A betegek kérdései (17685)

  • Tisztelt Doktornő! 3 éve gyomorpanaszaim miatt gyomor és vastagbéltükrözésen is átestem. Gyakori…

    Tisztelt Doktornő!

    3 éve gyomorpanaszaim miatt gyomor és vastagbéltükrözésen is átestem. Gyakori hasmenés, gyomorgörcs tüneteim miatt kényszerültem a vizsgálatokra. Szerencsére semmit nem találtak, így a tüneteim alapján Irritabilis bél szindrómát állapítottak meg. Akkor Dicetelt szedtem amire jól is reagáltam. A görcseim elmúltak, nagyjából a székletem is rendbe jött. Miután abbahagytam az erős tünetek nem tértek vissza. Viszont a székletem azóta sem igazán normális. Nem mindennapos és az állaga is gyakran elég híg. Tegnap este keményebb székletemen észrevettem, hogy nagyon sötét. Ez nem először fordul elő. 34 hetes kismama vagyok, Ferrum phosphoricom-ot szedek. Talán ez a vaskészítmény színezheti el? Vagy a tünetem alapján javasol egy újabb kivizsgálást szülés után?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Judit!

    A vaskészítmény szedése lehet az oka a sötét színű székletnek.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő!Mostanában miután wczek egy zselés anyag távozik a végén... mi lehet? Ma pedig…

    Kedves doktornő!Mostanában miután wczek egy zselés anyag távozik a végén... mi lehet? Ma pedig szellentés közben is az jött. Tudni kell, hogy néha használok kúpot is..Sok antibiotikumot szedtem, az tönkretette a bélflórámat és most probiotikumot szedek.Érdemes ezzel orvoshoz fordulni? Ez a zselés anyag már kb 1-2 hónapja fennáll. Milyen vizsgálatokat végeztessek el, ha esetleg szükséges.Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A széklet állaga függhet a tápláléktól, az ön esetében a fel nem szívódott kúp anyagától is, önmagában nincs jelentősége.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm. +0 éves férfi vagyok! A nátrium és a hemoglobin szinten a tartomány érték felett van…

    Üdvözlöm. +0 éves férfi vagyok! A nátrium és a hemoglobin szinten a tartomány érték felett van valamennyivel. Ez mit jelent? Kellene aggódnom? Nem sok az eltérés. Az egyik +5 a másik +10. Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Gratulálok az életkorához. Laborleletek értékelésénél azt javasolom, hogy a www.hazipatika.com⁄laborleletek honlapon tájékozódjon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr. Tarján Zsuzsanna! Szeretném a segítségét kérni. Már több hónapja vannak emésztési…

    Kedves Dr. Tarján Zsuzsanna!
    Szeretném a segítségét kérni. Már több hónapja vannak emésztési gondjaim (haspuffadás,lágy sárgás színű széklet,hasmenés, stb) Azért nem mentem el eddig orvoshoz mert igazából nincs semmi nagy bajom... lázas sem vagyok és nem is fáj semmim! Ráadásul vannak olyan napok⁄hetek hogy semmi bajom nincs teljesen normális a székletem is minden! Viszont nagyon idegesítő dolog hogy nem tudom mitől lehet...már próbáltam rá gyógyteákat inni ultrahangon is voltam igazából de az semmit nem mutatott ki és senki semmi értelmeset nem tudott rá mondani. Mostanába a legnagyobb bajom a beleim hangja... amikor emészt tehát evés után nem sokkal rendesen hallom hogy mintha valamik durrannának a hasamba és aztán elég sokszor levegő formájában távozik. + a világos (sárgás) lágy széklet. Mitévő legyek? Kóros vagy nagy bajom lehet? A vérvétel kimutatna valamit?
    Előre is köszönöm válaszát és segítségét!
    23 éves fiú ( István )

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Tünetei feltehetően funkcionális eredetűek, egészséges étrend, sok testmozgás segíthet benne. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Doktornő!Már nagyon rég óta, kb 1 éve nagyon kis megterhelésre is , (például egy lépcső megmászásra) rögtön felugrik magasra a pulzusom, és elkezd fájni a fejem is sokszor. Ilyenkor le kell hogy üljek, de még akkor is nagyon kevesen ver a szívem. Voltam tavaly kardiológusnál ugyanezekkel… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A szapora szívverés, ha nem betegség (pl láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés) okozza, fizikailag aktívabb életmóddal kedvezően befolyásolható. A panaszok huzamos… Még több

  • Tisztelt Doktornő

    Édesanyám sclerosis multiplexes beteg 12 éve.Elmentünk a laborba melynek eredménye GOT:37 GGT:102 GPT:53 monocyta:10.50 MPV:7.2 vörösvértest:4,12 1 hete a köldöke körül és a lábán és combja tövében tisztára telelett kiütésekkel melyek nem múlnak.
    Elment… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Anna!

    Azt nem hinném, hogy a kiütések a májtól vannak, de a mája károsodott, ezzel nyilván szakembernek foglalkoznia kellene.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T dokotornő! Körömgomba elkapható úgy, ha olyannal fogok kezet, akinek gombás a kezén a körme…

    T dokotornő!

    Körömgomba elkapható úgy, ha olyannal fogok kezet, akinek gombás a kezén a körme vagy utána fogom meg mondjuk a kapaszkodót? Továbbá ha pl hozzáérek a párom zoknijához, akinek gombás a lábán a körme?
    Vagy ilyen módon ezek nem fertőznek?
    köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • elnézést, hogy ismét én....de elfelejtettem megkérdezni, hogy ezek csak agyvérzés tünetei lehetnek,…

    elnézést, hogy ismét én....de elfelejtettem megkérdezni, hogy ezek csak agyvérzés tünetei lehetnek, vagy reménykedhetek, hogy valami sokkal enyhébb dolog áll a hátterében?

    Beszédzavarom nem volt, a fél szemre homályos látás megszűnt, ahogy kivettem a kontaktlencsét. A fejem a bal szemem fölött most is fáj kicsit, de mást különösebben nem érzek.....csak azt, hogy nagyon meg vagyok ijedve! :-((

    Köszönöm a válaszát!

    Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ha úgy ítéli meg, hogy nincs lényeges panasza, kívánom, hogy legyen igaza, de kérem, hogy ezzel kapcsolatban a továbbiakban kizárólag saját magával konzultáljon.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm a válaszát! Na, most ijedtem csak meg igazán!!!! :-((( Szóval Ön szerint annyira súlyosak…

    Köszönöm a válaszát! Na, most ijedtem csak meg igazán!!!! :-((( Szóval Ön szerint annyira súlyosak ezek a tünetek, hogy mindenképpen orvoshoz kell fordulni velük? Milyen orvoshoz és mit fognak csinálni velem, hogy fognak megvizsgálni?

    Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Azt hiszem, hogy csak az időt vesztegetjük: nem biztos, hogy olyan súlyosak a tünetek, de mi van, ha mégis? Stroke gyanúra való tekintettel bizonyára neurologus fogja megvizsgálni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdv! Kétségbeesetten keresem a gyógymódot a haspuffadásomra már 3 éve. Szinte nem telik el…

    Üdv!
    Kétségbeesetten keresem a gyógymódot a haspuffadásomra már 3 éve. Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne lenne állandó has és gyomor puffadásom. Még ha egész nap egy szendvicset is eszek, akkor is megnő a hasam látványosan. Nagyon zavaró, ezért amikor nem vagyok itthon, akkor amennyire csak tudom behúzom a hasam, hogy legalább kicsit jobban érezzem magam a bőrömbe. Labóratóriumi vizsgálaton és röntgenen már voltam, de nem találtak semmit.
    Mi lehet a bajom?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezt látatlanul, személyes vizsgálat nélkül nem tudom megítélni. Javasolom, forduljon gastroenterologushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tiszetelt Doktornő.kb 1 hónapja fekete színű a székletem ami nem változik fájdalmat nem érzek…

    Tiszetelt Doktornő.kb 1 hónapja fekete színű a székletem ami nem változik fájdalmat nem érzek multi vitamint szedek.ami vörös színü kivülröl,még azt vettem észre ha diót eszem darabosan távozik mintha nem lenne meg emésztve teljesen,mit tanácsol Köszönettel.Kovács József

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Esetleges vérzéses eredet kizárására csináltasson laborvizsgálatot, egyéb panaszai tisztázására konzultáljon kezelőorvosával.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! A minap olvastam ezen az oldalon, hogy egy illetőnek különféle tünetei voltak…

    Kedves Doktornő!

    A minap olvastam ezen az oldalon, hogy egy illetőnek különféle tünetei voltak (beszédzavar, féloldali zsibbadás, fejfájás az egyik oldalon, és ugyanezen az oldalon homályos látás). Azt tanácsolták, sürgősen forduljon orvoshoz, mert ezek az agyvérzés tünetei.

    Nekem is szoktak lenni hasonló tüneteim, de eddig nem igazán tulajdonítottam nagy jelentőséget nekik, de most megijedtem.

    Legutóbb csütörtökön fordult elő, és ma, nemrég, hogy felbosszantottam magam valamin, és éreztem, hogy "felmegy a pumpa".

    És ekkor elkezdett kicsit fájni a homlokom a bal szemem fölött, és a bal szemgolyómban is éreztem kisebb fájdalmat, nyomásérzést, és valamivel homályosabban láttam vele (egyébként kontaktlencsém van, néha előfordul, hogy kiszárad, ilyenkor nem tökéletes vele a látás, ezt gondoltam eddig, hogy ez is amiatt volt, de lehet, mégsem?!)....illetve ezekkel egy időben, ugyancsak bal oldalon gyengültnek éreztem kissé a lábam és a karom is. Beszédzavarom nem volt.

    Annyira nem voltam rosszul, "normális" ember, lehet, nem is igazán érzékelte volna magán ezeket, vagy legalább is nem tulajdonított volna nagy jelentőséget neki. De én - ha nem is erősen - azért éreztem ezeket a tüneteket....és ennek tudatában, hogy ezek agyvérzés tünetei, rögtön bepánikoltam, és már elkezdtem kissé szédülni is, és hányingerem lett. A csütörtöki is elmúlogatott fél-egy óra alatt, és a mostani is múlóban.......

    Ön szerint mire utalnak ezek a tünetek? Lehet, hogy ilyenkor valami keringési zavar támad bennem? Bármikor kaphatok ilyenkor agyvérzést? Mi a teendő?

    Várom válaszát!

    Köszönettel:

    Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Edit!

    Csak ugyanazt lehet tanácsolni, mint annak a kérdezőnek, akire ön is hivatkozott levele elején: sürgősen forduljon orvoshoz!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Drno! 25 eves vagyok. Elegge szorongo tipus. MOstanaban gyakran vannak rosszulleteim,…

    Tisztelt Drno!

    25 eves vagyok. Elegge szorongo tipus. MOstanaban gyakran vannak rosszulleteim, "panikrohamszeru". Altalaban 100-110⁄ 70-80 as vernyomasom van. Legutobbi rosszulletem 134⁄82, 122 pulzussal kezdodott, ami aztan 1 oran belul valtozott 114⁄79, 146 pulzusra, 120⁄75, 148 as pulzusra.Voltam kardiologusnal aki csinalt EKG-t es megvizsgalta a szivem, de nem emlitette, hogy problema lenne. A kerdesem az lenne, hogy ezek az ertekek a panikrohamhoz kothetoek? Ez a pulzusszam nem tul sok egy panikrohamhoz?

    Koszonom!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Pánikroham járhat ilyen értékekkel, ha a kardiológus nem talált eltérést, de ha gondolja, kérdezzen meg ideggyógyász kollégát is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T.doktornő!köszönöm tegnapi válaszát,niki vagyok.kardiológiára leghamarabb,novemberre kaptam időpontot.addig is a háziorvosom betalocot irtt tüneteim csökkentesere.viszont en sajnor eleg rosz panikbeteg vagyok,es nem tudok gyógyszert szedni mellékhatások behalucinácioja nélkül.tehat inkabb ki… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Niki!

    A 100 körüli pulzusszámból semmi baja nem lesz novemberig, valamilyen nyugtatót (p. Sedatif PC) vagy homeopatias szert kipróbálhat (hogy milyet, arról ilyen területen… Még több

  • Tisztelt doktor nö !!Az lenne a kérdésem hogy levegö vételnél elégé szur a melkhasom vagyis…

    Tisztelt doktor nö !!Az lenne a kérdésem hogy levegö vételnél elégé szur a melkhasom vagyis a szegcsontom erre lehet valami fájdalom csilapitot be venni vagy ez mitöl lehet el mulik magátol és inkább akkor van mikor nagyobb levegöt veszek vagy ha sohajtok Válaszát elöre is köszönöm.Üdv viki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Viki!

    A légvételkor jelentkező szúrás légzőszervi (tüdő, mellhártya, hörgők) eredetre utalhat, vehet be fájdalomcsillapítót, de a panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr. Nő! 3-4 napja fáj a hasam alul,mintha fel lenék fázva. A vizelet vizsgálatom rendeben,mert…

    Tisztelt Dr. Nő! 3-4 napja fáj a hasam alul,mintha fel lenék fázva. A vizelet vizsgálatom rendeben,mert megnézetettem a védőnővel. Ha meleg kamillás ülőfürdőt veszek akkor nem fáj. Kamilla teát is iszok. Eléggé sárgát pisilek. Van,hogy a derekamig kisugárzik a fájdalom,van hogy jobban fáj,vagy csak enyhén. Ön szerint menjek el egy UH vizsgálatra? Válaszát köszönöm: cicus

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A védőnői vizsgálaton kívül forduljon orvoshoz is, mert vizelettenyésztés bizonyára nem történt, a megfelelő kezeléshez pedig erre is szükség van.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktor nö!!Az lenne a kérdése,hogy pánik betegségemre fel irták a paroxa és a frontin…

    Kedves doktor nö!!Az lenne a kérdése,hogy pánik betegségemre fel irták a paroxa és a frontin gyogyszert tudna nekem olyan gyogyszert ajánlani mellete amiután növekedne a sulyom mert nagyon sokat fogytam.Válaszát elöre is köszönöm.Üdvözlettel Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Krisztina!

    Nem vagyok híve a mesterséges étvágynövelőknek, mozogjon sokat, táplálkozzék változatosan. fogyasszon fehérjékben, szénhidrátban, vitaminokban gazdag étrendet, bizonyára meglesz a kívánt eredmény.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Meg tudná mondani, hogy 10-15 éven át, napi 2liter light kóla elfogyasztása…

    Tisztelt Doktornő!

    Meg tudná mondani, hogy 10-15 éven át, napi 2liter light kóla elfogyasztása okozhat-e jelentősebb vérnyomás emelkedést?
    Illetve ami jobban érdekelne: ha igen, akkor mennyi időre kellene elhagynom ahhoz, hogy mérhető legyen a csökkenés? Úgy értem: napok? Hetek? Hónapok?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az első kérdése nagyon spekulatív, szerintem nem lehet tényszerűen válaszolni rá. Ennek megfelelően a második kérdése sem válaszolható meg, mindenesetre a kialakult magas vérnyomást kezelni kellene, nem arra várni, hogy esetleg elmúlik.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Az év áprilisában voltam kardiológián fokozott szívdobogás érzés és szapora…

    Tisztelt Doktornő!

    Az év áprilisában voltam kardiológián fokozott szívdobogás érzés és szapora pulzus tapintás észlelése miatt. Korábban ínhúrlazaságot diagnosztizáltak de mondták hogy annak érdemi jelentősége nincs és az ambuláns lapon is van írva hogy ez teendőt nem igényel. Most legutóbb áprilisban volt egy 24 órás Holter is akkor rendetlen szívverést éreztem. Mintha össze vissza vert volna a szívem, kihagyott vagy duplázott erre magnézium pótlást javasolt az orvos ezért azóta Vition-t szedek így már megszűnt a szabálytalan szívverés érzésem, legalább is nincs extra dobbanás meg ilyesmi de többször érzem úgy hogy gyorsabban ver a szívem. Írtak fel béta blokkolót is amit mellékhatás miatt nem tudtam szedni, szédültem és alacsony volt a vérnyomásom tőle ezért írtak helyette fel Nebilet-et amit félek szedni, csak a Vition-t szedem. Egyébként a Holterezés során tachycardia-át diagnosztizáltak de akkoriban feszült, ingerlékeny voltam, gondolom ebben a stressz nagy befolyása volt. Azóta sokkal nyugodtabb életet élek, depressziós is voltam így tehát pszichiátrián jártam ott írtak nyugtatót amit még most is szedek az antidepresszáns mellett. Most nem rég jártam alma szedésre és vittem magammal a vérnyomás mérőt aztán a nap végén megmértem a vérnyomásom ami 126 59, pulzus: 107 volt, én úgy gondolom hogy fizikai terhelés után nyilvánvalóan természetes ha egy kicsit emelkedett a vérnyomás és gyorsabb a szívverés de azt nem tudom hogy a mért vérnyomás normális-e és szükséges-e erre érdemben egyáltalán béta blokkolót szedni? Annyit fűznék még így ehhez hogy keserű étcsokoládét szoktam enni úgy hallottam az jó a szívnek.
    Válaszát előre köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A mért értékek teljesen rendben vannak. Mivel a beta-blockolót nem gyógyító, hanem tüneti (pulzuscsökkentő) céllal javasolták, ha nem gyors a pulzusa, nem kell okvetlenül szednie.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Egy hete infúziót kaptam csukló tájékon branülön keresztül, ami után az…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy hete infúziót kaptam csukló tájékon branülön keresztül, ami után az alkaromon véna gyulladás alakult ki. Körömvirág kenőccsel kezeltem és vizes ruhával (napi 1x svédcseppel) borogattam. A piros gyulladás már szinte teljesen elmúlt, de a mai napon a csuklómtól kb. 10 centire a vénán két kis borsószem nagyságú dudor keletkezett, ami érintésre kicsit fáj. Forduljak ezzel a problémával szakorvoshoz?
    Várom válaszát.
    Üdvözlettel:
    Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kata!

    Véleményem szerint egyelőre nem szükséges, bőr alatti vérömleny lehet, fel fog szívódni. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa