A betegek kérdései (54)

  • Tisztelt Doktor Úr! Kislányom már elmúlt 8 hónapos és még egyetlen egy fogacskája sem…

    Tisztelt Doktor Úr!



    Kislányom már elmúlt 8 hónapos és még egyetlen egy fogacskája sem bújt ki!Sajnos jelét sem látom hogy kiakarna bújni a foga.Nagyon ideges vagyok miatta vajon miért nincs még foga?Mitől nem bújt még ki neki?Mi akadályozza vagy mi befolyásolja?



    Válaszát előre is köszönöm szépen!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Kedvse Anyuka!

    Aggodalomra nincs oka, a fofak ki fognak bújni előbb vagy utóbb. Általában 6 hónapos kor körül bújnak ki az első fogak, de gyakran látjuk, hogy ez hónapokat késik, 10 hónapos korra tolódik. Esetenként olyan is előfordul, hogy 12 hónapos kor körül bújik ki az első fog. Semmi panaszt nem okoz, nincs mögötte betegség, ha egyébként panaszmentes a baba. Bizonyos betegségekeben leírják, hogy a fogzás rendellenes, késik, illetve a fogzási soorrend nem a normális menterendnek megfelelő, pl. D-vitamin hiányos állapot, Down-kór stb. A fogzási időbeli rendellenességeknek nincs klinikai jelentőségük. Tisztelettel Szabó Tamás.

  • T Doktor! A fiam (9 éves) a fején a forgónál kihullott a haja. Már egy éve is volt hasonló…

    T Doktor!


    A fiam (9 éves) a fején a forgónál kihullott a haja.
    Már egy éve is volt hasonló akkor a feje tetején. Akkor elküldtek minket góckutatásra aminek az eredménye az összes területen negatív lett. Akkor azt mondták hogy majd elmúlik magától. Végül el is múlt de hogy mitől azt nem tudom.
    Ugyanis elmentünk természetgyógyászhoz aki valamilyen műszerrel ésránézésre megállapítottas, hogy a vastragbélen lehet gyulladás és az okozhatja a foltos hajhullást.
    Adott kétféle terméket.
    Energy termékekből a Vironal ill. a FitoMineralt. Valéóban a vizsálat után 1 hónappal kinőtt a kihullott haja és azóta amostani hajhullásig nem is volt baja.
    Novemberben abbahagytuk a vitamin szedését, decemberben volt egyszer mandulagyulladása magas lázzal amiből nehezen everedtünk ki, de egyébkjént nem is volt beteg.
    Most ujból elkezdtem adni az akkori két terméket.
    Szeretnéám tudni, hogy Önnek mi a véleménye a fenti dologról, hogy érdemes-e valójában ilyen gyógynövénykészítményeket szedni (mert az tény hogy elmúlott a hajhullás) vagy egyáltalán mitőúl kezd el egy ennyi idős gyerek haja hullani?,

    Váűrom válaszát?
    Kérdezeném még azt is hogy Önnek mi a véleménye a fent említewtt gyógynövémnykészítményekről.

    Üdvözlettel:

    Zsolt anyukája 05.02.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Tisztel Anyuka!

    Attól, hogy negatív lett a góckutatás esedménye, elődordul, hogy mégiscsak valamilyen góc okozta. Az említett termékeket nem ismerem, így véleményt sem tudok róla alkotni, de ha hatásos, és gyógynövénytartalmú, ill. a név alapján ásványi anyagokat is tartalmaz az egyik, nyugtodtan alkalmazható. Természetgyógyászattal foglalkozó orvost kellene megkérdezni a szerek vonatkozásában. Gyermekkorban ritka a hajhullás, de legtöbbször valamilyen góc az oka, esetenként nehéz kideríteni, mert az elvégzett szűrővizsgálatok, nem mindenre informatívak. Tisztelettel Szabó Tamás.

  • Nagyon szépen köszönöm válaszát. Csilla

    Nagyon szépen köszönöm válaszát.

    Csilla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Nagyon szívesen.

  • Kedves Doktor úr! Az iskolából elküldtek minket alkalmassági vizsgálatra az ANTSZ-hez és vérvétel,garatváladék…

    Kedves Doktor úr!

    Az iskolából elküldtek minket alkalmassági vizsgálatra az ANTSZ-hez és vérvétel,garatváladék és székletvizsgálat volt.
    Meg szeretném kérdezni hogy az ilyen vizsgálatoknál meg van hogy milyen baktériumokat néznek vagy mindent ami baktérium?
    Székletnél is az volt aláhúzva a papíron hogy "tenyésztés és rezisztencia".Ez mit jelent?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Kedves Csilla!

    A vérvételt feltehetően vérképvizsgálat (hemoglobin, vörösvértestszám, hematokrit, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám /vérszegénység, gyulladásos reakció), vörösvérsejt-süllyedés (gyulladásos reakció), májfunkciós vizsgálatok (foglalkozással összefüggő vegyi anyagok okozta májártalom vizsgálata), vesefunkciós vizsgálatok céljából végezték. A garatváladék-leoltás (torokleoltás) a torokban kórokozóként előforduló baktérium kimutatása céljából történik. Ha a torokleoltás negatív, akkor nem azt jelenti, hogy nem tenyészett ki belőle baktérium, csak azt, hogy kórokozó baktérium nem tenyészett ki, de a torok normál baktérimflórájához tartozó nem kórokozó baktériumok igen. Ha pozitív, akkor a kitenyészett kórokozó baktérium nevét kiírják, és megadják a rezisztenciáját is, vagyis, hogy a kórokozó baktérium melyik antibiotikumra rezisztens, érzéketlen, nem érzékerny. De ezt fordítva is mondhatjuk, hogy a baktériumok antibiotikum-érzékenységét vizsgálják, hogy melyik antibiotikummal érdemes kezelni a beteget, hogy a torkából, stb. kipusztuljon a kórokozó baktérium, hogy a dolgozó, tanuló, stb. ne legyen fertőzőforrás a munkahelyén. A székletleoltással ugyanez a helyzet, a széklet soha nem steril. A nem kórokozó baktériumok a bél normál baktériumflórájához tartoznak. Ha valami miatt mégis tünetmentesen kórokozó baktériumok is kitenyésznek a székletből, szintén bizonyos munkahelyeken (egészségügy, élelmiszeripar, vendéglátás, stb.) fertőzőforrás lehet a dolgozó. A tenyésztés és rezisztencia tehát azt jelenti, hogy a székletet baktériumtenyésztés céljából küldik a laborba és nem pl. kémiai elemzésre. A tenyésztés táptalajon történik, mely általános táptalaj, minden baktérium kitenyészik rajta, és biokémiai módszerekkel, enzimvizsgálatokkal azonosítják be a különböző baktériumokat. Ha kell, speciális táptalajon tenyésztik tovább vagy már eredetileg is ilyenen tenyésztik a székletben levő baktériumokat. Meghatározott antibiotikumokkal átitatott kis korongokat tesznek a baktériumtelep köré, és ahol gátlódik a telep növekedése, arra az antibiotikumra érzékeny a kórokozó, ahol pedig nyugodtan tovább nő az antibiotikum-korong mellett is, arra rezisztens a kórokozó baktérium. Tehát arra kíváncsi az orvos, hogy kitenyészikŠe a normál flóra mellett kórokozó baktérium is a székletből, illetve a garatváladékból, másrészt milyen kórokozó tenyészik ki, harmadrészt pedig milyen antibiotikummal lehet kipusztítani a kórokozó baktériumot. Tisztelettel Szabó Tamás

  • Tisztelt Dr.-Úr! Kisfiam 4 éves múlt idén januárban orrmadula műtéte és mkét.fülébe tudust tettek.erre…

    Tisztelt Dr.-Úr!
    Kisfiam 4 éves múlt idén januárban orrmadula műtéte és mkét.fülébe tudust tettek.erre azért volt szükség mert 8 hónapos korától szinte minden nátha vége gennyes középfülgyulladás egyszer már fülváladék tenyésztéssel stptococcus pneumonie tenyészett ki.Ön ajánlaná a Prevenár védőoltás beadatását?
    Tisztelettel:Rita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Kedves Rita!

    Gyermekgyógyász és epidemiológus (ÁNTSZ-es) szakvizsgával is rendelkező és a védőoltásokkal foglalkozó orvoskollegával konzultáltam. Az oltást öt éves kor alatt jvasolják, mivel 5 éves kor felett már majdnem minden gyermek átesett Sterptococcus fertőzésen, tehát ha nem tartozik rizikócsoprtba, már nem szükséges oltani. Mivel több szerotípusa van a Sterptococcus pneumoniaenak, nem biztos hogy mindegyikkel találkozott már. Figyelembe véve a gyakori betegségeket és a még öt év alatti életkort, ha nem is 100%-osan, de jobbára a védőoltás beadása mellett döntenék. A védőoltásnak kockázata gyakorlatilag nincs, haszna viszont lehet. Nem csodaszer, de ha néhány gennyes középfülgyulladást és a gyulladásnak, a gennynek a középfülre, dobhártyára és hallócsontokra kifejtett hatását, a napokig tartó rossz közérzetet, fülfájást, orrdugulást és lázas állapotot, valamint a kezelésben szerepet játszó antibiotikumok és tüneti szerek árát összevetjük a Prevenar árával, akkor talán könnyebb dönteni a Prevenar mellett. Továbbra is lehet középfülgyulladása más kórokozótól nátha kapcsán, mivel a középfüle, garatja, fülkürtje már úgymond "viharvert" állapotban van, a pillanatnyi immunstátusz és az eddigi betegségek által létrehgozott anatómiai- élettani szituáció kedvez az újabb gyulladások létrejötének. A tubus és az orrmandulaműtét ennek ellensúlyozását célozza. Tisztelettel Szabó Tamás

  • Tiszelt doktor ur !!! >KÉDÉSEM A KÖVETKEZÖ VOLNA GYEREKEKNEK ÉRDEMESE A DM MEG HASONLO ÜZLETEKBÖL…

    Tiszelt doktor ur !!!
    >KÉDÉSEM A KÖVETKEZÖ VOLNA GYEREKEKNEK ÉRDEMESE A DM MEG HASONLO ÜZLETEKBÖL MULTIVITAMIN SZIRUPOT VASÁROLNI VAGY INKÁBB A GYOGYSZERTÁRBAN KAPHATOKAT JOBB KIPROBÁLNI
    KÖSZÖNETETEL

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Tisztelt Érdeklődő!

    Azonos vitamintartalom mellett teljesen mindegy, hogy hol vásárolja a készítményt. Lényeg az, hogy azonos számú vitamint és vitaminonként azonos mennyiséget tartalmazó készítményeket lehet összehasonlítani ár voantkozásásban is. Azok a vitaminok részesítendők előnyben, amelyek nemcsak jelzés értékű mennyiségben tartalmaznak vitamint, hanem a napi szükséglet minimum 1/4-ét, 1/3-át vagy felét tartalmazzák tablettánként, 5 ml-enként, ez rajta van a tájékoztatóján is, valamint amelyek nyomelemeket is tartalmaznak. Jónak tartom szirpu formában a Vitacolant és a Polyvitaplex szirupot (utóbbi B12-vitamint is tartalmaz), ill. az Actival Kid rágótablettát, mely nyomelemeket is tartalmaz. De pezsgőtabletták is alkalmazhatók a vásárlás helyétől függetlenül az előbbiek figyelembevételével. Magyarországon normális, egészséges táplálkozás mellett vitaminhiány nem fordul elő, csak a D-vitamint és szükésg szerint a vasat, esetleg folsavat kell pótolni nem megfeleő bevitel (egyoldalú táplálkozás, "műanyag ételek" fogyasztása) esetén. Tisztelettel Szabó Tamás

  • Kedves Doktor Úr!

    3 éves kisfiam vizeletéből proteus mirabilis nevű baktériumot tenyésztettek ki, 10’5-en csíraszámmal.
    Az antibiotikumos kezelést már megkapta, most várunk a második tenyésztés eredményére.
    A kérdésem az lenne, hogy mi ez a proteus mirabilis baktérium?… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    A Proteus mirabilis baktérium a normál bélflóra tagja, de sok helyen (pl. a talajban) is előfordul. Pelenkás ill. kisded korban a székletben levő baktériumok alulról jutnak fel a húgyutakba. A… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! A Vermox hatását befolyásolhatja az alkohol? Rita

    Tisztelt Doktor Úr!

    A Vermox hatását befolyásolhatja az alkohol?

    Rita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Tisztelt Rita!

    A Vermoxról ezt nem írják le a gyógyszerkönyvek, különös mellékhatás, túladagolási tünetek, hatáscsökkenés vagy -fokozódás nem várható. Ellenben a hasonló hatású Decaris (levamisol tartalmú) disulfiram-szerű (Anthaethyl) hatást vált ki, mely az aldehiddehidrogenáz enzimet bénítja és az alkohol lebomlása során közti termék (acetaldehid) fog felszaporodni, mely kifejezett rosszullétet szokott okozni. Ezt a szert alkalmazzák alkoholelvonásra. Ehhez hasonló hatású a Decaris nevű féregűző szer alkohol fogyasztása mellett (vagy fordítva, az alkohol hatása Decaris fogyasztása mellett). Tisztelettel Szabó Tamás

  • Kedves Doktor Úr! Úgy tudom hogyha valaki sok hagymát eszik,egy idő után érezni lehet a bőrén…

    Kedves Doktor Úr!

    Úgy tudom hogyha valaki sok hagymát eszik,egy idő után érezni lehet a bőrén is(gondolom azért mert a kiválasztás egy része a bőrön történik).Én pár napja elkezdtem szedni fokhagyma kapszulát és a kérdésem az lenne hogy egy idő után majd érezni lehet ezt is a bőrömön vagy ezt nem mert nem annyira erős a szaga mint az igazi fokhagymának vagy hogy van ez?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Szandra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Sajnos ezt nem tudom megmondani, mivel még nem szedtem fokhgymakapszulát. A fokhgymának az illóolaja felszívódva részben a bőrön keresztül választódik ki, ennek a szaga érződik. Ha a fokhagymakapszulának hasonlóan erős az illata (nemcsak az íze), akkor van esély, hogy kiválasztódva a bőrön szintén érezhetővé válik, mivel valószínűleg ugyanazt az illóolajat tartalmazza a kapszula is. De hát puding próbája az evés, 1-2 nap alatt használat közben kiderül. Ha kellemetlen az illat, 1-2 nap alatt el is múlik. Tisztelettel Szabó Tamás

  • SZÉPJONAPOT KÖSZÖNÖM A VÁLALSZA´T...... DE KÖZBE FELMERÜLT MÉG EGY KÉRDÉSEM MENNYI IDÖ UTÁN…

    SZÉPJONAPOT

    KÖSZÖNÖM A VÁLALSZA´T...... DE KÖZBE FELMERÜLT MÉG EGY KÉRDÉSEM MENNYI IDÖ UTÁN SZABAD ISMÉT OVIBA MENNIE?(meg uszni jarunk stb helyekre)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Közegészségtan szerint 9-10 nap az elkülönítési idő, tehát 1,5 hét.

  • --- kérdésem a következö lenne ha a gyerek nek skarlatot diagnosztizaltak és kapott antibiotikumot…

    --- kérdésem a következö lenne ha a gyerek nek skarlatot diagnosztizaltak és kapott antibiotikumot is(ospen)szabad-e kin jarnia amig szedi a gyogyszert pl.sétálni vagy bicajoznia stb)ezt mind nem masik gyerekek társaságába
    köszönettel varom mielöbbi válalaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Tisztelt Érdeklődő!
    Bármilyen fertőző betegséggel, mely lázzal ás egyéb általános, ill. speciális tünetekkel jár, nem tilos kimenni a szabad levegőre. Természetesen ilyenkor a szervezet gyengébb, tehát sport, kimerítő fizikai munka nem való a betegnek, de a séta nem árt. Ha a betegség megengedi, kimehet a beteg levegőzni, nem kell az ágyat nyomnia, bár a pihenés is gyógyító hatású. De mivel a betegség nemcsak legyengíti az embert, hanem vegetatív labillá is teszi, tehát a vérnyomászabályozás sem tökéletes, felszökhet a láz, mely kapcsán először a bőrerek szűkülnek (hidegrázás fázisa), majd kitágulnak (egyensúly beállása magasabb hőmársékleti szinten), ilkyenkor és a következő, lázcsillapodás szakában ájuláshajlam is előfordul, így a kerékpározást lázas állapotban nem javaslom. A séta elegendő skarlát esetén. Tisztelettel Szabó Tamás

  • Tisztelt Doktor Úr! 16 hónapos kisfiam szája körül folyamatosan piros kiütés jellegű apró…

    Tisztelt Doktor Úr!

    16 hónapos kisfiam szája körül folyamatosan piros kiütés jellegű apró pöttyök láthatók már kb 2 hónapja. Igazából semmi féle kezelésre nem reagál. Állapota egyik nap jobb, másik nap kevésbé, de a probléma folyamatosan fenn áll. Nem nyáladzik, nem cumizik, nem szopja az ujját. Tápszert este kap cumiból, de egyébként csőrös pohárból iszik. 3 hónapos kora óta tejfehérje allergiás, de a diétát azóta is szigorúan tartjuk. Kiütés máshol nem látható, a bőre a többi helyen szép. Locoid krémet kaptunk, illetve Bepanthennel is kenegettem, de minderre nem reagál. Étkezések után vízzel mosom az arcát, így ételmaradék sem marhatja fel a bőrét. Teljesen tanácstalan vagyok. Szeretném a segítségét kérni a probléma felderítésében és orvoslásában. Előre is köszönöm.
    Tisztelettel:
    KIssné Nyéki Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Kedves Éva!

    Tudni kellene még, hogy a kiütések csak apró foltok, vagy kis kiemelkedések. Ha 2 hónapja fennáll, nem valószínű az akut vírusfertőzés, mert az hamarabb lezajlik. Ha tehéntejfehérjére allergiás, akkor másra is az lehet, érzékenyebb lehet a bőre, ekzema is szóba kerül. Látatlanból nem lehet megítélni, a bőrgyógyászat nehéz szakterület, hiába látható a kiütés (nem kell hozzá ultrahang, rtg stb.), a sok hasonló kórkép között igazából bőrgyógyász és gyermekbőrgyógyász tud eligazodni. Ha 2 hónapja tart a betegség, akkor szerintem a legjobb felkeresni bőrgyógyászati szakrendelést. Tisztelettel Szabó Tamás

  • T. Cím! Az iskolában kaptak a gyerekek egy tájékoztató kiafványt a Hepatitia A és B védőoltásokról.…

    T. Cím!

    Az iskolában kaptak a gyerekek egy tájékoztató kiafványt a Hepatitia A és B védőoltásokról. Illetve a védőnő tartott egy rövid tájékoztatást, hogy érdemes lenne a gyerekeket beoltani.
    A fiam 8,5 éves (2. oszt.) szeretném tudni hogy ennek a kombinált oltásnak milyen tényleges előnyei ill. milyen hátrányai lennének.
    Nem kötelező de ajánlották a beadását.
    Három oltásból állna az első oltás után egy hónappal lenne a 2. majd 6 hónap múlva a 3.
    Kombinált hepatitis A és B elleni védőoltás a neve.
    Kérdésem lenne még hogy ilyen idős korban neme terheli meg a gyeremek szervezetét a kombinált oltás mert egyébként kötelezően csak 14 éves korban kapnák állítólag csak a B elleni védőoltást.
    A mai egészségügyi helyzetben már minden felmerül az emberben mivel ezért 7990 Ft-ot is kell fizetni.
    Szeretném tudni, hogy Önnek mi a véleménye az oltás mellett ill. ellne.
    Ha Önnek kellene dönteni mit döntene a saját gyeremeke érdekében. Várjam meg míg 14 éves lesz és akkor kapja meg a kötelezőt, vagy jobb ha már 8,5 éves korban megkapja a kettőt.
    Ha most megkapja akkor 14 évesen ujra fog kapni. Rengeteg kérdés felmerül az emberben amiről nem adbnak tájékoztatást, csak vigyük a pénzt mert a gyerek érdeke azt diktálja.
    Hát Én nem tudom mit tegyek, ezért is fordulok Önhöz, mint orvoshoz mert már kaptam Öntől máskor is korrekt tájékoztatást.

    Köszönöm előre is a megértő és segítő válaszát!

    Tisztelettel: Maja

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Tisztelt Maja!

    Az oltás egyértelmű előnye a mihamarabb megszerzett védettség mind a két betegséggel szemben, hátránya a gyermekekre nézve nincs, legfeljebb a pénztárcájára nézve. Ha az oltást nem kapja meg, akkor a betegség elkapásának lehetősége fennáll. A Hepatitis B vírus hasonlóan terjed, mint az AIDS, tehát vérrel és testváladékokkal szoros testi kontaktussal, vagyis ebben az életkorban még nincs veszélye, csak ha valamilyen oknál fogva vért kellene kapnia valamilyen betegség, műtét, sérülés, vérveszteség kapcsán. A Hepatitis A vírusát a széklettel fertőzött élelmiszertől, víztől kaphatja meg az ember, ha szájon keresztül a szervezetébe jut, de a közvetlen kontaktus a beteggel is veszélyes lehet. Ha olyan lakóhelyen laknak, ahol nincs rendes vezetékes ivóvíz, sok az elhanyagolt, rossz körülmények között élő gyerek, akkor nagyobb az esélye a betegség megkapásának. Kulturált otthoni és iskolai környezetben, a megfelelő higiénés szabályok betartása esetén a betegség megkapásának esélye kicsi. A 8,5 éves gyermek szervezetét nem terheli meg a védőoltás. Az anya hepatitis B fertőzésen való átesése esetén már újszülött korban megkapja a baba az első oltást, a másodikat, harmadikat pedig 1 és 6 hónapos korban mindenféle megterhelés nélkül. Ha 8,5 évesen megkapja az oltásokat, majd 14 éves korban ismét, az emlékeztető oltásnak is jó, semmilyen kár nem származik belőle. A saját gyermekeimnek pénztárcától függővé tenném az oltást, ill., hogy milyen környezetben vannak, vagy kerülnek. A Hepatitis B-vel nyugodtan lehet várni, mivel a szexuális élet megkezdése előtt fogják megkapni a 14 éves oltást is, amely védelmet nyújt. Hogy előtte lesz-e vértranszfúzióra, egyéb vérkészítmény adására szükség, nem lehet tudni. A bevizsgált készítmények is óhatatlanul, nagyon kis százalékban tartalmazhatnak Hepatitis B vírust. Az elmúlt években hepatitis A betegség pl. Somogy megyében fordult elő egy gyakorlatilag elmaradott kis faluban, mely rossz körülmények között élő kisebbségiekkel van tele, tehát a környezet alapján ez várható volt, ill. Romániából áttelepült, szintén nemzetiségi lakosság körében fordult elő. Összefoglalva: az oltás csak előnyt jelenthet, mindenféle hátrány nélkül. Ha nem kapja meg az oltást 8,5 évesen, az oltás elmaradásának hátránya 14 éves korban eltűnik hepatitis B-re nézve. Megfelelő higiénés szabályok betartása a hepatitis A-ra nézve is csak minimális hátrányt jelent, de ez a hátrány mindig megmarad az oltottakkal szemben. A hepatitis A ritka, de mindig előforduló betegség lesz, csak megfelelő környezet és elhanyagoltság (tisztálkodás hiánya, kézmosás hiánya, táplálkozás, kútvízfogyasztás) kell hozzá. Viszont a többnyire enyhe lefolyású, de időnként súlyosabb szövődményeket okozó bárányhimlő elleni védőoltást (hasonló összegű) mindenképpen javaslom a betegség járványszerű előfordulása miatt azoknak, akik még nem estek át a betegségen. Tisztelettel Szabó Tamás

  • T. Cím! Kislányom június végén lesz 4 éves. Most jelenleg kiscsoportos oodás. Sajnos az idei…

    T. Cím!

    Kislányom június végén lesz 4 éves. Most jelenleg kiscsoportos oodás. Sajnos az idei nevelési év főleg a betegségekről szól. (középfülgyulladás savós, gennyes, tüszösmandulagyulladás, hasmenés, húgyúti fertőzés). ASz orvosunk javasolta hogy gondolkozzak rajta, hogy eseleg írna Ribomuníl immunerősítőt, hátha jovb lenne a helyzet.
    Az lenne a kérdésem, hogy ezt most is el lehet kezdeni szedni, vagy várjuk most már meg vele a nyári szünetet.
    Az orvos azt mondta, ha beteg lesz közben az nem lenne jó.
    Most Én azért aggódok, mert először három hétig kellene 4 napig szednünk, de mi lesz ha közben ujra beteg lenne a kislány. Az orvos azt mondta akkor nem ér az addig beszedett semmit, ha közben antibiotikumot is kell szedni.
    Teljesen tanácstalan vagyok, mert rám bizta a döntést hogy írja a fel vagy sem
    Én meg nem tudom hogy mi lenne ebben az esetben jó.
    Ezért is kérném a tanácsát, hogy most kezdjük el szedni - az utobbi 9időben karácsony óta nem volt olyan időszak hogy három hétig egyfolytába ne betegedett volna meg - vagy várjuk meg a nyári szünetet ami június közepétől kezdődik.
    Egyáltalán ez milyen immunerősítő por. (Ribomunil)
    Hatásos szer lenne ez vagy nem?

    Köszönöm a válaszát : Hajnalka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Kedves Hajnalka!

    A következő internetcímen elolvashatjuk a Ribomunyl leírását: http://www.pirulapatika.hu/220168309/betegtajekoztato/ribomunyl_granulatum
    De lehet más honlapokat is találni a Google keresőprogram segítségével. A hasonló Broncho-vaxom kapszula is baktériumanyagokat, antigéneket tartalmaz, amely az immunrendszert ellenanyagtermelésre készteti, valamint nemcsak megelőzésre, hanem akut betegségre is lehet alkalmazni. Az antigéneket általában nem befolyásolja az antibiotikum, csak a komplett, élő baktériumokat, amelyek antigéneket, immunrendszert aktiváló anyagokat tartalmaznak. Szerintem nyugodtan elkezdheti a kislány a szer szedését, de ha mégis tart attól, hogy befolyásolja a hatást az antibiotikum, néhány hétre ki kellene venni az óvodából. Egyébként logikátlan, hogy nem szabad alkalmazni a gyógyszert fertőző betegségek, vagy antibiotikus kezelés esetén, hiszen a baktériumok is ugyanezeket az antigéneket tartalmazzák, tehát legfeljebb nem betegség kapcsán, természetes úton kerülnek a szervezetbe az antigének, hanem mesterségesen, szándékosan, előre megtervezve. Továbbá ez megelőző szer. Az alkalmazási előirat szerint 6 hónapig kell alkalmazni, az első hónapban hetente 4 napig 3 hétig, majd a következő hónapban havonta 4 napon át. Ha valaki 6 hónapon át nem betegszik meg az óvodában, akkor jó az immunrendszere, nem kell neki Ribomunyl megelőzésre sem. Alternatív megoldás, ha "Broncho-vaxom kapszula gyermekeknek" elnevezésű készítményt kap a kislány, mert ezt a légúti betegségek akut fellángolásánál is lehet alkalmazni, sőt hosszabb ideig rják elő az adását. Tisztelettel Szabó Tamás

  • Nagyon szépen köszönöm válaszát! Szandra

    Nagyon szépen köszönöm válaszát!

    Szandra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Nagyon szívesen.

  • Kedves Doktor úr!
    Cérnagilisztát találtam a székletemben már pár hónapja,elmentem háziorvoshoz kaptam rá Vermox-ot,de azt vettem észre hogy azóta se múlt el,ugyanúgy visszafertőződtem.Volt itthon Vermox beszedtem 3 napon keresztül napi 2 tablettát,de most se tűntek el.Lehet hogy már nem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Kedves Szandra!
    A cérnagilisztával történő fertőzés annyira gyakori, hogy az iskolásgyerekek 50-60%-a fertőzött. A cérnagiliszta nőstényei nagyszámú petét ürítenek, amelyeket a végbélnyílás… Még több

  • Tisztelet doktor ur!Nagyon szépen köszönöm a válaszát.Azt azért leirom hogy minden honapba elmegyek…

    Tisztelet doktor ur!Nagyon szépen köszönöm a válaszát.Azt azért leirom hogy minden honapba elmegyek méretni a fiamat és elég sokat hizik a tejemtöl most jelenleg.10400gramm.A védönö azt mondta hogy tökéletes a sulya.
    Tisztelettel:egy aggodo anya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Tisztelt Aggódó Anyuka!
    Ha a babája így hízik 10 hónaposan is, nagy baj nem lehet, de fokozatosan szoktassa más táplálékhoz is, türelem kell hozzá. Tisztelettel Szabó Tamás

  • Tisztelt Doktor Ur! Pati jeligével írtam Önnek és most nagyon szeretném megköszönni Önnek…

    Tisztelt Doktor Ur!

    Pati jeligével írtam Önnek és most nagyon szeretném megköszönni Önnek hogy ilyen gyorsan válaszolt.
    Mégegyszer köszönöm és további kellemes ünnepeket kívánok.

    Tisztelettel: Pati anyukája

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Örülök, hogyha segíteni tudtam, mihamarabbi gyógyulást Patinak!
    Tisztelettel Szabó Tamás

  • T. Doktor Ur! Pati jeligével a napokban írtam Önnek levelet. Azóta a háziorvos a kislánynak…

    T. Doktor Ur!

    Pati jeligével a napokban írtam Önnek levelet.
    Azóta a háziorvos a kislánynak Amoxicillint írt (3x5 ml). Szeretném tudni hogy ez a gyógyszer jó e a a baktériumra (Proteus mirabilis 10’3) és mennyi idő alatt gyógyul meg a kislány illetve kell-e és ha igen mikor ujra vizelettenyésztést csinálni.
    Most második napja szedjük a gyógyszert de még mindig panaszkodik hogy fáj amikor pisil.

    Pati

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Kedves Pati!
    A gyógyszer hatásosságát látatlanban nem lehet megítélni, de ha volt vizelettenyésztés, mely 10^3/ml csíraszámban Proteus mirabilist igazolt, nemcsaka tenyésztés eredménye szerepel a leleten, hanem az antibiogram (antibiotikum érzékenységi vizsgálat részletezése antibiotikumonként: érzékeny - mérsékelten érzékeny - rezisztens) is. Az orvos általában ennek alapján választja ki az antibiotikumot (érzékeny), tehát bízhat abban, hogy az antibiotikum hatásos. Az adag megfelelő. Ha lázatalan, és csak gyakori vizelési inger és vizelési fájdalom (csípés) a panasz, vesetája ütögetésre nem érzékeny, hasa csak a húgyhólyag tájékán fáj, akkor biztosan alsóhúgyúti fertőzésről van csak szó és ebben az esetben 5-7 napos antibiotikus kezelés elegendő, melyre a felírt gyógyszer elég. A gyógyszer mellett minél több folyadékot igyon naponta a kisgyermek, hogy minél jobban ürüljenek a vizelettel a kórokozók, a vizelet ne pangjon sokáig a hólyagban. A vizeletcsípés 3-4 nap alatt fokozatosan múlik el, mivel a sérült, gyulladt, vérbő nyálkahártyának is gyógyulnia kell. Tisztelettel Szabó Tamás

  • 3,5 éves lányomnak csípett pisiléskor a vizelete. A háziorvos elküldte vizeletvizsgálatra és…

    3,5 éves lányomnak csípett pisiléskor a vizelete. A háziorvos elküldte vizeletvizsgálatra és tenyésztésre.
    A vizeletvizsgálat (sima) negatív, vizelet Ph 6.0 v.fajsuly 1.015,

    Tenyésztés eredménye: Aerob: PROTEUS MIRABILIS
    Csíraszám 10 3

    Szeretném tudni, hogy mit jelentenek a fenti eredméények és hogy kell e valamilyen gyógyszert szedni??

    Köszönöm a válaszát:
    Pati

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Tamás Csaba

    Kedves Pati!
    Én adnék rá antibiotikumot, mivel van tünete (csíp a vizelete). Ha a hólyag- és húgycsőhurut vírusos is (amire nem kellene antibiotikum), várhatóan szinte törvényszerűen felülfertőződik, illik adni antibiotikumot, mert a gyulladásos nyálkahártya érzékeny a bacterialis kórokozókra is. A síma vizeletvizsgálat eredménye negatív, erre nem kellene gyógyszer, de üledékvizsgálat lehet, hogy nem volt, mely gennysejetket tartalmazhat. A tenyésztés eredménye nem szignifikáns bacteriuria, azaz nem betegséget okozó mennyiségben tartalémaz a vizelet baktériumot, ez sem igényelne kezelést tünetmentes esetben. (A 10 az 5.-en csíraszám/ml (100000/ml) már kezelést igényel.) Mivel van tünete, van kórokozó is, bár csak minimális mennyiségben, összességében a lehetséges "kórokozónak" megfelelő antibiotikus kezelést kezdenék. Az eredmény alapján persze kezelés nélkül bőséges folyadékbevitel mellett is tünetmentessé válhat, de ezt vizeletüledék ismerete nélkül hazardírozásnak gondolnám. Tehát én adnék antibiotikumot. A 10 3.-on csíraszám 1000/ml kórokozót jelent, a vizelet pH a savi vegyhatást mutatja, ami normális, a fajsúly normális. A Proteus mirabilis pedig egy húgyúti fertőzést gyakran okozó kórokozó, nem minden esetben szükséges kezelni tünetmentes esetben nem magas csíraszám esetén, de jelen esetben tünete van a kislánynak. Tisztelettel Szabó Tamás.