A betegek kérdései (17685)

  • Tisztelt DR NŐ. olyan kérdésem volna hogy voltam szív UH és a lelet a következő: Aorta gyök…

    Tisztelt DR NŐ. olyan kérdésem volna hogy voltam szív UH és a lelet a következő: Aorta gyök 36
    bel pivar 45
    bal kamra52
    M módból kalkulált 77
    IVS 12
    hátsó fal 10

    vélemény: A mitrális bilentyűn telesystoles prolapsus van egyébként jol záró billetyűk kissé tágabb bal pitvar norm tág bal kamra és min tágabb jobb szívfél jó systoles BK funkciók segmentális falmozgászavar nem igazolható color doppler MI I.
    mit jelent a mitrális biletyű telesystoles plolapsus van...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez a kéthegyű billentyű többnyire ártalmatlan szerkezeti és mozgászavara, bővebbet kardiológusától kérdezzen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Tegnapelőtt a bokámban volt egy kullancs amit kiszedő csipesszel eltávolítottam.…

    Kedves Doktornő!

    Tegnapelőtt a bokámban volt egy kullancs amit kiszedő csipesszel eltávolítottam. A helye még mindig látszik, viszket, olyan mint ha egy szúnyogcsípés lenne. (Piros kör nem látható a helyén.) Ilyenkor érdemes-e orvoshoz fordulni?
    Azt hiszem csak akkor van a kullanccsal gond ha a helyén körbe bepirosodik, de nekem csak egy piros pötty van ott ami szúnyogcsípésre hasonlít.

    Köszönettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Biztonság okért nem árt ha megmutatja kezelőorvosának is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Ön extrasystolékra Panangint vagy Magnéziumot szokott javasolni. Én jó két hónapja szedek ilyen panaszokra napi 3-5 szem Panangint vagy 1 db 250 mg-os Magne b6-ot, néha keverem őket (1-2 Panangin + 1 magne b6). Kérdésem, hogy ezeket a szereket kúra szerűen kell-e… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A magnéziumnak nincs ilyen hatása.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Doktornő szeretnem meg kérdezi Crunikus vastag bél gyuladasban szevedek lassan mar 4 éve Van…

    Doktornő szeretnem meg kérdezi
    Crunikus vastag bél gyuladasban szevedek lassan mar 4 éve
    Van egy 4 éves kis lányom szóval szülés utan jött a betegségem ki
    Volt egy vettelesem 2 ével ezelőtt most megint szeretnek egy kis babát
    De nem tudom hogy mivel erős gyógyszereket szedem lehete vagy válthatók
    Egy kis babát es hogy fogamzo képes vagyok e igy. Medrol 16 ml szedem de meg
    Egy pár gyógyszert le ettől meg valaha tom gyereket vagy fogamzo képes lehetek?
    Vaszat előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt kezelőorvosával kellene megkonzultálnia, látatlanban, ismeretlenül nem tudok önnek válaszolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A terhességem 22. hetében készült el a terheléses cukorvizsgálatom, aminek…

    Kedves Doktornő!

    A terhességem 22. hetében készült el a terheléses cukorvizsgálatom, aminek alapján az eredmény 8,3 lett. Emiatt a védőnőm, és a nőgyógyászom is elkezdett ijesztgetni, hogy ez idővel rosszabb lesz, lehet inzulinozni kell majd magamat, és ehhez hasonló a terheseknek kijáró nyugalom megzavarására alkalmas mondatokkal. Doktornő azzal az elég összetett kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az említett cukorérték által mért "cukorbetegség" milyen összefüggésben áll a következő betegségeimmel:
    - pajzsmirigy alul működés (l-thyroxin-t kapok rá)
    - gilbert-szindróma
    - b 12 vitamin felszívódási hiány ( 2010-től 2013.02.01.-ig havi 1000mg injekció-val kezeltek, a terhesség miatt most lesz kontrollom ez ügyben)
    - anémiás vérszegénység ( ami kezelve van vas tablettával 2 éve)

    Ezek a fent említett betegségek okozhattak-e lassabb cukorfelszívódást a 120 perces cukorvizsgálat alatt? Ezek közül a betegségek közül bármelyik is adhat-e okot arra, hogy a vérvétel eredményére másképpen tekintsünk figyelembe véve azt, hogy a testemben másképp működnek bizonyos funkciók, amik által másképp kellene kiértékelni az eredményemet?

    Válaszát előre is köszönöm, egy 23. hetes aggódó kismama

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, azt hiszem, hogy ez önálló probléma, a saját és a magzat érdekében javasolom, forduljon diabetológushoz a cukorbetegség gyanújának tisztázása céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • 16 éves vagyok, minden nap szúr a szívem tájékán! Nem sportolok, csak 1 héten 1x. Levegővételnél…

    16 éves vagyok, minden nap szúr a szívem tájékán! Nem sportolok, csak 1 héten 1x. Levegővételnél élesedik a fájdalom! Köszönöm válaszát! T.H.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt T H!

    Nem kérdezett semmit. A panasz nem kardiológiai eredetű, ha tartós vagy fokozódik, forduljon kezelőorvosához!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktor no! Egy honapja voltam kardiologiai kivizsgaladon.szivultrahangot is csinalt a doktor ur.nagyon gyorsan vert a szivem minden orvoslatogatad aljalmaval es magas ilyenkor a vernyomasom.a haziorvos ilyenkor ramijeszt ezert mentem el maganrendelésre.azt mondta a kardiologus minden… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha az ismételt kardiológiai kivizsgálás nem mutatott eltérést, ideje lenne pánikbetegség irányában is vizsgáltatnia magát.

    Üdvözlettel
    dr…

  • Tisztelt Doktornő!

    Korábban 2,5 mg Concort és 40 mg Valsartant, valamint 1 Amiloridot szedtem, amivel általában 120⁄80 alatt volt a vérnyomásom, de állandóan 50 alatt volt a pulzusom.
    Orvosi tanácsra elhagytam a Concort és az Amiloridot és Valsartan 160 hct-t kezdtem szedni,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Mándi János!

    Látatlanban nehéz kezelési tanácsot adni, kevéssé valószínű, hogy a 2,5 mg Concor jobban levitte a vérnyomását, mint a nagy adag Valsartan HCT. Beszéljék meg… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Elvégeztettem az Ön által javasolt vizsgálatokat.Éhgyomri vércukor 5, 9…

    Tisztelt Doktornő!
    Elvégeztettem az Ön által javasolt vizsgálatokat.Éhgyomri vércukor 5, 9 3 havi 7, 6.A süllyedésem 40 a CRP érték 25.
    Szeretném megkérdezni,hogy ez a vércukorérték diátával és fogyással még visszafordítható?
    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A vércukorral kapcsolatban diabetológus szakvéleményét kérje, a magasabb süllyedés és CRP gyulladásra utal, ezt belgyógyászati vizsgálat tisztázhatja.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! utoljára márciusban írtam Önnek ugyanezen jeligével, most azonban annyi változás…

    Tisztelt Doktornő! utoljára márciusban írtam Önnek ugyanezen jeligével, most azonban annyi változás történt, hogy a márciusi levelemben leírt szívizotóp eredmény miatt ismételten mennem kell szívkatéterezésre. Kérdésem: mire számíthatok Ön szerint? Kapok még egy sztentet? Megnézik a novemberben betett 2 db sztent állapotát is? Köszönöm válaszát! Minden jót kívánok! Emcike

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nyilván megnézik az összes koszorúeret és az eredménytől függően döntik el, hogy mit fognak tenni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Szeretném tanácsát kérni a betegségemmel kapcsolatban. Sziv aortagyök tágulatom…

    Tisztelt doktornő!
    Szeretném tanácsát kérni a betegségemmel kapcsolatban.
    Sziv aortagyök tágulatom van. 2004-ben az aortagyök 2,8 cm volt
    2005 áprilásában a CT alapján 4.7 cm-re tágult. Lábon kihordtam egy tüdőgyulladást én erre gondoltam, hogy ez okozhatta a nagyfoku tágulatot.
    2013. februári CT alapján 4.8 cm az aortagyök. Vagyis 8 év alatt 1 cm tágult.
    Gyógyszert nem szedek. Csak annyit mondtak ne emeljek nehezet, mert megrepedhet. Nagyon nehéz ezzel a tudattal élni. A stressz a vérnyomás emelkedés, de akár egy erőlködéses széklet üritése is végzetes lehet.

    Ami a legszomorúbb számomra, hogy van két kisunokám akiket nem emelhetek föl, nem tarthatom Őket a karomban. A nagyobbik 3 éves 12 kg. a kisebbik 7 hónapos és 8.5 kg. Szorongással tölt ennek hiánya

    Nagyon kedvezően hatna rám amennyiben a doktornő valamilyen kedvező tanácsot tudna adni.
    Segitségét és válaszát előre is köszönöm
    Üdvözlettel: Saci

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Saci!

    Az aortagyök csak az aorta kezdeti részét jelenti, tisztázni kellene, hogy maga az aorta milyen széles, nincs-e rajta kiboltosulás (aneurysma), nincs-e szükség esetleg műtéti megoldásra. Érsebészeti illetve mellkasi, hasi ultrahang vizsgálat mindenképpen indokolt lenne.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor nő! A segítségét kérem, 20 éves vagyok, de már évek óta küzdök valamivel,de…

    Tisztelt Doktor nő!

    A segítségét kérem, 20 éves vagyok, de már évek óta küzdök valamivel,de az orvosok még nem tudtak segíteni. Rengetegszer voltam nőgyógyásznál, belgyógyászaton. Az eddig elvégzett vizsgálatok között volt hasi ultrahang, laborvizsgálatok, vérvétel, számtalan gyógyszert kaptam. Nem derült ki,mi okozza a panaszokat.
    Probléma: Évekkel ezelőtt hüvelyfolyással kezdődött, ami fokozatosan erősödött. Azután alhasi fájdalmaim is voltak, majd étkezési zavarok. 3-4 év eltelt, jelenleg már egész nap görcsöl a hasam,leginkább a bélrendszerem környékén, fáj a gyomrom, a hüvelyfolyás elviselhetetlenül kellemetlen, fáradékony, kedvetlen vagyok. Étkezéstől függetlenül jelentkezik a hasfájás. Mindezek mellett érzek egy kis csomót a jobb mellemben, ami nyomásra érzékeny, illetve még egyet érzek a végbél környékén. Ezzel még orvosnál nem jártam mert most tapasztaltam. Nem tudom, ezek összefüggnek-e, de egyre több tünet jelentkezik, ahogy telik az idő. Már angliában élek és dolgozok, itt még az időm nem engedte, hogy orvoshoz menjek, de úgy gondoltam előbb Önt kérdezem meg, mit gondol, mi lehet az oka mindezeknek. Nagyon rég óta szenvedek ezekkel a panaszokkal, nincs olyan pillanat amikor ne lennének görcsös alhasi fájdalmaim, vagy gyomorfájásom. Szeretném ha valaki közelebb vinne a válaszhoz, mert ez egyre rosszabb. Előre is köszönöm a válaszát! Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Tímea!

    Az előtérben álló hasi panaszai miatt elsősorban gasztroenterológiai vizsgálat lenne szükséges, ennek során az egyéb problémák eredetére is sor kerülhet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr Tarján Zsuzsa! Szeretném a segítségét kérni egy versenyhez, ha nem lenne gond. Kérdésem…

    Tisztelt Dr Tarján Zsuzsa!

    Szeretném a segítségét kérni egy versenyhez, ha nem lenne gond.
    Kérdésem a következő lenne :egy történelmi személy felesége az alábbi panaszokkal küzd: elvörösödés, állandó, erős szívdobogás, szívfájás, fejfájás, fulladás, ezek mind evés után jönnek.

    Előre is köszönöm válaszát!
    Tisztelettel:Tk

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt TK!

    Fogalmam sincs.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az utóbbi időben elkezdtem sportolni, pontosabban futni. A problémám akkor…

    Tisztelt Doktornő! Az utóbbi időben elkezdtem sportolni, pontosabban futni. A problémám akkor jelentkezik amikor jobban kihajtom magam. Ugyanis akkor azt tapasztalom, hogy mintha össze-vissza verne a szívem, pedig akkor megnézem a pulzusom és egyenletesen ver, persze gyorsan. Köhögési ingert is érzek. Amint lepihenek a panasz abbamarad. Néha utána enyhe légszomjat érzek. Ez a jelenség normális? Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tekinthető rendellenesnek, persze jobb lenne, ha fokozatosan emelné a futás mértékét, nem a teljes kifulladásig.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Ez a vérnyomás napló még elfogadható? a kiugró értékek foghatóak a mostani…

    Kedves Doktornő!
    Ez a vérnyomás napló még elfogadható? a kiugró értékek foghatóak a mostani időjárási frontokra?
    http:⁄⁄www.kephost.com⁄images4⁄2013⁄6⁄2⁄a1_2013_6_2_1obaxcppfv.jpg
    Nagyon szépen köszönöm eddig válaszait ! (is)
    16⁄F

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezek teljesen normális értékek, még "kiugrás" sincs benne.

    Nagyon szívesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Még egy olyan kérdés lenne hogy fülész adjunktusnő elküldött az infuzios…

    Tisztelt Doktornő!

    Még egy olyan kérdés lenne hogy fülész adjunktusnő elküldött az infuzios kezelés után-ami után javulás jelentkezett-pajzsmirigy vizsgálatra az endokrinologiára.Mondjuk azt nem tudom miért,mert neurologusom azt mondta hogy az objektiv fülzúgást tudna csinálni-az enyém szubjektiv,csak én hallom,vizsgáloorvos nem.Ennek ellenére természetesen részt veszek a vizsgálaton.

    TSH Centrum 4,97 alapján vagyok beutalva vérkép alapján

    Ez várhatóan az a vizsgálat-e,mely során izotopos vizet kell meginni,vagy mire kell felkészülni.

    UI:Tudom tetszik irni hogy részletes vizsgálatok ismertetésére nem kiván válaszolni,de örülnék neki ha egy mondatba leirná,ez melyik vizsgálat,hogy utána tudjak nézni önszorgalomból a neten részletesen.

    Köszönettel:Egy kérdező

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos fogalmam sincs róla, az endokrinológus az első személyes vizsgálat kapcsán fogja eldönteni a következő lépést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kezelőorvos alatt a háziorvost érti vagy aki kezeli a kardiológiámat? Mellesleg lenne valami…

    Kezelőorvos alatt a háziorvost érti vagy aki kezeli a kardiológiámat?
    Mellesleg lenne valami jelentősebb jele valami betegségnek?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem találkoztam ilyen jelenséggel vérnyomáscsökkentő kapcsán, azt az orvost válassza első sorban, akinél hamarabb vizsgálathoz tud jutni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Egy érdekes dolgot tapasztaltam.. Régebben magas volt a vérnyomásom és piros volt a kezem ("szines").…

    Egy érdekes dolgot tapasztaltam.. Régebben magas volt a vérnyomásom és piros volt a kezem ("szines"). Ahogy szedem a vérnyomás csökkentőt, színtelenebb lett a kezem (ezt vettem észre magam legalábbis) És nem tudom, hogy valami gond van itt vagy csak a vérnyomás csökkentő próbál kevesebb vért eljuttatni. A kezemhez.. Van valami ötlete, hogy mi lehet? Régebben nem volt ilyen vagyis most vettem észre.. Amióta szedem a gyógyszert.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A két dolog nincs összefüggésben egymással, ha aggasztja a probléma, keresse fel kezelőorvosát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Doktornő! Sajnos nem voltam benne biztos, hogy kihez forduljak a kérdésemmel mert…

    Üdvözlöm Doktornő!

    Sajnos nem voltam benne biztos, hogy kihez forduljak a kérdésemmel mert endokrinológust nem találtam. Melnagyobbodásra milyen lehetséges gyógymód van? Sok helyen írták a dihydrotesztoszteron tartalmú krémeket, ezt nálunk lehet kapni esetleg patikában ?

    Előre is köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Személyesen endokrinologushoz forduljon a problémával, látatlanban ezt semmiképp se lehet érdemben megválaszolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő,véleményét szeretném kérné 15 éves fiammal kapcsolatban,.A minap háziorvoshoz…

    Tisztelt Doktornő,véleményét szeretném kérné 15 éves fiammal kapcsolatban,.A minap háziorvoshoz fordultam vele mert sok csomó van a nyakában,ő elküldött vérvételre aminek a két eredménye számomra aggasztó mert a hemoglobinja15.71 a 14 helyett, a SE VAS pedig 38.30umol⁄l a 26 helyett.Szeretnék érdeklődni ,mi a probléma,és hogy kell e aggódnom.Mostanában nem volt megfázva.köszönettel.Enikő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Enikő!

    Mindenképpen érdemes részletesebben vizsgálni az eltérést, fia koránál fogva gyermekorvosánál.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa