A betegek kérdései (17643)

  • Tisztelt Doktornő! Egyszer irtam önnek hogy vérkép vizsgálatkor magas Centrum TSH értéket…

    Tisztelt Doktornő!

    Egyszer irtam önnek hogy vérkép vizsgálatkor magas Centrum TSH értéket mértek.Konkrétan 7,88 4,0 ref.helyett.Endokrinologiai jódizotopos vizsgálatom fog következni.

    Kérdésem elméleti jellegű,ha pajzsmirigy hormont,gyógyszert irnak elő,azt nekem nagy valószinűséggel életem végéim szednem kell-e,hasonloan mint pl az epilepszia betegeknek? Illetve nagy általánosságban:pajzsmirigy jódizotopos vizsgálata előtt ugyanúgy kerülni kell e a gyógyszerfogyasztást,evést,mint ahogy a vérképnél is tettem?

    Válaszát köszönöm:Egy kérdező

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A gyógyszer szedésének tartama attól függ, hogy mi és milyen eltérést okoz. Az előkészítéssel kapcsolatban ott érdeklődjék, ahol a vizsgálatot végezni fogják.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • ez az én életem és ha nem akarom akkor nem erőszakolhatják rám a pacemakert.

    ez az én életem és ha nem akarom akkor nem erőszakolhatják rám a pacemakert.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Anélkül, hogy ismerném akár önt, akár a körülményeket, eszembe sem jut vitatkozni önnel.

  • Tisztelt Doktornő! 26 éves nő vagyok. Évek óta küzdök szorongásos betegséggel. Fevarint szedek,…

    Tisztelt Doktornő!
    26 éves nő vagyok. Évek óta küzdök szorongásos betegséggel. Fevarint szedek, amitől szerencsére csökkentek a tünetek, sőt voltak teljesen panaszmentes időszakok is. Most megint egy szorongásos időszakomat élem. Eddig nem mértem ilyenkor a vérnyomásom, mert nem volt itthon mérőnk, most viszont van, így megmértem. A legmagasabb 156⁄87 volt. Ezen kívül mértem 150, 151, 140, 145, 146. A perem maximum 91 volt. Ezen kívül mindíg 140 alatt volt. Amikor kicsit csökken a szorongás a vérnyomásom is csökken. 128 körülire. Egyébként 110⁄70 körül van a vérnyomásom.
    Ön szerint van okom aggódni ezek miatt az értékek miatt? Mivel egyébként normális a vérnyomásom csak ebben az időszakban emelkedik meg, kell e vérnyomáscsökkentőt szednem? Lehet ettől a vérnyomásértéktől valami bajom?
    Kardiológiai vizsgálaton voltam, mindent rendben találtak. A terheléses EKG során is hamar normalizálódott a vérnyomásom.
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ebben az esetben külön vérnyomás-kezelés nem indokolt, a szorongás elleni kezelésének módosítása szóba jön.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm szépen gyors válaszát kedves Doktornő! Tanácsát megfogadom. Jó egészséget és további…

    Köszönöm szépen gyors válaszát kedves Doktornő! Tanácsát megfogadom. Jó egészséget és további szép napot kívánok Önnek!

    Tisztelettel és köszönettel: Emese

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő azt szeretném megkérdezni hogy pacemakert milyen esetekben szoktak beültetni,mert…

    kedves doktornő azt szeretném megkérdezni hogy pacemakert milyen esetekben szoktak beültetni,mert nagyon megvagyok ijedve.nem szeretnék már 25 évesen egy ilyennel élni.inkább akkor már maga a halál.válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezen az általános szinten ennek a kérdésnek a megválaszolása, tudományos ismeretterjesztés nem ennek az oldalnak a feladata, ha önről van szó, akkor kezelőorvosával konzultáljon!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • elnézést doktornő csak elég kétértelműnem tűnik számomra a válasza.kérem igennel vagy nemmel…

    elnézést doktornő csak elég kétértelműnem tűnik számomra a válasza.kérem igennel vagy nemmel válaszoljon.válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudom, mi nem volt egyértelmű, de kérésére akkor a válaszom:
    NEM!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! 24 eves lany vagyok es 4 napja reggelente a vernyomasom 148⁄95 vagy pl…

    Tisztelt Doktorno! 24 eves lany vagyok es 4 napja reggelente a vernyomasom 148⁄95 vagy pl tegnap,150⁄100 volt.A pulzus 80-98 kozotti.Napkozben viszont es este mar 120⁄80, 130⁄80 korul mozog.Az idojarastol lehet?Sosem volt semmi vernyomas problemam,inkabb alacsonyabb volt mindig.Egyebkent csak a fejem faj,de nem veszes.Edesanyam magasvernyomas betegsegben szenved,szivbeteg is,nagymamam is tobb infarktuson esett at,mielott elvitte az utolso.Mit tanacsol?Ez meg nem veszes,ugye? Koszonom a megtisztelo valaszat!Monika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A magasabb vérnyomást mindig érdemes komolyan venni, célszerű lenne 24 órás vérnyomás monitorozást (ABPM) végeztetnie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Mindenekelőtt köszönöm gyors válaszát a 10773 sorszám alatt feltett kérdésemre! "Az…

    Tisztelt Doktornő!
    Mindenekelőtt köszönöm gyors válaszát a 10773 sorszám alatt feltett kérdésemre!

    "Az ismételt vizsgálatok mellett talán időszerű lenne az okot is tisztázni, hogy feltehetően izomrendszeri eredetű CK-emelkedésének mi lehet az oka. "

    Igen, én is pont ezt szeretném. Azonban a háziorvosom nem nagyon mond rá semmit sem, pontosabban eleinte a fogyásra, majd a sportra fogta.
    Én pedig lévén nem vagyok orvos, nélküle nem nagyon tudok mit kezdeni a dologgal.
    Nem neki kellene továbbküldenie valahová ahol kiderítik hogy mitől van ez a ~ 2x érték?
    Ön mit tanácsol, hova forduljak vagy milyen szakrendelést keressek meg ezzel kapcsolatban
    Egyáltalán érdemes ezzel foglalkozni vagy ez nem számít magasnak és csak magamat stresszelem vele?


    További szép napot!
    üdv: Károly

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A kérdésről bővebbet olvashat az alábbi linken: http:⁄⁄www.hazipatika.com⁄laboreredmenyek⁄kreatin-kinaz_kreatin-foszfokinaz⁄8
    A további vizsgálatokról a háziorvossal kellene konzultálnia, hogy pontosan milyen további vizsgálat lenne célszerű.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A kérdésem az lenne, hogy kb 2 hete minden nap, szinte szüntelenül hasi díszkomfort…

    Kedves Doktornő!

    A kérdésem az lenne, hogy kb 2 hete minden nap, szinte szüntelenül hasi díszkomfort érzetem van, úgy az egész hasam fáj, sokszor az emésztésem is és székelés közben is bele szurkál oldalra. Étvágyam se nagyon van eddig a derekam is fájt eléggé (szerintem a hasfájástól), most lekopogom az nem fáj. Székletem minden reggel van, van, hogy naponta 2szer is, azzal nem is látok problémát. Nem tudom mitől lehet ez, nagyon kellemetlen és az étvágytalanságom miatt nem szeretnék fogyni, így is elég soványka vagyok. Tanácsát kérném és, hogy mi lehet ez a tünetek alapján.
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    Tisztelettel: Emese 24 éves nő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Panaszaival kapcsolatban azt javasolom, hogy gastroenterologushoz forduljon személyesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • szóval a turbulens áramlás nem jelent szívbetegséget válaszát előre is köszönöm.

    szóval a turbulens áramlás nem jelent szívbetegséget válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az előzőleg feltett azonos kérdésére adott válaszom azóta sem változott (10767).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az emelkedett CK érték mennyitől tekinthető problémásnak? Tavaly év elején…

    Tisztelt Doktornő!
    Az emelkedett CK érték mennyitől tekinthető problémásnak?
    Tavaly év elején 400 körülit találtak, akkor a CK-MB rendben volt. Ekkor a belgyógyász aki észrevette kérte és ráírta a lapomra, hogy később is ellenőriztessem háziorvoson keresztül. Az év során még 2 alkalommal vettek tőlem vért tartós diéta miatt, 300 és 550 körüli értékeket mutatott (ekkor CK-MB-t nem néztek).

    Most ismét soron lenne egy félévenkénti vérvétel , de a háziorvos nem akarta kiírni mert szerinte idézem "nem szereti az OEP ha ilyen gyakran nézzük".

    Annyit hozzátennék, hogy vérvételeket megelőző pár napban szándékosan nem sportoltam, mert tudom hogy az el tudja vinni ezt az értéket. Húgysavam és bilirubinon volt még határérték közeli.
    Doktornő szerint hagyjam az orvosra vagy szükséges-e kontrolláltatni a továbbiakban? Végül is az én CK-m magasabb nem az OEP pénztáré!

    üdv: Károly

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az ismételt vizsgálatok mellett talán időszerű lenne az okot is tisztázni, hogy feltehetően izomrendszeri eredetű CK-emelkedésének mi lehet az oka.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Mennyire normális az ilyen értékű vérnyomás? Általában 140⁄60, hatvanas…

    Tisztelt Doktornő!

    Mennyire normális az ilyen értékű vérnyomás? Általában 140⁄60, hatvanas pulzusszámmal, de max érték volt 147⁄52, ötvenes pulzus.
    27 éves férfi vagyok, általában sportolok, káros szenvedély max a dohányzás. A közérzetem általában jó, semmit sem érzek belőle. A frontok viselnek meg maximum meg a hőingás.
    Utalhatnak az ilyen értékek valami betegségre?
    Megnézettem a vérképemet, ott nincs semmi gond!

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A 140-es érték a normális felső határa, ha ezt nem haladja meg, akkor rendben van. Az alsó értéket az automata vérnyomásmérők a szokásosnál alacsonyabbnak mutatják.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktrornő! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy kb egy éve van panik rohamom ami azóta…

    Kedves doktrornő!
    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy kb egy éve van panik rohamom ami azóta enyhült,de a szorongasom fenn áll továbra is! Körübelül az első panik roham után pár hónappal jelentkezett a gyors sziverés ami egész nap van csak akkor normalizálódik amikor elalszom és reggel mikor még nem kelek ki az ágyból akkor meg mérem és mindig 60-70 között mozog és ahogy kikelek felugrik akár 100 föé! Voltam ekg.-n és az ki mutatta a tachyocardiat erre csak nebibat kaptam ami nem hat,azon kivul az volt ra irva a papira hogy bal pitvar abnormális és ezzel nem is foglalkozott az orvos meg se emlitette!! Akkor nem is kell vele törödni? Vagy baj lehet?Voltam mellkas felvételen semmi baj nem volt,teljes vérkép is jo vol,pajzsmirigy is rendben van. Ezen kivul nem voltam mas vizsgalaton! De nagyon bosszant ez a bal pitvar abnormálisság,és hogy az orvos nem törödött vele! Ön szerint el kellene mennem szivultrahangra? Vagy mi lehet ez? 21 éves nő vagyok Köszönöm válaszát!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, próbáljon ismételten konzultálni kezelőorvosával, vagy forduljon kardiológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Már kerestem,válaszolt is,de nem jobb. Szívem miatt keresem.Ismét. Nincs…

    Kedves Doktornő!
    Már kerestem,válaszolt is,de nem jobb.
    Szívem miatt keresem.Ismét.
    Nincs pillanatnyilag érvényes TB-m.orvoshoz nem fordulhatok.
    Gépészmérnök vagyok,autógépész,
    egy baleset miatt nincs ellátásom.
    Alkoholista voltam,Ön alkoholos szívmiopátiát
    említett,magyarázatként szívritmuszavaraimra,
    vérnyomás ingadozásaimra,és a fáradékonyságra.
    A Nebivolol 5mg,Tritace5mg,Frontin 0,5mg mellett,
    az ASAProtect100 mg vérhigító,amit szedek,
    vérnyomásom stabil,(a gyógyszereket be tudom szerezni)
    186⁄89,vércukor,koleszterin rendben,de diétázom is.
    A gondom a szívritmuszavar...érdekes,frontérzékeny vagyok,
    vérnyomásom ingadozó,ha magasabb,különösen a ⁄per érték,
    semmi baja a szívritmusnak,mint 30 éve,egy Doxa óra,
    de 140-150⁄100...sok..de amikor vérnyomásom rendben,AZONNAL
    megjelenik a ritmuszavar.
    Mintha nem tűrné a 130⁄90,vagy alattit...
    És ha minden szabályt megszegve,2 pohár vörösbort elfogyasztok,
    ilyenkor,azonnal a ritmus helyreáll.
    Gondolom,ez egy összetett dolog,de egyenes,konkrét
    tanácsot kérnék...hogy szabályozzam magam...
    Ismétlem,3 gyermekem van,még élnem kell,egy pár évig még csak..
    És kihez fordulhatnék???
    Horváth Zsolt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban erre a kérdésre nem tudok önnek válaszolni, amiket leír, nem tűnnek valószerű összefüggésnek. Ha valóban felelősséget érez gyermekeiért, teremtse meg a lehetőséget, hogy szakszerű orvosi ellátásában részesüljön.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tísztelt Dr.nő! Voltam mellkasröntgenen és a papíromra az van írva a mondat végén,hogy a szív…

    Tísztelt Dr.nő!

    Voltam mellkasröntgenen és a papíromra az van írva a mondat végén,hogy a szív nem nagyobb,az "aorta intenzív árnyékú"!!!
    Ez mit jelent,hogy intenzív árnyékú?

    Válaszát elöre is köszönöm.

    Köszönettel:Gémes Tibor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nincs érdemi jelentősége, az aorta a szokottnál erősebb árnyékot ad a felvételen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno! Mellkas ct eredmenyem A nyaki nagyerek kornyezeteben tobb 3-4 mm es ,b.o…

    Tisztelt Doktorno!

    Mellkas ct eredmenyem A nyaki nagyerek kornyezeteben tobb 3-4 mm es ,b.o egy nagyobb ,9 mm-es nycs.eszlelheto.Basalisan mk.o.keskeny kotegarnyekok eszlelhetok.
    Kismedence Ct eredmenyem Jobb lebenyben a 6 segmentumban dorsalisan apro kb 6 mm es hypodens keplet eszlelheto.J.ovarium nagysaga szerkezete megtartott .Baloldalt 26 mm es cysta figyelheto meg.Velemeny=cysta hepatis,St .post cholecystecomiam.pyelectasia
    Kerem irja le nekem ezek mit jelentenek koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Elnézést, de lényeges eltérést nem mutató leletek magyarázatát nem tudom vállalni ezen az oldalon, javasolom, konzultáljon kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • akkor doktornő szerint a turbulens áramlás nem minden esetben jelent szívbetegséget?válaszát…

    akkor doktornő szerint a turbulens áramlás nem minden esetben jelent szívbetegséget?válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Semmiképpen sem.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő ! Szeretném kérdezni, hogy valamilyen fajta béta blokkolóval lehet-e csökkenteni,…

    Tisztelt Doktornő !

    Szeretném kérdezni, hogy valamilyen fajta béta blokkolóval lehet-e csökkenteni, netán megszüntetni a wpw szindrómából adódó "rohamokat" ( gyors szívverés, ritmuszavar). Ha igen akkor ezt csak kardiológos vagy körzeti orvos is felírhatja ?

    Előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A beta-blockolók általában nem alkalmasak erre, a terápiát bízza kezelőorvosára.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno ! Voltam ekg kivizsgalason a kezeloorvosom azt mondta hogy van egy kis rendellenesseg…

    Tisztelt Doktorno !
    Voltam ekg kivizsgalason a kezeloorvosom azt mondta hogy van egy kis rendellenesseg aztan elmentem a belgyogyaszatra ott azt mondtak hogy nincs semmi komoly baj anopyrint kell szedni . Az echo vizsgalatom csak augusztusban lesz es azt szeretnem megkerdezni hogy ehetek e és ihatok e elotte es be vehetem e a tablettat amit szedek anopyrint és frontint ? V alaszat elore is koszonom!Helena

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Helena!

    Nem tudom, mi az anopyrin, nem tudok látatlanban a kérdésére válaszolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő azt szeretném megkérdezni hogy az előző szívultrahang leletemre az volt írva…

    kedves doktornő azt szeretném megkérdezni hogy az előző szívultrahang leletemre az volt írva hogy turbulens áramlás.ez mit jelent.a doktornő nem mondott semmit hogy ez probléma lenne.gondolom akkor szólt volna.válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Azt jelenti, hogy örvénylő, korábban írta, hogy gyors volt a szívverése és komoly eltérés kizárható volt.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa