A betegek kérdései (3910)

  • Kedves Doktor Úr! Egyik napról a másikra arra ébredtem, hogy a jobb fülemre nem hallok rendesen…

    Kedves Doktor Úr!

    Egyik napról a másikra arra ébredtem, hogy a jobb fülemre nem hallok rendesen (mintha be lenne dugulva). Előzmény: előtte két nappal a jobb felső első moláris fogamat kezelték (élő, nem gyökérkezelt fogról van szó). Lehet összefüggés a két dolog között?
    Kb. öt évvel ezelőtt hasonló tüneteim voltak ugyanezen oldali fülemnél, kiegészülve azzal, hogy bizonyos magasságú hallott hangoknak különös, torz utózöngéjét is hallottam, mintha uszodában lettem volna. Az akkori vizsgálatok kiderítették, hogy arcüregi cisztám van, amivel meg is műtöttek és a probléma megszűnt.
    Lehetséges, hogy most is a beavatkozás miatt következett be hirtelen halláscsökkenés, és ha igen, vajon elmúlik magától? Esetleg kiújulhatott ismét az arcüregi ciszta? Nem szédülök, nincsenek zúgó hangok, csak a halláscsökkenés.
    Válaszát köszönöm előre is!

    Tisztelettel:
    Borabarka (38)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Borabarka!

    www.meditrex.hu Ha hirtelen halláscsökkenésről beszélünk, akkor mielőbb hallásvizsgálat, mert idegi hirtelen halláscsökkenés esetén az időfaktor nagyon is számít, ha az idegi hallás rendben, akkor viszont van idő kikezelni a középfülproblémát. Üdv: fülészorvos

  • Jó napot kívánok!

    Olyan problémával szeretnék önhöz fordulni, hogy kb 1 hete olyan mintha lenne valami a torkomban. Evés, ivásnál nem fáj nem érzek akkor semmit, a manduláim sincsennek megnagyobbodva, csak olyan mintha lenne ott valami, nagyon zavaró.Voltam háziorvosnál ő nem látott… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Szerintem a leírás tükrében a háziorvosa jó irányban gondolkodik, az persze nem jelenti azt hogy képes is kezelni⁄kikezelni a problémát. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor úr

    38 éves férfi vagyok és kb 2 hete zúg , sípol a fülem . Fülész azt mondta nootropil tablettát szedjek , de vizsgálat közben felfedezett egy oszteomát a külső füljáratban , és meglepődve kérdezte ezt nem látta e más régebben , mondjuk ezt én se értem sosem mondták… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Ne vegye készpénznek, hogy osteoma és fiatalabb korban a néhány napos fülzúgás, fülsipolás mögött is inkább felső légúti fertőzés szokott előfordulni,… Még több

  • Tisztelt Doktor ur! A kovetkezo problem kapcsan kerem a tanacsat. 2 hete kezeltek hallojarat…

    Tisztelt Doktor ur!
    A kovetkezo problem kapcsan kerem a tanacsat. 2 hete kezeltek hallojarat gyulladassal, ami eleg gyorsan rendbe is jott. Azonban par napja ismet kisebesedett a fulem es elmezdett nedvedzeni. Kovirozsa cseppet hasznaltam, azonban ereztem, hogy vegigmarja a fulemet... azota beduzzadtak a fulem koruli mirigyek, egeszen a fulem toveben, a fulcimpa mogott illetve mar elore is athuzodik a fajdalom. Voltam rendelesen, azt mondtak, ez egy lezajlott gyulladas, maga a fulem mar rendben is van, de azert kaptam ra Diprosalic fulcselpet. A fajdalom es a csomok a fulem kozvetlen kozeleben azonban nem csillapodnak... Valoban lehet, hogy ez csak a lezajlott gyulladas kovetkezmenye? Nem lehetseges, hogy ez valamilyen talyog?
    Elore is koszonom valaszat.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu A nem megfelelően kezelt fülpanaszok, akár egy banalisnak tünő hallójáratgyulladás is vezethet súlyos következményekhez, akár kórház is lehet a vége. Keressen hozzáértő fül-orr-gégészet. Üdv: fülészorvos

  • Doktor úr mitől lehet hogy fülemben 3 napja 20 másodpercenként berregést hallok ami alkalmanként…

    Doktor úr mitől lehet hogy fülemben 3 napja 20 másodpercenként berregést hallok ami alkalmanként 3 másodpercig tart?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Ha nem valami bogár bújt a fülébe, akkor azért érdemes lenne műszeres méréssel meghatározni a problémát Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni,hogy 5 éves gyereknek lehet használni orrdugulásra…

    Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni,hogy 5 éves gyereknek lehet használni orrdugulásra Nózi orrtisztító (inhaláló) mentolos stiftet? Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Lehetni lehet, csak mi az értelme? Rhinomanometriás méréssel már nagyon régen kimutatták, hogy a mentol csak az érzetet változtatja, az orrjáratok levegőzésén semmit nem változtat. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr!
    Hónapok óta hullámzó intenzitással dugult az orrom.Éjjel szinte alig,reggel ébredéskor nagyon és napközben is szinte folyton.Rajta veszem a levegőt,illatot,ízt érezgeteg,de sokszor van nehezebb légzésem.Voltam gégészeten,azt mondták bal oldalon orrsövény a többi allergia… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Készíttessen 3D arckoponya CBCT-t, és a normál fül-orr-gégészheti vizsgálat mellett ezt is értékeltesse a fül-orr-gégésszel. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Doktor Úr!

    73 éves férfi vagyok kb 1 éve élek fülcsengés problémával ami szédülést is okoz.Ez ébredéstől lefekvésig fennáll.Rengeteg vizsgálaton voltam :nyaki MR koponya ct, szívkatéterezés különböző ultrahang vizsgálatok fizioterápiás kezelés stb.Vérnyomásom kicsit magas… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Nagypaoi!

    www.meditrex.hu Elég nehéz ügy a fülzúgás, akár keringési, akár mozgásszervi, akár más oka van, a fül-orr-gégész elsősorban akkor tud hatékony lenni, ha az ok a… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! Régen a torokgyulladás volt a gyakori nálam, most viszont már több éve…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Régen a torokgyulladás volt a gyakori nálam, most viszont már több éve a légcsőgyulladás, légcsőhurut gyötör minden tavasszal, ősszel. Mindig torokfájással kezdődik, közben egy nátha, ezeket ki tudom kúrálni antibiotikum nélkül, de a végeredmény mindig ugyanaz: légcsőprobléma, ami csak antibiotikummal múlik el. Sajnos az életem során nagyon sok antibiotikumot kaptam (35 éves vagyok) és úgy érzem, az immunrendszerem szinte folyamatosan padlón van. A fenti betegségek nagyon gyorsan illetve könnyen kialakulnak nálam, pl. elég nagyon rövid ideig (akár pár percig) megizzadva egy hideg-hűvös helyen lennem, vagy rendkívül érzékeny vagyok a nyitott ablakokra, huzatra, a klímáról nem is beszélve. (mindez oly annyira, hogy a környezetemben az emberek már hülyének néznek, hogy hogyan lehet ennyire fázósnak lenni). A házi orvosom broncho vaxomot szedet velem egy jó ideje (kúraszerűen tavasszal és ősszel) de már az sem használ.
    A kérdésem az lenne, hogy tud-e valamit javasolni a megelőzésre, illetve az ezzel kapcsolatos immunerősítésre, valamint, ha már gyógyszert kell szednem, melyiket írná fel?
    Tisztelettel és köszönettel: Norbert

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Norbert!

    www.meditrex.hu Ha szeretne ebből a helyzetből kikecmeregni, akkor alaposan ki kell vizsgálni, a krónikus fül-orr-gégészeti eltérések felderítése mellett érdemes az ezzel igen gyakran párban járó reflux betegségre is gondolni. Természetesen ez nem házii orvosi feladat, de tapasztalat szerint az "SZTK"-s fül-orr-gégészetek által biztosított 5 perces időtartam sem alkalmas erre. Üdv: fülészorvos

  • Doktor úr, a warthin tumor kialakulásának mi az oka?( fültőmirigy) köszönöm

    Doktor úr, a warthin tumor kialakulásának mi az oka?( fültőmirigy) köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Nem egészen értem, hogy most miért került a képbe a warthin tumor, múltkor még nyálkövet gondolt. Szóval találgatás helyett mielőbb egy UH vezérelt aspirációs cítológiai vizsg javasolt, addig moinden csak találgatás, a jóindulatú fültőmirigy dagantok között a warthin csak a második leggyakoribb, a leggyakoribb a pleomorf adenoma, ez utóbbinál sokkal inkább kockázat a malignizálódás. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr! 24 éves vagyok, és már kb 8 éve rendszeresen jelen vannak a manduláimon…

    Tisztelt Doktor úr!
    24 éves vagyok, és már kb 8 éve rendszeresen jelen vannak a manduláimon a kis sárgás csomók. A kellemetlen szájszagon kívül más érezhető problémám nincs. Mikor érzem, hogy előjön a szag, akkor tudom, megint ott vannak. Ilyenkor le szoktam szedni őket, nem tudom jól teszem e. Nem lehet ezzel valamit kezdeni, a műtéten kívül? Szakorvos mondjuk még nem látott, csak háziorvos még mikor ez az egész kezdòdött, de ő azt mondta nem kell vele foglalkozni. Menjek el egy szakorvoshoz, vagy csak ha más problémám is lesz? Ez már azt jelenti, hogy a mandulám egy góc, vagy ez nem feltétlenül függ össze? Nem szerezném, hogy komolyabb következményei legyenek, de feleslegesen orvoshoz sem mennék, ha semmiség.
    Köszönöm szépen a válaszát.
    Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kata!

    www.meditrex.hu
    A leírás alapján ez un, detritusnak tűnik, ez önmagában nem képez műtéti javallatot, azonban mégiscsak jelzi, hogy sok probléma volt ezzel a mandulával, és valószínüleg arra sem fog fül-orr-gégészt találni, aki írásban meri vállalni, hogy ez a mandula biztosan nem lehet góc. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Doktor Úr Először is köszönöm a válaszát. Nemtudom mi az érdekes azonban abban, hogy…

    Kedves Doktor Úr

    Először is köszönöm a válaszát. Nemtudom mi az érdekes azonban abban, hogy egyik nap feltettem egy kérdést egy krónikus problémámmal kapcsolatban, majd a következő nap megbetegedtem, és az miatt kértem a segítségét. Nem is értem,mit nem lehet ezen érteni.
    Remélem a magyarázatom átsegítette ezen a problémán.

    Minden jót:
    Antónia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Antónia!

    Csak a tényszerűség kedvéért. Felteszi a kérdést a panaszai leírásával, melyre válaszolok, másnap újabb panaszokat ír le, melyek a leírás szerint két nappal korábban kezdődtek, de az egy nappal korábbi levelében erről egy szó sincs, sőt a két leírás egész más problémákról szól. Csak ez az érdekes. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Dr. Németh Tamás! Egy hete bedugult a bal fülem és nem hallottam rá semmit. Másnap…

    Tisztelt Dr. Németh Tamás!

    Egy hete bedugult a bal fülem és nem hallottam rá semmit. Másnap elmentem orvoshoz aki megállapította h be van gyulladva. Írt rá egy antibiotikumot egy másik gyógyszert és egy csepegtetőst. Én az antibiotikumot nem váltottam ki. Négy napra rá vissza kellett mennem az orvoshoz és ismét írt egy adag Zinnat 500mg antibiotikumot. Ezt aznap ki is váltottam és elkezdtem szedni. A fülem már nincs bedugulva. Három napra rá ismét vissza kellett mennem az orvoshoz. Azt mondta h még mindig sárga folyadék van a dobhártyámnál és lehet h fel kell szúrni. Írt is beutalót. Én persze nem mondtam meg neki h az előző antibiotikumot nem váltottam ki! Most kiváltsam azt is és amíg az el nem fogy ne menjek el fül-, orr-, gégészetre? Nem szeretném h felszúrják a fülem!

    Segítségét előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Szerintem a leírás alapján egyáltalán nem indokolt a fülfelszúrás, ez nem jelenti azt, hogy a fül-orr-gégészeten nem próbálnak meg szitát varázsolni a dobhártyájából. Műszeres méréssel természetesen lehet igazolni, hogy az Ön füle meggyógyult, önmagában a megnézés még fül-orr-gégész számára sem ad biztos diagnózist, háziorvos számára pedig biztosan nem. Valóban az 5 napos antibiotikum szedés kicsit kevés lehet, a két doboz, 10 nap meg bizonyos esetekben szükséges, máskor meg nem. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr!

    A múlt héten mandulagyulladással voltam beteg, de a kontrollvizsgálaton már gyógyultnak talált a háziorvosom. Viszont kb. 2 napja, nem folyamatosan, de naponta több alkalommal érzek torokszorítást, ami nagyon megijeszt. Nyelési, légzési nehézségem nincsen, kicsit… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves T!

    www.meditrex.hu Hát igen a pánikbetegség, szorongás alapot képez, szerintem legyen egy kicsit türelemmel, és ez is szépen el fog múlni, úgy mint az egy hónappal ezelőtti… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr!
    9 hónapos kisfiamnak 3 hónapja el van dugulva az orra, de annyira, hogy szopizni is csak 3 kortyonként tud, a száján keresztül lélegzik. Orvosnál voltunk, légzése tiszta, fül-orr gégész látta, elváltozás nincs, váladék is elenyésző (szedtünk fenistil cseppeket is, nem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kelemen Edit!

    www.meditrex.hu Persze, hogy lehet összefüggés. Úgy tűnik, hogy persze antibiotikumot nem írt orvos, pedig szüksége lehet rá. Üdv: fülészorvos

  • T. Doktor úr!! Panaszom hasonló, amit a "Vincebá"írt, kivéve az előzményeket. Panaszom, már…

    T. Doktor úr!!

    Panaszom hasonló, amit a "Vincebá"írt, kivéve az előzményeket. Panaszom, már csaknem 20 évre vezethető vissza. Náthából indult, az orrváladék nem elöl, hanem hátra csúszott le, emlékszem, mert alvás közben erre ébredtem fel, leakartam nyelni, de nem tudtam. Nyilván, azóta nem az van ott, mert időnként kitudok köpni valamit, de olyan rossz helyre "ékelődhetett"be, hogy nem tudom gyógyszerekkel se eltávolítani: antibiotikum, gyulladáscsökkentő, köptető. Akkor, anno tájt voltam fül-orr-gégésznél, elmondtam a panaszom, megröntgenezték az orr melléküregeimet, de semmit nem találtak, sőt neurológushoz is elküldtek. Mostmár olyan szintű, hogy állandóan nyelési reflex-szel küzdök, ha lefekszem, akkor rosszabb. Krákogok, próbálom kiköpni, valami néha jön is, de marad is. Mit tegyek? Köszön a válaszát! Tisztelettel: Klári

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Klári!

    www.meditrex.hu Az Ön esetében is hasonlókat tudnék írni, mint Vincebá esetében. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Dr Ùr Azért fordulok önhöz mert kétségbe vagyok esve. a kislányom 1,5 éves kb. 5\\6hónapja…

    Tisztelt Dr Ùr
    Azért fordulok önhöz mert kétségbe vagyok esve.
    a kislányom 1,5 éves kb. 5\\6hónapja van az egyik füle mögött a csontos részen 2db a másik füle mögött 1db nyirokcsomó ami mobilis és az egyik babnyi a masik lencse nagyságú.Nem nőnek úgy vettem észre.Voltam vele 2x fül orr gégészeten ott azt mondták semmi baj mert ez a nagyságú nyirok csomó még normális,mivel nem tudtam megnyugodni ezért elvittem egy gyerekorvoshoz is akit tetőtöl talpig átvizsgálta és csak ott van neki ilyen.Azt mondta hogy ne foglalkozzak vele mert ez normális és hogy ez bizony már ott fog maradni.És hogy nem kell aggódnom.Viszont én nagyon félek nehogy kialakul valami elváltozás vagy valami rossz amire gondolni sem akarok.
    Ez a nyirok csomó miért nem fog elmúlni?pedig csak akkor tudnék megnyugodni.
    Kérem ìrja le hogy mit gondol erröl a dologrol?Elég ha csak figyelem nehogy nőni kezdjen?Maga szerint el élhet igy egész életében hogy semmi problémát nem okoz majd?
    Köszönöm a választ előre is
    Üdv:egz aggódó anyuka.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Édesanya!

    www.meditrex.hu A leírás alapján a fül-orr-gégésznek és a gyermekorvosnak is igaza van. Üdv: fülészorvos

  • Kedves doktorur! Kislanyom 2 honapos es a bal szemenel konnycsatorna elzarodasa van! Lehet osszefugges…

    Kedves doktorur! Kislanyom 2 honapos es a bal szemenel konnycsatorna elzarodasa van! Lehet osszefugges az orraval? A bal oldali orrlyuka mindig tiszta, a jobbat pedig mindig porszivozni kell!
    Lehetseges,hogy a bal orrlyuka azert tiszta,mert a bal szem konnycsatornaja nem atjarhato? Doki szerint sokat kell masszirozni a szeme sarkatol az orra iranyaba,hogy taguljon a konnycsatorna es valami Nettacin cseppet kaptunk! Remelem helyre jon ,nem kellesz atmosnasra menni. Mar 2 hete voltunk a doktornal,meg van 2 hetunk a kontrollig,de en ugy latom,hogy sokat javult a szeme,mar nem konnyezik,kicsit meg belul konnyes,de mar nem annyira es nem valadekozik. On szerint ha a bal orrlyuka is kezd bedugulni,azt jelenti,hogy kezd atjarhato lenni a konnycsatorna?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Természetesen lehet összefüggés, nem árt a konzultáció a gyermek fül-orr-gégész és a szemész szakorvos közt. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Doktor Úr 2 napja megbetegedtem, először csak a szemem égett,illetve fájt a fejem két…

    Kedves Doktor Úr

    2 napja megbetegedtem, először csak a szemem égett,illetve fájt a fejem két napig, majd a torkom, és az orrnyálkahrtyém kezdett el fájni. Nem elviselhetlen fájdalom, de kellemetlen. Közben folyamatasan izzadok, de lázam nem volt egyáltalán. Ma reggel felfedeztem 2 tüszőt is atorkomban. ( mansuláim nincsenek). Levert vegyek, hényingerem van és nincs étvágyam. MPS-em van, úgy érzem, a pulzusom is szaporább állandóan, kis terhelésre is felszalad. Sajnos külföldön vagyok és az itteni orvosoktól nem sokat várhatok, ezért nem is mentem el. Orrom nem folyik, bár érzem, hogy az orrom és a gégefedőm felett van valmi, ez éjszakai horkolásban meg is nyilvánul. Köhögésnek nem nevezném, inkbb csak köhécselésnek, és azt is csak reggel. Viszont a hátam a gerincem mindkét oldalán beszakad úgy érzem.
    Ön szerint antibiotikumot kellene szednem? Mit kellene tennem?
    Köszönöm a válaszát:
    Antónia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Antónia!

    www.meditrex.hu Egy nappal ezelőtt már feltette a kérdést, és válaszoltam is rá, ha két nappal ezelőtt betegedett meg, akkor én az addigiakra már válaszoltam. A két levél teljesen különböző dolgokat ír le, mintha két különböző személy írta volna, elég érdekes. Üdv: fülészorvos

  • Tiszteletem!Kisfiamnak javasolt az orr mandula mutet.Kerdesem a kovezkezo lenne:-mibel jelenleg…

    Tiszteletem!Kisfiamnak javasolt az orr mandula mutet.Kerdesem a kovezkezo lenne:-mibel jelenleg is antibiotikum szedese alatt all, es ha abbahagyja az antibiotikumot ra ket napra megint ugyan az a helyzet orrdugulas kohoges...antibiotikum szedese alatt elaltatjak e a gyemeket a mutethez?A kisfiamrol amit tudni kell meg, hogy cisztas fibrozisbszenved, ezert termeszetessen vervetel,bakteriumtenyeszetet is vsinaltak nala.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    www.meditrex.hu Antibiotikum szedés alatt is lehetséges a műtét, sőt van olyan eset, mikor un.antibiotikus védelemben végzik el a beavatkozást. Üdv: fülészorvos