A betegek kérdései (17688)

  • Köszönöm válaszát a pajzsmirigyemet rendeben találták!!

    Köszönöm válaszát a pajzsmirigyemet rendeben találták!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Nagyon szívesen, remélem a vérképe is rendben van.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!

    15 hetes kismama vagyok.Gasztros dokinőm Ulcogant írt fel savra.Valószínűleg lefelé haladó sav okozza a néha előforduló hasmenést.Ezen kívül diétára fogott.Más betegségek ki lettek zárva.Csak egyet nem kérdeztem meg mennyi tasakot szedjek egy nap.Ez gél formátum… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ismeretlenül, látatlanban nem tudok önnek válaszolni, legjobb lenne, ha kezelőorvosát kérdezné meg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor nő! Olyan problémám lenne hogy januárba volt egy epe műtétem.a műtét után magasnak…

    Tisztelt Doktor nő! Olyan problémám lenne hogy januárba volt egy epe műtétem.a műtét után magasnak találták a pulzusom 100 volt műtét előtt sokat idegeskedtem a műtét miatt.kórházba volt még magasabb is a pulzusom.miután haza engedtek elküldtek belgyógyászhoz kivizsgálásra ahol igazából szervi okot nem találtak.azt mondták idegi alapon volt és a betaloc 50mg os szedését javasolták 1⁄4-et.azóta küzdök evvel a problémmával mert ez miatt pánik beteg és depressziós lettem folyamatosan figyelem a pulzusom és ez miatt nem szeretek sehova menni.a kérdésem az lenne hogy 90 pulzus a magas e reggel mert ilyenkor elég feszült vagyok.és kelle szednem még a betalocot.mert néha amikor beveszem fejfájás rossz közérzet van rajtam.egyáltalán jót teszek ezzel hogy szedem ezt a gyógyszert még.mert azt nem mondták hogy meddig kell szednem.és valami bajom származhat a szaporább pulzus véget?Köszönettel:Enikő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A szapora szívverés, ha nem betegség (pl láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés) okozza, fizikailag aktívabb életmóddal kedvezően befolyásolható. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, hogy ezeket a betegségeket ki lehessen zárni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! Szombaton nem esett túl jól a vacsora,de azért megettem,majd ezt követően…

    Kedves Doktor Nő!

    Szombaton nem esett túl jól a vacsora,de azért megettem,majd ezt követően az éjszakát végig hánytam,ill még vasárnap reggel is.Aztán 37-38között ingadozott egész nap a hőm.Vasárnap ettem reszelt almát este pici kekszet.A lázam elmúlt,viszont nagyon éhes vagyok.Úgy olvastam,diétázni kéne pár napig,de reggel ettem egy sima kiflit,most viszont nagyon kívánom a forró húslevest.Ezt ehetek?Vagy vissza tér a hányás?
    Köszönöm a válaszát és szép napot!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezt természetesen nem tudom önnek megmondani, de ha óvatosságból még diétázik egy kicsit, az biztosan nem árt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A következő kérdéssel fordulok Önhöz. 7 éves a kisfiam születése óta fenálló…

    Tisztelt Doktornő!

    A következő kérdéssel fordulok Önhöz. 7 éves a kisfiam születése óta fenálló VSD-je van. Kisméretű, problémát nem okoz, kezelést nem igényel, rendszeres kontrollra járunk. Jelenleg fogváltás ideje van. Nőnek a fogai, viszont a tejfogak nem hullanak ki. Tejfoghúzáskor is szükséges antibiotikum adása?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel, illetve ebben az esetben kisfia kardiológusát kérdezze meg.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T.doktornő! 80 éves anyukám vérnyomás mérésének harmadik értéke sokszor ijesztő: 130⁄75⁄170…

    T.doktornő!
    80 éves anyukám vérnyomás mérésének harmadik értéke sokszor ijesztő:
    130⁄75⁄170 , de aztán visszaáll normáli sra.
    viszont minden nap előfordul.
    mi lehet ez ,kell-e vele foglalkozni?
    köszönöm
    Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az ön által említett érték a pulzusszámot jelenti, ilyen magas érték szívritmuszavart vagy technikai hibát jelenthet, konzultáljanak a kezelőorvossal!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • tisztelt doktorno!eros alhastaji fajdalmaim szoktak lenni szuro gorcsokkel.ketoldaltol hasam…

    tisztelt doktorno!eros alhastaji fajdalmaim szoktak lenni szuro gorcsokkel.ketoldaltol hasam kozepeig.kismama vagyok,mellozom a gyogyszereket.voltal kivizsgalason.nogyogyaszom mindent rendben talalt.en eros felfazasra gondolok esetleg petefeszek gyulladasra.mit tegyek?koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    Kb három éve szedek vérnyomáscsökkentőt,Covercard 5mg, fél tablettát este,
    és Vidotin komb 4mg⁄1.25mg fél tablettát reggel.Bekapcsolódtam juniusbsan
    egy tibeti kezelésbe ⁄Pránanadi amit a mai napig folytatok⁄melynek "hatására"
    augusztusban… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos nem ismerem a módszert, nem tudom, valóban hatékony-e önmagában, pláne tartósan. Mindenesetre ne mulassza el a vérnyomásának az ellenőrzését!
    Még több

  • Tisztelt Doktornő! Egy éve szedek napi 1 szem Concort időnként szabálytalan szívverésre. Sajnos…

    Tisztelt Doktornő!
    Egy éve szedek napi 1 szem Concort időnként szabálytalan szívverésre. Sajnos a vérnyomásom szinte mindig 90⁄60, vagymég kevesebb tőle. Kávét ugye nem ihatok...
    Így nem valami jól érzem magam, lehetne magasabb is. Nincs más gyógyszer rendetlen szívdobogásra, ami nem viszi le a vérnyomást? Amúgy 110-120⁄80 szokott lenni gyógyszer nélkül.
    Köszönöm a válaszát!
    Tisztelettel: egy fiatal nő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudom, milyen jellegű az "időnként szabálytalan szívverés", így érdemi tanácsot sem tudok önnek adni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Azért írok Önnek, ugyanis Augusztusban miután szoba-bicikliztem nagyon…

    Tisztelt Doktornő!

    Azért írok Önnek, ugyanis Augusztusban miután szoba-bicikliztem nagyon felment a vérnyomásom, így kórházba kerültem egy napra megfigyelésre, ugyanis szívritmuszavarom volt, szerencsére rendbe jöttem, de nem sokkal ezután szívritmuszavarral ismét kórházba kerültem több napra, ezalatt az idő alatt "kiütötték a szívem" valamint szívszondát és ultrahangot is alkalmaztak (minden rendben volt a vizsgálatok során), ilyenkor kezdtem el szedni a Ritmonol gyógyszert (300 milis változatát) és a Warfarin tablettát, amelyből egyik nap 4 másik nap 5 darabot kellet beszednem, valamint felírtak Frontint is, amit a mai napig szedek.

    Az első kontroll során megállapították, hogy nem jó az EKG-m, így a Ritmonol adagom a felére csökkentették. Warfarint (5db⁄nap), Frontint, "gyomorvédőt" és Atorist azóta is szedek. Egy darabig minden rendben volt.

    Tegnap ismét kórházba kerültem, ugyanis megint szívrimtuszavarom lett, a pulzusom 147 volt. A Ritmonol helyett már Cordalint szedek.

    A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja az időnként visszatérő szívritmuszavart és hogyan lehetne végleg megszüntetni? (Bár kezelés alatt állok, de szeretném kikérni egy másik szakértő véleményét is.)

    Előre is köszönöm a válaszát!

    Üdvözlettel:
    Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a típusú visszatérő ritmuszavar, ha nincs a háttérben pajzsmirigybetegség vagy szívbillentyűhiba, általában az koszorúér elmeszesedéssel van kapcsolatban. Ha ismételten visszatér, elektromos módszerek is szóba jönnek, beszélje meg kardiológusával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő. Az elmúlt 1,5 évben Covercard 10⁄10 tablettát szedtem a magas vérnyomásomra…

    Tisztelt Doktornő.

    Az elmúlt 1,5 évben Covercard 10⁄10 tablettát szedtem a magas vérnyomásomra .Teljesen elfogadható értéken tartotta(135⁄85),ám az elmúlt 1 hónapban már nem "működött" megfelelően,sokszor 160-170-re emelkedett.Háziorvosom gyógyszercserét javasolt,és Bisoblock,ill.Co-Valsacor tablettát írt fel,ami nálam iszonyú fejfájást okozott,ellenben a vérnyomásom semmit nem csökkent.Miután tudomására hoztam,kiegészítette egy harmadik készítménnyel is (Minipress),ám ez a kombináció sem működik,csak még jobban szédülök,ám a vérnyomásom még nyugalmi helyzetben is min. 160⁄100.Állítólag idő kell,még hatni kezd a kombináció,de én nem ezt tapasztalom,és amíg a Covercard szinte azonnal hatott,ez nem működik.Milyen más hatóanyagú,vagy összetevőjű szerek léteznek ,ami hatásosabb lehetne mert nehéz azt a választ elfogadni,hogy várjunk türelemmel pár hetet,majd meglátjuk.Valóban hetekben mérhető,mire hatni kezd az új gyógyszer?Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Rengeteg vérnyomáscsökkentő gyógyszer létezik, sajnos nem lehet látatlanban vállalni a felsorolást. Két megjegyzés: 1. új gyógyszerek hatásának kialakulásához valóban szükség lehet időre, 2. vizsgálni kellene az okot, hogy korábbi, eddig bevált gyógyszere miért nem hatásos már? Érdemes lenne részletesebb kivizsgált kérnie belgyógyásznál vagy kardiológusnál.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 51 éves férfi vagyok, a CT vizsgálat 4 mm-es követ mutatott ki az epehólyagomban,…

    Tisztelt Doktornő!

    51 éves férfi vagyok, a CT vizsgálat 4 mm-es követ mutatott ki az epehólyagomban, és 7,4 mm követ az uréteremben. Az epekő semmilyen panaszt nem okozott, csak a CT során szembesültem azzal, hogy van. Természetgyógyászok ajánlották a vesekövemre a kőtörőfű teát (Chanca Piedra). Ennek a lényeg állítólag az, hogy ellazítja a simaizmokat és így segíti a vese- és az epekövek távozását.
    A kérdésem az epekővel kapcsolatos.
    Ha iszom ezt a teát, okozhatja-e azt, hogy a most gyakorlatilag tünetmentes epekövem epevezeték dugulást okoz azzal, hogy a tea hatására "elindul"?
    Van valami gyakorlati haszna ezeknek a teáknak? Ártok-e az egészségemnek, ha ezt iszom?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel üdvözlöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem rendelkezem részletesebb tapasztalatokkal a homeopatias szerek tekintetében, azt javasolom, hogy forduljon e terület szakemberéhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! uj gyógyszert szedek magas vérnyomásomra 3 napja.ace gátlót és mellé béta…

    Tisztelt doktornő! uj gyógyszert szedek magas vérnyomásomra 3 napja.ace gátlót és mellé béta blokkolót. ma azt vettem észre h a szám be van kissé dagadva. a tünet nem rosszabbodik és nem is feltűnő. egyéb nem társul hozzá.a nem gyakori mellékhatások között megtaláltam az angiooedémát. a kérdésem az lenne h holnap a gyógyszert aggodalom nélkül ujra bevehetem az előirt adagban vagy tartanom kéne attól h nagyobb kiterjedésű arcdagadás jöhet létre ha ujra beveszem? válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kockáztatni nem érdemes, ha gyanúja szerint allergiáról van szó, ne vegye be, hétfőn konzultáljon kezelőorvosával, váltsanak más gyógyszerre.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő Kisgyermekemnek hasmenése volt, és ahogy töröltem a fenekést, sajnos fekália…

    Kedves Doktornő

    Kisgyermekemnek hasmenése volt, és ahogy töröltem a fenekést, sajnos fekália ment a kezemre. A kérdésem, hogy elég egy alapos kézmosás ilyenkor? Azért kérdezem, mert tudtommal az nem fertőtlenít, és nagyon félek, hisz a nap folyamén utána mégis csak eszem, ételt csinálok, együtt vagyok a párommal, stb.
    Ön javasolna még további teendőket? Antibakteriális kézfertőtlenítő géllel is lemostam még.

    válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Azt hiszem, az alapos kézmosás elég, nem kell különleges rendszabályokat bevezetni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 18 évvel ezelőtt baleset következményeként sympathias ophtalmia alakult ki…

    Tisztelt Doktornő!
    18 évvel ezelőtt baleset következményeként sympathias ophtalmia alakult ki nálam, melyre 14 évig szedtem nagy adagú szteroidot (Prednisolon, Metypred, Medrol és az egész paletta) szájon át, vénásan, subconj és parabulbalis módon, valamint autoimmun szereket (Sandimmun, Immuran, Cellcept). 4 éve csökkenni kezdtek a tünetek, míg teljesen eltűntek. A nagy mennyiségű szteroidot megsínylette a bőröm, a szivem, a csontom és mindenem, de a legaggasztóbb, hogy súlyos pszichiátriai szövődményei lettek, melyből már kezdek kigyógyulni. Jelenleg nem szedek már semmit, de a szteroid mellékhatások még jelen vannak. A szemész, a belgyógyász, a pszichiáter azt mondja, hogy nagyon lassan ürül ki ekkora mennyiség. Kérdezném, hogy körülbelül mikorra szűnik meg minden? Már eltelt 4 év, hogy nem szedem...
    Valamint több hasonló beteggel beszéltem, akik a szteroid kezelés mellé automatikusan kapják már (újabban) a vérnyomáscsökkentő-szívritmusszabályzó-nyugtató koktélt, amit nekem sosem adtak..., ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy ez tényleg be vett gyakorlat már napjainkban?
    Tisztelettel:
    Endre

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos nem tudok a kérdésére válaszolni, kezelőorvosaival kellene konzultálnia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Koszonom a valaszat Doktorno. Ennyi negativ lelet utan mar csak nem sziveredetu. A haziorvosom…

    Koszonom a valaszat Doktorno.
    Ennyi negativ lelet utan mar csak nem sziveredetu.
    A haziorvosom mar tudogondozoba is elkuldott de ott sem takaltak semmit.
    Bocsanat h ont zaklatom de fel akarom nevelni a kislanyom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Nagyon szívesen, ez minden bizonnyal sikerrel fog járni (mármint a kislány felnevelése).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno. De kivarom de idegesit. Ranyomja a mindennapokra a belyegt

    Tisztelt Doktorno.

    De kivarom de idegesit. Ranyomja a mindennapokra a belyegt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Próbáljon mással foglalkozni, terelje el erről a figyelmét, ez nagy valószínűséggel nem szíveredetű panasz.

  • Tisztelt Doktorno Ismet en zavarnam. Mitol lehet az h a kivizsgalasok amiket irtam semmi…

    Tisztelt Doktorno

    Ismet en zavarnam. Mitol lehet az h a kivizsgalasok amiket irtam
    semmi elvaltozast nem mutatnak a szivben de meg mindig faj a mellkasom.
    Estleg a reflux ami lehet h ujra kijott csinalhatja ezt. Ma kerek csere kozben elfaradtam
    egy kicsit es jobban ereztem a mellkasi nyomast. Megmertem a pulzusom es
    es teljesen normalis volt 125⁄74 115os pulzussal.

    Valaszat koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem próbálná mégis kivárni a terheléses vizsgálatot?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Sajnos pár hónapja nincs munkám és teljesen átálltam az éjszakai virrasztásra.…

    Kedves Doktornő!

    Sajnos pár hónapja nincs munkám és teljesen átálltam az éjszakai virrasztásra. Reggel 7ig nem tudok elaludni, alszok délután 4ig, de nagyon fáradtan ébredek. Volt hogy inkább nem is aludtam nappal, hogy visszaálljak, de akkor este 11körül elaludtam és pár óra múlva felébredtem és nem is voltam jól, kicsit émelygek ilyenkor és szorongok is. Ma is ez történt. Aztán aludtam pár órát délelőtt is, de mintha kiszívták volna belőlem az összes életerőt. Most megmértem a vérnyomásom is, mert éreztem némi rosszullétet és 94⁄70 volt a pulzusom 120.. 1 hónapja voltam teljes vérkép vizsgálaton ,ami tökéletes volt, néztek pajzsmirigyre tsh-t az is tökéletes középértéket mutat.
    Gondolom a sok stressz a munkanélküliség miatt hozzátesz , de jó lenne visszaállni a nappali életre főleg, hogy ha esetleg munkát vállalnék akkor ne ott kelljen szenvedni ettől. Mit tanácsol? Ha megpróbálok elaludni van hogy órákig csukott szemmel fekszek és nem tudok álomba merülni, viszont nem akarok altatóra szokni , sosem szedtem és el is akarom kerülni. Nem kávézom, nem iszom soha alkoholt, de dohányzom és teázni szoktam.
    Várom tanácsát!
    Előre is köszönöm!

    Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Próbáljon nappalra valami jó fárasztó fizikai és szellemi tevékenységet találni, fizikailag megterhelni a szervezetét, remélhetőleg ez segít.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Az a gondom, hogy nekem régebben mindig magasabb volt a pulzusom, elég stresszes…

    Kedves Doktornő!

    Az a gondom, hogy nekem régebben mindig magasabb volt a pulzusom, elég stresszes vagyok, 90-120-ig mértem, aztán 2,5 éve úgy néz ki, hogy beállt, a harmadik császármetszésem óta, amin csodálkozok is.
    Ma viszont egy kisműtét miatt voltak EKG-n, elég jól felidegesítettem magam előtte,mert a háziorvos nem akarta megcsinálni és a belgyógyászaton nem volt már a műtétemig időpnt.
    Győrben lesz a műtét , én meg keszhelyi vagyok és ott nekem azt mondták, hogy a háziorvossal csináltassam meg és majd az aneszteziológus megnézi Győrben.
    Így nem is kéretem a belgyógyásztra időpontot. Felmentem a háziorvoshoz , aztán mégiscsak megcsinálta, mert nem volt bejelölve az, hogy belgyógyászati vizsgálat is kell, de mondnanom sem kell addigra nem nyugodtam le és persze gyorsan vert a szívem az EKG alatt, így Sinus Tachicardyát írt rá a papíromra, 117-es volt a pulzusom. Ez lehet a stressztő? Általában ha orvoshoz megyek minddig gyorsabban ver, szerintem pszichésen, mert gyerekkoromban sok injekció kaptam és nem szerettem orvoshoz járni. Ma már persze nem félek tőlük, főleg nem 3 császármetszás után, de a szívdobogásérzés megmaradt.
    Ettől még megműtenek? Amúgy teljesen normális lett az EKG, ezt leszámítva.

    Köszönöm segítségét: Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Fizikai vagy pszichés terhelésre természetesen emelkedik a pulzusszám, ez élettani jelenség. Az aneszteziológus nyilván el tudja dönteni, hogy valóban csak az idegességre jelentkező szapora szívverésről van-e szó.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa