A betegek kérdései (17692)

  • Kedves Doktornő! Észrevettem,hogyha forró vízben fürdök és mindkét lábam a vízben van,akkor…

    Kedves Doktornő!

    Észrevettem,hogyha forró vízben fürdök és mindkét lábam a vízben van,akkor a bal lábfejem piros lesz a meleg víztől,míg a jobb lábfejemen a lábujjak a lábfejem feléig elfehérednek, mintha minden vér kiment volna belőlük. Ez valami keringési probléma lehet? Köszönöm a válaszát! Mónika (24)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Mónika!

    Látatlanban nem tudom megmondani, ha ez panaszt okoz, angiológiai vizsgálat javasolható.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kb. 5 napja állandó fejfáfásom van.…

    Tisztelt Doktornő!
    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kb. 5 napja állandó fejfáfásom van. Hol a tarkóm fáj, hol a fejem teteje. Nappal a vérnyomásom rendben van( 110⁄66; 120⁄80 között van) , de este felé olyan 9-10 óra fele mindig fel megy a vérnyomásom ( 130⁄90 re) Kérdésem az lenne hogy Ön szerint mi okozhatja? Lehetséges az időjárási viszonyok miatt van így? Mivel a háziorvosom azt mondta szerinte az idő miatt van. Megmondom őszintén, kicsit tartok a vérnyomásom miatt, nem szeretném hogy bajom származék belőle. Válaszát előre is köszönöm ! Üdvözlettel :E.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt E!

    Ezekkel a vérnyomásértékekkel biztosan nincs kapcsolatban a fejfájása, lehet mozgásszervi (nyaki gerinc, izomzat) eredetű, javasolom, forduljon reumatológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 16 éves lányomnál 8 hónapja diagnosztizáltak mitrális regurgitációt 2-3…

    Tisztelt Doktornő!

    16 éves lányomnál 8 hónapja diagnosztizáltak mitrális regurgitációt 2-3 fokozatut. Coverex 10mg tablettát szed napi 1-et.A kérdésem az lenne,hogy fogamzásgátló tablettát szedhet-e? Köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt lánya kardiológusától kellene megkérdezni, de szerintem nem ideális megoldás.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    Már a legkülönfélébb gyógyszereket kipróbálva sem múlnak el az orvosom állítása szerint az IBS tüneteim! Bár én szerintem ez komolyabb baj lehet! Végbél és vastagbéltükrözés, hasi ultrahang is negatív eredménnyel záródott, de a szinte már állandósult híg vízszerű… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Javasolom, panaszaival forduljon gasztroenterológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Bocsánat még annyit h a háziorvos meg sem vizsgált fizikailag.Köszönöm

    Bocsánat még annyit h a háziorvos meg sem vizsgált fizikailag.Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mi lenne, ha másik orvost keresne?

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    Tegnap éjjel az ügyeleten voltam,begörcsölt a hasam felső része.Ott a vélemény epekő volt,bár 2 hónapja vtam hasi uh-n,ahol pont ezt nézték.Akkor negatív lett.Ma is azt mondta a háziorvos,hogy epekő,de beutalt gyomortükrözésre,amire 2hét múlva kaptam időpontot.Nagyon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Judit!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon gasztroenterológushoz személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő 15hónapja császárral szültem. azóta ha a gyomromban furcsa érzést tapasztalok,mintha…

    Tisztelt Doktornő

    15hónapja császárral szültem.
    azóta ha a gyomromban furcsa érzést tapasztalok,mintha keresztben lenne benne valami
    mi lehet ez?belső varrat vagy valami más?
    elég kellemetlen érzés mintha bent maradt volna valami
    válaszát köszönöm

    Tisztelettel:Tóth Nikoletta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Tóth Nikoletta!

    Hát ez nem ítélhető meg látatlanban, bár nem látszik valószínűnek. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Tegnap ota fáj a torkom,vagyis inkább a gégém garatom körül,köhögök is de…

    Kedves Doktornő!

    Tegnap ota fáj a torkom,vagyis inkább a gégém garatom körül,köhögök is de azért mert ott ingerel és ilyen rossz izű váladék szakad fel. Azt szeretném megkérdezni,hogy van otthon 6 szemes sumamed kapszulám,és augmentin duom,esetleg valamelyiket beszedhetem-e erre? Köszönöm szépen.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez csak akkor lenne indokolt, ha biztosan bakteriális eredetű fertőzés okozza a panaszait.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Jelenleg 12 hetes kismama vagyok. A tegnapi nap folyamán voltam kardiológiai…

    Tisztelt Doktornő!
    Jelenleg 12 hetes kismama vagyok. A tegnapi nap folyamán voltam kardiológiai kontrollon mivel 2011 tavaszán MPS-t állapítottak meg. Akkor MI: jelzett-I volt.
    2012 szeptemberében érzésemre jelentősen megnövekedett extráim száma ezért kontrollra mentem. az ottani UH vélemény: MI: I-II, ezen kívül holtert kaptam ott elég nagy számú VES és néhány SVES ábrázolódott. Nagnéziumot kaptam (illetve endometriozisis műtét utáni GNRH kezelés alatt álltam-véleményem szerint ez is okozta a magasabb számú extrát mivel a kezelést követően sokat javult a helyzet). A magnéziumot azóta sem hagytam el és csak stresszesebb időszakban voltak inkább extráim. Akkor a kardiológus annyit mondott, hogy ha sikerül teherbe esnem akkor menjek, ha nem akkor egy év múlva kontroll.
    Mivel végre sikerült a baba, nagy örömünkre így a betöltött 12. hét utánra mindjárt kértem időpontot. Ez a vizsgálat volt tagnap, és az eredmény eléggé lesújtott. Mióta babát várok megint megnövekedett az extráim száma de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget mert természetesen a pulzusom is magasabb lett valamivel (90 körül). A tegnapi eredmény: UH vélemény: Norm. tág szívüregek, jó systoles bal kamra funkció. Falmozgási zavar nincs. Mitrális mindkét vitorla vastagabb, enyhén prolabál. Doppler: MI: II_III (telesystoles), TI: jelzett, AI: nincs, Th., pf nincs. Kardiológiai vélemény: keringése kompenzált, normotensitiv, eszméletvesztés nem volt. Nyugalmi EKG eredménye megnyugtató, 1-1 isolált VES detektálható.
    Még a héten kapok holtert és 3 hónap múlva kontroll aminek függvényében döntik el a szülésem módját.
    Ami miatt nagyon aggódom ez a MI gyors romlása a 2 évvel ez elöttihez képest. A doktor úr nem tudta megmondani minek a következménye lehet ez a gyors romlás, annyit mondott, hogy lehet ez a terhesség velejárója és majd előfordulhat h szülés után valamelyes javul a helyzet de nem tud mondani semmit. Végig azért nyugtatott, hogy a császár nem a világ vége. Mondjuk nem örülök neki de ha az kell hát az kell. Ami jobban izgat, hogy mi ez a gyors romlás mikor semmilyen káros szenvedélyem nincs és én ezt a babát nagyon szeretném felnevelni is!!!
    Kérem, doktornő írja meg nekem, hogy mi az ön vélemény és én mit tehetek, hogy ne lehetőleg ne romoljon tovább a helyzet.
    Válaszát előre is köszönöm, és kérem ne haragudjon, hogy levelem túl hosszúra sikerült.
    Egy aggódó kismama.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, ezt látatlanban nem lehet megítélni, a mitralis billentyű elégtelenségének megítélése részben szubjektív, nincs nagy romlás a besorolás szerint. Hallgasson kardiológusára, járjon ellenőrzésre, és semmiképp se stresszeljen, szerencsére ez nem egy életet veszélyeztető állapot.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Néhány hónapja érzek bizonyos nem megfelelő ritmusú szívverést, 30 éves nő…

    Kedves Doktornő!

    Néhány hónapja érzek bizonyos nem megfelelő ritmusú szívverést, 30 éves nő vagyok, nincsenek káros szenvedélyeim. Ez régebben is előfordult, de akkor minden esetben a reflux betegségemhez kötöttem és ezzel elintézettenk véltem, így sohasem kerestem fel vele szaksegítséget. Ez mára már napi rendszerességűvé vált... ami felett felmerült bennem a kérdés, hogy elképzelhető, hogy szakemberhez kellene fordulnom, az a most jelentősebb sport tevékenységemmel kapcsolatos. Minden nap mozgok legalább egy órányit, bicikli, talajtorna, úszás... a nem ritmikusnak észlelt szívverésemet érzem minden nap, valamint erősebb fáradtságot is. Megmérve vérnyomásomat a Systolés és Diastolés értékek is rendszerint alacsonyak, a pulzusom pedig mindössze 40 körül van.

    Ön szerint érdemes felkeresnem szakembert, vagy ennek így továbbra sincs komolyabb élettani jelentősége?

    Őszintén köszönöm előre is kedves válaszát!

    Üdvözlettel!
    N.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt N!

    Ezt látatlanban, vizsgálat nélkül nem lehet megmondani. EKG monitorozás (Holter) előbbre vihet a kérdésben. (Ritmuszavar esetén a vérnyomásértékek nem tükrözik a realitást, mert extra ütések nem észlelhetők a pulzuson és a vérnyomásmérő nem érzékeli).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő!Köszönöm az elöző kérdésemre a válaszát.Annyit szeretnék még Öntől kérdezni,hogy…

    Tisztelt Doktor Nő!Köszönöm az elöző kérdésemre a válaszát.Annyit szeretnék még Öntől kérdezni,hogy ha terhesség alatt nem szabad szedni a metoprolol 25 mg gyógyszert akkor milyen gyógyszerrel lehetne azt helyettesiteni?Gondolom nem fogják elvonni tőlem teljesen.Köszönettel..Virág

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Virág!

    Miután nem tudom, hogy miért szedi egyáltalán, nem tudok hozzászólni a kérdéshez, javasolom, konzultáljon kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Ez a probléma amiről szeretnék írni már tavaly is előfordult. Körülbelül…

    Tisztelt Doktornő!
    Ez a probléma amiről szeretnék írni már tavaly is előfordult. Körülbelül egy hónapja kezdődött. Keserű habosat hánytam utána egy napig nagyon fájt a gyomrom. Azóta nagyon ritkán fordul elő gyomorfájdalom, ha van akkor sem jelentős, inkább hányingerem van, de nem hányok. Elmentem egy ultrahangra ahol ezt írták:
    a hepar nem nagyobb, szerkezete homogén. Az intra- és extrahep. epeutak nem tágabbak. A cholecysta jól telt, colluman syphon- szerűen kifejezetten megtört, lefűzött, benne sűrű sludge-os és rétegződést mutat, kőjel nincs.A pancreas nem szélesebb, nem kóros. A retroperit., hasfal szabad. A vesék szabályosak, üregrendszeri tágulat, kőjel nincs. A lép nem nagyobb, homogén. A gyomor - bélrendszer területén kórosan vastagabb fal nem látható. A colon részlegesen meteoristicus. A vesic.urin. mérs. telt, a kismed-ben körülírt kóros képlet , szabad vagy letokolt folyadékgyülem nincs.
    Ezek mit jelentenek? Már nagyon meg vagyok ijjedve, hogy esetleg a gyomromban van valami komoly baj.Kell gyomortükrözést csináltatnom?Vagy esetleg ez csak gyomorsav?
    Válaszát előre is köszönöm! Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Judit!

    Ez egy normális ultrahanglelet a leírás szerint, panaszait magyarázó eltérés nincs benne.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Dr. nő! Ma jött meg a pajzsmirigy eredményem és a TSH 5.070 T4 0.90 és érdeklődnék,hogy…

    Üdvözlöm Dr. nő! Ma jött meg a pajzsmirigy eredményem és a TSH 5.070 T4 0.90 és érdeklődnék,hogy akkor most túl működik a pajzsmirigyem? Amúgy szívritmus zavar miatt küldtek el vérvételre! Most ha beállitják akkor megszűnik ez a zavar? Előre is köszönöm Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Anita!

    Ezeket a kérdéseket jobb lenne kezelőorvosával megkonzultálni, a laborleletekről bővebbet találhat az alábbi linken: www.hazipatika.cm⁄laborleletek

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Tegnap megettem egy romlott kefírt. Ma hajnalban arra ébredtem, hogy a…

    Tisztelt Doktornő!
    Tegnap megettem egy romlott kefírt.
    Ma hajnalban arra ébredtem, hogy a szegycsontom alatt rettenetesen fáj, hasmenésem volt, utána iszonyú gyengeség, kivert a meleg, szomjas voltam és zsibbadt mindkét karom. (Nem volt szapora a légzésem)
    Mentő, kórház.
    EKG rendben, kardiológiai okokat kizárták.
    Hasi UH és sebészet (vakbélgyanú) negatív.
    De akkor mi lehet a baj? Egy gyomorrontás okozhatja a fenti tüneteket?
    Ön mit gondol?
    Köszönettel: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Éva!

    Attól tartok, hogy igen. Egyelőre diétázzon, ha nem javul, forduljon kezelőorvosához!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő!A következő kérdésemmel fordulok Önhöz...Mai nap folyamán csináltam terhességi…

    Tisztelt Doktor Nő!A következő kérdésemmel fordulok Önhöz...Mai nap folyamán csináltam terhességi tesztet ami pozitív lett.A metoprolol 25mg-os gyógyszert szedem már 2éve.A babára káros lehet ez a fajta gyógyszer?Válaszát köszönöm...Virág

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Virág!

    Igen, terhesség és szoptatás alatt ellenjavallt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • TIsztelt doktornő két honapja folyamatosn szédülök zug a fülem és este vagy pihenésnél erös szivdobogásom…

    TIsztelt doktornő két honapja folyamatosn szédülök zug a fülem és este vagy pihenésnél erös szivdobogásom van.Sajnos a munkámra is kihatással van mert állandoan fáradt vagyok és roszulétek kinoznak napjában töbször is.Kérem mielőbbi válaszát hogy mi balyom lehet. Kösönettel H Józsefné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt H Józsefné!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Megkaptuk párom vérképét, azonban háziorvoshoz mostanság nincs lehetősége…

    Tisztelt Doktornő!

    Megkaptuk párom vérképét, azonban háziorvoshoz mostanság nincs lehetősége eljutni a férjemnek (Bp-en dolgozik, Székesfehérváron élünk). Szeretnénk megkérdezni pár adatot, ami csillagozva szerepel az eredményen.
    neut: 37,6 %
    lymph: 46,5 %
    mono: 9,9 %
    baso: 1,2 %

    karbamid: 8,8 mmol⁄l
    összkoleszterin: 7,0 mmol⁄l
    non-hdl koleszterin: 5,0 mmol⁄l
    triglicerid: 2,35 mmol⁄l

    A leleten minden más normális. Talán érdemes tudnia, hogy párom édesanyjának jó pár éve volt egy szívinfarktusa. Férjem jelenleg 30 éves, és szeretnénk tudni, hogy ezek miatt a kisebb eltérések miatt kellene-e aggódnunk, hogy esetleg valami probléma lehet nála is a jövőben. Férjem rendszeresen mozog (mindig fut a buszhoz, busztól hazáig, ha már máshogy nem tud futni, bár szeretne), nem eszünk egészségtelen ételeket sem.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Katalin!Tisztelt Katalin!

    Lényegesebb probléma a magas vérzsírokon kívül nincs, bővebbet olvashat az alábbi linken: www.hazipatika.com⁄laborleletek


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy a bal comb zsibbadásának, (időnként tűszúrásszerű…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretném megkérdezni, hogy a bal comb zsibbadásának, (időnként tűszúrásszerű érzésem is van) oka mi lehet, milyen szakorvoshoz érdemes fordulni ezzel a panasszal?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehet, hogy gerinc eredetű a panasza, forduljon reumatológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlet Kedves DoktorNő! 34éves férfi vagyok,kérdésem az lenne hogy szokott gyakran jelentkezni…

    Üdvözlet Kedves DoktorNő!

    34éves férfi vagyok,kérdésem az lenne hogy szokott gyakran jelentkezni szorító szegycsont mögötti fájdalom,ez a fájdalom még talán hasonlít arra mintha odaszorult volna a levegő,ami miatt már voltam többször ügyleten és megnézettem házi orvasnál is EKG-val,de normál volt az EKG pulzusszám,vérnyomás. Nos hozzá kell tennem hogy refluxos vagyok,és erre gondolnak hogy talán ez lehet az oka,vagy talán a stressz,ami sajnos nálam elég gyakori.
    Kérdésem a következők lennének:
    1:A reflux okozhat simán csak nyomó és szorító érzést?
    2:A stressz is okozhat ilyen panaszt?-(Ehhez a kérdéshez még annyit fűznék hogy hiába valakinek rendbe vannak a szívkoszorú erei,tehát nincsenek beszűkűlve vagy eldugulva stb..,akkor is tud a stressz ilyen panaszokat okozni?-Mert olvastam valahol,hogy ha valakinek Angina Pectoris-a van,akkor a stressz alatt megnő a szív Oxigén és vér igénye,és ilyenkor a beszűkűlt,eldugult ereken nem elegendő jut el a szívhez,ezért is lehet ilyen panasz... Nos hozzáteszem hogy ez a panasz nekem terhelés vagy pihenéstől független.)
    3:Az Angina Pectoris előfordulhat ilyen korban?
    4:Az Angina Pectoris terhelésfüggő,és annak van inkább ilyen betegsége akinek terheléskor jelentkezik jobban?
    5:És olyan létezik hogy a gyomorban van egy bizonyos nyomás(levegőnyomás)és a refluxos betegnél nyitva van a gyomorszáj záróizma,és ezért ebből a nyomásból felkerűl a nyelőcsőbe,és ezért érzi ezt a nyomást a beteg a szegycsont mögött?
    6:Ha ilyen panasszkor valakinek megnézik az EKG-ját és normális mint nekem,akkor kizárható az Angina Pectoris,vagy egyéb szívkoszorúér és szívbetegség?

    Elnézést a hosszadalmas kérdésekért,de örülnék ha minden kérdésemre tudna választani.

    Köszönettel:Sándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Sándor!

    Kérdéseire a válaszok:
    1. igen
    2. igen
    3. igen
    4. igen
    5. inkább a gyomorsav
    6. biztosabb, ha terheléses vizsgálat történik, ennek során ellenőrizhető, hogy jelentkezik-e a fájdalom illetve van-e EKG-eltérés.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno ! Egy rutin labor ellenorzesnel ⁄felevente magasvernyomasra szedett gyogyszereim…

    Tisztelt Doktorno !

    Egy rutin labor ellenorzesnel ⁄felevente magasvernyomasra szedett gyogyszereim miatt ⁄
    magas We erteket mertek 50mm⁄ora .2013.05.22diken
    Ugyanakkor MCV100,70 fl volt.
    Eddig a We 8-10 mm⁄ora volt.
    Haziorvosom gockutatast rendelt el ⁄fogaszat,reumatologia, nogyogyaszat ,es gasztroenterologiai szakrendelesre kuldott.
    Utobbit az en keresemre , mert edeaspam gyomorrak miatt halt meg⁄
    Minden vizsgalattal keszen vagyok amibol az is kiderult, hogy nem fogaszati, nem reumetologiai nem nogyogyaszati eredetu az eredmeny. a gasztroenterologiaval nem, mert ott 2013.07.17 10o15re kaptam idopontot . Kertem hogy hamarabb nem lehetne-e,megis gockutatast kert a haziorvosom . Azt mondtak, hogy nem mert sok a beteg . Mondtam en azt nem varnam meg szeretnek magan uton vizsgalatra menni. Azt mondta az ugyintezo holgy, hogy menjek a noverpulthoz es ott megtudhatom, hogy a foorvosno mikor tudna fogadni privat betegkent : Kerdesem lenne : Nyugodtan megvarhatom-e a vizsgalat idopontjat vagy jelentkezzek maganbetegkent , mert valoban raernek .
    Valaszat tisztelettel kostzonom
    jogvedo

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Miután nem ismerem önt, látatlanban, vizsgálat nélkül semmiképp sem tudok önnek válaszolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa