A betegek kérdései (17691)

  • Tisztelt Doktornő! Ma éreztem a mellkasomban ilyen szúrás fájdalmat, kb.1 másodpercig tartott…

    Tisztelt Doktornő!
    Ma éreztem a mellkasomban ilyen szúrás fájdalmat, kb.1 másodpercig tartott és 2-3szor jelentkezett. Kardiológusnál voltam már 2 szer más panasszal,de mindent rendben találtak. Lehetett ez a szúrás a meleg miatt?20 éves nő
    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Inkább valami izom- vagy borda közti ideg-eredetű lehetett.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dokto No! Mar tobbszor irtam a szedulesrm miatt, ami mar januar ota nem akar rendezodni.…

    Kedves Dokto No!

    Mar tobbszor irtam a szedulesrm miatt, ami mar januar ota nem akar rendezodni. Minden kivizsgalason atestem ami a szedulessel osszefuggesbe lehet (vervetel-neztek pajzsmirigyet, nyaki ervizsgalat, nyaki rtg, kardiologi, neurologia, baep, koponya mr, ful mr, calorizalas,hallasvigalat, szemeszet). Persze semmit nem talaltak. Kerdesem h esetleg erdemes.lenne-e endocrinologust es nogyogyaszt felkeresni. Hogy esetleg mas ilyen jellegu problrmam van. Mondjuk prolaktin szinz emelkedes. Bar ugye a koponya mr nem mutatott elvaltozast. Tanacstalan vagyok mert mindehol csak kinevetnrk h nincs.semmi.bajom de en megis nagyon rosszul vagyok. Es ez a mindennapokban is megakadalyoz a tevekenysegekben. Most jarol pstichologushoz es szedek frontint is. De nem eza.celom. Hanem.hogy gyogyszerek nelkul jol legyek.

    Koszonettel:
    Helga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, én ismeretlenül még kevésbé tudok önnek válaszolni, mint azok a kollégák, akik részletesen vizsgálták önt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy vakbélgyulladás mitől alakulhat ki. Már sok…

    Kedves Doktornő!

    Azt szeretném kérdezni, hogy vakbélgyulladás mitől alakulhat ki. Már sok mindent olvastam és én talán már túlzottan félek, óvatos vagyok. Igyekszem nem lenyelni hajszálat, magokat, megmosom a gyümölcsöket fogyasztás előtt, kezet mosok, ha kézzel eszem meg az ételt. Viszont sajnos a müzliben, amit ettem elég sok "hulladék" volt, zab héja, mazsola szára...
    Kicsit aggódom amiatt, hogy gyulladást okozhat a szúrós héj.
    Válaszát előre is köszönöm:
    Izabella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszokkal kapcsolatos kérdésekre igyekszem válaszolni, de diagnosztikus irányelvekre vonatkozó ismeretterjesztésre ez a weboldal nem alkalmas.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Én voltam az a paciens,akinek elkészült a pajzsmirigy UH vizsgálata a fülzúgás ügyében,és nem tudtam merre tovább.Sikerült endokrinologust találnom,jövő héten már fogad,és elküld izotopos vizsgálatra is a magas Centrum TSH és a ciszták miatt.Fülész adjunktussal… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez mindenképpen kedvező hír, mindenképpen minden kórelőzményi adatot, szedett gyógyszert ismertessen az endokrinológussal, ő tudni fogja a kezelés módját.
    Még több

  • Tisztelt Doktornő! Az elmúlt fél évben jelentősen felgyorsult az emésztésem. Korábban naponta…

    Tisztelt Doktornő!
    Az elmúlt fél évben jelentősen felgyorsult az emésztésem. Korábban naponta egyszer volt székletem, míg mostanság napota két-három alkalommal. A kérdésem az lenne, okozhatja ezt a megváltozott életvitelem? Többet mozgok, egészségesebben étkezem, és gyakrabban kávézom...
    Üdvözlettel: ML

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehetséges ez az összefüggés.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy ha a járdán megszáradt több mint 1 napos vércseppek…

    Tisztelt Doktornő!

    Érdeklődni szeretnék, hogy ha a járdán megszáradt több mint 1 napos vércseppek vannak, fertőzhetnek még?
    A neten olvastam, hogy a hepatitis b még több hét múlva is kimutatható a megszáradt vércseppből is, de azt már nem írták le, hogy így is fertőhet még?

    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt a kérdést nem is értem: hogy jutna esetlegesen fertőző ágens a járdán levő megszáradt vércseppből az ön szervezetébe??

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!!! 28 éves vagyok Vérképem eredménye végett szeretnék kérdést feltenni. Vizelet…

    Tisztelt Doktornő!!!
    28 éves vagyok
    Vérképem eredménye végett szeretnék kérdést feltenni.
    Vizelet amylase : 701 U⁄l
    CRP: 27,5
    vizelet fehérje: pozitív +
    Kérdezni szeretném, hogy ez mit jelent?? Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kérem, hogy laborleletek magyarázatának kérése előtt⁄helyett keressen rá a Google-on, lehet, hogy ott is megtalálja a választ (Például www.hazipatika.com).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 25 éves nő vagyok. Pár napja fájdogál a mellkasom, és van olyan érzésem…

    Tisztelt Doktornő!

    25 éves nő vagyok. Pár napja fájdogál a mellkasom, és van olyan érzésem is, mintha izgulnék valami miatt, pedig nem, mégis olyan, mintha szoronganék. Továbbá úgy érzem, alig jön a levegő az orromon, ezért mindig nagyobbakat veszek, ettől fáj a mellkasom is? Mintha a szívdobogásom is érezném néha. Pici baba koromban VSD miatt operáltak, de azzal nincs probléma, nincs szívbetegségem, kb. 1 hónapja voltam EKG-n, ellenőrzésen. Elképzelhető, hogy mindez a meleg, fülledt idő miatt van? Ha igen, mit tanácsol? Ma még nem voltam kint, a szoba is be van sötétítve, megy a klíma is a lakásban, nem egész nap, de néha bekapcsolom, hogy lehűljön a szoba. Mit tehetnék, hogy ezek a tünetek elmúljanak? Máskor nem voltak ilyen panaszaim a meleg miatt. Elég ijesztő... Kérem, nyugtasson meg! :)

    Köszönöm szépen a válaszát!
    Üdvözlettel: Bea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Valószínűleg a meleg váltja ki ezeket a tüneteket, bár látatlanban nem lehet biztosat mondani. Pihenjen sokat, fogyasszon bőven folyadékot.
    A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktorno ! Azért írok Önnek, mert az elmult 1 hónapban számos panaszom jelentkezett.…

    Tisztelt doktorno !
    Azért írok Önnek, mert az elmult 1 hónapban számos panaszom jelentkezett. Eloszor is 19 eves vagyok és a vizsgaidoszak közepén jarok. Nagyon lelkiismeretes vagyok, ami sok izgulással jár. Az elmùlt félévben semmit nem sportoltam és az étkezésem is rendszertelen volt!
    A lényeg, hogy 1 hònappal ezelott egy hirtelen pillanatban rám tört egy erös hanyinger. Azota, ha vizsgakra kerul sor, rendszeresen elojon és rettento kellemetlen! A hanyinger mellé sokszor szédules is párosul, ès sokszor nem tudok enni. Az elmult 1 hónapban 4,5 kg-t fogytam, mert nem mertem enni a hanyinger miatt és nem is kivantam az etelt. Mar felek kimenni az utcara is, mert ilyenkor ajulasos erzesem van. Korabban sosem voltak ilyen tuneteim. Viszont, az elmult 2 hetben, a gyomrom is rettentoen feszul. Sokszor a szeklet is nehezen Jon. Voltam vervetelen, de nagyon jok lettek az eredmenyek!
    Sokan a reflux betegseget mondjak nekem, ezert igyekszem napi 4szer enni, de sokszor nem kivanom, es etvagyam sincs. Igaz, nem vtam gyomortukrozesen, ezert nincs pontosan megallapitva, hogy ez Lenne-e a problema, de orvos ismerosom reven, o Azt ajanlotta, hogy szedjek magne b6-ot, es ranitidint (150), ami jot tesz majd a gyomornak. Az Ön velemenyere is kivancsi vagyok, mert eddig mindenkitol a stresszes eletmod lehetoseget hallottam, aminek van alapja, fokepp, hogy meg vizsgazom es most sokkal nehezebben elem meg, mint egy atlag vizsgaidoszakot!
    Elore is koszonom a valaszat!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Látatlanban nehéz lenne megítélni, de ha az intézmény követelményei, amelyben tanul, ilyen sok panaszt okoznak, el kellene gondolkoznia, hogy jól választott-e. Normális esetben a tanulás egészséges kihívás, amelynek a fiatal hallgató meg tud felelni. Panaszai valószínűleg nem szervi, hanem pszichés eredetűek, ha egyedül nem tud megbirkózni a feladatokkal, kérjen ilyen irányú szakmai segítséget.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! 27 éves nő vagyok. A vérnyomásom egy ideje 90⁄41- 106⁄55, a pulzusom 60-80…

    Tisztelt Doktor Nő!

    27 éves nő vagyok. A vérnyomásom egy ideje 90⁄41- 106⁄55, a pulzusom 60-80 között mozog.
    Nagyon sűrűn fáj a fejem, volt, hogy egyfolytában 2 hétig (1-2 nap kihagyással), és gyógyszer sem veszi ki.
    Nagyon gyakran olyan fáradt vagyok, hogy nehezemre esik elvégezni a napi teendőimet, illetve szinte minden nap lehangolt vagyok.
    A legfőbb gondom, hogy nem tudok koncentrálni (tanfolyamra járok), és nagyon sok mindent elfelejtek.
    Azt szeretném kérdezni, hogy ezen problémákat okozhatja a vérnyomásom?

    Megtisztelő válaszát hálásan köszönöm!
    Andi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A vérnyomása valóban kissé alacsonyabb a szokásosnál, de lehet, hogy a háttérben egyéb ok (pl. vérszegénység) állhat, mindenképpen javaslom, keresse fel kezelőorvosát részletesebb kivizsgálás céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő ! Érdeklődni szeretnék hogy milyen az éjszakai normális vérnyomás mélyalvás…

    Kedves Doktornő !
    Érdeklődni szeretnék hogy milyen az éjszakai normális vérnyomás mélyalvás szakaszban .Azért kérdezem mert Édesanyámnak tegnap volt 24órás vérnyomás mérése és döbbentem olvastam az éjszakai mérést (00:16-kor 122⁄78⁄70 norm.? majd 02:00-kor (88⁄44⁄66 !!
    ez nagyon alacsony ) úgye ?
    Sajnos minden nap hajnalban erős szídobogásra panaszkodik és mostanában ez egyre hosszab ideig tart kb.5p-15p.
    Esti vérnyomás gyógyszere cardiloprin melyen nem változtatott az orvos,(igaz gyógysz. mellékhatásként erős szívdobogást is irnak) számomra furcsa és persze még tenaxumot ajánlanak.Szegény már egyébb betegségei miatt is sok tabletát szed ezért szeretném megkérdezni mit kéne tenni, mert aggodom habár napközben a vérnyomás csökkentőkkel reggeli Twynsta- Pretanix-Nebilet okés
    (pl.127⁄83⁄83)
    Aggodom ne hogy valami baj jelei legyenek eme adatok.
    Kérném az éjszakai norm. vérnyomás adatait ha lehetne és tanácsot mit tegyünk.
    Köszönettel:Sz. Emma

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A mért alacsony érték lehet technikai hiba, lehet ritmuszavar okozta eltérés (ilyenkor a kiírt pulzus- és vérnyomásérték nem felel meg a valóságnak), látatlanban nem lehet megítélni. Az adatok, a ritmuszavar és a kezelés értékelését bízza kezelőorvosára, látatlanban nem lehet felelős választ adni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő. Olyan kérdésem lenne, hogy 32 éves vagyok 5 éve sajnos vérnyomáscsökkentőt…

    Kedves doktornő.
    Olyan kérdésem lenne, hogy 32 éves vagyok 5 éve sajnos vérnyomáscsökkentőt kell szedjek.
    Genetikailag örököltem.
    Az lenne a kérdésem ma tárgyalás útán nyújtozkodtam egyett mire a karomat az asztalra tettem.
    Elkezdtem szédülni és nagyon közel voltam hozzá hogy elájulok.
    Vérnyomást mértem 120⁄70 volt
    Útána rossz volt a közérzetem bementem az egyik orvos ismerősőmhőz 135 mért tehát nem magasat.
    Etől nem gondolnám, hogy elkellenne ájulni.
    Erős szívdobogást éreztem, de hangsúlyozom mind ez az erős nyujtozkodás után volt!
    Nem értem jó volt a vèrcukrom sok folyadékot ittam és egy nyújtozkodás után el kell ájulni?
    Ön mire gondol nyaki gerinc?Szív?
    Nagyon köszönöm a válaszát!
    Szép estét doktornő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, a panaszok ismétlődése vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az a kérdésem, hogy a mai nagy meleg hatással lehet-e a pulzusszámra, mely…

    Tisztelt Doktornő!
    Az a kérdésem, hogy a mai nagy meleg hatással lehet-e a pulzusszámra, mely ma dél óta 115-120 között mozog.
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehetséges.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Egy "technikai" jellegű kérdésem lenne. Fülész adhat-e beutalót endokrinologushoz? Ugyanis,megtörtént…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy "technikai" jellegű kérdésem lenne.
    Fülész adhat-e beutalót endokrinologushoz?
    Ugyanis,megtörtént a pajzsmirigy UH vizsgálatom fülzúgás ügyében,melynek megállapitása,hogy a pajzsmirigyben elszórtan ciszták találhatóak.
    Azt mondta a radiologus orvos,ez eltérés,jelezzem vissza orvosnak.
    Arra sem tudott választ adni,hogy az emelkedett TSH és a ciszták között lehet e összefüggés.Ön mit gondol ez lehetséges?

    Ui:Fülészorvosom megkért,ha eltérés van jelezzek vissza.Másrészt, azt is felemlitette,hogy a pajzsmirigy gyógyitása nem fülészeti feladat,ebből adódik az első kérdésem.Carotis Doppler vizsgálatom még hátra van,az júliusban esedékes.

    Válaszát tisztelettel megköszönöm:Egy kérdező

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem tudok választ adni sem technikai kérdésére (nem tudom, hogy a jelenlegi szabályok hogy működnek az állami egészségügyben), sem az endokrinológiai kérdésben nem tudok véleményt mondani.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    25 éves nő vagyok sinus tachycardiával. Nemrégiben voltam Füreden vizsgálaton, postán kaptam meg a leleteket és az értelmezésében kérném a segítségét:
    "Mindkét vitorlán mitralis prolapsus. A vitorlák laza szerkezetűek. Tricuspidalis prolapsus is látható."Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A mitralis billentyű a szív bal pitvara és kamrája közötti billentyű, a leírás szerint ennek mindkét vitorlája lazább (ezt jelenti a prolapsus), a tricuspidalis… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Az elmúlt napokban gyomor- illetve vastagbéltükrözésen, na és az azzal…

    Tisztelt Doktornő!

    Az elmúlt napokban gyomor- illetve vastagbéltükrözésen, na és az azzal járó koplalással és hasmenésen esetem át.
    Refluxot állapítottak meg, írtak rá protonpumpa gátlót.
    Az lenne a kérdésem, hogy bélflórám helyreállítása érdekében ajánlott-e most Lactivot szednem? Ronthat a reflux-on? Lehet valamilyen káros hatása?

    Köszönöm a választ!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Mint 7 perccel ezelőtt, kérdésére most sem tudok mást válaszolni, mint hogy ezeket kezelőorvosával kellene tisztáznia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Jobb bordaív alatt fájdalmam van⁄ volt, amely a kulcscsonthoz sugárzik. Általában szúró fájdalom, de néha erős, görcsös.

    Gyomortükrözésen refluxot állapítottak meg.
    2x1 Contorloc 40mg tablettát írtak fel, azóta tüneteim enyhültek. Az elfelejtettem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem vagyok gasztroenterológus, ezekre a kérdéseire nem tudok önnek válaszolni. Kérdezze kezelőorvosát vagy azt az orvost, aki a vizsgálatot végezte.

    ÜdvözlettelMég több

  • Tisztelet Dr. Nő! Adjon tanácsot, mit tegyek legyen szíves. Alap poblémám a ll-lll.fokú mitrális…

    Tisztelet Dr. Nő!
    Adjon tanácsot, mit tegyek legyen szíves.
    Alap poblémám a ll-lll.fokú mitrális insuff. Szerencsére panasz mentes vagyok.
    Viszont 2-3 hete elkapott egy nátha szerű valami, torok kaparás, hőemelkedés, zöldes orrfolyás, egyből írattam augmentint, viszont még 4 nap után se voltam jobban, így a házi orvos írt fel másikat, mondván lehet rezisztens vagyok rá.Én az nem szedtem be, hanem folytattam az augmnetint (mert ettől a levoxi valamitől máskor is rosszul voltam), meg utána 5 napig szedtem be sumetrolimot.
    Aztán tegnap (2hétre rá) elkapott valami tompa, erős boka, térd, könyök, csukló fájdalom, és hőemelkedésem volt, van, meg elég gyenge vagyok.
    Nagyon tartok tőle, hogy nem e ez valami reumás láz, és nem e károsítja a billentyűmet még jobban, ha ez az?
    Hogyan lehetne kideríteni, és mit tegyek?
    Ha rezisztens lett az augmentinre a szervezetem akkor a billentyűm se védte meg? Augmnetint az elmúlt fél évben elég sokat szedtem...
    Válaszát előre is köszönöm: Mészáros Dóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!


    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, szívbillentyű-betegsége miatt fontos lenne megállapítani, kezelni. Javasolom, mielőbb forduljon kardiológus kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsanna!

    Már a második alkalommal fordul elő, hogy a menstruációm alatt fáj a vakbelem. Az első alkalomnál azonnal rohantam a Kórházba, ahol teljesen kivizsgáltak és bent is tartottak megfigyelésen, de végül nem találtak semmit se. (ultrahang, vérvétel, vizelet,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha alapos vizsgálattal nem találtak vakbélgyulladást, akkor ez inkább alhasi fájdalom, de kétség esetén személyes orvosi (nőgyógyász, sebész) vizsgálat döntheti… Még több

  • Kedves Doktornő! Több alkalommal jártam már Önnél magánrendelése keretében. Legutóbb januárban,…

    Kedves Doktornő!

    Több alkalommal jártam már Önnél magánrendelése keretében.
    Legutóbb januárban, amikor is Holter Ekg vizsgálatot javasolt nekem.
    Ennek eredményeképpen, reggeli magas pulzus (150 volt a legmagasabb mért érték) miatt Bisoprolol Sandoz 1,25 mg szedését javasolta. Mellette szedtem Cipralex (5 mg) szorongásoldó készítményt is. Pszichiáterem nemrég a szorongásoldó lecserélését javasolta (Aurorix 300 mg-ra). Mióta abbahagytam a Cipralexet és fokozatosan térek át a másik gyógyszerre, valószínűleg a megnövekedett feszültségszint miatt úgy érzem, hogy nem elég a Bisoprololból 1,25 mg. A gyógyszert mindig éhgyomorra, rögtön ébredés után veszem be és most azt tapasztalom, hogy a bevételt követően 30-40 perc után is még 80 felett van a pulzusom. Napközben sem megy 70 alá. A gyógyszerváltás előtt mindig kb. 60-as pulzust mértem napközben. Vérnyomásom egyébként olyan 90-110⁄60-as szokott lenni. Enyhe mitralis prolapsusom is van.
    Szeretném megkérdezni, hogy emelhetem-e az 1,25 mg Bisoprolol gyógyszeradagot duplájára, ill. ha már hatott az új szorongásoldó tabletta, akkor visszacsökkenthetem-e majd 1,25 mg-ra?
    Szíves válaszát nagyon szépen köszönöm előre is: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Éva!

    Emelheti a Bisoprolol adagját, de legyen figyelemmel arra, hogy a vérnyomása is csökkenhet, kiváltképp ebben a melegben.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa