A betegek kérdései (17643)

  • Jó napot kívánok! Olyan problémám lenne, hogy napok óta émelygek, de úgy , hogy éhes is vagyok…

    Jó napot kívánok!

    Olyan problémám lenne, hogy napok óta émelygek, de úgy , hogy éhes is vagyok közben és rengeteget büfögök. A szájízem fura savanykás a nyálam pedig sűrű. Sokszor van alhasi fájdalmam is. Illetve a rendszeres székelésem megszűnt sűtűn előfordul székrekedés. Mi lehet a gond? Gyanakodhatok terhességre?

    Előre is köszönöm!

    22 éves lány

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A terhesség lehetősége a tünetek hátterében akkor jön szóba, ha késik vagy kimaradt a menstruációja, ezt terhességi teszttel vagy nőgyógyászati vizsgálattal lehet ellenőrizni. Önmagukban a panaszoknak egyéb okai is lehetnek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor nő! Tanácsát szeretném kikérni. 22 éves vagyok.Nagyon régóta pajzsmirigy…

    Tisztelt Doktor nő!

    Tanácsát szeretném kikérni. 22 éves vagyok.Nagyon régóta pajzsmirigy betegségem van,ami elég sok ideje normál tartományba mozog (jelenleg is). A vérnyomásom általában alacsonyabb (110⁄75) és időszakonként felugrik (156⁄103) és rosszul érzem magam tőle,mindenfajta kivizsgálást el végeztek rajtam (24 órás vérnyomásmérő,terhelési,24 órás holter) semmit sem találtak így gyógyszert sem kaptam(amikor felszökik frontin gyógyszert szoktam használni). Ez a 10 hónap alatt egy naptárt vezettem,amelyben írtam,hogy mely napokon ugrik ki a vérnyomásom és ezek a napok a menstruációm előtt pár nappal,a menstruációm alatt és a rá következő 1-2 nap alatt történnek ezek a kiugrások. A többi napokon teljesen rendben van a vérnyomásom. A kérdésem az lenne Önhöz,hogy esetleg ilyenkor mit lehetne csinálni? Van esetleg valamilyen gyógymód,vagy gyógyszer ezekre az időszakokra,hogy megelőzzem ezt a kellemetlenséget?

    Köszönöm előre is a segítségét!

    Evelin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Más néven aláírt hasonló tartalmú levelére írt válaszom most is érvényes: endokrinológusával beszélje meg a kérdést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő Kérem értékelje a szivultrahangomat legyen szives Ao.gyök: 23mm Az aorta…

    Tisztelt Doktor Nő

    Kérem értékelje a szivultrahangomat legyen szives

    Ao.gyök: 23mm Az aorta billenytyű szabályos
    Bal pitvar:29mm
    Amitrális billentyű vékony tükörképmozgást végez
    A bal kamra 29-42mm
    EF: 60%
    Pericard folyadék nincs Norm doppler görbék Jobb szívfél norm tág.

    EF értékem 8 honappal ezelőtt 69% volt mitől lehetséges a csökkenése? mi lehet a háttérben?

    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez teljesen normális lelet, és a két érték közötti eltérés hibahatáron belül van, a különbségnek nincs jelentősége.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt dr. Tarján Zsuzsa, Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy édesanyám ( 60 éves ) felkarján,…

    Tisztelt dr. Tarján Zsuzsa,

    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy édesanyám ( 60 éves ) felkarján, lábán pár hete lila, véraláfutás-szerű foltok jelentek meg kör alakúak inkább, 5 Ft-os nagyságúak nagyjából.
    Aspirin procectet szed illetve Betalockot, kis vérnyomás csökkentőt(nevét nem tudom sajnos) és Magnéziumot ( szív-extrák miatt ). Szívultrahangon eltérés, kóros dolog nem látható. Kérdésem lenne hogy ezek a ,,bevérzések,, lehetnek-e az Aspirin protect mellékhatásai, és ez esetben abba kell-e hagyni a szedést?
    Előre is köszönöm szépen megtisztelő válaszát!
    Üdvözlettel,
    Bettina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Lehetnek az Aspirin protecttől, de emiatt nem kell abbahagynia, csak legyen figyelemmel a Betegtájékoztatónak főleg a 2. pontjában írtakra.




    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Fél éve kezdődött a problémám hogy nagyon sokat kellett böfögnöm és szellentenem…

    Tisztelt Doktornő!

    Fél éve kezdődött a problémám hogy nagyon sokat kellett böfögnöm és szellentenem és korgott a hasam nagyon sokat.Azt mondta a háziorvosom hogy a rengeteg szénsavas ital(sör,cola),rengeteg mentolos rágó és cukor,rendszertelen étkezéseim és a sok stressz közre játszik vagy lehet ez az okozója.1 hétig nem ittam semmi szénsavasat csak Salvus vizet,szedtem sav lekötőt,nem fogyasztottam alkoholt sem és az iskolai stressz is megoldódott ezzel együtt a hasi problémám is.Viszont én úgy gondoltam hogy ha ezt a szénsavas italok okozzák akkor úgy is elmúlik majd ha nem iszok ezért még nagyobb mennyiségben kezdtem el inni a colát,energiaitalokat,sört és az iskolában ahogy jött az érettségim annyira stresszes voltam hogy az érettségi napján 4-5x is volt székletem.Ez időszak óta van amikor elkezd morogni a gyomrom mintha csak szellentenem kéne de a szellentés mellett egy kb.kanálnyi fehéres-sárgás-habos-nyálkás valami jön ki.Emellett rendesen van székletem a nap többi részében viszont néha jön ez a valami amit nem tudom mi lehet.Ön mit tanácsol,mi okozhatja ezt vagy mi lehet ez?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornö! Olyan problémával fordulok önhöz,hogy a köldököm méllyen van a szülés ota…

    Tisztelt Doktornö!
    Olyan problémával fordulok önhöz,hogy a köldököm méllyen van a szülés ota a hasböröm eléggé eltakarja igy nem is ,,szellözik,, annyira.Tegnap ota bepirosodtt a köldököm belseje kicsit levedzik enyhén fáj,és kellemetlen szaga van.Mit javasol mivel kezeljem? Köszönöm elöre válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Javasolom, mutassa meg kezelőorvosának vagy sebésznek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 32 éves vagyok. Januárban egy rutin vizsgálat során az EKG-nál volt valami…

    Tisztelt Doktornő!
    32 éves vagyok. Januárban egy rutin vizsgálat során az EKG-nál volt valami eltérő, aminek a háziorvos nem tulajdonított nagy jelentőséget, szerinte efféle blokkolások vannak mindenkinél. Ettől fogva folyamatosan figyeltem a szívritmusomat, amely néha teljesen félrevert, vagy ki-ki hagyott egyet. Néha ez minden harmadik, néha minden tizedik volt, néha pedig teljesen rendszertelenül vert. Nem hagyott nyugodni a dolog, így felkerestem egy kardiológust, aki mindent rendben talált. Természetesen mikor nála jártam, a szívritmus teljesen szabályos volt. A vizsgálat eredménye a következő: Haemodinamikailag jelentéktelen mitralis billentyű prolapsus véleményezhető, kifejezett hyperkinezis mellett. A fizikális vizsgálat idején bigeminia is fent állt.
    Végeztek egy holter vizsgálatot is, de sajnos az egyik nem tapadt rendesen a tappancsra, ellenben a doktor úr azt mondta, így is értékelhető az eredmény, és ez alapján ingerképzési és ingerületvezetési zavart nem sikerült kimutatni. A hyperkinesis miatt Concort szedek. Azóta hullámokban jelentkezik a ritmuszavar. Van amikor 2-3 hétig semmi, aztán egyik pillanatban elkezdődik és több napig folyamatosan fennáll. Olyan érzés, mintha beszorulna a levegő és a szív gyenge görcsbe állna egy pillanatra. Egyébként rosszullétet nem okoz. Ami érdekes, amikor épp hyperkinesisem van, akkor teljesen ritmusos a szív, amikor viszont szépen lassan dobog, akkor érzem a ütéskihagyásokat. Az egész inkább megijeszt, hogy mi okozza a tüneteket, lehet e valami komolyabb háttere, amitől a szív folyamatosan kihagy egy-egy ütést. Esetleg keressek fel másik orvost vagy fogadjam el ezt az állapotot?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel
    Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A leírtak alapján önnél bizonyára extrasystolia áll fenn (ez volt a vizsgálatnál is, amit leír, hogy bigeminia, az azt jelenti, hogy minden második ütés volt ilyen). Ez a fajta ritmuszavar igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül (és a mitrális prolapsus nem ilyen!) nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Nő! 25 éves Nő vagyok! 3 hónapja a bal mellemből, a hónalj alà, a karomban és a…

    Tisztelt Dr. Nő! 25 éves Nő vagyok! 3 hónapja a bal mellemből, a hónalj alà, a karomban és a bal oldalomba ismeretlen eredetű fàjdalom! Pihenésrecerősödik, este és reggel a legrosszabb! Ha terhelem és mozog a karom nem szokott fàjni! Voltam màr szìvultrahangon is, de elég futó szalagon ment a dolog! Kérdésem az lenne, ha szív eredetű panasz lenne az kiderült volna az UH-an? Enyhe Tachycardiat diagnosztizàlt az orvos! Nem tudom, hogy kihez forduljak, mert màr a fàjdalom elviselhetetlen! Napjàban több óra hosszàt is fàj, 1-2 alkalommal éreztem màr a jobb mellemnél is! Kérem segítsen! Üdvözlettel: Tóthné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de látatlanban ezt nem lehet eldönteni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján szükség szerint a kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • jó reggelt dr.nő azzal a kérdéssel fordulok őnhöz hogy tegnap volt egy hete hogy szedem a bisoprolol…

    jó reggelt dr.nő azzal a kérdéssel fordulok őnhöz hogy tegnap volt egy hete hogy szedem a bisoprolol 5mg os gyogyszert de persze csak felesével a szivem makk egészséges csak annyi hogy 90-100at vert feleslegesen ezért kaptam ezt a gyogyszert hogy csőkkentse.
    a pulzusomat csőkkentette is 60-74 közöttire de ma reggel 89-80as értéket mértem persze aggodom hogy miért? a gyogyszer mellett is kaphatok ne agy isten szivinfartust??? fájj a mellem alatt a házi orvos szerint a lép nehéz a levegő és fájj a ball lapockám is szurkáll nem érzem gyorsnak a szivemet de gomboc érzetem is majd elfelejtettem pánik beteg vagyok már tőbb mint 3éve ezeken kivül más tünet nincs válaszát kőszönöm egy anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A napi egyszeri gyógyszerbevétel nem biztosít 24 órás hatást, nem csoda, ha reggel gyors a szívverése. Ettől nem kap infarktust, egyéb tünetei is inkább a pánikkal kapcsolatosak.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Tegnap óta van a herpeszem mára nagyon megduzzadt s fáj. S a nyirokcsomóim…

    Kedves Doktornő!
    Tegnap óta van a herpeszem mára nagyon megduzzadt s fáj. S a nyirokcsomóim is duzzadtak fájnak az állam alatt főleg azon ag oldalon ahol a herpesz van. Ez összefügghet?
    Elkezdtem propolisz cseppet c vitamint szedni meg tettem a számra herpesz tapaszt... mit javasol szukseges lehet egyéb kezelés? koszonom!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Nem vagyok járatos a kezelésében, ajánlom az alábbi linket: http:⁄⁄www.telviran.hu⁄?gclid=CjwKEAjw2cOsBRD3xNbRp5eQxzYSJADZGYbzA2JVBs7aRvZG7k27fv2sVI8MjL67raeG3qzS2KxXZBoCaQvw_wcB

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • o koszonom igy mar ertem . koszonettel, szel estet kivanok!

    o koszonom igy mar ertem . koszonettel, szel estet kivanok!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Nagyon szívesen. Önnek is!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Nagyon számítok a véleményére, mert a háziorvosommal lehetetlen kommunikálni. 22…

    Kedves Doktornő!

    Nagyon számítok a véleményére, mert a háziorvosommal lehetetlen kommunikálni.
    22 éves férfi vagyok, magas vérnyomásomra eddig Nebibeta-t és Narva-t szedtem. A jelenlegi kardiológusom viszont azt mondta, hogy aki ilyen fiatal az ne szedjen vízhajtót, így a reggeli Narva helyett 2X1 Coverex-et szedtem.

    Nem rég volt egy kardiológiai vizsgálatom, ahol minden tökéletes lett a változatlan magas vérnyomás kivételével és egy megjegyzéssel, mégpedig:
    A Pitvari Septum középső harmada elvékonyodott, defektus nem látható.
    Gondolom nagy baj nem lehet, mert ezzel együtt azt mondta az orvos, hogy a szíve "még" jó.
    De mégis érdekel, hogy problémát jelenthet-e a későbbiekben ez az elvékonyodás!

    A 24 órás vérnyomásmérés eredménye is megfelelő volt, abban egyeztünk meg, hogyha csökkentem a stresszt és sportolok, elhagyhatom a gyógyszert(3 éve szedem lassan, nagyon stresszes vagyok, így fogynak az illúzióim.)
    Napi kétszer fél Coverex-ben maradtunk és az esti Nebibeta-ban.

    A kérdésem az lenne, hogy a gyógyszertárban akkor nem volt éppen Coverex-AS 5mg és 4mg-s Perineva-t ajánlottak helyette, most ezt szedem.

    Ahogy olvastam a "Coverex" perindopril arginin-t tartalmaz, míg a "Perineva" perindopril terc-butilamin-t, ez okozhat problémát vagy szedhetem továbbra is?

    Januártól(akkor még Narva-t szedtem) tapasztalok kialvatlanság és stresszes periódus esetén bizsergést a fejbőrömön, a fejem tetején és oldalán is. - Egészen kiskorom óta vannak migrénes rohamaim, amik kar-nyelv-szájzsibbadással, beszéd és gondolatzavarral kezdődik, majd borzalmas fejgörccsel végződik, ezen rohamok közt évek teltek el idáig szerencsére. -
    De ez a jelenlegi tünet megáll a fejbőr, esetleg arc bizsergésnél és nem megy tovább.

    Ez a bizsergés az utóbbi pár napban, mióta a Perineva-t szedem felerősödött, okozhatja ezt növekedését a Perineva gyógyszer?
    Míg Coverex-szet szedtem is volt ez a tünet, csak nem ennyire intenzíven bár az utóbbi hetem meglehetősen stresszes volt(a hét elejétől szedem a Perineva-t, szóval nem tudom egyértelműen ennek a gyógyszernek tulajdonítani).

    Úgy tudnám leírni, hogy egyszer csak a semmiből egy erős bizsergés borítja el a fejem kb 5-10 másodpercig, aztán vége.

    Nagyon kialvatlan vagyok a jelenlegi munkámból kifolyólag, ez is okozhatja?

    Természetesen pánikbetegségre is tippelek, de nagyon érdekel az Ön véleménye!

    Nagyon köszönöm előre is a válaszát és a levél elolvasására fordított idejét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    A Coverex és a Perineva hatóanyaga azonos, mint írta is, a vivőanyag különbsége nem okozhat számottevő különbséget. Említett panaszai feltehetően a stresszel kapcsolatosak, de kipróbálhatja majd újra a Coverex-et. Fejfájásai miatt esetleg érdemes lenen egy fejfájás-ambulanciát felkeresnie, és mindenképpen próbálja meg csökkenteni vagy helyén kezelni a stresszt..(Az, hogy a szíve "még jó", az arra vonatkozott, hogy a vérnyomás nem okozott elváltozást). Jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm a cikket elolvastam de nem találtam meg a választ arra hogy az ajakherpesz jelezheti…

    Köszönöm a cikket elolvastam de nem találtam meg a választ arra hogy az ajakherpesz jelezheti e előre a közelgő övsömört?
    Annyi még hogy bárányhimlős én nem voltam. (valahol olvastam hogy ezek valahogy összefüggnek..)
    köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az ajakherpeszt a HSV1 vírus, az övsömört és a bárányhimlőt a Varicella zoster vírus okozza, ezek szerint nincs kapcsolat a két kórkép között.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jo napot kivanok. 23eves lany vagyok. Panik roham(ahogy kesobb leirtak) utan vitt be egy mento…

    Jo napot kivanok.
    23eves lany vagyok.
    Panik roham(ahogy kesobb leirtak) utan vitt be egy mento es ezt kaptam 3 ekg utan:
    sinusritmus,bal tengelyallas, fr 80⁄msec, PQ 120msec. Izoelektromos ST-k,pozitiv T-k. st.idem,panaszmentes.
    Semmi sziv problemak idaig nem voltak.
    Szeretnem megkerdezni hogy ezek mit jelentenek?
    nagyon koszonom!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ez egy normális EKG leírása.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Ajakherpesz jelezhet övsömört? Kezdődő herpeszem van ugyanis és a fejem ugyanazon…

    Kedves Doktornő!
    Ajakherpesz jelezhet övsömört?
    Kezdődő herpeszem van ugyanis és a fejem ugyanazon oldalán amelyiken a herpesz van, fáj a fejem , egy foltban.
    Nem tudom lehet e egyidejüleg ez így ezt szeretném megkérdezni.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Figyelmébe ajánlom az alábbi linket: http:⁄⁄www.informed.hu⁄betegsegek⁄gyacs⁄skin⁄ovsomor-ajakherpesz-39675.html

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál (59 éves, 90 kg, magas vérnyomásra gyógyszert szed hosszú…

    Tisztelt Doktornő!

    Édesanyámnál (59 éves, 90 kg, magas vérnyomásra gyógyszert szed hosszú évek óta) pitvarfibrillációt állapítottak meg nemrégiben, melyet elektromos sokkal helyreállítottak. Sajnos az egy hónappal későbbi vizsgálaton ismét kimutatták a fibrillációt. Kérdésem az volna, hogy érdemes-e újra és újra alávetnie magát az elektromos sokknak, amennyiben tartós javulás nem mutatkozik?

    Köszönettel és tisztelettel,
    Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ezt édesanyja kezelőorvosával kell megbeszélni, beleértve azt is, hogy bizonyos esetekben egyéb elektromos módszerek is rendelkezésre állnak, illetve tartós pitvarfibrilláció esetén tartós véralvadásgátló kezelés szükséges az embóliaveszély miatt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! 8 hónapja szedek 2,5mg concorból felet naponta.Stressz okozta magas pulzusszámra…

    Tisztelt doktornő!
    8 hónapja szedek 2,5mg concorból felet naponta.Stressz okozta magas pulzusszámra kaptam.Az elmúlt hetekben normális volt mindig a pulzusom(75),a vérnyomásom is jó volt.110-120⁄80. Az utolsó kardiológiai kivizsgálásom 3 hónapja volt,mitralis prolapsus-on kívül mindent rendben találtak.(8 hónapja terheléses ekg és ekg holter is rendben bolt)Mivel úgy éreztem jól vagyok 2 nap nem vettem be a concort.A 2.nap este heves szívdobogásra ébredtem,nyomott a mellkasom,gyengének éreztem magam,a vérnyomásom 150⁄95 volt, pulzus 100.Vártam fél órát,de nem akart szűnni. Ügyeletre mentem ahol csináltak ekg-t, amire sinus tachicardiát írtak.Kaptam 50mg betaloc-ot. Rá fél órára az ekg már jó volt. A labor sem,és a mellkas röntgen sem mutatott eltérést.A mellkasi fájdalom nehezen szűnt meg.Jelenleg 75-80 körüli a pulzus, 110⁄80 vérnyomással. Ultrahangot nem csináltak. Szeretném megkérdezni,hogy ezt a panaszt okozhatta az 1,25 mg concor elhagyása?Vagy komolyabb a baj? Az ügyeleten a nem tudni mitől van válasszal bocsátottak haza.Köszönöm megtisztelő válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Ha tartósan szedte a ConcorCor-t, akkor feltehetően tudta (vagy tudnia kellett volna), hogy a béta-blockoló gyógyszerek hirtelen elhagyása után a szedés előttinél magasabb pulzus és vérnyomás lép fel, ezért csak fokozatosan csökkentve szabad elhagyni.
    Idézet a Betegtájékoztatóből: "- Ha idő előtt abbahagyja a Concor COR filmtabletta szedését
    - A Concor COR filmtabletta szedésekor ne változtasson az adagoláson, vagy ne hagyja abba a szer szedését anélkül, hogy orvosa véleményét kikérné. A Concor COR filmtabletta szedésének hirtelen abbahagyása esetén állapota jelentősen rosszabbodhat. Ha szükséges a kezelés abbahagyása, orvosa meg fogja Önnek mondani, hogyan kell fokozatosan az adagot csökkenteni".

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Orthopnoe betegséget állapítottak meg, az orvos szerint nincs rá gyógyszer.…

    Kedves Doktornő! Orthopnoe betegséget állapítottak meg, az orvos szerint nincs rá gyógyszer. Terhelésre valamint lefekvéskor a gyomor tájékáról feltörő légzésnehézség, heves szívdobogás, szorító érzés. A szívem és a tüdőm ép. Doktornő szerint van-e erre gyógyszer? Köszönöm válaszát. Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Az orthopnoe azt jelenti, hogy vízszintes helyzetben nehéz a légzés, de ennek többnyire szív- vagy tüdőeredete van, én másról nem tudok. Bővebbet kezelőorvosától kérdezzen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő Milyen eltérés álhat amögött hogy, este elalvás előtt a baloldalamra fordulva…

    Tisztelt Doktor Nő

    Milyen eltérés álhat amögött hogy, este elalvás előtt a baloldalamra fordulva párszor félreüt a szivem, a torkom irányábán érzem és gyengeség vesz urrá jobb aldalra átfordulva már kevésbé érzem de, majdnem minden este lefekvéskor érzem ezt a kellemetlen félreütést. Lehet-e komoly baj a háttérben? Szivultrahangra kaptam idopontot de csak 2 hét mulva.

    Válaszát elore is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Valószínűleg ártalmetlan, de kellemetlen extrasystoliáról van szó, a részleteket a kivizsgálás fogja feltárni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdv! 20 éves nő vagyok, kb 3-4 éve van mitralis prolapsusom. Eleinte enyhe volt, és viszonylag…

    Üdv! 20 éves nő vagyok, kb 3-4 éve van mitralis prolapsusom. Eleinte enyhe volt, és viszonylag ritka. Azonban az évek múlásával egyre gyakrabban tör rám ez a szívdobogás-érzés, van hogy egy percen belül többször is. Ritkán enyhe mellkasi fájdalom is társul hozzá. Tegnap este hirtelen szúró fájdalmat éreztem a szegycsontom környékén, ami átsugárzott a felső testem bal oldalára, úgy éreztem mintha késsel szurkálnának. Legalább 15 percig tartott, közben kezdtem úgy érezni, egyre gyengébb a bal karom. Légszomj tört rám, de az lehet az asztmám miatt volt, csak megijedtem. Ilyesmi még soha nem fordult elő, ennyire intenzív fájdalom. Ön szerint mi történt? Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnálom, de személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa