A betegek kérdései (17695)

  • Tisztelt doktornő! 1 -es cukorbeteg vagyok már 12 éve.3 éve pajzsmirigy túlműködésre Metothyrint…

    Tisztelt doktornő!
    1 -es cukorbeteg vagyok már 12 éve.3 éve pajzsmirigy túlműködésre Metothyrint kaptam ami alulműködést okozott.2011 szeptemberében rendeződött a működés és nem kellem szedni a gyógyszert.Januárban a koleszterinem és triglicerid szintem madas lett amire kaptam Obradon gyógyszert.
    Már 2 hete nem tudok aludni,ingerült vagyok,hasmenésem van és a torkom sajog.A kérdésem az lenne,hogy Ön szerint ezek a gyógyszer mellékhatásai ?Lehet szedni Obradont annak akinek előtte p.m alulműkődése volt?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ezek nem jellemző mellékhatások az Obradonnál, de ha önnek panaszai vannak, kezelőorvosa válaszhat egyéb koleszterin- és triglicerid-szint csökkentő gyógyszert.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő A közelmúltban volt egy kisebb műtétem és az altatóorvos kérdezett rá tudom-e,…

    Tisztelt doktornő

    A közelmúltban volt egy kisebb műtétem és az altatóorvos kérdezett rá tudom-e, hogy szívproblémám van úgy nevezett Jobb szár blokk.
    Szeretném megkérdezni ez mit jelent mivel bővebb felvilágosítást nem kaptam és ezzel kell-e kardiológushoz fordulnom.

    Tisztelettel Nagymama

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Nagymama!

    Ez egy EKG-eltérés, önmagában nincs jelentősége. Ha tudni kívánja, hogy áll-e a háttérben valamilyen eltérés, akkor forduljon kardiológushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 3 évesen lettem megműtve VSD-vel ,a műtét óta kis Residualis VSD-m van…

    Tisztelt Doktornő!

    3 évesen lettem megműtve VSD-vel ,a műtét óta kis Residualis VSD-m van . Dinamikus fizikai terhelés javasoltak és szeretném megkérdezni ,hogy lassan már 1,5 éve edzőterembe járok , súlyzós edzésekre ( statikus terhelés) és lehet -e ebből nekem a későbbiekben problémám ?
    Válaszát előre is Köszönöm !
    Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Gábor!

    Ilyen esetben rendszeres kardiológiai ellenőrzés ajánlott a residuális VSD fokának tisztázására (nem romlott-e az állapot, nem fokozódott-e a VSD). A dynamikus terhelést sem véletlenül ajánlották, a statikus nem válik hasznára, túlerőltetéshez, a szívizomzat "kimerüléséhez" vezethet.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Mitralis prolapsusban szenvedek, egyetlen panaszom az erosszivdobogas erzes de eleg vekonyka…

    Mitralis prolapsusban szenvedek, egyetlen panaszom az erosszivdobogas erzes de eleg vekonyka is vagyok mi igaz, lehet ez is befolyasolo. Gyenge regurgitaciom van 1⁄2 azt mondta a doki, de nem mmondott semmi ojat hogy valamitol visza kene fogjam magam. Sportolok, focizok, es nincs faradekossag vagy ijesmi mosgas , terheles kozben. Ezen a heten kontrolon voltam, volt echo is es elmondtam a dokinak a szivdobogaserzesrol, meg hogy utobbi idoben eleg izgulekony vagyok, meg ideges , es betalokot irta fel meg aspacardint.Az lenne a kerdesem , vasarnap focizom , futbal mecsem van , es ezt el felejtettem kozolni a dokival..ezek a gyogyszerek nem tesznek e valami roszat az en esetemben ha terhelesrol van szo nem veszelyes ezeket szedni terheles kozben ? koszonom elore valaszat

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A mitralis prolapsus általában nem igényel semmi különös teendőt, de sportolással kapcsolatban a vizsgáló orvostól kérjen állásfoglalást.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő. Szeretném megkérdezni a Doktornőtől, hogy mit jalent az aorta (billentyü⁄…

    Tisztelt Doktornő.

    Szeretném megkérdezni a Doktornőtől, hogy mit jalent az aorta (billentyü⁄ elégtelensége, és a pitvari fibrilattió és flutter.
    Az utóbbi miatt syncumar kezelésben is részesülök. Több alakalommal
    pecsételő orrvérzésem is van, azt a választ keptam ez nem baj, mert
    nem eős orrvérzésé. Holott az utasitáson az van. szólni kell ebben az ügyben is.
    Echo kardiográfiás viszgálatobn is voltam, az alábbiak az eredmények.
    Aorta gyök:30mm, Bal kamraEdd 5 0, Bal kamra ESD:38 mm, Bal kamra
    Edv, 118 mm, Bal kamra ESV 54 mm, Bal kamraEF 5mm, Bal pitva: 140 mm Septum 9 mm, Hátsó fal 9 mm, Kissé tágabb szivüragek, jó globális Bk funkció, Segmentális falmozgászavar nem észlelhető, AOI I st, TI III st, Besült pulmonáli s nyomás 40 Hgm.

    Gyógyszereim: Betaloc Zok, Coverrex As, Coverx komb. Nittominz retard, luceatam, Noacid. A felsorolt gyógyszerek mellé m,ég a Rythmoorm-ot is kaptam.
    A szivsobogás érzéseim nem minden esetban vannnak,teljesen váratlan időpontban, függetelenül a terheléstől.
    Doktornő! Mit jelent az, hogy kissé tágabb szivürsgek, 50 %-os EF.

    Syncumár szedése mellett milyen vitamint szedhetek immunerősitőként?


    Elnézést krek a sok kérésért, de szeretnék tisztában lenni mi a bajom és mit kell tenni. ⁄ többet pihenni , illetve milyen étlektől tartózkodjam.⁄

    ⁄Apullzus számom, 55-re is lemetgy⁄


    Előre is köszönöm a válaszát:

    Lili
    . . sloc ZOK

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Az aorta billentyű elégtelensége azt jelenti, hogy a billentyű nem zár tökéletesen, van rajta egy kis visszafolyás. A pitvari fibrillatio⁄flutter egy ritmuszavar, a szív rendetlen ritmusban működik, ez vérrög képződésre hajlamosít, ennek megelőzésére kell a vérhigító (Syncumar), ennek terápiás szintjét laboratóriumi vizsgálattal ellenőrízni kell. Az életmódra vonatkozóan ajánlom az alábbi linket:
    http:⁄⁄haziorvos.lilinor-med.hu⁄Syncumaros-beteg-%E9letm%F3dja.php. Ami levelében az ultrahang leírását illeti, az kissé zavarosnak tűnik. A kissé tágabb szívüregek azt jelenti, hogy a szívüregei kissé kitágultak, az 50% ejectios fractio még a normalis tartományhoz közeli érték. A pulzusszám pitvarfibrillációban nem mérvadó, mert ilyenkor nem minden szívütés érzékelhető a pulzussal is.
    Összegegezve: jó lenne, ha állapotát kardiológus ellenőrízné-gondozná az internetes tanácsadás helyett.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves doktorno halk szisztoles zorejt allapitottak meg nalam csak hallgatozas utjan az ekg m…

    Kedves doktorno halk szisztoles zorejt allapitottak meg nalam csak hallgatozas utjan az ekg m nem mutatott elterest tudohorg hurutom volt 3 hete akkor 3 napig nehez legzesem volt kaptam beutalot sziv ultrahang vizsgalatra de eleg sokara ezert szeretnem megkerdezni on szerint mitol lehet a zorej.nagyritkan van egy kis legszomjam ha terhelem magam es neha szurja a bal bordak korul amit inkabb bordafajdalomnak erzek mert ha megnyomom is faj.elnezest az ekezetek hianyaert.nagyon koszonom a valaszat.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A szsisztolés zörejt okozhatja valamelyik szívbillentyű hibája, a két szívfél közötti rendellenes összeköttetés, de lehet szívhiba nélkül gyorsult áramlástól is, majd az ultrahang kimutatja.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktor No, 3 honapja szur a szivem korul, mintha kihagyna szivem 1-et (naponta kb 20-…

    Kedves Doktor No,

    3 honapja szur a szivem korul, mintha kihagyna szivem 1-et (naponta kb 20- 30 szor), zsibbad a bal felem, nyelvem, ajkaim, a bal fele az arcomnak es nagyon faj a bal fele a nyakamnak ( ha jol tudom az az utoer). EKG nem latszott semmi, es 15 oran at rajtam volt a hordozhato EKG. Ott 135 pulzust mertek egy parszor es felirtak nekem a Bisogama gyogyszert, de nem nagyon segit. A szurasokat es a kihagyasokat a hatamon erzem ujabban. Azt mondtak szedjek Ca es Mg, de a verbe mindketto jo volt.
    Regebb panik betegsegben szenvedtem, es a gyors szivverest annak is betulajdonithatom, hogyt megijedtem a plusz szivveres miatt, de mivel beszedtem a vitaminokat es a kezelest is es nem javult, nagyon felek nehogy szivbeteg legyek.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Panaszai nem utalnak szervi szív-eredetre, inkább mozgásszervi (csigolyák, gerinc, izomzat) eredetűnek tűnnek, a gyors szívverés pedig pszichés eredetű is lehet. forduljon reumatologushoz ill. a pánikbetegséget kezeltesse.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelet doktor nő! 34 éves férfinél ha sietősen gyalogol akkor normálisnak mondható a 112…

    Tisztelet doktor nő!
    34 éves férfinél ha sietősen gyalogol akkor normálisnak mondható a 112 pulzusszám? Nyugalomba 50-60 között van. Köszönöm a véleményét.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Viktor!

    Igen.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent a kristály a vizeletben?Felfázás? A…

    Kedves Doktornő!

    Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent a kristály a vizeletben?Felfázás?
    A laboreredményemben 65 ennek az értéke, és aggódva látom, hogy 10 alatt lenne normális.

    Köszönettel,

    Edina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Tisztelt Kérdező!

    Kérem olvassa el 5. sz. üzenetemet!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves dr Nő!

    Anyukámat novemberben tüdő embólia gyanúval a János kórházban kezeltek. Nagyon erős jobb borda alatti szúró fájdalma van.Ami egy nagy köhögés utan kezdődött. 1 het elteltevel kiengedtek hogy ez megsem embolia.
    A fájdalom csillapitokat azóta is szedi de sajnos… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ha a háziorvos nem tudja, mi lehet a baj, forduljanak másik orvoshoz, pl. a János Kh-ban, ahol kezelték, mindenképpen járjanak a végére a panaszoknak.
    Még több

  • kedves doktor no Romaniabol aggodoan irrok onnek. 25 eves ferfi vagyok akinek 2008 ban mitralis…

    kedves doktor no

    Romaniabol aggodoan irrok onnek. 25 eves ferfi vagyok akinek 2008 ban mitralis prolapsust eszleltek nalam , 1 es foku insuficientia val , de az akkori doki azt javasolta nyugodtan sportolhatok evel meg nagy szinten is. Nem reg le szerzodtem egy harmad ligas csapatba es szivzorej miatt nem enegdtek at az orvosin.El mentem ujra kardiologushoz ahol ugyan azt a diagnozist kaptam viszont az insuficientia mar 1⁄2 es volt.Meg lehet hogy romolhatott a bilentyu vagy jobban atenged ? ...Kicsi koromtol sportolok, miota tudok errol a betegsegrol megprobaltam vele egyutt elni, nem is nagyon zavar ...a szivdobogas erzes, ha baloldalra fekszem, vagy neha erzem minden pozicioban az eros szivverest, de amugy sovanyka alkatu vagyok es lehet ez is besegit...na meg ritkan extrak...de ez eleg ritkan.
    Nagy zur zavarban hagyott most a doki mert azt alitja hogy ha folytatom a focit es eroltettem a szivet, kesobb 10 20 ev mulva ez meg laccik majd es bajom lehet majd belole. El vagyok nagyon keseredve hiszen egyetlen hely ahol teleg el felejtek mident a foci palya , de azert van egy munkam es csaladom es nem szeretnem a foci miatt az eletemet vagy egesssegemet kockaztatni. Utobbi idoben eleg izgulos , ideges periodusom volt es pulzusom ugrik , szalingozik a sok izgalomtol, es ECHO kozben is ez tortent ...lehetseges ez is befolyasolta a doki velemenyet a sportal kapcsolatosan ? ... Nagyon szepen meg koszonnem ha velemenyt tudna nekem adni, hogy hagyam e abba vagy se a focit.
    A vizsgalatot az utolsot szatmarnemetiben romaniaban vegeztem el , az elott 2008 ban pedig kolozsvaron ugyan csak romaniaban, ...es az agaszt hogy ket iranybol nem tudom mejket valasztani , mert felek valami nagy bajom esik eroltotes kozben , vagy hoszu tavon.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Látatlanban, vizsgálat nélkül sajnos nem tudok válaszolni a kérdésére. Javasolom, keresse fel ismét a kardiológust, és kérjen konkrét véelményt arról, hogy sportolhat-e, van-e valamilyen teendő s szívével kapcsolatban (ez legalább olyan fontos, mint a sport).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Dr.Nő! Sajnos székrekedéssel küzdök.Fogászat műtétem volt,így igaz nem is nagyon ettem,de…

    Kedves Dr.Nő!
    Sajnos székrekedéssel küzdök.Fogászat műtétem volt,így igaz nem is nagyon ettem,de mostmár zavar. Hétfőn volt utoljára. Ma ezért felhelyeztem egy glicerines kúpot. Amikor toltam akkor mintha vmi WC papír darab lett volna ott. Mi van akkor ha véletlenül betoltam egy pici wc darabot is? Sajnos székletem azóta sem volt ...:( Ugye nem kapok valamilyen fertőzést? Most próbálok mással segíteni pl.kefír stb.Mit tanácsol? Van okom a félelemre?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát és türelmét - amúgy értékelem a humorát :) Tisztelettel:…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm válaszát és türelmét - amúgy értékelem a humorát :)

    Tisztelettel: Johanna-Anna-Mária-Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nagyon szívesen :)

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! az előző kérdező vagyok akinél mitr.prolapsusa észlelhető.Azt elfelejtettem…

    Tisztelt Doktor Nő!
    az előző kérdező vagyok akinél mitr.prolapsusa észlelhető.Azt elfelejtettem leírni hogy a vizsgáló doktor nő azt mondta hogy ha jelentkezik a fájdalom akkor 2x10mg Betalocot és Magne B6ot szedjek.Ön szerint ez szükséges?Ebben az évben még nem használtam igaz nem is éreztem olyan fájdalmat
    köszönettel:Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Anita!

    Nem szükséges a rendszeres gyógyszerszedés.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztel Doktor Nő! tavaly decemberben voltam szívultrahangon bizonytalan mellkasi fájdalom miatt.A…

    Tisztel Doktor Nő!
    tavaly decemberben voltam szívultrahangon bizonytalan mellkasi fájdalom miatt.A doktor nő azt mondta hogy minden rendben viszont látott bizonyos mellső mitr.prolapsusa-t azt mondta hogy ez egy állapot nem betegség és semmi bajom nem származhat belőle.El tudná mondani mit is jelent ez pontosan és hogy van-e valami veszélye esetleg kell-e figyelnem valamire?Fogamzásgátló tabletta szedhető-e?Dohányozni nem dohányhoz csak nagyon ritkán alkalom adtán.27 éves 54kg-os nő vagyok.Válaszát előre is köszönöm:Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Anita!

    A mitralis (kéthegyű) billentyű prolapsusa egyfajta kötőszöveti gyengeségből adódó jóindulatú eltérés. A bal pitvar és kamra közötti billentyű lazább, olykor nem záródik tökéletesen. Gyakori eltérés főleg fiataloknál, önmagában semmi komoly következménnyel nem jár, életmódbeli korlátozást nem igényel.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktronő! A következő vérnyomáscsökkentő gyógyszerek közül melyik károsíthatja leginkább…

    Kedves Doktronő!

    A következő vérnyomáscsökkentő gyógyszerek közül melyik károsíthatja leginkább a májat: BETALOC-ZOK, CYNT, LAVESTRA, RAWEL

    Köszönöm válaszát: Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Johanna-Anna-Mária-Zsuzsa!

    Kérem olvassa el 3. sz. üzenetemet!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsanna! Nem bírtam magammal az extráim miatt és elmentem a GOKI-ba egy főorvoshoz…

    Kedves Zsuzsanna!

    Nem bírtam magammal az extráim miatt és elmentem a GOKI-ba egy főorvoshoz véleményt kérni. Kiválogatott a kb. 20 egk leleteim közül 2 db.-ot majd kicsit elgondolkodva közölte, hogy az ablationak az én esetemben nincsen értelme, mert bal kamra hátsó falából indul ki a kóros ingerület. Azonban mivel az összes leletem negatív a concor 5 mg helyett ajánlotta az Isoptin SR 120 nevű gyógyszert. Kezdetben napi 1-et. Elfelejtettem megkérdezni a GOKI-ban ha az egyik nap abbahagyom a concort a következő napon már szedhetem az Isoptint? Volt már olyan betege akinél hatásos volt a kamra extrák esetén a beta blokkoló lecserélése kálcium csatoran gátlóra? Az Isoptin is csökkenti a pulzusomat?

    Köszönöm Kedves Doktornő, hogy szám rám néhány percet!

    üdv!

    Zoli

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Zoli!

    Az Isoptin is hatásos lehet, majd a gyakorlat megmutatja, hogy önnél is az-e, egyéblént csökkenti a pulzust az is. Próbálhatja úgy az átállást, hogy a Concort fokozatosan csökkentse (1⁄2 tbl. mondjuk 2 napig) aztán elhagyva, közben addig 1⁄2 tbl. Isoptin, majd teljes csere.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Elnézést csak röviden szerettem volna kérdezni.Tehát a vérnyomásomra ami 150⁄100,pulzus…

    Tisztelt Doktornő! Elnézést csak röviden szerettem volna kérdezni.Tehát a vérnyomásomra ami 150⁄100,pulzus 100 volt, egy hónapja reggel és este szedek negyed Nebilet 5mg-os tabletát.Az otthoni méréseim azt mutatják,hoy alacsony lett a vérnyomásom 110-120⁄60⁄70, pulzusom 58-65.Úgy gondoltam elhagyom a reggeli vagy az estéli adagot.Melyik a jobb megoldás? Köszönöm, Roland.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Roland!

    Ezek nem alacsony, hanem jó nyugalmi értékek, ne hagyja el egyiket sem.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Lehet-e komoly bajom?Nagyon vashiányos vagyok.Januárban a véreredményemben…

    Tisztelt Doktornő!
    Lehet-e komoly bajom?Nagyon vashiányos vagyok.Januárban a véreredményemben a vas 0,9 mikr,m⁄l volt.10db Ferlecit injekciót kaptam.Ezután a vasam 5,6 lett.Háziorvosom vas felszívódási zavarra gyanakszik.Ez mit jelent pontosan?
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A két hónappal ezelőtti levélhez képest (amikor javasoltam további vizsgálatok elvégeztetését) történt valami előrehaladás? Ha nem, akkor helyettem inkább a kezelőorvosát kérdezze, vagy esetleg a google-t.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! 3 hete műtöttek túlműködő pajzsmirigy miatt és a mai napig kaptam 2x…

    Tisztelt Doktornő! 3 hete műtöttek túlműködő pajzsmirigy miatt és a mai napig kaptam 2x 0,4-s Clexan inj.-t, holnaptól 1x 0,4 Clexan és a műtét előtti Syncumár napi adagját is be kell vennem még 6napig⁄4 mg⁄ és ezután marad a Syncumár, természetesen INR ellenőrzés mellett. Kérdésem: nem okoz -e a két gyógyszer együtt komolyabb vérzékenységet? Köszönettel: Szabó Erzsébet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Erzsébet!

    Minden bizonnyal nem lesz ilyen probléma.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa