A betegek kérdései (1733)

  • Tisztelt Doktor Úr! Két- három napja, napjában párszor a bal lábfejemen átfutó meleg érzést…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Két- három napja, napjában párszor a bal lábfejemen átfutó meleg érzést érzek, úgy tudnám megfogalmazni, mintha egy pillanatra forró vízbe kerülne, vagy hőhullám szerű valami jelentkezne, de csak ott és csak egy pillanatra. Végigtapogattam mindkét lábam, egyforma hőmérsékletűnek érzem, nem találtam sem dudort, sem semmit.
    Nyilván látatlanban nehéz, de tudna-e nekem segíteni, hogy mi lehet ez? Elég furcsa érzés, mondhatni kissé ijesztő is.
    36 éves vagyok, nem dohányzom, nem kávézom, talán 2-3 kg súlyfeleslegem van.

    Köszönettel:
    Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás inkább érzészavarnak, paraesthesianak tünik, javasolt neurologiai vizsgálat, esetleg gerinc MR "discopathia" irányában. Ér-eredet nem valószínű, annak más tünetei is vannak.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Dr Úr! 2 hete műtöttek aranyérrel, kb 5 perces beavatkozás volt. A műtétet végző…

    Tisztelt Dr Úr!

    2 hete műtöttek aranyérrel, kb 5 perces beavatkozás volt.
    A műtétet végző orvos azt mondta, hogy néhány napig vérezhet, de ezzel már többet nem lesz gondom.
    Másnap még kontrollra visszamentem, és a dr úr mindent rendben talált.
    Azóta eltelt 2 hét, és székeléskor még mindig vérzik.
    kérdésem az lenne, hogy ez ilyenkor normális
    vagy visszamenjek orvoshoz?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Két hét után nem szokott a vérzés fennállni, javasolt újabb kontroll a kezelő orvosnál
    Tünetileg aranyér kenőcs ill kúp használata (pl reparon) javasolható
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Több esetben elpattan az ér. Ez van mikor fájdalmas, kisujj két ujj perc találkozásánál. Előfordul,…

    Több esetben elpattan az ér. Ez van mikor fájdalmas, kisujj két ujj perc találkozásánál. Előfordul, hogy csak a kék foltot veszem észre. Ha beütöm magam nagyon megkékül a bőröm. Aspirin protektet szedek és Torvalipint. Ezt kb 1 éve, mert infarktus gyanúval kerültem kórházba, de szerencsére nem az volt. 53 éves vagyok, vérnyomásom rendben, vérképem jó. Mit tehetnék a probléma csökkentésére, ill. megoldására. Köszönöm válaszát. Pirger Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Tünete nem ritka, főleg nőbetegnél gyakori. Kezelése tüneti: helyileg pl Lioton gél, hűtés, e mellett detralex tabletta szedése mellett a vérömleny gyorsabban felszivódik. Oki kezelése nincs, a megelőzésnek van jelentősége, azaz kisebb-nagyobb traumák kerülendők.
    Javasolt angiologiai belgyógyászati vizsgálat, a tünet hátterében ritkán immunbetegség előfordulhat, ezt érdemes tisztázni
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Nemrégiben Aorto-bifemoralis bypass műtéten estem át sikeresen. Még a…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Nemrégiben Aorto-bifemoralis bypass műtéten estem át sikeresen. Még a kórházi tartózkodásom alatt urológiai problémáim akadtak ⁄krónikus prosztatagyulladást, ill. húgycsőszűkületet állapítottak meg - korábban nem volt ilyen jellegű problémám⁄. Az érsebész orvosom fokozott kíméletet ⁄pl. nem emelhetek, nem guggolhatok, nem biciklizhetek, stb⁄ és sok sétát javasolt. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen műtét után mennyi idő múlva lehet általában újból dolgozni (a munkám fizikai)?

    Köszönettel: Lajos

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Emelés a hasi műtét után kb két hónappal kezdődhet, fokozatosan, ha ez rendszeres, nagyobb súlyt jelent, haskötő viselése munka közben javasolt. A két lágyéki seb miatt a guggolás eleinte valóban csak korlátozottan javasolt, néhány hónap után csak hosszú ideig tartó megtöretés kerülendő. Kerékpározásnak nincs akadálya
    A további részletekért kérem kérje kezelőorvosa tanácsát
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok. Néhány napja a jobb szememben elpattant egy ér, nem…

    Kedves Doktor Úr!

    28 éves férfi vagyok. Néhány napja a jobb szememben elpattant egy ér, nem éreztem fájdalmat, néhány nap után (3-4 nap) kezdett elmúlni. De aztán ismét jobban látszott, és újra megjelent. Ez súlyos lehet, vagy van valamilyen készítmény amivel elmúlna?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Szemtünete miatt munkanapon mielőbb keressen fel szemészeti szakrendelést
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktorúr!

    A következő MR-leletről szeretném kikérni a véleményét és javaslatát!


    A terhelési ízfelszínek porcborítéka megtartott.A keresztszalagok épek.Az ízületi résben folyadékgyülem felszaporodás észlelhető.Csaknem a középvonalban,a lateralis eminetia… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Magam sebész és érsebész vagyok. A leírás alapján térde panaszos - kérem, kérje e téren járatos orthopéd vagy rheumatologus szakorvos tanácsát.
    Üdvözlettel
    Dr…

  • Tisztelt Doktor Úr! 58 éves, magas vérnyomásbetegséggel kezelt nő vagyok, napi 1 concor (5 mg.),…

    Tisztelt Doktor Úr!
    58 éves, magas vérnyomásbetegséggel kezelt nő vagyok, napi 1 concor (5 mg.), napi 1 accuzid (20 mg.)
    Sajnos 40 évig dohányoztam, most hagytam abba, a lábaimban fájnak az ereim, ha fekszem akkor is.
    Minden alkalommal, amikor hidegre fordul az idő a vérnyomásom emelkedik. Lehetséges, hogy más gyógyszer kombinációval kellene próbálkoznom??
    Accuzidot és Nebilettet javasoltak (háziorvos), én kíváncsi lennék az Ön tanácsára.
    Tisztelettel és köszönettel:
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Sebészként a vérnyomás beállítás nem a szakterületem, kérem, keresse belgyógyász⁄cardiologus szakvéleményét
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr ! Most 44éves nőbeteg vagyok, megpróbálom történetem a lehető legrövidebben…

    Tisztelt Doktor Úr !
    Most 44éves nőbeteg vagyok, megpróbálom történetem a lehető legrövidebben összefoglalni. Már két éve fennáll a problémám , terhelésre, járásnál mindkét lábam illetve valamikor a csípőm fáj. 100-150 méter megtétele után megkell állnom pihenni és pár perc után tudok tovább menni. Most már valamikor nyugalomban is érzek enyhe fájdalmat a bal lábamban. Tulajdonképpen nem tudok sehova elmenni gyalog, vagy csak szenvedések árán. Voltam érsebésznél a legutóbbi dopler eredményem bal oldalon 0,7, jobb oldalon 0,8 lett. Azt mondta az orvos, hogy ez az eredmény nem indokolja ezt a kevés járástávolságot. Ezután MR-el nézték az egész gerincet és gerincvelőt, nem találtak olyan elváltozást ami indokolná a problémámat. Ezután úgy döntött az érsebész , hogy készüljön érfestés, ezt a hónaljnál szerették volna csinálni , de nem sikerült az eret megtalálni. Így CT angiográfia készült, ennek eredménye: A hasi aorta bifurcatiojában meszes plakkok. Mk. Art. Iliaca communis és externa gracilisabb, rajtuk körülírt szignifikáns szűkület nem látható. Mko. Jól telődő profundaérrendszer. Az art. Fem. Spf. És az art. Popliteák lumene megtartott. A lábszárak felső harmadában , a lábszár arteriákban jó c.a. telődés látjható. Aorto bifemoralis bypass mütét javasolt.
    Azt mondták , hogy az érfestés azért nem sikerült mert vékony az érrendszerem. Ezután kikértem egy másik orvos véleményét aki szerint ez nem rossz eredmény nem kell műtét és úgy gondolja nem ez okozza a problémámat. Szeretett volna azért egy érfestést , de itt sem sikerült mert a kezemnél a legvékonyabb katétert sem lehetett elvezetni. Így készült MR angiográfia , ennek az eredménye : Az aorta abdominalis distalis szakaszán kis fali egyenetlenség figyelhető meg. Az éren kb. 50%-os áramlási akadályt nem okozó , körkörös szűkület figyelhető meg. Az iliacalis, femoralis, poplitealis és tibialis arteriák normális lefutásuak, tágasságúak, stenosis egyik oldalon sem figyelhető meg. Vélemény : Stenosis aorta abd. Ezek után különböző vizsgálatok készűltek : szívultrahang, agyalapi mirigy,- hasi,-kismedencei MR, immunológiai kivizsgálás , Carotis Duplex ultrahang, neurológiai vizsgálatok: ENG, EMG, laktózterhelés, rengeteg vérvétel, jó a vérnyomásom, jó a vércukorszintem. Mindennek az eredménye negatív lett , még az izom biopszia jött szóba , de azt mondták semmi izombetegségre utaló jel nincs. Illetve hugycső sipolyt diagnosztizáltak amit meg kell műteni , az orvosok szerint ennek semmi köze nincs a fájdalmaimhoz. Most nem tudják mi lehet a baj . Jelenleg Naftilongot, Aspirin protectet és Anafranilt szedek (ez a nyugalmi fájdalmat eltüntette, a neurologus írta fel) Én mint laikus azt kérdezem mennyire pontos a CT illetve az MR eredmény? Biztos ,hogy nem a szűkület okozza a járásproblémámat ? Ha a szűkület akkor milyen műtét segítene, ha nem az akkor merre menjek tovább, milyen vizsgálatot javasol ? Mi a doktor Úr véleménye ?
    Előre is köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Kép megtekintése és beteg vizsgálata nélkül pusztán a leírás alapján nehéz korrekt véleményt adni. 50%-os szükület, 0,7-0,8-as DI esetén többszáz méteres járásképesség lenne elérhető. A leírás alapján a hasi érbetegsége nem indokolja járási panaszait. Sajnos, ha a saját erek az átlagosnál vékonyabbak, már kisebb szükület is nagyobb panaszt okozhat - ez az ér az éreredet mellett szól. Bármilyen érsebészi beavatkozás kockázata ilyen gracilis⁄vékony ereknél jelentősen magasabb, a műtét nehezebb, az esetleges szövődmény veszélye magasabb - ez az aktiv beavatkozás ellen szól. Mindezek alapján jelenleg a konzervativ kezelés mellett foglalnék állás: aspirin és naftilong megfelelő, mellette statin szükséges. A gerinc negativ vizsgálata ellenére erősen felmerül az idegi eredet, javasolt neurologiai konzilium neuropathia irányában.
    Ha a kontroll során a DI csökken, 0,5-nél műtét indokolt.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor úr! Köszönöm a válaszát még egy kérdést feltennék ha lehet. A nagynéném akkor…

    Tisztelt Doktor úr!

    Köszönöm a válaszát még egy kérdést feltennék ha lehet.
    A nagynéném akkor továbbra is sétáljon és szedje a gyógyszereit ha jól értem a válaszát. Illetve igyon eleget mert azt sem akar nagyon, nem érti miért kell a 1,5 L folyadék naponta.

    Üdvözlettel: Oroszné Gámán Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Igen, ez a javaslat. A gyógyszerek egy rész arra hivatott, hogy ne romoljon az erek állapota,a naftilong javítja a keringést, a folyadék bevitel azért fontos, mert szűkült ereken a folyadékhiány miatt esetleg besűrűsödő vér nehezen jut át, arterias thrombosis veszélye nagyobb. A séta a meglévő kapillaris hálózat működtetését biztosítja.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!…

    Tisztelt Doktor Úr!

    32 éves nő vagyok,a családomban csak nagypapámnak volt érszűkülete,de gondolom ez örökölhető. Az én személyes panaszom néhány hónapja kezdődött a háziorvos szerint túl hajszolt vagyok pihenjek többet és elmúlik.Én mégis aggódom mert a panasz erősebb és mostanra mindennapossá vált.Szóval:Időközönként minden ok nélkül bedagad a jobb bokám környéke a belső lábrészen,de ilyenkor inkább a csont körüli ér az amiben a feszülést érzem.Sokszor alig tudok elindulni ha éppen ülök.Általában este ha megpihen akkor jelentkezik,de egyre többször már nap közben is.Mára már a másik lábamon is érzem és néhány hete mindkét tenyeremen érezhető a feszítő érzés,a kézfejemen kidudorodnak az erek.Néha szúr is,mintha szét akarna robbanni.A tenyerem feszül és az újaimat sem tudom teljesen behajlítani.A bokámnál már rég kezdődtek a panaszok és folyamatosan hideg a lábfejem.Mikor beduzzadnak az erek akkor éppen nem.A panaszok legelején a páromat kértem meg,hogy csípjen a bokámba mert olyan mintha érzéketlen lenne.Meglepetésünkre szinte semmit sem éreztem pedig már vérzett a csípéstől.Aztán a seb sokáig megmaradt,a helye még most is látszik viszont az érzéketlenség mintha enyhült volna.Az érduzzadás,püffedés,szúró fájdalom (és néha zsibbadás)a bokán és kézfejen viszont egyre erősebb sokszor fájdalmas.Kérem segítsen megfejteni az esetleges okot és adjon tanácsot a további teendőkkel kapcsolatban.
    Válaszát tisztelettel köszönöm:P-né

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján egyfelől angiologiai belgyógyászati vizsgálat javasolt, másfelől neurologiai konzilium (neuropathia?) és orthopediai konzilium (discopathia?)
    Teendő annak függvényében, mely szakma orvosa talál kórosat
    Addig tünetileg Milgamma és Detralex szedése javasolt, valamint voltaren.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Dr.Úr

    Édesanyám 82 éves.Kb. 8 hete kezdődött a lábán a sebesedés érszűkület miatt. Március 10-én látta sebész aki megerősítette a diagnózist és érsebészhez küldte. A mai napig elsősorban anyám makacssága miatt nem került. sor a vizsgálatra. ápr.13-án láttam újra a lábát… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Személyes vizsgálat nélkül állapotáról, betegségéről és a teendőkről nem lehet korrekt véleményt adni. Érsebészetre indokolt a beutalása, első lépésben a területi szakrendelésre,… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr ! Az a kérdésem, hogy a Cavinton és a Notrophil közt mi a leglényegesebb…

    Tisztelt Doktor Úr !

    Az a kérdésem, hogy a Cavinton és a Notrophil közt mi a leglényegesebb különbség. Édesapámat évek óta agyi keringési problémákkal, érelmeszesedéssel kezelik neurológián, de csak Notrophilt kapott Cavintont soha. AZt olvastam, hogy a Notrophil csak az egészséges ereket tágítja az elmeszesedetteket már nem ezért a Cavinton lenne a célszerűbb, kezelőorvosa azonban a Notrophilt adja csak, pedig a legutóbbi CT-MR már körülírt agyi sorvadást is kimutatott sajnos, de Cavintont nem kap.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdzeő!
    Kérdése nem a szakterületem, kérdezzen neurologus és idegsebész szakorvost. Egyéni, nem-szak-véleményem szerint a nootropil sokkal hatékonyabb, főleg infusio formájában
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Dr Úr! Több évvel ezelőtt autóbalesetben zúzódott a bal lábam. Azóta állandó lábfájdalommal…

    Tisztelt Dr Úr!

    Több évvel ezelőtt autóbalesetben zúzódott a bal lábam.
    Azóta állandó lábfájdalommal küszködök,27 éves vagyok,vékony testalkató,eléggé vékonyak a lábaim is.
    Legfőképpen a térdem mögött a lábszáramon érzek állandó tompa fájdalmat.Halványan kirajzolódik kör alakban egy visszér féle is.
    Mit tudok tenni,vagy ez már mindig így marad?
    Köszönettel:KRiszta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírás alapján nem lehet korrekt véleményt adni.- Ha felmerül az erek érintettsége, javasolt angiologiai belgyógyászati vizsgálat. Ha ez negativ, épek az erek, neurologiai konzilium szükséges, nincs-e idegi zúzódás, károsodás. Továbbá traumatologiai vizsgálat javasolt, nincs-e a mélyebb izomzatban maradandó károsodás.
    Érsebészeti teendő leírása alapján nem vélhető
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor ÚR!
    Pár napja voltam nyaki ultrahangon és a következő leletet kaptam:
    A jobb carotid oszlásban és az oszlást követően az intima scleroticisabb. Bal oldalon az oszlást követően apró, lapos meszes plack is megfigyelhető, significans stenosis egyik oldalon sincs.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás alapján valóban lehet veleszületett érfejlődési variáció, teendőt nem igényel, panaszt nem fog okozni. A plakk viszont igen: szükséges aspirin és statin szedése… Még több

  • 63 éves, autoimmun beteg vagyok (Sjögren). A télen lassan elhagytuk a szteroidot, és áttértünk…

    63 éves, autoimmun beteg vagyok (Sjögren). A télen lassan elhagytuk a szteroidot, és áttértünk az Imuranra. Az Imurant két-három hónapja szedtem, amikor egy napon elkezdett dagadni a bal bokám, a lábfejem. Azonnal leálltam az Imurannal, attól féltem, miatta van. A bokám belül egyre jobban dagadt, piros lett és meleg. A körzeti orvos Phenilbutazont irt, azzal kentem egy hónapig - nem használt. A bokacsont és az Achilles in árkában a szövetek megkeményedtek, a bőröm piros-barnásra szineződött. Ultrahangon ezt diagnosztálták: ...a subcutis kissé kiszélesedett, echodus oedemás, kevél lapszerint elfolyó folyadék látható. A területen futó vénák comrpimálhatók, az erekben color jel detektálható.

    Mit jelent ez? Mit lehet vele csinálni? Ha az autoimmun betegségem okozza, miért nincs a másik lábamban is? Nem igaz, hogy az Imuran elhagyása okozta, mert előbb dagadt, aztán hagytam el az Imurant.

    El fog-e fekélyesedni (iszonyúan félek a fekélytől...)? Kell-e, lehet-e műteni? Van-e más gyógymód (lézer, egyéb csodaszer)?

    Gumiharisnyát viselek. Detralexet szedek. Jó-e, ha mozgok (gyaloglás, bicikli, úszás)? Vagy a hátralévő életemet felpolcolt lábbal kell leélnem? Nem akarom az Imurant....

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás alapján a compressios harisnya és a detralex megfelelő tüneti kezelés. Javasolt vénás UH ( mélyvéna állapota? VSM junctio insuff? billentyűelégtelenség?) - ha ez pozitív, érsebészeti vizsgálat szükséges. Ha vénás rendszer ép, bőrgyógyászati és nyirokambulanciát keressen, gyógyszeres és konzervativ kezelés alkalmazandó.
    A gyógyszerei szedése vagy elhagyása ne egyéni döntése legyen, keresse fel immunologus orvosát, ez az ő feladata.
    A további gyógymód alkalmazása attól függ, mi a tünet oka -az kell célzottan kezelni
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt doktor Úr! 40éves túlsúlyos 3 gyermekes nő vagyok.6 éve szültem utoljára és akkor…

    Tisztelt doktor Úr!

    40éves túlsúlyos 3 gyermekes nő vagyok.6 éve szültem utoljára és akkor a combom elején-belsőcomb közepén vékony visszeret látott meg a szülészorvosom és figyelmeztetett,hogy vigyázzak vele.Azóta sem volt ezzel problémám,évekkel előtte is látszott már szinte minden erem,mert fehér bőrű vagyok.Néhány hónapja fájni kezdett ez a terület,de biztos,hogy nem kifejezetten ez az ér,hanem belül egy tenyérnyi nagyságban nem túl erősen és nem sokáig alkalmanként.Tegnap este viszont a másik combom kezdett el ugyan ott erősen fájni és órákig tartott.Hajnalban fejeződött be.Sem a hideg vizes borogatás,sem a láb felpolcolása nem szüntette meg.Egész nap nem volt semmi,aztán 2 órája megint elkezdődött a fájdalom közepes erősséggel,de most szinte mindkét combomban.Alkatom olyan,hogy külső combom erős -feszes tapintású,de a belső oldalán hájasodik,narancsbőrös,évek-óta rendkívül érzékeny,simító masszázst is csak fokozatosan tudok elviselni,nem hogy élvezni.Van,hogy a törölközéskor kifejtett nyomás is érzékenyen érint.Mint említettem ez már vagy 10 éve így van.De ez a fájdalom most kínzó és rémisztő.5 napja csalánteát iszom,mert méregteleníteni szeretném a szervezetem.Mindig azt gondoltam,hogy a nyirokfolyadék pang azon a területen és azért volt érzékeny...
    Véleményét előre is köszönöm!
    Tisztelettel:Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján panasza vélhetően nem ér eredetű, sokkal valószínűbb valamely ideg bántalma, pl gerinc eredettel. Keressen fel neurologust (neuropathia?) és orthopediai rendelést (discus hernia?)
    Ha ez negativ, egy angiologiai vizsgálat végezhető
    Fentiek alapján érsebészeti teendő egyenlőre nincs
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • A nagynénémnek érfestése volt a mai nap folyamán. Bemásolom a leleteit és szeretném kikérni a…

    A nagynénémnek érfestése volt a mai nap folyamán. Bemásolom a leleteit és szeretném kikérni a véleményét.
    " A vizsgálatot a jobb a.felől végeztük. A medencei ereken nem látszik szűkület.A jobb AFS proximalis középső harmadán jelentős stenosisok sorozata látható.A distalis harmad jó átmérőjű,csak a femoro-poplitealisátmeneténél van enyhecircularis kalibercsökkenés.Az a. poplitea végig jó átőjű. A kiáramlás egyeres, csak az a.peronea telitődik végig.A proximalisan elzárt ATA ebből kap a distalis harmadban collatrralisokat. Az ATP nem telitődik újra, talpi arcus gyengén telitődik. A bal oldalon ugyancsak kifejezett szűkületek látszanak az AFS proximalis harmadán.A distalis harmad és az a. polpitea jó átmérőjű. a trifurcatio magasan van, az ATA ujjnyival a térdizületi rész fölött ered. A kiáramlás egyeres, csak a ATA telitődik végig, és folytatásában az a. torsalis pedis, de az ATA proximatis harmadán egy 10 mm hosszúságú, legalább 75%-os stenosis van.
    Szövödménymentes vizsgálat.
    Compressios kötés, utána jobb a. radialis-pulzos jól tapintható."

    Járt sonoterápiára több mint 30 kezelésre.Ott azt mondták, hogy megindult egy kicsit a vérkeringés a lábában és
    2 fokkal melegebb lett a lába.
    Válaszát várom az alábbi e-mail cimre. dzsamy@freemail.hu

    Köszönettel Oroszné Gámán Krisztina.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A teendő attól függ, milyen panaszai vannak. ha komoly fájdalma van, beavatkozás szükséges: műtét nem jön szóba a leírás alapján, de tágítás ballonnal vélhetően javít a vérkeringése. E mellett belgyógyászaton keringésjavító infusios kezelés alkalmazható
    A sonotherapia egyáltalán nem javasolt, felesleges, érdemi hatás nélkül, viszont drága. Orvosi szempontból indokolatlan.
    Ha jelenleg panaszmentes, nincs seb a lábán, csak az ilyenkor szokásos gyógyszerek szedése folytatandó (aspirin+statin+naftilong)
    üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Lábfejem és bokám bedagadt, mint egy cipó, lábszár alsó harmada keménnyé,…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Lábfejem és bokám bedagadt, mint egy cipó, lábszár alsó harmada keménnyé, feszessé, nehezen mozgathatóvá vált. Ödémás lett. Detralexet szedtem, attól jobb lett. UH: A kp. harmadban jelentősen tágult VSM AS, amely distalisabban a VSM-mel ismét egyesül. A kp. felső harmad határán kp. tágult intersaphenus comm., mely a VSP-vel kissé distalisabban kommunikál. Dg.: varicositas extr. inf. l.s. Vélemény: A típusos VSP perforáns és intersaphenus comm. elégtelenség miatti átmeneti vénás hypertensio állnak.
    A vér oxigénellátó képessége 93 %, alacsony. Anyagcsere 1500 Kcal, alacsony.
    Az Impulser mágnesterápiás matrac napi használatát javasolták a vérkeringés, oxigénellátás helyreállítására.
    Kérdésem: Visszértágulatom van? A mágnesterápia jó? Nincs mellékhatása?
    Köszönöm válaszát.
    Ilona

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Első lépésben egy másik laborban, gyakorlott UH orvos végezzen újabb vénás doppler vizsgálatot. Ha a kettő egyezik véleményében, lába compressios védelme azaz compressios gyógyharisnya javasolt első lépésben (Rp-re írható). A matrac használata semmilyen orvosi szakmai irányelvben nem szerepel, nincs igazolt jótékony hatása, nem része az elfogadott kezeléseknek. Eleve kiegészitő kezelésnek mondják, az orvosi kezelést nem pótolhatja. A detralex relevans, erre találták ki, szedése javasolható.
    Keressen fel angiologus belgyógyászt a konzervativ kezelési módok megbeszélésére, ill ha a felületes véna elégtelensége is igazolódik, érsebészeti konzilium is szükséges. A matracot nem javaslom.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Érsebészeti vizsgálaton megállapították hogy ,,bal alsó végtagomon fokozódó…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Érsebészeti vizsgálaton megállapították hogy ,,bal alsó végtagomon fokozódó visszértágulat van" műtéti megoldás indokolt.Elmondtam korábbi műtéteimet és betegségeimet (14 éves korom óta vena porte thrombosisom van ,3 éves koromban splenectomiát végeztek splenomegalia miatt.)
    Az orvosnak azt a kérdését, hogy a vena porte trombosisom okoz-e panaszt: SAJNOS(helytelenűl?) jelen időben értelmeztem és nemleges választ adtam. Elfelejtettem megemlíteni neki, hogy nyelőcső vérzéssel kerültem korházba és utánna deritették ki az okot: a vena p. thrombosist.A nyelőcső varixokat akkor-14 éves koromban- többször is sklerotizálták , azóta nem volt szükséges, nincs azóta semmi panaszom, nem volt vérzésem, semmilyen gyógyszert nem kell szednem (ma 37 éves vagyok)
    A v.porte állapotát évente uh -al,és komplett vérképpel ellenőrzik.(szerencsére stabil az állapot)
    Kérdésem: a korábbi nyelőcső vérzés kihathat-e a visszér műtétemre,van-e kapcsolat, mindenképpen hívjam-e fel az orvos figyelmét rá, továbbá befolyásolja - e meglévő v.porte thrombosisom a műtétet és a gyógyulást?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A sebész és anaesthesiologus mindenképpen tudjon minden korábbi betegségéről. Ha a thrombosis nem véralvadási zavar következménye, és a nyelőcső-varixok jelenleg békések, vélhetően nem képezi a visszérműtét ellenjavallatát. De a műtét közben és után adott gyógyszerek kiválasztását befolyásolhatja.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Üdvözlöm! Nekem olyan kérdésem lenne volt egy balesetem át ment a busz a lábfejemen már lassan…

    Üdvözlöm!

    Nekem olyan kérdésem lenne volt egy balesetem át ment a busz a lábfejemen már lassan 6 éve,roncsolódott az egész lábfejem. Pár napja elkezdtem szedni az omega 3 at és azóta olyan érzés van a lábamba mint ha az ereim szét akarnának robbanni a kettőnek lehet köze egy máshoz?
    Várom megtisztelő válaszát!
    Köszönettel
    Kóra Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A korábbi baleset és a gyógyszer valószinűleg nem hozható összefüggésbe a lábfej feszüléssel. Javasolt orthopediai vizsgálat és angiologiai belgyógyászati konzilium (utóbbi kis-ér betegség, thrombosis irányában)
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

Szerző

Dr. Szabó Viktor Gábor

érsebész, sebész