A betegek kérdései (1733)

  • Tisztelt Doktor Úr! Mivel sportoló vagyok így edzések előtt használok nitrogén oxid fokozó…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Mivel sportoló vagyok így edzések előtt használok nitrogén oxid fokozó termékeket amik arginin nevezető aminosavat tartalmaznak. Ezek ugyebár értágító hatásúak több vér kerül az izomzatba edzés során!
    Ezek értelemszerűen táplálékkiegészítők! Érdeklődnék, hogy az aranyérre nincsenek e káros hatással? Nem fog e tőle aranyerem kialakulni? Illetve megnagyobbodni?

    Előre is Köszönöm Várom válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A kérdésben szereplő étrend kiegészitőnek ilyen mellékhatása nem ismert előttem, kérdezze a forgalmazót. Amúgy az aranyér a fokozott terheléstől, sporttól is fokozottabb kockázattal alakulhat ki
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt doktor úr olyan problémám lenne hogy időnként fáj a bal karom a könyökömig s a mellkasomnál…

    Tisztelt doktor úr olyan problémám lenne hogy időnként fáj a bal karom a könyökömig s a mellkasomnál a közvetlen a válam melet tapintásra nyomásra jobban fáj mi lehe ez pár éve küzdök vele voltam régeben ekg de nem volt semi gond csak akor napi szinten fályt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján kardiologiai kivizsgálás javasolt, EKG-nál kiterjedtebb vizsgálatokkal. E mellett mozgásszervi eredet tisztázása orthopedian lehetséges. Érsebészeti okot nem vélnék.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 2 éve volt vakbélműtétem,másfél hónapja epeműtétem.Kb.1 hónapja folyamatos…

    Tisztelt Doktor Úr!
    2 éve volt vakbélműtétem,másfél hónapja epeműtétem.Kb.1 hónapja folyamatos szúró fájdalom van a vakbélműtéti heg környékén és egy ér is jobban látszódik ott.Állandóan szomjas vagyok,hányingerem van,szédülökA legerősebb fájdalomcsillapító sem használ.Voltam már szinte minden vizsgálaton,nem találtak semmit.A natív CT egy kitapadt vékonybélkacsot mutatott ki a vakbélműtét hegénél.Ez okozhatja a problémámat vagy esetleg hasi verőérrel kapcsolatos?Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A heg környékén megjelenő vénatágulat nem kóros, csak esztétikai jelentősége van. A szúró fájdalom oka lehet a kitapadt bél, de lehet egy kezdődő sérv is - előbbi éremben nem javítható, az utóbbi egy újabb műtéttel gyógyítható. Állandó szomjassága és a szubjektív tünetek oka lehet kezdőd hormonzavar, akár cukorbetegség jele - labor és belgyógyászati kivizsgálás javasolt. Hasi verőér betegségre nem utalnak tünetei
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt doktorúr! Kb.3 hete fáj a jobb térdhajlatom.Úgy kezdődött,hogy törökülésbe akartam…

    Tisztelt doktorúr!
    Kb.3 hete fáj a jobb térdhajlatom.Úgy kezdődött,hogy törökülésbe akartam leülni de iszonyatosan feszült oldalt,mintha izom fájt volna.Ezen a héten kedden elmentem a körzeti orvosomhoz,aki azt mondta valószinüleg baker cystám van.Kaptam rá Fastum gélt,hogy ne fájjon.De tegnap hirtelen belenyilalt a térdhajlatomba,és kicsit feszített is ott.Van hogy a vádlim felé sugárzik van mikor comb felé.A lábam abszolút nem dagad,vékony testalkatú nő vagyok,és nagyon sokat mozgok.A kérdésem az lenne tényleg okozhat ilyen tüneteket a cysta?

    Köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A térdhajlatban kialakuló Baker cystának lehetnek hasonló tünetei, következményei. Javasolt orthopediai vizsgálat, UH, ha igazolódik, kezelés.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Férjem jobb lábfejében egy hét alatt kétszer éjszaka igen heves fájdalom…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Férjem jobb lábfejében egy hét alatt kétszer éjszaka igen heves fájdalom keletkezett, erre ébredt föl. Másodjára a fájdalom nem volt annyira erős, mert talán időben felébredt a kezdődő tünetekre, és kicsit megmozgatta a lábát. Elmondása szerint a fájdalom ahhoz hasonlít, amit zsibbadás után érez az ember. (Csak épp zsibbadás nincs előtte.) A tünetek kb. 10 percig tartanak. Érdemes részletesen, kivizsgálással utána járni ennek a problémának?
    Köszönettel:
    J. Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján a tüneteit nem érbetegség, inkább idegi bántalom okozza, pl. egy gerincbetegség miatti compressio. Javasolt orthopediai vizsgálat, gerinc MR, fizikotherapia.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Dr Ur! Ma pont 3-hónapja,hogy viszérműtétem volt mindkét lábamon.Sajnos mindkét combomnál a kékzöld foltok jelen vannak még de a legnagyobb aggodalmam inkább azért van,mert a műtét után az összes ugymond erek helyén be van csomsodva a lábam ball lábam vádlija különösen és sajnos a sebek… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Visszér műtét után a jelzett helyeken a tapintható csomó, a színes foltok normál következmény. Három hónap után viszont ennek már szűnnie kell. Javasolt compressios fásli,… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! 13 éves kisfiam úgy jött haza iskolából, hogy az 5. órában olyan érzése…

    Tisztelt Doktor Úr!
    13 éves kisfiam úgy jött haza iskolából, hogy az 5. órában olyan érzése volt, mintha a fejének bal oldali halántékánál megpattant volna egy ér, majd hirtelen elkezdett szédülni és úgy érezte, mintha órák teltek volna el, pedig csak percek kérdése volt. Azért tulajdonítok neki nagy jelentőséget, mert ugyanezt az érzést már kétszer átélte. Az egyik kb. 2 éve történt mikor a nagy melegben fejbe rúgták telibe labdával (kapus a focicsapatban). Kb. fél éve szintén a foci kapcsán egy bajnokságon csukával belecsúsztak a fülébe. Igazából nem tudom merre kellene elindulnunk a problémával, de nagyon aggódom. Egyébként nem egy fejfájós gyermek, de most ez előtt az eset előtt két nap is panaszkodott, hogy fáj a feje, de meg is szűnt. Én a félévi hajtásnak tudtam be , mert nagyon maximalista önmagával szemben. Most viszont, hogy ezt az érzést érezte, úgy gondolom nem alaptalan az aggodalmam. Kérem segítsen! Mi lehet ez? Mit tegyünk? Merre induljunk el? Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Javasolt neuologiai vizsgálat, koponya MR. Ha ez negativ, marad az egészséges stressz.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr,

    A tanácsát szeretném kérni. 24 éves lány vagyok és évek óta dagad a lábam. 4-5 évvel ezelőtt már jártam belgyógyászaton,ahol azt a tanácsot adták,hogy fogyjak le. Megtörtént,97 kg-ról 65 kg-ra lefogytam. A lábam még mindig dagad és fáj,valamint visszeres, néha… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Javasolt endokrinologian hormonbetegség irányában kivizsgálás, továbbá immunologian autoimmun folyamat kizárása. Angiologian vénás UH szükséges a láb vénái ellenőrzésére.… Még több

  • Tisztelt Adjunktus Úr! A segitségét szeretném kérni.A lábamban mozgáskor szúró fájdalom jelentkezik,mely…

    Tisztelt Adjunktus Úr!

    A segitségét szeretném kérni.A lábamban mozgáskor szúró fájdalom jelentkezik,mely megállásra késztet-belül érzem,de csak több kilométer gyaloglás után.Szerintem oxigénhiányos lehet olyankor átmenetileg a lábam,éjszaka fekvéskor sosincs ilyen.Voltam Carotis Doppler UH-n,melynek eredménye negativ lett.Adjunktus úr szerint ettől még előfordulhat e hogy ugyan a főerek állapota jó,de kisfokú érszűkület lehet a lábamban a kisebb ereknél ilyenkor?

    Sajnos magas a koleszterin szintem.

    Nem gondolok izomlázra,mert a fájdalom sportkrémre [Voltaren] nem szűnik.

    És egy másik kérdés.A további állapot rosszabbodás elkerülhető e keringésjavitó szedésével,javithat e az állapoton?

    Ui:A jelige természetesen az intermittáló sántitás megelőzését takarja,mert tartok attól nehogy később már pár száz méter után jelentkezzen.

    Köszönöm segitségét:János

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Panasza, tünete nem típusos verőérbetegségre. Van olyan érbetegség, mely a kis, hajszálereket érinti, de ezek betegsége is más jelekkel jár. Leírása alapján inkább az idegek betegsége merül fel, valamilyen neuropathia - kivizsgálására neurologian jelentkezzen.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr,

    Olyan ügyben kérném a tanácsát,hogy 2009-ben (26évesen) volt egy mélyvénás trombózisom a jobb térdhajlatomban,amit aztán kórházban és később gygógyszerrel ki is kezeltek,a vérrög teljesen megszűnt,viszont a genetikai vizsgálat megállapította a heterozigóta Leiden-mutációt.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A genetikai eltérés a hajlam meglétét jelenti, rendszeres gyógyszer nem kell, de a lába védendő: sok ülés, állás, utazás idején javasolt min. I-es compressios térdig érő… Még több

  • Tisztelt doktorur! 4- honapja volt egy térdműtétem de sajnos meg mindíg nagyon dagad a labam.mit…

    Tisztelt doktorur! 4- honapja volt egy térdműtétem de sajnos meg mindíg nagyon dagad a labam.mit tegyek,porclevalasom volt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Javasolt compressios fásli, jegelés, nyugalom. Háttérben lehet esetleg thrombosis, ennek igazolása vagy kizárása UH-al lehetséges, belgyógyászaton. Ha ilyen elhúzódó a dagadás és nincs thrombosis, mindenképpen keresse fel operáló orvosát.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Jó Napot! Segìtséget szeretnék kérni. 20 éves vagyok és két gyermek anyukàja. Több mint négy…

    Jó Napot!
    Segìtséget szeretnék kérni.
    20 éves vagyok és két gyermek anyukàja. Több mint négy hónapja kerestem fel a hàziorvosomat fűlzugàssal kapcsolatban. Rengeteg orvosnál jártam fül-orr-gégészeten, hallásvizsgálaton, koponya ct-n, neurológiai rendelésen, ultrahangon, vérvételen. De a leleteim alapjàn nem talàlják a fülzúgás okát . Folyamatosan zûg a fülem 1000 hrz, 30 hrz-n, hol hangosan hol halkan. Ha hangosan zúg tarkótàji erős szinte kibirhatatlan fàjdalmat érzek és szédülök. Naponta 10 szer is előfordul vagy folyamatosan. Két honapja jobb oldalon észrevettem egy csomót a nyakamban 1cm körüli volt , egy hònapja a sürgősségi osztàlyon voltam ahol 2 cm írtàk le, egy hete 2,7cm làtták az ultrahangon de a vérvétel nem mutatott gyulladást se semmi màst azóta a bal oldalon hátûl is lett egy csomó ami folyamatosan nő és fájdalmas ha forgatom a nyakam. Folyamatosan jàrok fül-orr-gégészetre, de nem mondanak semmit hol az arcom hol a fülem szúrjàk fel. Kaptam beutalót Otoneurologiàra de sajnos budapesten a SEOTK Fül-orr-gégészeten nem fogadnak mert területen kívüli vagyok és sajnos nem àll módómban fizetni mert két gyermek mellet sajnos nincs mindig lehetőség. Jelenleg Nootropil 2400mg port szedek és csak 1 óràra csökkenti a fülzûgas hangerejét. Segítséget szeretnék kérni hogy hova fordulhatnék, és mit tehetnék a tünetek enyhítésére

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A fülzúgás kezelése nem sebészi, ebben nem tudok segíteni. Gyakran az ok sem tisztázható és tartós tünet marad. Ha a SE nem fogadja, kérjen beutalót országos intézetbe, ahol vélhetően területen kívüli beteget is tudnak fogadni ( Pl OITI) A csomó lehet egy nyirokcsomó, mely gyulladás jele lehet - valamely nem tisztázott gócnak is lehet ilyen tünete, mely viszont kezelhető.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • kedves doktornő 30 éves férfi vagyok idönként fáj a lábfejem és a bokám mind 2 tö teteje álló…

    kedves doktornő 30 éves férfi vagyok idönként fáj a lábfejem és a bokám mind 2 tö teteje álló munkát végzek egész nap álok ha pihenek nemtudom hogy jobban fáj e vagy jobban érzem szintr mi lehet a baj lehet érszükület?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján a panasz oka nem érszűkület, inkább mozgásszervi eredetű - keressen fel orthopediai szakrendelést
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt DR⁄ÚR! a férjem a naftilong 200. gyógyszert szedi évekóta. mostanában azonban hiánycikk…

    Tisztelt DR⁄ÚR!

    a férjem a naftilong 200. gyógyszert szedi évekóta. mostanában azonban hiánycikk szokott lenni, másikat nem irtak neki. érdeklődnék,hogy van e helyettesítő vagy azonos hatóanyagú gyógyszer? válaszát várom és köszönöm előe is

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Tavaly tartósan hiánycikk volt, idén már több helyen kapható - állítólag alapanyag hiány volt. Sajnos, egyedi termék, nincs érdemi helyettesítője. Régen Trental⁄Pentoxifyllin volt de ennek hatékonysága mára kérdéses - viszont kapható. Átmeneti kimaradása kárt nem okoz, "csak" a javító hatás marad el.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem hogy a vasculitis megállapítása után nem javasoltak…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Az lenne a kérdésem hogy a vasculitis megállapítása után nem javasoltak semmit. A nyaknál pajzsmirigynél) vették észre, de az egész jobb oldalon fut ez a betegség. Lehetőség van ezt gyógyítani műtéttel? mert ismerős ápolónő ezt mondta igaz ez? Vérmérgezést követően lett ez a betegség. A vakbélnél is megállapítottak valamit mert ott is fáj). De anno nem vették ki...történt laparoszkópia de nem írták le csak megpiszkálták mert utána rettentő fájdalmaim voltak. A baktérium lett diagnosztizálva 1 professzornál (yersinia).
    Köszönöm válaszát!
    Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ezen vélt betegség kezelése belgyógyászati feladat. A sebészi rész max. annyi, hogy szövettani mintavétel lehetséges, mely igazolhatja a diagnózist. Keressen fel immonologiai szakrendelést.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Este semmi bajom,reggel a bal lábfejem kissé duzzadt (középtől az ujjakig) érintésre-nyomásra…

    Este semmi bajom,reggel a bal lábfejem kissé duzzadt (középtől az ujjakig)
    érintésre-nyomásra fáj ,főleg a nagy ujj folytatása a boltiv közepe.
    A szine nem változott. Járásra nem fáj csak ha cipőt huzok,ahol hozzáér.
    Mezitlám nem fáj. Most a harmadik napja.Reggelre kicsit javul.
    Köszönöm a választ.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Tünete leírása alapján panasza nem angiologiai eredetű, megoldása nem a szakterületem. Kérje orthoped szakorvos véleményét
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Már többször kérdeztem Öntől.mindig kielégítő választ kaptam.Most is segítségét…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Már többször kérdeztem Öntől.mindig kielégítő választ kaptam.Most is segítségét kérem.Édesanyám lábszárfekélyét jelenleg bőrosztályon kezelik.10 napig kap infúziót,hogy megpróbáljanak vérkeringést varázsolni.Érszűkület nincs,periff.ker.is jó.Felületi vénás trombózisok vannak,de már azt hallottam,hogy kinn van egy darabon az izom,és van "elhalt ín" is.
    Nagyon félek,hogy térd alatt leveszik a lábát.valóban ez lenne az infúziós kezelés sikertelensége után a megoldás??? Bőrt tudnak ültetni az izomra?
    Válaszát köszönöm! Tisztelettel:Betti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Visszeres betegségben van értelme az infusios kezelésnek: a bőr kapillárisai keringése javítása révén van remény a fekély gyógyulására. Javasolt, UH: ha lehet, oki kezelésként vénás elégtelenség esetén a visszérműtét sokat segíthet. Amputatio nem gyakori ilyen kórkép esetén, de fertőzött, az egész lábat érintő vénás fekély esetén előfordulhat, hogy szükségessé válik. Plasztikai fedés csak az ok megszüntetése, a seb baktérium mentes állapota esetén alkalmazható.
    Üdvözlettel
    DR Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! A fiam sportolás közben részleges szalagszakadása lett a térdében. Az egyik…

    Tisztelt Doktor Úr!
    A fiam sportolás közben részleges szalagszakadása lett a térdében.
    Az egyik ismerősünk javasolt egy természetgyógyászt aki piócás kezeléssel helyre tudná hozni. Elképzelhető hogy a piócák eltudnak indítani olyan folyamatot hogy a szalag ismét összenő.
    Köszönöm a válaszát!
    Judit!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Kérdése nem a szakterületem, keressen orthopediai szakrendelést
    Általánosságban elmondható, hogy a pióca kezelés - a nyálában lévő heparin miatt - vérhigító hatású lehet, de ismereteim szerint semmi hatása nincs a sérült szalagokra. A trauma kapcsán keletkezett vérömleny felszivódását segítheti, de teljes helyreállítást, stabil, sport-képes állapotot csak a szalagok rekonstruálásával lehet elérni
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Mitől dagadhatott be a bal talpamon a pamacs fél óra alatt ? Annyira fáj hogy rá se tudok állni! Köszönöm…

    Mitől dagadhatott be a bal talpamon a pamacs fél óra alatt ?
    Annyira fáj hogy rá se tudok állni!
    Köszönöm a választ előre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Jelen panaszával keresse fel orthoped szakorvos rendelését
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Tíz napja műtöttek visszérrel. A kék foltok szépen szívódnak fel, a varratok…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Tíz napja műtöttek visszérrel. A kék foltok szépen szívódnak fel, a varratok is rendben vannak, de a varratok közötti rész nagyon be van keményedve, és az egyik varrat körül pirosas-lilás folt alakult ki. Kicsit fájdalmas, inkább csak nyomásra. Ez normális még ennyi idő elteltével? Jó-e Bioptron lámpával kezelni?

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    lilás folt rendben, pirosodás nem helyénvaló. Ha meleg, a piros folt terjed, az gyulladás jele lehet - keresse fel kezelőorvosát.
    BIotron lámpa ellenjavallt.
    Tünetileg jegelés javasolt
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

Szerző

Dr. Szabó Viktor Gábor

érsebész, sebész