A betegek kérdései (10689)

  • Tisztelt Doktor Úr! Áprilisban töltöm a 23.életévemet.Ma 6napja,hogy bekerültem a klinikára…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Áprilisban töltöm a 23.életévemet.Ma 6napja,hogy bekerültem a klinikára trombózissal,ami a jobb lábszáramban(vádlimban) alakult ki.Ezt a levelet is a kórteremből írom,kihasználva a modern technikát.Szeretném az Ön véleményét is hallani,mit gondol mitől alakulhatott ki.?Köze lehet-e egy 2évvel ezelőtti daganatos betegséghez,illetve a chemo terápiához?Mennyi esély van rá,hogy a későbbiekben újra kialakul egy trombózis?Mi a véleménye a clexanról(elnézést,ha helytelenül írtam)?Van-e veszélye,hátránya ennek a vérhígitónak?Mire kell figyelnem a jövőben?Igaz-e hogy trombózis után orbáncos lehet az ember lába,ha igen mitől függ ennek kialakulása?Elnézést,hogy ennyi kérdéssel bombáztam,de kétségbe vagyok esve.Sok volt a betegségekből!
    Előre is köszönöm válaszait!Minden jót kívánok Önnek!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Kérdező !

    Ön igen korán kezdte a bajokat és ugy tünik nem is aprozza el. A daganatos betegségek és a kemotherápia bizony hajlamosítnak alvadási zavarokra és gyakran okoznak thrombosist. Ilyenkor aztán az szokott következni, hogy a thrombosis kezelése után élethossziglan tartó vérhigitó kezelést kezdenek, az újabb thrombosisok megelőzése végett. Erre a célra Syncumart szoktak adni a Clexan után. A Clexan kitünő készítmény és nem igényel ellenőrzést alkalmazása. Orbánc előfordulhat, de olyan ritka mint a fehér holló ! A thrombozisos láb mindig egy kicsit duzzadtabb marad, járkálás kapcsán dagadhat és fájhat is. Ezt hívják postthromboticus syndromának. A jövőben elsősorban arra kell figyelni, ha Syncumar kezelést kap és babát szeretne konzultálni kell a családorvossal hogyan alakitsák át a kezelést ezen időszak alatt. Figyelnie kell, milyen gyógyszereket szed és az összefér-e a Syncumarral. Fogamzásgátlót nem szedhet. Hosszu utazás, mozdulatlanság esetén gumirozott harisnyát kell viselnie mkét alsóvégtagján. Baleset és sürgős mütét eshetősége esetén, ha syncumart szed, tegyen egy papirt a táskájába, hogy vérhígítót szed. Hirtelen több dolog nem jut eszembe. Kérem kérdezzen, ha maradt tisztázatlan részlet !

  • tisztelt doktor úr ahogy igértem meg lesz az első eredményem azonnal jelentkezni fogok.egy hasi…

    tisztelt doktor úr ahogy igértem meg lesz az első eredményem azonnal jelentkezni fogok.egy hasi ultrahangon voltam az eredénye:hasi kismedencei uh vizsgálat. HEPAR nem nagyobb,homogén echoszerkezetű.az intrahepatikus epeutak nem tágabbak.cholecysta kőmentes ,fala szabályos.pancreas nem szélesebb,homogén szerkezetű.ren:szabályos alakúak,nagyságúak,szerkezetűek.üregrendszeri tágulat,kőreflexio nem észlelhető,mellékvesék régiója szabályos.lien:szabályos nagyságú szerkezetű. a kismedencékben kóros képlet nem azonosítható.az aorta látótérbe került szakasza nem tágabb.a vizsgált régióban megnagyobbodott nyirokcsomó vagy megvastagodott bélszakasz nem látható. vélemény: negatív vizsgálat. hát ennyi lenne,hétfőn megye a terheléses vizsgálatra ha megvan az eredmény azonnal keresem önt.lenne egy kérdésem miért kell a hasi uh a szív kivizsgálásához?előre is megköszönöm a válaszát,istelettel horváth-almaski erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Erika

    Várom a fejleményeket. A hasi Uh pedig azért kell, mert gyakran megtréfálhatja a doktort egy vesekő, epekő, hasnyálmirigy eltérés amit ilyenkor célszerü szintén kizárni. Én általában a szívkivizgálás után szoktam kérni, ha negativ a kardiológiai kivizsgálás. Ez izlés kérdése és fontos, hogy meglegyen.

  • Kedves Doktor Úr! 39 éves nő vagyok. Kb egy hónapja minden ébredéskor bedagadnak a felső szemhéjaim.…

    Kedves Doktor Úr!
    39 éves nő vagyok. Kb egy hónapja minden ébredéskor bedagadnak a felső szemhéjaim. Kb 3-4 óra hossza kell míg lelappad . Térdem, vádlim esténként bedagad és kb három négy napja úgy vettem észre hogy az arcom is püffedt, de testsúlyom nem változott. A körzeti orvos elküldött vérvételre, és kiderült hogy vérszegény vagyok ami lehet hogy vese eredetű, mert a vesénél is van valami eltérés. Nefrologiára 27-re kaptam időpontot . A kérdésem az lenne hogy a tisztítószerek okozhatnak-e ilyen eredetű problémákat. Már majdnem egy éve foglalkozom takarításssal, és ha egy kicsit több vegyszert használok , könnyezik a szemem folyik az orrom és bedagad mindenem. Egyébként is ekcémás a böröm a kézfejemen főleg a mosogatószertől. A derekam már hónapok óta fáj de az orvos szerint nem vese eredetű. Székletem vizeletem rendben van. Kb egy éve erős menstruációs vérzéseim vannak. 2009.02.09. vérvétel hemoglobin 82. Válaszát előre is köszönöm .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Kérdező !

    Az említett vérszegénység sulyosnak mondható. Sokminden okozhatja és mielőbb ki kellene vizsgálni. Én azt gondolom nem ártana, ha minél előbb kórházba kerülne ezzel a hemoglobin értékkel !

  • Kedves Dr úr!Nagyon szépen köszönöm a válaszát!csak az a baj,hogy evvel a problémával annyiszor…

    Kedves Dr úr!Nagyon szépen köszönöm a válaszát!csak az a baj,hogy evvel a problémával annyiszor voltam szakembernél,hogy teljesen hülyének néznek,mikor nem is találnak semmit,igy már altenatív gyógy módokkal próbálkozom!az ilyen ideg izom fájdalom káros lehet a szívre?Vagy ez nem a szívideg izom ugye?!Masszázs segíthet ezen a problémán?KöszönömMónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Mónika

    Az ideg-izom fájdalmak nem hatnak ki a szív müködésére. Masszázs, egyes alternativ gyógymodok kifejezetten segíthet !

  • Tiszetelt Doktor Úr! A üzemorvos pár hónappal ez előtt vette észre a pajzsnirigyem megnagyobodását.…

    Tiszetelt Doktor Úr!

    A üzemorvos pár hónappal ez előtt vette észre a pajzsnirigyem megnagyobodását. Ezt követően megnézték a TSH szintet, ami normális volt. UH-ra küldtek, ahol a következő eredméynt állapították meg. A pajzsmirigy mindkét lebenye, de leginkább a bal oldali kis fokbn megnagyobbodott, a jobb lebeny középső harmadában egy 4X8 mm-es részben szolid, részben cistosus képlet látható. A bal lebeny középső harmadában 24X10 mm-es kissé vasagabb falú, sűrű, benékő cistosus képlet látható, mekyben egy 5X6 mm-es fali növedéknek megfelelő szolid komponens figyelhető meg. Ugyancsak a bal lebenybe mediálisan egy 4X7 mm-es az előbbiekhez hasonló képlet látható. Mindkét oldalon apró meszesedés figyelhető meg. A nyálmirigyek szabályosak, a vizsgált nyaki régióban nyikrokcsomó nem mutatható ki.
    Endokrin ambulanciára, illetve izotóp vizsgálatra küldtek a továbbiakban. A Doktor Úr szerint ez mennyire súlyos, és mi a teendő ebben az esetben, ugyais csak áprilisra kaptam időpontot. Köszönettel: Egy fiatal lány.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Kérdező !

    Nyugi ! Semmi baj nincs, csak ezeket kicsit ki kel vizsgálni, hogy hogyan müködnek és később mire lehet számítani. Azt kell ilyenkor meghatározni nincs-e ezekben olyan olyan eltérés amit a müködési zavar miatt ki kellene venni. Elég-e gyógyszert adni, de az is lehet, hogy semmit nem kell csinálni, csak időnként újra ellenőrizni. Kérem ne ideskedjen, nem kell ezekkel annyira sietni, nem lesz baja a várakozás alatt.

  • Tisztelt doktorúr! nekem 2004 ben állapitották meg a mitralis prolapsust, akkor még semmilyen…

    Tisztelt doktorúr!
    nekem 2004 ben állapitották meg a mitralis prolapsust, akkor még semmilyen panaszom nemvolt,tavaly nyáron kezdödtek jobban,de akkor is inkább nyáron a nagy melegben éreztem sok extrát.nekem állitolag nagyon kisfokú van,az orvosom azt mondta hogy vannak olyan emberek akiknek nagyobb fokú és mégsem érzik meg az extrákat.25éves vagyok,gyogyszert nem javasolt,sok sportot.most igy télen ugy érzem jobb is lett.viszont ami nem tudom ezzel van e összefüggésbe,ha felmegyek a 3.emeletre már eléggé kifulladok.ezt is elmondtam de azt mondta nem kell terheléses EKG.ön szerint az mikor lenne javasolt? ez a mitralis P.rosszabbodhat?azota énis rengeteget olvastam errol és mindenki azt irj hogy ez is sajnos nÖi betegség és minden 2.embernek ez a baja,és régen amikor nemvolt Uh még megsem tudták ilyen jol állapitani.de miylen tünetek tartoznak ebbe még bele? másik fontos kérdésem.11én mütöttek laparoszkóppal,endometriozis gyanujával és kaptam a mütét elött antib. de utána nem.kicsit féltem mert ezt is mondték hogy akinek ez a mitralisa van,könnyebben kaphat szivozom gyulladást ?ha vkinek hajlama lenne erre,és az antib. nem hatott az mikor jönne ki az emberen?rögtön a műtét után vagy hetekkel késöbb ?a műtétem kb 3/4 órás volt.
    vagy mennyi a gyakorisága annak hogy egy mitralis P.beteg elkap ilyen szivizom gy. egy műtét után? igauoból pár éve kihuzattam a 3 bölcsesség fogam ,és akkor még senki nem mondta h antib . kell kapjak...de nemkellett volna a műtét után is kapjak?
    elnézést a sok kérdésért.válaszát elöre is köszönöm
    tisztelettel M .L.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Lilla !

    A mitralis prolapsus egy kellemetlen, de lényegében veszélytelen, veleszületett fejlődési rendellenesség. Azt jelenti, hogy a billentyü tartószerkezete kicsit lazább, ezért a vitorl csak kis rés hátrahagyásával zárodik. Ez a mitralis insuff. Ha ennek mértéke a II. fokozatot meghaladja, akkor javasolni szoktuk, hogy mütéti beavatkozás, lázas betegség kapcsán kapjon antibiotikumot a kisbeteg. Ezt minden orvos tudja, mit és mennyit és mennyi ideig kell alkalmazni. Az a célja, hogy a véráramba került kórokozó ne kerüljön a kicsit meggyötört vitorlákra. Ha ez nem történik meg, bizony nagyobb ennek a kockázata, mintha kap antibiotikumot valaki. De ez nem jelenti azt, hogy automatikusan endocarditist /szívbelhártya gyulladás/ kap az illető, ha az antibiotikum kimarad ! Szerintem felejtse el a korábbi mütétet és a jelenlegi beavatkozást is. Mert szerintem kizárt, hogy önnek bármi kardiális gondja, gyulladása lenne ezekkel kapcsolatosan !

  • Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám 79 éves, sajnos szív beteg. Nagyon gyakori hogy erős szív dobogása…

    Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám 79 éves, sajnos szív beteg. Nagyon gyakori hogy erős szív dobogása van. Meg szertném kérdezni hogy, 79 éves korban mennyi a normális vérnyomás és a pulzus szám. Tisztelettel Mária.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Máris

    Sem a pulzusszám, sem a vérnyomás nem korfüggő. Ugyazok az értékek vonatkoznak a 79 évesekre, mint a 30-40 évesekre !

    /RR 140/90 hgmm alatt. P: 60-80/min között/

  • Kedves Doktorúr! A segítségét szeretném kérni! Évek óta szedem a Rivotrilt és a Citapramot.…

    Kedves Doktorúr!

    A segítségét szeretném kérni! Évek óta szedem a Rivotrilt és a Citapramot. Most néhány napja fáj a derekam és Voltaren tablettát kaptam rá. Szedhetem-e együtt az állandó gyógyszereimmel a Voltarent?

    Válaszát, segítségét előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedes Mária

    Nyugodtan szedheti ezeket a gyógyszereket együtt, nem lesz semmi baj.

  • tisztelt doktor úr. az akérdésem lenneönhöz hogy,tavaj tavasz óta egyre több problémám van a vérnyomásommal ésúgy érzem hogy a szivemmel is rendszeresen mérem és van hogy 160/85 vagy 170/90,apulzus számom 111 ,136,vagy120 van amikor avérnyomásom jó de viszont a pulzus számom megnem,szedek rá… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Andi !

    Én csak azt tudom elmondani amit én csinálnék. A legfontosabb probléma önnél az, hogy a vérnyomás és a puzusszám megfelelően legyen beállítva. Emellett tisztázni kellene,… Még több

  • Jo napot kivanok..... Kedves doktor ur..... Megszeretnem kerdezni a kovetkezoket:…

    Jo napot kivanok.....

    Kedves doktor ur.....

    Megszeretnem kerdezni a kovetkezoket:

    A korom 58 eves ferfi.Egy ket hete meghatarozatlan idokben extraszisztole-s beuteseket erzek amit egy kardiologusnak el is panaszoltam.Az EKG jo szerinte.Semmifele faradsagot vagy egyebb fajdalmat nem erzek csak nagyon zavaro mert ilyen esetben nagyon panikba esek ami csak fokozza a szivritmust es az extraszisztolekot.A vernyomasom egy kisse nagyobb mar regota kb 140/90 de a kardiologussal valo talalkozas utan gyogyszert valtottam es most atlagban 120/75,viszont a beutesek nem szunnek.Kulonbozo nyugtatokat is ajanlott ami idoleg szuneteti de ujra elojon.

    A kerdes nem okozhatja valami agyi stressz problema tudat alatt ezt az allapotot????
    Mi az on javaslata??
    Jelzem hogy fel evenkent vervizsgalatot is vegzek ami nem mutatott ki semmi rendellenesseget.

    Koszonom Zoltan

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Zoltán

    A panaszok és a további teendők megítéléshez további kardiológiai kivizsgálás indokolt lenne. Az EKG önmagában kevés. Ilyenkor szívultrahang, 24 órás EKG monitorizálás, terheléses EKG vizsgált javasolt. Emellett én a vérnyomás beállítás ellenőrzésére 24 órás vérnyomás monitorizálást is szoktam kérni. Ezek általában megnyugtató válaszokat adnak a kardiális állapotról és az alkalmazott kezelések hatékonyságáról.

  • Tisztelt Doktor úr!

    Az én problémám az,tavaly szeptemberben jelentkezett először.
    Erős mellkasi és háti fájdalom,illetve úgy éreztem mintha préselnének össze.
    A házi orvos Beteloc 0,5 és HELEX SR 0,5 mg írta fel.
    Úgy nagyjából mérséklődtek a tünetek.
    Viszont… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kérésére a válasz a megadott címre ment !

  • Tisztelt doktor úr! Most 28 éves nő vagyok. 2007 karácsonyán szültem ikreket ivf kezelés után.…

    Tisztelt doktor úr!

    Most 28 éves nő vagyok. 2007 karácsonyán szültem ikreket ivf kezelés után. Mivel nem tágultam, ezért császárral szültem. A terhességem panaszmentes volt. Császármetszés után 24 órát feküdnöm kellett a spinális árz. miatt.
    Amikor 24 óra elteltével felkeltem, totál vizes voltam, fulladtam...a lényeg, hogy hazaendgedtek a szülőintézményből késői toxaemia dg.-al. Maj 2 hét után annyira fulladtam, hogy ülve aludtam, a RR:180/120,,,A vizsgálatok kiderítették, hogy Peripartum cardiomiopathia a betegségem okia. EF: 24 % volt. Kpatam gyógyszereket, amiket azóta is szedek: Concor, Hartil, Aspirin potect, Atorvox, heti egyszer vízhajtás +Kaldyum.

    Egy év elteltével EF: 60 % lett, a szubjektív panaszaim nincsenek, eltekintve a fáradékonyságtól, aminek gondolom pont a sok pihenés, fekvés is oka lehet (ami muszáj volt hónapokig). Néha heves szívdobogásom és magas pulzusom van, de a vizsgálati eredmények rendben vannak, enyhén tágabb bal kamra....
    A kérdésem az lenne, hogy ilyen előzménnyel szülhetek-e még? Nagyon szeretnénk még egy gyermeket. Illetve, hogy miylen életet élhetek, mennyire terhelhetem magam? Illetve, hogy egy ilyen betegségen átesni, mennyire befolyásolja az életem és egészségem? Kevesebb eséllyel élehetem meg 0 8ikszet mint akárki?

    Segítő válaszát tisztelettel köszönöm,
    Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Timea !

    Nagyon fog rám haragudni, mert bizony mint kardiológus meg kell, hogy tiltsam a második babát. Ugyanis ez a fajta szívizom betegség minden szülés után visszatér, nem mindig ilyen szerencsésen usszák meg a kismamák az első jelentkezést sem. A második kérdésére már jobb a válaszom, teljes életet élhet, sőt óvatosan sportolhat is. A betegség lezajlott és csak kismértékü károsodást okozott. Ezért biztos lehet benne a 8. X nem elképzelhetetlen. De a második baba sajnos igen !

  • Tisztelt Doktor Ur! Angliaban elo 2 gyerekes 31 eves anyuka vagyok. a 7 honapos fiam szuletese…

    Tisztelt Doktor Ur!
    Angliaban elo 2 gyerekes 31 eves anyuka vagyok. a 7 honapos fiam szuletese utan volt egy fulladasos rosszulletem, nagy gyozkodes utan vegre elkuldtek vervizsgalatra, ahol pajzsmirigytultermelest diagnosztizaltak. Azota a hormonszintek visszaalltak (propycil-t szedtem), en megsem vagyok jol. Egy szinte allando tompa mellkasi nyomasom van, sokszor nyugalmi helyzetben 110-130 a pulzusom, ugy erzem nem tudom rendesen teleszivni levegovel a tudomet(barmilyen butan hangzik is). Tobbnyire reggel rosszabbul vagyok. Valamint folyamatosan faj a nyakam, hatam felso resze. Az is furcsa, h az elmult idoszakban szinte havonta voltak influenza szeru tuneteim, amit en mellgyulladasra fogtam, hiszen szoptatok(fajo labak, kezek, derek, torokfajdalom), de a lazam csak egyszer volt tobb 37.8nal, igaz akkor 39.5.
    Mult heten nagyon rosszul lettem 180ra emelkedett a pulzusom es ugy ereztem nem kapok levegot, azonnal orvoshoz mentem: EKG, vervizsgalat(igaz pajzsmirigy vizsgalat ezuttal nem). Az orvosok kivetel nelkul azt mondjak, h valszinuleg reflux es stressz. szerintem biztosan nem! Nem eg a gyomrom peldaul.
    On szerint egy sima 5 perces EKG es laborral ezt a diagnozist el kell fogadnom? Ugy erzem nem vesznek komolyan a korom miatt?!
    Elnezest, hogy ilyen hosszan ecsetelem, probalok mindent leirni. Sulyom 65
    , 175 cm vagyok, a vernyomasom normalis.
    Valaszat elore is koszonom
    Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Anita

    Ez valóban kevés ahhoz bármilyen szív betegséget és tüdőbetegséget kizárjanak. Bizony szükség lenne egy jó mrtg felvételre, légzésfunkciós vizsgálatra, szívultrahang vizsgálatra, Holter vizsgálatra, ergometriára és labor vizsgálatokra /d-dimer, máj és vesefunkció, enzimek, elektrolytek, T vérkép, Se Fe és TVK, T vizelet és TSH, T3-T4 /. Ha ezek mind negativok akkor nyugodnék csak meg. Én ezt csinálnám. Nem tudok mást mondani, azok az adatok amiket írt nem elégségesek.

  • minek a rövidítése lehet a T. abd. hasi ultrahang vizsgáltra szóló beutalón szerepel

    minek a rövidítése lehet a T. abd. hasi ultrahang vizsgáltra szóló beutalón szerepel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Rozika !

    Tumor abdominalis. Azt jelenti, hogy valami kóros duzzanatot tapintanak a hasban. Ezt szeretnék tisztázni a vizsgálattal.

  • Kedves Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát! Olyan szépen magyarázott el mindent,…

    Kedves Doktor Úr!

    Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát! Olyan szépen magyarázott el mindent, hogy még én is megértettem!
    Nem tudom mi lesz, mert a nagymami bizony kifog rajtunk. Az INR még 1,1-1,5 között volt mindig és nem is változik szinte... Ezért gondolom, hogy nem szedi a gyógyszert rendesen, hiszem az adag minden alkalommal emelve lett. Ő egyébként pontosan tudja, hogy mi lehet a következmény, ha nem szedi a gyógyszert. A nagypapám - az ő férje - úgy halt meg, hogy agyi infarktust kapott és lebénult. 4 napot élt még így, de nem tért eszméletre. A háttérben idült pitvarfibrilláció állt, legalábbis ezt mondták.
    A nagyi azt mondta, hogy ő már öreg... Ha arról lenne szó, hogy ez csak néhány alkalom, nem lenne baj, de a rendszerességet nem akarja, mindenféleképpen tiltakozik.
    Nem tudom mit tehetnénk, hiszen nagyon szeretjük. Egyszerűen hihetetlen, hogy a mai fejlettségünkben nincs egy olyan gyógyszer, ami nem ilyen macerás!

    Mégegyszer nagyon köszönöm a válaszát és a kedvességét, kedves Doktor Úr!

    Jó munkát és jó egészséget kíván: M. Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Anna !

    Jelenleg csak ez a gyógyszerezés létezik. Folynak kisérletek egy dabigatran, ami hasonló hatásu, mint a Syncumar. Ez azonban még kiprobálás alatt van, hamarosan megjelenhet a piacon. Ennél nem kell szoros ellenőrzés. Tessék figyelni az egészségüyi híreket, hátha mi is behozzuk majd ezt a készítményt

  • A vérnyomás kicsit magas kb. 140/85-90 akkor szabad e szaunázni? köszönöm.

    A vérnyomás kicsit magas kb. 140/85-90 akkor szabad e szaunázni? köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Igen, de fokozatosan kezdjen hozzá. Egyszerre hosszu időre ne legyen bennt, inkább többször rövid ideig !

  • Kedves Doktor Úr! Szeretném a véleményét kérni egy számomra nagyon fontos kérdésben. Az idős…

    Kedves Doktor Úr!

    Szeretném a véleményét kérni egy számomra nagyon fontos kérdésben.
    Az idős nagymamámnak pitvarfibrilláció miatt Syncumar nevű tabletta szedését írták elő, ami rendszeres laborkontrollt igényel. Az én drága nagymamám nem akarja a labort, azt mondta, hogy akkor a tablettát sem fogja szedni! Az INR szintje mindig alacsony, így valószínű, hogy nem is szedi rendszeresen a gyógyszert. Eddig 4 vérvétel történt, de minden alkalommal közelharcot kellett vívni a vérvétel miatt, mert hogy ez neki póráz és hagyjuk őt békén.
    Az édesapámnak szívműtéte volt nemrégiben és ő véralvadásgátlásra Plavix 75 mg-os + ASA 100 mg-os gyógyszert szed. Ezek mellett nem kell laborvizsgálatokat csináltatni.
    Szeretném megkérdezni, hogy a nagymamám esetében egy ilyen vagy ehhez hasonló gyógyszerkombináció szóbajöhet-e. Nem akarom magam kinevettetni magam azzal, hogy kérem az átállítást a kardiológián, ha egyszer ez nem védené meg a pitvarfibrilláció szövődményeitől. Ugyanakkor a nagyit is sajnálom, hiszen ő aztán nem orvoshoz járó nénike.
    Mértük a vérnyomását, mert elkezdett szédülni. Akkor hallottuk, hogy pulzusa egyenetlen. Ki lett vizsgálva és rohamokban jelentkező ritmuszavara van.
    Korábban gyógyszert nem szedett, azon kívül, hogy itt fáj, ott fáj, nagyobb baja nem volt.
    Nagyon várom kedves Doktor Úr a válaszát!

    Köszönettel: Mátrai Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Anna !

    Sajnos ennél a ritmuszavar tipusnál nagy annak a veszélye, hogy a beteg agyemboliát kap. Ennek kivédésére találták ki ezt a kezelést, ami a vér aladékonyságát akadályozza meg. Ez a gyógyszer olyan helyen fejti ki a hatását ahol lassu a keringés és pang a vér. Itt nem tud thrombus kialakulni, tehát nem lesz embolia sem. Ez természetesen csak akkor valósul meg, ha az INR érték 2-3 közötti értéket mutat az ellenőrzés során. Ha ezt az értéket nem érjük el, akkor a kezelés értelmetlen. Ha ezt az értéket meghaladjuk nagy a spontán vérzések rizikója. A beteget természetesen kényszeríteni nem szabad, de tudnia kell arról a kedves maminak, hogy ha emboliát kap és leesik a lábáról az még rosszabb lesz, mint a két hetente történő vérvétel és gyógyszerszedés.
    Másrészt a Plavix-aspirin kombináció az artériás szakaszon, a gyors áramlásu erekben, az érsérüléseken képződő rögök kialakulását akadályozza. Ez a vérrög képződés másmilyen. Igy ez a készítmén nem alkalmas a lassu áramlásu erekben, más mechanizmus alapján képződő thrombusok kivédésére. Ha valami nem volna világos kérem kérdezzen !

  • Tisztelt Doktor Úr!

    A kérdésem az lenne, hogy a bal szemöldököm néha elkezd remegni...fura érzés ez, kicsit zavaró is! Ritkán de amikor igen akkor szakaszosan de remeg...

    A másik kérdésem: ha embernek a mellkasában vannak idegek, és azok kiválthatják azt, hogy néha… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    A panaszok hátterében stresses életvitel, calcium és magneziuhiány állhat.
    Kérem egészségesebb életvitel mellett kicsit több magnéziumot és calciumot vigyen be /Magnerot tbl és sok tejtermék… Még több

  • Tisztelt Dr Úr!

    Lassan 5 éve sípol a fülem egy megfázással kezdődött,már voltam kivizsgáláson,feküdtem korházba és kaptam vérkeringést javító infúziót,szedtem gyógyszert de terhes lettem abba hagytam,MRI-n 2x is semmit nem találtak Hál Istennek,de akkor mitől sípolhat állandóan… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Ági !

    Én azt gondolom, hogy a megfázás kapcsán valami sérülhetett azon az oldalon, ahol a füle zúg. Ilyenkor diffencia alakul ki a két hangreceptorból érkező jel között.… Még több

  • Kedves Dr úr! Emlékszik rám és mentem az Ön tanácsára ügyeletre!A terheléses ekg és az ultrahang…

    Kedves Dr úr!
    Emlékszik rám és mentem az Ön tanácsára ügyeletre!A terheléses ekg és az ultrahang után ez a leletem!Status:RR 106/82 Hgmm P: 103,
    Ekg sinus ritmus PQ:0.132 sec,QT:0.346 sec,Tengelyállás Repolarisation :neg.
    Ergometria:WHO protokoll szerint végzett kerékpár ergometria.Elért fokozat 100 watt,elért frekvencia 163/ min (max 83%-a)megszakítási indikációja:kifáradás,ritmuszavar nem volt,tensió 106/82 hgmm-ről 143/70 hgmmm-re emelkedettst vált. nem volt,
    Echokardiographia bkdd 47 ds 26 ef 66% ivs 12/15 bp34 jp 38 norm üregek,min tömegesebb mitr bill,de prolapsus nincs D Vmax 1.22 E/a 0.9/0.4 kóros áramlás nincs
    Mit jelent a lelet?Azt mondták nincs semmi,de szedjem a napi 25 mg betalok zokot,évekig!Ha véletlen elfelejtem bevenni nagy gond?
    A másik problémám,hogy negatívok a leletek,de 1 éve állandóan napi rendszerességgel belenyílal a ball mellembe vagyis olyan mintha a szívembe nyílalna a fájdalom független a mozgástól,nyugalomban is.A nőgyógyász szerint nincs semmi a mellemmel,de akkor miért fáj?15 hónapos a kislányom elég sokat volt karban és a bal oldali lapockám mozdulásra nagyon fág,nemtudom lehet e összefüggés A mell izom és a lapocka fájdalom között mert a mellem nem mozdulásra fáj?Lehet mégis a szív?elnézést a hosszú levélért csak senki nem világosít fel a rendelőben pedig fáj ?!Köszönöm Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szemerédi Péter

    Kedves Mónika !

    A vizsgálatok amiket elvégeztetett egyértelmüen kizárják azt, hogy a panaszai szíveredetüek lennének ! Valószinüs a szívtáji kellemetlenségeket rheumatikus jellegü izomvagy idegfájdalom okozhatja. Rheumatológus, orthopaedus és neurológus vizsgálata szükséges mert ott kell, hogy legyen a baj ! Bizony a lapocka-mellfájdalmak is emellett szólnak. Folytassa türelmesen tovább a kutatást, már közeledik a bajok vége felé !

Szerző

Dr. Szemerédi Péter

belgyógyász, kardiológus