A betegek kérdései (5574)

  • Kedves Doktorúr! Kislányom 5 és fél éves. December eleje óta kezdtük észre venni, hogy egyre…

    Kedves Doktorúr!
    Kislányom 5 és fél éves.
    December eleje óta kezdtük észre venni, hogy egyre kevésbé hall.
    Most január elején állapították meg, hogy folyadék van a dobhártya mögött, és emiatt "rosszul vezetődik a hang". Akkor épp egy betegség is lezajlott nála, orvosi javaslatra szedtünk Augmentin Duo-t, Nasivin orrcseppet használtunk és elkezdtük az Aerius szirupot. Azóta a betegségből kigyógyult, viszont kontoroll vizsgálaton is kiderült (meg a hallásából is tudtuk), hogy a folyadék még nem szívódott fel.
    Az orvos azt javasolta, hogy még 2 hétig biztosan melegítgessük a fülét, szedje az Aerius szirupot.
    Írásait elolvasva kicsit megnyugodtam, mert Ön is hosszabb távú folyamatot ír a gyógyulásra...
    Kérdésem, hogy pontosan mit melegítsünk a kislányomnak? Fülét? Arcát?
    Milyen "duzzanatot erősen csökkentő, de a nyálkahártyát nem károsító típusú gyógyszert" javasol, hogy esetleg használjunk?
    Aerius szirup használata Ön szerint segíthet?
    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    Kedves Kérdező!

    Az arcot érdemes melegíteni, a fület nem. Értelmetlen az antibiotikum és az Aerius is.
    Az említett szer receptköteles, az általam javasolt kezelés személyes vizsgálatot, megbeszélést igényel.

    Üdv.

    TT

  • Kedves Doktor úr! Az a kérdésem, hogy a Neis Vac C oltást javasolja-e, és ha igen mikortól? Gyermekem…

    Kedves Doktor úr! Az a kérdésem, hogy a Neis Vac C oltást javasolja-e, és ha igen mikortól? Gyermekem most 3 hónapos oltás előtt áll, azt mondták hogy már most is beadathatom, de akár 1 éves kora után is. NEm tudom eldönteni.
    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    Egy év után csak egyszer kell adni, viszont addig nyilván nem véd.
    Alapjában hasznosnak tartom csecsemőkorban.
    Üdv.
    TT

  • Kedves Dokor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy csecsemőknek allergiás, valamit laktózérzékeny…

    Kedves Dokor Úr!

    Szeretném megkérdezni, hogy csecsemőknek allergiás, valamit laktózérzékeny tápszereket kiírhat e a háziorvos emelt 90%-os támogatásra, vagy csak szakorvosi javaslattal?
    Valamint hány éves korig?
    Üdv: Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    Nem tudom pontosan.

  • Tisztelt Doktorúr !! Kérdezni szeretném,van egy lányok 16 éves és túlsúlyos szedhetné-e a Káposztaleves…

    Tisztelt Doktorúr !!
    Kérdezni szeretném,van egy lányok 16 éves és túlsúlyos szedhetné-e a Káposztaleves kapszulát ???
    Köszönöm Megtisztelő válaszát
    Tisztelettel: Csilla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    Ha szeretné, nyugodtan.

  • Tisztelt Doktor úr! Köszönöm szépen válaszát! Most rövidebb leszek: Ön milyen antibiotikumot…

    Tisztelt Doktor úr!

    Köszönöm szépen válaszát!
    Most rövidebb leszek:
    Ön milyen antibiotikumot írna fel az esetünkre? Ospent vagy mást?
    Streptococcus van-e a torokban - ezt a teszttel lehet megnézni, vagy más módon is el tudja dönteni egy orvos?
    Köszönöm,
    Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    Ránézéssel nem lehet megmondani, csak gondolni.
    A gyógyszert 1 napig kell adni, megfelelő napi adagban.

  • Kedves doktor Úr! Megszeretném kérdezni,hogy mit lehet enni előző nap a lányomnak,mert h2 teszt…

    Kedves doktor Úr!
    Megszeretném kérdezni,hogy mit lehet enni előző nap a lányomnak,mert h2 teszt vizsgálatra megyünk.Köszönöm: Évi!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    Nem tudom.

  • Tisztelt Doktor úr! Lányom 6 éves múlt. Novemberben tüszős mandulagyulladást állapított meg…

    Tisztelt Doktor úr!

    Lányom 6 éves múlt. Novemberben tüszős mandulagyulladást állapított meg nála az orvos, amire Ospent írt fel. 6 napig adtam neki, amikor visszamentünk kontrollra. TEle volt betegekkel a váróterem, kb. 2 órát vártunk, hogy sorra kerüljünk. Mehetett volna 2 nap múlva oviba a gyermekem, az orvos gyógyultnak ítélte meg, az Ospent még 1 napig adnom kellett volna (tehát 7. napig) de reggel hányt, így a beadott Ospent is, ezért felhívtam az éppen rendelő gyermekorvost, aki azt tanácsolta, ne adjam tovább az antibiotikumot, hanem délután menjünk vissza az orvosunkhoz. Ezt tettük,de épp helyettesítette egy 3. orvos, aki azt mondta, hogy tartsam még otthon, ne adjak neki semmit. Kb. 5 nap elteltével újra fájlalta a torkát, visszavittem, ahol azt mondták, megint tüszős mandulagyulladás, folytassam, azaz adjam be neki a 2. üvegből megmaradt Ospent, ami pár napig tartott ki.
    Decembert megúsztuk, viszont január elején újra tüszős mandulagyulladása lett, akkor vidéken voltunk családlátogatáson, ügyeletre vittem. Az ottani gyermekorvos Curam Duo-t írt fel, amiből hazautazásunkkor adtam a 3. adagot, amikor csalánkiütéses lett a lányom. Vittem a saját orvosunkhoz, aki leállított erről, helyette nem tanácsolt más antibiotikumot. Pár napra rá a vizeletét vittem laborba, minden értéke rendben volt. 1 hétre rá, azaz a mai napon megint piros a torka és nem akar enni-inni, így kezdődött az elmúlt alkalmakkor is a mandulagyulladása. Mi lehet a baj? Ennyi betegség nem lehet normális, és a sok antibiotikum adása is megijeszt.
    Azt mondta a drnő, hogy streptococcus okozta a mandulagyulladását, viszont nem volt magas láza egyik esetben sem. A 3 perces teszt drága, vagy miért nem alkalmazzák a rendelőkben? (Én még nem láttam ilyet.)
    Okozhatja ezt a sűrű betegeskedést az, hogy a lányom allergiás sokmindenre - bár kerüljük az állati szőrt, port, és most olyan növények sincsenek, amik esetleg gyengíthetik a szervezetét?
    Előre is köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel:
    Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    10 napig kell adni az antibiotikumot tüszős mandulára. Közben nem lehet szünet.
    A lányának semmi baja, csak az orvosok ilyen szinten gyógyítanak. A gyereket rosszul kezelték, ezért nem gyógyult meg.
    Meg kell nézni, hogy van-e Streptococcus a torkában, és ha igen, végre meg kell kapnia egy tíznapos kezelést, (megfelelő napi adagban!!).

    Üdv.

    TT

  • Üdvözlöm! Kisfiam most lesz 3 éves.Decemberben volt 2x tüszős mandulagyulladása.Mind a 2x…

    Üdvözlöm!

    Kisfiam most lesz 3 éves.Decemberben volt 2x tüszős mandulagyulladása.Mind a 2x kapott antibiotikumot, először Supraxot, utána Klacidot.A második eset után gombás felülfertőzés keletkezett a manduláján, ami a mai napig nem múlt el teljesen.Decemberben a második betegségnél csináltak neki torokváladékból tenyésztést az negatív lett gombára és baktériumra is bár akkor még szedte a Klacidot. Most ennek már több mint 3 hete, nincs semmilyen tünete, de még mindig vannak fehér foltok a manduláján, a fül-orr-gégész ránézésre gombának látta, most megint csináltak tenyésztést annak nincs még eredménye. Kapott rá ecsetelőt, szedi a probiotikumot és a C-vitamin, ezeket a háziorvos javasolta. A fül-orr-gégész azt mondta lehet ki kell venni mind a két manduláját, mert kissé gyulladtnak látja még mindig a garatot annak ellenére, hogy nincs semmilyen tünete. Az utóbbi néhány napban még annyi változás van, hogy iszonyatosan elkezdett horkolni a fiam, nem is lehet tőle aludni, annyira és ő sem tud rendesen pihenni. Viszont más orvostól meg azt hallottam, hogy a két mandula egyszerre történő kivétele nagyon veszélyes és nem is szokták csak ennyi után kivenni a garatmandulát, hanem csak ha már több ideje fennállnak a panaszok. A kérdésem az lenne, hogy mégis kire hallgassunk, sajnos ahány helyen vagyunk annyiféle tanácsot hallunk mandulakivétel ügyben. Csak az orrmandulát vegyék ki a horkolás miatt? Vagy mind a kettőt, amit én személy szerint nem tartok indokoltnak, bár nem vagyok orvos?Mikor kell tényleg kivenni a garatmandulát is?A közösségbe járást most kezdené a fiam, de így azt hanyagoljuk emiatt.

    Köszönöm előre is a válaszát.

    Mariann

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    Kedves Kérdező!

    Sajnos az Ön gyermekének orvosai rengeteg megalapozatlan tanácsot adtak.
    Egyik mandulát sem kell kivenni. A torokmandula kivétele pl. Ausztriában 6 éves korig teljesen tilos.
    Ekkora gyereknek nincs a manduláján gombafertőzés sem.
    A C-vit. és a probiotikum teljesen hatástalan, az ecsetelő ráadásul nagyon kellemetlen is.
    A horkolás oka legritkábban az orrmandula.
    Antibiotikus kezelés alatt nem lehet toroktenyésztést csinálni, mert mindig negatív, stb.stb....
    Tragédia. De nem a betegség, hanem az ellátás színvonala.
    Szívesen megvizsgálnám őt, és akkor át tudnánk beszélni a helyzetet.

    Üdv.

    TT

  • Volt egy gennyes mandulagyulladásom, amit antibiotikummal kezeltek. Azt mondták várjak utána…

    Volt egy gennyes mandulagyulladásom, amit antibiotikummal kezeltek. Azt mondták várjak utána 1 hetet és csináltassak kenetet a torkomból, hogy lássuk nem e strepptococcus, mert már életem során 2szer volt.Én 10 nap után voltam kenetvételen, mondták, hogz még fogat se mossak előtte.Reggel 9 órára mentem de éjjel 2 körül egy fél korty vizet félálomba lenyeltem. Ez nem tehette tönkre az eredményt?Ö mert negativ jött ki szerencsére)Köszönöm válaszát előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    Nyugodtan ehetett-ihatott volna.

  • Tisztel doktor úr, Krónikus, visszatérő fülkürthurutra tényleg javallott a Valsalva - manőver…

    Tisztel doktor úr,

    Krónikus, visszatérő fülkürthurutra tényleg javallott a Valsalva - manőver alkalmazása? Csak azért kérdezem mert hallottam, hogy ezzel a kezeléssel akár baktériumok feljuthatnak a fülbe... valamint azt kérdezném még, hogy száraz sóval történő melegítésen, és az orrcepp+calcium sandozon kívül mivel lehetne még mással kezelni, hogy elmúljon, és meddig tart, míg elmúlik?

    Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    A valsalva nem jár veszéllyel.
    Viszont általában az orr melléküregeiben van az alapprobléma, amit kezelni kell.

  • Tisztelt doktor úr! 32 éves nő vagyok.Kb 3 hete cseng( zúg) a fulem ,valamikor mindkettő de…

    Tisztelt doktor úr!
    32 éves nő vagyok.Kb 3 hete cseng( zúg) a fulem ,valamikor mindkettő de általában a bal fulem..és esténként a fejembe mintha szédülést ereznek.Nem egész testtel szedulok,de olyan fura érzés:( Egy hete voltam arteirograf vizsgálaton ( nem emiatt,csak általános kivizsgálás)és teljesen normális.Akkor a nyaki erszukulet kizárható?Nem lehet agyvérzés előjele? Nagyon aggódom ,és amúgy is sokat stresszelek;( köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    Valakinek bele kellene néznie a fülébe.

  • Jó napot! Azt szeretném megkérdezni, hogy 3 éves kislányom ha befulladna akkor a rectodelt 30mg-os…

    Jó napot! Azt szeretném megkérdezni, hogy 3 éves kislányom ha befulladna akkor a rectodelt 30mg-os kúpból mennyit és mennyi ideig adhatom neki! Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    A krupp túl komoly dolog ahhoz, hogy interneten lehetne tanácsot adni.
    Ezt a dolgot át kell beszélni személyesen gyerekorvosukkal vagy velem.

    Üdv.

    TT

  • Tisztelt doktor úr ! A 4 és fél éves kisfiammal kapcsolatba szeretném a doktor úr segítségét…

    Tisztelt doktor úr !
    A 4 és fél éves kisfiammal kapcsolatba szeretném a doktor úr segítségét kérni. Állandóan vakarja már egy jó ideje az orrát,azt mondja hogy viszket belül,de én ezt az allergiájának tulajdonítottam,de most már engem is idegesített és belenéztem lámpával az orrába és láttam hogy olyan mintha sárga orrváladék lenne beleszáradva,befújom neki sóoldatos orrsprayvel meg coldastoppal akkor fellazul letisztítom de nem sokára újra ott van az orrnyálkahártyáján.mi lehet ez,? gomba,herpesz ,Most zinnatot szed az arcüreggyulladására és azt kérdezném hogy az orrába ceppenthetek e ostoporin fülcseppet hátha az rendbehozná az orrát mert nagyon vakarja belül,válaszát tisztelettel köszönöm.egy aggódó anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    Jobb lenne inkább megvizsgálni, azt hiszem, már elég dolgot próbált ki.
    Ez nem gomba, nem herpesz.

    Üdv.
    TT

  • 15 éves kislányomnak begyulladt a mandulája, láza nem volt és az orvos antibiotikumos kezelést…

    15 éves kislányomnak begyulladt a mandulája, láza nem volt és az orvos antibiotikumos kezelést írt, ami sajnos nem használt. Tegnap estére nagyon belázasodott és a nyaki nyirokcsomók nagyon megnőttek. Ez jellemző a kislányra, mert egy pattanás a nyakán is nyaki nyirokcsomó duzzanathoz vezet. Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy természetes dolog-e az, ha ilyen könnyen megduzzadnak a nyirokcsomók? Valamint azt is, hogy lehet-e mononukleózisa, mert most arra gyanakszik az orvos.
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    Bizonyos betegségekben megduzzadnak a nyirokcsomók.
    Lehet, de ezt csak az tudhatja, aki megvizsgálja a beteget.

    Üdv.

  • Tisztelt Doktor Úr! Náthás tünetekkel kezdődött, orrdugulás, majd homlok és főleg arcüreg…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Náthás tünetekkel kezdődött, orrdugulás, majd homlok és főleg arcüreg fájdalom jelentkezett.
    Tegnap a Szakrendelésen a panaszok elmondása, orrba és torokba való pillantás után, közölték, hogy semmi bajom. Az orromból azért jön napok óta véres váladék mert sebes az orrom. Röntgenre kaptam beutalót. Ennek eredményét leírnám és kérném javaslatát, hogy milyen kezelést ajánlana.
    Tegnapi röntgen eredmény:
    \\"A jobb sinus maxillarisban vaskos körkörös nyálkahártya duzzanat van. A ban sinus maxillarisban keskeny nyálkahártya megvastagodás látható. A sinus frontalis légtartó. A septum nasi középállású.\\"

    Ma reggel nagyon jelentős mennyiségű alvadt vér jött ki orrfújással. Napok óta rendszeresen infralámpázom. Kellene-e szednem valamit, leleteredmény alapján.
    Nagyon várom válaszát.
    Köszönettel: István

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    3x infrázzon, napi 2x kenjen egy kis vazelint az orrába.

    Üdv.

    TT

  • Tisztelt Dr. Timár Tibor! Véleményét, javaslatát kérném a két és fél éves kislányom rendszeresen…

    Tisztelt Dr. Timár Tibor!

    Véleményét, javaslatát kérném a két és fél éves kislányom rendszeresen visszatérő panaszáról.

    Betegség nem jellemző rá, csak 2-4 havonta visszatérő tüszős mandulagyulladás(már harmadszor) és a velejáró duzzadt szem - piros, kiütésszerű pöttyök, duzzanatok a teste nagy részén, melyek elmúlnak (10-30 perc után), de más területeken visszatérnek.

    Utóbbi CRP: 165

    Kérésem az lenne, hogy Ön szerint, el kell-e távolítani a manduláját, mert minden orvos mást mond.
    - Van aki szerint, ha szükséges "kórházazunk" (mint most is), mert szükség van a mandulájára a fejlődése miatt.
    - Van aki azt találná megoldásnak, hogy műteni kell.

    Nagyon tanácstalanok vagyunk........

    Üdvözlettel: Tóth Norbert

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    Kedves Kérdező!

    Elvileg 3 éves kor alatt nincs tüszős mandulagyulladás, bár kivétel nagyon ritkán, lehet.
    A mandulát kivenni ilyen korban nem kell.
    Ha mégis valódi tüszős mandula, akkor a kezeléssel lehet probléma:
    www.orr-ful-gegeszet.hu⁄Streptococcus.htm

    Üdvözlettel

    dr Timár Tibor
    (Igazán akkor tudnék segíteni, ha elhoznák, mikor legközelebb azt mondják, hogy tüszős a mandulája. Akkor csinálhatnánk egy gyorstesztet, mely megmutatja, hogy tényleg erről van-e szó, és ha esetleg igen, felírhatnám a megfelelő kezelést, feltétlenül 10 napra.)

  • TISZTELT DOKTORÚR! MÁSFÉL ÉVES FIAM TÖRTÉNETE:DEC 21-TÖL 40FOKOS LÁZA VOLT,BEKÜLDTÉK A KORHÁZBA.CRP…

    TISZTELT DOKTORÚR!

    MÁSFÉL ÉVES FIAM TÖRTÉNETE:DEC 21-TÖL 40FOKOS LÁZA VOLT,BEKÜLDTÉK A KORHÁZBA.CRP ÉRTÉKE 158.ELKEZTÉK VÉNÁSAN AUGMENTINT,ALGOPIRINT A LÁZRA.4 NAP MÚLVA 181 LETT.MÁJFUNKCIÓ NORMÁLISAK VOLTAK.NAGY NYIROKCSOMÓI VOLTAK.ÉS MÉG MINDIG LÁZAS VOLT.ÁTVÁLTOTTAK VÉNÁS ZINNATCEFETRE.3NAP UTÁN CRP 75 LETT.10 NAPIG ADTÁK NEKI NAPI KÉTSZER EZT AZ ANTIBIOTIKUMOT.MONONUKLEOZISRA GYANAKODTAK.DE CMR ÉS EBV IS NEGATIV LETT.aZT MONDTÁK VALAMI VIRUS OKOZTA.36 FOK VOLT MÁR CSAK A LÁZA.MAJD JANUÁR 5 ÓTA MÁR 3 HETE UJRA HŐEMELKEDÉSE VAN.MA VETTEK UJRA VÉRT.ORR ÉS GARAT MINTÁT IS .AMUGY A KISFIÚ JÓ KEDVŰ,ESZIK ,ISZIK,JÁTSZIK.DE ESTÉRE MINDIG VÉGBÉLBE 38FOK.MEGNÉZTÉK FÜLGYULLADÁSA SINCS.VIZELETÉBE SINCS SEMMI.
    MI LEHET NEKI A BAJA?DE NEM NORMÁLIS 3 HETE A HÖEMELKEDÉSE?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    Erre innen sajnos nem tudok válaszolni.

  • Tisztelt Doktor Úr! Arcüreggyulladásom van. Angliában élünk az orvos erytromycint (250mg)…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Arcüreggyulladásom van. Angliában élünk az orvos erytromycint (250mg) irt fel 2 dobozzal (1 doboz 28 darabos) és napi 4x kell szednem. Péntek óta szedem. Régebben is volt arcüreggyulladásom, otthon Klacid-ot tehát klaritromicint kaptam és az rögtön használt. Most még mindig érzem hogy fáj az arcom. Kicsit meglepett, hogy ezt két hétig kell szednem. Ön szerint a két hetes erytromycin kúra segíteni fog, vagy menjek vissza az orvoshoz?

    Köszönöm Válaszát!
    Timea (34)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    A kapott gyógyszer a Klacidhoz hasonló. 2 hét elég sok, de sokkal jobb mint 5-7 nap. Én 10 napot szoktam adni, ha kell.
    Mindenesetre gőzölje is az arcát napi 3x.

    Üdv.

    TT

  • Tisztelt Dr. Úr! Van egy 4 éves kisfiam, tegnap esti fürdetésnél vettem észre hogy a jobb füle…

    Tisztelt Dr. Úr! Van egy 4 éves kisfiam, tegnap esti fürdetésnél vettem észre hogy a jobb füle alatt van egy dudor, duzzanat.Szabályos kör alakú, kemény kb. 1- 2 cm átmérőjű lehet és nem fáj neki. Amugy egy teljesen egészséges kisfiú, bár most gyógyult ki a bárányhimlőből. Nagyon aggaszt az a "valami".A Doktor úr szerint jogos az aggodalmam? Komoly dolog lehet? Válaszát nagyon várom. Tisztelettel: Krisztina!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    Nem.

  • Tisztelt doktor úr.. gennyes mandulagyulladáson estem át ami probléma nélkül el is múlt, de…

    Tisztelt doktor úr..
    gennyes mandulagyulladáson estem át ami probléma nélkül el is múlt, de keletkezett a nyálkahártyán egy gennyel teli duzanat.. A doktor úr ezt kiszivta és mintát küldött a laborba, melynek eredménye a Haemophilus influenze... Ez a duzzanat- az orvosom azt mondta gennyel teli ciszta - megint kicsit megtelt. de nem annyira mint elsöre.. Ö rögtön a manduláim eltávolittásáról beszélt, holott mandulagyulladásom utoljára 15 éves koromban volt a kórlapom szerint... most vagyok 32 Sosem volt gond a manduláimmal és nem is duzzadtak.. Betegségeim sisncsenek.. Hogyan lehetne kezelni ezt a gennyes duzanatot?? Nem szeretném kiszedetni a manduláimat addig a napig mig nem okoznak komoly problémát...Mit tegyek?? Tanácsát szeretném kérni ebben a dologban, hogy hogyan lehetne ezt kezelni ill. eltávolittani onnan.. gondot nem okoz, mivel én nem érzem még nyelésnél sem ezt a dolgot... Válaszát elöre is köszönöm Linda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Timár Tibor

    Haemophilus miatt nem kell műtét. Ilyen gennyel teli duzzanat nem létezik. Az orvosától kapott felvilágosítás nagyon sántít.

    Üdv.

    TT