A betegek kérdései (3910)

  • Kedves Doktor Úr. A kérdésem az lenne,hogy van egy 9 éves fiam akinek már lassan egy hónapja…

    Kedves Doktor Úr. A kérdésem az lenne,hogy van egy 9 éves fiam akinek már lassan egy hónapja szédülés,hányinger, és fülfájási panaszai vannak,sajnos azt mondja hogy folyamatosan fáj neki és emelet bele is nyilal mind két fülébe. Egy két nap kivételével újra,és újra kezdődik. Háziorvosunk mindent rendben talált , és elküldött a fül-orr-gégészetre vizsgálatra,és hallásvizsgálatra . Az eredményünk: Fül: szabad hallójáratok.Ép lobmentes dobhártyák. Hallásvizsgálat eredménye: J.o-on"A" tip. tymp. B.on "C" tip. tymp. -129. Retroauricularisan rendben. Szeretném ha elmagyarázná ezeket nekem ,mert annyit mondott az orvos,hogy be van dugulva a bal füle,mint amikor meg van fázva. De most nincs megfázva ,akkor miért van bedugulva neki,és hogy ki dugulhat-e valamikor?? Orr: jó orrlégzés.Kp. vérbő orrnyálkahártya. Kóros váladék nem látható. Torok: kp. vérbő száj és garatnyálkahártya.Kp. nagy tonsillák. Nyaki tapintás: mko.az állszögletben tapintásra érzékeny,kóros teime nem tapintható. Fogai rendben vannak. És emelet a kisfiam asztmás,refluxos,tartósítószeres,fruktózérzékeny,és allergiás is. Ha itt minden rendben,akkor mitől lehetnek neki ezek a panaszok?? Előre is nagyon köszönjük a válaszát. Üdv:anyuka,és fia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Anyuka! www.meditrex.hu Hát ez úgy lehet, hogy még sincs minden rendben, csak éppen ezt próbálják elhitetni Önnel. A tympanogramm viszont objektív és annak betüjeles értékelése is, ezt mindenképpen el lehet hinni, az "A" az jó görbe, a "C" a dobüregi légtartalom hiányát jelzi. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr!

    Kisfiam 4 éves. Második èvet kezdte az oviban. Jóformán minden betegsèget összeszed sajnos. Többször előfordul kruppos ugatós köhögès nála. Tavaly februárban kezdődött hirtelen. Akkor orrmandula kivètelèt javasolták, de legkőzelebb, mire F-O-G hez mentünk, tünetmentes… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Emese! www.meditrex.hu A fül-orr-gégész sem garancia, hogy jobban eltalálja a gyógyszert, de azért biztos, hogy nagyobb a tapasztalata, mint a háziorvosnak, akik sokszor eleve nem hajlandók… Még több

  • Tisztelt Doktor úr! 4 napja a bal fülem mellett van egy duzzanat, nem fájdalmas, azonban a…

    Tisztelt Doktor úr!

    4 napja a bal fülem mellett van egy duzzanat, nem fájdalmas, azonban a fülemben érzek fájdalmat. A jobb fülem mögött pedig bedagadt egy nyirokcsomó, legalábbis én azt gondolom, hogy az. Továbbá a duzzanattal körülbelül egy időben kialakult, egy általam pattanásnak gondolt, viszonylag nagy kiterjedésű duzzanat a fejbőrömön bal oldalon, nem tudom, hogy ez kapcsolatban lehet-e a problémával. Fül-orr-gégészt keressek fel vagy háziorvost?

    Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Én fül-orr-gégészt és⁄vagy bőrgyógyászt gondolnék, háziorvos nem illetékes ez ügyben. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Par napja elkezdett fajni a torkom,de csak az egyik oldalon. Tobbszor…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Par napja elkezdett fajni a torkom,de csak az egyik oldalon. Tobbszor elo szokott fordulni 1-2 napig. A torokfajas most rahuzodott az azonos oldali fulemre is. Elemlampaval bevilagitottam a torkomba es feher holyagokat fedeztem fel. Mik ezek a holyagok? A garatmandulamat meg egeszen fiatal koromban kiszedtek.
    Elore is koszonom a segitseget.

    Tisztelettel,
    Monika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Önvizsgálat? Ez nem túl jól hangzik. Keressen fel fül-orr-gégészt ez ügyben, így nem igazán lehet pontosabbat írni. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Fülműtét előtti tanácsot szeretnék kérni 21 éves vagyok, panasz a következő:Felmerült hallócsont láncolati fixáció gyanuja,tympanotomiát javasoltak.Diagnózis:jobb oldalon ép hallás- Hypacusis… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Márk! www.meditrex.hu Ez hallásjavító műtétnek tűnik ezt tehát helyi érzéstelenítéses műtétet jelent, Önnek is aktivan jeleznie kell a hallásának változtását a műtét közben. A stapes fixatio… Még több

  • T. Doktor úr. Az a problémám hogy bedugult az orrom és most nagyon fáj a fülem, mintha szét…

    T. Doktor úr.
    Az a problémám hogy bedugult az orrom és most nagyon fáj a fülem, mintha szét akarna durrani a dobhártyám és nagyon rosz.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Száraz meleggel melegítse a fülét és arcát is, ha nem javul keressen fül-orr-gégészt. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Az orrsövényműtét, illetve a műtét minősége befolyásolja-e az orr külső…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Az orrsövényműtét, illetve a műtét minősége befolyásolja-e az orr külső formáját?

    Köszönettel:
    Balázs

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Balázs!

    www.meditrex.hu Nem, semmi köze hozzá. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr! Hónapok, vagy talán már évek óta zavaró fülcsengésem van, de időközben kialakult…

    Tisztelt Doktor úr!
    Hónapok, vagy talán már évek óta zavaró fülcsengésem van, de időközben kialakult mellé már a jobb fülemben egy olyan hang, amit legjobban az erősen fújó szél hangjához tudnék hasonlítani. Füldobogás is szokott lenni ugyanebben a fülemben. A bal fülemben pedig nem régen vettem észre, hogy fültisztítást követően -ne kérdezze hogy miért- megszagoltam a pálcikát, és a fül válladékomnak büdös szaga van. Mi okozhatja ezt?
    Előre is köszönöm válaszát!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu A fül alapos fizikális és műszeres vizsgálata alapján lehetne közelebbről meghatározni mi a probléma oka. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor úr! 6napja vették ki a torok mandulám ,az lenne a kérdésem igy 6 nap után…

    Tisztelt doktor úr!

    6napja vették ki a torok mandulám ,az lenne a kérdésem igy 6 nap után normális ,hogy iszonyatosan fáj a rágófogná(kicsit felette) mindkét oldalt ilyen fehéres rész, jobban fáj mint maga a mütéi seb! Az evés és ivás még durvábban fokozza a fájdalmatt! És a nyelvem egésze is iszonyatosan fáj! ez mitöl lehet? Mit tehetek?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex. Fájdalomcsillapítókra mindenképpen szükség van, ha ezt az operáló orvosa elfelejtette felírni, esetleg amit írt hatástalan, ez esetben mindenképpen keresse meg mielőbb. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor Úr, Másfél éve vettük észre hogy a kislány nagyon rosszul hall (a kiabálást…

    Tisztelt doktor Úr,

    Másfél éve vettük észre hogy a kislány nagyon rosszul hall (a kiabálást is csak akkor hallotta, ha közvetlenül a fülébe kiabáltunk), azóta átesett pár fül- orr gégészeti kezelésen, vizsgálaton - a középfül gyulladások miatt, jelen pillanatban jó a hallása, a tavaji állapotához viszonyítva, de összetett mondatokat nem ért meg. Az audiometriás vizsgálatot nem sikerült elvégezni megbízhatóan, viszont sikerült elvégezni az ASSR vizsgálatot, aminek az eredménye :
    Tresholds
    A⁄C left 1000hz 49db HLcr
    A⁄C left 2000hz 47db HLcr
    A⁄C left 4000hz 31db HLcr

    A⁄C right 500 34db HLcr
    A⁄C right 1000 39db HLcr
    A⁄C right 2000 27db HLcr
    A⁄C right 4000 41db HLcr
    illetve azt mondták, hogy jobb fül enyhén gyulladt, orrcseppet kapott.
    Ajánlásban felírta az orvos a halló készüléket, viszont azt mondta, hogy még egy fél évig várni kell, hogy megismételje a vizsgálatot.
    A kislány 6 és fél éves, súlyosan beszédhibás, figyelemzavaros, a száját folyamatosan nyitva tartja, hűlések után mindíg észrevehetően romlik a hallása.
    A kérdésem az lenne, hogy ilyen fokú hallássérülésnél Ön szerint ajánlott-e a hallókészülék?
    Mi történik ha hallókészüléket kap, és közben javul a hallása, lustítja-e a készülék a fület?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel, V.B.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves V B!

    www.meditrex.hu Abban az esetben, ha a gyermek középfülproblémája miatt "csak" vezetéses halláscsökkenés áll fenn, már pedig ez igen csak gyakori, és az idegi hallás teljesen rendben van, ez esetben a hallókészülék felírása min súlyos tévdiagnózison alapuló "félrekezelés" de lehet költségvetési csalás is, nem támogatott esetben polgári jogi kategóriát érintő egyszerű megkárosítás, amennyiben azért írnak fel olyanoknak is hallókészüléket, akiket más módon kéne kezelni, mert személyes anyagi haszon származik belőle. Más a helyzet, ha valóban van idegi halláskárosodás, ez esetben a középfülproblémákból adódó vezetéses halláscsökkenés előbbivel összeadódik, ez esetben sem az a megoldás, hogy a hallókészüléket állítjuk erősebbre, hanem megoldjuk a középfül gondot és megszüntetjük a halláscsökkenésből a vezetéses komponenst. A hallókészülék egyébként nem minden fajta idegi hallássérülés esetén tud segíteni, a beszédfejlődés időszaka azonban annyira kritikus, hogy gyerekeknél bármilyen idegi halláscsökkenés esetén a hallókészülék kötelező, függetlenül attól, hol van az idegpályán a károsodás. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy a nyelési fájdalom a nyakban való érzése csak…

    Tisztelt Doktor úr!

    Érdeklődni szeretnék, hogy a nyelési fájdalom a nyakban való érzése csak a rákos elváltozások tünete lehet? Nem minden fejtartásban érzem és nem nyelek nehezen csak valamikor fájdalmat érzek a nyakamban amikor nyelek. Milyen izmok játszanak szerepet a nyelésben?
    Ha nagyobb bajom lenne akkor milyen tünetek lennének még?
    Kérem válaszoljon!

    Üdvözlettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Nem, felesleges ilyennel rémisztgetni magát. Az izmokat az egyetemen hosszú hónapokig tanulják a medikusok anatómiai ismeretek keretében, de gondolom nem is az izmokra kíváncsi, hanem meg akar szabadul a kellemetlenségtől. Legnagyobb eséllyel ez egy reflux probléma lesz, de persze biztosabbat csak vizsgálat kapcsán lehetne mondani. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Régóta köhögök, megfázva nem vagyok, úgy érzem, hogy a torkomból szakad…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Régóta köhögök, megfázva nem vagyok, úgy érzem, hogy a torkomból szakad fel amit néha váladék is kísér. Van, hogy sárgás színű. Esetleg lehet gond a manduláimmal? Mondjuk az orromon keresztül se mindig kapok tisztán levegőt, pedig nem folyik. Ön mit javasolna mit tegyek? Köszönöm szépen a válaszát! Üdvözlettel Böbe.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Böbe! www.meditrex.hu Ez a leírás alapján bármi lehet, még közelítő véleményt sem tudok adni ennyi leírásra. Fül-orr-gégészeti vizsgálat tisztázni tudja a panaszok okát. Üdv. Fülészorvos

  • T. Doktor úr! Ismét irok Önnek. Z orrdugulás megszünt,de csak 1 napig tartott. Másnap reggelre…

    T. Doktor úr!

    Ismét irok Önnek. Z orrdugulás megszünt,de csak 1 napig tartott. Másnap reggelre ujra bedugult az orrom, de mindig csak a bal oldalon.A torkomból időnként fehér, nyúlós váladékot köpök.Az algoflexet 7 napig szedtem, több mint 10 napig inhaláltam,leht, hogy még tovább kell.Nasivin orrcseppet használtam,most sós vizes fúlyással próbálkozom,utána van a váladék a torkomban. Kérem adjon tanácsot.

    Köszönöm:Csöpi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Csöpi!

    www.meditrex.hu Ezek szerinte nem tökéletes a gyógyulás. Mivel fájdalma nincs, ezért az algoflex szedését hagyja abba, semmi értelem, alapos fül-orr-gégészeti kivizsgálás kell. Üdv: fülészorvos

  • Az én problémám is hasonló. Én ugyan 70 éves nő vagyok és évek óta krákogok,főleg evés után.…

    Az én problémám is hasonló. Én ugyan 70 éves nő vagyok és
    évek óta krákogok,főleg evés után. Most azonban erősödött a problémám, mer egészen kinzó a száraz ingerköhögés.A torkomban mintha morzsa lenne ugy érzem, a gyomorsavam sok, de nem nagyon szedek rá savcsökkentő, illetve nem megfelelő talán. Már a szegycsontom körűl is érzek fájdalmat. Voltam gégészeten, és nemrég röntgenen. Ott nem volt eltérés. Mit tegyek? Kérem a segítő válaszát.
    Üdvözlöm:Csóka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Csóka!

    www.meditrex.hu Igen, sajnos a refluxra nagyon is jellemző a sokféle panasz, ugyanakkor a vizsgálati lelet, műszeres mérések stb. eredménye semmitmondó, ezért is idegesek a területi rendelőkben az efféle panaszokkal jelentkező betegektől. Üdv: fülészorvos

  • T.Doktor úr!

    Problémám a következő. Még karácsonykor megfáztam,fejfájás, orrdugulás, kis hőemelkedés, fogsor fájdalom, lüktető érzés ,főleg ha lehajoltam.Majd sürü orrváladékozás pár napig. Későbbiekben ismét eldugult az orrom erős fejfájással.Ezek után mentem el orvoshoz,aki azt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Csöpi!

    www.meditrex.hu Nem egészen értem. A leírása szerint most már nincs semmilyen panasz. Akkor mi a baj? Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! A következő problémával fordulok Önhöz: A nyelvem mindig fehér lepedékes,…

    Tisztelt Doktor Úr!
    A következő problémával fordulok Önhöz:
    A nyelvem mindig fehér lepedékes, fogmosáskor el tudom távolítani fogkefével.
    Rendszeresen mosom a fogaimat és a nyelvemet is tisztítom, így nem gondolnám, hogy a szájhigiéniámmal van gond.
    A neten olvastam, hogy ez akár rák oka is lehet.
    28 éves vagyok nem dohányzom nem iszom.
    Néha kissé erőtlennek érzem magam .
    Sajnos tapasztalatból tudom, hogy ilyen jelentéktelen problémával (erre mifelénk) nem foglalkoznak. Egy sima vérvételen voltam, arra kaptam beutalót. Az eredmény negatív, minden érték jó.Ez sem nyugtat meg mert úgy tudom, hogy ez nem jelent "semmit" vagyis ettől függetlenül lehet komoly akár rosszindulatú elváltozás is a háttérben.
    Kérem segítsen! Ön szerint is ilyen komoly lehet a baj?
    Mit javasol?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Legyen erős, nemcsak Önök felé, ha mifelénk sem foglalkoznak nemhogy kicsi, hanem komolyabb problémákkal sem a közfinanszirozott ellátásban, tisztelet a kivételnek, ettől függetlenül önmagában ezeket panaszokat banalis problémának vélem, refluxtól a vashiányig nagyon sok minden állhat a panasz mögött, a kivizsgálásnak is ez irányban kell történnie. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! A következőben szeretném véleményét kérni: a páromnál korábban gyakrabban,…

    Tisztelt Doktor Úr!

    A következőben szeretném véleményét kérni: a páromnál korábban gyakrabban, mostanában már ritkábban előfordul, hogy amikor kifújja az orrát gyakorlatilag csak vér, leginkább alvadt vér jön ki. Hozzáteszem, elég erősen fúj orrot, de úgy gondolom, hajszálér elpattanásától ennyire sok vér nem keletkezhet. Nem érez fájdalmat, a vérnyomása sem szokott magas lenni.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Tisztelettel
    H. Zsuzsanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves H Zsuzsanna!

    www.meditrex.hu Valószínüleg lokális oka van, semmi köze a vérnyomáshoz fül-orr-gégész vizsgálja meg, előfordulhat, hogy 3D arckoponya CBCT-re is szükség lesz a korrekt diagnózishoz. Üdv.: fülészorvos

  • Kedves Doktor úr! Kisfiam 2 éves, középfül gyulladása van, azt mondta a doktornő akinél voltunk,…

    Kedves Doktor úr!

    Kisfiam 2 éves, középfül gyulladása van, azt mondta a doktornő akinél voltunk, hogy kifakadt neki. Ez mit jelent? Ott nem kérdeztem rá, de nagyon fáj a fiam füle, sírva mutatja, ebből gondolom, hogy lehet hogy nem jó jel, hogy kifakadt? Most antibiotikumot kap. Hogy lehet elkerülni, hogy ne kelljen felszúrni a afülét? Egy hét múlva kell mennünk kontrollra.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Ez annyit jelent, hogy a felgyülemlő genny nyomással átszakítja a dobhártyát. Ennek látható jele van, masszív fülváladékozás észlelhető és ezzel együtt a fájdalom megszűnik. Mivel az Önök esetében a fájdalom is fennáll, továbbá váladék sincs, ezért erősen megkérdőjelezhető a kijelentés, egyébként jó tudni, hogy manapság a gennyes középfülgyulladás nagyon ritka és még ritkábban jut el a "kifakadásig", ettől még fájdalommal járó fülpanasz gyakori, ennek hátterét, hogy pontosan mi okozza, és hogyan kell kezelni, nos ez gyermek fül-orr-gégész feladata. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor Úr! Novemberben írt válaszát köszönöm. Azóta sok vizsgálaton átestem, végül…

    Tisztelt doktor Úr!

    Novemberben írt válaszát köszönöm. Azóta sok vizsgálaton átestem, végül a idiopátiás gégebénulást állapítottak meg. Jobb oldalt a gégém, hangszálam azóta is ugyanabban az állapotban van. Kezelésnek B-vitaminok szedését, hangterápiát és Galvan-Farad kezelést kapok.
    A háziorvosom felvetette esetleg a pajzsmirigy immunbetegsége okozhatja a bénulást, mivel göbösek a pajzsmirigyeim és az IgG értékem alacsonyabb. Viszont a pajzsmirigy orvos leleteimet meg sem nézve kizártnak tarja ezt az okot és vizsgálatot sem rendel el, mivel másfél évvel ezelőtt alaposabban kivizsgált (akkor nem volt gégebénulásom), csak tübiopsziával nem vetettet szövettant.
    Kérdésem lenne, hogy okozhatja-e a bénulást a pajzsmirigy immunbetegsége, ha igen hogyan lehet kimutatni?
    A kezelő orvosom szerint hosszú folyamat, még a hangom helyrejön és tudok dolgozni. De ha ismét infekció miatt begyullad a gégém ez hátráltatja a javulást, mivel ilyenkor kímélni kell a hangomat. Olyan munkakörben dolgozok, ahol 8 órában ügyfeleket kell tájékoztatni. Azt szeretném megtudni van esélyem, hogy rendbe jön a hangom. Ha igen és ismét gégegyulladásom lesz, akkor alig lesz hangom és nem dolgozhatok? Ön szerint esetleg másik munkavégzést keresek?
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Nem, én sem gondolnám, hogy a pajzsmirigy ilyen típusú betegsége okozza a hangszalagmozgásért felelő ideg bénulását. Igen, sajnos itt valóban munkaegészségügyi, munkajogi kérdések is felmerülhetnek. Ilyen esetben a cégének kéne Önnek olyan munkakört felajánlani, ahol nem szükséges a hangját folyamatosan használni és terhelni, ha ilyet nem tudnak felajánlani, akár ebben a munkakörben a leszázalékolás is szóba kerülhet. Üdv: fülészorvos

  • Üdvözlöm doktor ur,lenne egy nagyon fontos kérdésem,idén áprilisban lessz 3 éve,hogy ki szedték…

    Üdvözlöm doktor ur,lenne egy nagyon fontos kérdésem,idén áprilisban lessz 3 éve,hogy ki szedték a garat mandulámat,a seb begyogyulása után egy kis idövel fehérkés nyál szerüség gyüllik a mandulám hejére és kissé fura ize van,azt szeretném tudni hogy ez természetes?? elöre is köszönöm válaszát.


    Üdvözlettel . Csillag

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Csillag! www.meditrex.hu Nem, egyáltalán nem természetes, akár savas reflux is felmerül. Üdv: fülészorvos