A betegek kérdései (17693)

  • Tisztelt Doktornő! Neurológiai panaszokkal vizsgálnak, gyengeség, izomrángások testszerte.…

    Tisztelt Doktornő!

    Neurológiai panaszokkal vizsgálnak, gyengeség, izomrángások testszerte. Mivel a jelelegi neurológiai vizsgálatok és az immunológiai vizsgálatok nem találtak semmi okot, azt mondták, hogy belgyógyászatra kéne mennem, mert daganatok is okozhatnak ilyen tüneteket. Kérdésem az lenne, hogy van-e erre speciális belgyógyászat, vagy kihez kéne fordulni, aki meg tudná állapítani, van-e daganat vagy belgyógyászati ok a panaszaim mögött? Válaszát előre is köszöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Első lépésként általános belgyógyászati kivizsgálás javasolt. a személyes vizsgálat döntheti el a további teendőket, az esetleges kiegészítő kivizsgálás irányát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr Nő!

    Tavaly februárban inzulin rezisztenciát állapítottak meg nálam a következő értékekkel:

    Vércukor: 4,4mmol⁄L
    Vércukor 120’: 9,2 mmol⁄L

    Inzulin: 13,1 mU⁄L
    Inzulin 120’: 102,0 mU⁄L

    Kaptam rá merckformint napi… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, sem a vércukor-, sem az inzulinterhelés eredménye nem optimális, jó lenne endokrinológushoz-diabetológushoz fordulnia.

    Üdvözlettel
    dr…

  • Tisztelt Doktornő! Egy héttel ezelőtt kértem a háziorvosomtól beutalót vérvételre,ahogy a hugom…

    Tisztelt Doktornő!
    Egy héttel ezelőtt kértem a háziorvosomtól beutalót vérvételre,ahogy a hugom is. Az eredményen meglepődve látttuk ,hogy mindkettőnknek magas a koleszterinszintje,pedig én évente elmegyek vérvételre,jobb félni mint megijedni alapon,sőt fél évvel ezelőtt még semmi probléma nem mutatkozott ezel mikor más miatt voltam vizsgálaton. a testvéremnek,aki 20 éves és normális testalkatú 5.9 emellé a triglicerid szint 3.12. Nekem pedig 6.2 és a triglicerid szint 2.08. A vérvételi erdménnyel visszamnetünk a háziorvoshoz. A testvéremnek a triglicerid szint miatt rögötn felírt napi 1 szem Atorvastatin 20mg-os filmtablettát.Három hónap múlva menjen vissza kontrolra vérvételre. Nekem azt mondta,hogy egyelőre 6 hónap koleszterin mentes diétát javasol és ha nem javul az érték akkor nekem is gyógyszert kell szednem.
    Két kérdésem lenne:
    1. A testvérem szed fogamzáshgátlót. A két gyógyszer lehet hatással egymásra szedheti őket egyszerre? Ez megkérdezte a háziorvostól de ő nem tudott választ adni.
    A második kérdés pedig csak hazafelé merült fel bennem: Ilyen koleszterin szinttel lehet egyáltalán fogamzásgátlót szedni?
    Köszönettel Nikolet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kezelés nélkül ezek nem aggasztóan magas értékek, megfelelő étrend, szükség szerint gyógyszeres kezelés, időszakos laborkontroll indokolt lehet, a fogamzásgátlónak nem jelenti abszolút ellenjavallatát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.Nő ! olyan kérdésem lenne hogy Gilbert kórom van megállapították hogy mindig többszöröse…

    Tisztelt Dr.Nő !
    olyan kérdésem lenne hogy Gilbert kórom van megállapították hogy mindig többszöröse a bilirubinom a megengedettnek_ 17-32 duplája körül.
    a kérdésem az lenne hogy nem foglalkoztam eddig vele. havonta egyszer van mikor iszom alkoholt. emellett kondizok tehát terhelem a szervezetet. és mindig azt eszek ami éppen jól esik. a kérdésem az lenne ,hogy:
    - ennek hosszútávon van valami egészségkárosító hatása?
    -illetve ezt nem szabadna csinálnom? mi történhet ha ugyanígy továbbra is nem foglalkozom vele? károsodik a májam ? egyébként nem vagyok sárga. a szemem se.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Legjobb lenne, ha ezeket a kérdéseket kezelőorvosának tenné fel, aki személyesen ismeri az ön állapotát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! En egy 16 eve az USA-ban elo magyar fordito vagyok Egy szohasznalati kerdesem…

    Tisztelt Doktorno!

    En egy 16 eve az USA-ban elo magyar fordito vagyok Egy szohasznalati kerdesem lenne Onhoz.
    A problemas szo a "lightheadedness". Egy, a pulmonalis arterias hypertonia tuneteivel foglalkozo betegkerdoivhez kellene a magyar forditasa. Kulon rakerdeznek a szedulesre (dizziness), es erre. Az angol tulkepzett szo maga is gond, de foleg az, hogy az ocean ezen oldalarol nehez eldonteni, hogy vajon "ajulaserzet", "ajulekonysag" vagy esetleg "kabultsag" az, amit Magyarorszagon hasznalnak. Szerintem a legkozelebbi megfelelo az lenne, hogy "kiszokik a ver a fejebol", de ez szofajilag nem all eleg kozel az eredetihez, es talan tul regionalis koznyelvi is.
    Az egesz angol mondat:
    How would you rate your lightheadedness?

    A kerdoiv szeretne kulonbseget tenni a szedules, es akozott, hogy a beteg ugy erzi, mindjart elajul.

    Nagy segitseg lenne, ha megirna, mi az elfogadott szohasznalat orvosi berkekben.

    Tisztelettel,

    Nagy Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Edit!

    Lehet, hogy az lenne a megoldás, hogy a dizziness-t kábultságnak, a lightheadedness-t szédülékenységnek kellene fordítani, de ez csak tipp, az árnyalatbeli különbségeket igen nehéz adequatan érzékeltetni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Már két-három éve problémáim voltak az emésztéssel, s az orvosom először…

    Tisztelt doktornő!

    Már két-három éve problémáim voltak az emésztéssel, s az orvosom először azzal magyarázta, hogy picit túlsúlyos vagyok, azután pedig azzal, hogy biztos laktózérzékeny vagyok. Az új házi orvosom a húsvétkor jelentkező kissé súlyosabb rosszullétnél azt mondta, valószínűleg epekövem van. A mai napon voltam ultrahangon, s ez volt a számomra kiemelendő szöveg írva a leletemre. ( a többi szervi részt azért nem írom le, mert ott azt írták, hogy semmilyen elváltozást nem vettek észre. )
    " Kb fokban nagyobb, inhomogén szerkezetű, kifejezetten echodús máj látható. Körülírt eltérést nem mutat. Az epehólyag átlagosan telt, lumenében 25 mm-es kő lebeg, fala nem vastagabb. Az epeutak nem tágabbak. A hólyagban csak minimális mennyiségű vizelet van, mögötte infantilis anteflectalt uterus látható.
    Vélemény: Hepatomegalia. Diffúz májlaesio. Cholelithiasis. "
    Igazság szerint csütörtökön megyek a háziorvosomhoz, de azért érdekelne, hogy ezek mit jelentenek. Nem szívesen idegeskedek addig feleslegesen.
    Előre is köszönöm és elnézést a zavarásért, ha semmi komoly, de laikus vagyok a témában.

    Kellemes napot!

    Viszontlátásra!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A leírt lelet lényege a vélemény, amely szerint önnél májnagyobbodás, diffúz májkárosodás és epekövesség áll fenn. Nyilván további vizsgálatok lesznek indokoltak az eltérések okának tisztázása és kezelése céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr.Tarján Zsuzsa! Problémám a következő:1 éve hirtelen fellépű szédüléses tüneteim…

    Tisztelt Dr.Tarján Zsuzsa!

    Problémám a következő:1 éve hirtelen fellépű szédüléses tüneteim voltak ideggyógyász szakorvos BPPV szindrómát állapított meg amihez szorongásos tüneteim is társultak. Szemészet, kardiológia, gégészet nyaki rtg, endoklinológia és háziorvosi kivizsgálásom volt.
    Negatív leleteket kaptam mindenhol. A kardiológus nem írt fel gyógyszert , de mivel régóta normális vérnyomás mellett ⁄átlagban130⁄80⁄ a pulzusom kiugróan magas 100 és 110⁄perc a háziorvos Nebibeta 5mg tablettát írt fel reggel 0,5 amit állandóan szedett 1 szem 0.25 mg-os frontinnal veszek be⁄ideggyógyász írta föl⁄.
    A gyógyszer szedése óta tapasztalok furcsa bizsergető érzést a fejem bal oldalán olyan mintha nem is az enyém lenne, a furcsa érzés mellé néha társul halánték fájdalom és mintha a fejem bőre konkrét helyen fájna és folyamatosan azt érzem mintha a bal oldalam zsibogna a szememen is érzem néha fátyolos. Folyamatos számítógépes ülőmunkát végzek. Ha a nyakamat hátul masszírozom a bal oldalon érős fájdalmat érzek és mintha egy csomót kellene maszízoznom.
    Lehet hogy picit zavaros de így tudom csak megfogalmazni.
    A kérdésem a küvetkező okozhat e a gyógyszer szedése hasonló tüneteket, és ezekkel a tünetekkel kihez fordulhatok segítségért, mi okozhatja a problémámat? 40 éves hölgy vagyok
    Segítségét köszönve várom válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Valószínűbb, hogy mozgásszervi (nyaki izomzat) eredetű a panasz, javasolom, inkább reumatológust keressen fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 23 hetes kismama vagyok, kezdettől gyakorlatilag állandó hányingerrel, émelygéssel.…

    Tisztelt Doktornő!
    23 hetes kismama vagyok, kezdettől gyakorlatilag állandó hányingerrel, émelygéssel. A torkomban folyamatosan gombócot érzek, amit próbálok kiköhögni, általában sűrű színtelen váladék jön fel.
    Gégészeten láttak, a torkomban, orromban nem találtak semmit. Háziorvosom szerint reflux lehet, bár nem ég a gyomrom. Gyógyszert nem szeretnék rá szedni, de így sem jó. Mit tanácsol? Lehet ettől még mindig hányingerem? Vény nélkül kapható savcsökkentő nem sokat használ.
    A babának nem árt ez az állandó váladék a torkomban?
    Köszönöm a segítségét: Gyöngyi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő ! Köszönöm gyors, részben megnyugtató válaszát. Kérdezem, hogy a jelzett emésztési…

    Tisztelt Doktornő ! Köszönöm gyors, részben megnyugtató válaszát. Kérdezem, hogy a jelzett emésztési problémáim kihatással vannak-e pulzuskimaradásomra ??

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha az emésztési probléma, puffadás miatt a rekeszizom nyomja a szívet, akkor lehet ilyen összefüggés.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Csak azt szeretném megkérdezni, hogy a mitralis és tricuspidalis prolapszus…

    Tisztelt Doktornő!
    Csak azt szeretném megkérdezni, hogy a mitralis és tricuspidalis prolapszus okozhat-e magas vérnyomást, vagy fordítva, esetleg létezik-e bármilyen összefüggés a kettő között?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezek a billentyűeltérések nem okoznak magas vérnyomást, és fordított összefüggés sincs.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A következő lenne a problémám:egy hónapja hajnalban arra ébredtem,hogy forog…

    Kedves Doktornő!
    A következő lenne a problémám:egy hónapja hajnalban arra ébredtem,hogy forog velem a szoba,alig tudtam kitántorogni a fürdőszobába,majd néhány perc múlva alább hagyott a szédülés,de egész nap olyan "másnapos" érzésem volt,nem volt étvágyam,émelyegtem,és persze nagyon féltem..akkor volt az a nagy meleg,és tudom,hogy helytelen,de alig ittam folyadékot,és a kisfiam fogzása miatt már akkor 3.hete nem volt egy átaludt éjszakám..egy éve szültem,amikor a szülőszobán beadták az epidurális érzéstelenítést,ugyanez az érzés és tünet volt,forgott velem a szülőszoba,kétszer is megpróbálták ,de mind a kétszer ez jelentkezett.A kérdésem,hogy lehet-e összefüggés a szüléskor történt dologgal,vagyis "emléklszik-e " a szervezet ilyen dolgokra,illetve azóta nem fordult elő velem,de félek,hogy újra jelentkezik.A szülés előtt soha nem volt ilyen jelenségem.Meg tudom előzni,hogy többet ne történjen velem hasonló?Lehet,hogy agyi inkfartusom volt?Köszönöm megértését,és válaszát!Üdvözlettel:Lucz Hanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    ld. előző válaszomat

  • Kedves Doktornő! A következő lenne a problémám:egy hónapja hajnalban arra ébredtem,hogy forog…

    Kedves Doktornő!
    A következő lenne a problémám:egy hónapja hajnalban arra ébredtem,hogy forog velem a szoba,alig tudtam kitántorogni a fürdőszobába,majd néhány perc múlva alább hagyott a szédülés,de egész nap olyan "másnapos" érzésem volt,nem volt étvágyam,émelyegtem,és persze nagyon féltem..akkor volt az a nagy meleg,és tudom,hogy helytelen,de alig ittam folyadékot,és a kisfiam fogzása miatt már akkor 3.hete nem volt egy átaludt éjszakám..egy éve szültem,amikor a szülőszobán beadták az epidurális érzéstelenítést,ugyanez az érzés és tünet volt,forgott velem a szülőszoba,kétszer is megpróbálták ,de mind a kétszer ez jelentkezett.A kérdésem,hogy lehet-e összefüggés a szüléskor történt dologgal,vagyis "emléklszik-e " a szervezet ilyen dolgokra,illetve azóta nem fordult elő velem,de félek,hogy újra jelentkezik.A szülés előtt soha nem volt ilyen jelenségem.Meg tudom előzni,hogy többet ne történjen velem hasonló?Köszönöm megértését,és válaszát!Üdvözlettel:Lucz Hanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, ha ismét jelentkezne a tünet, részletesebb kivizsgálás javasolt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt DoktornŐ! Többször fordultam már Önhöz, így most is : Kezelt vérnyomás,és reflux betegségem van, utóbbira alkalomszerűen Emozult, dicetelt szedek. Félelmem abból adódik, hogy szívverésem 1-1-et kihagy., naponta többször. Voltam terheléses vizsgálaton, mindent rendben találtak, szakorvos… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy… Még több

  • Tisztelt Dr! 4 napja köldök sèrv mütètem volt maszkosan altattak a mütèt rövidsège miatt.…

    Tisztelt Dr!
    4 napja köldök sèrv mütètem volt maszkosan altattak a mütèt rövidsège miatt. Vèralvadásgátlo injekciot kapok azota a ceflex 4000 böl este 1 et. Tegnap este 11 után nyugalmi helyzetben hirtelen kèt egymás utáni alkalommal ugy èreztem mintha a szivem kettöt dobbanna hirtelen.kicsi köhögèsem volt utánna. Aztán enyhe remegèsem lett bepánikoltam. Nagyon megijedtem az ekg a mütèt elött jo volt. Mi okozhatta ? Menjek gyorsan orvoshoz?bár kapom a vèrhigito injekciot megvagyok ijedve nehogy valami vèrrög legyen.ugyanis a lábaim műtét elött is fájtak ès el el pattantak az erek benne. Sajnos dopleres uh vizsgálatra csak okt.1 èn van idöpontom. Fèlek nehogy az elsö kèt napi fekvès elinditson valami rögöt ( remèlem nincs) ès az okozza. Egyèpkènt már nem fekszem sokat mert az elsö kèt nap volt a nehèz. Kèrem mielöbbi válaszát köszönöm.tisztelettel monika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A leírtak alapján nincs ok feltételezni, hogy bármilyen komoly baj történt volna.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! 14 éves a nagyobbik lányom, sokat panaszkodik, hogy fáj a feje, szédül. Elmentünk…

    Kedves Doktornő!
    14 éves a nagyobbik lányom, sokat panaszkodik, hogy fáj a feje, szédül. Elmentünk orvoshoz, laborba (teljesen jó)szemészeten is voltunk, ott is minden rendben volt. Néha kis orrvérzése is van, ezt úgy értem, hogy nem csöppen ki vér az orrából cdak s zsepin látni.
    Ön szerint mi lehet a probléma? Kinövi? Mit tegyek?
    Köszönöm előre is a válaszát!
    Üdvözlettel :Mariann

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor nő! 2 hete tüszős mandula gyulladásra kaptam antibiotikumot, nem emlékszem sajnos…

    Kedves Doktor nő!

    2 hete tüszős mandula gyulladásra kaptam antibiotikumot, nem emlékszem sajnos a nevére ,de azt mondta az orvos penicilin, ami elég erős. Végigszedtem és utána 1 héttel elkezdett visszatérően fájni szinte az egész bélrendszerem és a gyomrom is, sokszor émelygek és mintha be lenne gyulladva az egész belső rendszerem. Ez lehet az antibiotikumtól vagy esetleg szövődménye a tüszős mandulagyulladásnak? Elég gyengének is érzem magam, néha hirtelen fellépő gyomor vagy bélgörcsöm lesz amit azonnali székelés kísér, néha hasmenés néha csak lazább. Most új munkahelyem van, most fogok kilábalni majd az anyagiak miatti stressztől,de sajnos hónapok óta nem tudok rendszeresen táplálkozni, Tud esetleg valami alternatív gyógyteát vagy vitamint ami segíthet és anyagilag sem drága? Amit még hozzátenném, pár napja a székletemben apró fehér golyókat fedeztem fel és azt hittem bélférgem van, de aznap már a az 5. székelésem volt és utána napokig figyeltem nem találok-e hasonlót, de semmi nem utal bélféregre, nem érzek végbéltáji viszketést sem semmit, csak ezek a hirtelen bél⁄gyomorgörcsök és hányinger.
    Volt rá példa ,hogy pánikbetegség miatt előfordultak ilyen jellegű panaszaim,de már 1 hete szenvedek ezzel és nem hinném ,hogy lelki eredetű lennem annál kellemetlenebb.
    Köszönöm a válaszát előre is! Tímea (31)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Panaszaiban szerepet játszhat az antibiotikum okozta bélflóra változás, a hosszas stressz is, de lehet egyéb oka is, személyes vizsgálat nélkül sajnos nem lehet eldönteni. Javasolom, hogy kérdezzen homeopathiaban jártas szakembert, vagy forduljon gasztroenterológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A bal karomat napokóta nehéznek érzem,mitől lehet ez? Inkább a felső részét…

    Kedves Doktornő! A bal karomat napokóta nehéznek érzem,mitől lehet ez? Inkább a felső részét egésszen fel a vállamig. Lehet ez szív eredetű? Kell aggódnom?Köszönöm a választ!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Csak ismételni tudom, hogy panaszai - amennyire látatlanban egyáltalán megítélhetők - mozgásszervi eredetűek, forduljon reumatológus szakemberhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm! Én 22 éves vagyok, és van egy kis problémám. Én fogyókúrázom nem jó módszert választottam…

    Üdvözlöm!
    Én 22 éves vagyok, és van egy kis problémám.
    Én fogyókúrázom nem jó módszert választottam 2 hete nem ettem szinte semmit,ott tartok hogy akármit eszek azt egy órán belül kihányom, volt hasmenésem is, és ott felül a gyomromnál mindennap szokott fájni. Mi lehet a baj , és mit tegyek? Én csak fogyni szerettem volna és 2 hét alatt leadtam 8kg.
    Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Szabó Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa Doktor Nő! Igényel-e teendő az alábbi: Éhomi vércukor: 6,0mmol⁄l Étkezés…

    Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa Doktor Nő!

    Igényel-e teendő az alábbi:

    Éhomi vércukor: 6,0mmol⁄l
    Étkezés utáni vércukor 4,0mmol⁄l lett. A mért értéke érkezés után 2,5 órával lett mérve, mert 2 órával nem tudtam megmérni, mivel nem voltam otthon

    A fentiek otthoni mérések, otthoni gyógyszertárban kapható vércukormérővel készültek.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Tegyen legjobb belátása szerint, de ha pontosan tájékozódni szeretne arról, hogy van-e cukorbetegsége, forduljon szakorvoshoz, személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    Abban szeretném a véleményét kikérni,hogy 2-3 hónapja elég erős szívdobogásom van,nem csak szívdobogásérzés,hanem erősen ver a szivem,és a nap minden szakában rátapintással érzem a szívverésemet.Fekvő pozícióban pedig szó szerint a hasamban is lüktet a szívem.Éjszakánként… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszaival kapcsolatban korábban már leírta, hogy a kardiológiai kivizsgálás nem mutatott eltérést, szerintem ez nem változott azóta. A tünetekre szedett Betaloc… Még több