A betegek kérdései (17643)

  • Tisztelt Doktor Nő! 22 éves lány vagyok. Ket es fel honapja kezdtem el deciora fogamzasgatlot…

    Tisztelt Doktor Nő!

    22 éves lány vagyok. Ket es fel honapja kezdtem el deciora fogamzasgatlot szedni.
    Azota vannak székleturitesi problemaim. Nehezen megyek wcre szinte alig sikerul valami es az is kemeny szaraz bogyo szeru. Rengeteg uoldseget eszek rostnan gazdag eteleket.
    Ma nehezen sikerult székelnem de nyálkás vér volt a vegbelemben. Valamint a wc papiron is. Friss ver volt es nem a szeklet volt veres.
    Mi ennek a jele?

    Varom valaszat!
    Koszonettel: Fruzsina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez helyi jellegű, remélhetőleg felszínes nyálkahártya sérülésre utal, amit a kemény széklet okozhatott. A már megváltoztatott étrend mellett próbáljon több folyadékot fogyasztani, egyen aszalt szilvát, ha nem segít, próbáljanak más gyógyszerre áttérni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr nő Azt szeretném kérdezni hogy mitralis proleosusom van folyamatosan érzem a tüneteket…

    Tisztelt Dr nő
    Azt szeretném kérdezni hogy mitralis proleosusom van folyamatosan érzem a tüneteket a vérnyomàsom magàban alavsony voszont az uj béta blokkolo Nebilint kaptam napi1x de azt olvasom rolla hogy vérnyomas csökkentő. Nem viheti le nagyon a vérnyomásomat ez s gyogyszer? Eddig a bezaloc és concortot szedtem ez most uj@
    Vàlaszàt köszönöm előre is!
    Tisutelettel
    pazonyi Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudom, milyen tüneteket észlel folyamatosan, mindenesetre a Nebilet semmivel sem viszi le jobban a vérnyomását, mint a Betaloc vagy a Concor.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Őszintén remélem, tud majd nekem segíteni a kérdésemmel, problémámmal kapcsolatban. 32…

    Tisztelt Doktornő!

    Őszintén remélem, tud majd nekem segíteni a kérdésemmel, problémámmal kapcsolatban.
    32 éves vagyok, egy másfél éves kislány anyukája. 2005-ben diagnosztizáltak Jobb Tawara szár blokkot nálam, erre évekig Concort szedtem Pananginnal, napi felet az 5mg tablettából. A terhességem és a szoptatás idejére a gyógyszert elhagytam, érdekes módon, a lányom kb. 16 hónapos koráig gyakorlatilag semmilyen panaszom nem volt, sem a várandósság időszakában. Extrasystolék akkor is kimutathatók voltak EKG-n, de panasz nem társult hozzá.
    Az elmúlt időszakra megszaporodtak a családi problémáink, haláleset is történt, amit a kisgyermek mellett úgy érzem, nem tudok kellőképpen feldolgozni, így „eltettem egy zsebbe”, kimerültnek, fáradtnak érzem magam, mert álmatlanság gyötör – nem csak az utóbbi időszakban, a terhességem előtt is így volt, mivel rengeteget dolgoztam, a várandósság alatt pokoli meleg nyár volt, akkor is nehezen aludtam, az utolsó hetekben pedig megmagyarázhatatlan és csillapíthatatlan viszektéstől szenvedtem, szóval az sem volt igazán pihenős időszak, mert rendszerint éjjel jelentkezett. A lányom pár hónapos kora óta pedig gyakorlatilag hajnali 2-3 óráig képtelen voltam elaludni, és napközben sem tudtam pótolni. (Mindezt azért írom le, mert nem tudom, milyen szerepet játszik a jelenlegi állapotomban). A panaszmentesség egészen idén március elejéig tartott, akkor ügyeletre, majd sürgősségire kerültem heves szívdobogás, fulladás, szorító érzés a mellkas tájékon, zsibbadás voltak a fő tüneteim. Nyugalmi állapotban jött rám a ’roham’, amikor a lányom altattam. Az EKG a szokásos extrasystolékat mutatta ki, csak kicsit többet, vettek vért, vizeletmintát, éjszakára bent fogtak megfigyelésre, reggel elbocsátottak stabil funkciókkal és azzal, hogy újra szedjem a Concort a régi adagolásban, valamint Magne B6-ot napi kétszer. Ilyen rohamom azóta is volt, a második éppen tegnap, és felkerestem a háziorvost, aki csinált EKG-t, majd Betaloc beszedése után, fél órával később újabbat, nem talált a kettő között eltérést, sok volt az extra, és túl nagy a kompenzációs pauza (őt idéztem). Úgy rendelkezett, hogy a Concorból (5 mg) eztán reggel egészet, este felet szedjek, szükség esetén Frontint, és ha újabb rohamom van, azonnal a sürgősségire menjek. Hogy ennek milyen eredménye lesz, még nem tudni, ma kezdtem az emelt adagot szedni. A Frontint jól ismerem, a Concor mellett a kórházban is azt adtak, és az utóbbi időben sajnos csak azzal tudok aludni, időben lefeküdni, bár ettől még nem érzem pihentetőnek az alvást sem. Amikor diagnosztizálták a szár blokkot, betegségtudatom lett, pánikrohamok gyötörtek, amit a mai napig sem tudom, hogyan, de sikerült egyedül legyőznöm, de benne volt az is, hogy szükség volt ehhez pl. munkahelyváltásra is, hogy ne érjen annyi stressz. A jelenlegi helyzetemben nagy változtatást nem tudok végrehajtani, viszont úgy érzem, a rohamaimban szerepet játszanak a visszatérő pánikrohamok is. Bezárva vagyok, egy elszigetelt kis faluban lakok, nincs társaságom, monotonok a mindennapok, ezek mellett, ha kicsit is érzem, hogy bedobog a szívem, már arra gondolok, ha velem történik valami, a kislány egész nap egyedül lesz, amíg az apja haza nem ér. Nagyon szeretnék ezen változtatni, ezért Önnel egy időben pszichiáter szakorvost is felkeresek, Öntől viszont azt szeretném megérdeklődni, esetleg valami speciális diétával, mozgásformával tudok-e tenni valamit, ami megedz, és ettől mentálisan is egészségesebbnek érzem magam? A táplálkozásom normálisnak mondható, bár kevés gyümölcsöt fogyasztunk, sportolni jelenleg nem sportolok semmit, nem is nagyon tudnék, mert a kislányt nem tudom kire bízni, ahhoz pedig még kicsi, hogy együtt menjünk pl. biciklizni, de a hastáncra, lépcsőgépezésre gondoltam, amit itthon meg tudok mellette oldani.
    Az sem elhanyagolható, és tisztában is vagyok vele, hogy 16 éves korom óta dohányzom, ezt is mihamarabb igyekszem elhagyni.
    Kérem, írja meg, mi a véleménye, sokat segítene vele.
    Köszönettel és tisztelettel, szép napot kívánok!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A jobb Tawara szárblock önmagában egy teljesen ártalmatlan ingervezetési eltérés, a panaszaiban biztosan nem játszik szerepet. a többi panasza, beleértve az extrasystoliát is véleményem szerint a pánik szindróma része. Semmilyen életmódbeli korlátozás nem szükséges, szerintem a pszichiáter többet tud önnek segíteni, mint én. Foglalja el magát, legyen hobbija, otthon is bizonyára talál módot, hogy sportoljon, segédeszköz nélkül is. Jobbulást kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Az első kérdésem a következő lenne.Szükséges e a katéterezés ha SPECT:Korábbi…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Az első kérdésem a következő lenne.Szükséges e a katéterezés ha SPECT:Korábbi nyugalmi vizsgálat azonos metszeti komponensel összehasonlítva a csúcsi eltérés kifejezettebbé válik.Kis csúcsi preziztens ischaemia transitorikus komponensel és
    csökkent bal kamra funkcióval,LVEF 35%. Infarctus utáni Echo vizsgálat során 59%-os EF-et állapítottak meg.A CX-en 30%körüli szűkületet mérsékelt konturegyenetlenséget
    igazoltak.Fulladásos panaszok vannak .
    A második kérdésem a következő lenne.
    Mit jelen a kéthegyű billentyű elégtelensége.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Amennyire a leírásából meg tudom ítélni, a SPECT azt mutatja, hogy állapotában rosszabbodás történt: a korábbi elhalás területe mellett "fenyegetett" szívizomterület is ábrázolódik, a bal kamra funkciója csökkent. Ehhez katéterezés szüksége, hogy megállapítsák, melyik coronaria-ág szűkülete lehet felelős, és hogyan lehet megelőzni, hogy a fenyegetett szívizom elhalását megelőzzék. A kéthegyű billentyű elégtelensége a bal pitvar és kamra közötti billentyű elégtelenségét, az ezen való visszafolyást jelenti.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktorno! 1hete korulbelul elkezdet zsibbadni a bal combom felul olyan mintha hideg…

    Tisztelt doktorno!
    1hete korulbelul elkezdet zsibbadni a bal combom felul olyan mintha hideg lenne nem tudom kifejezni de nagyon aggodom! Kerem adjon tanacsot mi lehet ez.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni.
    Javasolom, panaszaival forduljon kezelőorvosához!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Szívtáji problémákkal fordultam orvoshoz. A szívultrahang lelete a következő.
    Norm.tág szívüregek. Ép aorta billentyű,síkjában kóros systoles gradiens nem mérhető. Doplerrel I fokú insuff. látható.Jól nyíló matralis vitorlák, doplerre I fokú regurgitatio nem észlelhető.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt elsôsorban kezelõorvosával kellene megbeszélnie, aki a vérnyomását és egyéb társbetegségeit kezeli, én látatlanban, csak a leírt ECHO adatok alapján nem tudok… Még több

  • Tisztelt Doktor Nő! 30 éves nő vagyok. Majdnem 1 évvel ezelőtt a sajnos amúgy sem nagy súlyomból…

    Tisztelt Doktor Nő!

    30 éves nő vagyok. Majdnem 1 évvel ezelőtt a sajnos amúgy sem nagy súlyomból (160 cm⁄52 kg, ) 10 kg-t lefogytam lelki okok miatt. Viszont 5-6 hónapja a problémáim helyrejöttek, és vártam, hogy hízni kezdjek, de ez nem történt meg sajnos.
    Hiába volt étvágyam, és ettem újra sokat, volt jobb kedélyállapotom, nem jöttek vissza a kilók, pedig máskor már rövid idő alatt visszaszedtem őket,ahogy elmúltak a gondok.
    Közben november elején 4 napig antibiotikumot kellet szednem, ami tönkre is tette a bélflórámat,ugyanis szedés közben,után hasmenés jelentkezett, hányinger, erős bélmozgások,"üresgyomor-érzés" evés után is és fogyás. Próbáltam visszaállítani a bélflórámat Lacto protect-tel. Azóta várom,hogy hízzak, Normafloret szedtem, kiiktattam a stresszt az életemből teljesen, azt hittem idő kell, de már úgy érzem,itt valami más áll a háttérben. Ezen kívül kb. 3 hónapja fehéres nyálka van a székletemben, már napi szinten, illetve van hogy az egész székletemet ez vonja be. A széklet néha nagyon puha, nagyobb mennyiségű, akár napi kétszer is van (régen ez ritka volt), mostanában viszont inkább székrekedés.szerű, kisebb mennyiségű, és ebben határozottabban látszódik a fehéres nyálka. Étvágyam néha van,néha nincs, egyszer-kétszer nagyon erős hasi görcsök jönnek rám,hízni nem híztam azóta sem.
    Ön szerint valamilyen gyomor⁄bélbetegség állhat a háttérben? Én már másra sajnos nem tudok gondolni. Milyen vizsgálatokat lenne érdemes elvégezni?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot DR-nő!! 1,5 éve derült ki hogy búzaallergiám van.Hasmenésem volt tőle és ekcémás kiütés.Felvetődött…

    Jó napot DR-nő!!
    1,5 éve derült ki hogy búzaallergiám van.Hasmenésem volt tőle és ekcémás kiütés.Felvetődött a gyanú hogy lisztérzékeny lehetek.Megcsinálták a gyomortükrözést+duodenumbiopsziát és a vérvételt is mindkettő negatív lett.Az lenne a kérdésem ha 1,5 éve teljesen gluténmentesen étkezem akkor a vérvétel eredménye valós lehet ?
    Ezeket nézték :
    Gliadin Iga:4,8 U⁄ml
    Szöveti transglut.IGA⁄G :2,1
    Szöveti transglut.(tTG) IgA: Negativ
    Szöveti transglut.(tTG) IgG: Negativ
    Endomysium IgA :negatív
    Tisztelettel:Nagy Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, ehhez én egyáltalán nem értek. Javasolom, hogy ezzel a területtel foglalkozó szakembert kérdezzen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A 8 éves kisfiamnak már 1 hete nagyon sokat fáj a hasa! A széklete rendben…

    Tisztelt Doktornő!
    A 8 éves kisfiamnak már 1 hete nagyon sokat fáj a hasa! A széklete rendben van nem híg! Hányingere volt még az elején de nem hányt! Ma voltunk hasi ultrahangon és az teljesen negativ lett! Amit nem értrk az lenne hogy éhgyomorra kellett mennünk tehát tegnap este 19 órakor evett és ivott utoljára a kisfiam korán elis aludt! De ultrahangon én is láttam a kis gyomrában foltokat! Az orvos is kérdezte mit evett vagy mit ivott mondtuk hogy semmit és azt mondta hogy de az ultrahang mutatja! Mik lehettek azok a foltok ha nem evett ivott semmit és mégis azt irták a papirra hogy negativ! Doktirnő szerint csináltassak még egy ultrahangot? A hasa még mindig fáj! Nem folyamatosan de többször szol hogy megint fáj! Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvózlóm!Kérdésem az lenne hogy mit jelet az I.fokú tricusp.insuff.?Köszönettel!

    Üdvózlóm!Kérdésem az lenne hogy mit jelet az I.fokú tricusp.insuff.?Köszönettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A háromhegyű billentyű Igen enyhe elégtelenségét.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 43 éves nő vagyok, és nagyon elkeserítenek a különböző szívemnél érzékelt…

    Tisztelt Doktornő!

    43 éves nő vagyok, és nagyon elkeserítenek a különböző szívemnél érzékelt furcsa szorító, remegő érzések. Voltam már kardiológusnál az elmúlt években háromszor, de nem találtak különösebb problémát. Kicsit gyorsabb szívverésre Concort szedek, naponta egy felet. Legutóbb ősszel voltam orvoshoz. Olyan hirtelen rám törő furcsa szívveréseket észlelek néha, ami sokszor csak egy pillanat, de elég, hogy elrontsa az egész közérzetem, de van amikor több percig is, össze-vissza ver, olyan furcsa az egész, nem is tudom igazán elmondani, mintha ilyen hullámzóan beremegne. Nagyon kellemetlen, illetve nagyon megijedek miatta, és teljesen rám tör szinte a pánik, hogy mikor mikor áll le, vagy mikor ugrik ki a szívem. Ilyenkor elkap a remegés is, és utána teljesen rossz lesz a hangulatom, és félek, attól, hogy újra elkezdi. Már olvastam róla itt az interneten is, és sokszor azt írják, hogy ritmuszavar, de nekem eddig nem állapítottak meg semmi ilyesmit.
    Várom doktornő mielőbbi válaszát a panaszaimmal kapcsolatban.
    Előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha a vizsgálatok nem mutattak kóros eltérést, feltehetően pszichés okok játszanak szerepet. Kezelőorvosával vagy pszichiáterrel konzultáljon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Ma voltam hasi UH-n vesekő-gyanú miatt. Követ nem találtak, viszont az epehólyagomban…

    Tisztelt doktornő!
    Ma voltam hasi UH-n vesekő-gyanú miatt. Követ nem találtak, viszont az epehólyagomban több 8-13 mm-es "echogén képlet hangárnyék nélkül, melyek cholesterolosisnak felelhetnek meg". Két évvel ezelőtt még csak egy db 10 mm-es volt.
    Sebészek operációt javasolnak. Háziorvosom majd csak jövőhéten lesz. Ön, mint belgyógyász mit javasolna? Panaszaim nincsenek, a laborleletem majdnem tökéletes, csak a GGT magasabb picit, 44 (ref:7-32)
    53 éves nő vagyok, egyéb betegségeim magasvérnyomás, 2 tip. diabetesz.
    Köszönöm válaszát: Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ismeretlenül, vizsgálat nélkül nem tudom megmondani, szerencsére nem túl sürgős a döntés, kezelőorvosát kérdezze erről.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Doktornő! 27 éves nő vagyok. Az a kérdésem, mi okozhatja azt, hogy ha eszem, utána…

    Üdvözlöm Doktornő!

    27 éves nő vagyok. Az a kérdésem, mi okozhatja azt, hogy ha eszem, utána mindig köhögök? Nem száraz köhögés, hanem hurutos, de ez nem tart hosszú ideig. Egyébként asztmás vagyok, de többnyire tünetmentes.
    Köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Javasolom, keresse fel kezelőorvosát, én vizsgálat nélkül nem tudom az okot megmondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr Nő Már több esetben volt segitségemre most a következőkkel fordulok önhöz. Jelenleg…

    Kedves Dr Nő

    Már több esetben volt segitségemre most a következőkkel fordulok önhöz.
    Jelenleg Nortivan 80-as felét szedem este 0.25 Betaloc Zok, Xanax sr 0.5
    zyllt 75
    ⁄már elhagyott reggeli Zanax Sr 0.5 ⁄ orvosi ⁄ neurologus⁄utasitásra
    Vérnyomásom átlagban igy is csak 100⁄60 60 A neorologus szerint meg
    lehet megpróbálni A Nortivant elhagyni..Hogyan tegyem???
    Negativ labor,negativ terheléses EKG
    A vérnyomás, pulzus kiugrások óta testsulyom csak sporttal ideális lett.
    Stressz mentes lettem. Teljes életmód váltás történt.
    Étrendkiegészitők Q10, Panangin, fokhagyma kapszula,c 1000, D vitamin
    Válaszát előre is köszönöm
    K Marianna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Én kívülállóként nem avatkozom más kolléga kezelési javaslatába, helyes lenne, ha a neurológus se tenné. Vérnyomás kezelését inkább belgyógyászával szíveskedjék egyeztetni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 25 éves fiatal nő vagyok. Pár napja kb. 5 napja este fele erős szúró jellegű…

    Tisztelt Doktornő! 25 éves fiatal nő vagyok. Pár napja kb. 5 napja este fele erős szúró jellegű mellkasi fájdalmaim vannak és az ekkor mért vérnyomások Bal kéz: 107⁄70 P: 77 Jobb kéz:77⁄39 P:76. Előzőleg, de régebbi kb. 2 éves kardiológiai vizsgálaton ezeket a kisebb eltéréseket diagnosztizálták: JTSZB, Kéthegyű billentyű prolapsusa, kéthegyű billentyű elégtelensége és jobb kamrai strain jelek, és egy friss laboreredményben a CRP:22.34 Süllyedés:35 góckutatási eredményeim teljesen negatívak. Kérdésem, hogy lehetséges, hogy a szívnél van kisebb gyulladás? Válaszát Előre is nagyon szépen köszönöm! :) Tisztelettel: Novák Nóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban nem tudom megítélni, de nagyon csekély a valószínűsége. Konzultáljon kezelőorvosával személyes vizsgálat formájában.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tiszteletem, 29 éves, vékony testalkatú férfi vagyok, olyan kérdésem lenne, hogy a az ultrahangon…

    Tiszteletem,

    29 éves, vékony testalkatú férfi vagyok, olyan kérdésem lenne, hogy a az ultrahangon megállapított relax. zavar miatt lehet szapora szívverés? Vagy fordítva? Magas vérnyomásom, cukorbetegségem nincs, csak az állandó szapora nyugalmi pulzus, már reggel 85-90 s ez egész nap eltart, evés után rosszabb, estére stabilizálódik 70-80-ra. Gyakran társul hozzá nehézlégzés akár nyugalomban, akár már kis terhelésre.

    2x végeztek szívultrahangot, bár akkor is volt tachycardia.

    1. eredmény: bal kamra dilatáció hypertrófia nincs, BKd 37mm, IVS 8mm, HF 9mm, EF 65%, relax és kinetikus zavar nincs, Ao 25mm, bal pitvar 32mm, jobb kamra 23mm, pulm. hypert. nélkül, ACT 111m⁄s, trombus nincs, perikard. foly. nincs, billentyűk rendben.

    2 hónapra rá a második echo eredmény (szintén tachycardia mellett):

    bal kamra 42mm, IVS 11mm, jobb kamra 19mm, Ao 33mmm, kinetikus zavar nincs, Ao: V-max: 1,68ms reg. nélkül, E=A reg. nélkül, V CFDI reg. nélkül, AP 1,26m⁄s, ACT 90m⁄s.
    Bal kamra dilatáció hypertrófia nincs jelen, jó systolés funkció, relaxációs zavar, enyhe MPS reg. nélkül, pulm. hypert. nincs.

    Mit gondol doktornő? Mitől lehet a relax. zavar? Ez már diasztolés szívelégtelenségre utal? Enyhe mérési eltérések lehetnek (pl. IVS 8mm vs 11mm 2 hónap alatt?) Nagyon ideges vagyok azóta, hogy mi van velem, miért ver gyorsan a szívem.... Már gondolkoztam a HCM diagnózisán is a relax zavar miatt, de nem tudom... Kérem segítsen mit tegyek, köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mostani levele alig különbözik a legutóbbitól, és én látatlanban most sem tudok többet mondani. A szapora szívverés, ha nem betegség (pl láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés) okozza, fizikailag aktívabb életmóddal kedvezően befolyásolható. Ettől akár a diastolés functio is javulhat, bővebb részleteket az önt személyesen ismerő kardiológustól kérdezzen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Nagyon köszönöm segítőkész, megnyugtató válaszát. Ha továbbra is fennállnak…

    Tisztelt Doktornő!

    Nagyon köszönöm segítőkész, megnyugtató válaszát. Ha továbbra is fennállnak a panaszaim, a stresszes időszak elmúltával is, akkor mindenképp kérni fogom az Ön által javasolt vizsgálatokat. Még csak annyi rövid kérdésem lenne, hogy az Ön meglátása szerint eljárhatnék kocogni, hátha oldaná a feszültségemet, ami okozhatja esetleg a panaszokat? Nem okozhatok vele bajt?
    Tisztelettel: T.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Biztosan jót tenne a kocogás, persze fokozatosan, nem túl megerőltető módon kezdve, így nem fog bajt okozni.
    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm a fenti jeligére adott tegnapi válaszát. Annyit szeretnék még…

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm a fenti jeligére adott tegnapi válaszát. Annyit szeretnék még Öntől kérdezni, hogy már ilyen korban (30 éves nő) is előfordulhat koszorúér betegség? Mert azt tetszett írni, hogy a szív eredetű fájdalmat az okozza. A szív UH ennek kiderítésére nem alkalmas? Milyen vizsgálat ami ezt kideríthetné? A koszorúér betegségnek nincsenek egyéb tünetei? Mert nekem normális a vérnyomásom, a pulzusom szokott kicsit szapora lenni, az utóbbi fél évben két ekg is készült, azok is normálisak voltak, a vérképen is rendben volt még tavaly év végén.
    Köszönöm,hogy időt szakít rám.
    Szép napot!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ritkán fordul elő ebben a korban koszorúér betegség, pláne nőknél, de nincs kizárva. Közelebbit lehet megtudni tartós EKG monitorozás (Holter) vagy terheléses vizsgálat (ergometria) végzésével.
    Önnek is szép napot!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A férjem problémája miatt szeretnék tájékoztatást kérni Öntől. Kb. két…

    Tisztelt Doktornő!

    A férjem problémája miatt szeretnék tájékoztatást kérni Öntől. Kb. két hete egy komolyabb életbiztosítás megkötése kapcsán orvosi vizsgálatra kellett mennünk. Ez állt egy általános vizsgálatból, ujjbegyből történő vérvételből. Ott derült ki, hogy a férjem vérnyomása magasabb (azóta rendszeresen mérjük és egy nap folyamán 130⁄90- 145⁄100 között mozog), valamint, hogy a HbA1c értéke 8,3% lett, a megengedett 8% helyett. Soha nem voltak ilyen problémái, cukorbetegség, magas vérnyomás? Utoljára novemberben volt üzemorvosi vizsgálaton, ott minden rendben volt. Számunkra ez érthetetlen, és meg is ijedtünk.
    Jelenleg építkezés előtt állunk, a munkahelyi feladatok is őrlik az embert. Némileg megynyugodnánk, ha azt tetszene mondani, hogy jelenlegi állapota esetleg a stressz következménye is lehet, ami esetleg akár vissza is állhat.
    Vagy esetleg mi lehet még, milyen irányba induljunk?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: L. Dóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mindkét probléma miatt érdemes lenne részletesen kivizsgálni a férjét, a HbA1c arra utal, hogy tartósan magas szokott lenni a vércukra (cukorbetegség), és a az önök által mért vérnyomások is magasvérnyomás alapos gyanúját vetik fel. Ezek kezelhető betegségek, de egyben kezelendők is, mert anélkül komolyabb szövődmények is fenyegetnek. Javasolom, forduljanak belgyógyászhoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Új gyógyszereket kaptam, de a gyógyszertárban nem írták rá, hogy melyiket kell…

    Kedves Doktornő!
    Új gyógyszereket kaptam, de a gyógyszertárban nem írták rá, hogy melyiket kell este, s melyiket reggel bevenni. Egiramlon és Coverex!
    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Erre nem tudok válaszolni, nem tudom, hogy mi volt kezelôorvosa elképzelése. Holnap tôle kérdezze meg.
    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa