A betegek kérdései (17643)

  • Tisztelt Doktornő! Naponta 10 mg. Betaloc és 2,5 mg Tritace tablettát szedek Szeretném kérdezni,hogy…

    Tisztelt Doktornő!
    Naponta 10 mg. Betaloc és 2,5 mg Tritace tablettát szedek Szeretném kérdezni,hogy naponta 1 Clarinase-t szehetek-e az allergiás köhögésemre?
    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Igen, feltéve, hogy a köhögés valóban allergiás és nem a Tritace mellékhatása, mert akkor nem ez a jó megoldás (erről már két előző levelére írt válaszomban is esett szó, ha utánaolvas).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Nem tudom,hogy önhöz tartozik-e ez a kérdés? A 18 hetes ultrahangom alkalmával,azt…

    Tisztelt doktornő!
    Nem tudom,hogy önhöz tartozik-e ez a kérdés?
    A 18 hetes ultrahangom alkalmával,azt az eredményt kaptam,hogy a baba bal oldali kamrájában echogen fókusz látható.
    Nem mondták el,hogy ez mit jelent és mire számítsak.
    Válaszát előre is köszönöm!
    k.-né Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Azt javasolom, hogy ezt a kérdést a vizsgáló orvosnak vagy egy gyermokorvosnak, gyermekkardiológusnak tegye fel, én sajnos nem vagyok jártas a magzati echokardiográfiában.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Nem tudom jó helyen teszem-e fel a kérdésemet, egy elég összetett problémám…

    Tisztelt Doktornő!

    Nem tudom jó helyen teszem-e fel a kérdésemet, egy elég összetett problémám van. 22 éves vagyok (nő), két éve jöttek rá, hogy krónikus autoimmun thyreoditis-em van. Erre szedek gyógyszert, három havonta járok kontrollra, de egyfolytában emelni kell az adagot. Emellett még szintén két éve derült ki a kéthegyű billentyű prolapsusa is. E miatt nem kell gyógyszert szednem, most kell majd visszamennem a két éves kontrollra. A mostani vérvételen nagyon alacsony volt a vasszintem (amik meg vannak csillagozva: LKV: 95 umol⁄l, ferritin: 8ng⁄ml, transzferrin: 4,31 g⁄l, log sTfR⁄Ferr: 3,91), korábban is volt már alacsony, szedtem rá vasat, nem múlt el, megtükröztek,de nem volt felszívódási zavarom. Most megint alacsony, megint írtak fel vasat és három hónap múlva kell visszamennem. (Fogamzásgátlót szedek, így a mensesem nem olyan erős, hogy emiatt lehessen).

    Az lenne a kérdésem, hogy Ön esetleg lát-e valamilyen összefüggést a három betegség között, mert én már nagyon tanácstalan vagyok, nem szeretnék 22 évesen 3 féle gyógyszert szedni, és nagyon aggaszt az is, hogy miért ilyen alacsony megint a vasam.

    Köszönöm a segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    A mitralis prolapsus biztosan nem játszik szerepet, a pajzsmirigyével kapcsolatban az endokrinologusa tud bővebbet mondani. Ami a vasanyagcserét illeti, azt is alaposabban ki kellene vizsgálni, kérjen tanácsot az endokrinologustól.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • igen, csak a háziorvos nem foglalkozik vele, mert meg van róla győződve, hogy endokrinológiai…

    igen, csak a háziorvos nem foglalkozik vele, mert meg van róla győződve, hogy endokrinológiai ok miatt szédülök, és a pajzsmirigyemmel lehet gond, de voltam már pajzsmirigyultrahangon,és nincs semmi baja! A fülészetre én mentem el, ott sem mondtak semmit, a többi orvoshoz meg beutaló kell a háziorvostól, és hiába voltam nagyon rosszul és mentem ki ügyeletre, ott is megmondták, hogy nem tudják mitől szédülök, mert sok oka lehet - így itthon szenvedek, meg ide írok.:’(

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Akkor bízzunk az említett márciusi endokrinologiai kivizsgálásban.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő, kérdésem az lenne, hogy tegnap befött evése közben lenyeltem egy meggy mag…

    Tisztelt doktornő, kérdésem az lenne, hogy tegnap befött evése közben lenyeltem egy meggy mag darabkát(nem egy egész magot csak egy széttört részét), igaz e hogy az ilyen magok lenyelése vakbélgyulladást okozhatnak?Vagy valami más problémát?
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Eddigi leveleiből úgy látom, hogy különleges hajlama van különféle dolgok lenyelésére, nagy valószínűséggel ezúttal sem történik semmi baj.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm! Korábban feltett kérdésemet egészíteném ki. Pár napja kb. 5-10 perc közepes tempójú…

    Üdvözlöm!

    Korábban feltett kérdésemet egészíteném ki.

    Pár napja kb. 5-10 perc közepes tempójú futás után az egész torkomban égő-szúró érzést éreztem, fokozott nyálképződést, valamint kissé nehézkesebben vettem a levegőt (nem nehézlégzés!) Futás közben a mellkasom bal oldali részén fájdalmat éreztem. Futás utáni naptól kezdve pedig szegycsonti folyamatos, enyhe nyomás, fájdalom, most is érzem. Sokszor úgy érzem, hogy kevés levegőt tudok venni egyszerre, amikor kifújom a levegőt, már akkor furcsát érzek (nem tudom leírni normálisan) Nagyon régen futottam, de korábban is volt hasonló problémám! EKG-negatív.
    Megfigyeltem, hogy súlyzós edzésnél nem érzek hasonlót, azonban ha intenzívebb jellegű az edzésem, pl. kevés pihenő gyakorlatok között, akkor enyhén jelentkezik a toroknál, nyak elülső részén lévő égő-szúró érzés. Tehát fárasztóbb cselekményeknél jön csak elő..

    Korábban diagnosztizáltak asztmát. Elképzelhető, hogy ez áll a háttérben?
    Továbbá refluxom is van, azon gondolkozom, hogy akár az is lehet, de napokig, hetekig is fennállhat a fájdalom? Savlekötőt is szedek rendszeres jelleggel.

    Kérem bárminemű segítségét, hogy mit csináljak, merre induljak, milyen szakvizsgálatra menjek!

    Köszönöm

    Tibor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Tibor!

    Korábbi válaszomat kiegészítem azzal, hogy érdemes lenne kardiológiai vizsgálat során terheléses EKG-t végezni (hogy ellenőrzött körülmények között jelentkezik-e hasonló panasz és hogyan változik ennek során az EKG) illetve a reflux miatt kontroll gastroenterologiai vizsgálatot végezni.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Az esti gyógyszerem (rizsszemnyi méretű) bevétele közben hirtelen ittam a…

    Kedves Doktornő!

    Az esti gyógyszerem (rizsszemnyi méretű) bevétele közben hirtelen ittam a vizet, egy kicsit köhögtem utána. Azóta az jár a fejemben, félrenyelhettem-e így a gyógyszert? Milyen tünetek jelentkezhetnek? Remélem csak túlaggódom a dolgot!

    Köszönöm!
    Bernadett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Bernadett!

    Szerintem valóban túlaggódja a dolgot.



    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Először tegnap éreztem a szívemnél egy kicsit fájó, és szorító érzést, valamint…

    Kedves Doktornő!

    Először tegnap éreztem a szívemnél egy kicsit fájó, és szorító érzést, valamint légszomjat. Ezt most is érzem! Mi lehet ennek az oka? Eléggé megijedtem. Vajon ezt nem kell annyira komolyan vennem, vagy mégis?

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

    V. Magdi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Magdi!

    Látatlanban ezt nem lehet megítélni, forduljon kezelőorvosához!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Dr nő!!11 éve álló munkát végzek,eddig még semmi panaszom nem volt a lábaimmal,de kb…

    Tisztelt Dr nő!!11 éve álló munkát végzek,eddig még semmi panaszom nem volt a lábaimmal,de kb 1-2 hónapja nagyon fájnak a sarkaim.2 alkalommal,utaztam külföldre,és mindkét alkalommal kb 3 napig ültem az autóban egyfolytában,és mindkét alkalommal rettenetesen bedagadt a bal bokám,és a bal kezem is zsibbad vállamból kiindulva.Szeretném ha választ kapnék hogy mi a teendőm ez esetben?Köszönöm.Tisztelettel:Zsuzsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Zsuzsi!

    Látatlanban sajnos nem tudom megítélni, javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján a kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kardiológiai eredményemről kérdeztem Önt korábban: EKG-n: "186⁄min fr-ájú PSVT ábrázolódott.",…

    Kardiológiai eredményemről kérdeztem Önt korábban:
    EKG-n: "186⁄min fr-ájú PSVT ábrázolódott.", amire azóta 2X2,5mg bisoprolol sandoz-t szedek. Érdeklődnék, hogy ez a gyógyszer okoz nálam köhögési ingert, és szédelgést? Lehetséges, hogy sok a napi 2x1 tabletta?
    Köszönettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nem valószínű ilyen összefüggés, de ha panasza van gyógyszerszedés mellett, forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt doktornő! Ha csak akkor nem szédülök, ha nem eszek, nem iszok, akkor az milyen betegségre…

    Tisztelt doktornő! Ha csak akkor nem szédülök, ha nem eszek, nem iszok, akkor az milyen betegségre utalhat?
    Novemberben voltam laboron, amely szerint vashiányom és valamilyen gyulladásom van. Mást nem, most márciusban megyek megint laborra, meg endokrinológushoz.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Alig hiszem, hogy tudna még bármi olyasmit mondani a szédüléséről, hogy ne azt javasoljam, mint már első alkalommal.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • kedves doktornö kb egy hete elmentem az orvoshoz mert fájt a melkasom és a hátam volt olyan pillanat…

    kedves doktornö kb egy hete elmentem az orvoshoz mert fájt a melkasom és a hátam volt olyan pillanat mikor irtelen nem volt levegö az orvosom megvizsgált azt mondta semmit nem hall a tüdön két napja szintén jelentkezetthogy nehezen kapok levegöt pl akkor sétáltam és beszélgetem megkellet álnomés ugy beszélni mert külömnben nem volt elég levegöm de közbe fájt a hátam vagyis a két lapocka maszintén elöl jött h szinte érzem h ver a szivem és mindha néha megálna és ma volt olyan h hidegérzés az egész ballkaromban de a kezemmeleg volt de csak pár percig éreztem remélem maga tud valamit mondani mert ha rosszul is vagyok bemegyek az orvoshoz nem talál semmi bajomat ja és megjegyzem szedek prilenapot vérnyomásra és biseprolt elöre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Sajnos látatlanban nem tudom megítélni, alapos kivizsgálás szükséges, javasolom, forduljon a légszomj miatt tüdőgyógyászhoz vagy a mellkasi fájdalom miatt reumatologushoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő! Ismét azÖn segítségét, tanácsát kérem. Kezelt hypertóniás beteg vagyok, 61…

    Tisztelt Doktornő! Ismét azÖn segítségét, tanácsát kérem. Kezelt hypertóniás beteg vagyok, 61 éves,- reggel 1 Nebivololt, este 1⁄2 Caduetet szedek.Ez néhány vérnyomáskiugrással ⁄ 140 150⁄ rendben is tartja az állapotomat. Kb. két hete azonban gyomorszáji, hasi fájdalmam van, emellett hasmenés, amit 2 db széntabletta rendbetesz. Tegnap este viszont nagyon erős rosszullétem volt, 175⁄83 -98 pulzusszámmal, amire l Tensiomint és l frontint ⁄ 0,25⁄ vettem be, de egyre rosszabbul éreztem magam, a fejem , nyakam , mellkasom égett és vörös volt. Az ügyeletes orvost felhívtuk, aki egy órai türelmet kért, szerinte a vértolulás vegetatív, de ilyen még soha nem volt, majdnem elájultam Vérnyomásom kb. 2 óra után l47 lett, de az égő érzés még sokáig fenállt. Ma szintén kivörösödtem, és nem tudom mi lehet azoka. Émelygek, enni nem merek, de nem is kívánom. ⁄ epém nincs⁄Kérem adjon tanácsot, mi lehet ez, és hová forduljak?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Margó!

    Ezt látatlanban sajnos nem tudom megítélni, javasolom, forduljon kezelőorvosához, aki az ön adatainak ismeretében és személyes vizsgálat alapján meg tudja határozni a további elvégzendő vizsgálatokat és ezek eredménye alapján a kezelést.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Érdeklődnék, hogy milyen vizsgálatokra lehet számítani IBS kivizsgálása esetén? Teljes…

    Kedves Doktornő!

    Érdeklődnék, hogy milyen vizsgálatokra lehet számítani IBS kivizsgálása esetén?

    Teljes vérkép és vizeletvizsgálat nem mutatott eltérést, de panaszaim (lágy széklet, puffadás bal-jobb oldali hasi feszülés) megmaradtak, de súlyvesztés nem történt.

    22éves nem dohányzó, alkoholt nem fogyasztó fiatalember vagyok, ezért gondolom, hogy nem valószínű komolyabb probléma a háttérben és szeretnék érdeklődni az IBS kivizsgálásának folyamatáról.

    Válaszát előre is köszönöm, Minden jót kívánok!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Azt hiszem, jobb lenne, ha ezt a kérdést a gastroenterologusnak tenné fel, amikor panaszai miatt személyesen felkeresi őt.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Doktornő! Bal lábam térdkörnyékén olyan érzésem van, mintha 15 kg plusz súlyt cipelnék,…

    Kedves Doktornő!
    Bal lábam térdkörnyékén olyan érzésem van, mintha 15 kg plusz súlyt cipelnék, nem tudok térdelni és rendesen behajlítani sem. A jobb combomon a csípő alatt rész pedig akkor fáj, mikor rajta fekszem. Kb. 2 nap alatt jöttek elő ezek a "fájdalmak". 48 éves vagyok, és egy kissé kövér is, de eddig ez nem okozott gondot. Mitől alakult ez ki, hogyan gyógyíthatnám?
    Válaszát előre is köszönöm. Üdv. Magdi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Magdi!

    Sajnos, látatlanban nem tudom megítélni, panaszai bizonyára mozgásszervi eredetűek. Javasolom, hogy forduljon reumatologushoz vagy ortopéd szakorvoshoz.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Üdvözlöm! Tegnap kb. 5-10 perc közepes tempójú futás után a torkomban, illetve gégémben égő-szúró…

    Üdvözlöm!

    Tegnap kb. 5-10 perc közepes tempójú futás után a torkomban, illetve gégémben égő-szúró érzést éreztem, valamint kissé nehézkesebben vettem a levegőt (nem nehézlégzés!) Továbbá, mintha enyhén nyomna a mellkas bal oldali részén.Nagyon régen futottam! Korábban is volt hasonló, EKG teljes körben kizárva.

    Korábban diagnosztizáltak asztmát. Elképzelhető, hogy ez áll a háttérben?

    Tibi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Tibi!

    Látatlanban nehéz pontosan megmondani, de lehet asztma, és lehet, hogy csak a frissen újrakezdett futás során nyitott szájjal vett levegő okozza a torkpanaszt és izomhúzódás a mellkasi panaszt.


    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Kedves Henriett! Az "össze-vissza" pulzus nem biztos, hogy pont pitvarfibrilláció, lehet halmozottan…

    Kedves Henriett!

    Az "össze-vissza" pulzus nem biztos, hogy pont pitvarfibrilláció, lehet halmozottan jelentkezeő extrasystolia, jóindulatú rohamszerű gyors szívverés is. Érdemes megismételtetni a Holter-vizsgálatot, hátha sikerül rögzíteni, vagy legalábbis a "gyanújeleket".

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

    Kedves Zsuzsa!

    Nekem is ugyanilyen problémám van csak nem sikerül 24h holterrel elkapni nem tart tovább esetenként 5 másodpercnél. Volt nálam TTholter is de mire bekapcsoltam elmúlt:-(. Említettem a fenti véleményét a kardiológusomnak és rögtön megkérdezte, hogy honnét vannak ilyen jó ötleteim....Köszönjük, köszönjük azt a sok kérdés megválaszolását, tapasztalatával sok 1000 ember életét könnyíti meg nap mint nap. Ön szerint meg lehet nyugodni, ha 2x fent volt a 24h ekg holter negatív lelettel? Vannak az esetek többségében gyanújelek, még ha nem is érzem a rohamot?

    Kellemes estét

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Nagyon szívesen, köszönöm a dícsérő szavakat. A "gyanújelek"-en extra ütéseket értek, amiből következtetni lehet esetleges hosszabb ritmuszavarra. Ami az ön panaszait illeti, ha csak pár másodpercig tart, feltehetően nem komoly a baj.

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktor Nő! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a barátomnak (28 éves) nagyon…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a barátomnak (28 éves)
    nagyon izzad a lába, de nem csak akkor ha cipő van rajta vagy nagyon meleg van vagy sokat dolgozik, hanem akkor is ha csak fekszik nyugodtan az ágyon és nem csinál semmit, akkor is nagy víz cseppek jelennek meg rajta. Orvoshoz nem akar vele elmenni, azt mondta, hogy ez már régóta ilyen neki. Nem tudom mitől lehet ez, de aggódom mert szerintem ez nem normális dolog. Ön mit javasol?Hova lehet ezzel fordulni?

    Válaszát előre is Köszönöm!

    Egy aggódó barátnő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ajánlom figyelmébe az alábbi cikket:
    http:⁄⁄www.webbeteg.hu⁄cikkek⁄endokrin⁄2654⁄fokozott-izzadas-okai

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Köszönöm gyors válaszát ,Doktornő !Az imnt elfelejtettem megemliteni ,hogy egy ideje végbéltáji…

    Köszönöm gyors válaszát ,Doktornő !Az imnt elfelejtettem megemliteni ,hogy egy ideje végbéltáji viszketés is trsul a panaszaimhoz,illetve hüvelyi folyast is tapasztaltam.Kislányomnak,aki 12 ves giliszta volt a székletében,de mostanra semmi ltható⁄érezhető nyoma sincs.Lehetséges az,hogy elkaphattam volna tőlle? Okozhatja ez a leirt panaszaimat? Mennyire sulyos a belfergesseg,feltetlenul orvosi kezelest ignyel,vagy a Nagyik receptje szerinti fokhagymakura és fokozott higienias szabályok betartsa elegendő a kiirtsukhoz??

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Lehetséges, de ezt is vitassa meg a gastroenterologussal!

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa

  • Tisztelt Doktornő ! 33 ves nő vagyok. Panaszaim kb msfél éve kezdődtek.Időszakonknt s felváltva…

    Tisztelt Doktornő ! 33 ves nő vagyok. Panaszaim kb msfél éve kezdődtek.Időszakonknt s felváltva jelentkezik émelygés,teltsgrzet,puffadás,stb.két hónapja elkezdett fájni a mellkasom és a hátam,és ez a nyillalló fájdalom a nyak,váll irányába sugárzott.A gyomorszájamnál görcsös fájdalmat éreztem. Két-három alkalommal előfordult,hogy visszaáramlott valami a nyelőcsövembe.Narancsos ívól után erőss maró,égő érzés volt a gyomorszámnál.Hasonló tünetei voltak a lányomnak is,ezért virusra gondoltam.Ezek a hát-mellkasfájdalmak megszüntek.A puffadás ritkább.Viszont tegnapelőtt és ma volt egy-ket alkalommal egy hirtelen fellépő erőss görcsös fájdalom a hasamban.3-4 percig tartott,és olyan volt,mintha begörcsölődtek volna a beleim.Szekletem miatt is meijjedtem,mert egy 2 ft-os nagyságu ˝genydarab??˝ volt benne.Most meg vagyok fázva,és nem tudom,hogy lehet e ennek köze a felszaggatód váladkhoz?? Nagyon félek,hogy nem lehet e ez bélrák? Olvastam,hogy a fekete szeklet is annak a tünete.Nekem is volt 1-2 szer,de majas hurkát ettem.Egyébként jó az tvágyam,(sokat is eszem), s nem is fogytam.Munkahelyem megszünt,es hiztam par kilót.Krem,nyugtasson meg,hogy nem súlyos a baj.Rettegek a ráktól.Köszönöm segítsgét !(Netti,33 éves,170⁄86)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Tarján Zsuzsa

    Kedves Kérdező!

    Ez nem látszik bélráknak, de gyomor-bél panaszai miatt mielőtt keressen fel gastroenterologust, alaposabb kivizsgálás céljátból (gyormohurut, reflux tisztázása, kezelése céljából).

    Üdvözlettel
    dr Tarján Zsuzsa