A betegek kérdései (3892)

  • Tisztelt Doktor Úr! Háziorvostól Arlevertet kaptam 3 hónapja fennálló fülzúgásra. (40 éves vagyok.)…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Háziorvostól Arlevertet kaptam 3 hónapja fennálló fülzúgásra. (40 éves vagyok.) Az a gondom, hogy a betegtájékoztató szerint ez szédülésre való. Nem tudom, hogy mindenféle fülészeti vizsgálat nélkül be merjem-e szedni, amikor nekem nincs szédülési problémám.
    Szeretném, ha leírná véleményét, amit előre is köszönök.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!
    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Fülzúgás kivizsgálása és kezelése nem háziorvosi feladat. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 1 hónapja olyan érzésem van mint ha fel lenne gyűlve valami…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Körülbelül 1 hónapja olyan érzésem van mint ha fel lenne gyűlve valami a torkomban és emiatt néha hányingerem is van kicsit. Nem vagyok megfázva semmi bajom. Felköhögni nem tudom. Mitől lehet? Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Akár reflux is lehet, fül-orr-gégésznek kell véleményeznie. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Dr Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy mi a teendő füldugulás esetén? Megmostam…

    Tisztelt Dr Úr!

    Azt szeretném kérdezni, hogy mi a teendő füldugulás esetén?

    Megmostam a hajamat és azóta a bal fülemre, alig hallok valamit ami nagyon zavaró.Próbáltam oldalra fordítani a fejem, de nem segített. Fültisztítóval nem merek hozzá nyúlni.

    Válaszát köszönöm.

    Tisztelettel

    Lovas Lilla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Lovas Lilla!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Nagy valószínűséggel a hallójáratot lezáró fülzsír a probléma, mivel azonban akár egy hirtelen haláscsökkenés sem zárható ki, minél előbb fül-orr-gégészhez kell fordulnia. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Gyermekemnek Brulymicin orrcseppet,Fenistil cseppet és Sumetrolim szirupot…

    Tisztelt Doktor Úr! Gyermekemnek Brulymicin orrcseppet,Fenistil cseppet és Sumetrolim szirupot irtak, sárga orrváladékra,lázra. Az orrdugulása,éjszakai horkolása nem múlik. Nasivin orrcseppet adhatok neki ezek mellé? Az tudtommal jó lenne erre a problémára.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Nem, ne adjon, úgysem fog hatni, a probléma hátul van, nagy eséllyel az orrmandula elhúzódó megnagyobbodása, ott a lohasztó orrcsepp nem fog semmit csinálni, viszont az orrnyálkahártyán tartós alkalmazása biztosan kárt okoz. A széles spektrumú antibiotikumos szemcseppek csak egészen felületes fertőzés esetén használhatnak, ez biztosan nem az. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor úr! Korábban már kérdeztem öntől váladékcsorgás és megfázásszerű tönetek, köhögéssel…

    Tisztelt doktor úr!
    Korábban már kérdeztem öntől váladékcsorgás és megfázásszerű tönetek, köhögéssel kapcsolatban.
    1 hete azóta voltam gégészeten.
    Akkor mondták hogy jobb oldalt orrsövényferdülésem van, az orrkagylók igen duzzadtak, garati váladékcsorgás látható. A köhögés hol sűrűbben, hol ritkábban fordul elő. Az orromban a váladék hol alig van hol meg hirtelen eltelítődik az orrom; színtelen fehét néha sárgás váladék ürül belőle. (ez ugye már bő 1 hónapja húzódik). Minden éjjel dugul az egyik orrom, általában mindig ugyanazon az oldalon. Ha fújokk bele orrsprayt akkor a másik kezd dugulni de csak enyhén.
    Kaptam Zirtec D tablettát 2-szer 1-et; rhinospray plus orrspray-t kell használnom ha dugul az orrom, illetve 2-3 hónapon keresztül Rhinocort aqua -t kell használnom 2-szer 1-1 puff adaggal.
    Annyit mondtak csak hogy állítólag a rhinocort aqua-nak 1-2 hét kell mindenképp mire hatása érezhető.
    Az acc mind váladékoldó nem volt semmi hatással, a lándzsás utifűvel a köhögés enyhülni szokott, de váladék nem jön fel sosem.
    Tüdőgyógyászaton a tüdőgyulladást, allergiát, aszthmát kizárták. Légzésfunkciók teljesen jók lettek.

    Az lenne a kérdésem hogy az orrsövényferdülés okozhat ilyen problémákat? Ha igen az orrsövény műtét megoldhatja e a problémákat; vagy ez még a légúti megbetegedés következménye?

    Várom megtisztelő válaszát.
    Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Andrea!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Igen okozhat az orrsövényferdülés ilyen problémákat. Mindenestre az orr-orrmelléküregi struktúrális eltérésket arckoponya CT-vel kell igazolni, addig nem teljes értékű a diagnózis. Üdv: fülészorvos

  • tisztelt doktor úr.azzl a nagy problémámmal fordulok önhöz hogy orrsövény ferdülésem van.váladék csorog hátra a torkomba amibe baktériumot találtak.sajnos elèg rossz a lehelletem.ami jobban megijeszetett az az hogy a mellkasom is fáj főleg ha lehajolk vagy nevetek és fáj a hátam is.ez a csogás… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Judit!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Sajnos akár egy orrsövényferdülés és az ehhez társuló kísérő betegségek okozhatnak efféle panaszokat.… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! A bal fülemben hallom, ahogyan a vér áramlik, azt a susogást hallom, és…

    Tisztelt Doktor Úr! A bal fülemben hallom, ahogyan a vér áramlik, azt a susogást hallom, és nagyon zavar a hallásban is. Ha lefogom a nyaki eret, vagy ha elforditom balra a felyem, akkor a susogás megszűnik. Ha alacsony a vérnyomásom ha magas, a vér surranását egyformán hallom a fülemben, és ez már nagyon zavar. Ön szerint érdemes felkeresni fül-orr-gégészt? Gyógyitható valamilyen módon? Ha igen, általában mit tesznek az ilyen beteggel? Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel! Szécsi Illésné Rózsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Szécsi Illésné Rózsa!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Igen érdemes megkeresni fül-orr-gégészt, azt azonban érdemes tudni, hogy a nyaki verőér S alakú kanyarulata a koponyacsontban közvetlen a fül struktúrái mellett található, itt pedig bizonyos mértékű áramlási hang mindenképpen képződik, az hogy ezt miért halljuk, az már más kérdés. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor ur! 2 hete estenkent, ahogy lefekszem az agyamban, iszonyatosan eros szaraz…

    Tisztelt doktor ur!
    2 hete estenkent, ahogy lefekszem az agyamban, iszonyatosan eros szaraz kohoges roham jon ram, de valadek nelkul. Ehhez nem minden alkalommal, de eros mellkasi fajdalom is tarsul. Elaludni eltudok, masnap egesznap semmi bajom, de ahogy jon az este es a lefekves, megint ram jon, es nagyon kellemetlen.
    Mi lehet ez? Es mit tudok tenni?
    Koszonettel, A.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!
    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Reflux esélyes, biztosat csak vizsgálat alapján lehet mondani. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Dr.ur.!(nemtudom,hogy ön jártas-e ebben a témában,de azért én megprobàlkozok.)Az a problémám…

    Kedves Dr.ur.!(nemtudom,hogy ön jártas-e ebben a témában,de azért én megprobàlkozok.)Az a problémám hogy már kb 2hete(15éves vagyok) egyfojtában bevan tohadva az orrom,és folyik a sürüsség hátrafele..3héttel ezelőtt benàthàsodtam,akkor annyira nem volt tele az orrom,2héttel ezelőtt gyogyultam ki a nàthàbol,akkor kezdődött el az ortohadás,és azóta is tart,főleg este tohad be nagyon,hiába csepegtetünk bele különböző orrcseppeket(pl:Фармазолін(Farmazolin)) és pároloktatok(forró vizbe különbőző füveket rakunk amit a patikában lehet venni,vagy szódát,)kis idő utàn ujra betohad.Ön szerint ez mi okozza?,esetleg allergia,?mivel kezelhetnèm panaszom,esetleg tudna ajànlani orrcseppeket?,vagy hàzi megoldást?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Felső légúti fertőzésről van szó, ha spontán nem akar rendbe jönni, akkor jól választott antibiotikumra lesz szükség. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr! Segítségét szeretném kérni, abban, hogy a fiamat edzés közben véletlenül…

    Tisztelt Doktor úr!

    Segítségét szeretném kérni, abban, hogy a fiamat edzés közben véletlenül fejen rúgták labdával és a bal fülét találta el és így 3 vagy 4 szerére dagadt. A duzzanat már lejjebb ment, de még így is 2-szerese az eredetinek, de nem fáj a füle.
    Házilag mit tehetnék vagy vigyem orvoshoz?

    Segítségét előre is köszönöm.

    Üdvözlettel: Anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Édesanya!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Feltétlen el kell vinni fül-orr-gégészhez, hacsak nem akarja, hogy a fiát átigazolják a birkózókhoz, ott majdnem mindenkinek ilyen a füle. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor úr! A problémám a következő lenne! Nem régen az orvosom elküldött a fül orr…

    Tisztelt doktor úr!
    A problémám a következő lenne! Nem régen az orvosom elküldött a fül orr gégére AST titer emelkedése miatt hogy nyálmintát vegyenek! A mintát múlthét csütörtökön le vették! Időközben hétfőn ugy alakult hogy délután kicsit éreztem hogy fáj a torkom és pár óra alatt ugy leromlott az állapotom hogy nem birtam még a saját nyálamat sem lenyelni fájt az egész nyakam nem birtam beszélni és még az ágybol is alig birtam kiszállni! Felment a lázam is! Este muszály voltam valahogy kimenni az ügyeletre ahol közölték hogy nagyon csúny fertőző torok gyulladásom van! Csütörtökön kellett vissza mennem a fül orr gégészetre az eredményért amelyből kiderült hogy Staphyloccocus aureus Fertőzésem van! Azota voltam már a házi Orvosomnál is de senki nem tudja pontosan elmondani nekem hogy mi is ez igazábol vagy mire számitsak! A torkom azota is fáj de mostmár mindkét fülem is és a fejem is! Lázam az nincs! De persze ezzel már senki nem törődik! Doktor úr eltudná nekem mondani hogy most mi is ez? És ez veszélyes rám vagy a családomra? Nem értek semmit és egy kicsit megilyedtem!
    Előre is köszönöm válaszát!
    Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Zsuzsa!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    A közönséges Stapylococcus fertőzés nem MRSA fertőzés, a kora őszi időszakban szokott tömegesen előfordulni, egy kicsit érteni kell az antibiotikumokkal történő bővészkedéshez, de egyébként egyszerű dologról van szó, egy fül-orr-gégésznek ezt meg kell tudni oldania.
    Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Ur! Mi okozhatta vizhagos hallasomat, ami kb. 30-ig tartott?

    Tisztelt Doktor Ur! Mi okozhatta vizhagos hallasomat, ami kb. 30-ig tartott?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Ezt csak audiológiai méréssel lehet kideríteni, hacsak már spontán rendbe nem jött. Üdv. fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr! Kislányom 5éves,tavaly nyaralás után (Balaton)külső fül gyulladást kapott…

    Tisztelt Doktor úr!
    Kislányom 5éves,tavaly nyaralás után (Balaton)külső fül gyulladást kapott a víztől!
    A héten kezdtük el az uszás oktatást,2x voltunk!Tegnap éjjel felébredt,fájlalta a fülét,elmentünk a Dokorunkhoz.Ő azt mondta hogy a jelenlegi fülfájdalma nem a vitől van,hanem az orruregében kialakult gyulladástól!Kérdésem az lenne hogy van e olyan füldugó ami megvédi a fülét a víztől,ami gyulladást okozhatna nála?S Doktorunk azt mondta hogy nincs!
    Válaszát előre is köszönöm!
    Krisztián

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Krisztián!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Pontosan, a hallójáratgyulladás tipikusan nyári probléma, a középfülproblémák pedig téli gondok. Jól mondta az orvosuk, a középfül a hallójárattól a dobhártya által tökéletesen elzárt , füldugóval ezt a bajt nem előzheti meg, inkább "száj és orrdugóval", csak akkor kicsit nehéz levegőt venni. Én meggondolnám a téli időszakos csoportos úszásoktatásra járást, a nyári pancsolás az egész más kategória. Üdv: fülészorvos

  • Stressz,pánik,szorongás okozhat hallás csökenést és szédülést?Gépel is be mérték!

    Stressz,pánik,szorongás okozhat hallás csökenést és szédülést?Gépel is be mérték!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Nem, nem okozhat, a szédülés érzetet viszont fokozhatja. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor úr!
    Egy igen csúnya torokgyulladásom lett több, mint két hete. Nem volt lázam, nem fájt semmim, nem folyt az orrom, a torkomban viszont mintha penge lett volna éjszakánként, és alig volt hangom. Elmentem a háziorvoshoz, felírt Maripen tablettát, be is szedtem mind a 30… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Szilvia!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    A Maripen ezek szerint hatékony volt, de lehetnek az Ön felső légútjában olyan baktériumok, melyek… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődnék, hogy fülműtét után (cholesteatoma és mastoiditis miatti műtét)…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Érdeklődnék, hogy fülműtét után (cholesteatoma és mastoiditis miatti műtét) mennyi ideig nem szabad repülőgéppel utazni?

    Válaszát előre is köszönöm,
    Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Ildikó!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Ezt a fülműtét típusa határozza meg, ezt pedig csak az a fül-orr-gégész tudja, aki a műtétet végezte. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron elkezdett zúgni a bal fülem, de nem mindig, viszont mély…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Tavaly nyáron elkezdett zúgni a bal fülem, de nem mindig, viszont mély hangon. A helyi fülész doktornő azt mondta,hogy ez lehet az allergiától. Már kb. 4 éve, hogy nincs allergiám,illetve max 1-2 hétig folyik az orrom. Azt tanácsolta, hogy Nasonex orrsprayt használjak. Ezt is tettem. Bemérte a fülemet és mérhető halláscsökkenést állapított meg. Ezt követően,hol hallottam vele, hol nem. Majd most decemberben megint besűrűsödtek azok a napok, amikor alig hallottam vele.Kimosta. Majd pár nap után megint alig hallottam vele, amikor zúgott. Azt figyeltem meg, hogy amikor stresszes a napom, akkor zúg. Vagy a nyaki porckorongsérv miatt? Nem hiszem, hogy az allergiám miatt- ami szerencsére már nincs is gyakorlatilag. Önnek mi a véleménye?
    Köszönettel előre is válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!
    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Allergia biztos nem, ha kimosta és az használt, akkor fülzsír is okozhatja, de akár középfül⁄fülkürt probléma is lehetséges, a hosszú távú makacs fülzúgások mögött azonban sajnos többnyire hallópálya idegi struktúrái felelősek, ami mögött természetesen lehet akár egy nyaki mozgásszervi eltérés, akár egy porckorongsérv is és ez esetben igen, vannak jobb és rosszabb napok, akár az időjárás is befolyásolhatja. Üdv: fülészorvos

  • Tisztelt doktor úr! Volt egy fülműtétem mert tele volt belül cisztákkal. Nem olyan régóta ha…

    Tisztelt doktor úr! Volt egy fülműtétem mert tele volt belül cisztákkal. Nem olyan régóta ha a jobb oldalamra fekszem a bal fülem amit műtöttek kattog ,és gyorsan. Szeretném megkérdezni,hogy mi okozza. Üdvözlettel: Merienn

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Merienn!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Az biztos, hogy fülkürt funkciós zavar, én visszamennék az orvoshoz, aki a műtétet végezte. Üdv: fülészorvos

  • Kedves Doktor úr, 4 éves Kisfiamnak elég gyakoriak voltak a múlt évben a felsőlégúti betegségei.…

    Kedves Doktor úr,

    4 éves Kisfiamnak elég gyakoriak voltak a múlt évben a felsőlégúti betegségei. A füle is többnyire begyulladt. Fül-orr-gégész mindig látta.
    Nyáron kaptunk egy streptococcus pyogenes fertőzést, amire 2 antibiotikum kúra kellett mire elmúlt.
    Ekkor a doktornő azt mondta, hogy vannak a nyakán és a lágyékában is nagyobb nyirokcsomók.
    Ezek a nyár óta sem múltak el.
    Többször megmutattam orvosnak, de mindig csak legyintettek rá.
    Végül elvittem egy ultrahangra, ahol a következő lelelet kaptuk: a nyakán több 10mm - 25 mm közötti nyirokcsomó látható, a lágyékában ettől kisebbek. Echószegény, hilusi áramlást mutató nyirokcsomók. Vélemény: reaktív nyirokcsomók.
    A méretük alapján nem kellen tovább nézni őket?
    Vagy az orrmandulájától is lehet? Nyáron szerettük volna kivetetni, de beteg lett és elmaradt.
    Amúgy nagyon aktív gyerek, sportol, rengeteg engergiája van, nem vékony.
    Merre induljak, egyáltalán kell gondolnom végképzőszervi betegségre?
    Nyáron volt vérvétel, ott minden rendben volt.
    Köszönöm,

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Streptococcus kimutatás, tartós reaktív nyaki nyirokcsomók, ezek azért mind eléggé egy irányba mutatnak, minden bizonnyal itt valamiféle mandulaproblémáról van szó. Üdv: fülészorvos

  • Köszönöm válaszát s további szép napot önnek!!!!

    Köszönöm válaszát s további szép napot önnek!!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Németh Tamás

    Kedves Kérdező!

    https:⁄⁄plus.google.com⁄+FuleszorvosHu⁄posts⁄C3VahySeuCA
    Örülök, ha tudtam segíteni a válasszal. Üdv: fülészorvos