fiatalember lennék, kondizgatni el-el járok. Nem tudok arról ,hogy beteg lennék.
    Szinte kivétel nélkül minden hétvégén eljárok bulizni mint minden korban hasonló csávó és akkor szoktam csajozni és alkoholizálni..Meg szeretném kérdezni a Tisztelt Doktor Úrat, hogy ha hetente hétvégén beiszok, akkor abból lehet-e bajom? májzsugor..stb? úgy hallottam hogy ebből akár alkoholista is lehet az ember?:(

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Kedves Fiatalember!
    Az ilyen életvitel szívbetegséget, ritmuszavart ,krónikus gyomorhurutot és évek alatt májzsugorodást fog előidézni. Másképp nem tudná jól érezni magát?
    Persze ez is egyfajta választás, nem kell mindenkinek hosszú életet élnie.
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor úr! A nagymamám tegnap CT vizsgálaton volt,ahol a kontrasztanyag beadása közben…

    Tisztelt Doktor úr!
    A nagymamám tegnap CT vizsgálaton volt,ahol a kontrasztanyag beadása közben aldurrant a vénája. Most felvan dagadva a karja , és olyan mintha valami folyadék ide-oda vándorolna benne.Ez az anyag bekerült a bőre alá , és felfog szívódni? Normális dolog ez ,és mikor fog lelappadni? Előre is köszönöm válaszát. Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos ilyen szövődmény előfordulhat hogy a vénafal sérülése miatt vér és kontrasztanyag kerül a bőr alá. Érdemes borogatni vagy esetleg jegelni.
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kéréssel fodulok a Doktor Úrhoz, hogy legyen kedves és mondja meg…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Azzal a kéréssel fodulok a Doktor Úrhoz, hogy legyen kedves és mondja meg a véleményét a leleteimről. Kb 8 hónapja kezdődött az egész, napjában többször is úgy érzem, mintha "félre verne" a szívem. A torkomban dobog, gyengének érzem magam, és rettentően rosszúl vagyok ilyenkor. Felkerestem egy belgyógyász szakorvost, aki több vizsgálatot is elvégeztetett, amiután azt mondta, hogy nincs semmi bajom, de azért szedjek chinopamil 120mg-ot 2×1-et.
    Az izotóp vizsgálatnak a lelete: A nyugalmi állapotban készített SPECT metszeteken az anterior fal basalis 2/3-a csökkent aktivitással ábrázolódott.
    A 24 órás EKG vizsgálat eredménye: Eseménytelen görbe, 1 VES, mérsékelt terhelésre kp. fokú tachycardizálódás. Átlag HR:74, max HR:144, min HR:47. Amíg a holter rajtam volt panaszom nem jelentkezett.
    Szívultrahang eredménye:norm. nyugalmi ECHO lelet.
    A pajzsmirigy laborom normális, értékeket mutat.
    A terheléses EKG-n sajnos kiigazodni nem tudok, a sima EKG-imon apró elváltozás látható, a kezelőorvosom szerint, ami panaszt nem okozhat.
    A chinopamilt sajnos nem tudom szedni, mert a vérnyomásom alapban is 100/ 70, és mikor beszedtem a gyógyszert fel sem tudtam kelni az ágyból. Az orvosom szerint, ez nem viheti le a vérnyomásom.
    Kérem írja le a véleményét!
    Köszönettel: Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    Önnek valószínűleg semmi baja. Ritmuszavara ártalmatlan jelenség csak ön rosszul éli meg.
    Sportoljon, fogyasszon magnézium, kálium tartalmú pezsgőtablettát, szükség esetén valamilyen enyhe nyugtatót / macskagyökér, citromfű, orbáncfű/
    Üdvözlettel

  • Tisztel Doktor Úr! A kérdésem az lenne,hogy szedek egy sav-bázis tablettát amelyben calcium,magnézium…

    Tisztel Doktor Úr!

    A kérdésem az lenne,hogy szedek egy sav-bázis tablettát amelyben calcium,magnézium és cink van. Mellette kéne szednem Centrumot és kérdésem, hogy szedhetem e együtt vagy addig hanyagoljam a Centrumot?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    Szedheti nyugodtan.
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor Úr! Ma délután jött egy nagyon hirtelen kezdődő rosszullét. Hirtelen erőtlen…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Ma délután jött egy nagyon hirtelen kezdődő rosszullét. Hirtelen erőtlen lettem, lefőttem, alig bírtam lábon állni, zihálni kezdtem, és szinte beszélni se tudtam, mert anyira legyengültem, hogy beszélni is nehezemre esett. Keresztbe kezedett el nagyon fájni a mellkasom, és olyan érzés volt, mintha áramütést kapnék, aztán a fájdalom tartós maradt, és még azóta is igen erősen fáj. De leginkább bal oldalon a mellkasomnak. Olyan bizsergéses, zsibbadást is éreztem. Eléggé megijedtem. 24 éves lány vagyok, és mitrális prolapsusom is van.
    Szeretném a véleményét kikérni, hogy mi lehet, és mennyire kell aggódnom? Kedden délután tudnék csak orvoshoz menni. De kicsit félek, hogy mégis mi ez.

    Köszönettel várom a választ!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    Önnek pánik rohama van illetve volt. Lehet hogy a mitralis prolapsus váltotta ki,
    minden esetre ne aggódjon semmi baja!
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 8 éves. Kb 3 hete naponta többször fáj a gyomra, a hasa de úgy…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Kislányom 8 éves. Kb 3 hete naponta többször fáj a gyomra, a hasa de úgy rendesen!
    Olyan tüneteket produkál mint akinek nyombélfekélye van. Ha eszik akkor elmúlik a fájdalom, de utána 2-3 óra múlva újra kezdődik a hasfájás.
    Reggel úgy ébred, este úgy fekszik le. Voltunk hasi ultrahangon ott nem találtak semmit.
    A vérvétel eredménye: Eosynophil 8.6 %, Thrombocyta 456 K/ul, ezek lényegesen eltérnek a jó eredménytől. Nem tudom erre kellene-e adni valamit a gyermeknek. Nem írtak fel semmit.
    A bélflórát Normaflore-al próbálom helyrehozni.

    Viszont borzasztó sok a gyomorsava, és ezt érzi is, marja a torkát többször is.
    Kérem mondja meg mit lehetne tenni egy ilyen kis gyereknek a gyomorsavtúltengéssel kapcsolatban, nem szeretném ha fekély, vagy nyombélfekély lenne belőle.
    Kérem segítsen nekünk.

    Válaszát előre is köszönöm.
    Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Kedves Katalin!
    Nem tudom mi okozhatja a gyermek panaszait de ha tényleg sok a gyomorsava akkor biztosan jót tesz neki ha pl Rennie tablettát szedne valamint Quamatel mini tablettát. Ezt persze végül is a gyermek orvosának kellene intéznie.
    üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor Úr!
    Pár hete folyton fáj a mellkasom, néha csak a szegycsontomnál, de néha kereszben a két mellbimbóm között. Terhelésre vagy hidegben gyakoribb. EKG vizsgálat nélkül béta-blokkolót írtak, 110 a pulzusom és 140/90 a vérnyomásom. 35 éves vagyok.Azt mondták sportoljak ,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    Az elmondottak alapján nvalóban nem szervi szíveredetü hanem mozgásszervi vagy idegi eredetű panaszokról lehet szó.
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor Ur!

    Lassan egy hete szédülök, ami nem forgó jellegű, inkább csak ha megyek, akkor jelentkezik, bizonytalanságérzés, néha ájulásérzés,de nem ájulok el. Kardiologiai vizsgálat történt, mármint sziv UH,belső fül MRI is, pajzsmirigyvizsgálat, mind negativ eredménnyel.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    A nyaki gerinc elváltozásai is okozhatnak szédülésérzetet de valóban psyches oka is lehet. Forduljon rheumatológushoz.
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor Úr! Férjem 2 éve szívinfarktuson esett át újra kellett éleszteni.A laborvizsgálatok…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Férjem 2 éve szívinfarktuson esett át újra kellett éleszteni.A laborvizsgálatok néha vérszegénységet mutatnak,de csak minimálist nem is kell rá szednie semmit. Az ismerőseim azt javasolták adjak neki vörösbort .Valóban van jótékony hatása? Ha igen milyen mennyiségben?Gyógyszer mellett is ihat bort? A következő gyógyszereket szedi:Retafylin, Bisocard, Plavix, Atoris . Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    A vörösbor valóban jó hatású napi 1,5 dl bort nyugodtan fogyaszthat a férje.
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Dr.Úr!Azzal a problémával fordulok Önnhöz,hogy,átmeneti keringési zavart állapítottak meg a fül-orr gégészeten,amire jelenleg nootropilt szedek.1hónapja szedem,javulást ezen a téren már érzek.Mostani újabb problémám,hogy a nyakamon ahol a pajzsmirigy van,ott egy kicsit megduzzadt,nehéz… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    A panaszok alapján a pajzsmirigy ismételt vizsgálata indokolt lehet.
    Természetesen más eredet is szóba jöhet, a belgyógyász mellett keressen fel ideggyógyászati… Még több

  • TISZTELT DOKTOR UR! 2 HONAPJA KRONIKUS MANDULAGYULLADÁSSAL KÜZKÖDÖK! JÖVÖ HÉTEN MEGYEK MANDULA MŰTÉTRE! ERŐS NYELÉSI FÁJDALMAIM MIATT KEVESET TUDTAM ENNI! IDŐKÖZBEN ÉTVÁGYTALANSÁG TELITETTSÉGI ÉRZÉS MAJD GYOMORFÁJÁS JELENTKEZETT! ELŐSZÖR A GYÓGYSZEREK UTÓHATÁSÁRA GONDOLTAM! MIVEL MÁR NEM SZEDEK… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    A krónikus mandulagyulladás gyomorpanaszait nem okozhatja. lehet hogy gyomor vagy nyombél betegsége is van amelyet majd a későbbiekben a műtét után tisztázni kell.

  • Tisztelt Doktor Úr! 8 hónapja kezdődött, hogy egy éjszaka felébredve, nem tudtam felülni az…

    Tisztelt Doktor Úr!

    8 hónapja kezdődött, hogy egy éjszaka felébredve, nem tudtam felülni az ágyban, annyira erős fájdalmat, nyillalást éreztem a mellkasom közepén. Segítséggel felültem, majd ez a fájdalom pár perc múlva megszűnt. Pár nap múlva ismét ez történt. Házi orvoshoz fordultam, bordaközi ideg bántalmat állapított meg. Xefo-t írt fel, bevallom, nem szedtem be egy szemet sem. Aztán ez a probléma már nappal is előfordult többször. Hol erős fájdalom jelenlétében, hol kisebb mértékben, inkább csak "jelzett". Kardiológus mentem, szapora szívverésen kívül nem említettek mást. Persze az EKG-n kívül mást nem csináltak. Gerinc MR-em is volt, kezdődő nyaki és háti spondylosist állapítottak meg. Az MR orvos szerint ez nem okozza panaszaimat. Mai napon, kb. ötször szúrt belém az éles fájdalom a mellkasom közepébe /melleim felső vonalában, középen/, hogy kezdek pánikolni. Előszedtem a leleteimet, és az internet mai tudományának köszönhetően, kicsit fordítottam az EKG leletemet, amiben ez áll: "Sinus tachycardia. Meredek tengely. T3 neg. II.,III. AVF-ben jelzett ST-depressio. V2-6-ban poz.T.V3-6-ban jelzett ST-depressio." Önnek nem kell fordítanom, magam józan paraszti eszével viszont ezt úgy értelmeztem az internet segítségével, hogy azért a szapora szívverésen kívül, koszorúér szűkületre utaló jelek is vannak, lévén ott az az ST-depressio. Tévednék Doktor Úr? Ha így van, miért nem említették? Isoptin-t kaptam, nem szedem. Azóta már voltam ismét kardiológián, az eredmény lényegéban a fentiekkel egyező, most Betaloc-ot kaptam, 3x10 mg-ot. Jelentem, ezt szedem, mert már ezek a fájdalmak, már elég ijesztőek.
    Szeretném megemlíteni az előzményeket, hátha Ön lát összefüggést, mert itt egy orvos sem. TAvaly áprilisban tüdőgyulladásom volt, majd ez után 3 hónapig erős, száraz köhögésem volt. Amikor ez elmúlott, akkor kezdődtek a mellkasi fájdalmaim. És azóta is megvan, sajnos. Ön mit javasol, milyen vizsgálatokat még? Igazából számomra az lenne megnyugtató, ha a szív eredet lenne teljeskörűen kivizsgálva. 11 éve derült ki, hogy mitralis prolapsusom is van, panaszt sosem okozott. VAgy talán most ezek a panaszok ettől vannak? 32 éves nő vagyok, nem dohányzom, 60 kg, 170 cm vagyok. Egy hat éves gyermek édesanyja. Nem szeretném, ha baj lenne. Úgy érzem, nem veszik komolyan az itteni orvosok a panaszaimat. Ön szerint ha koszorúér betegségem van, 8 hónapja kezelve nincs, kihúztam volna idáig? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
    Viktória

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Kedves Viktória!
    A mitralis prolapsus bármikor tud szívpanaszokat okozni.
    Az EKG lelet semmilyen koszorúér szűkületre nem utal.
    Amennyiben megnyugtatja természetesen kérheti részletes kardiológiai kivizsgálását. Amúgy szerintem leszámítva a billentyű mozgási zavarát semmi baja nincs. A leírt mellkasi fájdalom egyáltalán nem utal szívbetegségre.
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor úr! hasmenésem van de van mikor vizes de összeáll és elég sok ételmaradék van…

    Tisztelt Doktor úr! hasmenésem van de van mikor vizes de összeáll és elég sok ételmaradék van a székletembe mi okozhatja ezt! válaszát köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    Leveléből nem derül ki hogy ez egy heveny állapot vagy krónikusan fennálló-e?
    Az ételmaradékok azt jelentik hogy emésztése nem tökéletes.
    Az elmondottakból nem lehet diagnózist mondani. Menjen el házi orvosához!
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor Ur! Mostanában alacsony a vérnyomásom ( 100/58), ez nálam elég alacsony. Viszont…

    Tisztelt Doktor Ur!
    Mostanában alacsony a vérnyomásom ( 100/58), ez nálam elég alacsony. Viszont ha elmegyek sétálni, vagy feljövök a negyedik emeletre, képes 160-170-re is felmenni. Normális ez? Vagy milyen jellegű problémára utalhat? Mégcsak 29 éves vagyok.
    Válaszát köszönöm:
    Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Kedves katalin!
    Az hogy alkatilag a nyugalmi vérnyomása alacsony nem jelent semmi kóeosat.
    A fizikai terhelés természetesen mindenkinél vérnyomás emelkedést okoz.
    Semmi probléma, sportoljpn, élvezze az életet!
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor úr! 3-4 napja jelentkezett torokfájással és lázzal/38C/ a betegségem. A következő…

    Tisztelt Doktor úr!

    3-4 napja jelentkezett torokfájással és lázzal/38C/ a betegségem. A következő napot végig pihentem,lázam nem volt.Utána dolgoztam, aztán úgy éreztem megint vissza esem.
    A háziorvosom antibiotikumot írt fel.Lázam nincs, éjjel 37, 2-öt mértem. Nincs mellkasi fájdalmam és végtagfájdalmam.Ugyanakkor ma reggel hasmenésem volt,gyenge voltam, éjjel néha köhögtem de nem jött fel sok minden.
    Mit tanácsol?Lehet ez új influenza is?

    Várom megtisztelő válaszát: M Tamás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt ÍKérdező! A panaszok nem típusosak influenzára. hasmenését lehet hogy az antibiotikum okozta ezért fogyasszon un probiotikumot.
    2-3 napig Aspirin, C vitamin és sok folyadék valószínűleg elegendő lesz.
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Dr Úr! A segítségét szeretném kérni.Tegnap óta szedem az amprilan 5mg-os gyógyszert…

    Tisztelt Dr Úr! A segítségét szeretném kérni.Tegnap óta szedem az amprilan 5mg-os gyógyszert és kiütések jelentek meg a mellkason egy jó tenyérnyi helyen.Egyébként úgy tünik a vérnyomásra jó lenne. /49 éves mitrális m.bill.,pacemaker-es nő vagyok és volt még egy AV-csomó abláció is/Gyógyszereim:corvaton-r,concor5,nitromint nts,syncumar,merckformin,atoris,xanax,furosemid és a most kapott amprilan5.Az utóbbi hetekben de főleg melegfrontkor megemelkedett a vérnyomás /160/105/ és már ennyitől is komoly panaszaim voltak.-zsibbadás,beszédzavar,ájulásérzet.A kérdésem--elmúlik-e ez a kezdeti kellemetlenség /kiütés/ legyek türelmes v hagyjam abba a gyógyszert? Egyébként tegnap reggel csak a felét vettem be az 5mg-os amprilannak,de délután már szükség volt a másik felére.Ma reggel is féllel kezdtem,de egy óra múlva bevettem a másik felét.Válaszát előre köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Kedves Irene!
    Ne szedje az Amprilánt, orvosától kérjen helyette ún. ARB blokkoló típusú vérnyomáscsökkentőt.
    Üdvözlettel

  • Kedves Doktor Úr!

    1.Extrasystoleim vannak - elég sok, naponta 20-30 - és minden nap.
    Már tudom, hogy nem kell tőle megilyedni, de olvastam ezen az oldalon, hogy ha az extra valamilyen billentyűhibával párosul (MPS-em van), akkor ilyen sűrűségnél később kialakulhat belőle… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt kérdező!
    A napi 20-30 extraütés nem sok, ez még belefér a normális tartományba.
    A ritmuszavartól szívbetegség nem lesz, a billentyűhiba viszont okozhat.
    A mitralis… Még több

  • Tisztelt doktor úr! Hétfőn volt mellplasztikai műtétem és most megmértem itthon a vérnyomásomat…

    Tisztelt doktor úr!
    Hétfőn volt mellplasztikai műtétem és most megmértem itthon a vérnyomásomat ami 116/62 volt a pulzusom viszont 101. Ez normális ilyen beavatkozás után? Volt egy kis hőemelkedésem és Advil ultrát vettem be délben este pedig voltaren dolo-t.
    Normális ez az emelkedett pulzusszám?
    Adrienn

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    A pulzusszámot a stressz, a magasabb testhőmérséklet, idegállapot bármikor fokozhatja. Nem látom az okát az "sos"-nek.
    Üdvözlettel

  • Tisztelt Doktor Úr!

    lSzeretném megkérdezni öntől,hogy van-e okom aggodalomra .A problémám annyi.hogy néha a pulzusom 100-110 .Napközben 79-90.(Normális érték?)Háziorvos szerint sok.Ébredéskor is 90-93. Van ,hogy lefekvés után( már majdnem alszom )hirtelen szapora pulzus,lever a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    Nincs oka az aggodalomra, ettől függetlenül kardiológiára egyszer mindenképp érdemes elmennie hogy kizárják a szervi szívbetegséget.
    A Nebivolol helyett szerencsésebb… Még több

  • Tisztelt doktor Úr. Nagyon szépen köszönöm az előző választ mégegyszer. Szeretném még tudni,…

    Tisztelt doktor Úr.

    Nagyon szépen köszönöm az előző választ mégegyszer.
    Szeretném még tudni, hogy mi az a zsirmáj. a doktor ur aki látta a leleteimet azt mondta van egy kis zsirmáj. Nem szedtem e valamikor hormontablettákat. 68 éves normál testsulyu nő vagyok, a hasnyálmirigy gyulladáson kivül nincs semmi bajom. Igyekszem odafigyelni az étkezésre nem iszom nem dohányzom, zsirosat soha nem szerettem, hormontablettákat a viszerem miatt nem szedhettem soha,mi a teendő az elkövetkezőkben? válaszát elöre is nagyon szépen köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Sándor

    Tisztelt Kérdező!
    A zsírmáj esetén a májsejtek zsírtartalma szaporodik fel. A kezelése ennek nem megoldott, szerencsére nem jelent súlyos betegséget vagy elváltozást.
    A zsírszegény étrend és a testsúly csökkentés mindenképpen jó hatású.
    Üdvözlettel