A betegek kérdései (10689)

  • Kedves Doktor Úr! Kérem ne haragudjon, hogy megint zaklatom. Nem is tudom, hogy milyen választ…

    Kedves Doktor Úr!

    Kérem ne haragudjon, hogy megint zaklatom. Nem is tudom, hogy milyen választ várok, csak le akarom írni, hogy mi aggaszt! Tudja én vagyok az a 21 éves gyerek, akit multkor már sikerült megnyugtatnia, hogy nincs limfómája. Azóta nyugodt is voltam, nem is izzadtam le éjjelente. Viszont pár napja ismételten leizzadva ébredtem fel, és ezt gondolom már nem lehet "betudni" egy betegségből való felépülés tünetei közé, mert már majdnem egy hónapja hogy nem vagyok beteg: (előtte hosszasan köhögtem). Sikerült ismét bepánikolnom, keresem magamon a nyirokcsomókat, hogy van e valamelyik megnagyobbodva, de azt se tudom, hogy azt észrevenném e esetleg vagy sem. Most pedig épp minden a sínen lenne mert találtam egy munkát, amit sikerült betanulnom (recepciós leszek egy étteremben ), és be fogok tudni költözni pestre és, egyetem mellett is tudok dolgozni. Erre teljesen szorongok, hogy limfómám van. MOst is ment valamiért a hasam és ilyenkor megint csak arra tudok gondolni, hogy valami komoly bajom van. Holnap el fogok menni orvoshoz, de nem a háziorvosomhoz, mert ő még vérvételre sem küld el, hanem egy másik háziorvoshoz, és megkérem, hogy hadd járjak hozzá, és akarok csináltatni, egy laborvizsgálatot, hogy derüljön ki, ha van valami bajom...természetesen nagyon félek, hogy kiderül valami. Nem akarom a következő évemet úgy kezdeni az egyetemen, hogy szorongok. Amúgy nem vagyok egy magambaforudló gyerek, normális fiatal vagyok, gitározok, együttesbe játszok, 3 és fél éve van barántőm és nagyon jól végzem az egyetemet is...jelenleg ez az egy dolog van az életemben ( ez a fránya hipochondria ) amit nem bírok leküzdeni, Doktor Úr szerint ha limfómám lenne anak sokkal egyértelműbb jelei lennének? Lemehetek így egy másik háziorvoshoz, hogy ő kezeljen engem? Elnézést, hogy megint zavartam, ha csak egy sort is ír, már örülni fogok neki!
    Előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Drága Barátom !

    Hidd el nincs lymphomád sőt a közelében sem vagy. A tünet rendszeres és proffuz izzadással, nagyfoku gyengeséggel, fáradékonysággal jár. Mindenkinek lehet hig széklete, akár többször is, beteggség nélkül. Mindenki izzadhat éjjel, akár többször is baj nélkül. A nyirokcsomók meg akkorák lesznek, hogy nem lehet nem tapintani. Szóval verd már ki a fejedből ezt a hülyeséget. Éld már rendesen az életed és élvezd a sikereidet. Ne akarj már beteg lenni egészségesen ! Legszívesebben fenéken billentenélek emiatt a sok sületlenség miatt. De inkább szeretettel és barátsággal üdvözöllek ! Szia !

  • Tisztelt Doktor Úr! Nagyon nagy kérdésem lenne. 2 hónappal agyinfarktusom volt és a gyomorpanaszaim…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Nagyon nagy kérdésem lenne. 2 hónappal agyinfarktusom volt és a gyomorpanaszaim miatt Plagrel 75 mg-os tablettát is kaptam. Ma elvágtam a kezem és legnagyobb meglepetésemre nagyon hamar elállt a vérzés. Túlságosan hamar.
    Nem értem, hiszen a Plagrel váralvadásgátló....
    Nem tudom, véd-e ez a gyógyszer engem az újabb eseménytől? Mit tanácsol?

    Válaszát előre is köszönöm: Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Igen, biztos hogy véd, mert ez nem olyan alvadásgátló, ami mellett nem alvad a vére. Egyes embereknél picit lassítja, de másoknál semmi sem érzékelhető. Ennek ellenére én agyi katasztrófa esetén az AsAxantin adását szoktam javasolni. Ebben a betegségben ez jobban beválik, mint a Plagrel.

  • Tiszetelt Doktor Úr! Az Ön egyik betege vagyok, idén Februárban jártam Önnél, valami két bigyusz…

    Tiszetelt Doktor Úr!

    Az Ön egyik betege vagyok, idén Februárban jártam Önnél, valami két bigyusz van a szivemben amik zavarják egymást ettől sok az extrám. Jelenleg egész jól elvagyok szedem a carvediliol 12,5-öt és a panangint, csak ritkán zavarnak az extráim, bár még mindig egyenletlenül ver a szivem. Azt szeretném megkérdezni, hogy kb mennyi idő múlva kellene Önnél jelentkeznem valami vizsgálatra, kontrollra, stb? Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel: István

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves István

    Ha jól van és nincs panasza, egyéb betegsége és 40 év alatt van akkor 2 évente elég ha jön. Ha 50 feletti akkor évente várom. Ha 40-50 közötti másfél évente.

  • Elnézést! Úgy látszik a fáradtság feledékenységgel is társul. Az ANA vizsgálatra krónikus csalánkiütéseim…

    Elnézést!
    Úgy látszik a fáradtság feledékenységgel is társul.
    Az ANA vizsgálatra krónikus csalánkiütéseim kivizsgálása miatt került sor. Csalánkiütéseim már 7 hónapja napi rendszerességgel(mindig reggelre) megjelennek. Rengeteg orvosnál voltam már sok kivizsgáláson és most végre találtak valamit, mégpedig az ANA teszt pozitív lett.
    Köszönettel:
    egy 22 éves orvostanhallgató

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Még mindig ugyan az a véleményem. Kedves kollégám nehogy nekem most eldiagnosztizáld az életed ! Nincs akkora baj, küzdjél és harcolj ! Meg tudod csinálni ! Már csak két év vagy mit tudom én mennyi ! De most már túl vagy a nehezén az biztos ! Nehogy nekem most sokalj be !

  • Tisztelt Doktor úr! Eszembe jutott, hogy meg kellene említenem azt is, hogy koncentrációm sem…

    Tisztelt Doktor úr!
    Eszembe jutott, hogy meg kellene említenem azt is, hogy koncentrációm sem a régi, koncentrációs gondjaim is vannak.
    Köszönettel:

    egy 22 éves orvostanhallgató

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Semmit nem változtattál a véleményemen !

  • Tisztelt Doktor úr! Már 7 hónapja kűzdök állandó fáradtsággal. Reggel nehezen kelek fel, és…

    Tisztelt Doktor úr!
    Már 7 hónapja kűzdök állandó fáradtsággal. Reggel nehezen kelek fel, és délután mindig le kell feküdnöm aludni, hogy estéig kibírjam a napot. Minden kisebb dolog elvégzése is nagy erőfeszítésembe kerül(pl. elmenni élelmiszerboltba). Béta blokkolókat szedtem 3 évig magas pulzusszám miatt, de most elhagytam a Huma-Pronolt, mert nagy gondot jelentett napi 3 szemet bevenni, meg úgyis csak tüneti szer. 7 hónappal ezelőtt a kollégiumban idegileg kikészültem, erre is gyanakszom. Lehetséges, hogy krónikus fáradtság szindrómáról van szó? Nemrég azt vették észre, hogy az antinukleáris antitestek száma a véremben emelkedett(ANA:3,9%). További immunológiai vizsgálatokra rendeltek jövő héten. Lehet, hogy a probléma autoimmun eredetű.
    Emellett szedek pszichiátriai gyógyszereket is alvásra, depresszióra, kényszerre.
    A Doktor úr mit tetszik javasolni, mert tudom, hogy ilyen állapotban nem tudom folytatni az egyetemet.
    Köszönettel:

    egy 22 éves orvostanhallgató

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Drága Kollégám ! Nehogymár feladd a kapuban ! Egy kicsit kapd össze magad, sportolj élj egészségesen. A tanulás nem azt jelenti, hogy éjjel - nappal a könyv mellett kell lenned. Azt jelenti értsd mit csinálsz és miért ! Minek neked az antidepresszáns ! Nagy terhelésnek, szorongásnak, izgalmaknak vagy kitéve, de ezt miért nem mozgással és jó kedvű időtöltéssel, csajozással - vagy pasizással töltöd ki. Ha odakerültél a fejedben van gogyé, tanulni, meg annyit kell, amennyi a dolgok megértéséhez, biztos kezeléséhez kell. Ne legyél bolond, olyan szép ez az élet !
    Az ANA pozitivitást ki kell vizsgálni, annak van fáradságérzéssel járó tünete. Ha ez a baj, akkor meg lehet rajta segíteni. Ne cseszd most el az életed ! Gyerünk ! Rázd meg magad aztán hajrá !

  • Tisztelt Doktor Úr!
    49 éves nő vagyok.
    1996 óta van ismert és kezelt magas vérnyomásom, szívritmuszavarom.
    Betaloc Zok tablettát szedek.
    Néhány hónappal a kezelés megkezdése után fokozatosan kialakuló és azóta állandó fülzúgásom van. Kezdetben nagyon sok problémát… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Nem tudok olyan betegséget mondani, amit nem vizsgáltak önnél. Betaoc Zok tapasztalataim szerint nem okoz ilyen tünetet. Viszont közismert dolog hogyha a belsőfület ellátó kis artérián keringési… Még több

  • kedves doki.mar reg nem irtam onnek , hiszen mikor ki derult hogy mitralis prolapsuszom van sikerult…

    kedves doki.mar reg nem irtam onnek , hiszen mikor ki derult hogy mitralis prolapsuszom van sikerult meg nyugtasson , es egyutt eltem az extrakkal amik mostanaba mar eleg ritkan jonnek elol.Viszon egy ideje kb 2 3 honapja ujjab ijeszto dolgok tortenek velem.fekves kozben legfejjeb , de nem csak erzem azt ahogy erosen ver a szivem , bal oldalamon egyaltalan nem tudok fekudni vagy el aludni hiszen kopog a parna anyira erosen erzem eszt a sziv verest.el telt egy ev az utolso sziv kivizsgalasoktol .24 evs ferfi vagyok aktivan focizok sportolok , nem mondhatnam aszt hogy faraddekony vagyok vagy mas problemakkal kuszkodok.De meg ijeszt ez a heves sziv veres , lehet e ez az mps emtol , vagy aszt javasolja hogy ki kene eszt vizsgaltatni.Kontrolra a tavaly aszt montak csak masfel evente van szukseg , de elegge be panikolok ettol az eros sziv verestol

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Pedig semmi oka sincs rá, mert ez nem szervi eredetü tünet. A fokozott érzékelés felfokozott idegállapot, vagy pánik jele. Ez nem igényel kardiológiai kivizsgálást.

  • meddig tart az enyhe, ’s meddig a súlyos nikotinmérgezés? köszönöm

    meddig tart az enyhe, ’s meddig a súlyos nikotinmérgezés?

    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Előbbi pár napig. Utobbi kórházi kezelést igényel és azzal együtt is több hétig.

  • Szép napot Doktor úr! Ön szerint a szisztolés és a diasztolés vérnyomás közti jelentős különbség…

    Szép napot Doktor úr!
    Ön szerint a szisztolés és a diasztolés vérnyomás közti jelentős különbség normálisnak mondtható? Mire utalhat az alacsony diasztolés érték? pl:49-65Hgmm ami mellett 130-as szisztolés érték mutatkozik. Jelent ez veszélyt számomra és lehet-e szívbetegség előjele? mert folyamatosan fáradtság és álmosság gyötör. emellett csökkent a koncentrációképességem is. Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel: Csaba

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Nem tekintehető normálisnak. Általában akkor ilyen alacsony ha aorta billentyü betegség, súlyos érelmeszesedés, csökkent perifériás ellenállás, vagy fizikai terhelés lép fel. Azt viszont tudni kell, hogy a helytelen felhelyezett mandzsetta is adhat ilyen értékeket. Célszerű kardiológus vizsgálatát kérni, ha valami bizonytalan.

  • Tiszelt dr úr! 55 éves nő vagyok,1 éve kezelnek mélyvénás trombózissal,3 napja nagyon bedagadt…

    Tiszelt dr úr!
    55 éves nő vagyok,1 éve kezelnek mélyvénás trombózissal,3 napja nagyon bedagadt a lábam,és fájt mind 2.
    Ma este ugy éreztem mintha hasmenés jött volna rám leültem a wc,re és csomó vér jött ki belőlem,friss nem alvadt. mi lehet a baj

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Bélvérzés esetén haladéktalanul a sebészeti ügyeletre kell menni. Kérem haladéktalanul forduljon gastroenterológushoz ha még nem tette !

  • Tisztelt Doktor Úr! 21 éves nő vagyok. Mellkas röntgen eredményem azt írja: A jobb szív-rekesz…

    Tisztelt Doktor Úr!

    21 éves nő vagyok.
    Mellkas röntgen eredményem azt írja: A jobb szív-rekesz szögletben a hilus pólusával összefüggő árnyéktöbblet van.
    Szeretném megtudni hogy ez mit jelent????
    Köszönöm!
    Veronika.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Ez bizony CT vizsgálattal meg kell tudni hol van, milyen kiterjedésü, hogy viszonyul a környezethez. Sokminden lehet és nem feltétlen rossz dolog,de lehet az is. Mielőbb tisztázni kell !

  • gyermekem lejárt szavatosságú joghurtot fogyasztott,amit csak később vettem észre,lesz e vmilyen…

    gyermekem lejárt szavatosságú joghurtot fogyasztott,amit csak később vettem észre,lesz e vmilyen problémája?köszönöm.tisztelettel egy aggódó édesanya.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Kérdező

    Nem lesz semmi baj, mert ha lejárt a szavatosság az még nem jelenti azt, hogy rossz a joghurt. Csak megromolhat. Ezért kell kivonni. Szóval ha a gyereknek nincs baja felejtse el, csak tanuljon belőle !

  • Kedves Doktor úr! Szeretném kikérni a véleményét a következővel kapcsolatban. Olvastam egy…

    Kedves Doktor úr!

    Szeretném kikérni a véleményét a következővel kapcsolatban.
    Olvastam egy miniszteri ajánlást a kamrai extrákkal kapcsolatban. Azt írja, hogy ezek ált. organikus szívbetegséghez kapcsolódnak, gyógyszert az életkilátások javítására adnak. Én színültig vagyok VES-ekkel, de tudtommal Mitr. prolapsusom van "csak". Idáig úgy tudtam, hogy az MP nem organikus szívbetegség. Most akkor micsoda? Mire számíhatok? Kitört rajtam a frász.

    Köszönöm, Liza

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Jaj ! Ne törjön ki ! A mitralis prolapsus egy diszkrét fejlődési rendellenesség és nem betegség. Nem kell kezelni az extrákat, főleg ha nincs panaszod.

  • T. dr úr !! Tegnap este nagyon megijedtem,mert a 4 éves kisfiam hírtelen rosszul lett, ilyen…

    T. dr úr !! Tegnap este nagyon megijedtem,mert a 4 éves kisfiam hírtelen rosszul lett, ilyen még nem volt nála, bicikliztünk egy negyed órát,ő hátul ült,aztán játszottak a testvérével ott körülöttünk,amíg én beszélgettem valakivel,és oda jött szólni ,hogy nagyon rosszul van,és annyira el volt fehéredve ,még a szája is,én nagyon megijedtem,bevittem az ügyeletre, igazából nem derült ki,hogy mitől volt,amikor haza értünk hányt is,aztán azóta jól van. de az ügyeletes orvos azt mondta ,hogy vigyem majd el kardiológiára,ha sportolni szeretne,/mert ősztől jár majd focizni/ hogy azért vigyem el ,mert systoles zörejt hall nála. ma voltunk a házi orvosnál is,aki viszont semmit nem hallott a gyereknél. most akkor ön szerint el kell vinnem vagy nem ? Móni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Moni

    Az elfehéredés az émelygés, hányiger - hányás, vagyis hasi dolgok előjele. Hányt, megkönnyebbült ez a tézist alá is támasztja.
    Másrészt viszont ha a fiát sportolni adja, előtte bizony nem árt, ha egy zörej ehetőségét pontossan tisztázzák. Kérjen véleményt a kardiológustól hogy viheti-e a gyereket sportolni ?

  • Még egy az előbbről kimaradt elnézést... Szedhetem-e ezt a Cardurát az esti szokásos 2mg Rivotril…

    Még egy az előbbről kimaradt elnézést...

    Szedhetem-e ezt a Cardurát az esti szokásos 2mg Rivotril tablettával együtt? Sajnos azt is szedem, pedig még 29 vagyok csak.

    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Nyugodtan szedheti együtt a két szert. És éljen egy kicsit egészségesebben. Sportoljon. No cigi és no alkohol ! Jobb igy, mint minden következmény ellen gyógyszert szedni !

  • Üdvözlöm Doktor úr ! A kérdésem a következő: A vérnyomásom nagyon magas, főleg a reggeli,…

    Üdvözlöm Doktor úr !

    A kérdésem a következő:

    A vérnyomásom nagyon magas, főleg a reggeli, illetve a hajnali órákban ( 180-190/100 ) ilyenkor nagyon nyugtalanul alszom, illetve van ,hogy arra ébredek, hogy nem ver szabályosan a szívem. ( Extrsystole ? )
    1.Ez lehet a magas vérnyomástól?
    Korábban már voltam kivizsgáláson , akkor nem volt semmi gond, csak mitr. prolapsust állapítottak meg. Erre kaptam Nebiletet, de úgy tudom, hogy ez nem jó a magas vérnyomásra.
    Elég stresszes életet élek, de korábban sportoltam így a nyugalmi pulzusom régebben is elég alacsony volt (45 körüli reggel ). Most a doktor felírt egy Cardura nevezetű gyógyszert estére. Kérdésem, hogy ez mennyire hatékony a problémámra? Nem lesz e tőle még alacsonyabb a nyugalmi pulzusom? Így is elég alacsony a Nebilet miatt, meg az előtt is az volt. Biztonságos-e ez a gyógyszer? A mellékletben sok ilyesztőt írtak, mennyire kell ezeket komolyan venni?
    Csökkeni fog-e a vérnyomásommal együtt az extrák száma is?
    Elnézést a sok kérdésért.
    Üdvözlettel:

    Ervin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Ervin

    Most olyat kérdezett tőlem, mintha azt kellene megmondanom, hogy a tálon gőzölgő, jól kinéző étel milyen ízű, érdemes -e belőle szedni ?
    A vérnyomása magas és azt valamilyen készítménnyel kezelni kell. Ki kell próbálni a Cardurát és ha beválik szedni kell tartósan, ha nem jó akkor keresni kell egy másik vérnyomás csökkentőt.
    A magas vérnyomás bizony panaszokat okoz és azok bármilyen formában jelentkezhetnek és a gyógyszerek szedése mellett elmúlnak.
    A Nebilet jó vérnyomáscsökkentő. De ha reggel veszi be másnap reggelre már nincs hatása. Ezért érdemes megpróbálni adagját felezve, reggel és este /2x1/2 tbl/ bevenni !

  • Tisztelt Doktor úr ! Azt szeretném megkérdezni,hogy a gyerekeim vércsoportját,hogyan tudnám…

    Tisztelt Doktor úr ! Azt szeretném megkérdezni,hogy a gyerekeim vércsoportját,hogyan tudnám meg,hogy melyiknek milyen.Egy sima vérvételnél lehet kérni,hogy azt is határozzák meg? Móni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Elvben ezt a születéskor meghatározzák, a gyermek zárójelentésén szerepelni kellene. De ha nem, szerintem a gyermekorvosától kérheti annak vizsgálatát.

  • Kedves Dokikám! Most se magam miatt írok,én viselem a család sorsát a szívemen :) Most az ex…

    Kedves Dokikám!
    Most se magam miatt írok,én viselem a család sorsát a szívemen :)
    Most az ex férjecskémmel kapcsolatban írok,tegnap mutatta,hogy kinött a nyelvén egy fehér valami,olyan mintha étel maradék lett volna,de nem lehet leszedni,körülötte meg piros pöttyök,azt mondta azok már ott voltak,csak az a fehér valami nem....szerinted mi lehet ez???(candida,fekély,HPV stb.???)
    Köszönöm válaszod az ő nevében!Puszillak

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Igy nem lehet memondani mi az. Ezért bizony jó lenne szájsebészetre menni ott segítenek és meg is tudják mondani mi ez.

  • T. Cím!

    Kemoterápiás kezelés alatt kaptm a Xeloda nevű gyógyszert és naponta adtam magamnak a Fraxiparin nevű inj. Most voltam vérvételen és a kezelőorvosom szerint rossz lett a vékép, ezért a telefonos megbeszélés értelmében a fent említett gyógyszerket abba kellett hagynom.Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    A Fraxiparint a vérrőg képződés ellen adjuk. Mivel alvadásgátló hatásu szer, bizony a vérzést fokozhatja gondolom ezért hagyták abba. A hirtelen elhagyása bizony járhat vérrög képződés elindulásával,… Még több

Szerző

Dr. Szemerédi Péter

belgyógyász, kardiológus