A betegek kérdései (3910)

  • Kedves Doktor Úr! Köszönöm a válaszát. A Dalacint pedig azért nem szedtem mert megkérdeztem…

    Kedves Doktor Úr!

    Köszönöm a válaszát.
    A Dalacint pedig azért nem szedtem mert megkérdeztem az első fül-orr-gégészt és ő mondta, hogy ha nincs lázam se más bajom nem kell beszedni.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező! Antibiotikumot nem csak láz esetén adunk, ma döntő többségben a fül-orr-gégészeti nyavaják láz nélkül zajlanak, de azért kezelni kell. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Tisztelt doktor úr, A betegségem torokgyulladással kezdődött, antibiotikummal kikezeltek, majd…

    Tisztelt doktor úr,
    A betegségem torokgyulladással kezdődött, antibiotikummal kikezeltek, majd pár napra rá begyulladtak a szemeim, amit szemcseppel kikezeltek. Ismet 2 nap mulva ujra nagyon fájt a torkom, de az orvos már csak szájfertőtlenitot irt fel. Egy hét mulva már begyulladt a légcsövem, amit ujabb antibiotikummal kezeltek ki. Ismeg egy hétig tunetmentes voltam, majd begyulladt az inyem. A fogorvos antibiotikumot irt fel, es gyogyteas oblogetest.
    Miért tér vissza ujra és mindig més helyen a gyulladás? Nincs kikezelve, vagy rosszul kezelik?
    Ami a leginkabb aggaszt, hogy szivbillentyu zaródási problémám is van, ami ugye veszelyes kikezeletlen gyulladások esetén. Mi tévő legyek, beszedjem a 3. adag antibiotikumot is?
    Olvastam egy másik paciensenel hasonlo problemarol, neki azt válaszolta hogy elhúzódó-visszatérő vírusfertőzései vannak, amely spontán gyógyuló folyamat. Lehet hogy nálam is ez a helyzet, vagy valami más? Ha igen milyen hosszu a spontan gyogyulasi folyamat? Veszelyeztetheti a gyulladas a szivbillentyuket?
    Koszonom elore is válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! Igen, nekem is így elsőre gyanús, hogy nem megfelelő gyógyszerrel kezelték. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Tisztelt doktor Úr! 28 éves vagyok. Kb 5-6 éve küzdök a fülemmel. A jobb fülemre alig hallok…

    Tisztelt doktor Úr! 28 éves vagyok. Kb 5-6 éve küzdök a fülemmel. A jobb fülemre alig hallok mintha el lenne dugulva. fül-orr- gégész kimosta majd azt mondta hogy nincs egyensúlyban a fülzsír termelés a tisztulással, de a fülmosás után is megmaradt a "bedugulás érzés" . Emellé társult a szédülés meg a fülcsengés, hányinger, az gondolom a szédülésből adódóan. Ilyenkor ha lefekszem aludni (mert általában nagyon égnek a szemeim) utána jobb. Ami még fontos lehet: pár éve volt ilyen de elmúlt a napokban kezdődött újraA kérdésem: van kiút ebből a pokolból? válaszát köszönöm: Andi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Andi! Alapos korrekt, műszeres méréseket is tartalmazó vizsgálatra van szükség, keressen más fül-orr-gégészet, ez a "fülmosós" most nem jött be, legyünk őszinték. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Tisztelt Doktor úr! Kisfiamnak (szül 2010.12.) 2013. szeptemberében kivették az orrmanduláját,…

    Tisztelt Doktor úr!

    Kisfiamnak (szül 2010.12.) 2013. szeptemberében kivették az orrmanduláját, jobboldali paracentesist, ill. dobüregi váladékleszívást végeztek. Hallása sajnos azóta sem kielégítő, orrmandula-maradványt észleltek nála, beszéde nehezen érthető, orrhangzós. A műtét óta sok helyen jártam vele (gégészet, pulmonológia, neurológia, logopédia), legutóbb (2015. 04. 16.) a budapesti Heim Pál Gyermekkórház Foniátriai szakambulanciáján, ahol 30-40 dB-es vezetéses halláscsökkenést (tympanogramja is 0), artikulációs hibákat, zárt túlsúlyú kevert orrhangzósságot állapítottak meg nála. Javaslatuk a hallás rendezése helyi fül-orr-gégészeten, ill. logopédiai kezelés. A helyi szakellátásban már megrendült a bizalmam, könnyen belementem abba műtétbe, most szeretnék sokkal körültekintőbb lenni. Keresem a megoldást, hogy a kisfiam jól halljon és beszédének eltűnjön orrhangzós, dünnyögő színezete. Az újabb műtét során (nem helyben) az orrmandula-maradványt vennék ki, műtét közben derülne ki, hogy grometet kell-e betenni, ill. felmerült meglehetősen nagy garatmanduláinak felezése is. Ez utóbbiról kevés az információm, kissé tartok tőle. Ez is segítheti az orrhangzósság csökkenését (szűk orrjáratot láttak nála)? Először nem feltétlen tesznek be tubust, inkább egy újabb műtét során, ha az orrmandula-maradvány eltávolítása után sem kielégítő a hallása. Egyáltalán bízhatok benne, hogy jól fog hallani, ha már 2 éve jelentős a halláscsökkenése? Az első műtétet nehezen viselte (fül- és mandulagyulladások követték, hónapokon keresztül az orrán is kijött az elfogyasztott folyadék, orrhangzós beszéde azóta feltűnő), nem szeretnék fölösleges beavatkozásokat, se plusz műtétet (amit kell, inkább egyszerre).
    Elnézést a hosszú leírásért, de 2 éves problémával küzdünk.
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! Persze, hogy erről van szó. Sajnos három éves kor alatt a torokmandula kivétele nem lehetséges, de az is előfordul, hogy a kivett orrmandulát a torokmandula kompenzálja, így ha korábban azzal nem is volt baj, most igen, ezt előre nem lehet megmondani. Az orrmandula darabról, hogy az most visszanövés vagy trehány munka következtében bent hagyott darab, erről most nem nyitnék vitát. A ventillációs tubusokról, mármint, hogy az nem helyettesíti a rosszul elvégzett orrgarat sanatios műtétet már sokat írtam, a mandulafelezésről is meg van véleményem, gondolja csak meg most másznak ki egy olyan problémából amit esetleg az orrmandula trehány kivétele okozott, most a torokmandulával fogják ugyanezt játszani, csak még meg is magyarázzák, hogy miért nem vették ki a teljes mandulát, amiért régen az én kezdőkoromban a főnök minimum "fejlevétellel" "jutalmazott", ha kiderült, hogy otthagyta valamelyik beosztott orvos a manduladarabot. Gondolja át. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Tisztelt Doktor Úr! Már második éjjel élem át,hogy arra ébredek,hogy olyan mi tha a légcsővem…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Már második éjjel élem át,hogy arra ébredek,hogy olyan mi tha a légcsővem elzáródna.se ki se be semmi levegő,aztán helyre áll,olyan mintha a elzárnám az egészet.Ez létezik,hogy így hirtelen magától elzáródna?
    Nagyon ijesztő
    Küszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! Nem itt valami másról van szó, ki kell vizsgálni, fül-orr-gégész, neurológus, alváslaborban megfigyelés, ezek szükségesek. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Tisztelt Doktor Úr! Avval a panasszal fordulnék Önhöz, hogy Húsvét után volt egy nagyobb megfázásom…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Avval a panasszal fordulnék Önhöz, hogy Húsvét után volt egy nagyobb megfázásom ami valószínűleg arcüreg gyulladással párosulhatott. Nem jártam vele orvosnál. Azóta visszatérő gondok vannak a melléküregekben és az orrommal is. Például fáj az orrom oldala, a váladék alig vagy nem jön ki, nyomó érzés a melléküregeknél és az orrnál. Néha pedig picit fáj a fülem is.
    Voltam röntgenen ahogy valószínűleg radicullaris cysztát láttak. Nem volt pontos a megállapítás. Okozhatja a tüneteket ez?
    Aztán visszamentem a háziorvoshoz aki Dalacin 300-at írt fel, de azt nem szedtem be mivel lázam nincs.
    Voltam fül-orr-gégészeten ahol Mometason Sandozt adtak, de arra érzékeny lettem és így befejeztem.
    Másodjára visszamentem, ahol a doktornő nem is értette minek nekem az orrspay, és ha cysztás vagyok azt nem kell bántani. Ő antihisztamint írt fel. Természetesen azt sem szedem.
    Egyik orvos sem tudott mondani semmit, hogy miért is van ez.
    Ön szerint mi a teendő ebben az esetben?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! A Dalacin orrmelléküreggyulladásban használatos gyógyszer, mellesleg a fogorvosok is nagyon szeretik, ha antibiotikumot kell adni, az már érdekes mikor valaki a szteroidra allergiás, mert az olyan, mint amikor valaki egy altató bevétele után amiatt nem tud aludni. A közönséges rtg az orrmelléküregek diagnosztikájában már elavult, mikor pl a fővárosban már minden második utcasarkon üzemel 3D CBCT. A teendő a megfelelő orvos megtalálása, aki rendezni tudja az elhúzódó panaszait. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Tisztelt Doktor úr! Két éve történt velem az alábbi eset, ami számomra érthetetlen, de azóta…

    Tisztelt Doktor úr!
    Két éve történt velem az alábbi eset, ami számomra érthetetlen, de azóta sem hagy nyugodni.
    Az egyik éjszaka majdnem megfulladtam.
    Arra ébredtem, hogy hason fekszem, és nem kapok levegőt. Erre, mint aki a víz alól febukkan, vettem volna egy nagy levegőt, de nem tudtam, mert olyan volt mintha összeszűkült volna a légcsövem, és nem tudott rajta keresztülmenni a levegő. Nagyon megijedtem, komolyan azt hittem itt a vég. Ahogy kétségbeesetten próbáltam levegőt venni, percekig úgy hörögtem, mint ahogy az asztmásokat szoktam látni a tévében. Azután fokozatosan kezdett kiengedni ez a szűkület, és elébb kis levegőket, majd normálisan tudtam levegőt venni. Ezek után meg percekig nagyokat böfögtem. Aznap éjjel, és másnap se el sem mertem aludni, azóta is mindig félve alszom el, ezután a rossz élmény után. Szerencsére azóta sem fordult elő. Olyan volt, többször is, hogy arra ébredek hogy nem kapok levegőt, de odáig nem fajult a dolog, mint akkor este. Doktor úr! Mi történt velem?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! Azért ez már egy kialakult pánikbetegség, amivel külön is kellene foglalkozni. Az efféle rohamok mögött természetesen előfordulhat éjszakai asthmas roham, savas reflux is, de lehet, hogy csak egyszerűen arról van szó, hogy álmában hasra átfordulva a párnába szorul az arca, az alvó ilyen esetben sokszor azt kezdi álmodni, hogy víz alatt fuldoklik, vagy meg akarja valaki fojtani, a felébredés ebből aztán nem olyan kellemes. Alváslaborban egy éjszakás megfigyeléssel sominden tisztázódhat, lehetséges, hogy ez volna amivel tanácso lenne kezdeni. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Tisztelt doktorúr! 25 éves férfi vagyok. Vasárnap elmentem sportolni egy edző terembe (spinning),…

    Tisztelt doktorúr!

    25 éves férfi vagyok. Vasárnap elmentem sportolni egy edző terembe (spinning), és elég hangos volt a zene, amit az oktató kezelt. Szóltam is neki, hogy elég zavaró, kicsit lehetne levenni, de levette kicsit, aztán később mintha nem is mondtam volna semmit, visszarakte. Jó, ugy voltam vele, hogy kiabálva mondja a gyakorlatokat, megértem, valamint a köhögésemet hallom, annyira nem lehet hangos, kibírom azt az 50 percet.

    A kérdésem annyi lenne, hogy fel léphet valamilyen kérosodás a fülben? Elvégre sportolás alatt van az ember, és ilyenkor a keringés javul, ami jó az egész szervezetnek. Ha fel lépne, nem tudom, hogy tud e regenerálódni jobban a keringés felpörgetésével.

    Miután hazamentem pihentettem a fülemet.

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T. Kérdező! A nagyon hangos zene mindenkinek megviseli a hallását, az már az egyéni adaptációs készségtől függ, hogy utána a tökéletes hallás percek múlva, esetleg csak napok múlva, extrém esetben egyáltalán nem tér vissza. Egy üzemben, ahol telepített gépek állandóm mérhető zajt okoznak, egyszerű a mérés, bizonyítás, de a megelőzés is, egy konditeremben, ha valakinek károsodik a hallása, ezt elég nehéz bebizonyítani. A keringés sportolás alatt biztosan jobb, ezért is sportolunk, de ennek semmi köze a zajártalomhoz és az adaptációs időhöz sem. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Kedves DOKTOR ÚR!!!!!!! Kérdésem az lenne 2010,-óta küszködök egy kellemetlen problémával…

    Kedves DOKTOR ÚR!!!!!!! Kérdésem az lenne 2010,-óta küszködök egy kellemetlen problémával az orrsövényemen elől kb,2x1cm -es perforáció melynek szélei vérzékeny pörkökkel fedett az orrnyálkahártya száraz az orrjáratok szűkek szerintem folyamatosan vérezget és az megszáradva elzárja a perforált részt és arra ébredek hogy nem tudok levegőt venni . kérdésem az hogy lehetne ezen műtéttel seggíteni és hol végeznek ilyen műtétet ??? VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM !!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező! Ez elég nagy baj, és egyáltalán nem mindennapos dolog. A fül-orr-gégész lyukas orrsövénnyel többnyire megelőző orrsövényműtét után találkozik. Mivel itt nem lehet tudni, hogy előtte milyen mértékben ment tönkre a nyálkahártya, ezért ez előforduló "szövődmény" egy orrsövényműtétnél, nem feltétlen az operáló fül-orr-gégész hibája, és ha csak nem szerencsétlenül kicsi a lyuk, ami sípoló hangot kelt, akkor ez semmiféle problémával nem jár. Speciális dolog a kokaint orral felszívók esetében kialakuló lyuk, de ez sem okoz problémát. Ha az előzményben ilyen nem szerepel, akkor az ok valamiféle az orrsövény elülső részét érintő vérellátási, táplálási zavar, aminek oka lehet egy súlyos fertőzés is, vagy valami nagyfokú torzulás az orr-orrmelléküregek területén, esetleg krónikus évtizedes lohasztó orrcseppezés. Szóval előbb az okot kell alaposan körüljárni, ellenkező esetben bármiféle helyreállító próbálkozás eleve kudarcra van ítélve. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Kedves Doktor úr! A kérdésem az lenne,hogy viszonylagosan nagyok voltak a krónikus mandulàim,kiműtötték…

    Kedves Doktor úr! A kérdésem az lenne,hogy viszonylagosan nagyok voltak a krónikus mandulàim,kiműtötték elég nagy volt a hegg utána,gyógyulásnál ugye húzódik a szövet,lehet e ez a húzódás olyan erős hogy megváltoztassa a fülkürt működését,valamint tud-e előidézni fülcsengést a belső fülben? (gondolok itt arra hogy húzza a hegg a fül ereit illetve idegeit)műtét előtt soha nem volt ilyen fülpanaszom,a panaszok kb a műtétet követő 7-10.napon jelentkeztek kb. amikor kezdett húzódni a seb.Valamint az orrmandula és a fülkürti mandula,egy esetleges fertőzésnél jobban megdagad-e a garatmandulák hiányában? Köszönöm szépen

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves András! A mandulaműtétek után átmeneti kisebb fülkürtfunkciós panaszok előfordulhatnak, de ennek a belső fülhöz és a hallás idegi részéhez semmi köze. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Tisztelt doktor úr! Jobb arcüregemben,van az 5ös gyökérkezelt fogam felett egy kis ciszta szerű…

    Tisztelt doktor úr! Jobb arcüregemben,van az 5ös gyökérkezelt fogam felett egy kis ciszta szerű valami,amit 3d cone beam ct mutatott ki, szájsebész kizárta a fog gyulladást és arcüreg endoszkópiát javasolt,a fül orr gégész meg azt mondja, hogy kell a hagyományos ct felvétel a vizsgálathoz,ön szerint szükséges e még egy nem kis sugárterhelésnek kitennem magam,vagy elvégezhető cone beam ct alapján az endoszkópia? A ct i mag nagytérfogatúval készült és koronális síkú.Köszönöm:András

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves András! Teljesen felesleges, a CBCT sokkal részletesebb ráadásul jóval kisebb sugárterhelést jelent. Időről időre előkerül ez a probléma, mikor is a fül-orr-gégész küldözget a fogorvoshoz, a fogorvos meg a fül-orr-gégészhez, a CT egyértelműn mutatja, hogy kire tartozik a probléma, ez esetben is, ha semmi más nincs, akkor egyértelműen a fogorvosra. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Tisztelt Doktor úr! Azzal a kérdésel fordulok önöz,hogy helyiérzéstellenésel végzett arcüreg…

    Tisztelt Doktor úr! Azzal a kérdésel fordulok önöz,hogy helyiérzéstellenésel végzett arcüreg tükrözés nagy fájdalomal jár e!? Sajnos ismerösök nagyon durva dolgokat mondtak nekem. Most 26- án lenne a tükrözés .Előre is köszönöm a válaszát! Tiszteletel : Takács Rita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Rita! A diagnosztikus endoszkópiának elég sokféle formája létezik, azt orrüregben nézelődéshez ideális esetben nem is feltétlen kell érzéstelenítés, akár flexibilis akár rigid optikával történik, az arcüreg kiörbe nézhése azonban csak az alsó orrkagyló alatti behatolással történhet, amihez a helyi érzéstelenítés alkalmas lehet, a csontfalon áthatolásnál azért kis reccsenést lehet érezni. Ha erről a beavatkozási formáról lenne szó, akkor viszont a célját nem nagyon értem szakmailag, de ez már más kérdés. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Jonapot azt szeretném kerdezni hogy volt a fülem mögöt Egy dudor es azt levagtak és azt szeretném…

    Jonapot azt szeretném kerdezni hogy volt a fülem mögöt Egy dudor es azt levagtak és azt szeretném kerdezni hogy atol lehet fülbevalom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Dávid! Ha a fülcimpa érintetlen, akkor miért is ne lehetne. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Tisztelt doktor úr !!! Kb 2 és fél hete állandó nyomás érzek a mellkasomba..... főleg hajolásoknál.......…

    Tisztelt doktor úr !!! Kb 2 és fél hete állandó nyomás érzek a mellkasomba..... főleg hajolásoknál....... úgy érzem hogy gombóc van a torkomban is....... állandóan zöldes fehéres szerű váladèkot köhögök fel.... és van szaga is...... kb 2 hete ritkábban is tudok enni...... ez miatt.... elmentem tüdöszűrőre ott az derűlt ki hogy kristály tiszta a tüdőm. Abban szeretnèm kérni a segìtségét hogy mi okozza ezt ???? Pajzsmirigy ??? Gège ??? Nyelőcső. ???? 25 éves vagyok. Nem iszom. Nem dohányzom. Üdvözlettel làszló

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves László! Hát ha nem alsó légút, akkor csak felső légút lehet, szerintem erős a gyanú egy reflux problémára, emellett akár orrmelléküregi érintettség is lehet, a zöld váladék és szag bakteriális fertőzésre utal, bizonyos baktériumok szaggal járnak, ezek egy szűk része igen jellegzetes szaggal, néha a fül-orr-gégész a jellegeztes szag alapján megmondja a baktérium típusát. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Tisztelt Doktorúr! 20 éves lány vagyok, kb. fél éve fehér⁄áttetsző váladék termelődik a garatomon,…

    Tisztelt Doktorúr!
    20 éves lány vagyok, kb. fél éve fehér⁄áttetsző váladék termelődik a garatomon, valamint az orromban ami néha elég kellemetlen dugulást okoz. Hébe-hóba dohányzom, és azt vettem észre, hogy olyankor még rosszabb (természetesen azóta abbahagytam). Allergiás nem vagyok semmire. Azóta kicsit jobb, de néha még mindig előjön. A kérdésem az lenne, okozhatja ezt a dohányzás? Vagy valami más lehet a baj? Tervezem hogy elmegyek egy szakrendelésre, de sajnos július 6-ig szünetel.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: F. Vivien

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Vivien! Szívesen mondanám, hogy a dohányzás okozza, de ez inkább hozzájáruló, elősegítő tényező, az ok több minden is lehet, ezt a fül-orr-gégésznek kel kikutatni, reflux nagyon esélyes, hogy szerepel ebben a panaszkörben, de más is lehet. Üdv.: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Jó napot kívánok! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy ez esetben nekem járna-e a 90%-os…

    Jó napot kívánok!
    Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy ez esetben nekem járna-e a 90%-os utazási kedvezmény?
    Az Sztk, ahová tartozom, nem éppen a legsegítőkészebb ilyen szempontból, ezért is próbálok meg online módon választ kapni a kérdésemre.
    Az orvosi papírom a lenti linken mellékeltem.
    https:⁄⁄scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net⁄hphotos-xpf1⁄v⁄t35.0-12⁄11639702_482633991902935_543840767_o.jpg?oh=ac947fa76e1518354637fc7cb7aab6db&oe=5588D882

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    T.Kérdező! Sajnos erre végképp nem tudok válaszolni, tekintettel, hogy már nagyon-nagyon régóta magánorvosként dolgozom, mi magánorvosok pedig semmiféle sztk-s támogatást a recepten elérhető gyógyszerártámogatáson kívül nem adhatunk, nem vagyunk rá jogosultak, így nem is követjük az erre vonatkozó változó jogszabályokat, mivel a munkánkat nem érinti. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Tisztelt Doktorúr! 5napja volt az orrsövényműtétem,és azt szeretném kérdezni,hogy meddig tart…

    Tisztelt Doktorúr! 5napja volt az orrsövényműtétem,és azt szeretném kérdezni,hogy meddig tart még,hogy nem érzek egyátalán ízeket és illatokat,valamint mitől lehet olyan érzés az orromban,mintha erőspaprikával lenne bekenve(erős,maró érzés)?Használok orrolajat,és orrkenőcsöt is.Talán ezektől?Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel:Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Andrea! Ennek sokféle oka lehet egy műtét után, a legjobb visszamenni ilyen esetben az operáló fül-orr-gégészhez, egy műtét után lévő beteg mindig elsőbbséget kell élvezzen az operáló fül-orr-gégésznél. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Tisztelt Doktor úr! Szerdán volt a 2. orrsövény műtétem (az első még október végén, mely után…

    Tisztelt Doktor úr!

    Szerdán volt a 2. orrsövény műtétem (az első még október végén, mely után sajnos összenövések lettek, ezért volt szükség a másodikra). Részben lézerrel, részben endoszkópos műtétet végeztek lokális érzéstelenítéssel. A kérdésem az lenne, hogy az alábbi tünetek normálisak-e (még) 3 nap után?
    1. Nagyon büdös barnás-sárgás váladék jön az orromból ( az első műtét után nem emlékszem, hogy büdös is lett volna a váladék)
    2. Egy nagy kemény dudort érzek az orrcimpám oldalából kinőve, mely kb teljesen elzárja a járatot, így csak minimálisan kapok levegőt. Ez duzzanat?
    3. Olajozom rendesen az orromat, de dudor miatt úgy érzem szinte rögtön ki is folyik az olaj, és félek, hogy emiatt megint összenő majd a nyálkahártyám.

    Keressek fel ügyeletet, vagy ezek mind javulni fognak, és ne féljek?

    Előre is köszönöm válaszát!

    M. Zsuzsanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Zsuzsanna! A műtét után három nappal minden probléma a műtétet végző intézményre és az operáló fül-orr-gégészre tartozik, minden az ő felelősségük. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Tisztelt Doktor Úr! Másfél éves kislányom bal füle mögött a csontos részen azt vettem észre,…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Másfél éves kislányom bal füle mögött a csontos részen azt vettem észre, hogy van egy fél borsószem méretű kis kitüremkedés,ami kemény,csontszerű,nem mozdítható! Nyomásra nem érzékeny!Azt szeretném kérdezni Öntől,hogy ez mitől lehet, illetve forduljak vele orvoshoz?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel:Mariann

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Mariann! Gyermek fül-orr-gégésznek meg kell mutatni. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu

  • Tiszteletem. Édesanyám tegnap mutatta hogy a tarkójánál a füle mögötti részen van neki egy nyirokcsomó,mobilis…

    Tiszteletem.
    Édesanyám tegnap mutatta hogy a tarkójánál a füle mögötti részen van neki egy nyirokcsomó,mobilis mert néztem,kb 1,5-2cm
    Aztmondta hogy már ott van neki 1éve
    Nem növekedett.
    Olvastam hogy ez a rész a szájüreghez tartozik.
    Az lehetséges hogy a fogai-ínye miatt van?
    Csak mert mindig bevan gyulladva az ínye?.
    Aggódom Nehogy nagy baj megye.
    Ön szerint ez rosszra utal?
    Tisztelettel :Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Anita! Banalis korábbi vírusfertőzés maradványa lehet, egyébként valóban a középfül teljes üregrendszere, beleértve a fül mögötti részen található légtartalmú részt, a mastoidot, a felső légutak részeként kezeljük. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu