A betegek kérdései (10689)

  • Basedow-kórban mindenképpen indokolt a kezelés? És mi van akkor, ha ez elmarad, vagy abbamarad?…

    Basedow-kórban mindenképpen indokolt a kezelés? És mi van akkor, ha ez elmarad, vagy abbamarad? Lehetnek hosszútávú követlezményei? És melyik szervekre lehet veszélyes?
    jelenleg nincs semmi különösebb panasz, de állítólag gyógyszet kell szedni.
    Kinga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Kinga !

    Ha szedni kell, hát szedni kell. Ha egyszer sok hormon van a vérében az tönkre teheti észrevétlenül is ! Mivel a pajzsmirigy hormon a különböző fehérjék bontását és indokolatlan energia fogyasztást okoz, bizony minden szervére rosszul hat. Elsősorban szívgyengeséghez, nehezen uralható ritmuszavarokhoz, sulyos fogyáshoz, tartós hőemelkedéshez, feszült és ingerült /neurotikus !/ idegállapothoz, sok-sok konfliktushoz is vezethet. Ne hagyja ! Inkább szedje a gyógyszert és tegye azt amit javasolnak. Drukkolok magának !

  • KEDVES DOKTOR ÚR!AZ IMÉNT OLVASTAM AZ OLDALÁN EGY KÉRDÉST AMIBEN A FIATAL HÖLGY ÍRTA HOGY OLVASTA…

    KEDVES DOKTOR ÚR!AZ IMÉNT OLVASTAM AZ OLDALÁN EGY KÉRDÉST AMIBEN A FIATAL HÖLGY ÍRTA HOGY OLVASTA AZ INTERNETEN HOGY A VES SZÍVMEGÁLLÁST OKOZHAT NEKI 5DB VOLT NEKEM 74 VOLT BELŐLE ÉS ÖN AZT MONDTA HOGY AZ 5 AZ NEM SOK ÉS A 74?AMUGY TERHELÉSES EKG HOLTER ÉS ULTRAHANG IS KÉSZÜLT.MITRÁLIS PROLAPSZUSZT TALÁLTAK ÉS ÉJSZAKAI ALACSONY PULZUST AMI 40 ALATTI VOLT.SOKSZOR KEVÉS MEGTERHELÉSRE IS FELGYORSUL A SZÍVVERÉSEM ÉS MIKOR LEÜLÖK HIRTELEN DOBBAN KETTŐ NAGY LASSUT ÉS HELYREÁLL.HA ELVILEG NINCS SZÍVBETEGSÉGEM FENYEGET 74 VES MELLETT A SZÍVMEGÁLLÁS ÉS SZÍVROHAM?KÖSZÖNÖM JUDIT

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Judit

    Mégegyszer mondom: nem az extrasystolék száma a fontos, hanem az, hogy van-e olyan szívbetegség, vagy predisponáló tényező amely ritmuszavarral, hírtelen halállal fenyegetne. Ilyenek a koszoruér betegség, szívizombetegség, sulyos billentyühiba, veleszületett ingerképzési-ingervezetési zavar. Az előzőek egyértelmüen kizárhatóak egy közönséges EKG, mrtg, echo, Holter és ergometria segítségével. A nagyon ritka veleszületett ingerképzési-ingervezetési zavar gyanuja csak olyan, igen ritka esetben merül fel ha valakinek megmagyarázhatatlan eszméletvesztése volt, vagy a családban igen fiatalon hirtelen és váratlan szívhalál fordult elő. Ezen kivül különleges EKG jelek is vannak, amit egy jó kardiológus felismer. Tehát kedves Judit önnek sincs mitől félnie, akárhány VES van a Holteren !

  • Drága Doktor Úr! Nagyon köszönöm hogy ilyen hihetetlenül gyorsan válaszolt. Annyira nagyon…

    Drága Doktor Úr!

    Nagyon köszönöm hogy ilyen hihetetlenül gyorsan válaszolt. Annyira nagyon megnyugtatott,és nagyon boldog vagyok. Mától kezdve megpróbálok nem foglalkozni a tüneteimmel,bár az a nyomorult 5 VES is eléggé megviselt ,mostantól nem veszek róluk tudomást.
    Mégegyszer hálás köszönet, és tényleg nagyon örülök hogy megismertem.
    Üdvözlettel:Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Örülök ha segítettem.

  • Köszönöm gyors válaszát!

    Köszönöm gyors válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Mielőbbi javulást a férjének

  • Tisztelt Doktor Úr! 29 éves férjemnek több, mint 5 napja vannak panaszai. Ha a veséit hideg…

    Tisztelt Doktor Úr!

    29 éves férjemnek több, mint 5 napja vannak panaszai. Ha a veséit hideg éri egyből elkezdenk fájni, valamin ha összegörnyed vagy megerölteti a rekeszizmát (akár ha felül) nagyon fáj a hasfala (középen fent, ill kissé jobb oldalt). Ezen kívül nincsenek panaszai.
    Segítségét kérném, mi lehet az oka ill forduljon orvoshoz?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Kérdező !

    Én azt javasolom sebésznek mutassa meg magát a kedves férje. Minél előbb meg kellene vizsgálni nincs - e valami huncutság abban a pociban !

  • tisztelt dr.ur.! nekem az a problemam hogy barmit megeszek rogton hasmenesem lesz.nagyon gorcsol…

    tisztelt dr.ur.! nekem az a problemam hogy barmit megeszek rogton hasmenesem lesz.nagyon gorcsol olyankor a hasam meg a a viz is kiver.nagyon szenvedek ettol lehet ez idegi alapon mert alltalaban ha felidegesitem magam valamin akkor is hasmenesem lesz..koszonom valaszat.angelika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Angelika !

    Ezeket a panaszokat gastroenterológián ki kellene vizsgáltatni, mert ez vagy emésztési zavar, vagy valamilyen étel-allergia következménye lehet. Később komolyan megkeserítheti az életét. Most fogja magát és menjen le a családorvoshoz és kérjen beutalót a gastroenterológiai szakambulanciára és szépen ballagjon el !

  • Tisztelt Doktor Úr! Most találtam rá erre az oldalra,és nagyon örülök mert végre van akinek…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Most találtam rá erre az oldalra,és nagyon örülök mert végre van akinek elmondhatom a problémámat. A doktor Úr olyan kedvesen válaszol mindenkinek,ezért is bátorkodom feltenni a kérdésem.Kb 1 éve voltam kardiológiai vizsgálaton mert úgy éreztem hogy kihagy a szívverésem,szapora a pulzusom.Olyankor nagyon megijedek és félek.Holter.terhelés és szívultrahangon voltam. Tegnap megint előjött ez a tünet,elég erősen és egyből gép elé ültem.Böngészés közben találtam VES és SVES kifezést,amitől nagyon megijedtem mert a Holteren nekem is van 5VES....a total of 5VES.ewrw detected,for a mean VES/thousand rate of 0...És a neten azt írják hogy a VES hirtelen szívmegállást okozhat.Most teljesen kész vagyok,mert mi van ha ilyen történik. A másik kérdésem. Az egyik válaszában azt írja,hogy a Huma-pronol nem a legjobb,de én is ezt szedem azóta ,2xfelet.Lehet hogy másik kellene,és hogy mondjam meg az orvosomnak.Nem fog megharagudni?
    Nagyon-nagyon várom a válaszát. /36éves vagyok ,vérnyomásosm120/80
    Köszönettel:Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Erika !

    Először is extrasystolé minden normális embernél előforduló elektromos jelenség. Van aki megéli, van aki észre sem veszi, de mindenkinél van. Ha egészséges szervezetben jelentkezik, jelentéktelen dolog, nem lehet tőle meghalni. Ha viszont valakinek rejtett vagy ismert szívbetegsége van akkor egy tartósabb ritmuszavar lehetősége fennáll. Azonban ez is lehetőség, ami az illető szívbetegség jellegéből és sulyosságából fakadó dolog.
    Mivel önnél részletes kardiológiai vizsgálat történt és nyomorult 5 db VES-t illetve SVES-t találtak maga olyan egészséges mint a makk !
    A Humapronol pedig kétségtelenül régi gyógyszer, de akinél bevált és nem okoz kellemetlenséget kár kicserélni. Beleavatkozni, változtatni csak akkor kell, ha a panaszok halmozodnak, vagyis a szer elvesztette a hatását, vagy ha mellékhatások - kellemetlenségek jelentkeznek.

  • T. Doktor Úr! Már néhány éve állapították meg a göböt a pajzsmirigyemben. Most az eredményem:…

    T. Doktor Úr!
    Már néhány éve állapították meg a göböt a pajzsmirigyemben. Most az eredményem: jobb lebeny nagysága.19x27x50mm -a isthmus 7mm széles a bal lebeny nagysága: 22x33x50 mm a középső harmadában 23mm echoszegény göb , mely kissé inhomogén és hypervascularisált főleg a széli részeken. A nyak mindkét oldalán néhány 6-12mm átmérőjű echoszegény nyirokcsomó van. A véreredményem:TSH:1,42mIU/L
    Kérdésem az lenne- hogy műteni kell e - vagy csak biopszia szükséges.
    Köszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Kérdező !

    Először biopsia, majd annak függvényében a mütét.

  • Tisztelt Doktor Úr! Férjem ez év márciusában melső fali infarktust kapott Újra kellett éleszteni…

    Tisztelt Doktor Úr! Férjem ez év márciusában melső fali infarktust kapott Újra kellett éleszteni az oxigén hiány miatt kómában volt .Aztán lassan kijött belőle.Augusztus végén jöttünk haza a következő gyógyszerekkel:Retafilin,Controloc,Kreon,Ambrobene,Venter,Clexan0,6.Azóta a háziorvoson kívűl nem látta orvos .Elegendő ez a gyógyszer? Nem kellene kontrolra vissza mennünk?A zárójelentésben semmi ilyesmiről nincs szó Az az igazság aggódom e miatt.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Kérdező !

    De bizony kellene a kardiológiai vizsgálat ! A kedves férjét folyamatos kardiológiai gondozásban kellene venni és valamilyen antiischaemiás kezelést is kellene kapnia. Sürgősen forduljanak a kardiológisi szakambulanciához !

  • Tisztelt Doktor Úr! 40 éves nő vagyok. Évek óta küzdök pánikbetegséggel, ami az utóbbi időben…

    Tisztelt Doktor Úr!

    40 éves nő vagyok.
    Évek óta küzdök pánikbetegséggel, ami az utóbbi időben -gyógyszeres kezelés ellenére is-romlott . Mivel alapbetegségként ezzel kezelnek igazán nem "veszik komolyan" a legutóbbi tüneteimet, ami a bal karomba, illetve vállamba kisugárzó fájdalmat jelent, valamint zsibbadást. A vérnyomásom normális,és "hallgatózás" alapján a szívműködésem is. Az a kérdésem, hogy fogadjam-e el, hogy ezt pusztán a pánik okozza, vagy vizsgáltassam-e ki magam.

    Köszönettel: Sz. K.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Kérdező !

    Én azt hiszem, hogy a panaszok hátterében a Pánik syndr. áll, de ezt kimondani csak terheléses vizsgálat egy szívuh vizsgálat után tanácsos. Tehát ezek elvégzését javasolom.

  • Mai nap folyamán voltam szív UH-n.A következő van a leletemre írva:"Minimálisan tágabb bal kamra,…

    Mai nap folyamán voltam szív UH-n.A következő van a leletemre írva:"Minimálisan tágabb bal kamra, vaskosabb bal kamra fal.E/A:1.2 Aorta áramlási sebessége:1.07 m/s .Jó globális kamra functio. Regionális falmozgászavar, érdemi kóros áramlás nem látszik. Jelzett TI.Számított kisvérköri nyomás:23 Hgmm."
    32 éves nő vagyok. Polycisztás ovárium, Polycisztás vese, magasvérnyomás betegségekkel.
    A vesém és a magasvérnyomás(140/95 kb.) is, szükséges fogyókúrába kezdenem.Most 75 kg vagyok és 15 cm. Kb. 10-15 kg-ot szeretnék fogyni.Elfelejtettem megkérdezni a vizsgáló orvost, hogy emiatt a szívnagyobbodás miatt sportolhatok-e? Úszni szeretnék( heti 2 alkalom/1 óra) és itthon kickbox edzést dvd segítségével, ez olyasmi mint az aerobik. A másik kérdésem mi az a jelzett TI? Nagyon köszönöm, Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Ildikó !

    A szivultrahang gyakorlatilag negativ, csak a hypertonia jelei észlelhetőek.
    Nyugodtan edzhet. A TI egy enyhe visszacsurgást jelent a jobb kamra felől a jobb pitvar felé. Ennek semmi jelentősége sincs.

  • kedves Doktor Úr! 24 éves lány vagyok. 3 hónappaja szinte napi rendszerességgel figyelmes leszek…

    kedves Doktor Úr!
    24 éves lány vagyok. 3 hónappaja szinte napi rendszerességgel figyelmes leszek a szapora szívverésre (85-90/perc) rövid időn belűl visszaáll, de gyakran nagyon erőteljesnek érzem és nagyokat dobban egymás után 2-szer. Ezektől a tünetektől nagyon megijedek és bepánikolok ami csak fokozza ezt az érzést. Gyakoriak a pánikrohamok, a nehéz légzés ráadásul nagyon szorongó típus vagyok. Főleg, hogy eléggé összecsaptak a hullámok a fejem fölött és a munkahelyemen is sok a feszültség (főnök) Ha nyugalomban vagyok vagy nem önmagam "működésére" figyelek semmien ilyen jellegű problémám nincsen. A háziorvosom szerint ez pánikbetegség, de a kardiológiára nem utalt be, így nincs kizárva, hogy más is lehet-e a háttérben. Betaloc-ot írt fel a szapora szívverésemre. Magne B6-ot szedek, de szívesebben szednék valamilyen gyógynövény készítményt. Egy kineziológus a herz pflege tropfent ajánlotta. Lehet-e okozója a tüneteimnek a nem rendszeres mozgás és a kevés folyadékbevitel? Ennek köszönhető-e hogy fáradékony vagyok? Kérem adjon tanácsot vagy praktikát, nagyon megnehezíti a mindennapjaimat az betegségtől való szorongás. Ugyan a háziorvosom nem adott beutalót, de tud-e olyan intézetet ahol önállóan részt lehet venni kardiológiai vizsgálatokon (EKG, UH)
    Köszönettel: Ági

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Ági !

    A menetrend legyen a következő:

    1/ rendszeres napirend megtervezése - munka, étkezések, szorakozás, sport, rendes pihenés éjszaka !

    2/ a megtervezett napirend betartásának megkövetelése magától és másoktól is !

    3/ aki ehhez nem alkalmazkodik tehet egy szívességet !

    4/ ne feledje el, hogy fiatal, megfelelő szórakozás és társkapcsolat is kívánatos !

    5/ ha ezek nem vállnak be és még lesz panasza akkor forduljon orvoshoz.

    Általában a fejetlenség, kapkodás, szorongás, félelem, egészségtelen életvitel ezen panaszok okai és nem a szervi szívbaj ! Jó egészséget és nyugodt életvezetést kívánok magának. Erre van szüksége !

  • Tisztelt Doktor úr! 42 éves nő vagyok. Idén áprilisban enyhe mitralis prolapsust állapítottak…

    Tisztelt Doktor úr!

    42 éves nő vagyok. Idén áprilisban enyhe mitralis prolapsust állapítottak meg nálam, miután a rendszeresen jelentkező extra ütések miatt orvoshoz fordultam. A Holter, és az EKG nem mutatott extra ütéseket. Életmód váltást ajánlottak, amit be is tartottam. és 40 mg-os Huma-Pronolból 1/2-et írtak palpitáció esetén. Nem dohányzom, nem iszom kávét, teát és rendszeresen sportolok. Ennek ellenére a tünetek rosszabbodtak. A heti egy-két extra ütés minden napossá vált. Mostanra több órán keresztül 85-ről 54-re, majd újra 85-re ugrik a pulzusom, egy idő után úgy érzem nem kapok rendesen levegőt, előfordul, hogy szédülni kezdek.
    Azt szeretném tudni, hogy ha a Huma-Pronolt nem csak alkalmanként, hanem rendszeresen szedném volna esély arra, hogy némileg csökkentse a kellemetlen tüneteket?

    Válaszát előre is köszönöm

    Noémi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Noemi !

    Az említett gyógyszer a pulzusszámot jelentősen csökkenti és mikor kiürül a szervezetéből a pulzusszám ismét megnő. Valószinüleg ez lehet panaszainak az oka. Azt javasolom, hogy propranolol helyett 2x2.5 mg Bisoprololt szedjen folyamatosan. Ha erre nem szünik a panasz bizony ismételten át kell vizsgálni. Én azt hiszem, hogy panaszait a szerencsétlen gyógyszeradagolás okozhatja !

  • Tisztelt doktor Úr!Két napja kezdödtek a tüneteim elöször olyan volt mintha szúrna a mellkasom.Majd…

    Tisztelt doktor Úr!Két napja kezdödtek a tüneteim elöször olyan volt mintha szúrna a mellkasom.Majd tegnap délutánra elkezdett fájni a szegycsontom kb.a mell vonalában.Érintésre is nagyon érzékeny mintha megütöttem volna de ilyen nem történt.Kardiológiailag kivizsgáltattam magam.Mitől lehet ilyen fájdalom néha a bal lapockámnál is fáj.Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Kérdező !

    Valószinüleg a bordaizesülés területén lehet gyulladás, vagy bordaközti ideg okozta fájdalom áll a panaszok hátterében. Forduljon a családorvoshoz és pár napos gyulladásgátló kezelés meg fogja szüntetni a panaszokat.

  • Kedves Dr Úr! 1 hónapja 2x is összeszedtem valami virusos megfázást,szedtem rá aspirint 500…

    Kedves Dr Úr!
    1 hónapja 2x is összeszedtem valami virusos megfázást,szedtem rá aspirint 500 ,cetebe c vitamint,el is mult az első,most péntek óta ujjabb vírusom van,az orrom van bedugulva,meg kicsit köhögök,kislányomtól kaptam el.De a kérdésem lényegében nem is ez,hanem ,hogy orrcsepp függő vagyok 7 éve a két megfázás között szerettem volna letenni vagyis csecsemőorrcseppel kezdeni a leszokáset,rossz volt de kibírtam,és erre jön a megfázás,napi 3-4x otrivin spray.(használtam már novorint,nasivint,rinosprayt).
    Az lenne a kérdésem ,hogy Ön szerint ez mennyire káros a szívre,mivel ér összehúzó hatása van?Melyik a jobb megfázásnál ha szenvedek az orrdugulástól vagy ilyenkor visszatérek a többszöri orr sprayhez(egyébként napi 1x szoktam használni)És Betalock retarddal és frontinnal együtt milyen nemvárt hatás léphet fel,( napok óta jobban érzem ,hogy bedobog a szívem,ez lehet a megfázás miatt?)mert elvileg nyugtatóval nem lehetne orrsprayt használni.Kérem Dr. Úr ha ideje engedi minden kérdésemre válaszolna?!
    Elörre is köszönöm
    Egy leszoko félbe lévő beteg :lynda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Linda !

    A panaszok valószinüleg a orrpolyptól, chronikus orrmelléküreg gyulladástól lehet. Orr-Fül-Gégészetre kellene menni, hogy rendbe tegyék a panaszait. Az orrcseppek használata nem káros az erekre, szívre, mert adagja ahhoz kicsi.
    Nem kell attól tartani, hogy összevész az említett gyógyszereivel. A megfázás során az orrcseppek használata is szükséges, nem kell félni az alkalmazástól. Viszont ha pár nap alatt nem szünik meg a probléma, akkor szakrendelésre kell menni ! Remélem mindenre válaszoltam, de az istenért nem szabad ennyire szorongani ! Ez inkább árt a szívének, mint az orrcseppek.

  • Tisztelt Doktor Úr! 41 éves vagyok, 6 éve szedek vérnyomáscsökkentőt (1 db. Duopril reggelente),…

    Tisztelt Doktor Úr!

    41 éves vagyok, 6 éve szedek vérnyomáscsökkentőt (1 db. Duopril reggelente), tavaly összesen 6-8 alkalommal, idén pedig egyre gyakrabban, sokszor hetente kétszer is érzek lehajláskor erős szívdobogást, 3-5 percig tart és ezalatt állandó köhögés, utóbbi két hónapban hányinger is társul hozzá, ami utána is marad egy-két órán át és gyomorrontás-szerű érzés, látászavar pár percen át (fehér fény). Tavaly kétszer volt háziorvosnál EKG vizsgálat, mindkét esetben a hipertónia látszott rajta (I.-es), így mondta háziorvos, nem kell foglalkozni vele. Feledékenység is ilyenkor gyakoribb, ez pár éve időközönként jelentkezik.
    Ilyenkor mért vérnyomásérték 150-160/98-110 szokott lenni, ami később lennebb megy, pulzus 86-90, ez máskor jóval kevesebb. Vérnyomásomat egyébként nem szoktam rendszeresen mérni, kivéve ez év elején másfél hónapig napi három mérés, mivel második gyógyszert akart orvos felírni, de a három kipróbált közül egyikkel sem ment le a vérnyomás, így maradt a régi gyógyszer.
    Kérdésem: ehet-e ennek kardiológiai oka vagy nem kell foglalkozni a tünetekkel, mivel maguktól rendeződnek?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Kérdező !

    Bizony a panaszainak oka lehet az ingadozó vérnyomás. Az említett értékek igencsak rosszak, ezért bizony gyógyszeres módosítás szükséges. Forduljon a területi kardiológiai szakrendeléshez.

  • Tisztelt Doktor Úr, friss laboreredményemben két eltérés van a normálistól: a GOT 53 U/L, a…

    Tisztelt Doktor Úr,
    friss laboreredményemben két eltérés van a normálistól:
    a GOT 53 U/L, a GPT pedig 94 U/L, mindkettő magasabb mint a referenciatartomány.
    Jelenleg kétféle gyógyszert szedek rendszeresen, Controloc-ot (refluxra) és napi 3X0,25 mg Xanax-ot.
    Mindkét gyógyszer mellékhatásai között ott van a májkárosodás lehetősége. Mit tegyek? Szedhetem tovább őket, egyáltalán, súlyosak ezek az értékek?
    Szíves válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel és üdvözlettel,
    János

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves János !

    Én azt javasolom forduljon a területileg illetékes gastroenterológiai ambulanciához. Ilyenkor fontos egy kicsit a laboreltérések tendenciájának vizsgálata és egyéb vizsgálatok /pl hasi UH, speciális laboreltérések/ elvégzése.

  • Tisztelt doktor úr ! Köszönöm válaszát. A V 4-5-6- ban jelzett depresszió - ami a magasvérnyomás…

    Tisztelt doktor úr !

    Köszönöm válaszát.
    A V 4-5-6- ban jelzett depresszió - ami a magasvérnyomás jelei - Ön szerint az idők folyamán súlyosbodhat ?
    Van , illetve lesz okom az aggodalomra ez miatt ?

    Üdvözli Eszter.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Eszter !

    Egészséges életvitel, jó beállított vérnyomás mellett csaknem örökéletü lehet !
    A sulyosbodás kérdése csak akkor jön elő, ha a vérnyomás ingadozi, olyat eszik - iszik mely egészségre káros és azt is nagy mennyiségben !, nem mozog, sokat idegeskedik, vércukor vagy cholesterin szintje magas, dohányzik. Ezen esetben pedig a szív és érrendszeri betegségek széls skálája vár magára. A feladat adott, a megoldása azonban nem olyan egyszerü !

  • Tisztelt doktor úr ! 57 éves , normál testsúlyú vagyok. Most végeztek vér laborvizsgálatot,melyben…

    Tisztelt doktor úr !

    57 éves , normál testsúlyú vagyok. Most végeztek vér laborvizsgálatot,melyben minden rendben van.
    Az EKG leletem a következő : SR.Kp, tengelyállás. II, III. a VF - ben, V4-5-6-ban jelzett depressio. Diffuse lapos poz. T-hullám.
    A régebbi magas vérnyomás jelei ezen az EKG -n mutatkozik ?

    Három éve szedek Atacand pluszt napi 4 mg-ot,mivel egy hosszadalmas hormonkezelés köv. a vérnyomásom magasabb lett. A vérnyomásom már évek óta normál,de azért szedeti velem a belgyógyász az Atacandot.

    Kérem szépen megmagyarázni mit is jelent ez az EKG. Semmi panaszom nincs,csak idónént ellenőrzésre járok,mivel mitralis prolapsusomvan.

    Üdvözli, Eszter.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves Eszter

    A II,III,AVF-ben leírt EKG eltérés tankönyvi adat, mitralis prolapsust kisérő EKG eltérés. Nem a hypertonia jelei. A V4-6 elvezetésekben leírt eltérések lehetnek a hypertonia következményei. Az Atacandot élethossziglan kell szedni, mert azért jó a vérnyomása.
    A hypertonia a szív egy bizonyos részének /bal kamra/ "izmosodását" okozza és ezt jelzi a V4-6 elvezetésekben jelentkező EKG változás. A mitralis prolapsus során az intensivebb mozgást végző billentyü vongálja a jobb kamra septalis felszinét ez okozza a II., III, AVF elvezetésekben észlelt eltéréseket.

  • Tisztelt Doktor ÚR! Én egy 14 éves diák vagyok. Lenne egy nagy problémám. Az utóbbi időben nagyon…

    Tisztelt Doktor ÚR!
    Én egy 14 éves diák vagyok. Lenne egy nagy problémám. Az utóbbi időben nagyon magas a pulzusom. VÉrnyomásmérő 80-130-at is szokott mutatni, de általában leülök, és megszámolom és olyan 80-90 jön ki.(De nem vagyok rosszul a magas pulzustól. Talán csak egyszer fordult elő rosszullét.) Vérnyomásom rendben van, naponta mérem. Nagyon idegeskedő típus vagyok, talán ez is lehet az oka. Hozzá kell tennem, hogy most náthás is vagyok. Sokan azt mondják a magas pulzusnak az lehet az oka, hogy nagyon növök. (192 centiméter magas vagyok. Édesapám és édesanyám is magas, tőlük örököltem.) Ön mit tanácsol? Jobb lenne megnézetni magamat orvossal? Vagy csak a túlzott stressz miatt van?

    üdvözlettel
    gy. istván

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Péter Szemerédi

    Kedves István !

    Én még várnék egy kicsit, mert ebben a korban nagy változások mennek végbe a fejlődés miatt. Ha a problémáid 16 éves korodig nem szünik meg, érdemes kivizsgáltatnod magad. Addig ha valamiben bizonytalan vagy és félsz, keresd meg az iskola orvost és kérj tőle tanácsot !

Szerző

Dr. Péter Szemerédi

belgyógyász, kardiológus