A betegek kérdései (17646)

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy folyamatos syncumár szedése mellett okozhat-e…

    Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy folyamatos syncumár szedése mellett okozhat-e gondot a hajdúszoboszlói gyógyvízben való ésszerű fürdőzés? Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A Syncumar szedése nem, a válasz attól függ, hogy mi miatt szedi a véralvadásgátlót.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Hónapok óta fennálló szívritmuszavaraim (SVES, VES, PSVT) mellett ma a…

    Tisztelt Doktornő!

    Hónapok óta fennálló szívritmuszavaraim (SVES, VES, PSVT) mellett ma a bal vállamra UH és elektro iontoforézises kezelést kaptam. Létezhet-e, hogy valamelyik negatív hatással van a ritmuszavaraimra, mert kevéssel a kezelések után éreztem jó néhány extra ütést, vagy ez csak a kisebb stressz hatására, vagy teljesen véletlenszerűen történt?

    Köszönöm válaszát: Sándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Sándor!

    Sajnos, ennyi adatból nem tudok önnek érdemi választ adni, de reumatológiai kezelés előtt kötelező a kardiológiai vizsgálat, hogy nincs-e ellenjavallat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • jó estét dr nő attila vagyok 32 éves és ojan panaszom van hogy fáj a derekam de a nemiszervem…

    jó estét dr nő attila vagyok 32 éves és ojan panaszom van hogy fáj a derekam de a nemiszervem hez is kiüt a fájdalom kicsivel fejeb de ha elmegyek wc pisilni aztán szünük a fájdalom de csak 5 percig szünik de nem sokat pisilek keveset de sürven önn szerint mijen orvoságot vegyek magamnak vagy mijen orvoshoz menyek háziorrvoshoz vagy urulogushoz elöreis köszönöm a válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ugyanaz a válaszom, mint amikor 6 nappal ezelőtt kérdezte: forduljon személyesen orvoshoz, első lépésként talán a háziorvost keresse fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornő köszönöm nagyon a válaszát írta hogy a szív bal kamrája tágabb, működése kissé…

    kedves doktornő köszönöm nagyon a válaszát írta hogy a szív bal kamrája tágabb, működése kissé csökkent az ECHO alapján..ez a tágabb bal kamra mitől van?..és mitől csökkent a működése?
    Lehet ebből nekem a késsőbiekben komolyabb gondom?..és a csökkent működést lehetne "orvosolni" esetleg folyamatos sportolással?..nagyon lekötelezne ha ezeket elmondaná, ugyanis megint kellene várnom megint 2-3 hónapot arra hogy adnak idő pontot kardiológiára, nagyon hosszú a várakozási idő sajnos. Üdvözlettel : Roland

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Roland!

    Ezt sajnos az ön adatainak ismerete nélkül nem tudom megmondani, az önt kezelő kardiológusra vár ennek megállapítása. Sürgősség nincs, a két-három hónap nem okoz gondot.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Elég rég óta be volt dagadva mind a két fülem mögött egy nyirokcsomó,meg…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Elég rég óta be volt dagadva mind a két fülem mögött egy nyirokcsomó,meg a nyakamon is volt 1-2. Elküldtek fogászatra volt egy gócos fogam bal oldalt amire azt mondták,hogy nagyon gyulladt,gennyes is volt. Ezt kihúzták. Azóta a nyirokcsomók eltűntek. Egy fog képes ilyen tüneteket produkálni? Válaszát köszönöm előre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Mint a mellékelt ábra mutatja, igen, sőt ennél komolyabb bajokat is, szerencse, hogy nem történt súlyosabb komplikáció.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Páromnak tegnap volt délután egy nagyon erős fejfájása és nem hatott az algópirin ma dolgozott…

    Páromnak tegnap volt délután egy nagyon erős fejfájása és nem hatott az algópirin ma dolgozott szellemi alkalmazott hátúl nyomást érez a fejében szédül.Ment a gyerekekért 16 ra az iskolába és az óvodába és úgy meg szédült,hogy elesett kezét ütötte meg és a térdét nem ájult el nem kellet mentő de fül zugása és fejfájása szédülése van fekete foltokat lát ahogy néz.Ismert és kezelt pánik beteg szedi a gyogyszereit 1X20mg citaprám 3X1 0,5 xanax.
    Mit tegyünk Én dolgozom ő othol feszik a 2 gyermekkel van mire utalhat ez Őn mit javasol?
    Köszönöm megtisztelő válaszát.
    Üdvözlettel:K.Z

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt K Z!

    Stroke kizárására HALADÉKTALANUL!!! forduljon orvoshoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Kérdésem, ha nap mint nap megfogom a koszos-ragadós BKV kapaszkodót (leülni…

    Tisztelt Doktornő!

    Kérdésem, ha nap mint nap megfogom a koszos-ragadós BKV kapaszkodót (leülni nem is merek legtöbbször), elég egy kézmosás, hogy ne kaphassak el semmit?
    A másik kérdésem hasonló. Ahogy tudom, a fémpénzt mivel rengetegen megfogják sok baktérium-vírus lehet rajta. Ám ha a büfében veszek valami szendvicset nem igazán tudok közben kezet mosni, így bekerülnek ezek a szervezetembe. Ezek nagy eséllyel okoznak megbetegedést-hasmenést vagy ennyivel még meg kell küzdenie egy egészséges immunrendszernek?

    Válaszát köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha jól számolom, ez a 22. levele, amit hozzám ír, és ezeknek több mint a felében ilyesfajta módon való fertőzésektől szorong. Próbálja ezt az aggodalmat leküzdeni, egy egészséges immun- és idegrendszernek ezt el kell tudni viselnie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 2 éve állandóan fáradt és szédülékeny vagyok.18hónapig szoptattam,fogytam15…

    Tisztelt Doktornő! 2 éve állandóan fáradt és szédülékeny vagyok.18hónapig szoptattam,fogytam15 kg,pedig étvágyam is van.Terhelésre szapora a pulzusom is.100 felett van,nyugalmi állapotban 60-70.vérszegény is vagyok általában.Az orvosok kimerültséget állapitottak meg,erre a frontint napi 2szer 0.25 szedek.de még mindig gyenge,fáradt szédülékeny vagyok.kérdésem lenne,utalhat-e ez a kimerültség daganatra?szedem a ferro folgammát is.voltam már laborba,neurológoán,kardiológián,otoneurológián.válaszát köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Daganatra nem utalnak a panaszai, de a vérszegénység okát ki kellene deríteni (a vaskészítmény szedéséből feltételezem, hogy vérszegény lehet), mert az okozhatja.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 22 éves vagyok Múlt héten voltam kardiológiai kivizsgáláson gyakran fellépő…

    Tisztelt Doktornő!

    22 éves vagyok Múlt héten voltam kardiológiai kivizsgáláson gyakran fellépő heves szívdobogás miatt, és az orvos nemigazán mondott semmit a leletemről, arra hivatkozott hogy " túl sok páciense van még hátra" ..mondana nekem véleményt róla hogy jó-e vagy rossze-e?..vagy van-e vmi teendő?

    Status:Cor: Ritm. szívműködés. Zörej nem hallható.
    Pulmo: Diffuzan halk alaplégzés
    EKG: fr 64⁄min, s.r., PQ 0,17 sec., kp. t. állás, V1-2-ben lapos neg. T, V2-6-ig iso ST pos T
    RR: 115⁄70 Hgmm
    Echocardiographia: Aortagyök: 18mm, Aorta asc.: 32mm,
    Septum:10mm, Hátsó fal:11mm, DD:60mm, DS:43mm EF:52%
    AoVmax0,88 m⁄sec. Aol, MI nincs, E⁄A:0.90, DT:320 msec
    BP:37mm, JP:33mm.
    Vélemény: Elfogadható bal kamra syst. functio. Segmentalis falmozgászavar nem látható, Hártyás billentyűk.
    Holter EKG: átlag fr: 67⁄min, max fr: 170⁄min, min fr: 40⁄min
    Sinus alapritmus, több alkalommal sinus tachycardiás epizódok.
    Elvétve 1-1 VES, SVES , Malignus ritmuszavar nem látható.

    Köszönettel: Roland

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Roland!

    Ezt még tovább kellene vizsgálni, mert a szív bal kamrája tágabb, működése kissé csökkent az ECHO alapján. Meg kellene találni azt is, hogy mi okozza a szapora szívveréses rohamokat. Konzultáljon ismét a kardiológussal ezzel kapcsolatban.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! Egy olyan gonddal fordulok önhöz, hogy sajnos székrekedésem van…

    Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa!

    Egy olyan gonddal fordulok önhöz, hogy sajnos székrekedésem van általában 3 naponta tudok csak elmenni wc-re, azt is elég nehézkesen. körülbelül azóta áll fent mióta elkezdtem a diétámat, igazából életmódot változtattam és sok zöldséget és csirkemellet eszem és teljeskiőrlésű ételeket készítek és gyümölcsöt is eszem. kb 2 liter vizet megiszom, elkezdtem zöld teát is inni hátha gyorsabb lesz az anyagcserém, de sajnos semmi hatása.két naponta tornázom is.
    Mit javasolna nekem?

    Remélem ebben a témában tud nekem segíteni!
    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Érdemes lenne kivizsgálni, hogy nincs-e pajzsmirigy alulműködése, ha nincs, akkor dietetikus tanácsát kérje megfelelő étrend kialakítása céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 30 éves párommal a napokban szívultrahangon jártam, mivel a vérnyomása…

    Tisztelt Doktornő!

    30 éves párommal a napokban szívultrahangon jártam, mivel a vérnyomása folyamatosan 130⁄85 körül mozgott, a pulzusa pedig 90-100 körül. A leletén minden rendben volt, kivéve a következő mondat: mérsékelt koncentrikus bal kamra hypertrophia. Utánaolvastam interneten, és nagyon megijedtem, mivel mindenhol hirtelen szívhalálról és szívelégtelenségről volt szó. Kérdésem ezért az lenne, hogy ez tényleg ennyire veszélyes? Van valami jelentősége a "mérsékelt" szónak, vagy ez minden esetben ennyire súlyos? Concor tablettát írtak fel neki. Ezzel csökkenthető a kockázat? Esetleg gyógyítható a hypertrophia? Milyen kilátásokkal számolhatunk a jövőben? Egy hónap múlva lesz az esküvőnk, sok a stressz emiatt és a munkánk miatt is, és tényleg nagyon meg vagyok ijedve.

    Válaszát nagyon szépen köszönöm.
    Üdvözlettel
    Nikolett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Nikolett!

    A mérsékelt azt jelenti, hogy nem súlyos, a hypertrophia pedig azt, hogy a szívizomzat megvastagodott. Ennek oka lehet, hogy talán volt magasabb vérnyomása is, ami fokozott terhelést jelent a szív számára. A mérsékelt koncentrikus (egyenletes) hypertrophia inkább figyelmeztetés, hogy a vérnyomásra fokozott gondot kell fordítani, egy életen át, akár rendszeres, folyamatos gyógyszerszedés is szükséges lehet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!körülbelül fél éve történt,h hirtrlrn rosszul lettel első tünetem h hirtelen…

    Kedves Doktornő!körülbelül fél éve történt,h hirtrlrn rosszul lettel első tünetem h hirtelen a látásom kitisztult utána olyan gyorsan vert a szivem mejd kiugrott a helyéből izzadt a tenyerem a talpam szédültem és majdnem elájultam a pulzusom 120-130 között volt .Mentőt és orvost hívtam aki elküldte a mentőst és 1 nyugtató injekciót adott.másnapsemmi bajom sem volt.Sokszor érzem h ideges vagyok ok nélkül is olyankor cigizem és iszom ami szintén nem tesz jót!Nagyon nehezen tudok elaludni és ha el is alszom reggel felkelek és ha visszaalszom nem tudok délnél előbb felkelni.A tüneteim egyre sürübben előjőnnek .az orvosom szerint depressziós vagyok amire frontint írt de eddig még nem mertem szedni félek hogy kiüt .Jelenleg hamarosan elmegyek vérvételre megnézetni a pajzsmirigyemet.ön szerint az én tüneteim valóban lelki eredetűek?vagy más lappanghat ez mögött?Most is éppen rosszúl vagyok ezért is gondoltam h valaki megkérdezek mert már elvagyok keseredve teljesen.Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban sajnos nem tudom megítélni, célszerű lenne a javasolt nyugtató kezelést kipróbálni, hiszen a fél évvel ezelőtti rosszulléte kapcsán már bevált.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A kérdés Mi történhet a testemmel ilyenkor? Izomrángás? Alvás előtt,…

    Kedves Doktornő!



    A kérdés
    Mi történhet a testemmel ilyenkor? Izomrángás?

    Alvás előtt, mikor még ébren vagyok, de már majdnem alszok, van, hogy szinte 5-10 percenként rándul egyet a testem, van hogy az egész, de főként csak a lábam, olyan, mint ha rúgnék egyet. Ez egészen addig így megy, mìg el nem alszom. Nem mindig fordul elő, de havonta pár alkalommal és nagyon félek, lehet ez epilepszia kezdődő tünete?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom, megmondani, személyes vizsgálat ajánlott, javasolom, forduljon neurológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktorno ! Kb 5 honapja szedem a bisoprolol tablettat 5 mg nak a felet.kb 3 hete egyfojtaba…

    Tisztelt doktorno ! Kb 5 honapja szedem a bisoprolol tablettat 5 mg nak a felet.kb 3 hete egyfojtaba alacsony volt a vernyomasom 100⁄65⁄60 ilyen ertek mellett vettem be a fel tablettat reggel ra egy felorara szedulni kezdtem 95⁄60⁄60 volt a vernyomasom.ugy dontottem hogy csak negyed szemet veszek be 6 ig napja igy szedem es nem szedulok a vernyomasom 114⁄65⁄72.ezt a gyogyszert azert irtak fel mert tul gyorsan vert a szivem.megszeretnem kerdezni hogy ezt abba is lehet hagyni?.valaszat elore is koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Réka!

    Látatlanban nem tudom megmondani, de a bisoprolol ilyen esetben tüneti szer. Ha nincs gyors szívverése, nem okvetlenül kell szednie a gyógyszert.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Ma este tusolás közben vettem észre, hogy eléggé be van vizesedve mindkét…

    Kedves Doktornő!

    Ma este tusolás közben vettem észre, hogy eléggé be van vizesedve mindkét lábam. A combomtól egészen le a bokámig, legfeltünőbben a térdemnél látszik. Pláne azért, mert alapban 48 kg vagyok. De a kezemen, az ujjaimon is érzem, a gyűrűim nem mozognak olyan lazán az ujjaimon, mint szoktak. A lábamon a bőröm meg olyan lilás-piros tarjagos hozzá. Fájni nem fáj, semmit nem érzek, csak látom, és idegesít, hogy mitől lehet?! Holnapig már nem tudok orvoshoz fordulni, ezért írok Önnek. Mitől lehet ez? Concort szedek szapora pulzus miatt. Inni elég sokat iszok, napi 2-2,5 liter szénsavmentes ásványvizet. A menstruációm 3. napján tartok. Lehet a gyógyszer miatt? Vagy a meleg, ami mára lett?
    Válaszát nagyon várom (kissé "pánikolós" vagyok sajnos)!

    Üdvözlettel: Réka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Réka!

    Látatlanban nem tudom megmondani, de hormonalis okú vízvisszatartás okozhat ilyen eltérést egyebek között. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kérdésem a következő, tegnap befogadtunk este az utcáról egy kóbor kutyust, holnap visszük oltani.…

    Kérdésem a következő, tegnap befogadtunk este az utcáról egy kóbor kutyust, holnap visszük oltani. Ma játszottunk vele meg a saját kutyánkkAl és játékból megkapta a cipőm. Éreztem mikor megkapott de harapás helye nincs a lábamon , talán egy helyen picit piros.
    Igy elkapható a veszettség? Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ennek nagyon kicsi a valószínűsége, nem keletkezett nyílt seb.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornö.Azzal a problémával fordulok önhöz már két éve szédülök egyensulyzavarom is…

    Tisztelt doktornö.Azzal a problémával fordulok önhöz már két éve szédülök egyensulyzavarom is van mert sokszor ugy ézem mint ha ki menne alolam a talaj sokfajta vizsgálaton voltam mr, neurologia ,fül orr gégészeten cukor terhelésen és minden eredményem jo volt de a szédülés nem mulik el ha le fekszem forog velem az ágy egy hete el kezdet zügni a fülem aztán magátol el mult elégsürün be dobog a szivem is háziorvosom felirt nekem szanxot napi egyet.kérem segitsen nekem hovámenjek hogy meg szünjön a szédülésem.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A szédülésnek lehet oka a nyaki gerinc csigolyáinak, izomzatának az állapota is, javasolom, keressen fel reumatológust.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni az alábbi problémámban. 25 éves nő vagyok, mostanában…

    Tisztelt Doktornő!
    A segítségét szeretném kérni az alábbi problémámban. 25 éves nő vagyok, mostanában eléggé stresszes időszakon megyek keresztül. A munkahelyen (irodai munka) rengeteg feladatom van, mellette tanulok, most készítem a diplomamunkámat. Panaszaim körülbelül 4-5 hónapja kezdődtek. Akkor egy hitelen munkahelyi rosszullét (nehézlégzés, szapora szívverés, hidegrázás, halálfélelem) után a háziorvosom ideggyógyászatra adott beutalót. Mivel nem vagyok híve a nyugtatóknak, ezért nem mentem el a szakrendelésre, megpróbáltam természetes módszerekkel (gyógyteák, vitaminok) megoldani a problémát. Ezután nemsokkal enyhe magasvérnyomás következett, melyet nagyon rosszul éltem meg, ez szintén gyógytea segítségével úgy tűnik azóta már rendbe is jött, de akkor elmentem kardiológushoz, aki mitralis prolapsust állapított meg, valamint reflux betegségre írt fel gyógyszereket, mert felmaródások voltak a torkomon. A gyomorsavam mindig is sok volt, valamint ami még "megszokott" probléma, az a fejfájás, illetve az orrvérzés, ezek már gyermekkoromban is jelen voltak. Kontrollvizsgálatra márciusban kellett volna mennem, de akkor nem volt lehetőségem szabadságot kivenni, így most szeretném újra felkeresni a kardiológust. Fenti panaszaim után egy-két hónapig szinte semmi zavarót, szokatlant nem éreztem, az orrom ugyan néha, nagyon fent (a "tövében) gyakran bedugul, de ez magától rendbe is jön. Pár héttel ezelőtt viszont fülzúgásra lettem figyelmes, kezdetben csupán lehajoláskor, később már bizonyos fekvő helyzetekben is. Már ez is kezdett nyugtalanítani, de ami nagyon aggaszt, az a jelenlegi nagyon gyakori talán extrasystolénak nevezett dolog. Kezdetben csak lefekvéskor, a bal oldalamra fordulva tapasztaltam, hogy néha kihagy a szívem, majd beindul. Ehhez nem mindig társult gyors szívverés. Ez odáig fajult, hogy kb. egy hete már napközben is többször jelentkezett, teljesen eltérő időpontokban és helyzetekben, a múlt éjjel pedig 2 óráig semmit nem aludtam a fáradtság ellenére, akkor bármerre fordultam, szinte egy-két másodpercenként jelentkezett. Gyógynövény alapú nyugtató tablettával (Nervenpflege) próbálkoztam, amitől ugyan még álmosabb lettem, de a bedobbanások nem szűntek. Fogalmam nincs mikor sikerült elaludni, valószínűleg győzőtt a fáradtság. Reggel kb. öt óra alvás után rettentő fáradtan ébredtem, de amint észhez térterm, újra éreztem a dolgot. Azóta szinte egész nap nem tudok tőle nyugodni. A héten már kitaláltuk párommal, hogy tollaslabdázunk, az első alkalom segített is, úgy éreztem, után kevésbé jött elő a dolog, de a mai mozgás közben épp ellenkezőleg reagált, még inkább előjött, így meg is ijedtem és nem mertem tovább ugrálni, elmentünk sétálni inkább. Sokan azt írják a mozgás segít. Nekem pillanatnyilag nyugalmi helyzetben sokkal kevesebbszer jelentkezik,mint mikor pl. lehajolok, vagy kíváncsiságból egy kicsit illegetem a testem jobbra-ballra, hogy mi történik ilyenkor. A bedobbanásról annyit, hogy az internetes forrásokból következtettem rá, hogy extrasystoléról lehet szó, de ez korántsem biztos, ezért inkább leírom mi történik ilyenkor. Olyan érzés, mintha egy pillanatra megállna a szívem, ezt a pulzusomon is érzem és míg mertem vérnyomásmérőt használni (most már inkább elő sem veszem) addig az is kimutatta. A dobbanás mintha a nyakamban lenne, ilyenkor egy pillanatra elakad a lélegzetem, de előfordult már, hogy több másodpercre is, ami még ijesztőbb, mert ilyenkor úgy érzem elájulok, de mégsem. Azután valami szédülésféle és remegés, esetleg hidegrázás szokott következni. A kézfejeim is gyakran hidegek ilyenkor. Próbálom esténként galagonya és citromfű teával nyugatni magam és a szívemet, illetve elkezdtem ismét vitamin pezsgőtablettákat és bogyókat szedni. A nehézlégzés néha önmagában is jelentkezik akár ülés közben is, ilyenkor mintha összenyomná valami a mellkasom, néha pedig, mintha folytogatnának. A fulladás és orrdugulás eszembe jutott, hogy talán a refluxtól is lehetnek, persze akkor nem úgy érzem, mikor ezek a bedobbanások érkeznek, de néha, mikor anélkül érzem ezeket, a torkomban olyan érzés van, mintha ragasztót ettem volna, másra nem tudom hasonlítani, hideg és nagyon fura érzés, de én itt a sok gyomorsavra gondolok, hogy esetleg belélegzem. Néha nyugtatom magam, hogy biztosan megint kimerültem, és az előző hasonló időszak is elmúlt, ezért nem lehet baja a szívemnek, de ha ezt az idegrendszerem produkálja, akkor nagyon rafinált dolog tőle, hogy mindig újabb és újabb tünetekkel lep meg. A pihenésre jelenleg nem sok esélyt látok, de a mindennapi esti séta úgy érzem most már elmaradhatatlan. Mégegy dolog, esténként néha szörnyű szomjúságot érzek, ezért rengeteg vizet iszom, ettől persze egész éjjel futkoznom kell a fürdőszobába, de akármennyit iszom, ilyenkor általában nem múlik a szomjúság. Ez gyakran olyan érzés, mintha a torkom, vagy a nyelvem "töve" lenne kiszáradva. Szeretném a segítségét kérni a fent leírtak alapján, mi okozhatja mindezt? Lehetséges, hogy valóban csak kimerültség? A háziorvoshoz hiába megyek, mert ő általában mindent az idegekkel magyaráz, de jelenleg számomra ez nem megnyugtató válasz, mert úgy érzem egyáltalán nem is gondolkodik el más lehetőségen, csak meglát és rávágja, bármi bajom is legyen. (hozzáteszem, ezt egy korábbi agyhártyagyulladásom alkalmával is eljátszotta, akkor vénás nyugtatót kaptam a fejfájásomra, legutóbb a vérnyomásgondra pedig Frontint írt fel, amit nem vagyok hajlandó beszedni) Elnézést, hogy ennyi dologról írtam, de nem tudom ezek között van-e összefüggés és talán így összességében minden információ lényeges lehet. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: egy elkeseredett lány.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Szerteágazó panaszaiban biztosan szerepet játszik a stressz és a fáradtság is, de egyéb okokat személyes orvosi vizsgálattal kellene tisztázni. Ha háziorvosa nem partner ebben, javasolom, keressen olyan orvost, akiben megbízik. Látatlanban ezt sajnos nem lehet megállapítani illetve orvosolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő, fiam 15 éves 3 éve harcolunk a diabétesszel,jelenleg diétás módszerrel ,még.Azt…

    Tisztelt doktornő,
    fiam 15 éves 3 éve harcolunk a diabétesszel,jelenleg diétás módszerrel ,még.Azt vettem észre,hogy rendkívül sűrű a vére.Kérdésem az lenne hogy keressek fel kardiológust,érsebészetet egyéb rendelést?!A diabetológus nem küldi tovább,csak 3 havonta kontroll vér-cukor mérés.Indokolatlannak tartom a sár sűrűvért,mert napi 2-3 liter vizet fogyaszt.
    Egy aggódó anya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de önnek is csak azt tudom javasolni, hogy gyermekekre vonatkozó kérdéseit gyermekorvos kollégának tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Én irtam önnek többször hogy 5 éve magas a vérnyomásom. Most többszörös…

    Tisztelt Doktornő!

    Én irtam önnek többször hogy 5 éve magas a vérnyomásom.
    Most többszörös mérésnél:126⁄86 pulzus 92
    Összefügghet e-ez a jó érték a Chinotal nevű értágitoval amit fülzúgásra szedek? Tudom,nem első sorban vérnyomásra van,de másra nem tudok gondolni,gondolom ez jó érték.

    A másik pedig,hogy fülzúgásom további csökkentése céljából hamarosan intratympanometriás szteroidos kezelésem fog következni.
    Ennek során szteroidot juttatnak a belső fülbe.

    Arra felkészitettek,hogy a kezelés az immunrendszert átmenetileg gyengitheti,kérdésem hogy a szivre hatással lehet-e a kezelés,érdemes
    e pl a kávéivást elhagyni ilyen szteroidos kezelésnél.

    Válaszát előre is köszönöm:János

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt János!

    A Chinotal valóban okozhat átmeneti vérnyomáscsökkenést.
    A másik kérdésére nem tudok válaszolni, részben mert gégészeti jellegű, részben mert nem hiszem, hogy az immunrendszernek a szívhez érdemi köze lenne, vagy a kávé befolyásolná az immunrendszerét.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa