A betegek kérdései (17687)

  • Tisztelt Dr. Nő! Több hónapja érzek nyomást a bál oldalamnál a bordák alatta lép környékén.Ez…

    Tisztelt Dr. Nő!
    Több hónapja érzek nyomást a bál oldalamnál a bordák alatta lép környékén.Ez a nyomás kellemetlen és fajdalommal jár.Mi lehet ez a fájdalom?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Csaba

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Csaba!

    Személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet eldönteni, javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!Már egy ideje elviselhetetlenül fáj a sarkam.Mit javasolna terápiának?

    Kedves Doktornő!Már egy ideje elviselhetetlenül fáj a sarkam.Mit javasolna terápiának?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Csapattag!

    Látatlanban való találgatás helyett javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr.No! Kovetkezo lenne a kerdesem: Szedem a Diane nevu fogamzasgatlot, amirol azt…

    Kedves Dr.No!

    Kovetkezo lenne a kerdesem:
    Szedem a Diane nevu fogamzasgatlot, amirol azt hallottam(ugy altalanossagban a fogamzasgatlokrol), hogy sürüsitik a vert. Ez igy van?
    Es, hogy a gyogyszer es a dohanyzas erosen novelik a trombosis kockazatat.En heti ket doboz cigarettat szivok el.Van eselye trombosisnak, vagy ennyit elszivhatok?20 eves vagyok

    Nagyon szepen koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Mind a fogamzásgátlók, mind a dohányzás fokozza a trombózis hajlamot, ez részben független a fogamzásgátló hormontartamától illetve az elszívott cigaretták számától, nikotinmennyiségétől.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő!Már három éve megállapították hogy az ekg-n jobb tawara szárblokkom van.Túlzott…

    Kedves Doktornő!Már három éve megállapították hogy az ekg-n jobb tawara szárblokkom van.Túlzott fizikai igénybevétel esetén ritmuszavar is szokott lenni.Sokat mozgok ,de fáradékony vagyok.Mit ajánlana,hogy a munkát jobban bírjam?Milyen nyomelemeket ajánl elsősorban?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ha szíve állapotában az EKG-eltérésen kívül egyéb kóros nincs, akkor fokozatosan emelkedő fizikai tréninget, változatos étrend mellett. A kívülről bevitt mesterséges adalékoknak nem vagyok híve.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az 53 éves férjem évek óta,napi rendszerességgel hord combtőig érő harisnyát…

    Tisztelt Doktornő!

    Az 53 éves férjem évek óta,napi rendszerességgel hord combtőig érő harisnyát a visszeres lábára és aspirin protectet is szed.Tegnap reggel felkeléskor alig tudott a bal lábára állni,szúró fájdalmat érzett, ami rövid idő után el is múlt.Ma reggel megismétlődött és el is múlt.Egy 10cm-es területen vöröses volt a bőr,de vizes borogatásra ez is elmúlt.Dagadást,melegség érzetet nem tapasztalt.Kérdésem: Menjen-e orvoshoz, lehet-e ez trombózis? Válaszát előre köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A leírása alapján ez inkább felületes folyamat, de minden esetre mutassák meg orvosnak is, mert a mélyvénás folyamatot ki kell zárni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tiszteld Doktornő! Azért írok Önnek, mert már kb. fél éve gyomorszáj tájéki fájdalmam van.…

    Tiszteld Doktornő!

    Azért írok Önnek, mert már kb. fél éve gyomorszáj tájéki fájdalmam van. Sok gyógyszert szedtem már, most belgyógyászhoz járok vizsgálatra, túl vagyok a laborvizsgálaton,a mi csak nagyon minimális trombocita szám csökkenést mutat, hasi ultrahangon 5 hónapja voltam, ami csak a vastagbél kifejezett gázosodását mutatta, szval ez is negatív, székletvértesztem is negatív lett. A székletem váltakozó, hol székrekedésem van, hol megy a hasam. Mindennaposan fáj a gyomrom, vagy gyomorszájam, köldök alatt is szokott fájni, de az biztos a belek gázosodása miatt. 19 éves lány vagyok, 8 hónapja volt császármetszésem, nőgyógyászati vizsgálaton is voltam, az is negatív, pedig a vérzésem is rendszertelen. Nagyon étvágytalan vagyok, 52 kg voltam eddig átlagban, most 44 kg vagyok, és egyszerűen nem tudok enni, mert nagyon fáj a gyomrom, evés után pedig hányingerem lesz. Gyomortükrözésen nem voltam, mert még nem utaltak oda.
    Vajon mi lehet a bajom?
    Előre is köszönöm segítő válaszát!

    Tisztelettel


    Magdi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Magdi!

    Panaszaival kapcsolatban azt javasolom, hogy gastroenterologushoz forduljon személyes vizsgálatra.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Problémám kicsit összetett... kb 5 évvel ezelőtt kezdődött hasmenésem.…

    Tisztelt Doktornő!

    Problémám kicsit összetett... kb 5 évvel ezelőtt kezdődött hasmenésem. Vizsgáltak, szövettant csináltak, hogy nem tudták, mi bajom, hol crohn-osnak kiáltottak ki, hol megint nem volt semmi bajom (végül nem fertőzéses gastroenteritis k.m.n. lett a nem túl informatív diagnózisom)... közben 4 éve pcos-re metformint szedtem, ezt a hasmenés miatt abbahagytam, aztán az újabb vizsgálatok előtt sikerült teherbe esnem, és a szüléssel el is múlt minden bélpanaszom. Eddig.

    Nyáron végigsöpört a családon a hányós-hasmenős betegség. Nemsokkal később a újra elkezdtem szedni a metformint. Valahogy ezidőtájt (bő másfél évvel szülés után) újra kezdődtek a reggeli hasmenések.
    A hasmenés nincs összefüggésben étkezéssel, étellel, metformin bevételével. Általában reggel, ébredés után azonnal kell menni. Ritkán többször, néha a nap folyamán később is.

    Doktornő szerint mi lehet a probléma?
    Látom, hogy nem gastroenterológus... de nincs az oldalon ilyen.
    Lehetséges ez a fajta bélpanasz a metformintól?
    Vagy lehetséges, hogy a korábbi betegség "folytatódik"?

    Kezdek aggódni, ráadásul korábbi kezelőorvosom lassan 3 éve nem látott, és mivel területileg nem oda tartozom, nem is tudom, hogy egyáltalán mehetek-e majd oda...

    Köszönöm válaszát:
    July

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves July!

    Egy dologban tudok önnek segíteni, a www.diagnozis.hu oldalon talál gastroenterologust (a felső sorban a keresőkre kattintva talál orvost szakterület szerint).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő ! Érdeklődnék, hogy az alaposabb felfázás, konkrétan a hóban mezítláb járás…

    Tisztelt Doktornő !

    Érdeklődnék, hogy az alaposabb felfázás, konkrétan a hóban mezítláb járás okozhat-e maradandó belső szervi károsodásokat és ha igen, milyeneket? Okozhatja-e a húgyhólyag vissza nem fordítható károsodását?

    Köszönöm válaszát előre is.

    Üdvözlettel: Bence

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Bence!

    Ez nagyon kevéssé valószínű.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Olyan problémám van,hogy hónapok óta állandó ajakszárazságom van ami égő…

    Tisztelt doktornő!

    Olyan problémám van,hogy hónapok óta állandó ajakszárazságom van ami égő erős paprika érzethet hasonló fájdalommal kezdődik,és vöröses színű,később miután az elhalt bőr van jelen barnás színű.Neogranormommal kenem,ami enyhít a fájdalmon és megszünteti 1-2-3 napra,majd ismét kezdődik elölről.Ön szerint mi okozhatja?Forduljak-e vele házi orvoshoz?

    Köszönettel:Berni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Berni!

    Forduljon bőrgyógyászhoz vagy háziorvosához!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm!
    A kérdésem egy kicsit fura lessz,A helyzet az hogy néhány hónapja trigemin VS volt az EKG n ,készült ECHO semmi eltérés és állitóla egygócu.rettenetesen zavart mert minden eggyes ütést átéltem, akárhány alkalommal panaszaim voltak készült EKG de sehogy nem tudtuk elkapni a pótütést… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A trigemin annyit jelent, hogy minden harmadik ütés VES, ez nem mond ellent annak, hogy egygócú (ugyanarról a helyről indul ki). ECHO nem alkalmas a kimutatásra.… Még több

  • Kedves Doktornő! Laci vagyok, 16 éves. Voltam VOLL-féle állapotfelmérésen, kiderült, kóli baktérium,…

    Kedves Doktornő!
    Laci vagyok, 16 éves.
    Voltam VOLL-féle állapotfelmérésen, kiderült, kóli baktérium, bélprobléma, van a bélrendszeremben, ajánlottak gyógynövényes kivonatot, de nagyon drága.
    milyen gyógyszer segithetne helyrehozni?
    Kiderült még,húgysav problémám is van, ami ki hathat a vesére, májra, szivre, mellék vesére.. mit tehetek?
    köszönöm!
    Dencslaci@freemail.hu

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Laci!

    A homeopatias vizsgálaton kívül a hagyományos kivizsgálással is igazolni kellene a felmerült diagnózisokat (ezek így túl általánosak és lehet, hogy a gyanú nem is teljesen megalapozott), és ennek megfelelően gyógyszeresen kezelni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő.30 éves nő vagyok,2 napja fáj a gyomrom és a bordáim alatt,meg a hátam nagyon.néha…

    Tisztelt Doktornő.30 éves nő vagyok,2 napja fáj a gyomrom és a bordáim alatt,meg a hátam nagyon.néha pici szurkálásokat érzek a hasamba,és nagyon fáj.a hátam két oldalt fáj mintha kisugározna a gyomromból,mert pont ott fáj ahol elől.lázam nincs.mitől lehet?köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez mindenképpen gyomorpanasznak tűnik, ami a hátába is sugárzik. Próbáljon görcsoldót pl. No-Spa-t vagy Quamatelt bevenni. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához vagy ügyelethez, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Nő! Mikor első osztályos lettem, édesanyámék sportiskolába írattak és különböző…

    Tisztelt Dr. Nő!

    Mikor első osztályos lettem, édesanyámék sportiskolába írattak és különböző orvosi vizsgálatokra küldtek, ott derült ki hogy valami van a szívemmel, de mai napig nem tudom pontosan hogy mi is.
    1990-ben születtem és 1997-ben voltam először vizsgálaton.
    Az akkori leletem a alábbi:
    2ir. mellkas felv. ⁄b.o.⁄ nyeléssel:
    Rekeszek, sinusok rendben. Tüdők légtartók. A sziv mitralis configuratot mutat, a b.kamra megnagyobbodott, a szívcsúcs megemelt, a szívöböl előredomborodik.Az aorta norm.tágasságú, a c.a.-gal telt nyelőcső a b.pitvar magasságában nagy ívben hátra deviál.
    A kardiológiai lelet:
    Aortagyök 16mm., bal pitvar 20mm., SAortabill. szabályosak. Bal kamra 19⁄31, Ef.: 0.77, Fs.:o.39. Mitr. mellső vitorla tömegesebb szerkezetű, rajta prolapsus látszik. Csúcsi négyüregi felvételen a szívfelek aránya norm., az av. bill. eredések szabályosak.A amrai septum folyamatos.Coloraal sem mit., sem bicusp. insuff. nem látható. Csúcs felől aorta flow 1 m⁄s. P.s.t. rövid tengelyű képen tágabb pulmonalis. Törzs átm. a bill. sikjában 24mm. Centr. jettel kis pulm. insuff. látató. Suprastelnalisan norm. aortaiv látható.
    Vélemény: ulm. dilatatio és enyhe mitr. prolapsus.
    Csak verseny spotot nem űzhettem, kül. teendőt nem igényelt.
    2044-ben voltam utoljára ilyen vizsgálaton és azt mondták ha panaszom van csak akkor kell mennem. Kb. egy éve mintha a szív környékén szúrna mikor ideges vagyok, mikor erős kávét iszom.
    22 éves vagyok, térdprotézis műtét előtt állok, és szeretném tudni mi is van a szívemmel pontosan. Előre is köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Jelen panaszai biztosan nem szíveredetűek, de a műtét előtt úgyis fognak kardiológiai vizsgálatot kérni arról, hogy operálható-e. Egy évekkel ezelőtt készült vizsgálat nem okvetlenül mérvadó a jelen kardiológiai állapotáról.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő!


    Legalább 3 hete kezdődött de konkrét dologhoz nem tudom kötni mikor jön elő.
    Tegnap este pl feküdtem, máskor pedig sétáltam..stb
    Szóval szúró érzést érzek a mellkasomban legutóbb bal oldalon, de nem mondom 100%-ra h mindig azon az oldalon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Krisztina!

    A terheléstől függetlenül fellépő, terheléskor nem jelentkező mellkasi fájdalom szervi szíveredet ellen szól. Panaszai inkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat)… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm szépen a válaszát, próbálom kordában tartani a pulzusom. :-) Egy…

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm szépen a válaszát, próbálom kordában tartani a pulzusom. :-)
    Egy kérdésem lenne még - ez most nem velem kapcsolatos, de érdekelne a véleménye.
    Az normális, ha este a vérnyomás lemegy nagyon alacsonyra? A barátom vérnyomása esténként elég alacsony, ma a mérésnél 94⁄48 volt, 61-es pulzussal. Rosszullétre ilyenkor nem panaszkodik, napközben az érték normális (110-130⁄60-75).
    Érdemes lenne orvoshoz fordulni vagy ez még így normális?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez még nem kóros.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor Nő Lassan harmadik hónapja minden nap minden evésem után hányok szinte semmi…

    Kedves Doktor Nő

    Lassan harmadik hónapja minden nap minden evésem után hányok szinte semmi nem marad meg bennem a folyadékon kívül. Voltam már több kivizsgáláson gyomor tükrözésen is és sehol semmi eltérő dolgot nem láttak de az ultrahangon viszont mar igen mégpedig az epehólyag pipa alakban megvan törve és a májamnál pedig (diffuz májlesio-steatosis hepais enyhébb foka) s ez miatt csináltak egy hepatitisz vér vizsgálatot miben az áll Hepatitis B vírus anti.Hbs ELISA (DiaSorin) 14 IU⁄L gyengén pozitív ez az eredmény nekem nagyon meglepő volt hisz én normális életet élek van egy kis fiam és soha nem csináltam semmi olyan dolgot mitől lehetett volna ilyen problémám!
    Ezek mellett terhességem alatt kaptam Toxoplazma vírus ami 3 évvel ezelőtt volt és Rovamincin gyógyszert szedtem majdnem 2 évig! De kiderült hogy én nem is szedhettem volna ezt hisz a májam ez miatt lett ilyen! Kicsit aggódom hogy valójában mi lehet ennek a vége következménye és hogy a kis fiamat megfertőzöm e? És a folytonos hányas ettől lehet vagy ha nem akkor mi a probléma mert az orvosok sem találnak semmit és mar olyan gyengült állapotba vagyok! közel 20kg fogytam 3 hónap alatt!
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Panaszai májeltéréssel lehetnek kapcsolatban, ilyen irányú szakvizsgálat tisztázhatja a kérdést, forduljon hepatologiai szakrendeléshez (pl. a János kh-ban), kérjen beutalót háziorvosától.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Doktor Nő!

    Két dolgot szeretnék kérdezni Öntől.
    Az egyik, az hogy a Corinfar 10-et szedem reggel és este 1-1 szemet. Terhes voltam, azt mondták, hogy szedhetem nyugodtan a terhesség alatt is. A 12. héten kiderült, hogy a babának nincs szívhangja, ezért be kellett… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Krisztina!

    Ami a Corinfar terhesség-szoptatás alatti szedését illeti, idézem a használati útmutatást: Terhesség
    A Corinfar a terhesség ideje alatt nem szedhető, mivel… Még több

  • A szivkamrai VSD zárodhat az életkor előrehaladtával!! És a pitvari? Az ASD? az már valószínű…

    A szivkamrai VSD zárodhat az életkor előrehaladtával!! És a pitvari? Az ASD? az már valószínű bezárodott? mert azt már a leleten nem emlitik!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A VSD (kamrai sövényhiány) záródhat, mert az a szív izmosabb részén van, a pitvari (ASD) állapotáról nem tudok nyilatkozni, feltűnt, hogy a mostani lelet nem említi, de erről a vizsgáló orvost kell megkérdeznie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Feleségem labor eredményével kapcs. kérdezném 6 hónappal ezelőtti laboreredményénél…

    Tisztelt Doktornő!
    Feleségem labor eredményével kapcs. kérdezném 6 hónappal ezelőtti laboreredményénél minden rendbe volt a Gamma GT (46 U⁄L )és az összes eredményei nem haladta meg a normál értékeket. Persze ezt követően a magasvérnyomását kezték kezelni és a további vizsgálatoknál kiderült pl. hasi Ultrahang vese és epeköve is van. Sajnos ezt megelőzöen lizonortol is zsibbadt tenziomint25mg pedig a felszökött vérnyomására ajánlották .3hete a Tanydon 40mg 1x1és lokren 10mg 1x1⁄2 szedését követően sem érezte jol magát.A vérnyomása szinte du.-ra 2 naponta 180⁄80 lett sokszor voltak erős szívszorító panaszai és néha az epetájon is kis fájdalomra panaszkodot és háziorvosa teljes vérképet kért . Teljes megdöbbenésünkre A GPT 55 és Gamma GT 106 teljesen átlagos életet élünk ,de döbbenten tapasztaltuk hogy az iránt érdeklödött háziorvosunk mennyi alkoholt iszik:( se nem cigizik és alkoholt is csak nevezetes alkalmakkor fogyasztunk. Vajon mi lehet ilyen nagyon magas érték oka? Mi a teendő hova forduljunk mert kétségbe estünk vajon mi ez a máj enzim érték?
    Kérném a lehetséges öszinte válaszát nagyon tanácstalan vagyok a háziorvos se érti ? Mi lenne a teendönk?
    Köszönettel Ferenc

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban ezt nehéz lenne megmondani, a panaszok és a laboreltérések miatt részletes belgyógyászati vizsgálat javasolt, erre kérjenek beutalót a háziorvostól. Kétségbeesésre nincs ok, de a dolognak végére kellene járni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T.dr nő! Kisfiam születésekor ezek a problémák voltak! Szivzörej miatt 2d echo-vizsgalaton muscularis…

    T.dr nő! Kisfiam születésekor ezek a problémák voltak!
    Szivzörej miatt 2d echo-vizsgalaton muscularis VSD
    Valamint kis sec ASD volt látgató!

    Kisfiam most lesz 2 éves decemberben.
    most júniusban voltunk kontrollon.
    lelet: jó ált állapotú igen jól feljelett csecsemő.
    Komp. keringés. tachypnoe, dyspnoe, cyanosis nincs, surranás nem tap. ritmusos szívhangok, mescocard. felett 1⁄6 fok rövid syst.ejectios zörej.
    vizsgálati eredmények: EKG: SR 130⁄min kp. tengelyállás, PQ: 0,10 sec, szab. repol. norm av és iv vezetés, hyperthonia jel nem látható.
    Transcutan o2 sat: 98 %
    vélemény- javaslat: kis VSD zárodóban endocarditis prophylaxion kivül teendő nincs.

    Dr nőnk azt mondta ez már nem veszes,csak kontrollra kell járnunk!
    Kérem irja le nekem dr. nő h mi a baja pontosan a kisfiamnak mert nem nagyon értem és állitólag ezt nem feltétlen kell müteni mert kicsi a rés és magátol összenő 10 éves korig. igaz ez?
    illetve azt kérdezném még h mit jelent ami a vélemény javaslatban van magyarul??? nagyon köszönöm!!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Bizonyára mondták önnek a kisfiú születésekor, hogy mind a két szívpitvar, mind a két szívkamra között nem záródott az összeköttetés.
    Ez különböző fokú lehet, önöknél szerencsére nem nagy, a kamrai összeköttetés az életkorral szerencsés esetben valóban záródhat.
    A véleményben ez van: záródóban levő kamrai sövényhiány, szívbelhártya gyulladás elleni antibiotikus védelem (fogászati, sebészeti beavatkozások esetén) kivételével jelenleg egyéb teendő nincs.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa