A betegek kérdései (17693)

  • Kedves Doktornő! 18 éves lány vagyok, és mikor fel kell menjek egy meredekebb lépcsőn hirtelen…

    Kedves Doktornő!

    18 éves lány vagyok, és mikor fel kell menjek egy meredekebb lépcsőn hirtelen be indul a szívem és elkezdek szédülni. Nagyon rossz érzés, és a lifftel is így vagyok ha be kell szállni egyszerűen elkezdek szédülni. Ön szerint ez mitől lehet? Bocsánat ha esetleg rossz helyre írtam a kérdésem.

    Szép napot!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, első körben forduljon kezelőorvosához, személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktor nő,megint csak én vagyok már a tegnap is irtam,hogy a bal oldalon van egy kis ducc.Ma…

    Kedves doktor nő,megint csak én vagyok már a tegnap is irtam,hogy a bal oldalon van egy kis ducc.Ma viszont észrevettem,hogy a masik oldalon is van,de az picit kisebb.Kép: http:⁄⁄kepfeltoltes.hu⁄130906⁄2013-09-06_18-33-03_742_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez eggyel több ok, hogy személyes vizsgálatra kezelőorvosához forduljon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot kívánok!!Olyan kérdésem lenne hogy jövő hét szerdára vagyok előjegyezve gyomortükrözés+mélyduodenumbiopsiára…

    Jó napot kívánok!!Olyan kérdésem lenne hogy jövő hét szerdára vagyok előjegyezve gyomortükrözés+mélyduodenumbiopsiára coelikalia gyanú miatt . de közben felmerült a gyanú hogy terhes lehetek.Az lenne a kérdésem hogy ezt jelezni kell a vizsgálat előtt és a terhesség kizárja ezt a vizsgálatot?Tisztelettel Nagy Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mindenképpen tisztázni kell, hogy terhes-e, és ha igen, ezt jelezni kell, ennek alapján eldöntik a továbbiakat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A kérdésem: Használhatok e elektromos motorral hajtott járművet ? Ha nekem specialisan a hasfalba…

    A kérdésem: Használhatok e elektromos motorral hajtott járművet ? Ha nekem specialisan a hasfalba ültettek be egy St jude pacemaker-t amit elektro mágneses úton lehet beszabályozni.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt a beavatkozást végző orvossal kellene tisztáznia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő ! A leleten két oszlop van. Supraventrikuláris események és kamrai események. A…

    Kedves Doktornő !

    A leleten két oszlop van. Supraventrikuláris események és kamrai események.
    A kamrai események oszlopban van 1 db VES
    A Supraventrikuláris oszlopban van 1 db SVES, 4 alkalommal bradykardia ( éjjel alvás közben ) 2 alkalmmal tachikardia ( futottam fel a lépcsön ) , és van egy alkalommal arrhytmia.
    Az orvos a két extrasystoléról beszélt az arrhytmiát meg sem említette. Nem mondta el mit jelent. és most persze ezen idegeskedem.
    Ez is egyszer fordul elő az egész 24 órás EGK-n, de lehet pont ez az amitől néha van a pillanatos, kellemetlen szédülésem. Nagyon megvagyok már ijedve doktornő.
    A reggeli 1⁄2 Nebiletemet lecserélte 1⁄2 Lokren-re , de azt mondta azt sem sürgős majd ha elfogy a Nebilet akkortól szedjem.
    Van okom az ijedségre Doktornő ? vagy megint csak a szorongásomat növelem ?

    Köszönöm a válaszát : Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ha csak ennyi adat van, akkor nem tudom megmondani, miről van szó, mivel nem láttam a felvételt. Nyilván nem jelentős, hiszen akkor az orvos kitért volna erre. Ne aggódjon, ne szorongjon, kétség esetén kérdezze meg a vizsgáló orvostól!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!

    A kérdésem az lenne hogy most legutóbb az Aorta gyök értéke 35 mm-volt.
    Nos volt már ezelőtt 30 mm és ettől kevesebb is. Nos ez azt jelenti hogy ennyit tágúlt?
    Vagy olyan is lehet hogy az ultrahang nem mindíg pontos méreteket mér?
    Mennyi a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A számadatok mellett a tendencia is lényeges, mivel önnél a tágulat fokozódik, részletesebb vizsgálat, az aorta többi részének vizsgálata adhat választ a kérdéseire… Még több

  • doktor nő! Lányom 5.osztályos 140cm.30kg .mozgékony gyermek.Testnevelés órán ,futás közben 500méter…

    doktor nő! Lányom 5.osztályos 140cm.30kg .mozgékony gyermek.Testnevelés órán ,futás közben 500méter után alig kap levegőt,lefehéredik,szája szinte kicserepesedik annyira kiszárad,mellkasa vörössé válik.Szédülésre és mellkas szúródásra panaszkodik.Lehet csak a rossz légzés okozza vagy szükséges komolyan utána nézni mi okozza ezt? Ez volt az első ilyen tünet neki. Válaszát köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő ! Ne haragudjon, hogy megint zavarom. Többször írtam a pillanatos szédülésem…

    Kedves Doktornő !
    Ne haragudjon, hogy megint zavarom. Többször írtam a pillanatos szédülésem miatt. Most nézegettem megint a Holter eredményem, és most vettem észre, hogy az 1-1 extrasystole mellett volt egyszer egy arrhytmia is. Erről az orvos nem is beszélt. Azért mert nincs jelentősége , vagy lehet hogy nem vette észre. ( bár ezt azért nem hiszem ) Ez esetleg okozhat pillanatos szédülést ? Már nagyon zavarnak ezek az ájulás szerű érzések.
    Egyébként elindultam már irányban is, ugy néz ki, hogy TOS szindrómám van. Ezért vannak éjjel az ujjzsibbadásaim. Nem tudom, hogy ezzel majd mi lesz a teendő. És csütörtökön megyek pszichológushoz is...:-(
    Kérem, válaszoljon nekem az arrhytmiával kapcsolatban.
    Köszönöm előre is !

    Üdvözlettel: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Mire gondol, amikor azt írja, hogy volt egy arrhythmiája? Tegnapelőtti levelében efféléről nincs szó.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyám EKG leleteit olvasgatom, szeretném tudni miről van szó, sajnos…

    Tisztelt Doktornő!
    Édesanyám EKG leleteit olvasgatom, szeretném tudni miről van szó, sajnos nem egy orvoshoz járó fajta.
    R balra dev. Átmenet a V-2-3 között. Jelzett ST depressio a I-II, V-4-6-ban.
    II.-III.ban a VF-ben V 4-5 ben neg bifázisos T.-k. fr .67⁄min. Anterolat magas R amplitudok.
    Diagnosis Mgasvérnyomás-betegség (elsődleges) A kéthegyü billentyü elégtelensége.

    Köszönöm válaszát, Tisztelettel Kovács Zsuzsanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de vizsgálati leletek értékelésénél jobb, ha a beteget személyesen ismerő kezelőorvoshoz fordul információért. Egyébként az ön által leírtakban szerepel a diagnózis, ami a kisfokú EKG-eltéréseket magyarázza.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm válaszát, akkor lehet , hogy már el se hagyhatja a kórházat? Sajnos az interneten található…

    Köszönöm válaszát, akkor lehet , hogy már el se hagyhatja a kórházat? Sajnos az interneten található cikkekben is csak rossz végződést olvasok ezekről a dolgokról, a rosszban a jó is csak az, hogy ugyan nem jön rendbe, de kontrollálható, és le kell szoknia az alkoholról...de gondolom 79 évesen már kicsi a valószínűsége, hogy ezek megtörténjenek. Leginkább magunkat hibáztatjuk édesanyámmal, mert hamarabb is észre vehettük volna.

    Köszönöm megtisztelő válaszát!

    Üdvözlettel,
    Gábor.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos elképzelhető, hogy nem következik be javulás. Azt hiszem, ebben az életkorban már nem segítene, ha erőszakolnák az alkohol megvonását. Sajnálom, hogy nem tudok vigasztalóbbat mondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelet Szakértő! A házi orvosom elküldött mellkas rtg-re és a leletben a következő van leírva:…

    Tisztelet Szakértő! A házi orvosom elküldött mellkas rtg-re és a leletben a következő van leírva: Jobboldalon régi heges maradvány. Friss beszűrődés nincs. Mk . irányba 1 hu . nagyobb szív. Kp. tág aorta.

    Magas vérnyomással kezelnek 2x1 Valsacor 160 mg, pajzsmirigyalulmüködésre Letroxot napi 1,5 tbl és koleszterincsökkentőt Torvatec 1 tbl. Azt szeretném kérdezni hogy a leletben leírt szív nagyobb ezzel kelle-e valamilyen további vizsgálat ? Mitől lehet nagyobb a szívem? Összefüggésben lehet-e azzal a tünetemmel hogy napjába többször hirtelen elkezd szakadni rólam az izzadtság csak ezt eddig az orvosok a hőhullámomnak tudták be ,mivel 52 éves vagyok és két éve már nincs menstruációm. Válaszát előre is köszönöm! Üdv. Kovács Gáborné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehet az oka a magas vérnyomás, esetleg túlsúly miatt magasabban álló rekesz, ezt látatlanban sajnos nem lehet megítélni. forduljon háziorvosához, aki személyesen ismeri önt, és eldönti, hogy van-e további teendő.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 40 éves nő vagyok, már több éve van az a kisebb panaszom, hogy az első pár…

    Tisztelt Doktornő!
    40 éves nő vagyok, már több éve van az a kisebb panaszom, hogy az első pár falat lenyelése után, a gyomromból erős fájdalom indul ki, mintha megakadna az étel, majd a nyelőcsövemig jön a fájdalom, végül a torkomig, már nyelni sem nagyon tudok ilyenkor, csak vissza próbálom tartani a levegőt, vagy szaporázni próbálom, míg a maró, égető érzés végül enyhül. (bármit eszem ez van)
    Végül elmúlik továbbiakban semmi tünet.
    Ma először volt, hogy a maró égető fájdalom visszaáramlása után, levegő visszatartás sem segített, sűrű levegővétel sem..nyelés sem és hánytam. Még mindig ég a gyomrom.
    Sokszor hónapokig semmi, aztán pedig hónapokig minden első pár falat után ez van, 2 perc és elmúlik,kivéve ma, most már megijedtem.
    Mi lehet ez? (gyógyszert nem szedek soha). Várom Válaszát! Előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban ezt nem lehet megítélni, azt hiszem, legfőbb ideje, hogy gasztroenterológushoz forduljon személyes vizsgálatra.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Pár hete írtam Önnek, hogy nagymamámnak a hasa íjesztően megnőtt, víz gyülemlett…

    Kedves Doktornő!

    Pár hete írtam Önnek, hogy nagymamámnak a hasa íjesztően megnőtt, víz gyülemlett fel benne, a bokájánál is, és remélem hogy jó helyre írok a panaszokkal, elnézést ha nem.

    Szerda óta bekerült a kórházba, bár saját maga által, először csak gyógyszert adtak neki, kicsit enyhült a bokáján, lejjebb ment a víz, viszont most úgy döntöttek az orvosok, hogy lecsapolják a vizet. Az lenne a kérdésem , hogy mennyi esélye van a gyógyulásra? Mármint úgy olvastam, hogy alkohol által felgyülemlett víz miatt az esetek többségében nem nagyon tudnak a csapolással se segíteni a betegen. Sajnos én nem élek itthon, ezért nem tudom pontosan, hogy mi a helyzet, csak ennyit tudok, hogy le kell csapolni a vizet a gyomrából. Van remény arra, hogy többé-kevésbé gyógyultan jöjjön ki a kórházból (és ha igen, mennyi ideig tart egy ilyen lecsapolás kb?), vagy készüljünk fel a legrosszabbra? Most 79 éves, nem volt beteg az elmúlt 27 évben, az utóbbi hónapokban ⁄ hetekben nem panaszkodott, csak fáradékonyságra, meg az elmúlt hetek víz jelei mutatkoztak rajta.

    Köszönöm megtisztelő válaszát!

    Üdvözlettel,
    Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez valószínűleg máj- és⁄vagy szívelégtelenség, a folyadék nem a gyomorban, hanem a hasüregben gyűlik fel, ezt le lehet csapolni, de sajnos, csak tüneti kezelés.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T. doktor nő!
    Olvan kérdésem lenne hogy elér rég óta küszködök szédelgéssel illetve napközben tarkom felett nyomás érzésem van mintha nyomna a fejem és sokszor megszédülök.voltam kardiologián kaptam ekg gépet amit minden nap magamra kellet raknom és beküldeni az adatokat telefonon.ma mentem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A nyaki erek állapotát nyaki ér ultrahang (carotis Doppler) mutathatja ki, forduljon angiológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tehát ma vettem észre,hogy a bal oldalamon van egy kis dudor a péniszemtől ugy 1 araszra.Gondolom…

    Tehát ma vettem észre,hogy a bal oldalamon van egy kis dudor a péniszemtől ugy 1 araszra.Gondolom nem sérv mivel bal oldalt még nem hallotam.Ez a kis dudor ha megyek fáj de ha leülok akkor semmi baj.A dudor akkor látszik ha egészen behúzom a hasam!Most nemtudom,hogy zsirmirigy vagy nyirokcsomó vagy esetleg idegbecsipődés!
    Kép:http:⁄⁄kepfeltoltes.hu⁄130906⁄2013-09-06_18-33-03_742_www.kepfeltoltes.hu_.jpg nemtudom mennyire látszik!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A képet nem tudom megnyitni, de lágyéksérv mindkét oldalon kialakulhat, javasolom, forduljon személyes vizsgálatra kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! Azt szeretném kérdezni,hogy bal oldalon lehet-e sérv?

    Kedves Doktor Nő!

    Azt szeretném kérdezni,hogy bal oldalon lehet-e sérv?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Közelebbről mire gondol?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!

    A kérdésem az, hogy mennyire ugrálhat a pulzus. Reggel edzésen felpörgettem a pulzusomat kb 160-ra, majd leültem, hogy lemenjen. Ezt meg is tette, de egy kb 10-15 ütéses intervallumon belül. Ment kicsit(15) le, majd megint föl(10), majd kicsit lefelé, majd felfelé.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Létezik úgynevezett légzési aritmia, azaz a légzésfázisokban eltér a pulzusszám, belégzésben több, kilégzésben kevesebb. Próbálja ki ennek az ellenőrzését a műszerrel.… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint mi okozhatja a férjemnél az alábbi…

    Tisztelt Doktornő!

    Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint mi okozhatja a férjemnél az alábbi tünetet. Szív tájékon 1-2 másodperces izomgörcsöt, izomrángást érez, ahogy Ő fogalmaz mélyen nem a mellkas izmokban és olyan érzés mintha belülről valaki azon a területen erősen megráná. Nagyon zavaró és kellemetlen számára, ráadásul ijesztő számunkra. Van hogy nem jelentkezik ez a történés hónapokig sem, van hogy kifejezetten gyakran előfordul. Tegnap például szinte egész délután érezte. A párom csak 32 éves, soha nem dohányzott és alkoholt sem fogyaszt, mindössze napi 1-2 kávét iszik. Nincs elhízva, átlagos testalkat. A családjában sosem fordult elő hasonló és senkinek sincs szívpanasza. Egyedül az anyukájának magasabb valamelyest a vérnyomása (140-145⁄95 általában). Egy hónapja voltunk tüdőszűrésen ahol mindent rendben találtak. Ön szerint mi okozhatja ezeket a tüneteket?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, lehet, hogy ritmuszavart érez ilyen módon. Javasolom, forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő ha a kamra összehúzódási és elernyedési funkciójának a százalékos aránya nagyon…

    kedves doktornő ha a kamra összehúzódási és elernyedési funkciójának a százalékos aránya nagyon alacsony annak vannak valamiféle testi tünetei?ha vannak akkor legyen szíves soroljon fel egy párat.válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de diagnosztikus irányelvekre, vizsgálati módszerekre vonatkozó ismeretterjesztésre ez a weboldal nem alkalmas.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő még anyi lenne a kérdésem hogy a kamra összehúzódási és elernyedési funkciójának…

    kedves doktornő még anyi lenne a kérdésem hogy a kamra összehúzódási és elernyedési funkciójának a képessége befolyásolhatja a percenkénti pulzusszámot?válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Alapjában véve nem.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa