A betegek kérdései (3892)

  • Tisztelt doktor Úr! Novemberben írt válaszát köszönöm. Azóta sok vizsgálaton átestem, végül…

    Tisztelt doktor Úr!

    Novemberben írt válaszát köszönöm. Azóta sok vizsgálaton átestem, végül a idiopátiás gégebénulást állapítottak meg. Jobb oldalt a gégém, hangszálam azóta is ugyanabban az állapotban van. Kezelésnek B-vitaminok szedését, hangterápiát és Galvan-Farad kezelést kapok.
    A háziorvosom felvetette esetleg a pajzsmirigy immunbetegsége okozhatja a bénulást, mivel göbösek a pajzsmirigyeim és az IgG értékem alacsonyabb. Viszont a pajzsmirigy orvos leleteimet meg sem nézve kizártnak tarja ezt az okot és vizsgálatot sem rendel el, mivel másfél évvel ezelőtt alaposabban kivizsgált (akkor nem volt gégebénulásom), csak tübiopsziával nem vetettet szövettant.
    Kérdésem lenne, hogy okozhatja-e a bénulást a pajzsmirigy immunbetegsége, ha igen hogyan lehet kimutatni?
    A kezelő orvosom szerint hosszú folyamat, még a hangom helyrejön és tudok dolgozni. De ha ismét infekció miatt begyullad a gégém ez hátráltatja a javulást, mivel ilyenkor kímélni kell a hangomat. Olyan munkakörben dolgozok, ahol 8 órában ügyfeleket kell tájékoztatni. Azt szeretném megtudni van esélyem, hogy rendbe jön a hangom. Ha igen és ismét gégegyulladásom lesz, akkor alig lesz hangom és nem dolgozhatok? Ön szerint esetleg másik munkavégzést keresek?
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Nem, én sem gondolnám, hogy a pajzsmirigy ilyen típusú betegsége okozza a hangszalagmozgásért felelő ideg bénulását. Igen, sajnos itt valóban munkaegészségügyi, munkajogi kérdések is felmerülhetnek. Ilyen esetben a cégének kéne Önnek olyan munkakört felajánlani, ahol nem szükséges a hangját folyamatosan használni és terhelni, ha ilyet nem tudnak felajánlani, akár ebben a munkakörben a leszázalékolás is szóba kerülhet. Üdv: fülészorvos

  • Üdvözlöm doktor ur,lenne egy nagyon fontos kérdésem,idén áprilisban lessz 3 éve,hogy ki szedték…

    Üdvözlöm doktor ur,lenne egy nagyon fontos kérdésem,idén áprilisban lessz 3 éve,hogy ki szedték a garat mandulámat,a seb begyogyulása után egy kis idövel fehérkés nyál szerüség gyüllik a mandulám hejére és kissé fura ize van,azt szeretném tudni hogy ez természetes?? elöre is köszönöm válaszát.


    Üdvözlettel . Csillag

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Csillag! www.meditrex.hu Nem, egyáltalán nem természetes, akár savas reflux is felmerül. Üdv: fülészorvos

  • Kedves dr úr. Szeretném a tanácsát kérni mert sajnos a házi orvosunktol nem igazán kaptam meg…

    Kedves dr úr. Szeretném a tanácsát kérni mert sajnos a házi orvosunktol nem igazán kaptam meg felelő választ. A probléma az 1eves kis fiammal van 3 hétig. Torokgyulladása volt és náthás ma már nem fáj a torka de azóta nem vesz levegőt az orrán ha alszik próbál levegőt venni de nem tud hangos szőrcsőgést hallat és van ugy hogy jár a mellkasa. De levegőt nem vesz majd hirtelen a száján egy nagyot folyamatosan használom az orr cseppet só oldatosat, nazivint de sajnos orr szívásnál elég kevés váladék jön említettem az orvosunknak a fül orr gégész fel keresését de ő nem látja szükségét mert a betegség előtt nem volt probléma az orrán levegőt venni szóval be utálot sem adott. Dr úr nagyon aggódom mit tegyek kérem segítsen. Örökölhető az ormandula meg nagyobbodas anyukám nak volt és öt meg műtöttek. Előre is köszönöm. Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Anita! www.meditrex.hu Az esetleírás alapján nagyon valószinünek tűnik az orrmandula probléma, és valóban a családi hajlam itt is gyakori tényező. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Dr úr! Az a problémäm hogy hónapok ota fulldoklok a köhögéstől ès slejmet ami…

    Tisztelt Dr úr!


    Az a problémäm hogy hónapok ota fulldoklok a köhögéstől ès slejmet ami le van tapadva azt őklendezem fel.Voltam gègészeten de ott a refluxot helyezték elönyne meg se nèztêk rendesen a torkom Mit tanácsol?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! Ez így nem helyes. A reflux diagnózis felvetése előtt alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor úr!November óta gombócot érzek a torkomban a jobb oldalon.Decemberben elmentem a gégészetre ahol kiderült,hogy a 20 éve kétszer!!kivett mandulámból még mindig ott van egy darabka.Az orvos azt mondta,szerinte nem attól van a gombócérzés.A gége tükrözéssel negatív.
    Mostanra… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező! Hogy milyen orvoshoz menjen? Hát először is jó orvoshoz, a többi már részletkérdés. Véleményem szerint a mostani panaszainak semmi köze sem a leírt traumához, sem az esetleges és… Még több

  • Üdvözlöm! 2 éve volt orrkagylós és orrsövény műtétem. De a hónap elején megfáztam és ismét…

    Üdvözlöm!

    2 éve volt orrkagylós és orrsövény műtétem. De a hónap elején megfáztam és ismét dugul az orrom. Olyan esetleg lehetséges,hogy visszanő az orrkagyló vagy csak duzzadt? Esetleg valami tanács ,hogy milyen orrspray használja.Jelenleg AquaMaris orrspray használom.

    Előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!
    www.meditrex.hu
    Szerintem már válaszoltam Önnek, de ha mégis ez egy másik kérdés, ugyanaz igaz rá:
    Igen, rossz híreim vannak, amik egyben jó hírek is, az orrkagylók ( szerencsére ) nagyfokú alkalmazkodásra képesek, ha úgy nézzük, tulajdonképpen "visszanőhetnek" Sajnos még mindig, a mai modern funkcionális endoszkópos sebészi személet mellett is léteznek olyan orvosok, akik azt gondolják, hogy az orrkagyló durva kimetszésével megoldják a betegek krónikus problémáit. A valóságban az orrkagylók kiírtása utáni " huhogó" nagy tér legalább olyan nagy problémát okozhat, mint az orrdugulás. Azt tanácsolom Önnek, hogy készíttessen egy 3D arckoponya CBCT-t, ezen minden pontosan látható, a korábbi műtétekkel kapcsolatos hiányosságok és károkozások is. A lohasztó orrspray nem megoldás, hosszas használatával csak még rosszabb helyzetbe hozza saját magát. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Doktor Úr! Meddig lehet használni folyamatosan a Nasonexet? Fél éve használom, mert az…

    Kedves Doktor Úr!
    Meddig lehet használni folyamatosan a Nasonexet? Fél éve használom, mert az egyik orrlyukam folyton dugul...így se tökéletes, de ha abbahagyom a használatát, teljesen eldugul. Lehet éveken át is használni?
    Válaszát előre is köszönöm! Evelin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Evelin!
    www.meditrex.hu
    Sokkal kevesebb kárt okoz magának, mint lohasztó orrcseppek orrsprayk használatával. De nem kéne esetleg a probléma okát egy alapos kivizsgálással tisztázni?

  • Tiszteletem Doktor úr! Egy olyan kérdésem lenne,hogy 2 éve volt orrkagyló és orrsövény műtétem…

    Tiszteletem Doktor úr!

    Egy olyan kérdésem lenne,hogy 2 éve volt orrkagyló és orrsövény műtétem mert nagyon dugult az orrom. A hónap elején megfáztam és azóta dugul az orrom. Arra lennék kíváncsi,hogy az orrkagyló visszanőhet vagy esetleg csak beduzzadt? Milyen orrsprayet használjak jelenleg a Rhinospray plus-t használom. Vagy esetleg valami tanácsot tudna adni,ha csak duzzadt az orrkagylóm,tudom,hogy így látatlanban elég nehéz bármit is mondani,de nem szeretnék megint műtéten átesni.

    Előre is köszönöm!

    Tisztelettel: Sz. Mihály

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Sz Mihály!

    Igen, rossz híreim vannak, amik egyben jó hírek is, az orrkagylók ( szerencsére ) nagyfokú alkalmazkodásra képesek, ha úgy nézzük, tulajdonképpen "visszanőhetnek" Sajnos még mindig, a mai modern funkcionális endoszkópos sebészi személet mellett is léteznek olyan orvosok, akik azt gondolják, hogy az orrkagyló durva kimetszésével megoldják a betegek krónikus problémáit. A valóságban az orrkagylók kiírtása utáni " huhogó" nagy tér legalább olyan nagy problémát okozhat, mint az orrdugulás. Azt tanácsolom Önnek, hogy készíttessen egy 3D arckoponya CBCT-t, ezen minden pontosan látható, a korábbi műtétekkel kapcsolatos hiányosságok és károkozások is. A lohasztó orrspray nem megoldás, hosszas használatával csak még rosszabb helyzetbe hozza saját magát. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Egy az unokahugom manduláját kivették szeptemberben. Kb 1 hónappal ezelőtt…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Egy az unokahugom manduláját kivették szeptemberben. Kb 1 hónappal ezelőtt észrevettek egy csomot a nyakán ami nem múlt el antibiotikumos kezelésre sem. A körzeti orvos beutalta fül orr gégére. Most kb dio nagyságu a gumo. A kérdésem lehet hogy a műtétnél valami rosszul sikerült vagy mi lehet ez a csomo? Köszönettel Zs.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves ZS!

    www.meditrex.hu A nyakon lévő csomók nem csak gyulladásos reaktív nyirokcsomó duzzanatok lehetnek, ha a mandulák helye szép, nincs maradvány, akkor a műtéthez biztosan nincs semmi köze. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Doktor úr! Orrvérzéssel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Reggelente, de van,…

    Kedves Doktor úr!
    Orrvérzéssel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni.
    Reggelente, de van, hogy éjjel is, hirtelen elkezd vérezni az orrom. Mindig csak a jobb oldali orrlyukamból. Nagyon sokszor úgy történik, hogy a bal oldalamról átfordulok a jobb oldalamra, és már érzem is, hogy mindjárt folyik a vér az orromból. Napközben sohasem vérzik, csak fekvő állapotban. Van úgy, hogy napokig nem vérzik, de aztán megint. Ilyenkor egy papír zsebkendőt bedugok az orrlyukamba, és az elég a vérzés elállításához.
    Már jártam fül-orr-gégésznél, aki adott egy krémet, hogy kenjem be az orrlyukamba, mert biztos kiszárad és megpattan benne egy ér. Kenem a krémet, de nem sokat használ.
    Kicsit aggódom, és kellemetlen is.
    Várom válaszát.
    Köszönettel
    Gabi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Gabi!

    www.meditrex.hu Nem hiszem, hogy ezzel meg fogja oldani a problémát, az ilyen típusú orrvérezgetés mögött az orrnyálkahártya érintett részének kiszáradása és vagy fertőződése áll, ennek hátterét akut és krónikus bántalmak képezhetik. Talán egy kicsit komolyabb szakembert kéne keresni a krémkenegetős fül-orr-gégésznél. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt dr. Németh Tamás! Az elmúlt napokban nyeléskor ( megfigyelésem szerint szinte csak…

    Tisztelt dr. Németh Tamás!
    Az elmúlt napokban nyeléskor ( megfigyelésem szerint szinte csak aķkor amikor nyálat nyelek) de nem mindig, fájdalmat érzek a nyakizmomban. Ön szerint érdemes aggódnom? Mi okozhatja?
    Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Elég sok minden felmerülhet, vizsgálat nélkül ezt nem lehet pontosítani. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktorúr! Én nálam az orvos refluxot állapitott, meg, szedem rá a gyógyszer és diétázok,…

    Tisztelt Doktorúr!

    Én nálam az orvos refluxot állapitott, meg, szedem rá a gyógyszer és diétázok, és jobb is igy.Az egyik szemem sűrűn kipirosodik, ég, illetve az orrom is sokszor dugul. Kérdésem az lenne hogy a reflux mögött állhat allergia?
    Köszönöm előre is a válaszát.
    Üdvözlet!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!
    www.meditrex.hu
    Nem, semmi köze a két dolognak egymáshoz, a panaszok, tünetek hasonlósága azonban néha megtévesztő lehet. Üdv: fülészorvos

  • Nem öngyógyítok. Orvos írta fel a Bioparoxot. Ma egy hete voltam nála, már valamivel jobb, de…

    Nem öngyógyítok. Orvos írta fel a Bioparoxot. Ma egy hete voltam nála, már valamivel jobb, de nem az igazi, gége környékén még mindig érzem, érdemes visszamennem? menyi idő alatt gyógyul a nyálkahártya?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    Nem. Aki ilyen kegyszereket "ír", ahhoz ne menjen. Megjegyzem vény nélkül, mindenféle korlát nélkül megvehető "gyógyszert" bárki, akár a szomszédja is "felírhatja" Önnek, ehhez nem kell orvosi végzettség. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Dr.Úr!

    3 hét alatt kétszer volt tüszős mandulagyulladásom.
    Először 5 napig magas lázzal, a végén már 39.7 volt.
    Kaptam rá Fromilid Uno 500mg-os antibiotikumot, ezután 10 napig semmi panaszom nem volt, a 11. nap éreztem megint kezd fájni a torkom, belenéztem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Edit!

    www.meditrex.hu Nem. Ezek nem ismétlődő betegségek, hanem ugyanannak a betegségnek a hullámzó lefolyása, aminek hátterében a nem megfelelő gyógyszeres kezelés áll (… Még több

  • Kedves Doktor Úr! Olyan panasszal fordulnék önhöz,hogy már 2 este nem tudok aludni rendesen,…

    Kedves Doktor Úr!
    Olyan panasszal fordulnék önhöz,hogy már 2 este nem tudok aludni rendesen, a bal fülem bedugul ( nem fáj egyáltalán), ha megpiszkálom kidugul, de napközben semmi problémám.
    Várom mielőbbi válaszát
    üdv Noémi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Noémi!

    www.meditrex.hu Lehet a hallójáratot elzáró fülzsír is. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Dr.Úr!Azal a problémával fordulok önhöz ami már 20 éve megkeseríti az életem.Az orr…

    Tisztelt Dr.Úr!Azal a problémával fordulok önhöz ami már 20 éve megkeseríti az életem.Az orr garatból folyik valali válladék,de ez mindíg hol erősebben hol gyengébben,soszor oda is szárad,ettől nagyon büdös a szám folyton.Soszor szárad ki a garat és a torkom is.Többször voltam orvosnál de eddig semmi nem hozott hosszútávú megoldást.Segítségét előre is köszönöm:Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Mónika!

    www.meditrex.hu Szomorú, hogy 20 év alatt nem talált egy olyan orvosra, aki segíteni tudott volna a panaszokon, de lehet, hogy rossz helyen keresgélt. Üdv: fülészorvos

  • Üdvözlöm doktorúr! Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz,hogy a nyelőcsövem a gyomrszájig és…

    Üdvözlöm doktorúr!
    Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz,hogy a nyelőcsövem a gyomrszájig és a gégém jobb oldala elmondhatatlanul fáj és mivel hipohonder vagyok nem merek elmenni orvoshoz mert félek, hogy Gégerákot állapítanának meg .
    ezmellett pánikbeteg is vagyok.
    Kérem segítsen nekem és adjon tanácsot :’(
    Üdv.: Sándor!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Sándor!

    www.meditrex.hu Ez mind érthető, de arra azért számítson, hogy a panaszai az állandó a ráktól való aggódás és félelmek miatt csak fokozódni foknak. Üdv: fülészorvos

  • Ismet én vagyok. A fájdalmas nyeléssel. Én kérdesztem nemrégen . A mult nap talaltam egy bököt…

    Ismet én vagyok. A fájdalmas nyeléssel. Én kérdesztem nemrégen . A mult nap talaltam egy bököt a nyakamon.. nemolyan nagy. De éreszhető. Oldalt lentebb talalható a nyakamon.Lehet koze a fájdalmas nyeléshez? És a nyirokcsomó megdagadásához?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Igen, lehet köze. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Talán még emlékszik rám, nem rég írtam Önnek a középfülproblémám ügyében.…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Talán még emlékszik rám, nem rég írtam Önnek a középfülproblémám ügyében. Pesten találtam egy helyet, ahol végzik a vizsgálatot, az intézménnyel már felvettem a kapcsolatot, és valószínűleg jövőhéten el fogok menni a vizsgálatra. Azonban mivel csak Ön ajánlotta ezt a vizsgálatot, a kiértékeléshez nem lenne kihez elmennem, ezért szeretném megkérdezni, hogy Ön tud-e ilyet kiértékelni? A felvételeket CD-n fogom megkapni.

    Köszönöm előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Igen a 3D CBCT-k kiértékelését mindenki a saját orvosával, fül-orr-gégésszel és⁄vagy fogorvossal végezteti. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Doktor Úr! Orr-garat-gége nyálkahártya gyulladásom van. Betegnek nem érzem magam, nyelésnél…

    Kedves Doktor Úr!

    Orr-garat-gége nyálkahártya gyulladásom van. Betegnek nem érzem magam, nyelésnél furcsa érzés, mintha be lenne dagadva. Kaptam rá Bioparoxot. 3 napja használom, minimálisan javult csak.
    Mi válthatja ki ezt a fajta gyulladást? Hogyan lehet megelőzni és kicsit felgyorsítani a gyógyulás folyamatát?

    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu A panaszai mögött sok minden állhat. Az öndiagnózis alapján vény nélkül vásárolt kegyszerek nem szoktak beválni. Nem úszható meg a vizsgálat. Üdv: fülészorvos