A betegek kérdései (17694)

  • Kedves Doktor Nő! Köszönjük tegnapi válaszát, ma elvittük hasi ultrahangra, ahova nem mehettünk…

    Kedves Doktor Nő! Köszönjük tegnapi válaszát, ma elvittük hasi ultrahangra, ahova nem mehettünk be, a lelet pedig nem láttuk amit kapott, elmondása szerint minden tökéletes, csak nagyon minimális májzsirosodást emlitettek neki, a hasán lévő bevérzésre pedig annyit mondtak neki állitólag, hogy ez egy rossz mozdulattól is lehet. A vérkép még nem jött meg, talán abban lesz valami nem tudom. Nehezen hittem eddig hogy 20 év aktiv alkoholizálás nem hagy nyomot. Lehetséges ez?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban ehhez nem tudok érdemben hozzászólni, várják meg a leletet és az orvosi vizsgálatot.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T. Doktornő! Férjem 3 évvel ezelőtt elhunyt hepatitis C-ben. Két hónappal később rajtam és a…

    T. Doktornő!
    Férjem 3 évvel ezelőtt elhunyt hepatitis C-ben. Két hónappal később rajtam és a gyermekemen is elvégezték a vizsgálatot, ami negatív lett. Gyermekemnek jelenleg a Got 119, Gpt 58, a vérkép többi értéke jó. Lehet, hogy mégis elkapta? Köszönettel: egy aggódó anya.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos nem lehet megmondani, hogy a kóros májfunkciós értékek mitől alakultak ki, további személyes vizsgálat szükséges a jelen állapot tisztázására és kezelésére.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Pár napja belehasított a bal oldalamba, gyógyszer segítségével tompult…

    Kedves Doktornő!


    Pár napja belehasított a bal oldalamba, gyógyszer segítségével tompult a fájdalom. Másnap még nagyobb erővel hasított bele a fájdalom, már mozogni is alig bírtam. Éjszaka csak fájdalmak árán tudtam oldalra fordulni, hanyatt fekve volt a legkényelmesebb. Reggel viszont csak fájdalomcsillapítóval és segítségre utalva tudtam csak felkelni, minden mozdulat hasított a bal oldalamba. A legkevésbé akkor fáj, ha állok. Mi lehet ez? Komolyan aggódhatok?


    Várom mielőbbi válaszát!

    Köszönettel: Kissné Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panasza feltehetően mozgásszervi eredetű, forduljon kezelőorvosához vagy reumatológushoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor nő! Pontokban írom le a tüneteimet, és szeretném megtudni mi lehet a bajom…

    Kedves Doktor nő!

    Pontokban írom le a tüneteimet, és szeretném megtudni mi lehet a bajom ezek alapján. A háttere annyi hogy keveset mozgok mostanában és hónapok óta sajnos nem dolgozom és teljesen felborult az éjjel-nappal fázis.

    alvászavar, óránként felébredek
    néha gyomorégés visszatérően gyomorgörcsök
    émelygés
    Nagyfokú gyengeség
    éjjeli izzadás
    felébredés rosszullétre, émelygésre, néha erősebben ver ilyenkor a szivem de nem fáj
    Van hogy napokig semmi erőm nincs, az elmúlt 2 hónapban 3x is kb 3 napra ledöntött a lábamról a gyengeség.
    Tegnap tornáztam kicsit és elmentem sétálni, de nem segített ez sem.
    Ön szerint ez szorongás ez és elmúlik ha újra dolgozni fogok? Vagy valami szervi bajra utalhat? már kezdek nagyon félni :( ez a gyengeség és émelygés pokoli, főleg hogy visszatérő és napokig tart.
    Kivizsgáláson ugyan nem de vérvételen voltam ahol minden tökéletes volt, pajzsmirigyre néztek tsht, az is rendben.

    Köszönöm előre is a válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Továbbra is csak azt tudom javasolni, hogy találjon ki valami fizikailag elfárasztó nappali tevékenységet (fokozatosan kezdve, egyszeri alkalom sétából biztosan nem elég. Ha ez nem elég, forduljon pszichológushoz,
    aki nyilván tud konkrét javaslatot adni, pszichésnek tűnő panaszai orvoslására.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm gyors válaszát. Más gyógyszert nem szedek, lehetséges,hogy túlérzékelny vagyok valamilyen…

    Köszönöm gyors válaszát. Más gyógyszert nem szedek, lehetséges,hogy túlérzékelny vagyok valamilyen összetevőjére a D3 vitaminnak, korábban allergia ellenes gyógyszereknél is volt érzékelnységi problémám. A Fresenius Vitamin D3 tablettát própáltam,
    ami feltételezem szintetikus úton előállított vitamint tartalmaz. Tudna esetleg ajánlani természetes hatóanyagú D3 vitamit (lanolinból kivont), ami gyógyszertárban kapható?

    Válaszát köszönöm szépen.

    G. Beáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Sajnos, ebben nem tudok segíteni, de a patikában nyilván jobban értenek ehhez.

    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 44 éves,170 cm magas, 73 kg súlyú nő vagyok. D-vitamin hiány (33 nmol⁄L)miatt,…

    Tisztelt Doktornő!
    44 éves,170 cm magas, 73 kg súlyú nő vagyok. D-vitamin hiány (33 nmol⁄L)miatt, ami izomproblémákat okoz nálam 2000 NE D3 vitamint kellene szednem, a D vitamin bevételét követően azonban kb. fél óra múlva szívdobogásérzést érzek, ami 2-3 nap alatt szűnik meg. Voltam kardiológusnál, ahol az EKG eltérést nem mutatott, a pulzusom volt kissé elmelkedett 90⁄min. és a vérnyomásom 138⁄85. Korábban kávé, efedrin tartalmú gyógyszer okozott hasonló tüneteket, melyek fogyasztását azóta is kerülöm. A kardiológus azt javasolta, hogy ne szedjek D-vitamint, szerinte a D-vitamin hiány nem okozhat izombántalmakat. Én pedig úgy érzem, hogy nyáron a napfény hatására sokat javultak az izmaim, de pár hete ismét rosszabb, ezért szeretném, ha tudnám szedni a D-vitamint. Szeretném megkérdezni, hogy érdemes-e további vizsgálatokat nézetni pl. szívultrahang?(12 éve egy rutin vizsgálat során haemodinamikailag nem számottevő mitralis prolapsust állapítottak meg az ultrahangon, ami teendőt nem igényelt) vagy elkezdhetem szedni rendszeresen a D-vitamint, amihez talán hozzászokik a szervezetem és nem okoz majd szívdobogásérzést.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Tisztelettel

    Galántai Beáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha semmi más gyógyszert nem szed, akkor a D3 vitamin nem szokott ilyen panaszt okozni, hacsak nem túlérzékeny a hatóanyagra vagy a gyógyszer egyéb alkotórészeire.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • csak azért kérdeztem többször mert aggódom, de akkor elmegyek még bővebb kivizsgálásra, csak…

    csak azért kérdeztem többször mert aggódom, de akkor elmegyek még bővebb kivizsgálásra, csak nehéz ezeken kiigazodni !! köszönöm a segítséget. szép estét és elnézést a zavarásért!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Semmi baj, önnek is szép estét!

  • látom most már köszönöm. csak félek hogy mi lehet ez , nem tudom mire utalhat..!!!

    látom most már köszönöm. csak félek hogy mi lehet ez , nem tudom mire utalhat..!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Nem hiszem, hogy ennyiből látatlanban bármit lehetne mondani, de feltehetően nincs komolyabb jelentősége. Konzultáljon kezelőorvosával
    kétség esetén.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm a választ! Melyik érték lóg ki a sorból, én nem tudom mire gondol? Mi a gond vele?…

    Köszönöm a választ!
    Melyik érték lóg ki a sorból, én nem tudom mire gondol? Mi a gond vele? Nagyon köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Amelyeknél csillag szerepel, és hogy ezek mit jelentenek, azt időközben belgyógyász kolléganőm már megválaszolta önnek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Vérvételen voltam. Megkaptam a vérkép erdményt, ezt elküldöm Önnek, én nem…

    Tisztelt Doktornő!
    Vérvételen voltam. Megkaptam a vérkép erdményt, ezt elküldöm Önnek, én nem értek hozzá, de mások az értékek mint márciusban. ( a bal oldali a márciusi, a jobb oldali a mostani)
    Meg tudná mondani ez mit jelent? Utal valami rosszindulatú betegség kialakulására, vagy minden renbden a változással? Én nem értek hozzá, megköszönném ha megmondaná, mit jelentenek a változások!
    Köszönöm szépen!

    itt a kép: http:⁄⁄kepfeltoltes.hu⁄view⁄131122⁄v_rk_p_www.kepfeltoltes.hu_.png

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mint ön is nyilván látja, ugyanaz a két érték "lóg ki a sorból", a többi a normál tartományban van, ez így semmire nem utal, és persze semmit sem zár ki. Miért jár évente többször is laborba?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! 20 éves vagyok 87 kg most sikerült híznom kb 10 kg-om sajnos és megnőtt…

    Tisztelt doktornő!

    20 éves vagyok 87 kg most sikerült híznom kb 10 kg-om sajnos és megnőtt tölle a vérnyomásom. Ez csak véletlen derült ki idáig 2x mértem egy héten belül és 125-8 körüli volt a systolés értéke régen most olyan 137⁄75 . Ha fogynék javulna ez az érték ? Előre is köszönöm !

    Tisztelettel Dóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Valószínűleg igen, de azt is tisztázni kellene, hogy mitől alakult ki ez a súlygyarapodás.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm Doktor Nő a tegnap esti válaszát anyósommal kapcsoltaban érdkelődtem, akit hasi ultrahangra…

    Köszönöm Doktor Nő a tegnap esti válaszát anyósommal kapcsoltaban érdkelődtem, akit hasi ultrahangra utaltak. A bevérzést ugy értettem, hogy ugy néz ki a hasán egy nagy folt mintha megütötte volna, de nem ütötte meg sehol sem, ez akkor alakult ki mikor a bal bordaiv alatti görcsös fájdalomról panaszkodott, valamint mondta azt is hogy olyan érzete volt mintha valami meleg öntötte volna el a hasát. Jobban elmagyarázni sajnos nem tudom, ne haragudjon. Nem tudok mire gondoloni, mi lehet a probléma.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez mindenképpen arra utal, hogy sürgős lenne a kivizsgálás.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktor nő! Kérdésem a következő lenne,a vakbélgyulladásnak mennyi a lappangási ideje? Tehát…

    Tisztelt doktor nő!

    Kérdésem a következő lenne,a vakbélgyulladásnak mennyi a lappangási ideje?

    Tehát hány nap kell neki,hogy egy kifejlett gyulladás legyen belőle?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem hiszem, hogy erre válaszolni lehet, de kérdezzen meg egy sebészt is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno Koszonom az eddigi segitseget. Tegnap volt a terheleses ekg es ott sem talaltak…

    Tisztelt Doktorno

    Koszonom az eddigi segitseget. Tegnap volt a terheleses ekg es ott sem talaltak semmi elterest. Halas vagyok h elolvasta a leveleim es meg is valaszolta oket.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Igazán örülök az eredménynek, és annak is, ha segíthettem.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Férjem 57 éves, évek óta cukorbeteg. Szed vérnyomáscsökkentőt, mert korábban…

    Kedves Doktornő!

    Férjem 57 éves, évek óta cukorbeteg. Szed vérnyomáscsökkentőt, mert korábban magas volt a vérnyomása. A vérnyomásmérések során az utóbbi időben, kb két hónapja nagyon alacsony értékeket mér. 105⁄45, vagy 110⁄50 körüli a vérnyomása. Volt olyan eset, amikor 65⁄35 volt a vérnyomása.Okozhatja a cukorbetegség az alacsony per értéket? Sajnos nem tudom rábeszélni, hogy az orvosának megemlítse, hogy ennyire alacsony értékeket mér.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A leírt jelenségnek lehet az az oka, hogy nem jó (már) a vérnyomásmérő, ezt ellenőrizni kellene. Egy másik lehetőség, hogy férjének ritmuszavara van, ilyenkor nem minden szívütés észlehető a pulzuson, ezért a vérnyomásértékek nem reálisak. Mindenképpen konzultáljanak a kezelőorvossal!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Én voltam koponya ct vizsgálaton. A leletemre az van írva,hogy a ponsban…

    Tisztelt Doktornő!

    Én voltam koponya ct vizsgálaton.
    A leletemre az van írva,hogy a ponsban és a mesencephalonban discret
    maradvány hypodensitasok jelenleg megfigyelhetők.
    A kérdésem az,hogy ez mit jelent,mert nagyon aggódom.
    A beutaló orvossal csak 2 hét múlva találkozom.
    Várom válaszát.
    Köszönettel:Ági.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban nehéz korrekt választ adni, feltehetően enyhe, lezajlott kisebb történések maradványairól van szó, bővebbet majd kezelőorvosa tud mondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Udvozlom, Marokkoban elek, ⁄a regisztracinal ez mint opcio nem volt megadva⁄ 3 napja iszonyat eros gyomorszaji fajdalom jelentkezett. FEszito erzes, mintha szetakarna robbanni a gyomrom. Aznap ebedkor ettem utoljara, estig 5 szor hanytam, A hanyas nem javitott a fajdalmon ahogy azt vartam. Nincs… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges, mert lehet infarktus, gyomorperforáció, tüdőembólia is, ezek nem olyan állapotok, hogy várakozni lehetne! Próbáljon SÜRGŐSEN… Még több

  • Tisztelt Doktornő! 2 fog kihúzása előtt is állok. Eddig sosem húzták fogamat, szerencsére…

    Tisztelt Doktornő!

    2 fog kihúzása előtt is állok. Eddig sosem húzták fogamat, szerencsére műtétem sem volt.

    Utánaolvastam a foghúzás menetének, és akkor találtam, hogy a mitrális prollapsus szindróma esetén szükség van antibiotikumos védelemre.

    Engem erről a kardiológusom annak idején nem tájékoztatott, elképzelhető, hogy esetemben nincs is antibiotikumos védelemre szükség?

    Eredményeim a következők:
    Ao. gyök: 28mm
    BP: 34mm
    Ao.bill.separatio:17mm
    EDD 49mm
    ESD 30mm
    EF 67%
    Bal kamra IVS: 9mm
    HF 10mm
    E: 1,17m⁄s
    A: 0,56m⁄s
    DT: 133ms
    Mitrális beáramlás: E⁄A: 0,
    BK kiáramlási sebesség: 1,06 m⁄s
    Ao.Vmx 1,45 m⁄s
    Normál méretű szívüreg. szinkron, balkamrai falmozgások, Jó globális BKF, A mitrális mellső vitorla tömegesen lazább szerkezetű, telesystoléban prollabál, többi bill strukturálisan ép.
    Kóros áramlás nem ábrázolódott, thrombus percard folyadék nem látható.


    Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy minden foghúzás előtt szükséges-e antibiotikumot bevenni? (Fogorvosom nem adott tanácsot, kardiológiai leletemen nem szerepel.)

    Köszönettel: P. Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A mai felfogás szerint azokban az esetekben, amikor a mitrális prolapszus nem jár billentyűelégtelenséggel, nem szükséges az antibiotikum profilaxis. Miután önnél ez a helyzet, nem kell antibiotikum, feltéve, hogy ez friss ECHO-lelet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsanna! Ha probléma lenne a szívemmel, akkor az kerékpározás, mozgás,…

    Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsanna!

    Ha probléma lenne a szívemmel, akkor az kerékpározás, mozgás, illetve edzés közben jelentkezne? Inkább utána szoktam magamat rosszabbul érzeni. Voltam vizsgálatokon magas vérnyomás miatt (terheléses, ultrahang, EKG). Minden negatív lett. DE nem a régi a komfortérzetem.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdv: Baumy

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Én nem ismerem sem önt, sem a leleteit, érdemben nem tudok válaszolni, legjobb lenne, attól az orvostól kérni állapotértékelést, aki ezeket a vizsgálatokat végezte.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Egy számunkra fontos kérdéssel fordulok Önhöz. Anyósom mult héten nagyon…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Egy számunkra fontos kérdéssel fordulok Önhöz. Anyósom mult héten nagyon rosszul lett hasi görcsökre panaszkodott bal bordaiv alatt, többször volt már igy (alkoholt fogyaszt, dohányzik), de most végre elment orvoshoz aki vérvételre küldte és hasi ultrahangra, mert kiderült hogy a hasán van bevérzés! Esetleg tudna Doktor Nő valamit mondani mire lehet gondolni? Mi baja lehet? Alkoholt napi szinten sokat fogyaszt töményet (0,5 liter), hasi ultrahangra pedig csak januárra kapott időpontot.
    Válaszát köszönjük

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban nehéz értelmezni, hogy mit ért azon, hogy "a hasán van bevérzés", ha komoly eltérések vagy panaszok vannak, sürgessék meg a szakorvosi kivizsgálást (máj-, gyomor-bélrendszer).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa