A betegek kérdései (1733)

  • Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdésem lenne:az un. infralámpa használható visszeres fekély…

    Tisztelt Doktor Úr!
    A következő kérdésem lenne:az un. infralámpa használható visszeres fekély gyógyítására és a láb keringésének javítására vagy inkább nem?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Célszerűbb az ok kezelése, azaz a vénás elégtelenség megszüntetése. Ha ez megtörtént, a fekély gyógyulásához alkalmazható a lámpa, egyéb, bőrgyógyászati kezelés, gondozás mellett
    Önmagában viszont elégtelen, kevés.
    Üdvözlettel
    DR Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Most az lenne a kérdésem,hogy a kompresszió fenntartásához a rugalmas fásli…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Most az lenne a kérdésem,hogy a kompresszió fenntartásához a rugalmas fásli vagy a kompressziós harisnya a megfelelőbb (2-es típusú) 25 évvel ezelőtti mélyvénás trombózis után?
    Most egy kisebb lábszárfekély van a bal bokám felett.Ilyen esetben is használható a kompressziós harisnya?
    Köszönettel : Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Fekély esetén célszerűbb a compressios fásli használata. Ha a felszine gyógyult, ismét kialakult a hámréteg, a gyógyharisnya jobb, egyenletesebb compressiot képviselő, tartósan is alkalmazható megoldás
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Az artéria carotis elzáródása vagy szűkülete. J.o-on az erek fala diffusan enyhe fokban megvastagodott,…

    Az artéria carotis elzáródása vagy szűkülete. J.o-on az erek fala diffusan

    enyhe fokban megvastagodott, eredésénél occludalt.B.o-n communisban,interna és externa proximalis szakaszaiban sarlószerű,

    meszes, homogen, egyenetlen felszínű, stenosist nem okozó plakkok láthatóak.Jobb oldalon 8 éve ACI teljes elzáródást mutattak ki.Azóta szédülök, fejfájás nélkül.Fokozatosan romlott a járásom, bizonytalanul járok.Elkezdett fájni a térdem, lábszáram.Folyamatosan szedek

    vérnyomáscsökkentőt, vérrög gátlót, értágítót⁄csalánteát⁄mégis folytatódikaz erek meszesedése.A nyaki nagyerek CT angiographiás vizsgálat eredménye röviden: A jobb arteria carotis interna területén kontraszt festődés nem látható.A bifurcatio területén 8 mm-es hosszúságban az ACI-ra is ráterjedő meszes plakk képződés látható, mely számottevő anatómiai szűkületet nem okoz.Készült CD lemez is.Az érsebészeten azt mondták, örüljek, hogy nem bénultam le.Műteni nem lehet.De állandó szédülésben sem.Néhány éve érszűkületet állapítottak meg az Angiológián,a lábszárban.Szedtem az előírt gyógyszereket.Az érsebészeti vizsgálaton az orvos azt mondta, a bokánál érez érszűkületet, de nincs szükség beavatkozásra.Az ingatag járás, és a nyaki érelzáródás összefügg egymással?Nyugtatót kell szednem, hogy mind ezeket el tudjam viselni.Van megoldás? Tisztelettel várom válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Elzáródott nyaki ér esetén nincs műtét. Szédülését magyarázza. Javasolt aspirin vagy clopidogrel és statin szedése, sok folyadék, vérnyomása kb 140 Hgmm-en tartása (alacsonyabb kerülendő), esetleg agyi keringésjavító infusios kúra.
    Fél évente UH javasolt a működő nyaki ér ellenőrzésére
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Üdvözlöm Az én nagymamának (77 éves)stroke ja volt lassan 2 évvel ezelött és késon lett a…

    Üdvözlöm

    Az én nagymamának (77 éves)stroke ja volt lassan 2 évvel ezelött és késon lett a korhazba véve ezért csak annyira javult meg hogy éppenhogy ellátja magat, de a jobb kezet nem tudja hasznalni es a jobb labat éppenhogy csak megy. beszélni nem de énekelni tud.. ugyemléxem hogy a nyakiere kb. 60 % ban elzárodva. Kérdésem lenne hogy ön szerint lenne e rá bármilyen mütéti lehetöség a helyzete javitására? nemhiszem h olyan idös h fel kellene adni..

    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    60%-os nyaki ér szükület nem indikációja a műtétnek. Konzervativ kezelés javasolt azaz aspirin vagy clopidogrel, statin, aktiv rehebilitációs kezelés
    Ha a szükület fokozódik, meghaladja a 70%-ot, akkor keressen fel érsebészeti szakrendelést.
    Üdvözlettel
    DR Szabó Gábor

  • Jó Napot Doktor Úr! 26 éves fejemmel, 2 visszérműtéten vagyok túl, és sajnos (gondolom a meleg…

    Jó Napot Doktor Úr!

    26 éves fejemmel, 2 visszérműtéten vagyok túl, és sajnos (gondolom a meleg is belejátszik) kezd picit megint kijönni! A munkám miatt nem tudok, megint 3 hetet itthon feküdni!

    Láttam az interneten, hogy van már rádiófrekvenciás visz ér kezelés!
    http:⁄⁄tromboziskozpont.hu⁄-ez az oldaluk!

    A kérdésem az lenne hogy ez valóban ennyire jó mint állítják és érdemes így megcsináltatni?

    Tisztelettel:

    Menczel György

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A radiofrekvencias visszérkezeléssel nincs személyes tapasztalatom. Elvben alkalmas a kiújult oldalági visszerek kezelésére is, és nem szükséges utána tartós otthoni betegállomány
    Ezzel együtt első körben inkább konzervativ kezelést javasolnék azaz compressios harisnya viselését. Ha ilyen fiatalon többszörös visszérműtéten esett át, vélhetően jelentős a hajlam, a genetikai háttér. Minden egyes újabb műtét nehezebb, szövődmény lehetősége magasabb.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves dr ur!40 év vagyok 52kg nem.eszek sós füszeres ételeket .problémám a következö.mind két…

    Kedves dr ur!40 év vagyok 52kg nem.eszek sós füszeres ételeket .problémám a következö.mind két lábam dagad ha be nyomom.mélyedés lesz de csak pár percig.de viszont dagadás és fájdalmak miatt mikor megyek fáj lábam erek pattanak szét kék foltok vannak lábamon végig....ön szerint mit tegyek.mi lehet ez köszönöm ...remény

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Panasza alapján belgyógyászati vizsgálat javasolt, vese és szív eredet irányában, illetve lymphoedema ambulancián nyirokkeringési zavar lehetősége miatt. Az elpattanó erek miatt angiologust keressen fel
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Azt kérdezném Öntől,hogy miért érzem azt a bal lábszáramban,hogy ég és szúr…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Azt kérdezném Öntől,hogy miért érzem azt a bal lábszáramban,hogy ég és szúr lökésszerűen,szinte beleszúr,hasogat?A kórisméhez hozzá tartozik,hogy a bal bokámon egy majdnem begyógyult lábszárfekély van,amit Inadiene hálóval fedek és kezelem, a lábszáramat pedig Boraxatum kenőccsel kenem.
    Azonban a fent említett tünetegyüttes folyamatos,tompa fájdalommal jár.
    Azt kérdezném,hogy mi lehet a baj?Összefügghet a PTS-sel?Milyen gyógymódot,gyógyszert ajánl?
    Köszönettel: Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Panasza oka nem egyértelmű. Lábszárfekély alapvetően vénás elégtelenség jele, okozhat ilyen panaszt is, de a háttérben lehet érszűkület, izületi betegség, idegbántalom, gerincbetegség, stb.
    Előbb az ok ismerete szükséges: orthopediai, angiologiai és neurologiai vizsgálat szükséges
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • a sógoromnak érszűkület miatt amputálták-május 4.n-a lábfejét.mindkét lába eldagadt. Okozhatja…

    a sógoromnak érszűkület miatt amputálták-május 4.n-a lábfejét.mindkét lába eldagadt. Okozhatja ezt valamelyik gyógyszer,vagy újabb csonkítás szükséges?Vagy vese,esetleg szív eredetű dolog?
    Válaszának reményében üdvözlettel Miklós Ella Erdélyből

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Mindkét láb dagadása nem elsősorban érszükület jele: javasolt szívelégtelenség, veseelégtelenség, egyéb belgyógyászati okok irányában kivizsgálás. Amputáció szükségességét a láb állapota ismeretében lehet megállapítani
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 28 éves, relatíve egészséges vagyok. Az elmúlt 6-7 évben azonban kétoldali,…

    Tisztelt Doktor Úr!

    28 éves, relatíve egészséges vagyok. Az elmúlt 6-7 évben azonban kétoldali, alsó végtagi visszértágulatok jelentkeznek, melyek fokozatosan nőnek, terjednek.

    Tünetként a tapintható, látható tágulat mellett elviselhető, nem állandósult fájdalom jelentkezik (napi szinten).
    Friss vizsgálati eredményként, egyenlőre nem gyulladtak vagy fekélyesek, duplex UH alapján reflux, trombózis és retrográd áramlás mentesek, tiszta áramlásúak, echomentesek stb.
    Lumen végig tágabb, leginkább térdnél: 7-8mm.

    Kérdéseim tehát:
    - Bár egyértelmű elváltozásokat produkál, illetve kollégája véleménye szerint előbb-utóbb műteni kell, az Ön véleménye szerint célszerűbb-e a műtéti beavatkozást minél később megejteni vagy lehetőség szerint elvégezni? Az újra kialakulás lehetőségét figyelembe véve ugyanis ésszerűnek tűnik a minél későbbi beavatkozás.
    - Mely típusú kompressziós harisnya, fásli használata célszerű esetemben, érdemes lehet Detralex-et szedni?

    Köszönettel idejéért és válaszáért!

    Krisztián

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ha az UH szerint nincs reflux, azaz vena billentyű ép, műtét helyett inkább konzervativ kezelés javasolt, azaz térdig érő I-es compressios gyógyharisnya. Detralex akkor javasolt, ha lába dagad, feszül. Javasolt 1-2 évente UH kontroll - ha a VSM billentyűje elégtelen lesz, azaz reflux igazolható, indokolt lesz a műtét.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • TISZTELT DR. ÚR! SZERETNÉM MEGTUDNI, HOGY MENNYIBEN JAVÍTANA AZ ÁLAPOTOMON, HA KISZEDETNÉM…

    TISZTELT DR. ÚR!

    SZERETNÉM MEGTUDNI, HOGY MENNYIBEN JAVÍTANA AZ ÁLAPOTOMON, HA KISZEDETNÉM AZ ALSÓ LÁBSZÁRAMBÓL AZ EREKET AMIK NAGYON KITÁGULTAK ÉS IGEN VASTAGOK ÉS CSÚNYÁK ÉS EGYRE TÖBBE KEZD LENNI AZ ILYEN ÉR. HVA FORDULJAK MIT TEGYEK? KÖSZÖNETTEL TÓTHNÉ MÁRTI

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A visszerek eltávolításának indikációja orvosi feladat. Ha panasza van, ha csúnya, keressen fel érsebészeti szakrendelést, akár klinikánkon is, itt személyes vizsgálat alapján lehet dönteni, mi az ideális megoldás: konzervativ kezelés vagy műtét ⁄ ha műtét, milyen jellegű?
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt doktor úr! Az lenne a kérdésem,hogy mi lehet az oka a gyakori lábdagadásomnak?Már évek…

    Tisztelt doktor úr!
    Az lenne a kérdésem,hogy mi lehet az oka a gyakori lábdagadásomnak?Már évek óta szenvedek ettől,nagyon nehéznek érzem a lábam, ha meleg van csak súlyosbodik a helyzet.Voltam orvoshoz mert egy alkalommal úgy beledagadt a csizmába,hogy mindkét körmöm le is esett a nagylábujjamról.Elküldött belgyógyászhoz ő nem talált semmi eltérést,csinált EKG-t Doppler-vizsgálatot és voltam vérvételen is az is jó lett.Azt mondta ő nem tudja mi az oka, szedjem a Detralexet.Szedem is szorgalmasan de most is változatlan a helyzet estére olyan mint egy mamutnak a lába olyan nehéz.Már félek a melegben bárhová is elindulni mert alig bírok haza jönni.Az életkorom 39év és nem dolgozom jelenleg,már a mindennapi háztartási munka is nehéz sokszor.Válaszát előre is köszönöm szépen!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Tünetével keressen fel u.n nyirok-ambulanciát, bőrgyógyászaton ( pl Szt János Kh, vagy Maros utca, stb)
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Két orvosnál is voltam a napokban, ma egy érsebésznél is. Ő azt mondta…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Két orvosnál is voltam a napokban, ma egy érsebésznél is. Ő azt mondta nem lát kórosat és reméljük magától javul. Viszont nekem fájnak az ereim, főleg a lábam nagyon feszül amikor ülök,(mostmár mindkettő plusz az alkarom is picit érzékeny azon a ponton ahol az ér fut) érzem hogy nem bírják a strapát a vénáim... Egyáltalán nem tetszik amit érzek, szerintem komolyabban kellene venni. Másfél hete szedtem UNASYN nevü antibiotikumot, abbahagyásakor kezdődtek a gondok és azóta egyre rosszabb. Meg vagyok ijedve, állítólag nincs trombózisra utaló veszély, de az ereim mégis mintha meg akarnák adni magukat... Vénagyulladás több helyen? Milyen gyógyszert lehetne erre szedni amit ajánlhatok egy újabb sebésznek, hogy írja fel? 26 éves vagyok, sportos testalkatom van, soha ilyen gondom nem volt...
    Szerintem a gyógyszertől van...

    KÖszönöm ha válaszol!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Lábfeszülés és alkari véna-fájdalom együttes jelenlétével járó közös ok számomra nem ismert. Előbbinek több oka lehet , így vénás keringési zavar (miatt vénás UH javasolt), vagy izületi, mozgásszervi eredet (orthopediai konzilium szükséges). Alkaron inkább izületi- vagy izom-eredetű lehet a fájdalom, a véna magától (sérülés, injectio,stb nélkül) nem szokott panasz okozni. Unasyn-al a tünetek nem igazán magyarázhatók, inkább az az ok érdekes, ami miatt szedte: ha ez bakterialis gyulladás volt, az okozhat későbbi szisztémás tüneteket - belgyógyászati vizsgálat javasolt
    Fentiek alapján biztosan nincs érsebészeti teendő, így kérdéseivel inkább keresse fel Családorvosát
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Szeretném Öntöl megkérdezni, hogy izületi gyulladásom volt decemberben kezdödött…

    Szeretném Öntöl megkérdezni, hogy izületi gyulladásom volt decemberben kezdödött ma már a doktornő szerint meg gyogyult, véleménye szerint szedjem tovább rendszeresen a detralex tabletát , mert a jobb lábam még most is dagatabb mint a bal és a térdem jobb oldalán a dudor sem mult el.A diagnozisra a következö van irva osteoporosis és másodlagos kyphosis a csontsürüség mérése rendbe volt 3 év mulva kell ujra.A detralex szedésére annyit mondot , hogy amig nem javulok.Tisztelettel kérdezem Öntöl, hogy a viszerekre még a kompreszios harisny esetleg nem volna jobb, ( kor 72 év) válaszát nagyon szépen köszönöm, Kollár Józsefné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Panaszos visszerekre, lábdagadásra az I-es compressios harisnya és a Detralex valóban megfelelő. Ha ez az izületi gyulladás következménye, a kezelés szintén alkalmazható, de elsődleges a kiváltó ok megszüntetése.
    E mellett javasolt vénás UH, nincs-e mélyvénás érintettség, ez sajnos izületi gyulladás kísérője lehet - ha van, erőteljesebb (belgyógyászati) kezelést igényel
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Édesanyán 81 éves állandó problémája van a vérnyomásával. Azt mondtk ,hogy…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Édesanyán 81 éves állandó problémája van a vérnyomásával.
    Azt mondtk ,hogy a nyaki ér van elmeszesedve . Szeretném megkérdezni, hogy az Ő korában lehet-e tágítani vagy mit lelet rá alkalmazni. Köszönöm a válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A vérnyomás és a nyaki érelmeszesedés nem függ össze.
    Előbbi belgyógyászati kezelést igényel
    Utóbbi miatt jelentkezzen nyaki duplex vizsgálatra
    a teendő függ a szűkület mértékétől
    enyhe esetben gyógyszeres kezelés javasolt, súlyos beszükülésnél műtét vagy tágítás. A döntés függ a szükület jellegétől, a beteg állapotától - egyéni döntés szükséges
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!

    Egy olyan kérdésem lenne,hogy én május közepén vonulok be a Szigony utcai Fül-Orr-Gége klinikára szteroid és pentoxyfillin infuzios kezelésre.

    Kérdésem:E tünet mellett neurologus is kezel,Rivotrilt kell szednem.

    Meg mellé természetesen… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírt gyógyszerek egy részét érgyógyászati javaslatra is adjuk de nem ilyen kombinációban. Fül-orr-gégészeti indikációhoz nem értek.
    Amennyiben mi alkalmazzuk… Még több

  • Tisztelt Doktor úr! 28 éves nő vagyok!Segítségét szeretném kérni néhány fogalom, illetve dolog…

    Tisztelt Doktor úr!

    28 éves nő vagyok!Segítségét szeretném kérni néhány fogalom, illetve dolog tisztázásában!Körülbelül 8-9 hónappal ezelőtt vettem észre, hogy a bal lábszáram a bokám feletti lábszár részem kb 10 centiméteres ívben vizesedik!estére kb 1cm mélyen benne maradt az ujjam nyoma hol jobban, hol kevésbé ez változó volt!a háziorvosom szerint ez a lúdtalpam miatt volt, amit lúdtalpbetéttel javasolt kezelni!Ez és sajnos nem vettem se komolyan se igaznak ezért maszekul elmentem kis idő múlva szívultrahangra is ahol mindent rendben találtak!Ekkor nagyrészt megnyugodtam!a lábam egyre kevésbé vizesedett, volt hogy teljesen meg is szűnt!Aztán egyszer csak olyan fájdalom keletkezett ugyan ezen lábszáramon, csak a belső bokámnál mint aki összezúzta a lábszárát, kis dagadás is megjelent belöl a lábszáramon!Ez a jelenség nagyon kellemetlen volt de 3 nap alatt teljesen elmúlt!külső lábszáramon a vizesedés szinte teljesen meg is szűnt!3 héttel később azaz most ismét előjött ez a fájdalom szintén a belső lábszáramon a bokám felett és a bokámon is!a fájdalom előbb zúzódás érzése, majd ha hozzá értem a bokámhoz mint ha egy idegszál lenne becsípődve, éles szúró fájdalmam volt!A dagadás napról napra erőteljesebb lett a fájdalom egy meghatározott csíkban egyre feljebb terjedt egészen a térdhajlatomig!Ekkor sebészetre mentem ahol a diagnózis a következő"I80.9 phlebitis thrombhophlebilis nem meghatározott lokalizációjú".Ultrahangos doppler vzsgálatra is elküldtek a trombózis kizárásának érdekében!A lelet értékelése a következő lett:
    "A bal láb mélyvénái jól követhetőek, jól comprimálhatók és jó keringést mutatnak.Bal oldalon mélyvénás thrombózis nem látható"
    Ezután a sebészeten detralex tablettát írtal elő 3 napig 2*2, majd további 5 napig napi 2*1 szedését, illetve lioton gélt, borogatást és felpockolást!gyógyulás után szendvics, illetve walkfit betét használatát.

    Kérdéseim a következők lennének:

    Ezen gyulladás kialakulásáért felelhet valóban a lúdtalpam, illetve bokasüllyedésem?
    Ez a vénagyulladás maradéktalanul meggyógyulhat?
    A gyógyszer szedés végére gyógyult lesz?
    Későbbi gyermekvállalásnál jelenthet gondot?
    Mozgás javasolt, mert én a terápia mellett dolgozni járok, tehát nem kell állandó pihentetés?
    Illetve olvastam a neten, hogy kiváltója lehet tüdőembólia illetve hasi daganatok ezeket az orvosoknak nem kellett volna kizárni?

    Előre is köszönöm Tisztelettel válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A válaszok sorban:
    orthopediai ok kevésbé valószinű, sok ülés, állás, genetikai eltérés, haematologiai betegség, stb lehet inkább a kiváltó ok
    a leírás szerint Önnek nincs mélyvénás gyulladása
    gyermekvállalás lehetséges, javasolt a várandós időszakban IIes comresszios terhes-gyógyharisnya-nadrág viselése
    Mozgás szabad, jót tesz, lába terhelhető, inkább a statikus terhelés a rizikó
    Ha az ok nem tisztázott, a fentiek mellett valóban lehet (bármely) daganat irányában kivizsgálás. Tüdőembolia viszont inkább következmény, nem ok.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt doktor Úr! Szülés után egy hosszú viszér keletkezett a combomtól a vádlimig mely elég…

    Tisztelt doktor Úr! Szülés után egy hosszú viszér keletkezett a combomtól a vádlimig mely elég vastagon és fodrosan ki van ülve. Idáig nem okozott problémát csak ha nagyon sokat álltam a lábamon , Akkor egy kicsit megdagadt a bokámnál vagy ha sokat ültem akkor is.Most kb. egy hónapja begyuladt a vénám, megkeményedett és bepírosodott . Detralexet írt fel a háziorvos és Lioton majd Venoruton kenőcsöt . Detralexet két hétre valót írt fel és utána egy új fajta gyógyszert mely áfonya kívonatu, Myrtaven tablettát. Azonban hova tovább éreztem a vádlimban egy izom láz fajta fájdalmat és vissza mentem a házi orvoshoz és adott beutalót az érsebészetre. Ott az általános belgyógyászatra irányítottak ahol nem észleltek trombózist de azért elküldtek ultrahang vizsgálatra. Ott egy fél órás vizsgálat után (mert nem látták tisztán h mi is van ahogy észrevettem én ).a következő eredményt írták le: SM lumenét egész lefutásában inhomogen trombus tölti ki egészen a beömlésig. A lábszári mélyvénák comprimálhatók.
    Ez után be is fektettek a kórházba ahol 4 nap inekciőt kaptam reggel és este a hasamba utána két nap 4 tabletta syncumárt, azután két nap 2 és harmadik nap 3 syncumárt. Negyedik nap fel is állhattam és hetedik nap haza is engedtek. Egy hét után a vér eredményem a következő volt itthon: Protrombin idő :43,1 sec, INR 3,75. A háziorvosom azt mondta h mindennap csak 2 syncumárt vegyek be. Így jó lesz vajon?A kórházban azt mondták 3 hónapig rugalmas polyával kötözzem a lábamat és szedjem a syncumárt, utána újra megcsinálják az ultrahang vizsgálatot.
    A doktor úr szerint minden rendben zajlott le?
    Ilyen hamar 4 nap után lehetett sétálni?Első emeleten vagyok szabad lépcsőzni?Mennyi idő után lehet biciglizni és fürödni a szabadban?
    17 nap telt el amióta trombozist észleltek nálam. A jobb lábamat nem nézték meg de ott is éreztem izom lázat és most is érzékeny a vádlim. Csak a balt nézték mert ott vólt véna gyulladás és lehet attól gyulladt be a mély véna is. ?Ezentúl mire vigyázzak h újra ne legyen trombózisom?És a felszíni kitágult vénának jó ha le van kötve, kivált nyáron a nagy melegben? Megszeretném még említeni ,h nem volt kipirosodva sehol a lábam, lábfej behajlítással nem fájt sehol, talpra ütéssel sem fájt.
    Elnézést a sok kérdésért de ilyen helyzetben nem voltam és a szüleim sem. Én 63 éves vagyok, szeretek sokat gyalogolni és szeretnék minél hamarabb helyrejönni.
    Előre is köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Felületes vénás gyulladás esetén nem szoktuk a beteget syncumarra állítani, csak ha a mélyvéna érintett. Ha combtőig terjed a felületi thrombosis, a beszájadzás lekötése szükséges. Ha a folyamat nem friss, régi, ez utóbbi már nem feltétlenül szükséges. Ha elkezdték a syncumart folytassa, cél a 2-3- INR. Fél év múlva UH kontroll javasolt - ha a mélyvéna ép, fokozatosan elhagyható. Syncumar mellett combtőig érő IIes compressios gyógyharisnya szükséges, ezzel szabadon mozoghat, gyalogolhat. Célszerű lenne a másik láb Uh vizsgálata is.
    Alapvetően nem igényel sebészi kezelést, így inkább belgyógyász szakorvos véleményét kérje
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni a diagnózisom a következő a jobb lábszár belső…

    Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni a diagnózisom a következő a jobb lábszár belső felszínén egy kb 2 cm- es gyulladt fájdalmas thrombotizált vénaszakasz van. Lioton gélt illetve detralex kapszulát írtak fel 2x 1 et. A kérdésem az lenne hogy szedhetem -e tovább a cipromix fogamzásgátlót? Válaszát köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A kezelés része még a napi többszöri jegelés, compressios fásli vagy harisnya. A gyógyszer hormon tartalmú, a gyulladás kialakulásában segíthetett. Ha van mód, célszerű szüneteltetni. Ha más orvosi javaslat miatt folytatni kell ( hormonpótlás miatt), lehet, de a gyulladás kiterjedése, láz esetén mindenképpen elhagyandó
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!

    Januárban történt, hogy meg műtötték mindkét csuklómat miután felvágtam az ereimet. A bal csuklómon kisebb a jobbon nagyobb mélyebb volt a vágás. A bal kezemen a mutató, hüvelyk és nagy ujjam valamint a fél tenyeremen folyamatos zsibbadást érzek. Tudok fogni… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás alapján nem csak a verőerek sérültek, hanem a kézhez futó idegek is. Tünetei erre utalnak. Ennek kivizsgálása, kezelése kézsebész (nem könnyű) feladata. Érdemes… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a következő!A trombózis lehet-e műtéti beavatkozással gyógyítani?…

    Tisztelt Doktor Úr!

    A kérdésem a következő!A trombózis lehet-e műtéti beavatkozással gyógyítani? Tisztelettel: Demen Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Alapvetően belgyógyászati kivizsgálást és kezelést igényel, de bizonyos ritka, válogatott esetekben (friss thrombosis, magasra, a hasi vénákig terjedően, súlyos tünetekkel, fiatal betegen, stb) ha nincs egyéb ellenjavallata, újabban végezhető injectios oldás (u.n. lysis) és a friss thrombus kiszívása. Egyéni elbírálást igényel.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

Szerző

Dr. Szabó Viktor Gábor

érsebész, sebész