A betegek kérdései (17686)

  • Rendben koszonom a gyors valaszat!

    Rendben koszonom a gyors valaszat!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Es AZT lehagytam as elozo levelembol hogynsajnos maganjellegu stress is ert as elmult felevben,,nem…

    Es AZT lehagytam as elozo levelembol hogynsajnos maganjellegu stress is ert as elmult felevben,,nem csak as egyetem miatt idegeskedtem..

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Ez nem változtat a véleményen, próbálja megtanulni kezelni a stresszt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktorno! Mindig optimal is volt a vernyomas ertekeim,futni is eljartam nem dohanyzom,alkoholt sem fogyasztok.as elmult idoben nagyon sok stress ert as egyetem miatt ,es a kave fogyasyztast sajnos ngyon magasra emeltem .a minap megmertem a vernyomasom Ami 130\\90 volt .regen as ertek 120⁄80… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Egyelőre igazán semmi ok az aggodalomra, ne stresszeljen ezeken az értékeken!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!Mitől van az hogy hirtelen szédülök, ájulásérzetem és, gyengeség fog el? Ezt…

    Kedves Doktornő!Mitől van az hogy hirtelen szédülök, ájulásérzetem és, gyengeség fog el?
    Ezt éreztem már párszor,ugye megijedek és néha rosszabb.1-2percig tart.A pulzusom jó volt azt néztem.A vérnyomást nem tudom.leesne hirtelen a cukrom vagy a vérnyomásom??vagy mitől lehet?
    Köszönöm válaszát!
    Üdv:Timi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezt látatlanban sajnos nem lehet megítélni, forduljon kezelőorvosához, személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Ismételten köszönöm gyors válaszát. Nos az alacsony pulzus (este:40-45,…

    Tisztelt Doktornő!

    Ismételten köszönöm gyors válaszát.
    Nos az alacsony pulzus (este:40-45, nappal:45-55), kizárólag teljes nyugalmi állapotban mérhető, de akkor szinte mindig (80-90%-ban). Éjszaka a holter 38-at is mutatott. Áprilisban terheléses EKGn 150 W-nál 150 volt a pulzusom, igaz akkor 75-ről indult, mert kissé izgultam.
    Mindezek tükrében mik a lehetőségeim további vizsgálatok, illetve kezelés ügyében?

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ilyen körülmények között nincs szükség további teendőre, kerülje az olyan gyógyszerek szedését, amelyek csökkenthetik a pulzusszámát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! az én panaszaim 5 napja kezdődtek,délután rosszul éreztem magam,hasmenés,hasfájás,láz...másnapra…

    Tisztelt Doktornő!
    az én panaszaim 5 napja kezdődtek,délután rosszul éreztem magam,hasmenés,hasfájás,láz...másnapra elmúlt a lázam,de hatalmas piros foltok alakultak ki a testemen,főleg a hasamon és a hátamon...a hasfájás is megmaradt,elsősorban a gyomorszáj tájékon...most ott tartok,hogy hasmenés,hasfájás még eléggé kínoz,és hányingerem is van,étvágyam nem nagyon
    vajon mi lehet ezeknek a hátterében?mit tegyek?

    válaszát előre is köszönöm,
    kellemes napot

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mielőbb forduljon kezelőorvosához, a panaszok minden bizonnyal fertőzéses eredetűek, tisztázni kellene a kiváltó okot és célzott kezelést alkalmazni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Milyen vizsgálatok léteznek még a probléma kiderítésére (esténként 40-45…

    Tisztelt Doktornő!

    Milyen vizsgálatok léteznek még a probléma kiderítésére (esténként 40-45 pulzus) a következőkön kívül: UH, holter, cardio CT, ABPM, ergometria, labor? (Ezeken voltam az utóbbi hónapokban.)

    Gyógyszeresen kezelhető-e, illetve szükséges-e kezelni ?

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mindkét kérdésére attól függ a válasz, hogy milyen körülmények között észlelhető ez a pulzusérték és fizikai tevékenység során emelkedik-e megfelelően.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő azt szeretném megkérdezni hogy az asentra szertralin 50mg filmtabletta kihatással…

    kedves doktornő azt szeretném megkérdezni hogy az asentra szertralin 50mg filmtabletta kihatással van a pulzusszámra? válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez nem jellemző erre a gyógyszerre.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Megtudná nekem mondani, hogy a röntgen miért nem mutatta ki kereszanyám csontrákját?…

    Kedves Doktornő!

    Megtudná nekem mondani, hogy a röntgen miért nem mutatta ki kereszanyám csontrákját? a CT pedig igen. Lehet, hogy még korai stádiumban van? köszönöm segítségét.
    Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt inkább egy onkológustól kellene megkérdeznie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor nő ! Egy olyan problémával kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. Az utóbbi…

    Tisztelt Doktor nő !
    Egy olyan problémával kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. Az utóbbi időben észrevettem, hogy valahogy nem vagyok jól. Sok kávét iszok, mert álmos vagyok, és nagyon fáradékony. Étkeznem nagyon sokszor kell, körülbelül két óránként, mert ha nem eszek, akkor ilyen ájulás közeli állapotban leszek,és nagyon szédülök és még álmosabb és fáradtabb.Ez már kihat a munkahelyi teljesítményemre is. Szinte a végtagjaim is teljesen le vannak ilyenkor gyengülve. És rengeteget iszok, már mások is észrevették, hogy többet az átlagnál. Koncentrálni meg sokszor eléggé nehezen tudok, mert elálmosodok. Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy mi lehet a bajom ?
    Köszönöm szépen a válaszát előre is, és szép napot kívánok önnek.
    Tisztelettel :Adrienn

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A panaszai miatt mindenképpen részletes kivizsgálás indokolt, elsősorban vérszegénység illetve cukorbetegség irányában.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Nem tudom sajnos hogy melyik vizsgálatot szánták a diab insipidus kivizsgálására. Milyen…

    Tisztelt Doktornő!
    Nem tudom sajnos hogy melyik vizsgálatot szánták a diab insipidus kivizsgálására.
    Milyen vizsgálatokat szoktak ilyenkor végezni?
    Azt tudom hogy a délután levett vér és vizelet értékei is a kiírt tartományban voltak.
    Tibor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez endokrinológiai kérdés, egy kis tájékoztatás az alábbi linken: http:⁄⁄hu.wikipedia.org⁄wiki⁄Diabetes_insipidus
    Mindenképpen endokrinológiai szakterület, ilyen természetű kivizsgálást igényel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    #10810-es kérdésben írtam Önnek, már látom válaszolt is ilyen sebesen, amit nagyon szépen köszönök!

    \\". Cukor-, vesebetegség illetve diabetes insipidus irányában vizsgáltassa ki magát.\\"
    Ezek a kivizsgálások már megtörténtek, negatív… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A leírt vizsgálatokban nem látom, hogy milyen vizsgálat történt diabetes insipidus irányában, de ha mindez negatív, akkor csak személyes kivizsgálás vihet előre… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Olyan problémám van,hogy a wc-n nagyon régóta max.székrekedésem van. Kb.…

    Tisztelt Doktornő!

    Olyan problémám van,hogy a wc-n nagyon régóta max.székrekedésem van. Kb. 1 hete kúppal és Tisasennel 2 nap sikerült gyógyszer és kúp egyszerre történő(egymás után) adagolásával. Attól tartok,hogy ha már se kúp se Tisasen nem lesz ismét be áll a helyzet. Napi 40 percet gyalogolok,nem eszem sokat (talán a normálisnál is kevesebbet). Mitől lehet ez? Mit csináljak?
    30 éves lány vagyok.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Egyen többet, fogyasszon sok rostos táplálékot, ha nem segít forduljon gasztroenterológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: családalapítás előtt állunk a párommal…

    Kedves Doktornő!

    A következő kérdéssel fordulok Önhöz: családalapítás előtt állunk a párommal és 10 sikertelen hónap után alap hormon vizsgálatot csináltattam. A TSH értékem ugyan referenciatartományon belül van (2,15), de tudomásom szerint a teherbeeséshez az 1 körüli érték ideális. A nőgyógyászom nem küldött további endokrinológushoz). Ön szerint igényel ez a TSH érték gyógyszeres kezelést, tényleg gátolhatja már ez az érték a teherbeesést?

    Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:: Niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt mégis endokrinológusnak kellene megválaszolnia, nagyobb tapasztalattal bír a kérdésben.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Esténként 40-45, napközben 45-55 közötti pulzust mérek, normál vérnyomás…

    Tisztelt Doktornő!

    Esténként 40-45, napközben 45-55 közötti pulzust mérek, normál vérnyomás mellett. Extrasystoliáim miatt többször vizsgáltak kardiológián, semmi komolyat nem találtak (többnyire monoform VES, SVES). Gyógyszert pontosan az alacsony pulzus miatt nem kaptam rá. Kérdésem ez az alacsony pulzus emelhető-e valamivel, pl. gyógyszerrel, mert sokszor szédelgek tőle. 55 éves férfi vagyok, ülő munkát végzek, pár éve nem sportolok, bár régebben igen.

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ebben az életkorban kardiológusnak kellene vizsgálni, hogy az alacsony pulzusszám hátterében nem a szív ingerképző központ betegsége áll-e.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 19 éves fiú vagyok nekem 2008. májusában volt egy ajak cyanosisom akkor…

    Tisztelt Doktornő!

    19 éves fiú vagyok nekem 2008. májusában volt egy ajak cyanosisom akkor felvettek a Gyulai kórházba kivizsgálásra, akkor nem találtak semmi, de a háziorvosom elégedetlen volt az eredménnyel ezért tovább küldött Békéscsabára. Csabán azóta évente járok kontrollra olyankor szív UH készült ami mindig negatív és terheléses EKG. A terheléses EKG-n tavaly kijött, hogy fáradékony vagyok. Idén a terheléses EKG-n találtam ST-elevaciot, ami miatt beutaltak Szegedre az izotóp laborba. Szegeden elvégezték a nyugalmi vizsgálatot, ott nem volt semmi gond, de a terheléses vizsgálaton 180-ig felment a pulzusom majd kezdtem rosszul leni és a végén lett egy szívritmus zavarom (vagyis az ottani orvos ezt mondta) a pulzusom felugrott 270-re. Én elkezdtem szédülni meg erős mellkasfájdalmam volt. Nem tudom ez mekkora baj? Az orvos kijelentet, hogy lehet nem koszorú ér betegséggel kéne vizsgálni hanem szív ritmus zavarral. Mennyire komoly egy a hirtelen tachycard állapot? Mit lehet csinálni? Mi lesz ennek a következménye?
    Illetve az kimaradt, hogy pajzsmirigy és pulmonológiai gondozott is vagyok.
    Várom válaszát, és nagyon szépen köszönöm a segítséget

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, hiába igyekszik részletesen leírni az adatokat, látatlanban nem tudok önnek érdemben válaszolni. Sokkal jobb lenne, ha az önt ismerő és kezelő kardiológussal, endokrinológussal, pulmonológussal konzultálná meg a kérdést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Egyik orvos kollégája itt az orvostudakozo fórumon javasolta hogy inkább…

    Tisztelt Doktornő!
    Egyik orvos kollégája itt az orvostudakozo fórumon javasolta hogy inkább belgyógyásznak tegyem fel az alábbi kérdésem, ezért kerestem meg Önt!

    Az utóbbi időben feltűnt, hogy ha lefekszem (akár napközben, akár esti alváshoz) viszonylag rövid időn belül elég sok vizeletet termelek.

    Ha pl este elalszom, akkor 2 óra múlva felébredve mintegy 1 liter keletkezik. Reggelre 2 kilóval vagyok könnyebb mint amivel lefeküdtem és ha ébredés és reggeli között nem iszok meg 8-10 deci vizet, akkor elég alacsony a vérnyomásom a délelőtt során és felálláskor néha meg is szédülök. Háziorvosom annyit mondott rá, hogy szokjak rá a kávéra, bár ezt inkább nem tekintem megfontolandó tanácsnak.

    Ha viszont ezt az 1 litert megiszom és nap közben is rendszeresen fogyasztok folyadékot (elég sokat iszom, napi 4-5 liter víz) akkor nem jelentkezik ez, csak éjszaka 2x fel kell kenem vizelni összesen mintegy 2 litert.
    Ami tényleg a legfeltűnőbb, hogy 1-2 óra alatt ennyi vizeletet "enged el" a szervezetem.
    Lábdagadás nem nagyon van, ~ 1-2 cm-el szokott este nagyobb lenni a vádlim kerülete, de szerintem ez a sok járkálás és a méretem (183cm, 91kg) miatt másnál is így van.

    Labort néztünk a háziorvossal, minden az optimális tartományban van rajta.
    Mitől lehet ez?

    Köszönöm a segítségét!
    Tibor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A napi 4-5 liter folyadék fogyasztásának igénye nem tekinthető normálisnak, hogy aztán ez mikor és hogyan távozik, az már következménynek tekinthető. Természetes, hogy vízszintes helyzetben az orthostaticus nyomásviszonyoknak megfelelően több a termelődő vizelet mennyisége. Cukor-, vesebetegség illetve diabetes insipidus irányában vizsgáltassa ki magát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Fél éve Concor 5 mg tablettát szedek, naponta egy szemet. Most váltottam…

    Tisztelt Doktornő!
    Fél éve Concor 5 mg tablettát szedek, naponta egy szemet. Most váltottam ki egy új dobozt, ami kicsit másabb mint elődei, és a hatóanyag bizoprolol-fumarát helyett, bizoprolol-hemifumarát. Most miért lehet ez? Újítottak a gyógyszeren? Mert a neve ugyanaz : Concor 5 mg. Szedhetem ezt, vagy kérjek másikat? Ám sajnos egy hónapot kellene várnom míg a következő dobozt kiválthatom-ilyen az új gyógyszerfelírási rendszer. Szívritmuszavarra szedném. Egyébként még kérdezném, hogy extrákra szedem, és nem magas vérnyomásra, így normális vérnyomásom eléggé leviszi. Nincs erre más gyógyszer? Nekem nincs szívbetegségem, nem fáj a mellkasom, sem semmim, és normális a vérnyomásom. Ettől a gyógyszertől néha kába vagyok, és folyton aludnék, ásítozok. Gyakori extrákra, rendetlen szívdobogásra kaptam, egyéb szívbetegség nélkül.
    Köszönöm a válaszát!
    Tisztelettel: egy fiatal nő
    Köszönöm a válaszát!
    Tisztelettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A gyógyszer vivőanyagának változtatása nem tudom, milyen okból történt, de nincs jelentősége. Más kérdés, hogy az extra ütésekre, pláne ha nem gyors a szívverése, kell-e ezt szednie. Ismeretlenül azonban ezt nem tudom megmondani, kérdezze meg kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • 61 éves vagyok, kb 5-6 napja időnként elkezd remegni a bal szemhéjam, vagy rezeg, nem is tudom,…

    61 éves vagyok, kb 5-6 napja időnként elkezd remegni a bal szemhéjam, vagy rezeg, nem is tudom, hogy fejezzem ki. Vérnyomásra régóta ramace plus 10 mg-ot szedek, szédülésre Betasercet, most már Frontin is szedek, mert idegesit , igaz napjában kb 10-15x fordul elő, rövid idő alatt eddig elmúlt,mi lehet ez?

    tisztelettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához! A lehetséges okokról olvashat az alábbi linken:
    www.webbeteg.hu › A szem betegségei ›

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • tisztelt doktorno az iment irtam es a valaszt megkaptam hogy emesztesi problemaim vannak lehet. ehez meg azt fuznem hogy en ezt is kitapasztaltam es tudom hogy igy igaz nemnagyon eszem normalisan sokszor gyorsan bekapok valamit mert elmulasztom pl.a reggeli es azutan farkasehes vagyok nem iszok… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mindenképpen keressen fel szakembert (gasztroenterológust) személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa