A betegek kérdései (1733)

  • én egy 33éves nő vagyok. nekem kb 15éve elkezdet egyszerűen minden további nélkül a bokám belsőfalában…

    én egy 33éves nő vagyok. nekem kb 15éve elkezdet egyszerűen minden további nélkül a bokám belsőfalában sebesedni fekélyesedni de 1cm nagyságban. majd elmult kezelés után, betadine majd pár év és ujra. voltam vele szegeden kórházba. nemtudják mi az oka. majd Budapest Máriautca bőrklinikán, góckeresésre mandulámat kivették ott találtak gócot.Maripent kaptam rendbe jöttem, majd Babát vártam gondolom a terhesség suj megterhelés belesegített és ismét kb 5év ismét kialakult. akkor vissza budapest bőrklinikán máriautcában és, szövettant akartak venni, megijedttem nem járultam hozzá. semmit nem adttak rá pihenés szigorú láb pihenés megint elmult. most eltelt 3év és jelenleg megint sebesedik kezd fekélyesedni. nem tudok mitévő legyek. mi lehet ez. mitöl lehet. kérném a maga véleményét. mit ajánlana. mert ez már sok nagyon sok.előre is köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A tünet oka vénás keringési zavar is lehet. Igazolásához érsebészeti vizsgálat, vénás duplex szükséges. Ha a vénás rendszer beteg, elégtelen, visszérműtét a tüneteken segít, nem fog a seb kiújulni. Ha bizonytalan a lelet, angiologiai belgyógyász javasolt ( pl vrt vizsgálat), gyógyszeres kezelés, infusisok, compressio. Ha a vénás rendszer teljesen ép, a szövettani vizsgálat indokolt
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Ma voltam gerinc CT vizsgálaton.Már több hónapja fáj a fejem a vérnyomásom…

    Tisztelt Doktor Úr! Ma voltam gerinc CT vizsgálaton.Már több hónapja fáj a fejem a vérnyomásom magas, szédülök,és zsibbad a kezem. Szeretném a véleményét kérni erről a leletről .Lehetnek a panaszaim ez az eredmény miatt?mit jelent az hogy enyhén kyphoticus és a felső szakaszon torsio látható?C.VIdiscus körkörös protrusiot mutat?a gerinccsatornát enyhén szűkiti? CT.gerinc Lelet: A gerinc íve diszharmónikus,enyhén kypotikus,és a felső szakaszon torsio látható.
    A csigolyák érdemi körülírt eltérést nem mutatnak.
    Az atlanto-dentalis izületben a dens aszimetrikus helyzetű,de az atlanto-dentalis távolság nem nagyobb.
    A C.VI. discus körkörös protrusiot mutat, a gerinccsatornát enyhén szűkiti. Nagyon szépen kérem mondja el véleményét.Tisztelettel várom Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Tünete, panasza mozgásszervi eredetű, a CT a gerinc betegségét igazolta, ez az oka panaszának. Javaslom, keresse rhumatologus vagy idegsebész tanácsát, szakrendelését. Fizikotherapia, rosszabb esetben műtét segíthet tünetein
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 1 hete sebészeti úton eltávolították…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 1 hete sebészeti úton eltávolították a jobb lábam nagy lábujján a körömágyat, valamint a körmöt hosszas gyulladás után. Azóta azonban folyamatosan levedzik, napi szinten kell a kötést cserélnem, mert annyira átáztatja a nap végére. Fájdalmaim erősödtek, csak fájdalomcsillapítóval tudok aludni valamennyit. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e okom aggodalomra, vagy ezek a folyamatok természetesnek tekinthetők még egy hét távlatában is. Előre is köszönöm segítségét, üdvözlettel: Herczeg Istvánné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Egy hét után még váladékozás lehet, de ennyi idő elteltével már jelentős javulásnak kellene látszani. Elhúzódó sebgyógyulás oka lehet a gyulladás mélyebb rétegekbe terjedése, nem tökéletes vérellátás, csont-gyulladás, cukorbetegség, .... Javasolt a fentiek kivizsgálása, ha valamely ok igazolódik, célzott kezelés ( jav: sebészet, bőrgyógyászat, diabetologia, angiologia, bacteriologiai mintavétel, lábujj rtg) Addig betadinos fedőkötés indokolt
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Gábor, nem tudom hogy a ’problémám’ érsebészre vagy bőrgyógyászra tartozik, de a jobb…

    Kedves Gábor,

    nem tudom hogy a ’problémám’ érsebészre vagy bőrgyógyászra tartozik, de a jobb szemem alatt, az orrom felőli oldalon van egy elpattant ér. Már több éve (legalább 10) ott van és sosem zavart igazán, de mostanában nagyobb lett és kicsit ki is dudorodik. Átmérője kb 2mm.

    Hallottam valami olyasmit hogy ezt az eret ki lehet sütni, de egyrészt közel van a szememhez ezért nem tudom mennyire kivitelezhető ez, illetve érdekel hogy esetleges kezelés után kell-e valami pihenőidő, lehet-e repülni?

    Válaszát előre is köszönöm,

    Kati

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Vélhetően esztétikai jellegű csak a probléma. Ilyen helyen jó eredményeket láttam lézeres beavatkozással, keressen ilyen készülékkel rendelkező magánklinikát, ott bőrgyógyász vagy plasztikai sebész végzi a beavatkozást. Ismereteim szerint a kezelés után jelentős gyógyulási idő, mozgásban korlátozottság nem várható
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnak kilenc hónapja mű eret helyeztek a jobb lábába, ami sajnos…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Édesanyámnak kilenc hónapja mű eret helyeztek a jobb lábába, ami sajnos azóta sem lett jobb, mert a mai napig is a combseb váladékozik. (sűrű genny és vér) leoltás negatív.
    Az érfestésnél kiderült, hogy az ér el van záródva.
    A kérdésem az lenne, hogy a műér eltávolításához meg kell e várni a sebgyógyulást?
    Ön szerint fennáll a lábvesztés veszélye ilyen esetben?
    A műér eltávolítása után mire lehet számítani?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A műér mielőbb eltávolítandó, általában ez tartja fenn a gyulladást. Ha kivettük, akkor várható a seb gyógyulása. Ha már elzáródott, ilyen műtét után nem várható lényeges romlás a láb állapotában. Ha a sebek - hónapok alatt - begyógyultak, megfontolható újabb helyreállító érműtét
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • szeretném megkérdezni hogy a nyaki gerinc probléma okozhat e lábfájdalmat nyelv felszinének…

    szeretném megkérdezni hogy a nyaki gerinc probléma okozhat e lábfájdalmat nyelv felszinének zsibbadását szájszárazságot tulzott nyálképződést köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Panasza több betegség lehetőségét veti fel, nem az én szakterületem. Kérdezze rheumatologus, orthopedus, és neurologus kollégáimat
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tiszteletem! Kiszakadt és 1.5 cm rel elcsúszott gerincsérvet ami gyomja az ideggyököt az 5 ös…

    Tiszteletem!
    Kiszakadt és 1.5 cm rel elcsúszott gerincsérvet ami gyomja az ideggyököt az 5 ös csigolyánál lehet műtéten kívül valahogy kezeni?
    Károly

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Magam sebész, érsebész vagyok, panasza nem az én szakterületem. Keresse orthopedus, rheumatologus vagy idegsebész tanácsát.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor úr! 27 éves nő vagyok és már több, mint 10 éve van a bal oldalamon egy nagy…

    Tisztelt Doktor úr!

    27 éves nő vagyok és már több, mint 10 éve van a bal oldalamon egy nagy csomó, ami az utóbbi időben elkezdett nőni elég erőteljesen.Azt állapították meg anno, hogy zsírszövet és ne nyúljak hozzá, hacsak nem zavar,mert nagyon rossz helyen van.Mostanra már nagyon idegesít, mert nagyobb, mint 10 cm (2.szülésem előtt közvetlen nőtt meg) és aggódom, hátha rossz indulatúvá vált.Ráadásul megjelent mellette egy babszemnyi, puha nyirokcsomó is.Voltam uh-on.Kérem értelmezze nekem, lehet szó rossz indulatú daganatról?
    Élesen határolt, echoszegény, solid, érmentes képlet, izomhozvaló viszonya rosszul ítélhető meg.A tapintható elváltozás a nyaki érképleteket dislokálja.A parotis mellett helyezkedik el.Caudal felé csaknem a pajzsmirigy szintjéig ér.
    Ugye továbbra is jóindulatú az elváltozás?Mennyire veszélyes egy ilyen nyaki műtét?

    Köszönom és várom válaszát

    Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A elírás nem barátságos, a képlet kivizsgálást igényel. Javasolt CT. Ha bejelentkezik hozzánk az ambulanciára (4586800) érsebészeti vizsgálat után a CT-t is meg tudjuk szervezni, ha kell, a képletet el tudjuk távolitani. Nem jó, ha az ereket nyomja, szövődmény lehet, még jóindulatú elváltozás esetén is ( pl stroke).
    Mielőbbi vizsgálat és kezelés javasolt. A műtétnek is van kockázata, minkéntjéről csak CT lelet birtokában tudok nyilatkozni.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!Nem tudom az ön szakterületéhez tartozik-e, az édesanyám 6 évvel ezelőtt volt…

    Tisztelt Doktor Úr!Nem tudom az ön szakterületéhez tartozik-e, az édesanyám 6 évvel ezelőtt volt műtve melltumorral, levették a mellét, 6 kemoterápiai kezelést kapott és sugárkezelést is. Ezek után Femara nevü tablettát szedte 4 és fél éven keresztül. Most elmult 6 éve, hogy műtve volt és már fél éve, hogy 1-2 órás úlés után vagy félórai gugolás után vörös pöttyök jelennek a lábain, a bal lábán hamarbb, könnyebben, a jobb lábán kevesebb és a jobb karja is megduzzad és kipöttyösödik. Hosszabb strapa után nem csak pöttyök jelennek meg a lábán hanem nagyobb foltok. Voltunk hematológusnál, csak a pihenést javasolja, de csak kell legyen valami oka és nem mond semmit. gyanakodtak csontvelő elégtelenségre de végül azt mondták nem az. Ön szrint ez mi lehet vagy kit javasolna, milyen szakorvoshoz forduljunk? Köszönjük a türelmét és előre is a válaszát!
    Tisztelettel, Mónika.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A tünet nem egyértelmű: a kar dagadása - ha a mellműtéttel egyoldali - lehet annak következménye, nyirokpangás. Kezelése compressios harisnya (Rp-re írható)ill 2x2 Detralex, tünetileg. A láb dagadás, ill pöttyök ettől független is lehet, vénás keringési zavar, vénás pangás a lábon gyakori. Javasolt a láb vénás UH vizsgálata ( kérdés: mélyvéna állapota? billentyű elégtelenség? VSM junctio insuff? insuff perforans?) Ha igazolódik, compressios védelem vagy műtét jön szóba. E mellett gyógyszerhatás sem zárható ki, de lehet a korábbi daganat esetleges kiújulása másodlagos jele - onkologiai vélemény és kivizsgálás is indokolt
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!

    2010. október elsején volt érműtétem, érelzáródás miatt. Sajnos ez a visszérműtét következménye, de ezt most nem szeretném részletezni, hosszú történet.
    A kérdésem annyi lenne, hogy meddig várható, hogy dagad a lábam. Mióta újra munkába álltam és fokozatosan… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Lábdagadás érműtét után gyakran jelentkezik. Visszérműtét után is, oka minimalis pangás, nyirokoedema. Artériás műtét után szintén lehet, oka a relativ vérbőség. Néhány… Még több

  • Üdvözlöm! 3 hete voltam sebészeten mert nagyon fájt a csuklóm.Kiderült hogy inhüvelygyulladásom…

    Üdvözlöm!
    3 hete voltam sebészeten mert nagyon fájt a csuklóm.Kiderült hogy inhüvelygyulladásom van és begipszelték 10 napra és gyógyszert is kellett szednem.Mostmár másfél hete nincs rajtam a gipsz de még mindig nagyon fáj a csuklóm és fölötte. Azóta használtam fájdalomcsillapító tapaszt és borogattam is de egyik se használt és olyan mintha valami kis csomó kezdene nőni a csuklómnál.Elkezdtem dolgozni vele de a fájdalom csak egyre erősebb.
    Az lenne a kérdésem hogy mi lehet a probléma?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A panasz hetekig fennállhat, lassan javul. Célszerű kímélni, csuklóvédő, fásli sokat segít. Helyileg gyulladáscsökkenő krém alkalmazható (phenylbutazon, aminoerg...)
    Ha panaszai fennállnak, sebészeti⁄traumatológiai⁄kézsebészeti konzilium javasolt
    Üdvözlettel
    Dr Szabó GÁbor

  • Tisztelt Doktor Úr! Nemrégiben voltam doppler vizsgálaton,amely egy nyaki mellékér elzárodását…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Nemrégiben voltam doppler vizsgálaton,amely egy nyaki mellékér elzárodását mutatta.Ezután CT vizsgálaton voltam,amely szintén megerősítette a teljes elzáródást,valószinűleg a magas vérzsír következtében. CT vizsgálat alkalmával a koponya CT felvételen 2 cm-es agylágyulást diagnosztizáltak.
    Most érsebészetre kell mennem,de szeretném megtudni milyen beavatkozási lehetőségek vannak ilyenkor?
    És az lenne még a kérdésem,hogy a mütét után ez a 2cm-es terület eltünhet e?

    Köszönöm előre is a segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása nem pontos: nem mindegy, melyik ér záródott el. Tényleg elzáródott, vagy csak beszükült? utóbbi esetben műtét lehet szükséges Műtéti lehetőség az elzáródott éren nincs, a többi, működő eret kell figyelni, UH vizsgálat rendszeresen szükséges. Erei védelmére aspirin protect és statin hatóanyagú gyógyszer (pl simvastatin) kötelező. A kis lágyulás maradandó, a környéke átveszi a szerepét.
    Érsebészeti konzilium tényleg szükséges
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Érdeklődnék a kezem ujjaiban csak ugy magátol kb 1 hónapja elpattannak az erek tegnap a szemembe…

    Érdeklődnék a kezem ujjaiban csak ugy magátol kb 1 hónapja elpattannak az erek tegnap a szemembe is .
    voltam szemészeten a diagnózis magas vérnyomás ? ép menzeszem is van más egyéb tünet nem volt a vérnyomásom sose volt magas RR 130⁄80 és e körül amikor mérték. válaszát köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Nőknél előfordulhat hasonló tünet. Oka többféle, kezelés az oknak megfelelő. Javaslom, keresse fel angiologus belgyógyász szakrendelését, ez az ő területe. Addig tünetileg a kezére Lioton gél, jegelés, nyugalomba-helyezés, 2x2 Detralex tabletta szedése javasolt.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • 2 eves kisfiam ujjat a testvere odacsapta az ajtoval. Bementunk megrontgeneztetni,de elterest nem mutatott a rontgen. A sebesz ranezett 2m-rol es kozolte,hogy elofordul,meggyogyul. Azota 4 nap telt el es a (huvelyk)ujja felso ujjpercet azota se tudja csak befelehajlitani,fuggoleges egyenesig… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ha rtg törést nem mutat, vélhetően "csak" zúzódás van. Ez lassan, néha hetek alatt nyugszik, bár ilyen kis gyermek esetén gyorsabb a gyógyulás. Ha nem javul,… Még több

  • szeretném megkérdezni hogy a nyaki gerinctől zsibbadhat e a nyelv köszönettel

    szeretném megkérdezni hogy a nyaki gerinctől zsibbadhat e a nyelv köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Kérdésére pontos választ neurologus⁄ideggyógyász adhat, nem sebészi szakterület. Egyébként véleményem szerint nem valószinű a gerinc eredet, a terület beidegzése az agyidegek felől történik
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Szeretném,ha két kérdésemre válaszolna: 1. Aorta műtétnél hol kezdik a…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Szeretném,ha két kérdésemre válaszolna:
    1. Aorta műtétnél hol kezdik a vágást?
    2.CT tévedhet-e?

    Válaszát köszönöm: Yvett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Sajnos, kérdése nem pontos. Az aorta a szívtől terjed, végig a mellkason lefelé a has hátsó régiojában, majd oszlik kétfelé a lábak irányába. Hossza több mint fél méter. Kérdés, mely regio beteg? mi a baj?mi a betegség? mi a tervezett műtét? Ettől függ, hol kezdem a műtétet (szegycsont, bordaköz, has, hársó hasi regio... . )
    CT meglehetősen pontos, ritkán ad álnegativ vagy álpozitiv képet, diagnozist. Lehet benne hinni, a műtéti terv felállítására alkalmas.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Ur! Véleményét szeretném kérni a következö daganattal kapcsolatban. Mivel…

    Tisztelt Doktor Ur!

    Véleményét szeretném kérni a következö daganattal kapcsolatban. Mivel 2 hét mulva mütéti eltávolitása esedékes lenne. De nem tudom legyen mütét vagy inkább ne legyen.

    Diagnozis:
    Retroperitoneum bizonytalan és ismeretlen viselkedésü daganat.

    Zárojelentés:
    A mesenterialis zsirszövetben közvetlenül az IVC bifurcatioja elött ábrázolodik egy jol körülirt, 35mm legnagyobb átméröjü kerekded vastagabb halmozo falall körülvett folyadék bennékü kis halmozo fali növedékeket is tartalmazo cystosus képlet. Környezetében koros nyirokcsomo nincs.

    Vélemény:
    A leirt eltérés jol körülirt, benignus megjelenésü cystosus képlet, azonban eltávolitása szövettan céljábol MINDENKÉPP MEGFONTOLANDO, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A BELSEJÉBEN LEIRT POLYPOID SZÖVETSZAPORULATOKRA. -ezt, hogy kell érteni, mivel az orvos a mütétet javasolja, de a vélemény mást mond.

    Feltétlenül szükséges lenne ez a mütét, mert ha a daganat rosszindulatu és a mütét során levegöt kap az nagy baj lenne. Ennél a daganatnál milyen %ban szokott rosszindulatu lenni a daganat? Ha rosszindulatu ez a daganat fel szoktak épülni a mütéti eltávolitás után? És mennyi %ban szokott tovább tejedni, ha eltávolitják?

    És még ez is volt a zárojelentésben: A gerinc elörehaladott spondylosis kifejezett mértékü degenerativ eltérések és discopathia láthato. -ez milyen betegség, hogy kell érteni és veszélyes?

    Nagyon várom válaszát.
    Köszönöm szépen a segitségét elöre is.

    Üdvözlettel: Debreczeniné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ilyen diagnosis esetén műtét javasolt. Fő cél a teljes eltávolitás. Ha ez nem lehetséges, szövettani mintavétel szükséges, a későbbi kezelési módok megítélésére.
    Ezek a daganatok gyakran jóindulatúak, azaz nem adnak áttétet - de elhelyezkedése miatt mégsem jók, igen nehéz a többi szervvel való kapcsolata miatt az eltávolitás, több szakma közös összefogása lehet szükséges. Ezzel együtt, célszerű korán operálni, amig nem nő túl nagyra - ilyenkor gyakran a méret miatt nem távolitható el.
    A műtét természetesen megterhelő, előtte részletes kivizsgálás és a beteg felkészitése szükséges. Mégis, a műtét elhagyása esetén nagyobb a kockázat, a baj, mint ha belekezdenek - utóbbi esetben jó esély van a teljes sikerre.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék érdeklődni hogy tudna e segíteni kérdésemben.Főiskolára szeretnék…

    Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék érdeklődni hogy tudna e segíteni kérdésemben.Főiskolára szeretnék jelentkezni. A bal kezemen születési rendellenesség van ,három újjam nem fejlődött ki rendesen.Azt mondták hogy erre külön pontszámot tudok igénybe venni. Kérem szíves segítségét.Tisztelettel köszönöm válaszát. Marika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Sajnos, sebészként az egyetemi⁄főiskolai felvételi feltételekről nincs információm, jelenleg amúgy is változik. Ha pontos információt akar, hívja fel telefonon az érintett felsőoktatási intézet oktatási titkárságát. Hasonlóan az Oktatási Hivatal tud tanáccsal szolgálni.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt doktor úr! Azt szeretném kérdezni, hogy az alsó lábszáramon található visszerek miatt…

    Tisztelt doktor úr!

    Azt szeretném kérdezni, hogy az alsó lábszáramon található visszerek miatt el vérezhetek-e? Ha igen, milyen módon?

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Elvérzés veszélye nem áll fenn, de sérülésre, vagy néha spontán is előfordul, hogy egy erősen tágult visszér megreped. Ilyenkor látványosan vérzik, de ez erős nyomásra (ideálisan compressios fásli, ha más nincs, törölköző) magától szünik. Ha panaszos visszerei vannak, érdemes időben megoperálni, és nem kell megvárni szövődmény fellépését.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 49 éves vagyok és régi problémám hogy fázik a lábfejem és a térdeim is gyakran…

    Tisztelt Doktor Úr!
    49 éves vagyok és régi problémám hogy fázik a lábfejem és a térdeim is gyakran fájnak. Ezekre álmomból is gyakran szoktam felébredni. Gyakran vannak izom györcseim is a lábamban. Sajnos Anyukámnak is nagy érszűkülete van és gondolom hogy ezt örököltem tőle. Szeretném kérdezni Öntől hogy mit tehetnék annak érdekében hogy ezt a folyamatot lelassítsam illetve mit lehetne tenni ezen dolog ellen??? Nem dohányzom már kb.20 éve. Mit kellene szednem illetve csinálnom hogy ne legyen érszűkületem????
    Válaszát előre is köszönöm!!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Tünete így első leírásra nem tűnik érszükületes panasznak, inkább gerinc-bántalomra, következményes idegi fájdalomra jellemző. Ennek kivizsgálása orthopedian ill. rheumatologian lehetséges. Ettől függetlenül, a pozitív családi anamnézis miatt az érbetegség megelőzése szükséges: ajánlott napi rendszeres séta, a dohányzás teljes elhagyása, a cholesterin szint ellenőrzése, testsúly tartása norm. szinten. Ha lábgörcse mozgásnál (gyaloglás) is fellép, érsebészeti vagy angiologiai vizsgálat javasolt
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

Szerző

Dr. Szabó Viktor Gábor

érsebész, sebész