A betegek kérdései (1733)

  • Tisztelt Doktor Úr!

    3 hete kezdődött, a tarkóm bal oldalán egy ponton nagyon fájt és forgatni sem tudtam a fejem. Azt gondoltam huzatot kaptam. Már éjszaka sem tudtam aludni a fájdalomtól. Algopirint kezdtem el szedni, de 2 hét után a fájdalom nem igazán enyhült. 3-dik hétre… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Tünete, panasza nem sebészeti-érsebészeti eredetű, vélhetően egy arcideg bántalma lehet, huzattól, vagy más eredetű gyulladástól, de lehet egy gerinc eredetű idegi érzékenységMég több

  • Tisztelt Doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy melyik visszérműtéti megoldást…

    Tisztelt Doktor úr!

    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy melyik visszérműtéti megoldást ajánlaná egy betegének. A lézeres vagy a szikés változatot? Melyiket tartja jobbnak, hatásosabbnak?
    Köszönettel:
    Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A lézer előnye hogy gyorsabb a felépülés (kb fél-napos kórházi kezelés), hátránya a jelenleg rendkívül magas ára. A "szikés" megoldás kórházban OEP-re, magánrendelésen még elérhető áron hozzáférhető, nem jelentősebben hosszabb lábadozás (egynapos kórházi kezelés). Eredményében rövid távon nincs különbség, hosszú távon a szikés jobb eredményt ad, kevesebb kiújulási kockázattal (a lágyéki régió ellátásában van sebészi különbség).
    Magam egyenlőre a "szikés" megoldást javaslom.
    Üdvözlettel
    Dr szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Lehet, hogy nekem csak esztétikai problémám van, de azért várom válaszát. Pont…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Lehet, hogy nekem csak esztétikai problémám van, de azért várom válaszát.
    Pont az orrom közepén, van egy piros "paca" folt, ami olyan mintha hajszálér repedés történt volna. ( 40 éves vagyok). Szeretném tudni, hogy mit lehet ezzel csinálni. Tudom vannak különböző lézeres kezelések, de sajnos a pénztárcám nem engedi meg az ilyen kezeléseket.
    Esetlegesen van-e lehetőség gyógyszeres, vagy krémes kezelésre eltüntetésre. Olyan mintha egyre nagyobb lenne a folt.
    Köszönöm Válaszát: Pné Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Az indikáció valóban "csak" esztétikai. Gyógyszeres kezelés, kenőcs a leírt hajszál-ér tágulatok, hálózatok esetén nem hoznak érdemi javulást. Ha valóban zavarja, a lézeres kezelés a jó megoldás, sok helyen végzik, igen szép eredménnyel, pl bőrgyógyászatokon
    Sebészi lehetőségem itt sajnos nincs
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni,hogy a subclavian steal syndroma és a vertebrobasilaris…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Szeretném megkérdezni,hogy a subclavian steal syndroma és a vertebrobasilaris syndroma ugyanazt a betegséget írja le? A TCD és a CDS vizsgálat ugyanazt az elválozást találta két különböző kórházban,de a diagnózisok eltérnek.Abban megegyeznek,hogy sebészileg nem kezelhetők,csak a koleszterincsökkentők,a vérhigitók és vérnyomáscsökkentők jöhetnek szóba.
    Köszönöm válaszát
    Kinga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Nem ugyanaz a két betegség és van műtéti lehetőség. A vertebrobasilaris syndroma kissé összetettebb kórkép, oka lehet a hátsó nyaki erek eltérése, mozgásszervi eltérés (nyakcsigolya meszesedés) stb. Ami érsebészként javitható, az a subclavian steal. A jelenség oka hogy egy karhoz menő ér beszükül vagy elzáródik és a kézi-munka kapcsán megnövekedő felsővégtagi vérigény egy része a fej felől pótlódik, onnan "lopja" a vért a kar. Ha ez tünetes, panaszos, műtéti indikációt képez: szükület esetén lehet az eret tágítani, elzáródás esetén lehet operálni. Eredménye igen jó, tartós.
    A leírt gyógyszerek mindemellett természetesen hasznosak szükségesek.
    Ha ilyen gondja van, szívesen látom a Klinikán a szakrendelésen
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr ! Terhessége elején levő barátnőm mélyvénás trombózissal került intenzív…

    Tisztelt Doktor Úr !
    Terhessége elején levő barátnőm mélyvénás trombózissal került intenzív osztályra. Az egyik orvos azt mondja neki, hogy sétálgasson a folyosón, a másik pedig azt, hogy ne, mert pihennie kell. Mi a helyes ? Vagy a kettő között kell a középutat megtalálni ? Válaszát köszönöm: Molnárné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A thrombosis igazolása vénás UH és labor (D dimer) segítségével egyértelműen lehetséges. Ha igazolódott, therapias vérhigító injectios kezelés (LMWH) majd vérhigító gyógyszerre (syncumar, vagy marfarin) beállítása szükséges. E mellett a szoros compressios fásli vagy II-es szorító erejű gyógyharisnya kötelező. Ezek mellett nincs ágyhoz kötve, mozoghat. Ha lába erősen dagad, polcolása javasolt. Tünetek enyhítésére átmenetileg 2x2 Detarlex szedése javasolt
    A betegség igazolása és kezelése angiologiai belgyógyász területe, javasolt e téren konzilium.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Ur! Anyukám( 60 éáves) 15 éve volt mélyvénás trombozisa a jobb lábában,egy éve…

    Tisztelt Doktor Ur!
    Anyukám( 60 éáves) 15 éve volt mélyvénás trombozisa a jobb lábában,egy éve diabetest diagnosztizáltak nála - a jobb vádliján van egy lila folt ( nemrég tünt fel) és a foltos rész " be van horpadva). van,hogy fáj ez a rész a léábán.Megmutatta a háziorvosnak aki csak ennyit mondott " jaj és be is van horpadva,tessék fáslizni)
    Milyen betegség lehet ez,mit kezdjen vele Anyukám?
    Köszönettel
    K-Kriszti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ha a vénás thrombosis és a "behorpadás" egy lábon van, a háziorvosnak igaza van, be kell fáslizni. Alternativa a II-es compressios gyógyharisnya viselése. Javasolt vénás Uh, duplex: ha a mélyvéna ép, és a felületes véna rendszer nem megfelelő, insuffitiens, varicectomia műtéte segithet az esetleges kifekélyesedés megelőzésében. A folt vélhetően tartós társa marad - ha a vénás eredet nem igazolható, javasolt bőrgyógyászati konzilium esetleges gyulladásos folyamat kizáráására.
    Sajnos,a diabetese csak rontja az esetleges gyógyulás esélyét (de nem oka a bajnak), javasolt a vércukor szint pontos beállitása a normál értékekre.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Dr Úr!
    azt szeretném megkérdezni Öntől,hogy napok óta fáj a jobb lábam,amit nem igazán tudok behatárolni,hogy egy pontban hol.Fáj a combom,néha a vádlimba is hasít és mintha még az ülőgumómat is érezném.Van egy csúnya ér ami jobban kitüremkedik a lábam oldalán ami végig fut a combomon,a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján első lépésként orthopediai vizsgálatot javasolnék gerinc betegség irányában ( discus hernia, dg: MR), és neurologiai konziliumot.
    A véna csak vélhetően… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy a következő panaszom okaként mi az Ön szakértő véleménye:
    Kb. 2 -3 éve lassan erősödő fájdalmaim vannak a hasam bal oldalán a köldök mellett. A gasztroenterológián semmi nem derült ki. Volt már 3 nőgy.-i műtétem és 2 laparoszkópiám.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Érszükület a hasi ereken okozhat ilyen panaszt, a CTA ezt igazolhatja, vagy biztonsággal kizárhatja - ha ilyen volt, és nem igazolódott a kór, máshol kell a kiváltó okot… Még több

  • Kedves Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy idős leromlott állapotú betegnél mit tudna ajánlani…

    Kedves Doktor Úr!
    Érdeklődni szeretnék, hogy idős leromlott állapotú betegnél mit tudna ajánlani a sebgyógyulás elősegítésére.
    Feltáplálás céljából a vékonybélbe lett vezetve a papámnak egy szonda, amit át kellett helyezni, mert nem ment tovább a folyadák se rajta, megtörött a vékonybél. Ezek a sebek nem akarnak gyógyulni. Addig pedig nem ehet. Ennek már 2 hete.
    Infúziót kap. Ebbe nem lehetne valamit tenni, ami segiti a sebgyógyulást, vagy más módszer nincs?

    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Sajnos, ha a beteg idős, gyenge állapotú, kiterjesztett műtétnek nem tehető ki, azaz oki kezelés nem jön szóba, marad a tünetek enyhítése. Táplálásra a szonda megfelelő, ezen át megfelelő kalória tartalmú tápszer vihető be. Ezzel élettartalma, életminősége jelenősen javitható, hosszabbítható. Sokkal többet ér, mint pl egy tartós infusios kezelés Sebgyógyulásra nem tudok látatlanban véleményt mondani, helyi kezelés szükséges, mely személyenként eltérő. Sajnos, rossz általás állapotú, legyengült betegnél a sebgyógyulás is rosszabb, elhúzódó kezelés lehet szükséges.
    Tartok tőle, tartós ellátást és segítséget igényel hozzátartozója.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktor Úr! Édesanyám 4 éve vese transzpantált és egy ideje a jobb karja kemény, dagadt,…

    Kedves Doktor Úr!
    Édesanyám 4 éve vese transzpantált és egy ideje a jobb karja kemény, dagadt, feszes és piros.
    Volt nyirokmasszázson, azt mondták, ha egy hét alatt nem javul akkor fölösleges. Rosszabb lett!
    Volt rajta rugalmas kötés, az sem segített.
    Feltartja, sokat pihen, de állandósult ez az állapot.
    A nyirokkeringés UH.-s vizsgálata megtörtént, rendben.
    És itt megáll a tudomány és egyhelyben topogunk.
    Hogyan lehetne javítani az állapotán, vagy kit tudunk problémájával személyesen is megkeresni?
    Válaszát köszönve: k.moni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Az egyoldali felső végtagi duzzanatnak sok oka lehet, ebből csak egy a nyirok eredt. Javasolt vénás UH a vénás rendszer irányában is (thrombosis?), javasol TOS (=thoracic outlet syndroma) irányában kivizsgálás angiologian, ill bőrgyógyászaton esetleges bőr-alatti gyulladásos betegség irányában.
    Tünetileg polcolás ( felkötés) és 2x2 Detralex szedése javasolt
    hatékony kezelés csak a kiváltó ok ismeretében várható
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Dr.Ur! Sajonos mindket szuloi agnal problema a visszer, szoval szinte biztos hogy…

    Tisztelt Dr.Ur!
    Sajonos mindket szuloi agnal problema a visszer, szoval szinte biztos hogy hajlamos vagyok ra.Edesapamnak kulso,mig edesanyamnak belso visszere van.Nagytatamnak, es testverenek is amputacioja is volt...szoval nem tul jok a kilatasok.Kerdesem az lenne hogy hogyan tudnek jobban vigyazni magamra, hogy minnel kesobb jelentkezzenek a problemak ? Valaszat koszonom, egy 21 eves lany

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Családi visszér betegség esetén, prevencios céllal, ha ok ülő-álló munkát végez, ilyen terhet anamnézis mellett javasolt I-es compressios gyógyharisnya viselése.
    Amputatio ettől eltérő, vélhetően érszűkületes betegség okozza, ha ez irányban is tenni szeretne, ellenőrizze a cholesterin szintet, ne dohányozzon és mozogjon sokat -ezzel szinte mindent megtett, ami lehetséges.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Kérem válaszoljon nekem arra a kérdésemre, hogy miért van, hogy a lábaimon…

    Tisztelt Doktor Úr! Kérem válaszoljon nekem arra a kérdésemre, hogy miért van, hogy a lábaimon egyre több hajszál ér látszik. Néha vékonyabbak, néha pedig sötétebbek, Nem vastag, kitülemkedettek, de félek, hogy ha nem vigyázok gond lehet, Lehetséges valamilyen ér erőssítő készítmény?
    Még szeretnék egy kérdést feltenni. Lányom 23 éves, 65 kg, és gyakran panaszkodik, hogy a jobb lába sarok feletti rész nagyon forró, be van neki gyulladva. Ilyenkor hidegvizes borogatást tesz rá. Mutassa meg szakembernek?
    Köszönöm válaszát .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Sajnos, a hajszálerek megjelenése nem befolyásolható, vélhetően genetikai hajlam, öröklött tulajdonság. Ha sok van és esztétikai problémát okoz, szivesen látom a rendelésen, injectios kezeléssel hatékonyan eltüntethető. "Gond" vélhetően nem lesz, ezek keringési jelentősége csekély, egyszerűen csúnyák. Lánya panasza nem egyértelmű, ilyen fiatal korban véna vagy izületi gyulladás meglehetősen ritka. Érbetegségre a tünet nem jellemző, orthopediai konzilium javasolt.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Nagyon szépen köszönöm válaszát a Doktor úrnak! Én is ilyen tájon sejtem a problémám megoldását,mert…

    Nagyon szépen köszönöm válaszát a Doktor úrnak!
    Én is ilyen tájon sejtem a problémám megoldását,mert korábban is volt
    már idegbecsípődésem a jobb oldalamon,és ahoz hasonló Déja Vu érzésem van a jobb lábamba kisugárzó enyhe fájással,zsibbadással amely pontosan a jobb lábam nagyujjában csúcsosodik ki amelyet időnként zsibbadtnak érzek,és a "szokásosnál" érzékenyebb,csakúgy mint a jobb bokám.(bár korántsem olyan erős fájdalommal).
    Mindenképp kivizsgáltatom magam az ön által javasolt módon és irányban,nem hagyom elhanyagolni a problémát.
    Annyit szeretnék még kérdezni hogy ilyen esetben mennyire ajánlja a Doktor úr az aktív sportot,én ugyanis nagyon szeretek futni,esténként 8-10 km-ert szoktam futni,de amióta felépett az ominózus problémám nem nagyon mertem terhelni a lábamat nehogy esetleg több kárt tegyek magamban,mint hasznot...Viszont nagyon hiányzik a mozgás...
    Mi a véleménye ennyi információ alapján a Doktor úrnak?
    Egyébként 37 éves férfi vagyok aki mozdonyvezetőként dolgozik,és feltételezem az ilyen bántalmakat elkönyvelhetem részint akár foglalkozási ártalomnak is (a rengeteg vibráció,dinamikus erőhatások a vezetőszékben,ide-oda dobál a pálya stb.).
    Ismét előre is köszönöm megtisztelő válaszát és a rámszánt idejét!
    Mihály

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Bizonyos sport lehet, de van ami kerülendő. Utóbbiba azok tartoznak, amelyek a gerincet terhelik: futás, lovaglás, súlyemelés, ugrásló sportok (tenisz).. Amit lehet: úszás, kerékpár, ..
    Üdvözlettel
    Szabó Gábor

  • SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI HOGY NEKEM NYAKI SPONDILITISEM VAN ILLETVE FELTÉTELEZHETŐEN VERTEBROBASILARIS…

    SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI HOGY NEKEM NYAKI SPONDILITISEM VAN ILLETVE FELTÉTELEZHETŐEN VERTEBROBASILARIS INSUFFITIENTIA ,HOGY MŰTHETŐ E MERT MÁR FELŐRLI AZ IDEGEIMET ,MERT EGYRE ROSSZABB ÁLLAPOTBAN VAGYOK,35ÉVESEN,LAKÓHELYEMEN NEM LÁTNAK EL MEGFELELŐEN,ÉS FOLYAMATOS GYENGÜLÉST ÉRZEK.KÖSZÖNÖM

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A nyaki spondilitis miatt orthopediai kivizsgálás és kezelés javasolt a vertebrobasilaris insuffitientia miatt neurologiai kiivizsgálás és rheumatologiai kezelés szükséges. Egyik sem az én érsebészeti⁄sebészeti szakterületem, nem "késsel" gyógyítandó betegség.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt doktor úr! 34 éves vagyok két gyermek édesanyja. Az elmúlt talán 1 évben figyeltem…

    Tisztelt doktor úr!

    34 éves vagyok két gyermek édesanyja. Az elmúlt talán 1 évben figyeltem meg, hogy a combomon és már a lábszáramon is láthatóak az erek olyan pókhálos kinézettel.
    Szeretném megkérdezni, hogy mitől vannak ezek a csúnya elváltozások, mivel segíthetnék rajta, hogy több ne legyen, vagy elmúljanak?
    Köszönöm szépen!
    anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A kialakult, látható értágulatok már maguktól nem múlnak el, csak orvosi segédlettel pl injectios kezeléssel. Oka hajlam, vélhetően egyre többre számíthat. A többi, fő vénák megbetegedése, kitágulása, a valós visszeresség ellen jó hatékonysággal véd az Ies compressios gyógyharisnya
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktor Úr! 23 éves vagyok, és olyan problémával kűzdök, ami nagyon kellemetlen számomra. A bal lábam, sarok feletti részén hátul, keresztbe van egy vastag ér. Ez időközönként, megduzzad, felforrósodik, és olyan érzés, mintha, forró vér jönne belőle. Roppant kellemetlen számomra, mert… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A panaszos véna lefutása alapján vélhetően nem a fontos, nem a fő vénahálózat része. Ha begyullad, fáj, vagy injectios kezeléssel vagy ha túl nagy, pár perces műtéttel… Még több

  • Kedves Doktor Úr! 61 éves nő vagyok, Magas vérnyomás betegségre szedek gyógyszert. Egyébként…

    Kedves Doktor Úr! 61 éves nő vagyok, Magas vérnyomás betegségre szedek gyógyszert. Egyébként jól vagyok. Lábaim, mint ahogy a kor halad előre, azok is használódnak. Nem fájnak, pedig sok a visszér rajtuk. Bal combomon talán belső visszér van, mert azt néha érzem, mintha be lenne gyulladva. Az alsó lábszárakon viszont, hajszálerek vannak, amik igen zavaróak. Nem a szépség miatt, hanem azt nézegetem, hogy nem e pukkad ki? Van mikor egész halványkék, lilla bár van mikor erősebb árnyalatú. Nem tudom, ilyen esetben, még van e teendő vele? Nem akarom megvárni, hogy szétszakadjanak az erek.
    Kérem Doktor Úr Írja meg nekem, hogy hogyan tudnám, kivédeni az esetleges későbbi bajt? Minden nap tornázok egy keveset, igyekszek kímélni a lábam. Szeretem a magas sarkú cipőt, már kevesebb ideig hordom. Van e köze a táplálkozáshoz? Valószínű fogynom is kellene, mert 165cm. magas, és 85 kg. vagyok. Szívesen veszem, ha kaphatok, bármi jó tanácsot. Köszönettel, Franciska

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A súlytöbblet lehetőség szerint csökkentendő, a magassarkú cipő viselése nem tilos, a torna feltétlenül javasolt. A látható visszeresség esetén eldöntendő, hogy ez a fontos vénás hálózat része-e? Duplex vizsgálat javasolt: ha a mélyvéna ép, a felületes vénás billentyűzete zár, műtét nem szükséges. A csúnya vénás tágulatok injectios kezeléssel ez esetben eltűntethetők. Ha védeni szeretné a lábát, I-es compressios gyógyharisnya viselése javasolt.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Dr úr! Már vagy 7 éve van egy visszér a lábamon combtőtől a comb külső oldalán kacskaringósan…

    Tisztelt Dr úr!
    Már vagy 7 éve van egy visszér a lábamon combtőtől a comb külső oldalán kacskaringósan lefutó kidudorodó ér ami már a térd alatt tart.
    3 éve szültem most sokkal csúnyább lett, többször fáj is.Terhesség alatt harisnyát is kelet hordanom a orvosom javaslatára.Most úgy gondoltam meg kellene műttetni de ismerős körben mindenki mást mond.
    Arra szeretném tudni ha egy ilyen eret ki vesznek valóbban nagyobb a esély a mélyvénás gyulladásra mert nagyobb nyomás terhelődik rá é,és egy idő után ki újulhat ez a ér?Mennyire van jelentősége egy ilyen ér kivételnek?
    Egyébként elégé eresek a lábaim sok a pókhálós lilás eresedés van rajta,és még ahol csúnya az comb alatt a hajlatban ha műtét mellet döntök a erek onnan is ki vehetőek?
    Korom: 40 év
    Köszönöm szépen válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Pókháló-ereknek csak esztétikai jelentősége van, noha gyakran ezek látványa a dönő. A kiterjedt véna tágulat műtéti indikáciojához előbb vénás dupklex szükséges: ha a lágyéki billentyűzet nem működik jol, műtét javasolt, ha még tart, zár, suffitiens, konzetrvativ kezelés, azaz compressios harisnya viselése elegendő
    Üdvözlettel
    Dr Szabó GÁbor

  • Fagyás érzet a lábfejben

    Kedves Doktor úr!

    Pár hónapja úgy érzem a lábfejem elfagyott, vagy úgy mintha eltörnék a csontomat. Ilyenkor a maszírozás javít a helyzetemen. Hol az egyik lábam, hol a másik lábamon érzem. Elaludni sem tudok miatta olyan erős, rossz érzés. Mondtam a háziorvosomnak is, de ő nem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása nem egyértelmű. Sajnálom, hogy a háziorvos nem vizsgálta meg - a bokatáji erek tapintásával relative könnyen lehet igazolni vagy kizárni az ér-eredetet. Ha ez… Még több

  • Tisztelt doktor úr! Múlt hétvégén vasárnap egész nap járólappal burkoltam beltérben és elég…

    Tisztelt doktor úr!

    Múlt hétvégén vasárnap egész nap járólappal burkoltam beltérben és elég keveset mozogtam,sokat térdeltem nagyjából statikus helyzetben.Estefele azt vettem észre hogy a jobb lábamon oldalt egy ideg folyamatosan "rángatózik" és esetenként olyan érzésem van mintha elzsibbadna a lábam (,mintha szurkálnák a lábfejem és az alsó lábszáram) változó intenzitással.Fájdalmat nem érzek járás közben,vagy csak nagyon enyhe picit szúrószerűen,de inkább kellemetlen a jelenség mint fájdalmas.Szerdán eljutottam a háziorvosomhoz aki megmérte a jobb vádlimat amely nem nagyobbodott,dagadt be,és megmozgatta a lábfejem-lábam amely közben nem éreztem fájdalmat és ugyanúgy tudtam mozgatni mint eddig.Ő egyenlőre azt mondta hogy ez nem trombózis,hanem valószínűleg "megnyomtam,vagy megerőltettem" egy ideget a lábamban és ez lehet a gond.
    Az ő javaslatára fogyasztok kalcium és magnézium tartalmú pezsgőtablettát pár napig és ha nem javul elküld kivizsgálásra.
    Azt még hozzátenném hogy az utóbbi 1-2 évben eléggé hátfájós vagyok,főleg reggelente ébredés után szokott erősebben fájni a hátam,ha esetleg ez összefüggésbe hozható a problémámmal.
    A zsibbadós-szúrkálos érzés azóta is megvan,és én úgy látom 1-2 ér erősebben ki van dudorodva a lábamon,vádlimon mint eddig.Azt szeretném megkérdezni a doktor úrtól hogy ön szerint a jelen tényállás fényében mi okozhatja a tüneteimet és ez mennyire súlyos,ha a fent leírtak alapján tud esetleg véleményt mondani így "látatlanban".
    Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján kevésbé vélhető a thrombosis, nagyobb valószínűsége van az idegi bántalomnak, mely oka lehet helyi (nyomástól) vagy kissé távolabbi ( gerinc eredettel)
    Javasolt neurologiai konzilium és gerinc MR discus hernia irányában - ha ez pozitiv, orthopediai kezelés, fizikotherapia
    Tüneti kezelésként az eddigi mellett B vitamin (milgamma) , diclofenac és mydeton javasolt
    Thrombosis kizárása vénás doplex vizsgálattal egyértelműen lehetséges
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

Szerző

Dr. Szabó Viktor Gábor

érsebész, sebész