A betegek kérdései (17685)

  • Tisztelt Doktornő!

    1 éves koromban lisztérzékenységet diagnosztizáltak nálam. Szigorúan betartott étrendnek köszönhetően 4-5 éves koromra tünetmentes lettem. Azt követően fogyaszthattam bármit. Tudom, hogy az ilyesmi nem szokott elmúlni, de nálam ezt történt. Most 30 éves vagyok,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Zoltán!

    Sajnos, nem tudok válaszolni a kérdésére, javasolom, hogy forduljon gasztroenterológushoz személyesen vagy a www.diagnozis.hu oldalon.

    Üdvözlettel

  • Kedves Doktornő! Ma egy kis vért észleltem a székleten és a WC papíron. Nem volt kemény a…

    Kedves Doktornő!

    Ma egy kis vért észleltem a székleten és a WC papíron. Nem volt kemény a székletem viszont egy éles fájdalmat éreztem közben, aztán a Wc papiron először volt egy kis vér, de a második-harmadik törlésnél már nem volt ilyen.. Enyhe fájdalmam még mindig van.
    Ez baj lehet?
    Amúgy rendszeres a székletem, azt nem mondhatnám hogy egészségesen táplálkozok, de minden nap járok WCre. Megéztem, aranyér nem látható⁄tapintható, igazából semmi sem látható, csak kissé kellemetlen érzés. Hámsérülés ez vagy komolyabbra kell gondolni?
    Kenhetem-e körömvirágkrémmel?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Valószínűleg hámsérülés, a körömvirágkrém nem árthat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!
    Egy hete műtöttek epekőre⁄24mm⁄, amely nem volt komplikáció mente, mert az epehólyag összenőtt a patkóbéllel. Miután eltávolították az epehólyagot alatta lencsényi nagységú luk volt, amelyet ösze kellett varni. Az orvosom szerint lehet, hogy fekély húzódott a háttérbe,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Magdi!

    Sajnos én látatlanban nem tudok többet mondani, mint kezelőorvosai, akik látják a helyzetet és jobban meg tudják ítélni a panaszait.

    Üdvözlettel

  • jo napot dr nő attila vagyok 32 éves nemrég irtam önek hogy felvagyok fázva és a nemiszervemhez…

    jo napot dr nő attila vagyok 32 éves nemrég irtam önek hogy felvagyok fázva és a nemiszervemhez hasogat voltam orvosnál és irt fel CIPRINOL 500 mg tableetát hogy szegyem de 3szemet már felszedtem és joban fája hasam alja joban hasogat belém és a vesém is féj mátol mit csináljak eelöreis köszönöm a válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha nem szűnik a panasza, menjen vissza a kezelőorvoshoz kontrollra.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T Doktornő! Két évvel ezelőtt egy kardiológus 5 mg Nebiletet és először 2 hétig 2,5 mg, 4 hétig…

    T Doktornő!
    Két évvel ezelőtt egy kardiológus 5 mg Nebiletet és először 2 hétig 2,5 mg, 4 hétig 5 mg, majd 2x5 mg Tritace beszedését javasolta.
    Mivel korábban erős volt az éjaószakai dipperem és az esti adag bevétele után éjjel rosszullétet éreztem (kihűlt végtagok, általános zsibbadás), visszatértem az 1x5 mg szedésére. Ekkor hirtelen - korábban, még a gyógyszerszedés előtt évekkel előfordult - halláscsökkenéssel járó fülzúgásom támadt. A kardiológus javasolta a 7,5 mg Tritace szedését, a háziorvos 1x5 mg-ot, de hozzátette - lehet, hogy iróniából - miszerint megtehetem, hogy nem veszem be, azért javasolja a beszedését, mert a fülzúgás megszűntetésére kapott piracetám infúzió kúra amúgy is megemeli a vérnyomást. Hozzátette, lehet, hogy iróniából, megtehetem, hogy nem veszem be a tablettát. Mivel az infúzió hatására nem emelkedett a vérnyomásom, lassan elhagytam az 5 mg-ot is. Ezután furcsa, fejfájásos rosszullét fogott el, bár a vérnyomásom normális volt.
    Jelenleg a vérnyomásom inkább alacsony, jelenleg 1,25 mg Nebiletet és 1,25 mg Tritace-t szedek.
    Ennek két éve, azóta a fej és fülzúgás egyre erősödik, az egyik fülemen már nagyfokú-súlyos a halláscsökkenés (negyed év alatt sokat romlott), a másikon elmentek a magas frekvenciák. A fejzúgás állandóan erősödik. Lehet mindez a Tritace elhagyásának agyi tünete? ??
    Sajnos, a neurológusok és a fülészek nemigen tudnak mit kezdeni ezzel a helyzettel, kipróbáltak néhány gyógyszert, eredménytelenül. A zúgás egyre erősebb, a hallás egyre romlik.
    Van-e valami kardiológiai segítség ilyen esetre?
    Tisztelettel
    Károly

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Károly!

    Panaszainak kardiológiai oka nem valószínű, szóba jön a nyaki erek elváltozása (szűkülete), valamint agytörzsi eredet, ennek tisztázása céljából további vizsgálat ajánlott

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Van egy enyhe mitralis prolapsusom és tudom azt is hogy az alkalmanként jelentkező…

    Kedves Doktornő!

    Van egy enyhe mitralis prolapsusom és tudom azt is hogy az alkalmanként jelentkező extrák teljesen normálisak, nem kell velük foglalkozni. Eddig nem volt ilyen problémám, igaz voltak plusz ütések egyszer-egyszer, de semmi vészes.
    Sportolgattam eddig is, most viszont elkezdtem komolyabban venni, 2 hónapja futok heti 3x és kerékpározok heti 4x. Havonta 1-2 alkalommal beiktatok edzőtermi edzést is, bár az ritkább.
    Eddig sport közben nem túlzottan figyeltem a pulzusom bevallom őszintén, ezen a héten kezdtem el előtte is mérni a csuklómon, közben is párszor illetve utána. Azt vettem észre, hogy sport közben szinte minden harmadik ütés extra. Van 2 normális, aztán 1 extra, megint 2 normális, megint egy extra, illetve ha végeztem és megállok, akkor amíg be nem áll normálisra a pulzusom elég nagy ilyen ütéseim vannak, úgy értem nagyon nagyot dobban és 1-2 mp-et kihagy.
    Nyugalmi állapotban ilyen nincs és maximum negyed óra után teljesen rendbejön minden.
    Kérdésem az lenne, hogy kell-e ezzel foglalkozni? Aggasztóak-e ezek a sok extrák vagy sport közben ez még belefér?

    Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Alexa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Alexa!

    Ezt látatlanban nehéz lenne megmondani, próbáljon meg egyterheléses vizsgálaton részt venni, vagy edzéses napra időzített Holter-vizsgálatot végeztetni, az objektívebb képet ad.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Volt hasi ultrahangom, semmilyen kórosat nem találtak. Kérdésem az lenne…

    Tisztelt Doktornő!
    Volt hasi ultrahangom, semmilyen kórosat nem találtak. Kérdésem az lenne ,hogy a nyirokcsomó megnagyobbodások is láthatóak ezzel a vizsgálattal?A bél körül is?
    Köszönöm segítségét.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez az ultrahangkészülék felbontásától, a vizsgáló tapasztalatától függ, de tudomásom szerint általában nem.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő!Egy ismerősőm problémájáról lenne szó! Idézem:A LEGJOBB SZAKORVOSOK CSAK KIZÁRNI…

    Kedves doktornő!Egy ismerősőm problémájáról lenne szó!
    Idézem:A LEGJOBB SZAKORVOSOK CSAK KIZÁRNI TUDJÁK A KÜLÖNFÉLE BETEGSÉGEKET. AZ ÖSSZES CÉLZOTT VIZSGÁLATOK EGYIKE SEM INDOKOLJA A BETEG LASSAN 4. HETE TARTÓ LÁZAS "CSIPKERÓZSIKA" ÁLMÁT. ⁄CT. ULTRAHANG, MR, EEG. TENYÉSZETEK VÉRBŐL, GERINCVELŐ FOLYADÉK STB.⁄
    Ön mit javasolna, ilyen betegség esetén kihez lehetne fordulni? tud esetlegesen valami specialistát? aki ért különböző ritka betegségekhez? Előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem is egészen értem a kérdését, válaszolni pedig nem tudok önnek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő!Kérdésem következő lenne, magas vérnyomással küzdöm,reggel ImrestanHct 12,5mg…

    Tisztelt Doktor Nő!Kérdésem következő lenne, magas vérnyomással küzdöm,reggel ImrestanHct 12,5mg este meg cardura2mg-ost- ennek ellenére sokszor van főleg éjjel ki ugrásom 180-190⁄130⁄80as.Szedek nyugtatót is xanaxot o,5mg van hogy kettőször is be kel fújni Cordaflexel.Annyira stresszes vagyok hogy ha így felmegy vérnyomásom még be is pánikolok,és olyankor. kezdek remegni is.Sokszor hívok szomszédot mert félek hogy valami történik velem.Kérem tessék nekem le írni mitől van ez?nagyon kerülöm az idegeskedést, de mindenen annyira meg ijedek.Most jelenleg egy bírósági tárgyaláson, vagyok benne saját lakásomból költöztetnék a volt férjemet.vagyis ki lakoltatást kérem.de ez megy már egy éve, és akkor nem voltam ilyen állapotban.Várom segítségét,köszönöm szépen előre is. Üdv: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Éva!

    A vérnyomás gyógyszeres beállítása sajnos interneten keresztül nem oldható meg. 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM) megmutathatja a napi értékek változását, ennek alapján lehet a kezelést szükség szerint módosítani. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!

    Az utóbbi pár hónapban kissé ellustultam, így nem nagyon mozogtam. Most viszont a jó idő beköszöntével elkezdtem újra sportolni, ma 10 km-t bicikliztem. Jól bírtam a terhelést, viszont mikor leszálltam a bringáról és kíváncsiságból elkezdtem a nyaki ütőeremen mérni… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem, valószínűleg egy extrasystole volt, ennek nincs különösebb jelentősége. Viszont a sportolást fokozatosan folytassa, ne próbáljon több hónapot egyszerre behozni.Még több

  • Tisztelt Doktornő! Néhány hete írtam Önnek levelet "szóda :) " jeligével. Az állapotom azóta…

    Tisztelt Doktornő!

    Néhány hete írtam Önnek levelet "szóda :) " jeligével. Az állapotom azóta nem változott túl sokat, inkább csak hozzászoktam a helyzethez. Két hét múlva megyek vissza a kardiológusomhoz, de addig is szeretném megkérdezni Öntől, hogy a bölcsességfog növekedése okozhat-e szívritmuszavart. Másra már nem tudok gondolni... Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel: T. Annamária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt T Annamária!

    Ezek szerint mégsem a szóda okozta :), vagy mégsem hagyta abba? Szerintem a bölcsességfognak sincs köze hozzá.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktorno, Angliaban elek de sajnos az itteni orvosok nem igazan segitokeszek ezert…

    Kedves Doktorno,

    Angliaban elek de sajnos az itteni orvosok nem igazan segitokeszek ezert fordulok onnhoz.
    Januar ota faj a mellkasom.A kozepso reszen fokepp es nyomasra is erzekeny.A fajdalom jon megy.Akkor faj ha bizonyos mozdulatokat csinalok.Eloszor azt hittem meghuzodott valami de Feb. rajottem ez valami mas mert nem mulik el.A tornat abbahagytam de igy sem lett jobb.2 napja megprobaltam tornazni(felulest csinaltam)de 1 perc mulva abbahagytam mert nagyon elkezdett fajni a mellkasom.Este a legrosszabb vagy ha hasra fekszem pl.olvasni mert nem birok felkellni,felulni ugy faj a mellkasom.A vallamra,karomra nem terjed at a fajdalom.
    Az etvagyam jo,probalok jol etkezni,tobbszor kissebb adagot ,nem fozok zsirosan....odafigyelek mit es ,hogyan eszek.
    Anyukamnak sok gondja van a savaval.Nekem eddig nem volt.Most sincs,viszont elgondolkoztam mik tortentek az elmult honapokban es azt figyeltem meg alig eszek par falatot megis sokat bufogok,sokszor volt ugy az esti orakban ,hogy ok nelkul szinte begorcsolt a hasam ,pedig nem ettem sokat lefekves elott.A szuleimnek van sziv billentyu es szivritmus zavara.En mindkettot orokoltem de mivel apro elteres van a normal eredmeny es az enyem kozott nem szedek semmilyen gyogyszert.
    Sokszor vagyok faradt,van hanyingerem igazi ok nelkul.
    Ezeket nem tudtam el sem mondani itteni orvosomnak.Meghallgatott,aztan adott Diclofenac-Arthrotec 50-es gyogyszert mivel szerinte izom huzodasom van.Holott a felet sem hallotta annak ,hogy erzem magam.A gyogyszertaros kozolte nagyon eros gyogyszer!Ahogy elolvastam a papirjat rengeteg mellekhatasa van⁄lehet.
    Es ami csoda elkuldott EKG-ra.Aki keszitette az ekg-t azt mondta nem lat semmit,de o nem is mondhat semmit igy betette egy zart boritekba az eredmenyt amit vissza kell majd vinnem az orvosomnak.

    Kivancsi lennek az on velemenyere!On szerint mi lehet ez?Barmi jellegu tanacsot szivesen vennek!!

    Elore is nagy koszonettel!
    Dori

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Dori!

    Panaszai a leírása szerint mozgásszervi eredetűnek tűnnek. A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi fájdalom szervi szíveredet ellen szól. Próbálja ki s diclofenacot, nem kell előre tartania az összes leírt mellékhatástól, vagy kérjen reumatológiai vizsgálatot. A szívbillentyű-betegségek és a ritmuszavarok nem tartoznak az öröklődő eltérések közé. A nyugalmi EKG, pláne, ha panaszmentes időszakban történik, semmi plusz információt nem fog adni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • A pulzusom, néha magas, elmentem vele a háziorvoshoz Betaloc 10mg tablettát írt fel. A vérnyomásom…

    A pulzusom, néha magas, elmentem vele a háziorvoshoz Betaloc 10mg tablettát írt fel. A vérnyomásom normális 110-130között van, de 120 fölé ritkán megy. Mennyi idő míg kifejti hatását? A normális vérnyomást is leviszi?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A hatás kialakulása egyénileg változó lehet, de a pulzusán észre fogja venni. A vérnyomást is csökkentheti, akkor is, ha egyébként normális.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktorno ! Megszeretnem kerdezni,hogy mennyi az az ertek ami vernyomasnal es pulus szamnal…

    Tisztelt Doktorno ! Megszeretnem kerdezni,hogy mennyi az az ertek ami vernyomasnal es pulus szamnal megfelelo.Az en vernyomasom es pulzusom 112⁄72⁄93.ez meg jo ertek?? Valaszat elore is koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Vérnyomásnál 140⁄90 alatt, pulzusnál 50-90 között nyugalomban.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!Köszönöm válaszát!Esetleg a melegségérzet nem köthető a menstruációhoz.Pont ma…

    Kedves Doktornő!Köszönöm válaszát!Esetleg a melegségérzet nem köthető a menstruációhoz.Pont ma jött meg.Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez is lehet az ok, ebben az esetben nyilván megszűnik rövidesen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!

    A segítségét szeretném kérni! Refluxom van, jó ideje nem szedem már rá a gyógyszerem és ritkán vannak tüneteim. Azonban körülbelül három napja olyan érzés fogott el, mintha egy darab étel maradt volna a légcsövembe. Természetesen sokat püfögök és szellentek azóta.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Inkább csak túlterhelte a gyomrát, ami tavasszal és ősszel amúgy is általában érzékenyebben reagál. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon… Még több

  • Kedves Doktornő!Mitől van az hogy sokáig ráz a hideg,aztán pedig melegség érzésem van megint…

    Kedves Doktornő!Mitől van az hogy sokáig ráz a hideg,aztán pedig melegség érzésem van megint egy ideig.Ezt a melegség érzést már máskor is tapasztaltam,inkább lefekvés utánn.29éves nő vagyok.illetve még azt tapasztaltam hogy éjszaka,meg meg ráng a lábam,vagy a kezem.Ezek mitől lehetnek?Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom önnek megmondani. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    38 éves vagyok, kérdésem tudom,gasztroenterológiai,de kíváncsi vagyok a doktornő véleményére.Ezen a héten,ár 2.alkalommal vettem észre,hogy a székletem állaga megfelelő,napi 1x van,de élénk,pirosas színű.Olvastam,hogy lehet olyan vérzés is ,ami szabad szemmel… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A pirosas színt inkább a cékla és áfonya okozhatja, mint szervi eltérés.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő!

    17 éves fiú vagyok, 3-4 éve naponta-kétnaponta sportolok és 1,5 éve súlyzózom heti 3x és mellette heti 2-3x futni járok. Szeretnék táplálék kiegészítőt venni (fehérje), de a szüleim nem engedik, mert szerintük káros az egészségre és sehogy sem tudom megmagyarázni… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem rendelkezem részletesebb tapasztalatokkal ezeknek a szereknek a tekintetében, de sokszor ellenőrizhetetlen és olykor többet árt mint használ. Nem tanácsolom… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    Az lenne a kérdésem, hogy szombaton a párom kedvéért, nagyon sok vízzel és mélyen kimostam a végbélen át a beleket. Félek túl mélyre ment, mert a végén nem akart kijönni az összes víz és nem is jött ki.
    Valamint ezek után egy 20 cm-es játékkal is úgy eljátszott… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Petra!

    Lehet az illető bélrészen nyálkahártya sérülés, berepedés. Ha nem szűnnek a panaszai, forduljon proktológushoz személyes vizsgálat céljából!

    Üdvözlettel