A betegek kérdései (3892)

  • Tisztelt Dr Úr! Olyan problémával küzdünk a 2 éves kisfiammal,hogy szinte mondhatni állandó…

    Tisztelt Dr Úr!

    Olyan problémával küzdünk a 2 éves kisfiammal,hogy szinte mondhatni állandó mandulagyulladasa van. Mostmár 5 hete küzdünk vele folyamatosan. Kétségbe vagyok esve,ezért úgy döntöttem januárban elviszem F-O-G szakorvoshoz. Közösségbe ugyan jár a kisfiam,de miota nem voltunk azóta is kétszer kapott mandulagyulladást.Lehetséges hogy nem gyógyulna meg teljesen? Leugutóbb az ügyeleten azt mondták,hogy krup szerűje van..Lázas,hány,alig eszik,a kedve jó ha túl vagyunk az első két napon,az orra nem folyik,viszont a fülecskéjében főleg a balban van kifolyt váladék.Sokszor ok nélkül sír.4-5 napig jól va,utána kezdődik minden előrről.Pedig hideget nem iszik.Aggódom.Azért is mert csak akkor gyógyszerezném ha muszáj. Nem pedig 3 hét alatt 2 fajta antibiotikum plussz a többi.Mitől lehet ez? Egyálltalán biztos,hogy mindig mandulagyulladása van?
    Hogy zajlik egy vizsgálat ilyen piciknél?
    Köszönöm válaszát!!

    Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Eszter!

    www.meditrex.hu Sajnos lehet, hogy az antibiotikum adásával van probléma, antibiotikum választás, adagolás, kezelési tartam...stb egyáltalán nem mindegy. A vizsgálatok fájdalmat nem okoznak, orr-torokváladék mikrobiológiai vizsgálata tanácsos lenne. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Az iménti válaszát nagyon szépen köszönöm (középfül funkciózavar)! Szeretném…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Az iménti válaszát nagyon szépen köszönöm (középfül funkciózavar)! Szeretném még megkérdezni Öntől, hogy ilyen 3D arckoponya CBCT-t hol, melyik intézményben végeznek Budapesten?

    Köszönöm előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Fogászati röntgen cégek végzik, Pesten ebből jónéhány található. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam három éves. Torokfájásra panaszkodott és 38 fok körüli láza volt…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Kisfiam három éves. Torokfájásra panaszkodott és 38 fok körüli láza volt a bőrén kiütések és kb. 5 cm átmérőjű, halvány piros foltok jöttek elő.
    Nurophent kapott lázcsillapításra. Másnap délutánra felment a láza 40 fokra. Éjjel jött ki hozzá az ügyelet. Az orvos megállapította, hogy a mandulái hatalmasak,
    azt tanácsolta, hogy várjunk 1-2 napot, és ha nem javul csak akkor írna fel neki antibiotikumot.
    Másnap reggelre a láza lement, a foltok eltűntek, a mandulája továbbra is duzzad volt, de nem vészesen piros. Harmadnap megnéztük a torkát és a bal oldalon a lágy szájpadlásán egy gombostűfej méretű lukat vettünk észre. (fotót feltöltöttem ide: http:⁄⁄askdoctor.freewb.hu⁄)
    A luk nem fájdalmas.
    Ügyeletről ügyeletre mentünk, de gyerek szakorvost nem sikerült találnunk. Végül magánklinikára vittük gyerek fül-, orr gégészetre.
    Az orvos megvizsgálta, de nem tudott egyértelmű magyarázatot adni, szerinte nem akkut probléma, hanem születési rendellenesség. Azt javasolta, hogy majd menjünk vissza az ünnepek után, hogy a lukat
    alaposan meg tudják vizsgálni az átmenő vagy zsákszerű-e.

    A fiamnak többször volt már mandula gyulladása a torkát így rendszeresen vizsgálták, ha a luk ott lett volna mi vagy az orvos észrevettük volna.
    Az interneten nem nagyon találtam hasonló esetet, egy-két helyen említenek ilyet, amit antibiotikummal kezeltek.

    pl. http:⁄⁄www.sciencephoto.com⁄media⁄266495⁄enlarge

    Kérem, szíveskedjen tanácsot adni mi lehet ez a luk, milyen vizsgálat, kezelés szükséges?

    Előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!
    www,meditrex.hu A fényképet kinyitottam, nem is rossz kép, de ennek ellenére csak ez alapján nem tudnék konkrét véleményt mondani, az elváltozás nagyobbnak tűnik egy gombostűfejnél, ez semmiképpen nem ügyeleti téma, és nem is gyerekorvosra tartozik. Azt nem tudom, hogy a magán gyermek fül-orr-gégész, akinél voltak mennyire tájékozott és gyakorlott lágyszájpad dehiscenciák, hasadékok ügyében, mindenesetre valóban létezik olyan lágyszájpad hasadék ( latens ) amelynél látszólag semmi "lyuk" nincs, viszont a mélyebb szöveti rétegek hiányoznak, természetesen ez is fejlődési rendellenesség és nem szerzett betegség. Az ünnepek után egy mikrobiológiai mintavétel orrváladékból és torokváladékból is tanácsolnék. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Egy speciális problémával fordulnék Önhöz. Sok fül-orr-gégésznél jártam…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Egy speciális problémával fordulnék Önhöz. Sok fül-orr-gégésznél jártam már, de senki nem tudta, mi lehet a gond. 6 éve, változó intenzitással jönnek a tüneteim. Először a zenehallgatás és éneklés váltotta ki. Olyan érzés a fokozott hanghatásokra, mintha a fülemben valami görcsösen húzódna össze és rángana, és a rángásnak megfelelően (mintha dobolna) megy el a hanghatásra a hallásom. Nagyon kellemetlen, sőt, olykor kicsit fájdalmas is. Mintha nem tudna a hang ilyenkor vezetődni, viszont ha véget ér a hanghatás (pl. zene), akkor olyan, mintha elernyedne valami a fülemben, és a hallásom teljesen visszatér. Néztek már hangvillával, csináltak hallásvizsgálatot és mikrofont is vezettek a fülembe, ellenőrizve a nyomásviszonyokat, de minden negatív lett (a mikrofonosról annyit, hogy az egyszerű búgó, sípoló hangok sosem okoznak gondok, mindig csak a zavarosabbak). Nagyon szomorú vagyok, mert az olyan hangokra is, mint a porszívó zaja, a tusoló vízsugara, de olykor még a saját hangom is kiváltja (ha hangosan beszélek). Nyilván a doktor Úr látatlanban nem tud segíteni, de esetleg, ha tanácsot tudna adni, hogy milyen irányba kellene keresgélni. A gégészem a neurológiát ajánlotta és közép- illetve belső fül CT-t. Nem tudom, hogy ez megoldás lehet-e. Nagyon szeretek énekelni, és fontos lenne, hogy "meggyógyuljak" amiatt is, hogy ez a probléma megkeseríti a mindennapjaimat.

    Válaszát előre is hálásan köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Szerintem felesleges a neurológia meg az összes többi is, az ilyen jellegű panaszok háttérében középfül funkciózavar állhat, viszont fontos lenne egy 3D arckoponya CBCT, ezt kell alaposan átbogarászni a fül-orr-gégésszel együtt, persze alapos fül-orr-gégészeti alapvizsgálat mellett. Üdv: fülészorvos

  • Üdvözlöm! 30 éves nő vagyok. Sajnos nem tudom a kérdésem kihez, milyen szakterülethez tartozik…

    Üdvözlöm!

    30 éves nő vagyok. Sajnos nem tudom a kérdésem kihez, milyen szakterülethez tartozik (fogászat, fül-orr-gégészet talán, immunológia?). 3 héttel ezelőtt azt tapasztaltam, hogy a szám belsejében mindkét oldalon belül, apró vörös színű véraláfutások (?), pontok, jelentek meg. Ezek a pöttyök néhány óra alatt összefolytak és egy-egy egész nagy piros folt (kb 1-2cm átmérőjű) keletkezett. Ugyanez megjelent elől is az ajkaimnál belül is és a torkom is elkezdett fájni (nem a mandulám) és azt éreztem az egész nyelvemen, mintha nagyon elégettem volna forró étellel. Nehéz volt az étkezés is, annyira fájt a nyelvem. Az ügyeleten Zinnat antibiotikumot kaptam rá, majd másnap a háziorvosom A vitamint írt fel. A gyógyszerek hatására (vagy nem tudom azok nélkül hogyan, mennyi idő alatt múlt volna el) de 3-4 nap alatt helyrejött. Aztán 2 hét elteltével újra ugyanezeket a tüneteket tapasztaltam, az ünnepek miatt csak gyógyszertárban voltam, ahol Bioparoxot és Strepfent kaptam. Ezek hatására ismét elmúlt minden 3-4 nap alatt. Sem akkor, sem most nem ettem mást, különösebbet, mint eddig, semmit ami a nyálkahártyát ennyire irritálná. Mi okozhatja ezeket a tüneteket? És hova fordulhatnék még ezzel? Köszönöm a választ előre is! Sz.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves SZ!

    www.meditrex.hu A leírás alapján gyanús lehet egy refluxra is, valószínüleg a panaszok erőssége ingadozik, nem gondolnám, hogy a Zinnat Bioparox Strepfen nagyon sokat mozdított volna a helyzeten. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Doktorúr! Azt szeretném kérdezni, hogy repülőút után fennmaradhat-e fülzúgás illetve…

    Kedves Doktorúr!

    Azt szeretném kérdezni, hogy repülőút után fennmaradhat-e fülzúgás illetve füldugulás? Tehát, hogy ezt okozhatja-e a repülés?

    Köszönettel,
    Piroska

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Piroska!

    www.meditrex.hu Igen fennmaradhat, amennyiben valaki nem kifogástalan fülkürt funkció állapotában repül. Üdv: fülészorvos

  • Jo napot doktorur,en azzal akerdesse fordulok onhoz,hogy az normalis dolog e, hogy hol egyik,hol…

    Jo napot doktorur,en azzal akerdesse fordulok onhoz,hogy az normalis dolog e, hogy hol egyik,hol a masik orr lyukomon nem egyforman aramlik a levego,szoval mikor befogom az egyik felet akkor nehezen megy alevego,masik felol pedig tissztan.Ez normalis lehet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Nem, nem normális, egy fül-orr-gégészeti vizsgálatot megérhet, valószínüleg egy 3D arckoponya CBCT-re is szükség lesz. Üdv: fülészorvos

  • tisztelt dr úr évente egyszer vagy kétszer mindig elkapok egy felső légúti fertözést pedig minden…

    tisztelt dr úr évente egyszer vagy kétszer mindig elkapok egy felső légúti fertözést pedig minden nap fogyasztok gyümölcsöt és igyse tudok ellene semmit tenni ez általábán télen fordul elö csak antibiotikummal jövök helyre mit tegyek hogy meg elözzem? kösszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Egy télen 1-2 alkalommal szükséges antibiotikum nem egy tragédia, különösen ha az jól választott és hatékonynak bizonyuló gyógyszer. Ha mégis úgy érzi, hogy ez az átlagnál messze több és tenni kell valamit, akkor a krónikus kiváltó okok irányában fül-orr-gégészeti kivizsgálás szóba jön, ennek vége néha egy ajánlat valamiféle műtéti beavatkozásra⁄beavatkozásokra. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Dr.Úr! 26 éves nő vagyok. Időnként fájdalmat érzek a gégém körül,ami általában hirtelen…

    Tisztelt Dr.Úr!

    26 éves nő vagyok. Időnként fájdalmat érzek a gégém körül,ami általában hirtelen kezdődik és csak egy pár mp-ig tart,de ilyen szúrás szerű éles fájdalom.ha mozgatom a nyakam oldalra akkor is
    Nyeléskor viszont nem.Vizsgálták pajzsmirigyre de negatív,illetve a nyaki Uh sem mutatott ki semmit,fül orr gégészeten is minden rendben volt.Valahogy mégis időnként visszatér ez a fájdalom, ami nagyon megijeszt hiszen ilyenkor azt hiszem nem kapok levegőt és meg fogok fulladni.Nem tudom kivalthatja e stressz a fájdalmat,de általában akkor fordul ez elő ha nagyon sokat idegeskedem.két nap alatt elmúlik a fájdalom és utána egy ideig megint minden rendben,de mikor fáj akkor borzasztó.kérem adjon valami tanácsot mitől lehet,vagy mi válthatja ki.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel :Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Eszter!

    www.meditrex.hu A leírás alapján erősen gyanús refluxra. Üdv: fülészorvos

  • Jo estet doktorur,az en panaszom az lenne hogy az orrom egyik fele bevan dugulva,es kicsit nathas…

    Jo estet doktorur,az en panaszom az lenne hogy az orrom egyik fele bevan dugulva,es kicsit nathas is vagyok,melyik a legjobb orr sprey amit hasznalhhatok es nem karositja a nyalkahartyat?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Ilyen nem létezik, a gyógyszertárakban kapható ilyen típusú szerek mind rendelkeznek károsító hatással, ez természetesen csak hosszas, nem pár napos alklamzásra igaz. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy a gargarizma toroköblítőt egy nap hányszor kell…

    Kedves Doktor Úr!

    Érdeklődni szeretnék, hogy a gargarizma toroköblítőt egy nap hányszor kell használni? Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    0-szor. Ha probléma van, szükséges a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Üdv: fülészorvos

  • Ènazt szeretnèm megkèrdezni a doktor urat hogy a torkombangombocèrzetet èrzek ès annyira iritál…

    Ènazt szeretnèm megkèrdezni a doktor urat hogy a torkombangombocèrzetet èrzek ès annyira iritál hogy sokszor hányok

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Az okát kellene megtalálni, fül-orr-gégész esetleg gastroenterológus az illetékes. Üdv: fülészorvos

  • Jó napot kívánok ! Már 4 éve fáj a torkom és cigarettaztam 20 évet.tud-e esetleg valamit ajánlani…

    Jó napot kívánok ! Már 4 éve fáj a torkom és cigarettaztam 20 évet.tud-e esetleg valamit ajánlani ? Előre is köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu El kéne szánnia magát egy fül-orr-gégészeti kivizsgálásra. Üdv: fülészorvos

  • Üdvözlöm
    Kislanyomnak ket hete jelentkeztek a tunetei, hurutos köhögés enyhe hoemelkedessel. Pár nap utan elvittem az orvosához es orr fül gégészetre is. Fulgyulladas miatt zinnatot kapott.
    Ma van egy hete hogy szedjük az antibiotikumot, a köhögés tulajdonképpen a gyógyszer elekezdesenek… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves B Katalin!

    www.meditrex.hu Nem, egyáltalán nem normális, lehet, hogy mégis más gyógyszerre lesz szükség: Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Sajnos egy ideje zúg a bal fülem. Mély búgo hangot hallok. 40 eves vagyok.…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Sajnos egy ideje zúg a bal fülem. Mély búgo hangot hallok. 40 eves vagyok. Kezelt magasvérnyomásom van. Leginkább este a csendben zavaró. Azt vettem észre viszont hogy hang, zaj hatására egy egy pillanatra elmúlik. Illetve érdekes módon a melyebb hangok hatnak igy leginkább, a magasabb hangok hatására ez nem következik be. Mi okozhatja a fülzugást,kell-e aggódom. Vagy csak egyenlore egy kis kellemetlenség? elég stresszes típus vagyok,állhat ez a háttérben? Köszönöm a választ.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! www.meditrex.hu Ez nem olyan egyszerű dolog, fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett műszeres középfülmérés, audiológiai is szükséges. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor Úr! Orrfújáskor a fülem bedugul ill. Nyeléskor recsegő hangot hallok a fülemben.…

    Tisztelt doktor Úr!

    Orrfújáskor a fülem bedugul ill. Nyeléskor recsegő hangot hallok a fülemben.
    Ha jól tudom ez fülkürt hurut. A probléma Az, hogy már április óta. Voltam fül orr gégésznél. Kaptam rá gyógyszert de nem hatot. Bal orrmelléküregben cisztát találtak. Ct kimutatta, hogy az Orrnyálkahártyám megvastagodott. Folyamatosan váladék képződik ami garat fele Csorog. A Váladék többnyire fehér színű. Sokszor Csak a torkomban érzem. Közel egy éve enyhén vérbő a torkom. Virusszerológia korábban átvészelt epstein Barr ill cytomegalovírust mutatott. Valamelyiket januárban kaphattal el. Lehetséges, hogy valamelyik vírus okozza közel egy év után is? Kell valamilyen komolyabb betegségre gondolni? Lehet valami szövődménye a hosszan tartó vérbő toroknak?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Nem, biztosan nem függ össze vírus fertőzéssel, fél éves panaszok már bőven krónikus problémának tekintendők, alapos kiviszgálássel kell kideríteni az okot. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Ur! Az allam alatt jobb oldalon, a nyakam kezdeten fajdalmat erzek es egy…

    Tisztelt Doktor Ur!

    Az allam alatt jobb oldalon, a nyakam kezdeten fajdalmat erzek es egy gocot. Ez mit jelent? Ez rak jele? Koszonom valaszat!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Sokféle oka lehet, vizsgálat nélkül erre nem lehet még közelítő választ sem adni. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr!
    Az alábbi kéréssel fordulok önhöz.
    At utóbbi nyolc hónapban háromszor nagyon fájt a homloküregem.
    Voltam gégésznél,aki azt mondta nagy orrsövényferdülésem van,kért rtg.
    Az leirja hogy átlagnál kisebb a homloküregem.
    Vissza vittem az eredményt,valami… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Ildikó!

    www.meditrex.hu Au orrsövényferdülés lehet ok, ezt azonban ma már 3D arckoponya CBCT vizsgálattal igazoljuk, a sima summációs rtg ezen a területenmár elavultnka tekintendő.… Még több

  • Kedves doktorur ! Már négy éve fáj a torkom és semmilyen gyógyszer nem használ. Válaszát…

    Kedves doktorur ! Már négy éve fáj a torkom és semmilyen gyógyszer nem használ. Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Ige, ez szomorú, talán kéne keresni olyan orvost, aki meg is tudja gyógyítani. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Ur! Kisfiam 3 eves es amiota ovis minden hurutos betegseget hazahoz amitol…

    Tisztelt Doktor Ur!

    Kisfiam 3 eves es amiota ovis minden hurutos betegseget hazahoz amitol a csalad jobban lerobbann mint o. Eddig nagy szerencsere antibiot. nem kellett,es a gyerekek par nap alatt helyre kerulnek.

    Kishuga es o is babakent kaptak Prevenar 13 elleni oltast. Haemf. infl ellen is a hatos kombinacioban vedettek.
    Ovi eleje ota mindket gyereknel az orvos javallatara boncho vaxom kurat is csinaltunk.

    Szeretnem kerdezni,hogy a csaladnak erdemes lenne e beoltatnia magat Prevenar 13 al?Szulok nagyszulokre gondoltam, utobbiak 50 ev ill 60 ev felettiek?Ha igen mire kellene figyelni, mikor mileyn idokozonkent, mikor kezdjuk?

    Mi a ferjemmel szinten broncho vaxomot szedtunk, a nagyszuloknel is erdemes lenne e egy harom hos kura a felnott valtozatbol?

    Megkoszonve valaszat,
    Tisztelettel,
    Dr. Takacsne Nora

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Takacsne Nóra!

    www.meditrex.hu Persze, hogy érdemes. Azt azonban ne várja, hogy ettől a kisfia kevesebbet lesz hurutos, ezek az oltások ugyanis nem erre vannak, hanem azon baktérium típusok ellen, amik nagyon súlyos betegségeket okozhatnak, elsősorban a kisgyermekeknél és idősebbeknél. Ha azt gondolja, hogy a pneumococcus és haemoph. oltás után ezek a baktériumok soha többé nem lesznek kimutathatóak a kisfiánál, akkor nagyon téved, ha pedig ilyen tájékoztatás kapcsán adták be a oltás, akkor Önt megtévesztették, ettől még az oltás beadása agyon fontos és jó dolog. Üdv: fülészorvos