A betegek kérdései (17648)

  • Kedves Tarján Zsuzsa! Huszonkét éves férfi vagyok és hasfájás miatt írok önnek. Körülbelül…

    Kedves Tarján Zsuzsa!

    Huszonkét éves férfi vagyok és hasfájás miatt írok önnek. Körülbelül egy két hete kezdődött hirtelen a hasfájásom. Kocsmában söröztem és elkezdett feszíteni, fájni a hasam alul a köldököm alatt bal oldalt majd középen is. Roppant mód fájt úgy hogy le is estem a székről. Aztán székelési rohamom lett. Ott a kocsmában kétszer mentem el és híg volt a székletem. Majd hazaértem még háromszor kellett elmennem. Aztán egész éjjel fájt a hasam alig tudtam aludni. Aztán több napig nem tudtam wc-re menni mert székrekedésem lett. Egyfolytában fájt a hasam de már felül is olyan éhségfájdalmat kezdtem el érezni. Aztán pár nappal később megint hasmenésem lett többször mentem wc-re de már nem híg volt hanem szilárd a székletem. Továbbra is feszített a hasam. Aztán tegnap este úgy fájt a hasam főleg fent a gyomromnál ami levándorolt a bal oldalamra is hogy nem tudtam aludni, ha a jobb felemre fordultam csökkent a fájdalom de ha bal felemre nőtt. Most is ahogy írok fájdalmaim vannak.

    A kérdésem hogy mivel tudnám ezt megszüntetni? Milyen gyógyszerek kaphatóak erre a patikában?

    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A hasfájás egy tünet, az okot kellene felderíteni, de személyes vizsgálat nélkül ez nem lehetséges. Javasolom,, mielőbb forduljon kezelőorvosához!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Egy hete nyomó feszülő érzést érzek a jobb bordaívem alatt ami a hátam felé…

    Tisztelt Doktornő! Egy hete nyomó feszülő érzést érzek a jobb bordaívem alatt ami a hátam felé sugárzik ki. Ülő munkát végzek de így nagyon kényelmetlen dolgozni. Hogyha veszek fel hasszorítót kicsit mintha nem feszülne annyira. A wc-sem teljesen normális. Nem megy a hasam és nincs is székrekedésem. Bármit tudok enni is. Nincs hányingerem, lázam és semmi más egyéb bajom. Talán az elmúlt időszakban egy kicsi sok alkoholt ittam. Mi lehet a probléma?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tistelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni öntől okoz-e gondot az ingadozócukor? Reggel még…

    Tistelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni öntől okoz-e gondot az ingadozócukor? Reggel még 4,6 estével már 10-en felül van.Pedig napközben elég sok zöldséget eszem teljeskiörlésü kenyeret.Semmi zsirosat. Megköszönöm a rám szánt idejét.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A napszaktól és az ingadozástól függetlenül tisztázni kellene a szénhidrátháztartása állapotát, érdemes lenne terheléses vércukorvizsgálatot végzetetni. A 10-en felüli értékek gyanúsak lehetnek cukorbetegségre.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Szorongásos⁄pánikos betegségemre a pszichiáter Sertralin tartalmú gyógyszert…

    Tisztelt Doktornő!

    Szorongásos⁄pánikos betegségemre a pszichiáter Sertralin tartalmú gyógyszert írt fel. Magas-vérnyomásra és szívritmuszavarra is szedek gyógyszereket. Az lenne a kérdésem, hogy a propafenonal (Ritmonorm 150) együtt lehet-e szedni a sertralin hatóanyagú gyógyszert? Okozhat-e problémát együtt szedésük. Igazából nem tudom hogy megváltoztatja-e egymás hatását a két gyógyszer, mivel a sertralin betegtájékoztatója szerint jelezni kell a kezelőorvosnak a propafenon szedését..

    Köszönöm a választ! O.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A két gyógyszer anyagcseréje a szervezetben befolyásolhatja egymás hatását, így az adagolás beállítása külön figyelmet igényel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 22 éves vagyok. Kb. 1 éve észleltem magamon egy igen nehezen meghatározható,…

    Tisztelt Doktornő!

    22 éves vagyok. Kb. 1 éve észleltem magamon egy igen nehezen meghatározható, a szívveréssel szinkron jelentkező hangot, amit úgy tudnék a legpontosabban visszaadni, mint amikor az ember a nyelvét csattogtatja a szájpadon. A hang természetesen jóval halkabb és nem minden esetben hallható. 2 éve gyakori VES-ek miatt végrehajtott echo vizsgálaton teendőt nem igénylő mitral prolapsuson kívül eltérés nem igazolódott. Kérdésem, hogy az említett hang tekinthető-e normális jelenségnek? Válaszát előre is köszönöm: P.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Bizonyára a szívverését hallja, ez nem feltétlenül kóros ( a prolapsushoz és a VES-ekhez nincs köze), de kétség esetén forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő, 2 hete elestem kifordult a bokàm részleges szalagszakadást állapítottak…

    Tisztelt Doktornő,

    2 hete elestem kifordult a bokàm részleges szalagszakadást állapítottak meg. Bokarögzítőt kaptam, azóta jegelem, a fájdalom enyhül. Az elmúlt 3 napban kicsit megeröltettem sokat mászkàltam természetesen csak a rögzítőben. A lábfejem bevizesedett tegnap eatére, ez azóta olyan, ha benyomom ott marad a kis gödröcske, azóta jegelem felpolcolom, de a vizesedés nem megy le. Nem fàj csak feszül. Csak a sérült boka olyan. Ez normális?

    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Szerintem még normális, de jó lenne, ha megmutatná kezelőorvosának.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Bodnár Edina! 2-3 éve vettem észre először, hogy egyes pólóim mosás után foltosak…

    Tisztelt Bodnár Edina!

    2-3 éve vettem észre először, hogy egyes pólóim mosás után foltosak (inkább csík alakú "foltok) lesznek. Először mosógépre, mosószerekre gyanakodtam(tunk), azonban több terméket és mosógépet (teljesen más háztartásban is ) kipróbáltunk, eredménytelenül. Ekkor gondoltuk(valamint helyi bőrgyógyásszal is beszéltem, aki megerősítette, hogy ) valamit én izzadhatok ki ami ezt okozza. Kék, zöld, fekete pólókon sárgás, okker-színű foltok, csíkok jelennek meg. Azonban, ez megfigyelhető törölközőimen iS! Pedig törölközőt fürdés után, tiszta bőrön használok ugye. Lehetséges, hogy a verejtékezés közben valamilyen anyag ül ki a bőrömre, ami fürdéssel sem távolítható el, és ez színezi el a törölközőket? Nagyon sok mindent megpróbáltam⁄tunk, eredménytelenül. A múlt héten egy rövidnadrágom is hasonló sorsra jutott, pedig a térdnél keletkezett folt helyén nem izzadtam :⁄ Nagyon kétségbe estem, rengeteg ruhám ment tönkre. Tud valamilyen tanáccsal szolgálni? Merre (milyen orvosi terület felé? - belgyógyászat, vagy gasztroenterológus, vagy ???) induljak el a tünet megszüntetése érdekében? Bőrgyógyászom szerint vannak ilyen emberek, nincs mit tenni. Interneten próbáltam utánajárni, tapasztalt-e valaki hasonlót, de eredménytelenül. Egyedüli információ amihez hozzájutottam a chromhidrosis betegség, azonban erről bővebb leírást nem találtam. Ön mit tanácsol, mit kezdhetnék ezzel a dologgal?

    Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, én sem találtam többet a tünetről, mint ön, ha erről van szó, akkor ez az állapot ismeretlen okú eltérés, érdemi kezelése nem megoldott.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Hol kevesebb,több extrasystoliával küzdök.vesek,kesek,minden ami lehetséges.Gyógyszert…

    Tisztelt Doktornő!
    Hol kevesebb,több extrasystoliával küzdök.vesek,kesek,minden ami lehetséges.Gyógyszert nem szedek rá alacsony vérnyomás miatt,helyette ajánlották a magnéziumot,sanaxot vagy frontint.Ma kevesebbet ittam,ha kinyújtom a nyelvem fehér.Ez a folyadék hiány oka,ill.ez okozhat több extra érzetet?amíg fekszem nincs baj,de ha felállok,előjön,visszafekszem elmúlik.Lehet sűrűbb a vér a kevesebb víztől és azért?köszönöm válaszát és további szép estét

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Én a közelgő hidegfrontra tippelnék, szerencsére most már este van, ha reggelre a panaszok fokozódnának, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktortnő! A ball mellem a szegycsontom környékén körülbelül 6 hónapja fáj. Néha…

    Tisztelt Doktortnő!

    A ball mellem a szegycsontom környékén körülbelül 6 hónapja fáj. Néha elviselhetetlen erővel, néha alig érezhető. Olyasmi érzés mint 1 izomláz, szorító, bökdöső, áramszerű érzés. Voltam többször ekg-n, mell ultrahangon, röntgenen, de jók az eredmények. A fájdalom nem szűnik. Nagyon félek és már nem tudom hova fordulhatnék. Köszönöm előre is a segítségét.
    (22 éves lány.)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszai leginkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat, borda közti ideg) eredetűnek tűnnek, javasolom, forduljon reumatológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 35 éves 27 hetes kismama vagyok. Január óta izzadok éjszaka. Először csak…

    Tisztelt Doktornő!
    35 éves 27 hetes kismama vagyok.
    Január óta izzadok éjszaka. Először csak a mellkasom izzadt, de most már az egész testem. Van hogy éjjel át kell ölöznöm. A szobában nincs túl meleg és pamut hálóingben alszom. Okozhatja ezt a terhesség? Nagyon aggódom, de a háziorvos nem küld el sehová.
    Igaz, hogy az egyik hónom alatt van egy megnagyobbodott nyirokcsomó, amit megnéztek ultrahanggal és azt mondták nem patológiás nycs. Ráadásul tavasszal volt kb két hónapig, hogy az egész testem viszketett, ez már elmúlt, néha a mellkasom viszket.
    Nagyon félek nehogy valami komolyabb baj legyen. Ön szerint kihez fordulhatnék?
    Előre is köszönöm válaszát!
    Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    ld. előző válaszomat

  • Tisztelt doktornő! 32 éves nő vagyok.kb fél éve volt egy folt a nyelvemen,ami a fülorrgégész…

    Tisztelt doktornő!
    32 éves nő vagyok.kb fél éve volt egy folt a nyelvemen,ami a fülorrgégész szerint térképnyelv volt.Most kb 2 hete azt vettem észre,hogy a szájpadlásomon apró hólyagok jelentek meg,a nyelvemen pedig a papillák kb 1cm-es foltban be vannak gyulladva és fájnak,olyan érzésem van,mintha ott száraz,érdes lenne a nyelvem.A mai nap kíváncsiságból megtapogattam és a papillák alatt egy görcsöt érzek.Most nagyon megijjedtem ,mert félek,hogy daganat.Azért önnek íropk ezügyben,mert olvastam,hogy a nyelv változásainak belgyógyászati okai is lehetnek.Reggelente,a szám ha édeset eszem,égni szokott.Voltam kb fél éve a térképnyelv miatt szájsebészeten is,de ott semmi kórosat nem találtak.Az emésztésem nem az igazi,gyakran puffadok.gyakori a hüvelygombám is.Nem tudom,van-e ezeknek közük egymáshoz.Válaszát köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehetséges, hogy belgyógyászati eltérés áll a háttérben, de vizsgálat nélkül biztosan nem lehet megállapítani. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 27 hetes, 35 éves kismama vagyok. Január óta izzadok éjszakánként, először…

    Tisztelt Doktornő!
    27 hetes, 35 éves kismama vagyok.
    Január óta izzadok éjszakánként, először csak a mellkasom izzadt, de most már az egész testem. Van hogy éjjel át kell öltöznöm. Okozhatja ezt a terhesség?
    Nagyon félek nehogy valami komolyabb baj legyen, de a háziorvos nem küld el sehová. Tavasszal volt egy időszak, amikor az egész testem is viszketett, de ez már elmúlt, már csak néha a mellkasom viszket. Van egy kicsit nagyobb nyirokcsomó is a hónom alatt, ezt megvizsgálták és az ultrahang szeint nrm patológiás nycs. Néha szokott fájni is. Szívultrahangon voltam, mindent rendben találtak.
    Nem tudom mi tévő legyek, kihez forduljak? Ön szerint lehet ez valami súlyos betegség, vagy okozhatja a terhesség és az idegesség?
    Előre is köszönöm válaszát!
    Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Figyelmébe ajánlom az alábbi linket: http:⁄⁄www.webbeteg.hu⁄cikkek⁄egeszseges⁄12337⁄ejszakai-izzadas-lehetseges-okai

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Doktornő, 21 éves egyetemista fiamnak középiskolás kora óta a következő problémája…

    Üdvözlöm Doktornő,

    21 éves egyetemista fiamnak középiskolás kora óta a következő problémája van. Rendszeresen visszatérő (kb. 2-3 havonta), 3 napig tartó "gyulladással" küzd: az első nap elkezd belázasodni, inkább csak hőemelkedés, ezzel egy időben jobb alhasi részen mozgásnál, erőkifejtésnél érezhető fájdalom kezd kialakulni. A tünetek a második napon csúcsosodnak ki, akkor a legmagasabb a láza is, és a fájdalom is a legerősebb. A harmadik napon mindez"levezetődik": láza már szinte nincs, de még érzi kicsit a fájdalmat, egyre kevésbé.
    Ezek a tünetek évek óta ugyanilyenek, semmit nem változtak. Persze voltunk orvosnál is (természetesen a tünetek jelentkezése alatt), de sem a vérvizsgálat, sem a vizeletvizsgálat, sem a székletvizsgálat, sem az ultrahang nem mutatott ki semmilyen kóros állapotot.
    Más tünete nincsen ezalatt, kizárólag amiket leírtam. Egyébként életerős, jó étvágyú, egészséges fiú, nem volt sose semmilyen betegsége.
    Ez viszont eléggé aggasztó, mivel viszonylag sűrűn jön elő, mégse tudjuk mitől lehet.
    Tudna esetleg valamilyen tanácsot adni a leírtak alapján?

    Köszönettel:
    H. Gáborné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Részletesebb kivizsgálás kellene, elsősorban a hasi szervek (belek, epehólyag, hasnyálmirigy) tekintetében.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Szeretném a tanácsát kérni az alábbi problémával kapcsolatban: Bal bordaív…

    Kedves Doktornő!

    Szeretném a tanácsát kérni az alábbi problémával kapcsolatban: Bal bordaív alatt gyakran szúró vagy tompa fájdalmat érzek. Milyen betegségre utalhat ez a tünet? Vastagbélrák is lehet? Hasmenésem nincs.
    Köszönettel: Jusztina (33 éves)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, de nem valószínű. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tiszteletem doktornő! 3 éves gyermeket tegnap homlokán üveg pohárral megütötték,helyén duzzanat…

    Tiszteletem doktornő! 3 éves gyermeket tegnap homlokán üveg pohárral megütötték,helyén duzzanat található,ütés után gyermek hányt,szédülésre panaszkodik,mai napra belázasodott és hány ha étkezik,lehet agyrázkódás? vagy agyhártyagyulladás is szóba jöhet? köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Bennem felmerül, hogy agyrázkódás vagy agyi vérömleny okozta agyi nyomásfokozódás okozza a tüneteket, SÜRGŐSEN forduljanak orvoshoz!!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • TISZTELT DOKTORNŐ! LÁSZLÓ VAGYOK EGY 25 ÉVES FIATALEMBER... KB 3 NAPJA HASMENÉSEM VAN. MÉG AKKOR…

    TISZTELT DOKTORNŐ! LÁSZLÓ VAGYOK EGY 25 ÉVES FIATALEMBER... KB 3 NAPJA HASMENÉSEM VAN. MÉG AKKOR IS HA ALIG ESZEK.... NEM MINDIG HÍG A SZÉKLETEM. NEM VÉRES ÉS NEM FEKETE. BARNÁS SZÍNŰ. TEGNAP AZ ÜGYELETRE IS BE KELLETT MENNEM. AZT ÍRTÁK HOGY HAS PUHA BETAPINTHATÓ..... SZERETNÉM KÉRNI A SEGÍTSÉGÉT HOGY EZ MITŐL VAN ? LHET TALÁN KOMOLYABB IS ??? KÖSZÖNETTEL LÁSZLÓ

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A panaszokat okozhatja fertőzés (vírus, baktérium), gyomor- vagy bélhurut, epebántalom és meg sok egyéb. Javasolom, forduljon gasztroenterológushoz személyes vizsgálatra!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr no Az lemme a panaszom,h meg vagyok fazva,tegnap ultem a fotelben roses testtartasban…

    Tisztelt Dr no

    Az lemme a panaszom,h meg vagyok fazva,tegnap ultem a fotelben roses testtartasban es why nagyot tuszentettem.Ekkor baloldali birds iv alatt akkorat rastogot es nyilalo fajdalmat ereztem ami meg ma is eroltetesre tompa fajdalmat erzek nagyon kellemetlen.Ez izom huzodas lehet.Mit csinaljak a panaszom ellen.Varom valaszat.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Vegyen be fájdalomcsillapítót, borogassa, legyen türelemmel, el fog múlni.



    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves. Doktornő! 43 éves,cukofbeteg nő vagyok, vércukor értékeim mindíg rendben voltak. Kb.…

    Kedves. Doktornő!
    43 éves,cukofbeteg nő vagyok, vércukor értékeim mindíg rendben voltak. Kb. 2 hónappal ezelőtt elkezdték kezelni a magasvérnyomásomat, háziorvos nebibetat és tritacet adott. Egy idő után rendszeres szivdobogással,szédüléssel járó rosszulléteim lettek,amire nyugtatót kaptam, de attól rosszabb lett. Ekkor kardiológushoz fordultam, aki 2x1⁄5 concort, napi1 valsartant és pretanixet írt. Ez soknak bizonyult,ezért a pretanixot elvette. Folyamatos hányingdrem és szédülésem van,de avalsartánt nem cserélte le. Én. Kiipróbáltam, hogy egy napig valsartan helyett a pretanixet vettem be,hányinger nem volt viszont estére már felment a vérnyomásom. A kérdésem az lenne,hogy a pretanixból lehet-e napi 1-nél többet bevenni,illetve milyen megosztásban és, hogy a valsartannak lehet-e ilyen mellékhatása.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel. Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A Pretanix önmagában feltehetően nem lenne elég a vérnyomása kezelésére, a Valsartanról nem ismert ilyen mellékhatás. Vérnyomásának beállításához türelem és fokozatosság szükséges, mind az ön, mind orvosa részéről.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Jót teszek-e a szervezetemmel ha egyszerre szedek vas tablettàt és halolaj…

    Kedves Doktornő!
    Jót teszek-e a szervezetemmel ha egyszerre szedek vas tablettàt és halolaj kapszulàt?
    Vàlaszàt előre is köszönöm !
    Zsoka.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ismeretlenül fogalmam sincs, hogy van-e szüksége bármelyikre.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves DRNŐ! a férjemnek bedagadt a térdee,nem piros, csak dagadt és fáj neki. vizesruházza…

    Kedves DRNŐ!

    a férjemnek bedagadt a térdee,nem piros, csak dagadt és fáj neki. vizesruházza és keni. kérdésem az lenne,hogy lehet ez a mélyvénás trombózis jele? aggódom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a tünet nem jellemző mélyvénás trombózisra, inkább valamilyen mozgásszervi ok lehet a háttérben.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa