A betegek kérdései (17643)

  • Tiszteletem!Érdeklődni szeretnék hogy a vérvételben mi mutatja ki a pajzsmirigy túlmüködését?Elég…

    Tiszteletem!Érdeklődni szeretnék hogy a vérvételben mi mutatja ki a pajzsmirigy túlmüködését?Elég vékony test alkatú,nem hizó,fiatal ember vagyok,a nyaknál megduzadt az ádámcsutkánál.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    TSH, T3, T4



    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Tegnap ezzel a jeligével írtam Önnek. Ma is egész nap rosszul érzem magam.Orvoshoz…

    Tisztelt Doktornő!
    Tegnap ezzel a jeligével írtam Önnek. Ma is egész nap rosszul érzem magam.Orvoshoz még nem volt alkalmam elmenni.Elkezdtem szedni a régi gyógyszeremet.Vidotin Komb 4mg ⁄fél tbl.naponta, és Bisoprolol-ratiopharm 5mg 1tbl. naponta. a gond az, h magas vérnyomás mellett a pulzusom csak 60 körül van, de nem tudom , h melyiktől.Eben szeretném a segítségét kérni...Köszönöm válaszát! Tisztelettel:Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A Bisoprolol csökkenti a pulzust, de ha nyugalomban 60 körül van, az nem baj.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jónapot tisztelt doktornő Minap mosakodás közben ! a péniszem alján egy fehér foltot véltem…

    Jónapot tisztelt doktornő
    Minap mosakodás közben ! a péniszem alján egy fehér foltot véltem felfedezni !
    Nem fáj nem viszked se semmi :(((
    EGyszerűen csak fehér folt és ősz szőrszálak nőnek ki belőle
    Nagyon be vagyok pánikolva hogy ez normális-e vagy valami komoly betegség ez ? mindenkép megmutatnám egy Bőrgyógyásznak csak ki szeretném kérni véleményét, hogy megtudjam mivel is álok szemben remélem csak jó híreket kapok öntől :(

    Link:
    http:⁄⁄picgro.com⁄GtN

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez nagyon távol áll az én szakterületemtől, bőr- illetve nemigyógyógyászt kérdezzen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 30 éves férfi vagyok, az utóbbi hetekben már jó ideje az alábbi problémáim…

    Tisztelt Doktornő!

    30 éves férfi vagyok, az utóbbi hetekben már jó ideje az alábbi problémáim vannak (eddig nem érzékeltem ezeket):

    Reggel gyors szívverés (85-100), ami dél tájékára nyugalmi állapotban kb 75, aztán érdekes módon szinte mindig ebéd után (normális, nem kiadós étkezés) megint felmegy a pulzusom (nyugalmi 80-90), ami kb. olyan fél 5 felé ismét 80 alá esik. Vacsorázás után és este már mindig 80 alatt van (általában 70-80). Vérnyomás ilyenkor kb 120-139⁄70-80.
    Ezek nyugalmi, ülő helyzetben mért értékek.

    Ami jobban aggaszt, amikor ülő helyzetből felállok, heves szívdobogás tör rám, szinte érzem a mellkasomon, nagyon gyorsan ver. Ha kicsit lassan sétálok utánna, megállok pár percre s megmérem állva (vagy akár a felülés után állva), nagyon megugrik a vérnyomás és a pulzus is. Azt értem, hogy mozgásra emelkednek az értékek, de szerintem felálláskor és pár lépésre nem volna szabad annyira dobogni a szívemnek és felugrani a vérnyomásnak... Megjegyzem vékony testalkat vagyok, az utóbbi években az ülő munka miatt szinte alig mozogtam (edzetlenség?)...
    Ilyenkor az alábbi értékeket kapom felülés vagy pár méter lassú séta után: 150-168⁄79-93 vérnyomás, és a pulzus 88-105.
    Mikor már gyorsan ver, akkor mellkasi nyomást, légszomjat is érzek, gyakori már enyhe mozgás során, emiatt már alig merek felkelni is.

    Ha felálláskor ilyen értékeket mérek, akkor mennyi lehet közönséges mozgáskor (pl. bevásárlásnál is érzem, hogy nagyon ver a szívem).

    Ami még zavar, hogy nagyon gyakran érzek extraszisztolékat s a vérnyomásmérő is jelzi a zavart...

    Nyugalmi EKG többször sinus tachycardiát állapított meg, Holter EKG szintén, mást nem. Szívultrahangon nem találtak semmi kórosat, bár akkor is gyorsan vert a szívem, ilyenkor is megbízható az echo?

    Eddig stressz és edzetlenségre fogták, Isoptint szedek, de eddig nem nagyon segített.

    Nagyon félek, hogy mi lehet a háttérben, tartok a koszorúér-betegségtől és a szövődményeitől...

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezúttal a legutóbbinál részletesebben leírt jelenségek hátterében nem valószínű szervi szívbetegség. A szapora szívverés (és ezzel együtt emelkedő vérnyomás), ha nem betegség (pl láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés) okozza, fizikailag aktívabb életmóddal kedvezően befolyásolható. Kétség esetén végeztessen terheléses vizsgálatot.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm,de akkor nem ertem tényleg hogy a mitralis prolapsusosoknak láz eseten antibiotikum…

    Köszönöm,de akkor nem ertem tényleg hogy a mitralis prolapsusosoknak láz eseten antibiotikum kell:( ha vírus ha nem:( akkor elég egy sima láz csillapító? Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A mitrális prolapsusnál (hacsak nem jár jelentős billentyű elégtelenséggel) nem szükséges antibiotikus profilaxis. Bővebbet olvashat az alábbi linken: http:⁄⁄www.tankonyvtar.hu⁄hu⁄tartalom⁄tkt⁄tabularium-medicinae⁄ch04s23.html

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.nő! Mit jelent hogy kardialisan konpenzalt? Udvozlettel:G.T.

    Tisztelt Dr.nő!

    Mit jelent hogy kardialisan konpenzalt?

    Udvozlettel:G.T.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Azt jelenti, hogy szív szempontból egyensúlyban van.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktorno ! hetfon kaptam reggeli hasmenesekre klion kurat 6 naposat normaflorm kiegeszitesevel.…

    Tisztelt doktorno !

    hetfon kaptam reggeli hasmenesekre klion kurat 6 naposat normaflorm kiegeszitesevel. Mikor.kellenes tapasztalnom a valtozast hany nap elteltevel ?
    Koszonettel Livia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, ez attól függ, hogy egyáltalán tekinthető-e célzottnak ez a kezelés.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! 2szer mértem vérnyomást elöször 108⁄40 utána 126⁄43!Miért ilyen alacsony a diasztolés…

    Kedves Doktornő! 2szer mértem vérnyomást elöször 108⁄40 utána 126⁄43!Miért ilyen alacsony a diasztolés érték ?? Eléggé aggódom.
    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az otthoni használatra szánt vérnyomásmérők a diastolés (2. érték) vérnyomást gyakran alacsonyabbnak mutatják. Ennek oka az, hogy a hagyományos mérésnél a hallható pulzus elhalkulását mérjük, míg ezek a mérők a teljes eltúnést rögzítik. Nincs jelentősége, nem kell foglalkozni vele.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt. A jobb oldali bordaiv alatt időnként fájdalmaim vannak és laborvizsgálatot kértem.…

    Tisztelt.
    A jobb oldali bordaiv alatt időnként fájdalmaim vannak és laborvizsgálatot kértem. Az eredmenyek:
    Bilrubin 10.1
    Bilrubin direkt 1.6
    AST 31
    ALT 59
    Alkalikus fosztfatáz 71
    Ὑ-GT 22
    Az ALT szintem magasabb a kelleténél. Érdekelne,hogy gond-e ez az emelkedés.
    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, a laborleletek önmagukban nem alkalmasak diagnózis megállapítására.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Ha vírus okozza,vagy influenza akkor milyen antibiotikum kell? Köszönöm válaszát:)

    Ha vírus okozza,vagy influenza akkor milyen antibiotikum kell? Köszönöm válaszát:)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Vírusok esetén (ilyen az influenza is) nem alkalmas az antibiotikum.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tísztelt Dr.nő! Akkor nem kell tartanom attól a zörejtől amit leírtak? Pánikbeteg vagyok…

    Tísztelt Dr.nő!

    Akkor nem kell tartanom attól a zörejtől amit leírtak?
    Pánikbeteg vagyok és aggodom.

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

    Szép estét!
    Üdvözlettel:G.T.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem kell aggódnia, minden valószínűség szerint ártalmatlan zörej.
    Önnek is!

    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktor nő! Érdeklődnek hogy mitralis prolapsusnal milyen antibiotikumot kell beszedni…

    Kedves doktor nő! Érdeklődnek hogy mitralis prolapsusnal milyen antibiotikumot kell beszedni láz eseten? Koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez ilyenkor is attól függ, hogy mi okozza a lázat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 23 éves lány vagyok, és olyan problémám lenne, hogy pár napja időnként…

    Tisztelt Doktornő!

    23 éves lány vagyok, és olyan problémám lenne, hogy pár napja időnként olyan érzésem van, mint amikor elfogy a levegő egy pillanatra, és egy nagy szívdobbanást, enyhe lökés szerűt érzek a mellkasomban, néha gyomortájékon. Egy pillanatig tart, de pár napja nagyon gyakran ismétlődik, és mostmár kezd ijesztő lenni ez az érzés. Szeretném megkérdezni hogy Ön szerint mi lehet ez? Ami még fontos lehet, hogy pulzusom kissé magas, és 4 éve szívultrahangon azt állapították meg hogy "az aorta billentyű kissé vastagabb, három tasakos, de jól nyílik", de kóros eltérést nem találtak. Mostanában kicsit stresszes vagyok, új munkahely, stb, lehet hogy esetleg ettől van? Nagyon megköszönném ha mondana valamit.

    Tisztelettel és köszönettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.Nő! Szeretném megkérdezni,hogy ez a mondat mit jelent. Cor: tiszta ritmusos,tövid…

    Tisztelt Dr.Nő!

    Szeretném megkérdezni,hogy ez a mondat mit jelent.
    Cor: tiszta ritmusos,tövid syst zörej mitrát felett?

    Kell ettől tartanom vagy mi okozza ezt a zörejt amit írtak?
    Válaszát előre is koszonom.

    Üdvozlettel:G.T.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a mondat akkor se jelenteni semmi kórosat, ha sikerült volna szöveghűen leírnia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Olyan kérdésem lenne lehet e a szívben levő erekben gyulladás? az vasculitisnak…

    Tisztelt Doktornő!
    Olyan kérdésem lenne lehet e a szívben levő erekben gyulladás?
    az vasculitisnak nevezik? s ha igen használ e az erek gyulladására a Detralex nevű gyógyszer?
    Köszönöm válaszát
    Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A vasculitis érgyulladás, de nem a szívben. A Detralex visszérbántalmak kezelésére szolgál.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornö. Párom 41eves ferfi etvagytalan rengeteget böfög morog a gyomra,mar vagy 5napja…

    Tisztelt Doktornö.
    Párom 41eves ferfi etvagytalan rengeteget böfög morog a gyomra,mar vagy 5napja alig eszik valamit,szedetek vele normaflort.. gyumolcsoket piritost krumplit eszik foleg,mashoz nem is igazan nyul...amikor eszik eves kozbe is sokat bufog....inni sokat iszik kamilateat,gyumolcslevet asvanyvizet.szeretném ha jobban lenne mit tehetnek ezügyben??az orvost keruli mint minden ferfi,sajnos...kerem segitsen mit adhatok enni neki vagy inni,amitol jobban lenne..vagy barmi jol jonne..
    köszönöm.
    monika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban sajnos nem lehet érdemi választ mondani, feltehetően sok a gyomorsava, próbáljon savkötő gyógyszert adni a férjének, de legjobb lenne, ha orvos láthatná.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Mitralis prolapsus szindrómám van. Szedek rá napi 5mg bisoprolol fumarát…

    Tisztelt Doktornő!

    Mitralis prolapsus szindrómám van. Szedek rá napi 5mg bisoprolol fumarát hatóanyagú gyógyszert. Mindezt elfelezve szedem. Felet reggel, felet este. Amikor elkezdtem szedni két éve ezt a gyógyszert akkor szívdobogásérzésem volt, fulladtam, és a pulzusom enyhén magas volt, de nyugalmi helyzetben nem, viszont szívdobogásérzésem volt. Először megállapították, hogy hiperkinesis circulatorica, majd később ultrahangon a mitralist. A mostani gyógyszerrel nem volt gond, nem nagy adag, a vérnyomásom egyébként mindig alacsony volt. Viszont most aggódom. Az utóbbi napokban szívdobogásérzésem van, nem tudok úgy levegőt venni, rosszul vagyok, és a pulzusom 57-62 között, nap közben is. A vérnyomásom 105-95 között. Nem tudom most mi van, de készülök menni orvoshoz, de az még jó pár nap, mire időpontot kapok. Ez a vérnyomás és pulzus mennyire normális, lehet, hogy csak a fronttól van?
    Tisztelettel: Viktória

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A gyorsult keringés (hyperkinetikus circulatio) béta blokkoló kezelése megszokott terápia, jelen panaszaival kapcsolatban látatlanban nem tudok érdemi választ adni. Pár nap alatt biztosan semmi nagy gond nem fenyegeti önt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Én már írtam Önnek mitralis prolapsusommal kapcsolatban, most mégis lenne…

    Tisztelt Doktornő! Én már írtam Önnek mitralis prolapsusommal kapcsolatban, most mégis lenne még egy kérdésem. A párom elkapott egy hányásos-hasmenéses vírust amit sajnos én is "átvettem". Tegnap este már lázas voltam, a szívverésem 100-110 volt, ami kicsit aggasztott, mert szinte egész éjszaka ennyi volt. Éjszaka volt egy olyan dolog, hogy teljesen elfehéredtem, az arcom a szám is éreztem, hogy elájulok. Lefeküdtem felemeltem magasba a lábam elmúlt. Reggel megint lázas voltam, a pulzusom megint 110 körül volt és kb fél órán háromnegyed órán keresztül úgy éreztem, hogy csak dobban egy nagyot a szívem, extra ütések voltak. Szokott ilyen lenni, de ez most szokatlan volt, hogy ilyen sokáig tartott. Az lenne a kérdésem, hogy ez a lázzal volt-e, van-e összefüggésben, vagy a MP miatt?Napközben is mértem pulzust, 90 körül volt.Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A láznál a hőmérséklet minden egyes fokkal való emelkedése kb. 10-zel emeli a pulzust. a hányás-hasmenés okozhat ájulás szerű érzést, sőt az elektrolyt vesztés miatt az extrák száma is növekedhet. Pihenjen sokat, igyekezzen megfelelő mennyiségű folyadékot (keserű tea), diétás ételeket (sós vízben főtt krumpli) fogyasztani a tünetek javulásáig. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor nö! Egy 24 eves anyuka vagyok! 6 hònapja sikertelenül pròbálják beállítani…

    Kedves Doktor nö!
    Egy 24 eves anyuka vagyok!

    6 hònapja sikertelenül pròbálják beállítani a vérnyomásomat,ami gyògyszer nélkül 140-150⁄80.
    A gyògyszerek ezek voltak : Nebilet 1x fél amitöl végtagzsibbadás és fulladás ttört rám és a szivem összevissza vert perceken keresztül. Lecseréltük Bisoprololra napi 2x félre, de egy hònap mùlva megint jelentkeztek a tünetek ezért megint lecserélték a gyògyszert Metoprolol z hexal 50 mg-ra!
    De egy hònap tan jelentkeztek a tünetek szinte egész nap rosszul érzem magam olyan, mintha egész nap magas lenne a vérnyomásom!

    Sajnos egész nap egyedül vagyok a 2 eves fiammal és félek,hogy egyszer rosszul leszek.
    Már a napi teendöimet is nehezen látom el, mintha nem is en lennék a testemben! Bizonytalannak érzem a járásomat is! Neurològusnál is voltam,ahol organikus emocionális labilitást állapítottak meg!

    Doktor no szerint mi okozhatja az említett tüneteket és miért használnak a vérnyomáscsökkentök ilyen rövid ideig? A napi levels dohányzás is közrejátszik ebben?
    Köszönettel: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Január 21-én már írt erről, igaz, más nevet használt, én csak ismételni tudom akkori válaszom lényegét:

    Az ön esetében az eddigi gyógyszerek mind béta-blokkolók voltak, előfordul ilyen mellékhatás. Javasolom, próbálkozzanak más csoportba tartozó gyógyszer adásával, kezelőorvosa nyilván tud ilyen irányban változtatni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Ami az előéletemet illeti: Másfél - két éve kezdődött a gond a vérnyomásommal…

    Tisztelt Doktornő!

    Ami az előéletemet illeti:
    Másfél - két éve kezdődött a gond a vérnyomásommal (hol alacsony, hol magas volt), melyet egy idő után sikerült - gyógyszer segítségével - beállítani. A gyakori szédülés azonban nem múlt el. Nem múlt el a zsibbadó ujjak, hideg kéz tünetcsoport sem és most már a bal karom fájdalma is belépett a képbe.
    Nem tudom eldönteni, hogy mindez kardiológiai vagy inkább reumatológiai eredetű probléma (kihez forduljak?), ezért kérem a segítségét, melyet előre is köszönök.
    Üdvözlettel
    bikmakk

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszai nem utalnak szervi szív-eredetre, inkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek. Javasolom, forduljon reumatológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa