A betegek kérdései (17641)

  • Kedves DRNŐ! idős szomszédom gyengének érezte magát, és megmértük a vérnyomását, ami nagyon…

    Kedves DRNŐ!
    idős szomszédom gyengének érezte magát, és megmértük a vérnyomását, ami nagyon alacsony volt. 95⁄ 48 mutatott. Ön szerint létezhet ilyen érték, vagy a vérnyomásmérővel van a gond? és ha nagyon alacsony a vérnyomás,akkor mi az amit tudunk neki segiteni,azon kívül,hogy iszik egy kávét?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Feltehetően ritmuszavar miatt nem objektív a mérés, de a panasz miatt jó lenne, ha orvos vizsgálná az illetőt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Fél éve enyhe,tompa szúró érzésem van a jobb alhas környékén,néha a bordám…

    Tisztelt Doktornő!

    Fél éve enyhe,tompa szúró érzésem van a jobb alhas környékén,néha a bordám alatt,néha lejjebb,vagy pedig a derekamban,szinte naponta.Nem tudom semmihez sem kötni.Voltam hasi uh-on ahol azt mondták,hogy a kristályok ürülnek,meg is nyugodtam teljesen,utána nem éreztem ezt a szurkálódást.⁄volt már vesegörcsöm pár éve,idén januárban vesemedence gyulladásom⁄
    Kb:2 hete egy hasmenés alkalmával a székletemben vérágas nyálkát találtam,még a másnapi székletben is minimálian,azóta nem vettem észre.Ön szerint van összefüggés az alhasi fájdalom és a széklet probléma között?Nagyon meg vagyok ijedve!Teljesen bepánikoltam.Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Őszintén: fogalmam sincs. Legjobb lenne, ha kétség esetén orvosához fordulna.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Eltelt 1,5 év és még mindig van vér a köpetemben... Már mindenféle vizsgálaton…

    Kedves Doktornő!

    Eltelt 1,5 év és még mindig van vér a köpetemben... Már mindenféle vizsgálaton voltam hörgőtükrözés, mellkas CT, agyi MRI, tüdő röntgen allergia asztma vizsgálat...Teljesen kétségbe vagyok esve. 33 éves, 2 gyermekes, dohányzó, túlsúlyos nő vagyok. A házi orvosom azt mondja valószínűleg gyengék az érfalaim azért jön a vér mert mindenhol visszeres is vagyok... De én nem tudom ezt a problémát olyan "lazán" kezelni mint ő.... :( Sajnos megijedtem. Ön mit tanácsol? Mivel folytassam...? Általában reggel kora délelőtt van vér a köpetembe ami sárgás zöldes színű. Tavaly óta 8 adag antibiotikum kúrát csináltam, mert mindig azt írnak fel. Hát az a legkönnyebb nem??????? Válaszát előre is köszönöm!!!!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Gégészeti vizsgálatról nem ír, azt el kellene végezni.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 32 éves vagyok, normál testalkattal (155 cm⁄50 kg), igyekszem egészségesen…

    Tisztelt Doktornő!

    32 éves vagyok, normál testalkattal (155 cm⁄50 kg), igyekszem egészségesen táplálkozni.
    Néhány éve, ha bármilyen zsíradékban gazdag ételt eszem, azonnali hasmenést okoz. Ugyanez igaz a tejszínre, valamint ha egyszerre, nagy mennyiségű tejet fogyasztok (fél liter, 1,5%-os). Édesanyámnak 30 éves kora körül jött ki a laktózérzékenysége - némi genetikai hajlamot feltételezek emiatt.

    Az utóbbi években, ha bármi miatt (terhesség, műtét) teljes vérképet kértek, a koleszterinem mindig magas volt, 3-4 ponttal a felső határérték felett. Az orvosok csak csóválták a fejüket, hogy látják, hogy nem vagyok elhízott, nem eszem zsíros ételeket, fogalmuk sincs, hogy mi okozhatja. Egy laborasszisztens ismerős kutyafuttában mondott egyszer olyat, hogy bizonyos zsírbontó enzimből keveset termelhetek és ez a véreredményben mutatkozhat magas koleszterinszintként.

    Nem tudom, hogy a fentiekkel összefüggésben lehet-e, de enyhe gesztációs diabétesz miatt a terhesség második felében diétáznom kellett. A terhesség alatt se gyarapodott jelentősen a súlyom, 58 kg-mal mentem szülni az induló 50-hez képest. A vonatkozó értékek szülés után spontán rendeződtek. Itt viszont jelezték, hogy esélyes az időskori cukorbetegség, figyeljek majd oda.

    A kérdésem az, hogy a fenti állapotok igényelnek valamilyen kezelést, beavatkozást? Érdemes utánamenni, vagy egyszerűen csak kerüljem a problémát okozó ételeket? A koleszterinszintet befolyásolhatja bármi más, jelezhet esetleg későbbi életkorban felbukkanó szisztémás betegséget?

    Válaszát előre is tisztelettel köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha emésztési panaszai étrendi módszerrel kiküszöbölhetők, akkor első lépésként ez elég. A cholesterint csak részben lehet étrenddel befolyásolni, ezt és a vércukot ellenőrizni kell időszakonként (mindkettő komoly kockázati tényező szív- érrendszeri betegségek szempontjából).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Édesanyám naponta szedett gyógyszereivel kapcsolatban szeretném megkérdezni…

    Kedves Doktornő!

    Édesanyám naponta szedett gyógyszereivel kapcsolatban szeretném megkérdezni Önt:

    Diaprel 30mg reggel 2
    Meforal 850mg 3x1

    Chinotal 400mg 2x1
    Bisoprolol 5mg 2x1
    Corinfar retard 10mg 2x1
    Apadex 1,5 mg este 1

    Clopidogrel 75mg este 1
    Milurit este 1
    Roxera 20mg este 1

    Kérdéseim:
    1.Nincs-e ezek között olyan,ami ugyanarra a betegségre való
    (pld. cukor) és túl sok,vagy "ütik" egymást?
    2.Anyukám az utóbbi időben
    állandóan ideges,ingerlékeny,1 pillanat alatt úgymond robban...
    Sok mindent elfelejt.Lehet ez gyógyszer mellékhatás?
    3.Valóban igaz-e hogy Clopidigrel mellett nem kell
    nézni véralvadási paramétereket laborvizsgálatkor?
    Sajnos a háziorvosa eléggé szétszórt,és tőle hiába kérdez bármit,nincs válasz,minden úgy jó,ahogy van...
    Köszönettel várom a segítségét: Bernadett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban nem tudom, hogy édesanyja állapota milyen kezelést igényel, szembe szökő párhuzamosságok nincsenek a gyógyszerek között. Idegállapota nem hiszem, hogy gyógyszerrel kapcsolatos, el kellene vinnie idegorvoshoz, ha ilyen jelenségeket tapasztal nála. Clopidogrel mellett nem kell laborkontroll.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Párnapja azt vettem észre, hogy mély levegő vételkor szúr baloldalt a mellkasom…

    Tisztelt doktornő!

    Párnapja azt vettem észre, hogy mély levegő vételkor szúr baloldalt a mellkasom ,viszont nem tudom eldönteni ,hogy ez a szivem vagy a tüdőm esetleg a mellüreg lehet. A tüdőpanaszt azért zártam ki mivel 3 hete volntam munka alkalmassági miatt mellkas röntgenen és az semmi kórosat nem mutatott. Mi okozhatja ezt a mellkasi fájdalmat ? 20éves férfi.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt nem önnek kell eldönteni, hanem orvosi vizsgálatnak. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Hónapok óta szédülök,elöszőr csak idegkimerültségre gyanakodtam,mert fejfájás…

    Tisztelt doktornő!

    Hónapok óta szédülök,elöszőr csak idegkimerültségre gyanakodtam,mert fejfájás és váltakozó hol álmatlanság,hol épp hirtelen fáradtság párosult a szédüléshez.de azt nem tudom hova tenni,hogy megfigyeltem a szédülés leginkább reggel és délelött jelentkezik. ébredéskor már azonnal kluttyog és korog a hasam, olyan mintha össze lennék szűkülve, de ez nem lesz jobb akkor sem ha eszek, mert olyan érzésem van,hogy bár nem vagyok éhes,mert ettem,mégis üres a hasam.olykor azonnal párosul hozzá székletürítés,máskor pedig székrekedésem van. változatosan és napjában ötször étkezem,reggelire pl. zabkását,gabonapelyhet. gluténérzékenység negatív,cukor érték átlag 5,5-5,7es,igaz a vérnyomás alacsony 33 éves létemre 90 vagy 100⁄ 60 vagy 70 körül mozog,de naponta jógázok is és úgy 1,5 liter folyadékot iszok,vizet,teákat.azt megállapították,hogy erősen vashiányos vagyok,de hiába pótlom a vasat,ennek ellenére még nem érzem igazán hatását.a vashiány okozhat efféle éhségérzetet és hogy evés ellenére sem érzem magam eltelve?3-4 éve volt egy vékonybélgyulladásom is,néha-néha még érzem,hogy fáj,de arra azt mondta több orvos is,hogy az nem lehet,mert annak magától el kell múlnia ennyi idő alatt. De lehet,hogy mégis megmaradt némi gyulladás ami nem engedi felszívni a tápanyagokat?

    válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel:M. Ibolya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni. A vashiány felszívódási zavarra utal, de részleteket csak alaposabb vizsgálattal lehet megállapítani, és eredményes kezelés is csak így várható.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornõ! Egy 21 èves lâny vagyok. 2 hèttel ezelôtt húgyuti felfázásom volt, kaptam rá…

    Kedves doktornõ! Egy 21 èves lâny vagyok.
    2 hèttel ezelôtt húgyuti felfázásom volt, kaptam rá cifloxint (500 mg). A 4. nap hasmenès jelentkezett de az 5. napon még bevettem a tablettákat. Az orvosom azt mondta, hogy ez a gyogyszer nem okozhat hasmenèst, de szedjek ra probiotikumot.
    Mivel a munkahelyemrôl nem hiànyozhatok elkezdtem széntablettát szedni. De napi 9 tabletta után is maradt a hasmenés. Szinte vìz szerü. Miután abbahagytam a széntablettát láttam hogy a szèkletem nagyon nyákos, vères ès világos bara nèha enyhèn zöldes szìnü. Szèkelèsnèl alhasi, bèl görcseim vannak ès szèklèsi ingerem van miután màr üritettem. Csütörtök este lementem az ügyeletre, onnan beutaltak a sürgössègire ultrahangra, de csak vèrt vettek ès vègbèlnyiláson keresztül megvizsgáltak, mivel vèrt nem találtak ès a vèrkèpem normális volt (csak a vas volt alacsony) azt mondták szedjek probiotikumot ès majd elmúlik. Viszont mára a hasi fájdalom alig alig szûnik (most feszitô ès görcsös èrzès a belekben.) enni is alig eszek, az emèsztès fàjdalmakkal jár, az üritès egyenesen borzalmas, ès egyre nyákosabb ès twlevagyok levegôvel is.Ès most a hasam jobboldalân közèpen nagyon szúr ès ha megnyomom annyira belefâjdul hogy szinte leszibbadok. Mi lehet velem? Màr nagyon szeretnèk meggyógyulni.
    Válaszát elôre is köszönöm!

    Ui.: az antibiotikum mellett szedtem tôzegáfonya kapszulât, grapefruirmag cseppeket (napi 3x15 cseppet, a keserû alkoholos vâltozatból) ès alkalmaztam az antibiotikum 3 napjân kaneszten kombi unot.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A panaszokat okozhatja fertőzés (vírus, baktérium), gyomor- vagy bélhurut, epebántalom és meg sok egyéb. Javasolom, forduljon gasztroenterológushoz személyes vizsgálatra!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő⁄Doktor Úr! Nagyon megijedtem tegnap, mert a hasmenés után pici nyálkás hasmenés…

    Tisztelt Doktornő⁄Doktor Úr!

    Nagyon megijedtem tegnap, mert a hasmenés után pici nyálkás hasmenés jött nyálkás (taknyos?) vérrel. Az utóbbi 3 hétben sok hasfogót szedtem be, mert sokat ment a hasam, de vér sosem jelentkezett. Ma múlt el a menstruációm, többször is leellenőriztem, hogy esetleg nem onnan került e a vér a széklet mellé, de nem. Tejfehérje allergiás vagyok, nap közben ettem 2 kocka tejcsokoládét (szoktam enni csokoládét, ilyenkor csak haspuffadás lép fel), és este jött a vér, de kis mennyiségben. Már 6 alkalommal jött ilyen nyálkás hasmenés tegnap (világos, narancssárgás-barnás színű, a szilárd széklet is ilyen színű volt 2-3 napja, és szokatlan szagú) nyálkás vérrel (nem alvadt) kis mennyiségben, és aggódok. Elmentem ügyeletre, de ott kinevettek. Felnyúlt az orvos, de azt mondta, hogy nem látott vért. Otthon mégis ugyanaz jött (nincs hasgörcs, akkor jön ha kinyomom...).
    Ma reggel is elmentem wc-re, sötétebb hasmenés jött, vér is volt benne, de nagyon kevés.
    Az elmúlt héten hétfőn lázam volt, de csak egy napig, a fejem sokat fájt, de lehet hogy csak az időjárásváltozás miatt. Folyamatosan hányingerem volt⁄van, illetve 3-4 nappal ezelőtt teltségérzetet tapasztaltam, aminek következtében a diétázásnál is kevesebbet tudtam enni és inni.
    Az egyik kérdésem, hogy ha továbbra is fennáll a hasmenés, bevehetek rá hasfogót?
    A másik, hogy elmenjek kórházba kivizsgálásra, vagy várjam meg a hétfőt, hogy a háziorvos küldjön el vizsgálatokra? Nem tudom, mennyire sürgős, de engem alaposan megijesztettek otthon, az ügyeleten viszont kinevettek, nem vettek komolyan Félek, mert sosem történt velem ilyen, nem tudom, mi ilyenkor a teendő, és félek, hogy rosszabbodna.
    Elnézést kérek a kellemetlen történetért, de már ott tartok, hogy nincs képem odaállni ezzel egy másik orvos elé, annyira megalázónak és kellemetlennek érzem az ügyeleti látogatás után.

    Válaszát előre köszönöm!

    Bernadett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Több hete tartó panaszai miatt mindenképpen indokolt lesz orvosi vizsgálat, de a székletben látott feltehetően piros vér miatt különös aggodalomra nincs oka. Azt hiszem, sürgősségi indok nincs, de hétfőn mindenképpen keresse fel kezelőorvosát.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Magas vérnyomás miatt Amlodipin gyogyszert irt fel a haziorvosom. 27 éves…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Magas vérnyomás miatt Amlodipin gyogyszert irt fel a haziorvosom. 27 éves vagyok, 74 kg. 172 cm magas. A házi orvosom ajánlotta, hogy setaljak, dietazzak. Én mindkettőt megtettem, már 4 kgot fogytam, rengeteget sétálok, nem eszek zsíros eteleket, mégis a gyógyszer mellett még mindig magas a vernyomasom. 2 hónapja szedem. Visszamenőleg a haziorvoshoz, mondtam hogy szerintem ez a gyógyszer nem lesz jo, írjon masikat, de nem irt, mert pont akkor mikor nála voltam épp tűrhető volt a vernyomasom, és nem hitte el, hogy magas. Nekem itthon nincs mérőm. Ismerösunknek szoktam mérni néha. tegnap előtt mertem, akkor is 140⁄100 volt gyógyszer mellett. Fejfájásaim vannak nap mint nap, néha megszedulok, nyomódik a fejem. Én ezzel nem szeretnék jatszani. Ön szerint mit kellene tenni? Németországban lakunk, sajnos itt máshogy megy sok minden. De szeretném ha beállna a vérnyomasom. Köszönöm a válaszát! Zsanett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Rendszertelenül mért, időnként magasabb vérnyomásértékből nehéz következtetést levonni. Érdemes lenne 24 órás vérnyomás monitorozást (ABPM) végezni, és ennek alapján megtalálni a jó gyógyszeres kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! A férjem tegnap volt mellkas röntgenen és ez lett a eredmény: Magasabban…

    Tisztelt Doktornő!

    A férjem tegnap volt mellkas röntgenen és ez lett a eredmény:
    Magasabban álló sima rekeszfelek. Basalisan sűrű kötegezettség látható. Beszűrődés nincs. Cor balra 2 ujjal maius.
    A háziorvosa nem magyarázott el neki semmit,én pedig nagyon aggódom,ezért fordulok Önhöz. Köszönöm válaszát előre is. Üdvözlettel egy aggódó feleség.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Egy lelet önmagában, a beteg vizsgálata, panaszainak ismerete nélkül korlátozott értékű. A szívet nagyobbnak írja, de ez lehet a magasabb rekeszállástól is, a basalis kötegezettség lehet maradványtünet, más érdemi eltérés nincs.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktor nő! 42 éves vagyok. Már több mint egy hete reggelente arra ébredek hogy nyom…

    Tisztelt doktor nő! 42 éves vagyok. Már több mint egy hete reggelente arra ébredek hogy nyom a mellkasom és égő érzést érzek egész végig. És 3. .napja reggel hányok de olya vizszerű savanyút. Sajnos pánikbeteg vagyok és a mellkas fájdalom miatt már arra gondoltam hogy a szívemmel van baj. Az orvos irt ki rabemant hogy azt szedjem. A reflux tünete tényleg hasonlít a szívrohamra? Készült EEG az jó lett. Köszönöm a választ. Szilvi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kérdése lényegében azonos az április 7-én feltett kérdéssel, válaszom is teljesen azonos: forduljon kezelőorvosához kontrollvizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 27 éves, szellemi munkát végző férfi vagyok, sportolok heti rendszerességgel.…

    Tisztelt Doktornő!

    27 éves, szellemi munkát végző férfi vagyok, sportolok heti rendszerességgel. Régebb óta éreztem olykor, főleg fekvéskor a szívdobogásomat, ami ugyan szabályos, de kellemetlen. Ezért elmentem egy szívultrahangra, amelyen a következő értékek szerepelnek:

    Ao-gyök (mm): 21 Ao-asc: 24 BP.:30 JK.:26 BK.: 49-32 SEPTUM: 15-9 Hátsófal: 15-9

    4. ü-ből: BP.: 38 JP.: 37 E⁄A: 95⁄76 EF.: 64%

    Mész: Aorta jobb coron meszes, kissé vastagabb
    Vél.: norm. nagyságú BK. Jó syst. és dyastoles BKF.
    Segmentalis falmozgászavar nem látható, MMV lazább, de nem prolabál. MI nincs. Aorta bill. jól nyílnak, setenosit nem okoz, jobb coron meszes, kissé vastagabb. AI nincs. Nem tágabb jobb szívfél. Thrombus PF nem látható.

    Ön szerint ezek jó értékek?

    Előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Semmi érdemi eltérés nincs az értékekben.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Előzőleg is kértem már Öntől tanácsot és köszönettel fogadtam.43 éves vagyok…

    Kedves Doktornő!
    Előzőleg is kértem már Öntől tanácsot és köszönettel fogadtam.43 éves vagyok és pár hónapja az orvos Panagint javasolt előforduló ritmuszavaraimra. 2 hete szedem napi 2x. Ligetszépe kapszulát is szedem 1 hónapja pms tüneteinek csökkentésére. A kettő együttes szedése nem okozhat bármi problémát? Köszönöm válaszát: Emma

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, nem rendelkezem részletesebb tapasztalatokkal a homeopatias szerek és táplálék kiegészítők tekintetében, azt javasolom, hogy forduljon e terület szakemberéhez.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktorno Már 4dik napja szedem az Egilok és Rivotril gyogyszereket és sajnos még nem…

    Tisztelt doktorno
    Már 4dik napja szedem az Egilok és Rivotril gyogyszereket és sajnos még nem stabil a vérnyomásom,156⁄106 nagyon aggódom,Várjak még vagy forduljak orvoshoz?Ilyen sokáig tart még a gyogyszer hat amit 3 hétig kihagytam? Maradok tiszelettel Kres Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Szerintem várnia kell a gyógyszerhatásra a több hetes kihagyás után, de ha nagyon aggódik most, forduljon orvoshoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Múltkori válaszát nagyon szépen köszönöm, ösztönzésére elmentem kardiológiai…

    Tisztelt Doktornő!

    Múltkori válaszát nagyon szépen köszönöm, ösztönzésére elmentem kardiológiai kivizsgálásra a gyorsan emelkedő pulzusom miatt. Annyit rólam, hogy 1 éves koromban vírusos agyhártyagyulladást követően szívritmuszavarom volt, negyed Betalocot szedtem kb egy évig. Azóta csak annyi a panaszom, hogy nem igazán bírom a futást, hamar felmegy a pulzusom 190-195-re. Bár fájni nem fáj, nem szúr, nem kellemetlen, de aggasztott a magas érték.

    A kardiológiai leletemmel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy normálisak-e az értékek, illetve igényel-e további kivizsgálást az ügy?
    Sportolhatok-e ilyen eredménnyel?

    LELET:
    EKG: sinus ritmus, meredek tengelyállás (77fok) norm.repol:poz. T-k isoel. ST-k. szabályos görbe.
    Szív UH: PST hosszmetszeti kép: BKDS:25 DD:44 spetum:7 Hf:7 mm EF: 65%
    Csúcsi kép: BP: 42mm, JP: 37mm IVC: 12 (belégzésre jól szűkül)
    E⁄A: 78⁄70 ao max: 158 cm⁄sec TAPSE: 25 mm. A mellső mitralis vitorla kis mértékben bedomborodik a bal pitvarba, jelz MI-t hozva létre. A billentyű textúrája normális. Jelz TI melyből mért maximális JK-i (pulmonális) nyomás: 23+5=28 Hgmm, nem emelkedett.
    Terhelés során a célfr (165⁄min) jól megközelítve, viszonylag gyorsan 155⁄min-re emelkedő max fr mellett angina, ritmuszavar EKG eltérés nem jelentkezett. Visszafogott vérnyomás reakció (max 135⁄54, pihenéskor 127⁄79 Hgmm), negaty ergometriás teszt.

    Válaszát előre is köszönöm.

    Üdv

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezek gyakorlatilag teljesen normális értékek, ennek fényében a terhelésre jelentkező szapora szívverés edzetlenségből fakad, aktívabb életmóddal jól befolyásolható.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves dr- nő ! Szivizom szcintigráfiás vizsgálaton voltam, mellkasi fájdalom miatt. vélemény:enyhe…

    Kedves dr- nő ! Szivizom szcintigráfiás vizsgálaton voltam, mellkasi fájdalom miatt. vélemény:enyhe foku , közepes kiterjedásü ishaemia az anterior falon , teljes nyugalni ujratelődés. 65 éves vagyok, Kardiológus vélemény e ez jó. Irt fel Nebilet 1⁄2 tabl- át, ASA 100 mg- ot. A mellkasi panaszaim csökkentek, Szeretném megkérdezni: az Aspirint meddeg kell szedni ,és miért?A koleszterin szintem magasabb , diétázom nem szeretnék gyógyszert szedni rá, diétával mennyi csökkenést lehet élérni? Válaszát köszönöm Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az aspirint tartósan kell szedni, vérrögképződés megelőzése céljából. A koleszterin értéke megfelelő étrenddel maximum 15-21%-kal csökkenthető, a kívánt érték kevesebb mint 5,2.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy legutóbbi laborleletem alapján a normálisnál…

    Tisztelt Doktornő!

    Érdeklődni szeretnék, hogy legutóbbi laborleletem alapján a normálisnál alacsonyabb eGFR (74 ml⁄perc), és magasabb kreatinin (92 umol) szint mire utalhat? (ezek mellett még a vizeletben kimutatható volt fehérje, vörös- és fehérvérsejt, valamit a fehérvérsejt számom alacsonyabb (3,39) volt.
    Veseelégtelenségre gyanakszom, de előfordulhat, hogy az utóbbi időben a sok megbetegedés miatti antibiotikum szedés okozza?
    Egyéb tüneteim az esti (lefekvést követő) lábrángás (nem remegés, konkrét rángások magnézium szedése mellett) gyakori fáradtság, kimerültség, öklendezés (hányás nélkül, általában reggel szagok hatására -nem vagyok terhes-)
    Először cukorbetegségre gondoltam, de azt sikerült kizárni.
    Tudna segíteni, hogy mi lehet ennek az oka?

    Köszönöm előre is.

    Tisztelettel: Szandra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Valóban elsősorban veseérintettségre kell gondolni, részletesebb vizsgálatok illetve kezelés céljából forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T.Doktorno! Combom belso resze eleg gyakran begorcso.Foleg ejszaka.Felelmetes.Fajdalmas,es alig…

    T.Doktorno!
    Combom belso resze eleg gyakran begorcso.Foleg ejszaka.Felelmetes.Fajdalmas,es alig birok ilyenkorhelytejonni.Solszor olyan erzesem van,egyszer belehalok.Nincs aki segitsen ilyenkor rajtam,es mar felek elaludni.Mit tegyek???
    Koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • 3 éve pajzsmirigy alulmüködést áll apítottak meg. Azóta föl-le megy TSH értékem és közben hízok.Már…

    3 éve pajzsmirigy alulmüködést áll apítottak meg. Azóta föl-le megy TSH értékem és közben hízok.Már 60 kg vagyok, előtte 45 kg voltam 26 éven keresztül. Szeretnék lefogyni mert 2011-ben volt egy kockázatos műtétem,amely a bal lábam bénulása miatt történt.Akkor derült ki,hogy szívnagyobbodásom van, ami nem lepett meg,mert az édesapám 39 évesen abban halt meg. Egyszóval a napi mozgás és torna nekem megterhelést jelent. Furon 40 mg és L-Thyroxin Henning gyógyszert szedek naponta. ⁄eredmény nélkül⁄
    Van-e remény a változásra? 70 éves vagyok, szeretnék már egy pár évet nyugalomban tölteni.

    Köszönöm T Doktornő szíves válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudok érdemi választ adni, javasolom, keressen fel endokrinológust illetve kardiológust, jelen állapotának tisztázása, a kezelés esetleges módosítása céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa