A betegek kérdései (10689)

  • Tisztelt Doktor Ur! Augusztus 5-én feltett kérdésemre megkaptam a válaszát. Köszönöm szépen. Azóta…

    Tisztelt Doktor Ur!

    Augusztus 5-én feltett kérdésemre megkaptam a válaszát. Köszönöm szépen.

    Azóta voltam orvosnál és ujra el kellett kezdenem a Fraxiparint adni magamnak. Mondta, hogy 10 napig adjam magamnak és utánna végleg abba lehet hagyni, mert ezt állítólag azért kellett hogy kapjam, hogy a kemo alatt ne legyen vérröglépződés, mert a kezelés alatt még ilyen is lehet.

    Most azt kérdezném, hogy ismét abba hagyom akkor nem lesz ebből baj.
    Azelőtt szedtem az Aspirin protext sziintén e miatt a vérnyomás kezelésekor.

    Most egyik napról a másikra abba hagyom, vagy hogy lehet ezt fokozatosan abbahagyni, mivel inj. van szó felet adjak be pár napig?

    Még azt is szeretném megtudni hogy Nutridrink tápszert is kapok (napi 4 db) áés ez mellé javasolta az orvos a Béres activial multivitamint is szedni. A gyógyszerész viszont szólt hogy ez már sok.
    Mi erről a véleménye.

    E nmellettmég a javasoltak céklalé ivást is, naoi 2 dl. ami állítólag segíti a vérklp helyreállását.
    Köszönöm válaszát: Móni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Móni

    Bizony igaza van és fokozatosan kell elhagyni ! Vagyis 2 napig fél adagot adjon, aztán két naponta adjon fél adagot két alkalommal és utána teljesen elhagyhatja.
    Vitamin készitmény csak egyet szedjen. Kétszeres vitamin bevitel bajt okozhat !
    Céklalét ihat !

  • Szerbusz Péter Dr ! Örömömet szeretném megosztani veled ! Képzeld elmúlt a pánik betegségem. Idén…

    Szerbusz Péter Dr !

    Örömömet szeretném megosztani veled ! Képzeld elmúlt a pánik betegségem.
    Idén még nem volt ezzel a betegséggel kapcsolatos tünetem.
    Pszichiáter szerint lassan fokozatosan elhagyhatom a stimuluton gyógyszert.
    Sanaxot kb tavaly szedtem utoljára 1 hónapig . Önhatalmúlag letettem, mert találtam olyan kikapcsolódást , amihez nem kell gyógyszer ( kertészet, olvasás, séta stb ) ez sokat segített nekem, hogy kijöjjek ebből a kellemetlen betegségből.
    Viszont a hátam, gerincem, derekam, nyakam egyre jobban fáj, minden áldott nap. Mondhatnám, hogy kezd elviselhetetlen lenni a fájdalom.
    Nagyon régóta jelen van az életemben ez a probléma, de megpróbáltam együtt élni vele, betudtam a napi 9 óra irodai munkámnak, állandó nyaki merevségemnek.
    Most kezdek egy kicsit elgondolkodni azon, hogy el kell indulnom megnézetni magam, mert már a fejembe , de főleg a homlokomnál is jelentkezik egy fájdalomnak nem mondható érzés, olyan mintha gyenge lenne a jobb szemem és ezáltal olyan mintha a jobb oldali homlokomnál lenne valami. Voltam szemészeten , semmi rosszat nem találtak nálam, kaptam szemüveget 0 ,25 és 0.5-t. Akkor is pont ugyanez a homloki furcsa érzés miatt mentem el. Megnyugtatott, hogy nincs olyan probléma ami miatt további vizsgálatra kellene mennem. Érdekes, mert ha napszemüvegbe vezetek akkor ez a jobb oldali homloki fura érzés enyhül.
    Mit javasolnál nekem, hogy merre induljak el ezzel a problémával?
    Lehet ez agydaganat ? vagy a gerinc, nyak probléma ennek az oka ?
    Tudnál nekem egy jó szakembert ajánlani akihez akár maszek alapon is elmehetnék ezzel a problémával?
    Köszönöm
    Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Erika

    Meg kellene célozni egy fejfájás ambulanciát / a Szigony u-i SOTE Ideg. Klinikán van - tudom/ . Itt foglalkoznak minden fajta és féle fejfájás diagnosztizálásával és kezelésével. A nyaki - háti fájdalmak gerinc eredetüek. Arra is kaphatsz válasz, kivizsgálást a klinikán. Szóval odamennék !

  • Kedves Doktor úr! 22 éves vagyok s 4 éve szenvedek bulimiában,előtte anorexiás voltam évekig.A…

    Kedves Doktor úr!

    22 éves vagyok s 4 éve szenvedek bulimiában,előtte anorexiás voltam évekig.A terápia nem használt,de most nem ez a lényeg.Sokat segít az nekem,hogy a saját sarkamra állok,s kezd érdekelni,mi van a testemmel.Ezért szeretném megkérdezni Öntől,hogy miért történik az,hogy egy önhánytatás után órákig szédülök és rosszul vagyok,folyamatosan iszok s forog velem a világ.Ilyen azelőtt soha nem volt,nemrég még 10 hánytatás után sem volt semmi bajom.Most pedig már 1 darab ezt műveli velem.Ami szintén újdonság,hogy ha felkelek,ha lefekszem,akár teszek valamit akár nem,a pulzusom jóval 100 fölött van,múltkor 108-nál lettem rosszul,nem tudtam felkelni az ágyból,erősen fájt a fejem.Ezen a napon nem hánytam,az utána következő napokon sem,mégis normál,hol kissé alacsony vérnyomás mellett volt ennyi a pulzusom.Előtte mindig 70 körül mozgott.Nem vagyok frontérzékeny,nem stresszelek most semmi miatt.Ön szerint teljesen normális dolgok ezek,mármint a betegségemhez mérten,vagy okot adnak az aggodalomra???
    Köszönöm a választ és a segítséget!!
    Lili

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Lilli.

    Sajnos ez egy olyan betegség ami során az ember psychológiai okok miatt erőszakot követ el a szervezetével. Ez mindenfajta kellemetlenséget okozhat. Ezeket érzi és mivel kellemetlenül éli meg ez reményt ad arra, hogy befejezze ezeket a ténykedéseket. Kérem azért keressen fel egy jó psychiatert, mert szervi baja nincs, de van egy kis eltérés a gondolkodásában és az érzékeléseiben.

  • Kedves Doktor Úr! Nem tudom, emlékszik e rám Doktor Úr, már vagy 4-5ször írtam az extrasystoléim…

    Kedves Doktor Úr!

    Nem tudom, emlékszik e rám Doktor Úr, már vagy 4-5ször írtam az extrasystoléim miatt meg a mellkasi panaszaim és rosszulléteim miatt, és mindig az volt a válasz mind az orvosom, mind Doktor Úr részéről, hogy nyugodjak meg, semmi bajom, a mitralis prolapszus okozhat ilyeneket... Állandóan ezek miatt stresszeltem és állandóan rosszul voltam...de komolyan mindig. Volt egy csomó Holter, szívUH, de mindig negatív volt. 24éves vagyok.


    Csakhogy azóta történt valami:

    Ugye a panaszok 2éve kezdődtek, egy éve szedek napi fél(2,5mg) Concort. Jártam kontroll-Holterekre és mindig negatív volt... De most májusban is voltam és nem lett kész az eredmény csak augusztus elejére, viszont közben annyi történt, hogy elkezdtem mozogni és edzeni enyhén, és egészen jól lettem, nem lettem teljesen panaszmentes, de kifejezettem jobban lettem és észrevettem hogy napközben egészen alacsony lett a vérnyomásom és kevesebb a pulzusom, ezért csak egy negyed Concort(1,25) szedek június óta. Tehát így mentem el májusi eredményért 2 hete, amikor rossz hírek fogadtak nagy megdöbbenésemre(nem csak az enyémre):

    Holter lelet: 22óra alatt 84/perces átlagos frekvenciájú sinusritmus (52-131) . A nap 22%ában sinus tachycardia. 8/perces gyakoriságú egygócú VES-ek, 40/óra gyakoriságban kapcsoltan, gyakran R a T jelenséggel. A nap folyamán 155 alkalommal 3 tagból álló kamrai salve , 7 alkalommal 4-5 tagból álló irreguláris, nem tartós kamrai tachycardia. Szignifikáns bradycardia, pauza, ST eltérés nem volt. A HRV nem értékelhető.

    Az orvos elektrofiziológiás vizsgálatot javasolt, de én mondtam hogy már egész jól vagyok, nehogy már, és ekkor megbeszéltük hogy jövő héten(ez volt a múlt hét szerda) egy másik Holter lesz és annak függvényében lépünk. Mondta még, hogy menjek vissza fél Concor-ra, de én maradtam a negyednél. Azt mondta, hogy nekem ez lehet hogy meg sem kottyan( 196cm vagyok)

    Ma voltam az eredményért és tényleg jobb lett:

    22 óra alatt 72/perces átlagos frekvenciájú sinusritmus (39-129)
    18/óra átlagos gyakoriságú egygócú, gyakran bigemin elrendeződésű kompenzált kamrai ES-ek. A nap folyamán 4 SVES. Az éjszakai órákban egy alkalommal, rövid ideig tartó 39/min-os szignifikáns sinusbradycardia.Szignifikáns pauza, ST-T eltérés nem volt. Kifejezett sinusarrythmia, a nap 6,3%-ban sinustachycardia.


    A Doktornő mondta, hogy tényleg jobb, bár lehet kéne ez a vizsgálat, de végülis abban maradtunk hogy novemberben megint Holter.


    Ez az egész az előzmények ismeretében elég furcsa. Az utóbbi jópár napban pedig állandóan szédültem, főleg ha felkeltem ülő vagy fekvő helyzetből és nagyon kevés volt a pulzusom.
    Ugye állandóan magas volt a vérnyomás-pulzus, most meg le van csökkentve a Concor és mégis sokkal alacsonyabb lett.


    Kérem szépen írja le Doktor Úr a véleményét és ne egy-két sorban ha lehet, mert most meg olyan tanácstalan vagyok, mert ugye tényleg érdekes dolgok voltak a Holteren. Lehet hogy az a rossz eredmény, csak átmeneti volt és elmúlik, ha teljesen rendeződik a lelkem és az életem!? Meg ez az elekrtofiz. vizsgálat sem túl bíztató.
    Mi erről az egészről a véleménye Doktor úrnak?

    Nagyon-nagyon szépen köszönöm.

    András.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Kérdező

    Én azt gondolom, hogy ez a Holter lelet a kamrai futamokkal erősen elbizonytalanít mindenkit. Felmerül annak a lehetősége, hogy az eddigi negativ leletek során nem került rögzítésre a panaszok oka, de az is lehet, hogy ezeknek az eltéréseknek nincs jelentősége. Viszont el kell dönteni ezt a kérdést és nem találgatni kellene. Én is az elektrofiziológiai vizsgálatot végeztetném ilyenkor. Azzal el lehet dönteni, hogy mire lehet számítani hosszútávon / provokálható -e a ritmuszavar, milyen tipusu, kell-e kezelni vagy békén kell hagyni/. Szóval ha ilyen eltérést észlelünk azt tisztázni kell, a kolléganőnek teljesen igaza van !

  • Tisztelt Doktorúr! Kisfiam 3 éves. Már fél éve, hogy nehezen tud kakilni. Mostanában már sikerül…

    Tisztelt Doktorúr!
    Kisfiam 3 éves. Már fél éve, hogy nehezen tud kakilni. Mostanában már sikerül naponta, de a széklete nagy és sokszor kemény. Szerintünk csak az a probléma, hogy annyira mozgékony, hogy nincs türelme leülni a bilire, amikor meg már muszáj, akkor már nagy és kemény. Többször észrevettem már, hogy kakilás után kint van az aranyere, ami fél percen belül visszahúzódik. Nem tudom, hogy ez normális jelenség-e az erőlködés miatt vagy forduljak vele orvoshoz? A széklete nem véres.
    Segítségét előre is köszönöm!
    Bea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Bea

    Bizony gyorsan el kellene vinni a gyereket gyereksebészhez. Nem normális ez a jelenség és az aranyér sem.

  • TISZTEL DOKTOR UR !AZZALA PROBLÉMÁVAL FORDULOK ÖNHÖZ HOGY PAJZSMIRIGY TULTENGÉSEM VAN 8 HONAPJA…

    TISZTEL DOKTOR UR !AZZALA PROBLÉMÁVAL FORDULOK ÖNHÖZ HOGY PAJZSMIRIGY TULTENGÉSEM VAN 8 HONAPJA .MÁSNAPONTA NEGYED METOTORYT SZEDEK MÁR GYOGYULTNAK MONDHATO VAGYOK CSAK BE VAN GYULADVA MÉG A HAJAM IS HULIK PICIT MOSTANÁBA ÉS AZ A PROBLÉMÁM HOGY 2 NAPJA NAGYON FÁJ A HÁTAM KÖZEPE EZ NEM LEHET A GYOGYULÁSAL JÁR? MOSTANÁBA NAGYON KEVESETT MOZGOK NAPI 1 ORÁT SE VAGYOK KINT EGÉSZ NAP CSAK FEKSZEK LEHET ATTOL IS ?ÉS VAN AMIKOR A JOBB OLDALON A NYKAM MINTHA GÖRCSBE LENNE ÉS A JOBB OLDALAMON FÁJ INKÁBB A HÁTAM ÉS A LAPOCKÁM IS DE MOSTANÁBA MEG UGY ÉRZRM 2 NAPJA HOGY A TÜDÖM FÁJNA . ELÖRE IS KÖSZÖNÖM A VÁLASZÁT

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Kérdező

    Nem jó ez a sok fekvés, mert bizony akár még tüdőgyulladás kialakulásához is vezethet. Javasolom, hogy menjen el egy mellkas rtg-re és tegyen egy utat a rheumatológián is. A pjzsmirgy gyulladás nem okoz háti fájdalmakat és tüdőfájdalmat !

  • Tisztelt Doktor Úr! 46 éves, káros szenvedélyektől mentes, normál testsúlyú nő vagyok. Szívbeteg…

    Tisztelt Doktor Úr!

    46 éves, káros szenvedélyektől mentes, normál testsúlyú nő vagyok. Szívbeteg vagyok és tavasszal szívelégtelenségem volt, amivel együtt járt, hogy iszonyatosan be voltak dagadva a lábaim is, heteken keresztül énába kaptam a vízhajtót a tabletták mellett.
    Azóta eltelt félév, most a körülményekhez képest rendben van a szívem, de most is nagyon dagad a lábam, bár szedek jelenleg is vízhajtót. Reggel még viszonylag karcsú bokával-lábszárral elindulok dolgozni, de már délre akkora a bokám, mint a térdem, - és az egész lábszáram astag, feszül a bőre. A dagadás mindkét lábamon egyforma nagy, és nem visszeres a lábam. Délután már nem tudok szandát húzni, papucsban kell hazamennem. Régebben is dagadt a lábam, de nem ilyen mértékben, ezt még a meleg sem indokolja. Több vízhajtót nem szeretnék szedni, mert nagyon leviszi a vérnyomásom, már kipróbáltam.
    Mit tehetnék? Mi az oka? Nincs lúdtalpam, a háziorvos szerint is a szívemről van a dagadás, de szerinte csak a vízhajó a megoldás, amitől rosszul vagyok, teljesen munkaképtelennek érzem magam, ha emelem az adagját.
    Még egy kérdés. A tavaszi nagyon nagy dagadással nagyon csúnya lett a lábszáramon a bőr. Foltos, csúnya és gusztustalan. Ez el fog múlni?

    Köszönettel várom válaszát!

    Nóri

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Kérdező

    Én azt gondolom az volna a helyes, ha felkeresné a kardiológusát és talán egy újabb vizsgálattal meglehetne áltoztatni a gyógyszereit úgy, hogy mérséklődjön ez a lábdagadás. Sajnos a bőr kevéssé valószinű,hogy szebb lesz, de valamit biztosan javulni fog, ha meg lehetne oldani a lábdagadást a megfelelő gyógyszereléssel.

  • Tisztelt Szemerédi Doktor Úr! Megvallom, nem vettem elég fáradságot, hogy az összes Nebilet…

    Tisztelt Szemerédi Doktor Úr!

    Megvallom, nem vettem elég fáradságot, hogy az összes Nebilet gyógyszerrel kapcsolatos választ elolvassam, annyit azonban kihámoztam, hogy a betegek által elég jól tolerálható...Csakhogy nekem gyerekkorom óta súlyos asztmám van, néhány hónapja pedig magas vérnyomást (bár mostanság kezelés nélkül is elég normálisnak tűnik, 130/80 körüli) állapítottak meg, s a szívnek is erősítést láttak elő (verapamil, ampril, concorcor), sajnos mindegyiktől nehéz / kellemetlen légzésem lett, és sajnos a két napja elkezdett Nebilet terápiára is hasonlóan reagálok. Nem mondanám, hogy a szívműködésem teljesen rendben van, mivel szapora szívverés szokott jelentkezni, főleg kifejezett izgalmi állapotban vagy kávé fogyasztása után. Szívfal-megvastagodást is észleltek (sportszív - szerű elváltozást, bár nem sportolok).
    Létezik eredményesen alkalmazható (az asztmának nem ártó), nem beta-blokkoló alapú gyógyszer az említett panaszok kezelésére, ha igen, melyik lenne az? Xalolt is használtam, de abbahagytam, ugyanis napközben ingerültté vagy depresszióssá tett -ezért most az elalvással küszködök:(
    Köszönöm válaszát.
    Balázs

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Talán érdemeslenne kipróbálni a Dilzem retard készítményt. Calcium antagonista szer, mely csökkenti a frekvenciát.

  • Tisztelt Doktor Úr! Remélem jó helyen járok már ami a kérdésemet illeti.Van egy 16 éves fiam,nemrég…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Remélem jó helyen járok már ami a kérdésemet illeti.Van egy 16 éves fiam,nemrég egy Pyodermás bakteriális fertőzésen esett túl.Több kiütés lett a lábán ezért mentünk el bőrgyógyászhoz aki Forcid Solutab 875/125-ös tablettát írt fel neki.
    Igaz,h már csak akkor mentünk orvoshoz mikor több kiütése is lett.Azt hitte,h csak szőrgyulladás.Meg nyári munkán volt és ott be volt öltözve,nem szellőzött a bőre rendesen.
    A kiütések szépen vissza is mentek.2 hete hagyta abba a gyógyszerszedését.
    1 hete olyan sápadtabbnak találtam és elmentünk a laborba aminek ma lett meg az eredménye.
    Got:47
    GPT:97
    CRP:23.8
    Nyugtasson meg,h csak a gyulladás és gyógyszerszedés miatt lett ez a magasabb eredmény!

    Köszönettel
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Anikó

    Ez valószinűleg igy van, de biztosak akkor lehetünk benne, ha egy jó hét mulva megismételjük a vizsgálatot és csökken, vagy normalizálódik az érték. Ha nem igy van akkor keresse meg a családorvosát és kérjen segítséget további kivizsgálás érdekében.

  • Kedves Doktor Úr! Korábban írtam már Önnek, akkor is megnyugtatott, köszönöm. Csak röviden: 38…

    Kedves Doktor Úr!
    Korábban írtam már Önnek, akkor is megnyugtatott, köszönöm.
    Csak röviden:
    38 éves nő vagyok, ezen a nyáron jelentkezett a mitr. prol. minden tünetével, végigjártam én is a sokak által leírt utat, hirtelen rosszullét, éjjeli kórházlátogatás, búcsú az élettől :-), stb...
    Azóta lelkes olvasója vagyok a hasonló fórumoknak, leginkább az Önének, mert nagyon kedves és megnyugtató ember. Lassacskán múlnak a félelmek, túl vagyok az egy hónapos állandó rettegésen, napi pánikon, ebben a pozitív kutakodás és az azóta rendszeres jóga segít.
    Nem mondhatom, hogy kellemes állapot, napi több órányi gondot még okoz, de érzem, meg fogok tanulni ezzel együtt élni.
    Ekg, holter, ultrahang volt, Betalocot írtak, sokkal rosszabb volt, hamar elhagytam. Maradt a jóga, galagonyatea, Mg, Q10, ezekkel jobban vagyok. Ami aggaszt: színházban fizikailag is megterhelő munka vár hamarosan (tánc is), de én mintha már nem lennék a régi. Csendes életmóddal, család ellátása még csak-csak (most még szünetel a munka), de egy lépcsőzés pl.már igencsak bedöngeti a szívem. Úgy gondolom, egy terheléses ekg megnyugtatna, nem szeretnék mások előtt egy próbán rosszul lenni...Ön mit gondol erről?
    Még annyit, hogy próbálom a netes irodalomból kibogarászni, mi tartozik még a veszélytelen kategóriába "bedöngetős" ügyben, nekem azokban az órákban, amikor éppen rendetlenkedik, általában minden 4. ütés marad ki, és ettől igencsak elfáradok. Ez még belefér? Ha nincs kihagyás, van más, mellkasi nyomás-érzés, szívtáji furcsa érzések, de mondom, nincs pánik, végzem a dolgom. Készüljek fel erre hosszútávú programként? Vagy esetleg az említett kíméletes gyógymódok hozhatnak lényeges javulást az életminőségben?
    Köszönöm válaszát, és isten áldja meg Önt, mert még a másoknak írt leveleivel is gyógyítja az embert.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Laura

    Én azt gondolom, hogy nincs semmi baja a szívének.A kellemetlen szívdobogáson a Betaloc adagjának emelése sokat segíthet vagy is én 2x25 mg Betaloc Zok-t szedését javasolném. Ha emellett nem javul a terhelhetősége célszerű felkeresni a kardiológusát és valóban érdemes megnézni miért nem elég a Betaloc. Kedves Laura. Azt gondolom a színházi élet és a család sok stresszel járhat. Nem tudom hogyan kellene csinálnia, de legalább napi egy óra, rendszeres sporttevékenység is kellene az állóképesség visszanyeréséhez. Én ezeket cselekedném első lépcsőben és ha nem javít csak utána mennék a kardiológushoz.

Szerző

Dr. Péter Szemerédi

belgyógyász, kardiológus