A betegek kérdései (10689)

  • Akkor a sulyemelest be fejezem.Doktor ur meg aszt szeretnem kerdezni hogy ezen kivul akar mijen…

    Akkor a sulyemelest be fejezem.Doktor ur meg aszt szeretnem kerdezni hogy ezen kivul akar mijen eroltetes tiltott e ? peldaul hazi munkak , kerti munkak , esetleg bele fer max fekvotamasz ? vagy miinden ami eroltetes tiltott ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Csak a sulyemelést kell befejezni ! A többi mehet !

  • Tisztelt doktor úr

    Magas a koleszterin szintem, fél éve mentem orvoshoz akkor derült ki. Gyógyszerrel sikerült lehúzni, de mivel nem jól reagáltam le a gyógyszert ajálták ne szedjem. Diétázom fogytam is mozgok is még most újra 9,5 a koleszerinszintem 9,8 volt januárban.
    Azt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Én azt javasolom probálja meg az Inegy 10/40 mg-t. A fejfájás és szédülés nem a magas lipidektől van. A gyógyszert ha elkezdi nem szabad abbahagyni.

  • Tisztelt Doktor Úr! Kellemetlen problémával fordulnék Önhöz! Visszatérő gondom, hogy általában…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Kellemetlen problémával fordulnék Önhöz! Visszatérő gondom,
    hogy általában esténként, vacsora után sok és erősen bűzös bélgázaim vannak,
    melyek sok problémát okoznak! Nem érzek más semmilyen panaszt! Reflux
    betegségre jelenleg is gyógyszereket szedek, ha ez számít. A panaszom időről
    időre jön elő. Gyógyteákat próbáltam keresni, de csak olyanokat találtam
    melyek felvúvódás esetén segítik a bélgáz képződést amire már nincs szükségem!
    Még orvoshoz fordulni is kellemetlen ilyen panaszokkal, pedig a problémám már
    nagyon hosszú ideje visszatérő gondom. Az aktív szén valóban csökkenti a
    bélgázokat? A kellemetlen erős szag a lagzavaróbb!
    Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: egy olvasója.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    A bélgáz a tápanyagból az emésztés során felszabaduló gázokból jön. Segíteni rajta ugy lekhet, hogy egyrészt emésztés elősegítő szereket alkalmazunk, másrészt minden étkezés után 2-3 Espumisan gyöngyöt is vegyen be. Javítani fog.

  • Drága Angel dr ur! Nem kaptam választ a kérdésemre::(( mi az a ulcus? enyén látható? ja és fontos…

    Drága Angel dr ur! Nem kaptam választ a kérdésemre::(( mi az a ulcus? enyén látható? ja és fontos kérdés! van egy fogam ami szétört szilánkokra... most is érzékeny vérzik meg gennyes most megyek vele dokihoz elég rég óta halogattam... ugye még véletlenül se huzodhat fel az agyamba a geny? Mert ezt halodttam .. hogy valaki e miatt halt meg... jézus::((( om...mert nincs lázam és tisztán ntartom de azért fáj ám....és igen csunya..puszilom Noni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Enyhe ulcus nincs. Ha lenne is, akkor is kezelhető. De szerintem nincs. A fogat rendbe kell tenni, no nem azért mert agytályogot kap, hanem azért, mert fájdalmas és kellemetlen szájszagot és rossz közérzetet okoz.
    Puszika !

  • Kedves Doktor Úr! Köszönöm válaszát, és az ötleteket. A teljes vérkép vizsgálat során a TSH-t…

    Kedves Doktor Úr!

    Köszönöm válaszát, és az ötleteket.
    A teljes vérkép vizsgálat során a TSH-t is nézték, értéke 0,7820. A jó érték ellenére is kell pajzsmirigy-problémára gondolni?
    Kávét egyáltalán nem fogyasztok, teát csak ritkán.
    Marad a góckutatás? Arról tudok, hogy egy korábbi gyökérkezelés során a tű hegye beletört a gyökércsatornába, a fogorvos akkor figyelmeztetett, hogy tudjak róla, ez egy góc.
    Egyéb szervi bajomról egy elég nagy méretű méhmiómán kívűl nem tudok.
    A laborlelet szerint a süllyedés 7 mm/óra, C reaktív fehérje kevesebb, mint 1, anti-streptolizin titer 105. A családorvos azt mondta, hogy, ha ezek az értékek nem lennének jók, az utalna valamilyen gyulladásra a szervezetben. Tulajdonképpen a 6-os vércukorértéket kivéve teljesen jó a vérkép:) Ennek ellenére lehet góc?
    Köszönöm a tanácsait, és, hogy segít utánajárni, de egyre furcsábban érzem magam, az állatorvosi ló esete, akárhova megyek, negatív lelettel jövök ki (tudom, hogy ez jó!), viszont a tünetek továbbra is megvannak és szaporodnak:(

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    A pajzsmirigy kivizsgálás azért dukál, nyaki UH és T3-T4 meghatározás is javasolt. A fogászati góc tisztázandó, a myoma miatt pedig Se Fe - vashiány tisztázása mérlegelendő.

  • Ma már nem is kérdezősködöm tovább.Kellő álomport szórtál felém és kívánok jó éjt! Krisz

    Ma már nem is kérdezősködöm tovább.Kellő álomport szórtál felém és kívánok jó éjt!
    Krisz

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Na akkor álmodj szépeket !

  • És ha ez veleszületett,akkor ezt nem lehetett volna már gyermekkorban kezelni?Vagy akkor nem…

    És ha ez veleszületett,akkor ezt nem lehetett volna már gyermekkorban kezelni?Vagy akkor nem produkál tüneteket?Végtére is mitől mutatkozik meg és jelent kisebb-nagyobb zűröket az életünkben ez a csálé billentyű?
    Mitől kezd el "működni?
    Krisz

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Helytelen életvitel, stress, kávé-tea, dohányzás okozta extra hívja elő a panaszokat.

  • Kedves Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát!Ön egy kincs!-Nem tudom,hogy győzi a sok levélre…

    Kedves Doktor Úr!

    Köszönöm gyors válaszát!Ön egy kincs!-Nem tudom,hogy győzi a sok levélre válaszolni,és önzetlen segítséget nyújtani mindenkinek!Igenis,óriási segítség!Én most már megfogadom a tanácsát,és elhagyom a gyógyszert.2-3 hét múlva 24 órás vérnyomásmérés,és azt hiszem,minden rendben lesz...
    Üdvözlettel,
    Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Örülök ha segítettem.

  • És ha ez veleszületett,akkor ezt nem lehetett volna már gyermekkorban kezelni?Vagy akkor nem…

    És ha ez veleszületett,akkor ezt nem lehetett volna már gyermekkorban kezelni?Vagy akkor nem produkál tüneteket?Végtére is mitől mutatkozik meg és jelent kisebb-nagyobb zűröket az életünkben ez a csálé billentyű?
    Mitől kezd el "működni?
    Krisz

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    99.8 %-ban nem okoz panaszt és tünetet egész élet során. Miért kellene kezelni ?
    Elsősorban a lüke életvitel, sok stress, kávé-tea provokálta extrák miatt kezdődnek a panaszok. Ha az ember "megszelidül" és sportol, ezek a panaszok is megszünhetnek. Nagyon ritka, hogy a billentyü később szívmüködési problémát okozzon.

  • Kedves Doktor Ur! A nehezlegzes, bizserges a torokban es szegycsont mogott valamint fejfajas…

    Kedves Doktor Ur!
    A nehezlegzes, bizserges a torokban es szegycsont mogott valamint fejfajas lehetnek szivproblema tunetei? Vagy pl aorta es egyaltalan erek allapotara utalo jel lehet-e?
    Meg valami: ha a Holter vizsgalat negativ, az meg nem jelenti azt, h nincs szivproblema, nem igaz?
    nagyon koszonom! tudom, h faraszto kerdesek, de nekem sokat szamit.
    Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Az említett panaszok nem jellegzetes szívpanaszok, inkább felsőléguti hurutra gondolnék. Holter negativitás esetén lehet szívbetegsége valakinek.

  • Kedves Péter! Ez az MPS a mitralis prolapsus,ugye? Ez mitől alakul ki?Valaminek a következtében?Kortól…

    Kedves Péter!
    Ez az MPS a mitralis prolapsus,ugye?
    Ez mitől alakul ki?Valaminek a következtében?Kortól függő?
    Puszi: Krisz

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Igen. A rövidités Mitralsi Prolapsus Syndroma /MPS/ jelzése. Oka ismeretlen egyesek egy kicsit csálén álló billenyüvel születnek. Az már ott van megszületéskor is csak nem szokták nézni. Ennyi.

  • Doktor ur , egy kis biznytalansagban szenvedek mostansag.nem reg kardilogusnal kotottem ki aki…

    Doktor ur , egy kis biznytalansagban szenvedek mostansag.nem reg kardilogusnal kotottem ki aki elso foku mitralis insuficientziat alapitott , mitralis prolapsus gyenge regurgitacioval .Tuneteim azon kivul hogy mikor streszes idoszakokba vagyok akkor erzek egy egy nagyobb sziv dobbanast , mint ha fel borulna a sziv ritmus es egy nagyobbat verr, de aztan ujra normalisan .Neha be panikolo ettol de mar meg szoktam.Az lenne a kerdesem hogy evvel a betegsegel mehet e tovabb a test epites , esetleg picit enyhebenn , mert a doktor ur nem mondott ijesmirol semmit hogy nem szabadna csinalnom eszt vagy aszt , es nem akarnam hogy ez a prolapsus tovabb romoljon vagy v mi komoljab legyen belole ha fojtatnam a test epitest.koszonom elore is a valaszat

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Sulyemelés tilos ! Gépezni lehet óvatosan. Dinamikus mozgás lenne inkább jó sportnak. Abból viszont bármi lehet. Pánikolni nem kell, a szívdobogás-dobbanás ennek a billentyüeltérésnek velejárója. Nem kell bepánikolni tőle !

  • Kedves Péter! Május 23.óta szedem (tanácsodra) a fél-fél Betaloc Zokot és a Panangint a sok…

    Kedves Péter!
    Május 23.óta szedem (tanácsodra) a fél-fél Betaloc Zokot és a Panangint a sok extra miatt.Mára elmondhatom,hogy nappal kevés a bedobbanás,este azért akad párszor.És nem társul annyiszor a feszültség sem.Azt szeretném tőled kérdezni,hogy maradjon az "adag" vagy csökkentsem?A vérnyomásom nem volt sosem magas,inkább alacsony (90/60 vagy 115/70-ez a magasabb kategória nálam).
    Tornázom heti 2x (aerobic),meg a sok kerti munka a telkünkön.
    Szép estét!
    Krisz

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Egyelőre, 1-2 hónapig maradjon minden igy. Ha a melegben a vérnyomás lejebb menne bő folyadékpótlás, de gyógyszeradag akkor is maradjon. 2-3 hónap mulva, ha semmi panaszod nincs elgondolkozunk a csökkentésen. Egyelőre nem !

    Sok puszit, jó egészséget és menjen a munka ezerrel !

  • Drága Angel dr úr! a kérdésem elég fura lenne .. ma erős paprikát ettem de utána kissé fullasztó…

    Drága Angel dr úr! a kérdésem elég fura lenne .. ma erős paprikát ettem de utána kissé fullasztó érzésem volt... meg elötte való nap is edttem de akkor is ezt éreztem::((remélem nem allergiás reakció már máskor is edttem erös paprikát és semmi bajom nem volt::((( nem értem remélem semmi gond nincs csak ezt is beképzelem::))És lenne még egy kérdésem:anno voltam nyomor vizsgálaton.. ahol kontraszt ag itattak meg velem ott azt mondtták ennyhe ulcus látható,?ez veszélyes?mit jelent?azt tuidom milyen a reflux de nekem nem fáj a szegxcsontnál és nem fáj a gyomromnál és nem érzek égő fájdalmat csak büfizek... meg néha felfudom ...nagyon félek nehogy sulysabbá váljon azt észre veszem? milyen jelei vannak?elöre is köszönöm Noémi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Nincs semmi baj. Kerülni kell azt, amit az ember nem bír. Semmi egyéb teendő nincs. Puszilom.

  • Tisztelt Doktor Úr! Kivételesen nem magam, hanem az öcsém (22 éves) miatt írok Önnek. Kérem…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Kivételesen nem magam, hanem az öcsém (22 éves) miatt írok Önnek. Kérem adjon tanácsot.
    A tesóm tavaly többször volt rosszul, szédült, mellkasfájdalma volt, zsibbadt a bal oldala. A hétvégén focizott és egyszer fölugrott fejelni, amikor úgy érezte bent rekedt a levegő, majd heves szívdobogása lett, hányt, ami később magától elmúlt.
    Eszünkbe jutott, hogy kisebb korában volt egy műtétje, ami közben rosszul lett és szívproblémája volt. Elővettük a leletét, ami 8 évvel ezelőtti és az alábbiak voltak rajta:
    Műtét alatt pontosan nem leírt tachykard ritmuszavart észleltek, majd ezután aneszteziológus szerint jobb Tawara szár blokk alakult ki.
    EKG: tegnap déli görbén sr PQ: 0.08, QRS 0.10, alfaszög elektródacsere miatt nem állapítható meg. I, II, AVL, AVF, V2-6 delta hullám, V2-V6 sekély neg. T.
    Ma reggeli görbén sr QRS 0.16 bal Tawara szár blokk, szekunder ST-T eltérések.
    Vélemény: Wolf-Parkinson-White syndroma, bal Tawara szár blokk.

    Kérdésem, hogy ez mennyire veszélyes betegség? Mit csináljak a gyerkőccel? Orvost látni nem akar :(( pedig szerintem jó lenne, mert ugyebár haverok, buli, pia, cigi, pihenés semmi. Mellette focizik, időnként kondizik, de ha jól tudom, ezek se ajánlottak.

    Köszönettel:

    Lilla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Lilla

    A fiatal urat ilyen előzmények után haladéktalanul Gottségen Országos Kardiológiai Intézetbe, vagy SOTE Kardiovasculáris Klinikára vagy az Országos Gyógyitézeti Központba kellene irányítani kivizsgálás végett. Sulyos ritmuszavarokat és akár hirtelen szívhalált okozhatnak az ilyen tipusu elváltozások. Ezeket ki kell vizsgálni és ha fennállnak meg szüntetni őket. Ne hallgasson a fiatal úrra, tessék kézen fogni és elvinni.

  • Tisztelt Dr. Úr! 45 éves nő vagyok, kb. 8 éve kezelnek ilyen-olyan különböző betegségek tüneteivel.…

    Tisztelt Dr. Úr!
    45 éves nő vagyok, kb. 8 éve kezelnek ilyen-olyan különböző betegségek tüneteivel. Az eddigi diagnózisaim: Urticaria allergica, Nem differenciált autoimmun syndroma, Thrombosis venae profundae, Reflux oesophagitis, Poliyarthritis, Tensiós típusú fejfájás, Perifériás érbetegség, Egyéb bőrre lokalizált vasculisitisek, Irritabilis bél syndroma hasmenés nélkül, Külső aranyaerek egyéb szövődményekkel. Ezek mellett Leiden homozigota mutációról már évek óta tudok.
    8 évig nem mutattak ki vérvételkor semmit az autoantitestek vizsgálatakor. A legutóbbinál Ena eat.: 27,50 U/ml (0.0-8.0), SS-A: 42,5 U/ml (0.0-10.0). Mivel a kezelőorvosommal csak a jövő hónapban fogok tudni találkozni, addig meg csak idegeskedem miatta, hogy ez most mi lehet, (egyébként is elég nyűgös vagyok mostanában, már a gyógyszerek sem igazán segítenek (Medrol, Citoxan, Movalis, Qamatel, Xanax, Meteospazmil, Syncumar, Alusulin, kúp, Kaldyum, stb.). ezért arra kérném tisztelettel, ha válaszolna, mégis kb. mire számíthatok?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Ezek bizony autoimmun betegség jelei. Olyan ellenanyagot sikerült kimutatni ami bizonyos saját szöveti alkotók ellen képződik. Tehát ez igazolja az autoimmun eredetet, de a közelebbi meghatározását a szakorvos dönti el. Ez ugy szokott történni, hogy különböző tünetcsoportok meglétének-hiányának segítségével besorolják egy kórképbeés annak megfelelő kiegészítést - therápiás kombinácót fog kapni.

  • Üdv Doktor Úr! Gyógyszerrel kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni. Apukámmal kapcsolatban…

    Üdv Doktor Úr!

    Gyógyszerrel kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni. Apukámmal kapcsolatban kérdeztem (kezdődő májcirrózist írt), és mivel a háziorvosunk nem javasolt semmit, utánanéztem milyen gyógyszert lehetne esetleg ami segít egy kicsit a regenerálásban. A Hegrimarin kapszulát kimondottan toxikus májkárosodás, krónikus májgyulladás és májcirrózis betegségekre javasolják, recept nélkül lehet kapni. Gondolom ez nem árthat, ha a laborja is a májsérülést támasztja alá? A hepatitiszre még nem jött meg az eredmény.
    Egyébként úgy látom, hogy alakulgat. Diétázik, étvágya azért van és a széklete, vizelete is normalizálódott (ez utóbbi a vízhajtó miatt is biztosan). Kicsit gyengébb, de az utóbbi hetekben sokat pihent és hát az alkohol sem teszi most pirospozsgássá az arcát, így kicsit sápadtabb.
    Viszont köhög, és néha leizzad, de remélem ez nem függ össze az előbbiekkel. (Az én torkom is fáj pár napja).
    Köszönöm:)
    Gabi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Gabikám

    Az ilyen betegeknek nem nagyon érdemes májregenerálót adni. B vitamin komplexek, Verospiron, időszakos vizhajtás, laktulose és megfelelő étkezés tehet a legtöbbet.

  • Tisztelt Doktorur! Tinedzser vagyok meg,de kb.2-3 hete szinte minden nap faj a bal karom,tenyeremben…

    Tisztelt Doktorur!

    Tinedzser vagyok meg,de kb.2-3 hete szinte minden nap faj a bal karom,tenyeremben van egy pont amit ha masszerozok nagyon faj,illetve ami a legjobban aggaszt,hogy szurodik a bal oldalt a mellkasom.Elofordulhat,hogy ilyen fiatalon szivproblemaim lennenek?Vagy mi mastol lehet?( egy honapja szedek fogamzasgatlo tablettat,ennek koze lehet hozza?)Idovaltozas,front? Olvastam a szivreumarol is( eleg beteges vagyok a mandullaimmal)...a szivreumanak milyen tunetei vannak? A kedves doktorurnak mi a velemenye az esetemrol?
    a valaszat nagyon szepen koszonom elore is

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Tinédzser lányka

    Nem örülökneki, hogy már fogamzásgátlót szedsz, de te tudod. Biztos, hogy nem attól vagy rosszul, attól legfeljebb csak kiégett leszel 10 év mulva. Ezek a panaszok biztosan nem szíveredetüek és egy jó rheumatológushoz, vagy orthopaedushoz kellene fordulnod, mert biztos, hogy mozgásszervi eredetüek.
    Szívbetegség már a tünetek alapján is kizárható.

  • Mélyen tisztelt főorvos úr! Mit kell tennünk laikusként nekünk-hozzátartozóknak- szívinfarktus…

    Mélyen tisztelt főorvos úr!
    Mit kell tennünk laikusként nekünk-hozzátartozóknak- szívinfarktus esetén azonkívül, hogy hívjuk a mentőket?
    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Nyugalomba kell helyezni a kis beteget és nyugtatni, valamint a mentőket hívni. Fontos, hogy röviden, pontosan elmondani a tüneteket, pontos cimet és nevet kell a diszpécserrel közölni. No és nem megijedni, csak ha már minden lerendeződőtt akkor.

  • Nagyon köszönöm mindenképp jó persze,hozzád szeretném vinni őt!De nyugtass meg nagy baj nem lehet…

    Nagyon köszönöm mindenképp jó persze,hozzád szeretném vinni őt!De nyugtass meg nagy baj nem lehet a szívével,tudom,hogy nem vagy jós,sajnos nem tudhatod,de gondolom ha valami nagy szívbetegsége lenne akkor sokkal durvább előjelei lennének?!Azt mondta hogy úgy nincs panasza most csak az fél hogy megint rosszul lesz!Mindenképp szeretném ha augusztusra előjegyeznéd őt is és engem is egy teljes kardió vizsgálatra,engem azért,mert eddig fél évente vizsgáltak mivel betalokot szedtem,és utoljára februárba voltam,de csak akkor uh készült és mini terheléses ekg,és persze szeretnék megnyugodni,hogy jó orvos kezébe vagyok(végre)!Elörre is köszönöm és holnap mindenképp hívlak ezügyben,mikor hívhatlak?Puszillak és nagyon hálás vagyok!
    Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Drága Melinda 9-13 óra között. Ha nem érzs el mobilon is kereshetsz.

Szerző

Dr. Szemerédi Péter

belgyógyász, kardiológus