A betegek kérdései (17641)

  • Tisztelt Doktor Nő!! Leleteim kapcsán szeretném megkérdezni az ön véleményét!! Leletem:Mellkas…

    Tisztelt Doktor Nő!!
    Leleteim kapcsán szeretném megkérdezni az ön véleményét!!
    Leletem:Mellkas rötgen:-Éles konturu rekesz,szabad lateralis sinusok.
    Mk old. paracardialisan felszaporodott a peribronchialis rajzolat.e mellett kissé fokozottabb vascularizatio is megfigyelhető emelkedett kisvérköri nyomás jeleként.
    Cor harántban nem nagyobb, kp. árnyék rendben.
    A csontos mellkason kóros rad. eltérés nem látható.
    Trachea légsáv megtartott.

    Labor eltérései: Hematokrit 0,36 L⁄L (0,37-0,47)
    Süllyedés:15,00 mm⁄h (2,00-12,00)
    GOT: 43,00 U⁄L (0,00-37,00)
    GPT: 71,00 U⁄L (0,00-36,00)
    Vizelet üledék: 15-20 éP VVT.

    Szeretném tudni mi lehet ennek a hátterében a vesekövességen kívül???Mire utalhat a leletem??
    Köszönöm türelmét és válaszát.Tisztelettel gyongyos!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Szív-tüdő eltérésre utal a mellkas-rtg, a labor eltérések pedig máj- és feltehetően veseeredetű problémát jelezhetnek. Javasolom, forduljon kezelőorvosához részletesebb vizsgálat céljából!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Nem tudom hallott-e a patikában kapható általános állapotfelmérő tesztcsíkról.…

    Tisztelt Doktornő!

    Nem tudom hallott-e a patikában kapható általános állapotfelmérő tesztcsíkról. Vizelet alapján mér, vese, májműködést, cukrot, sav-bázis egyensúlyt és baktériumot. Mi a véleménye erről? Érdemes kipróbálni? A rendes laborleletet gondolom nem helyettesíti, de adhat reális értékeket? Lehet bízni benne?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Fanni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Fanni!

    Szerintem nem adhat kellő felvilágosítást és kétséges, hogy vizeletből egyáltalán lehet-e az általános állapotra vonatkozó megbízható következtetést levonni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! 39 éves férfi vagyok, rendszeresen sportolok heti 3-4 alkalommal 1,5-2 órát.…

    Kedves doktornő!

    39 éves férfi vagyok, rendszeresen sportolok heti 3-4 alkalommal 1,5-2 órát. súlyzós edzéseket végzek, minden edzés előtt kb. 5-10 perc aerob edzést is csinálok. volt időszak kb egy éven keresztül, hogy heti 2-3 alkalommal rövid 10-12 perces futást (kocogást) is beiktattam. az első pillanatól kezdve az utolsóig nehezen ment a futás valahogy végig "szenvedtem" azt a 10-12 percet -persze az elején többször meg kellett állnom a végén egybe lefutottam, de valahogy többet nem bírtam futni, nem "fejlődtem". Soha nem szerettem futni -mert nem bírom⁄tam, viszont muszáj, mert magas a vérnyomásom -és így próbáltam magam karbantartani, hogy ne romoljon az állapotom. amiről tudok még hogy Gilbert -kórom is van. szeretném megtudni hogy lát-e összefüggést a Gilbert-kór és a teljesítmény javulás hiánya között? mert ha jól tudom terheléskor és éhezéskor a májfunkciók felgyorsulnak és ez okoz "problémát". lehetséges hogy ezért nem bírom a futást???? valami olyan történik a szervezetemben ami "gátolja" azt, hogy többet és többet bírjak futni??
    előre is köszönöm válaszát Tisztelettel: Tibor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Tibor!

    Ilyenfajta összefüggést nem ismerek, de egy kontroll vérnyomás kivizsgálás és májkontroll biztosan nem ártana.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 22 éves, friss anyuka vagyok. Magas vérnyomás miatt, a kardiológusom teljes…

    Tisztelt Doktornő!
    22 éves, friss anyuka vagyok. Magas vérnyomás miatt, a kardiológusom teljes vizelet, vérkép, és hasi UH vizsgálatot kért. Az UH-n a jobb vesén egy 25 mm-es, valamint a balon több apró cystát találtak.
    A vérképemen a nem normális értékek a következök:
    Hematokrit 38 % (norm:38-55)
    MCV 78,6 fl (norm:80-95)
    MCH 27,0 pg (norm: 28-34)
    RDW-SD 34,2 fl (norm:38-50)
    Összfehérje 47 g⁄l (norm: 64-83)
    Vizelet:
    fehérje nyomokban
    Üledék 4-5
    egyéb: kristályos törmelék
    Ezek az eredmények utalhatnak bármi féle vese problémára?
    Válaszát elöre is köszönöm: Réka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Réka!

    A leletek mérsékelt vérszegénységet, alacsonyabb vérfehérje szintet, a vizeletben kisfokú fehérjeürítést mutatnak. Ezek utalhatnak vese-eredetre, folytassa a kivizsgálást.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves dr.-nö! nem tudom hogy kihez tudnék fordulni,esetleg maga is tudna nekem mínnél előbb…

    Kedves dr.-nö!
    nem tudom hogy kihez tudnék fordulni,esetleg maga is tudna nekem mínnél előbb válaszolni!!Az a problémám hogy külföldön tartózkodom és reggel indulok haza felé,szóval 9 órás út előtt állok és nagyon beteg vagyok .már 4 napja nagyon fáj jobb oldalt a derekam,a fejem,hányok,mellkasom szúr,lázas vagyok,ízületeim nagyon fájnak,a fájdalomtól szinte szó szerint be remegtem már,az lenne a kérdésem hogy a kocsiban a 9 óra alatt mit és hogyan tegyek hogy ne legyek rosszul,nem én vezetek!!szedtem neo citránt b6 vitamint láz és fájdalom csíllapitot de nem vagyok jobban.nagyon szépen meg kérem hogy mielöb válaszoljon nekem!!vagy maga szerint ha 1 altatót vennék be és elaludnék akkor nem érezném hogy hányingerem van??lehet butaság amit kérdeztem de nagyon beteg vagyok és nem szeretnék szenvedni az utazás alatt!!megköszöném mielöbbi válaszát!!tisztelettel:Klaudia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Klaudia!

    Ha lehet, még az indulás előtt forduljon orvoshoz, ha nem lehet, próbáljon meg gyógyszer bevétele után akár a hátsó ülésen fekve hazautazni. Mindenképpen jobb lenne, ha orvos látná, mert ha valami baj történik út közben, az nagyon nehezen megoldható helyzetet teremthet. Jobbulást kívánok!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jó napot.Igazából nem is tudom,hogy milyen szakirányú orvoshoz forduljak.Lehet rossz helyen teszem…

    Jó napot.Igazából nem is tudom,hogy milyen szakirányú orvoshoz forduljak.Lehet rossz helyen teszem fel a kérdést,de remélem tud segíteni.Pár napja,naponta 1-2szer fordul elő,hogy hirtelen remegni kezdek,melegség önt el és fejfájás is kíséri.Pár perc alatt elmúlik.Mitől lehet ez?Válaszát előre is köszönöm. Üdv. Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Mária!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, forduljon kezelőorvosához, első körben háziorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Jonapot doktorno!!! A baratom 21 éves vannak olyan napok mikor nagyon magas a vernyomasa a felso…

    Jonapot doktorno!!!
    A baratom 21 éves vannak olyan napok mikor nagyon magas a vernyomasa a felso 152 az also 91 es percenket 120 at ver a szive. ez volt tegnap este.o azt mongya hogy orokolte..tanacsot szeretnek kerni hogy mit csinaljak ha legkozelebb ilyen elofordul.volt vele orvosnal tablettat is kapott ra...azt szeretnem tudni hogy 21 evesen milyen nagyob problemaja lehet ezekbol az eredmenyekbol es hogyan tudnek en segiteni neki! elore is koszonom a valaszt..
    .Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Andrea!

    A magas vérnyomást fiatal korban is komolyan kell venni, részletesebb kivizsgálás javasolt (hogy milyen a vérnyomás a nap 24 órájában, mi az eredete), ezek alapján lehet dönteni a további teendőkről.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy egy leukémiában szenvedő ember, aki már hetek óta…

    Kedves Doktornő!

    Az lenne a kérdésem, hogy egy leukémiában szenvedő ember, aki már hetek óta nem étkezik rendesen, nagyon le van gyengülve, és még ráadásul tüdőgyulladása is van, kaphat e kemoterápiát az Ön megítélése szerint!

    Válaszát nagyon szépen köszönöm!

    Viki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Viki!

    Ezt a kérdést az illető kezelőorvosának illetve onkológusnak kellene feltennie, én látatlanban és ilyen területen való tapasztalatok hiányában sajnos nem tudom érdemben megválaszolni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktornő! 18 éves vagyok lány 175cm , 1 év alatt 63 kg-ről 54 kg-re fogytam úgyhogy…

    Kedves doktornő!

    18 éves vagyok lány 175cm , 1 év alatt 63 kg-ről 54 kg-re fogytam úgyhogy rengeteget eszek bár sok volt a stressz betudható ennek? Dokinál voltál mondta hogy kutya bajom de idegesít..

    Most voltam megfázva szedtem antibiotikumot és sárgás lepedék van a nyelvemen, dohányzom is, doki azt mondtam hogy csak a gyógyszertől lehet, kikell vizsgáltatni?

    köszönöm előre is a választ!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A jó étvágy melletti fogyás felveti pajzsmirigy túlműködés lehetőségét, ezt érdemes lenne kivizsgáltatnia.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt DoktorNő! Szeretném a tanácsát kérni, hogy megnyugodjak. 39 éves nő vagyok. Hetek óta…

    Tisztelt DoktorNő!
    Szeretném a tanácsát kérni, hogy megnyugodjak. 39 éves nő vagyok. Hetek óta fáradt vagyok a legkisebb terhelésre is kifulladok. Asztmával és SNSA-val és gasztritissel is kezelnek. Minap voltam az echokardiográfiai vizsgálaton aminek a következő lett az eredménye: Ao. gyök(mm): 20, Ao-asc.:29, BP.: 32, BK: 32-47, !.ü-ből BP.:36, JP.:38, BK kiár. seb.:0.79m⁄s, E⁄A: 53⁄64, DT.:270 msec, EF:54%, LVOT VTI: 15.8cm, Ao.Vmax: m⁄s vélemény: Ao bill. háromtasakos, jól nyílik. AI nincs. Norm. tág BK. Jó síst. BKF. Segmentális falmozgászavar nem látható. Jelzett TI TI max.sebessége 2.08 m⁄s. TI-ből számított systolés és jopbb kamrai nyomás: 17+Hgmm. MMV. enyhén hátraboltosul (billowing). Enyhe MI. Foramen ovalenak megfelelően a pitvari septum vékony, rajta shunt áramlás nincs. Diag: I35.10 Az aorta (billentyű) elégtelensége.
    Erre az eredményre mondta a kardiológus, hogy csak szépséghiba, nem kell vele törődni. Tényleg nem ? A másik kérdésem hogy kombinált (placebo tartalmú) fogamzásgátlót Zoely-t írta fel a nőgyógyász. Most kezdeném el szedni. Nem ártok e vele magamnak még többet. Szedek még Esomeprasolt, Seractil 400mg-t, Symbicortot.
    Tisztelettel megköszönöm válaszát! Erzsi.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Bár az ECHO-lelet kissé következetlen, a leírásban a mitralis billentyű, a záró diagnózisban az aorta billentyű enyhe elégtelensége szerepel, (utóbbi nyilván kódolási tévedés), az eltérés valóban enyhe, nem kell foglalkoznia vele. A fogamzásgátlóval kapcsolatban extra kockázata nincs.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Belgyógyászati kérdésem van, viszont nem kardiológiai, hanem gasztroenterológiai…

    Kedves Doktornő!

    Belgyógyászati kérdésem van, viszont nem kardiológiai, hanem gasztroenterológiai bízom benne, hogy nem haragszik meg ha felteszem Önnek a kérdésemet. Voltam nemrég hasi RTG-en bizonyos idegentest lenyelése miatt, egy csomó dolgot ráírtak a leletre, és még azt is, hogy kóros mértékben disztendált bélkacs. Viszont nem írtak beutalót sehova. Nagyon ijesztően hangzik viszont ez a megállapítás, az biztos, hogy nem az idegentest okozta. Bélelzáródásom ugyanis nincs, minden nap van széklet. Mitől lehet ilyen kórosan kitágult bélkacs 24 éves korban? tumor?

    köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezt látatlanban biztosan nem tudom önnek megmondani, forduljon gasztoenterologushoz, személyes vizsgálat céljából. Gondolom, hogy rtg-leletet vissza kell vinnie annak az orvosnak, aki javasolta a vizsgálatot, ő nyilván beutalja.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm Dr.Nő!Azt szeretném kérdezni Öntől,hogy egy csésze tejeskávé mennyi ideig van a szervezetben?Mennyi…

    Üdvözlöm Dr.Nő!Azt szeretném kérdezni Öntől,hogy egy csésze tejeskávé mennyi ideig van a szervezetben?Mennyi idő után szívódik fel?Lehet,hogy furcsának tartja ezt a kérdésem,de csak azért kérdezem,mert laktóz intolerancia vizsgálatra kell mennem ,de azt mondták,hogy éhgyomorra és még fogat mosni sem szabad!Még a fogkrém is más eredményeket mutat?Az a baj,hogy ANNYIRA alacsony a vérnyomásom⁄80⁄60⁄,hogy kávé nélkül nem is tudok felkelni az ágyból.Reggel 8-ra kell mennem vizsgálatra és ha én mondjuk reggel ⁄hajnal⁄5-kor iszom egy kávét akkor az már nagyon bezavar a vizsgálati eredménybe?Előre is köszönöm válaszát4Minden jót Önnek! Üdvözlettel:Hajnalka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Hajnalka!

    Zavarhatja a vizsgálatot bármi, úgyhogy tartózkodjék a kávétól is.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tiszteltdoktornő ! Diffuz hajhullás miatt góckutatást végeztek. A köv.eredményeim lettek…

    Tiszteltdoktornő !

    Diffuz hajhullás miatt góckutatást végeztek.
    A köv.eredményeim lettek : fogászat ⁄panoráma rtg.⁄ negatív , nőgyógyászat negatív , fül,orr gégészet ⁄ torokváladék kitenyésztés gomba és bakt. negatív.
    A vér laboreredményemben azonban a köv. eltérések voltak :lymphocyta % 31,6 ⁄ ref.érték : 25-39⁄, monocyta % 7,1 ⁄ref.érték: 5,0-6,0⁄.
    Kérem szépen tájékoztatni,hogy ezen értékek esetlegesen milyen problémára utalhatnak,esetlegesen nagy probléma a megnövekedett számuk ?

    Tisztelettel. Katica.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A lymphocyta a leírása szerint a normális tartományba esik, a kissé magasabb monocyta önmagában biztosan nem értékelhető, egyéb adatok nélkül.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kezit csókolom. 31 éves férfi vagyok Azzal a kérdésell fordulok önhöz hogy mi a bajom.kb másfél…

    Kezit csókolom. 31 éves férfi vagyok Azzal a kérdésell fordulok önhöz hogy mi a bajom.kb másfél éve kezdődött azt éreztem hogy fáj a szívem elmentem kardiológushoz csinált EKG-t és szív ultrahangot és azt mondta minden rendben van. El is multak a tüneteim egészen ez év tavaszáig de ujra elkezdödött és most sajnos nagyon rá stresszeltem.Ahogy haza értem a munkábol egyböl ültem a gép elé és kerestem hogy mi a szivinfartus tünetei. fájt a mellkasom , ideges voltam,fájt a bal karom.ezért ujra elmentem egy maszek kardiológushoz EKG, szívultrahang és ö is azt mondta hogy nincs semmi baja a szívemnek. de én még félek hogy baj van és hogy nem birom felnevelni a 4 éves kislányomat. és a vérnyomásomra is rá lehet stresszleni kérdem. nekem nincs vér nyomás mérőm és amikor megyek a mamámhoz egész nap arra gondolok előtte hogy biztos sok lessz és tessék 160-75-110 . de szoktam magamnak mérni a pulzusomat a nyaknál és akkor meg 80-85 mérek.az még hozzá tartozik 1 éven belül meghalt a keresztapám és édesapám. elnézést a hosszú levélért. ön szerint nagy a baj válaszát előre is köszönöm ui sajnos dohányzok és 110 kg vagyok

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Forduljon ismét kardiológushoz, ezúttal történjen Holter (24 órás EKG) és terheléses vizsgálat, valamint a magasabb vérnyomás miatt ABPM (24 órás vérnyomás), ha ez mind normális, akkor csak a jövőbeni infarctus elkerülése a cél a kockázati tényezők csökkentésével.



    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Már többször előfordult, hogy a barátnőm a lépcsőről lejövet megbotlott,…

    Tisztelt Doktornő!

    Már többször előfordult, hogy a barátnőm a lépcsőről lejövet megbotlott, elesett. Az esés következtében ájulási "roham" jött rá, azonnal egyenes felületet keres és több percig lefekszik a földre. Ez mitől lehet? Normális?

    Nekem amúgy az a gyanúm, hogy nem az esétől van ájulási érzete, hanem ájulási érzet miatt esik, botlik meg, persze ezt tagadja!

    Mit tudna tanácsolni? Milyen vizsgálatok lehetne elvégezni?

    Válaszát köszönöm!

    Szilárd

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Szilárd!

    Szervi eredetet (pl. idegrendszeri, szívritmuszavar) kellene kizárni, tehát
    ideggyógyászati és kardiológiai vizsgálat javasolt első körben.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Jelenleg az alábbi gyógyszereket szedem: reggel1 egész citalopram+ fél…

    Tisztelt Doktornő!

    Jelenleg az alábbi gyógyszereket szedem:
    reggel1 egész citalopram+ fél rivotril
    du: negyed rivotril
    este: fél rivotril

    Kérdésem az lenne, hogy a Merz special nevű drazsét szedhetem e ezek mellett, nem lesz e tőle bajom, az összetevői nem vesznek e össze a citalopram és rivotril összetevőivel?: http:⁄⁄bolthely.hu⁄arcanum⁄id⁄01388_Merz_special_drazse_60x

    Ill az alkoholmentes corsodyllal öblögethetek e:
    http:⁄⁄www.naturmarket.hu⁄corsodyl-szajfertotlen-t--alkoholmentes⁄

    Válaszát előre is köszönöm
    Vera.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Vera!

    Mivel sem a psychiatriai gyógyszerekkel, sem a gyógykészítményekkel nincs igazán tapasztalatom, javasolom, hogy kérdését kezelőorvosának tegye fel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Pár hónapja az alábbi gyógyszereket szedem szív és keringési proplémákra:…

    Tisztelt Doktornő!

    Pár hónapja az alábbi gyógyszereket szedem szív és keringési proplémákra: Mezitan 35 mg, betaserc 24 mg, Dislipat 40 mg. Újabban azt tapasztalom, hogy izgalom, idegesítő hatás esetén egy - egy ütem kimaradását érzékelem a szív verésénél. Kérdésem, hogy okozhatják-e a gyógyszerek, vagy inkább az idegrendszer a kihagyásokat.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Meglehetősen kevés információt jelent az, hogy "szív és keringési problémák", amit említ, így kérdésére látatlanban nem tudok érdemi választ adni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktor nö! Naponta töbször össze vissza ver a szívem, ami abbol áll, hogy bedobbanik…

    Tisztelt doktor nö!
    Naponta töbször össze vissza ver a szívem, ami abbol áll, hogy bedobbanik párat erössen, majd mindha kihagyna. Ilyenkor meg szokom nézni a pulzusom, és valoban nem ver a szívem megfelelöen. Nagyon streszes vagyok , nem tudom nem-e ebböl adodik, de ez már jo pár éves problémám. Kb 2 éve voltam kardiologián , ahol volt holter vizsgálatom is, de akkor még komolyabb problémát nem találtak. T. doktor nö! Mitöl lehet ez, és ez veszélyes lehet-e számomra?
    köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez a fajta ritmuszavar (extrasystolia) igen gyakori jelenség, lehet meglehetősen kellemetlen, de szervi szívbetegség nélkül nincs kóros jelentősége. Lényege, hogy a normálisnál hamarabb jelentkezik egy szívdobbanás, majd viszonylag hosszabb szünet után jön a következő normális ütés. Tünetileg Magnézium pezsgőtabletta vagy Panangin szedése enyhíti a panaszokat.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Az alábbi , számomra ijesztő dolgok történtek velem: nehézlégzés, hátfájdalom,…

    Kedves Doktornő!

    Az alábbi , számomra ijesztő dolgok történtek velem:
    nehézlégzés, hátfájdalom, hasi szurkálások, étvágytalanság napok óta, bal vállamba szúró fájdalom, majd ügyelet következett, kórházba küldtek.
    Leletem:
    Status RR:132⁄83 hgmm, P:82⁄min, SpO2:98% T:37,4 C
    Kp. fejlett, táplált. Icterus, oedema, cyanosis nincs. Bőr, és látható nyh-k kp. vérteltek. Részarányos mellkas, rekesz mko. kitér. Puha sejtes légzés crepitatio, pangás nincs. Tiszta ritmusos szívhangok, zörej nem hallható.
    Carotisok felett zörejt nem hallottam. Hasa puha, betap., kóros rez., défense nincs, nyomásérzékenységet nem jelez. Norm. bélhangok. Máj, lép nem tap. Vesetájék ütögetésre nem érzékeny. Végtagok alakilag és funkcionálisan épek.
    Durva neurológiai gócjel nincs. Tudata tiszta, éber, orientált.
    EKG: Sinus ritmus, fr: 75⁄min, kp tengelyállás, PQ:116msec, QRS:86msec, III:hasadt QRS, II. V3-5:jelzett ST depr., poz T-k
    Fizikális vizsgálattal statusában panaszait magyarázó érdemi eltérést nem tapasztaltunk. EKG-n akut történés nem ábrázolódott. Laborokban jelzett leukocytosis mutatkozott.
    Necroenzim ill. D-dimer emelkedés nem volt. Mellkas RTG felvételen kóros nem ábrázolódott. A beteg jelenlegi állapota hospitalizációt nem igényel, otthonában pihenés, bő folyadékfogyasztás javasolt. Panaszok ismétlődése esetén háziorvos segítségével kardiológiai kivizsgálás javasolt.

    Kedves Doktornő, Ön szerint is minden rendben van így?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Maradok tisztelettel:
    Ramóna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Ramóna!

    A leírt normális leletek alapján szervi szív- illetve tüdőeltérés nincs, a hőemelkedés és a kissé magasabb fehérvérsejtszám valamilyen fertőzést (meghűlés?) valószínűsít. A panaszok huzamos fennállása vagy rosszabbodása esetén forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • T doktornő! Hepatitis valamint TBC mennyire fertőz nyállal? Sajnos kéregetés alatt egy nagyon…

    T doktornő!

    Hepatitis valamint TBC mennyire fertőz nyállal? Sajnos kéregetés alatt egy nagyon ápolatlan részeg hajléktalan "köpködve", fröcsögő nyállal rám üvöltött én pedig nagyon közel álltam.
    Nagyon félek, hogy elkaptam valamit, és nem szeretném a páromat megfertőzni, mit tehetek?
    Nagyon el vagyok keseredve, a ruháimat elég simán kimosni, vagy fertőtlenítsem is?

    Válaszait köszönöm!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem valószínű, hogy ilyen módon megfertőződött volna, szerintem elég símán kimosni a ruháit.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa