A betegek kérdései (17641)

  • Tisztelt DoktornŐ! Többször fordultam már Önhöz, így most is : Kezelt vérnyomás,és reflux betegségem…

    Tisztelt DoktornŐ! Többször fordultam már Önhöz, így most is : Kezelt vérnyomás,és reflux betegségem van, utóbbira alkalomszerűen Emozult, dicetelt szedek. Félelmem abból adódik, hogy szívverésem 1-1-et kihagy., naponta többször. Voltam terheléses vizsgálaton, mindent rendben találtak, szakorvos szerint a szívemnek nincs baja., a refluxtól lehet. Hát nem tudom, de főleg ha megpihenek, akkor érzem, és kellemetlen. Ha pl. nem voltam WC-n 1-2 napig ,vagy a gyomrom nem jó, mintha levegő bugyborékolna és szorítja a szívemet. Büfögni nagyon nehezen tudok, pedig akkor jobb lesz. Mi a teendő ? Kérem segítsen! Üdv. Margó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr! 4 napja köldök sèrv mütètem volt maszkosan altattak a mütèt rövidsège miatt.…

    Tisztelt Dr!
    4 napja köldök sèrv mütètem volt maszkosan altattak a mütèt rövidsège miatt. Vèralvadásgátlo injekciot kapok azota a ceflex 4000 böl este 1 et. Tegnap este 11 után nyugalmi helyzetben hirtelen kèt egymás utáni alkalommal ugy èreztem mintha a szivem kettöt dobbanna hirtelen.kicsi köhögèsem volt utánna. Aztán enyhe remegèsem lett bepánikoltam. Nagyon megijedtem az ekg a mütèt elött jo volt. Mi okozhatta ? Menjek gyorsan orvoshoz?bár kapom a vèrhigito injekciot megvagyok ijedve nehogy valami vèrrög legyen.ugyanis a lábaim műtét elött is fájtak ès el el pattantak az erek benne. Sajnos dopleres uh vizsgálatra csak okt.1 èn van idöpontom. Fèlek nehogy az elsö kèt napi fekvès elinditson valami rögöt ( remèlem nincs) ès az okozza. Egyèpkènt már nem fekszem sokat mert az elsö kèt nap volt a nehèz. Kèrem mielöbbi válaszát köszönöm.tisztelettel monika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A leírtak alapján nincs ok feltételezni, hogy bármilyen komoly baj történt volna.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! 14 éves a nagyobbik lányom, sokat panaszkodik, hogy fáj a feje, szédül. Elmentünk…

    Kedves Doktornő!
    14 éves a nagyobbik lányom, sokat panaszkodik, hogy fáj a feje, szédül. Elmentünk orvoshoz, laborba (teljesen jó)szemészeten is voltunk, ott is minden rendben volt. Néha kis orrvérzése is van, ezt úgy értem, hogy nem csöppen ki vér az orrából cdak s zsepin látni.
    Ön szerint mi lehet a probléma? Kinövi? Mit tegyek?
    Köszönöm előre is a válaszát!
    Üdvözlettel :Mariann

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor nő! 2 hete tüszős mandula gyulladásra kaptam antibiotikumot, nem emlékszem sajnos…

    Kedves Doktor nő!

    2 hete tüszős mandula gyulladásra kaptam antibiotikumot, nem emlékszem sajnos a nevére ,de azt mondta az orvos penicilin, ami elég erős. Végigszedtem és utána 1 héttel elkezdett visszatérően fájni szinte az egész bélrendszerem és a gyomrom is, sokszor émelygek és mintha be lenne gyulladva az egész belső rendszerem. Ez lehet az antibiotikumtól vagy esetleg szövődménye a tüszős mandulagyulladásnak? Elég gyengének is érzem magam, néha hirtelen fellépő gyomor vagy bélgörcsöm lesz amit azonnali székelés kísér, néha hasmenés néha csak lazább. Most új munkahelyem van, most fogok kilábalni majd az anyagiak miatti stressztől,de sajnos hónapok óta nem tudok rendszeresen táplálkozni, Tud esetleg valami alternatív gyógyteát vagy vitamint ami segíthet és anyagilag sem drága? Amit még hozzátenném, pár napja a székletemben apró fehér golyókat fedeztem fel és azt hittem bélférgem van, de aznap már a az 5. székelésem volt és utána napokig figyeltem nem találok-e hasonlót, de semmi nem utal bélféregre, nem érzek végbéltáji viszketést sem semmit, csak ezek a hirtelen bél⁄gyomorgörcsök és hányinger.
    Volt rá példa ,hogy pánikbetegség miatt előfordultak ilyen jellegű panaszaim,de már 1 hete szenvedek ezzel és nem hinném ,hogy lelki eredetű lennem annál kellemetlenebb.
    Köszönöm a válaszát előre is! Tímea (31)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Panaszaiban szerepet játszhat az antibiotikum okozta bélflóra változás, a hosszas stressz is, de lehet egyéb oka is, személyes vizsgálat nélkül sajnos nem lehet eldönteni. Javasolom, hogy kérdezzen homeopathiaban jártas szakembert, vagy forduljon gasztroenterológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A bal karomat napokóta nehéznek érzem,mitől lehet ez? Inkább a felső részét…

    Kedves Doktornő! A bal karomat napokóta nehéznek érzem,mitől lehet ez? Inkább a felső részét egésszen fel a vállamig. Lehet ez szív eredetű? Kell aggódnom?Köszönöm a választ!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Csak ismételni tudom, hogy panaszai - amennyire látatlanban egyáltalán megítélhetők - mozgásszervi eredetűek, forduljon reumatológus szakemberhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm! Én 22 éves vagyok, és van egy kis problémám. Én fogyókúrázom nem jó módszert választottam…

    Üdvözlöm!
    Én 22 éves vagyok, és van egy kis problémám.
    Én fogyókúrázom nem jó módszert választottam 2 hete nem ettem szinte semmit,ott tartok hogy akármit eszek azt egy órán belül kihányom, volt hasmenésem is, és ott felül a gyomromnál mindennap szokott fájni. Mi lehet a baj , és mit tegyek? Én csak fogyni szerettem volna és 2 hét alatt leadtam 8kg.
    Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Szabó Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa Doktor Nő! Igényel-e teendő az alábbi: Éhomi vércukor: 6,0mmol⁄l Étkezés…

    Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa Doktor Nő!

    Igényel-e teendő az alábbi:

    Éhomi vércukor: 6,0mmol⁄l
    Étkezés utáni vércukor 4,0mmol⁄l lett. A mért értéke érkezés után 2,5 órával lett mérve, mert 2 órával nem tudtam megmérni, mivel nem voltam otthon

    A fentiek otthoni mérések, otthoni gyógyszertárban kapható vércukormérővel készültek.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Tegyen legjobb belátása szerint, de ha pontosan tájékozódni szeretne arról, hogy van-e cukorbetegsége, forduljon szakorvoshoz, személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Abban szeretném a véleményét kikérni,hogy 2-3 hónapja elég erős szívdobogásom…

    Tisztelt Doktornő!
    Abban szeretném a véleményét kikérni,hogy 2-3 hónapja elég erős szívdobogásom van,nem csak szívdobogásérzés,hanem erősen ver a szivem,és a nap minden szakában rátapintással érzem a szívverésemet.Fekvő pozícióban pedig szó szerint a hasamban is lüktet a szívem.Éjszakánként egyes esetekben felkelek arra,hogy 110-120 közötti a pulzusom,és kiugrik a szivem a helyéről,ilyen 10mg betalocot veszek be,mert egyébként is 90-100-as pulzusom van.Szív ultrahangon és EKG-n jártam már ,kérdésem az lenne,hogy indkolt-e további kivizsgálás,vagy egyszerűen alkati eredetűek a tünetek?(régebben kitapintással nem éreztem erős szívdobogást)

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszaival kapcsolatban korábban már leírta, hogy a kardiológiai kivizsgálás nem mutatott eltérést, szerintem ez nem változott azóta. A tünetekre szedett Betaloc adagja a szükségletnek megfelelően emelhető, ha kezelőorvosa is így látja.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 75 éves édesapám ügyében érdeklődnék. Három éve volt egy epehólyagrákja,…

    Tisztelt Doktornő!

    75 éves édesapám ügyében érdeklődnék. Három éve volt egy epehólyagrákja, ennek következtében eltávolították az epehólyagot, és a máj egy részét. Néhány hete étvágytalanságra panaszkodik, fogyott is egy keveset. De ami a leginkább aggaszt az az, hogy étkezések után gyakran visszabukik belőle az étel.
    Várom mielőbbi válaszát.
    Köszönettel: Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tett fel kérdést, de nem is tudnék látatlanban válaszolni a panaszokkal kapcsolatban. Javasolom, forduljanak édesapja kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • csak eltitkálták előlem hogy nagyon közeli rokonom rákos (azt mondták h. veseköve van) és ma…

    csak eltitkálták előlem hogy nagyon közeli rokonom rákos (azt mondták h. veseköve van) és ma derítettem ki ahogy megnéztem az asztalon ahgyott zárójelentést! szóval ne vegye magára nem önre vagyok dühös és ideges

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Rendben.

  • T. doktor nő! Kérem ŐSZINTÉN válaszoljon! Mire adják az LMWH nevű gyógyszert és a clecane s.…

    T. doktor nő! Kérem ŐSZINTÉN válaszoljon! Mire adják az LMWH nevű gyógyszert és a clecane s. c. -ot?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Véralvadás gátlásra, embolia megelőzésre, miért kérdezi ezt ilyen drámaian? Gondolja, hogy általában hazudni szoktam?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T. Doktornő! Igaz az, hogy étkezés után 2 órával a vércukornak 7,8mmol⁄l alatt kell lennie?…

    T. Doktornő!

    Igaz az, hogy étkezés után 2 órával a vércukornak 7,8mmol⁄l alatt kell lennie? Egészségeseknél ez a határ? ( mert neten ezt lehet olvasni )

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Így nem igaz: normális esetben, azaz egészségeseknél a normális vércukor maximum 6, és étkezés után 2 órával vissza kell térnie erre az értékre.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! tavassszal voltam vérvételen mert sokszor fáradt voltam, karikás, erőtlen.…

    Kedves Doktornő!
    tavassszal voltam vérvételen mert sokszor fáradt voltam, karikás, erőtlen. ez volt a laborom.
    itt meg tudja nézni: http:⁄⁄kepfeltoltes.hu⁄view⁄130301⁄labor_www.kepfeltoltes.hu_.png
    ebből azt mondták,ez jó.ha vérszegény lennék az látszott volna?
    de azóta,megint hasonló van. Az utóbbi hetekben,1-2 hónapban hiába alszom eleget, 1-2kivételt leszámítva fáradtan , karikás szemmel ébredek. A karikák miatt is aggódom, mert mult nyáron nem volt ilyen. Sokszor voltam fenn késő éjjelig, és számítógépet használtam, de általában napközben bepótoltam az alvást, gondoltam talán ettől is lehet,de korábban nem tapasztaltam ezt. A nyakam sokszor fáj, és a fejem is. Sokszor bedig a hasam,kb a vékonybél teteje,gyomor alja-tájékon.

    mi lehet ez? mit tanácsol? Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A laborvizsgálat rendben van, panaszait viszont látatlanban sajnos nem lehet megítélni. Mindenképpen személyes orvosi vizsgálat javasolt, javasolom, forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Férjem hepatitis A fertőzött (2 hete voltunk Máltán), én nem. 2010-ben kaptam…

    Kedves Doktornő!

    Férjem hepatitis A fertőzött (2 hete voltunk Máltán), én nem. 2010-ben kaptam egy védőoltást, de csak egy db-ot, ismétlő nélkül. A háziorvosom szerint ez 3-5 évig hat, csak a higiéniás dolgokra kell ügyelni, és akkor nem fertőz meg. Emellett 5 hónapos várandós vagyok. Ön szerint mi a teendő? Mennyire kell ügyelnünk, pl. hozzáérhetek-e stb.?

    Köszönöm válaszát előre is:
    Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Meg kellene győződni az ön védettségéről (ellenanyag titer), ez döntheti el a további teendőket.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Úgy érzem egy kicsit félre értette a kérdésem. Kérdésem az időpontra vonatkozott,ugyanis…

    Tisztelt Doktornő!
    Úgy érzem egy kicsit félre értette a kérdésem. Kérdésem az időpontra vonatkozott,ugyanis Október 15 egy kicsit távolinak tűnik és nem tudom,hogy ez idő alatt rosszabbodhat-e a dolog,vagy nyugodtan kivárhatom ezt az időpontot. Idekint sajnos nem veszik elég komolyan a betegeket,ezért vagyok egy kicsit bizonytalan ezzel kapcsolatban.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem hiszem, hogy félreértettem volna a kérdését. Ha a szapora szívverés hátterében nincs belgyógyászati ok (arról nem ír, hogy ezt kivizsgálták volna), akkor a 100 körüli pulzus miatt a pár hetes várakozás nem okoz gondot. Természetesen, ha önnek jobban megfelel, térjen haza, hogy hamarabb történjen meg a vizsgálat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő! A nagypapám hirtelen szívhalál következtében halt meg! Az elsőfokú unokatetstvérem…

    Kedves Doktor Nő!

    A nagypapám hirtelen szívhalál következtében halt meg! Az elsőfokú unokatetstvérem focizott harmadosztályban azonban 27 évesen hirtelen szívhalálban halt meg ő is. Anyámnak magas vérnyomása van, mamámnak is. Nekem szívdobogásérzetem és nagyon hirtelen extrém módon kiugró vérnyomásértékeim 200 fölött is volt már ezen felül fulladni szoktam!
    Többször voltam már kardio centerben, szívultrahangom 4x volt, ekg többször, teljes vérkép nagyrutin, szemfenék vizsgálat, többször 24 órás vérnyomás monitorozás stb.. minden leletem negatív, a vérnyomásom kiugrását az "idegességre" fogták. Nem érti meg az orvosom hogy nem vagyok elmebeteg de hagyjuk is. Xanax-ot szedek napi 0,75 mg-t, ezen felül meditációt javasoltak amit végzek is. De tartok attól hogy hiába mert meghalok!

    Ön szerint mennyi az esélyem arra hogy én is hirtelen szívhalálban fogok meghalni mint a rokonaim? Olvastam egy helyen h. ez örökletes..

    19 éves férfi vagyok 182 cm magas 66 kiló!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Állapotának felméréséhez az eddigieken kívül tartós EKG monitorozás (Holter) és terheléses vizsgálat ajánlható, ezek meglehetősen alapos képet adhatnak a "fenyegető" jelekről, elsősorban a veszélyes ritmuszavarokról.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 22 éves vagyok,Londonban élek. Magas pulzusra béta-blokkolót kaptam. Időpontot…

    Tisztelt Doktornő!
    22 éves vagyok,Londonban élek. Magas pulzusra béta-blokkolót kaptam. Időpontot adtak az itteni kardiológiára,azonban Október 15-re. Ön szerint érdemes lenne előbb haza menni és kivizsgáltatni magam? Az ekg-m jó volt,a 24 órás mérés sem mutatott eltérést. A béta-blokkoló használ,bár reggelente 120 körüli a pulzusom. Napi 3-t kellene belőle szednem,de 2-t szoktam,mert a vérnyomásom nagyon leviszi. Viszont néha így is 90 körül van a pulzusom nap közben.
    Köszönöm előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Attól tartok, hogy az ön kérdései és az én válaszaim "elmennek egymás mellett". Már írtam, hogy az említett 100 körüli pulzus hátterében esetleg egyéb okokat (láz, pajzsmirigy-túlműködés, vérszegénység) ki kell zárni (belgyógyászati feladat), ha ilyen nincs, akkor a javasolt beta-blockolót 12 óránként vegye be, hogy egyenletes legyen a hatása, és semmiképpen nem tűnik sürgősségi kardiológiai problémának, de ön a jelenlegi (6.) levelében is ugyanazt írja,vajon miért?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Évek óta rendszeresen szedek Letrox 50Mg-ot reggelente 1 szemet. Baráti…

    Kedves Doktornő!

    Évek óta rendszeresen szedek Letrox 50Mg-ot reggelente 1 szemet.

    Baráti körömmel kikapcsolódás közben eddig nem mertem meginni egy pohár sört se, mert édesanyám úgy tanított hogy a két "p" betűs a Pia és a Pirula ütik egymást és nem szabad a kettőt együtt.

    A kérdésem az lenne ha késő délután munka után szeretnék 1-2 pohár sört meginni akkor ez okozhat-e bármilyen káros hatást rám?

    Előre is köszönöm megtisztelő válaszát, egy lazulni kívánó pajzsmirigybeteg.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Tudomásom szerint ennek nincs semmilyen ellenjavallata.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Olyan problémával fordulok önhöz, hogy ez egyik lány ismerősöm gyakran panaszkodik…

    Tisztelt doktornő!
    Olyan problémával fordulok önhöz, hogy ez egyik lány ismerősöm gyakran panaszkodik rosszullétre. Egy héten több alkalommal is rosszullétre panaszkodik, tünetei általában fejfájás, hányinger, szédülés, ha feláll nem lát rendesen, fázik és remeg, alig tud enni. Nagyon éhesnek érzi magát, viszont néhány falat után már úgy érzi hogy "tele van". Evés után hányingere lesz, és van amikor "undorodik" az ételtől.
    14 éves lány. 170 cm magas, 54 kg.
    Voltak már kivizsgáláson ahol magas vércukorszintet és húgyúti fertőzést állapítottak meg nála, de azóta mindkét problémája megszűnt már.
    Szeretnénk megtudni, hogy mitől lehetnek a fent említett tünetei, és a gyakori rosszullétek.
    Segítségét és válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel: I. Szilárd

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A húgyúti fertőzés kezelésre megszűnhet, de a magas vércukorszint hátterében kezelendő cukorbetegség is állhat, ezt mindenképpen tisztázni kellene, részletesebb kivizsgálás keretében.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T. Doktornő! Annyi lenne a kérdésem, hogy tudna-e eligazítást adni az alábbiak kapcsán: Étkezés…

    T. Doktornő!

    Annyi lenne a kérdésem, hogy tudna-e eligazítást adni az alábbiak kapcsán:

    Étkezés után , 30- 120 perccel lehet-e hypoglikémia vagy pánikbetegség jelei? Mostanában rosszul vagyok evés után, szédülök, hol 10 perccel jelentkezik, hol 1,5 órával evés után. Ilyenkor elfáradok, mintha elájulnék, az következne be,de ilyen még nem volt sohasem. Ezek a tünetek csak magától rájöttek 2 hete és azóta is fennállnak. Volt, hogy magától jobban letten. Kettős látás, izzadás, verejtékezés nincs, szomjúságérzet sincs, fogyás sincsen, fokozott vizetürítés sincsen. Sebgyógyulásom rendben, bőrbetegségem sincsen.

    29 ffi vagyok, magas vérnyomásos. RR értékek: 110 ⁄70 hgmm. Káros szenvedélyem nincsen. 2013 januári éhomi vércukor 5,0 mmol. Vérkép rendben akkor rendben volt, azóta újabb vérkép nem történt. Más betegség nem ismeretes. Ideges típus vagyok, depresszióval is kezeltek. Eddzeni is szoktam, akkor tünetek, a fenti tünetek eddzés után nem szoktak rámjönni, ezért érdekes, hogy nagy energiaigényű mozgás után nem jelentkeznek a tünetek.

    Most azt tervezem,hogy csináltatok újabb vérképet, megnézetem esetleg hgba1c-t.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez nagyon jó elgondolás, érdemes lenne vércukorterhelést és inzulinszintet is nézetni, és szükség szerint diabetológussal konzultálni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa