A betegek kérdései (5610)

 • Tisztelt dr úr. Az lenne a kérdésem, h egy 7 éves gyerek szereti mar az Azi sandoz nevű gyógyszert?…

  Tisztelt dr úr.
  Az lenne a kérdésem, h egy 7 éves gyerek szereti mar az Azi sandoz nevű gyógyszert? 250 mg.napi 1x?
  Allergiás az augmentinre es a zinnat ra.
  Felső légúti megbetegedése van.
  Mar óvatosan merünk neki bármilyen gyógyszert adni.

  Köszönettel
  Zsanett

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Szedheti.

  Üdv.

  TT

 • Köszönöm válaszát, Zala megyében lakunk... megpróbáljuk a lámpát -hogy alkalmazzuk?Az arcüreget…

  Köszönöm válaszát,
  Zala megyében lakunk...
  megpróbáljuk a lámpát -hogy alkalmazzuk?Az arcüreget melegítsük vele?
  Ha nem lesz javulás felkeresnénk Önt.
  Köszönöm
  Ribaricsné Lívia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Az arcot szemből kell melegíteni, napi háromszor.

 • Kedves Doktor Úr, Kislányomnál 12 éves kb.1,5-2 éve szinte állandó orr szüttyögés(másképp nem…

  Kedves Doktor Úr,
  Kislányomnál 12 éves kb.1,5-2 éve szinte állandó orr szüttyögés(másképp nem tudnám jellemezni)száraz levegő kifújása szipogás,vmi ilyesmit csinál.Megvizsgálta már többször is füll orr gégész ,vérvételen is voltunk minden negatív,de állítólag az orr nyálkahártyája meg van duzzadva és ettől lehet ez.Kaptuk már allergiás orr spryt, Revicet tabl.de nem múlik a ,,szöttyögés,,már kellemetlen az iskolában is ,azt hiszik nem fújja ki az orrát(váladék nem jön belőle)Mit tudna javasolni,hogy elmúljon a tünete?
  Köszönöm válaszát.
  Ribaricsné Cz.Lívia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Meg kellene vizsgálnom.
  Gondolom, hogy az infravörös lámpa lenne a megoldás.

  Üdv.
  TT

 • Tisztelt Doktor Úr! 6,5 éves kislányom jelentős halláscsökkenése,valamint hangos horkolása…

  Tisztelt Doktor Úr!

  6,5 éves kislányom jelentős halláscsökkenése,valamint hangos horkolása miatt fél éve esett át orrmandula műtéten. A műtét során mindkét dobüregből leszívták a savót is. Nagyon örültünk, mert hallása a mintegy varázsütésre tökéletesre változott. Sajnos örömünk csak 3 hónapig tartott, amikor is megint nekiállt visszakérdezgetni...

  Kiderült, hogy pont ott tartunk, mint a műtét előtt. Saját szememmel láttam a méretes orrmandulát az endoszkópban és az audiológián kimutatták, hogy ismét 20-30 Hz közötti értékeknél van a hallása. Az is kiderült, hogy az arcüregben is váladék van, ami ezeddig soha panaszt nem okozott. Két hónapja alternatív gyógymódokat alkalmazunk. Minden este sós-kamillás vízzel telt lábas fölött gőzölünk, fület melegítünk, Aeriust is szedtünk, sőt egy masszív antibiotikum kúrán is átestünk. Mindezek sajnos csak igen csekély javulást hoztak.

  Az orr-fül-gégészünk ismételt orrmandulaműtétet javasolt, szerinte ezzel a hallással a kislányunk az iskolában nem tudja majd tartani az iramot (elsős). Én a fent leírtak miatt szkeptikus vagyok egy újabb műtéttel kapcsolatban, a férjem pedig egyenesen elzárkózik. Mit tehetnénk még, hogy a savó fölszívódjon a dobüregből, és az orrmandula esetleg spontán kisebbedjen? Tényleg szükséges még egy orrmandulaműtét? Mi szavatolja, hogy nem nő ki megint?

  Előre is köszönöm segítségét:
  Dr. Iván Zsuzsanna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Kedves Kérdező!

  Ezt az egészet másképp kellett volna csinálni. Hogy Ön saját szemével mit lát, az sajnos attól függ, hogy mit mondanak Önnek arról, amit lát.
  Az "alternatív" kezelésüktől nem várható javulás, mint ahogy az antibiotikumtól vagy egy újabb fölösleges műtéttől sem.
  A megoldást vizsgálat után tudnánk megtalálni.

  Üdv.

  TT

 • Kedves Doktor Úr! A melléküreg natív CT vizsgálatnak az eredményét szeretném leírni. A sinus…

  Kedves Doktor Úr!
  A melléküreg natív CT vizsgálatnak az eredményét szeretném leírni.
  A sinus sphenoidalis légtartó. A rostasejtekben a nyálkahártya helyenként minimálisan megvastagodott: A jobb oldali sinus maxillaris alsó falán vaskosabb nyálkahártya látható. A jobb oldali infundibulum ethmoidale kezdeti részén egy apró kb .5 mm-s polypoid lágyrészképlet látható az infundibulumot kissé beszűkítve.A bal oldali sinus maxillaris alsó falán egy 25*16 mm-es polyoid lágyrészképlet látható. A sinus frontalis jobb oldali resessusában megvastagodott nyálkahártya látható jelentősen szűkíthető a sinust.A bal oldali orrjárat minimáliasan szűkebb a jobb oldalihoz viszonyítva.A septum nasiin jelzett balra irányuló deviatio látható.
  Vélemény:
  Sinusitis maxillaris chronica polyposa I.u.
  Sinusitis frontalis chronica
  A véleményét szeretném kérni,hogy tulajdonképpen ez lefordítva mit jelent? És ezeket a polipokat csak műtéttel lehet eltávolítani vagy van e rá más lehetőség is? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel:Lívia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Az arcüregben polip látható, melynek eltávolítása nem mindig szükséges, de ehhez tudni kellene, hogy milyen panaszai vannak.

  Üdv.

  TT

 • Kedves doktor úr, mi lehet az, ha időnként gombocót érzek a torkomban és olyan mintha beszőtte…

  Kedves doktor úr, mi lehet az, ha időnként gombocót érzek a torkomban és olyan mintha beszőtte volna egy pók, vagy valami, horkolok és sokat fáj a fejem is, sajnos gyermekkoromban sokat felszúrták a fülemet, emiatt pedig félek és halláscsökkenésem is van kérem válaszát. Erzsike

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Meg kellene vizsgálni,

  üdv.
  TT

 • Kedves Doktor úr! 30-as éveiben járó nemdohányzó férfi vagyok. Reggel arra ébredtem, hogy…

  Kedves Doktor úr!

  30-as éveiben járó nemdohányzó férfi vagyok. Reggel arra ébredtem, hogy sajog az egész bal fülem alatti terület, leginkább azon a részen, ahol az alsó állkapocs becsatlakozik. Nagyjából a fülcimpám alatt, picit elôrébb tapinthatóvá vált egy apró (kb. borsszem nagyságú) érzékeny nyirokcsomó.
  Elôtte 2 nappal, az arcomnak ugyanezen a külsô oldalán, nagyjából az alsó leghátsó rágó fogam vonalában (tehát kb. 2-3 cm-re a most megjelent tapintható érzékeny csomótól) csúnyán begyulladt egy szôrtüszô. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy piszkáltam (próbáltam a gennyet kinyomni belôle) és emiatt még inkább "bedurrant", most kb. egy 5 forintos nagyságú piros duzzanat látható. Ma reggelre pedig megjelent ez az nyirokcsomó duzzanat nem messze a gyulladástól, a fülem alatt. Elképzelhetô, hogy amiatt begyulladt szôrtüszôtôl gyulladt be ez a nyirokcsomó? Hallottam már olyat, hogy bôrgyulladás is kiválthatja a környéki nyirokcsomók megbetegedését, csak nem tudom, hogy ezesetben is helyes-e ez az elmélet (vajon az orca nyirkát ezek a csomók szürik-e).
  Leginkább csak azért érdekelne a véleménye, hogy nagyon valószínünek tartja-e az általam vélt okot és nyugodtan várhatok vele pár napot, hátha magától meggyógyul (ha nem piszkálom a szôrtüszôt, akkor általában pár nap alatt helyrejön), vagy szinte biztos, hogy nincs a két dolognak egymáshoz köze és inkább menjek fül-orr-gégészhez, mert ez olyan jellegü probléma.

  Lehet, hogy a kérdést inkább bôrgyógyásznak kellett volna feltennem (sajnos neki most nem tudok kérdést feltenni, mert sok megválaszolatlan kérdése van), de mivel fej-nyak régió nyirokcsomóról van szó, bizom benne, hogy talán Ön is tud válasszal szolgálni.

  Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Helyi nyirokcsomó-duzzanat előfordul. Lehet fülgyulladás is.

 • Tisztelt Doktor Úr! Nagyjából 1 hónapja volt az első kruppos rohamunk. Normális,hogy sem a…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Nagyjából 1 hónapja volt az első kruppos rohamunk.
  Normális,hogy sem a kórházban sem a háziorvos nem írt fel rectodelt kúpot?
  Mert sok anyuka mondja,hogy az kellene itthon,ha netán ismét rohama lesz.
  Gyermekorvosunk kicsit "mogorva" egyszer kértem valamit,hogy írja fel,és rámförmedt,hogy ne bíráljam felül,tudja ő mi kell.
  Most gondolkodom,hogy bemegyek íratni,de tényleg nem tudom kell-e.
  Köszönöm segítségét!
  Tisztelettel:Kata!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Kell.

 • Tisztelt doktor úr. 4 éves kislányomnak ahogy elkezdődik a fűtési szezon orrhangja lesz valamint…

  Tisztelt doktor úr.
  4 éves kislányomnak ahogy elkezdődik a fűtési szezon orrhangja lesz valamint horkol alvás közben és hangosan szuszog.Tavasztól őszig semmi baja.Kivéve ha náthás mert akkor is horkol,de ahogy elmúlik a nátha ujra hangtalanul alszik.Kérdezni azt szeretném,hogy a fűtéstől a lakás száraz levegője kiszáríthatja annyira az orrnyálkahártyáját,hogy ez okozza az orrhangot valamint a horkolást?Ha az orrmandulájával lenne valami baj és az okozná a horkolást akkor nyáron is horkolna amikor se fűtés,se nátha?

  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Próbálják meg a párologtatást, ha nem használ, akkor inkább az orrmelléküregek enyhe gyulladásáról lehet szó.

  Üdv.

  TT

 • Kedves Doktor Úr! Kislányom februárban lesz 3 éves ,jelenleg ovis. Kb 3 hete reggel és este-éjjel…

  Kedves Doktor Úr!

  Kislányom februárban lesz 3 éves ,jelenleg ovis. Kb 3 hete reggel és este-éjjel jelentkezik nála köhögés. Éjjel van, hogy ugatva köhög alig tudja abbahagyni,így már muszájból 1x adtam neki 10 csepp sinecodot ,kis idő után már nem zavarta a köhögés az alvását.
  Reggel ébredéskor pedig van,hogy hurutosan köhög,vagy szárazan.Aztán egész nap semmi. De volt,hogy a háziorvos is csak hurutoldót írt fel, de a probléma továbbra is fennállt.
  Sokan mondogatták nekem, hogy biztos a mandulája,de azért valami megoldás van ezekre a problémákra?
  Nem lázas,nem folyik az orra.Igaz,az orrában amikor egyszer tisztítottam,láttam ilyen duzzanatfélét,mintha össze lenne szűkülve az orrjárata,de láttam panaszt nála.
  Mit adhatnék neki ezekre a problémákra?
  Köszönettel:
  Krisz

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Az arcát kell melegíteni infravörös lámpával.
  Üdv.

  TT

 • Tisztelt Dr. Úr! 7 és fél éves kislányom először hét elején egyik este mondta,hogy úgy érzi…

  Tisztelt Dr. Úr! 7 és fél éves kislányom először hét elején egyik este mondta,hogy úgy érzi mintha remegnének a lábai. egy ideig érezte,aztán abba maradt neki,majd megint. Ez így ment kb 2-3 óra hossz amíg el nem aludt. Ma megint egyszer mondta. Ön szerint mi okozhatja? Eléggé aggódó típus vagyok és sajnos mindig bajra gondolok. Talán a saját betegségem is oka lehet,hogy mindig a rossz jut eszembe mindenről. Válaszát köszönöm: aggódó anyuka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Nem kell vele foglalkozni.
  Üdv.
  TT

 • Tisztelt Doktor Úr! Gyermekem 3 éves, és még nem beszél. Emiatt irányítottak objektív hallásvizsgálatra,…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Gyermekem 3 éves, és még nem beszél. Emiatt irányítottak objektív hallásvizsgálatra, ahol a tympanometria lapos görbét és negatív nyomást mutatott (egy hét múlva megismételtük máshol a vizsgálatot, ott ugyanez lett az eredmény). Erre orrmandula műtétet javasoltak, amit végül nem engedtem. Így altatásban végzett mikroszkópos fülvizsgálattal mentek volna tovább, ami aztán betegség miatt elmaradt, de azóta már nem vagyok benne biztos, hogy szükséges lenne altatásnak és kórháznak kitenni, ad-e a vizsgálat használható eredményt. Amikor a fülébe belenéztek, a dobhártyáit normálisnak látták, és még azt mondták, hogy hajló hallójárata van.
  Más, nagy orrmandulára utaló tünet nincs: nem horkol, nem beteges (fülbetegsége évek óta nem volt). Amiből a nagy orrmandulára következtettek még az, hogy gyakran nyitva van a szája, és tágak az orrlyukai. A nyitott száj oka viszont lehet az, hogy hypoton az izomzata (emiatt újszülött kora óta tornáztatjuk), illetve ezt valószínűsítik a beszédelmaradás egyik fő okának is. Úgy veszem észre, hogy általában a száján veszi a levegőt. Esetleg ez okozhatja, hogy nem szellőzik a füle?
  „Ránézésre” a hallásával nem látok gondot, suttogást is megérti (bár azt nem tudom, hogy „tisztán” hallja-e a hangokat).
  Most azt tervezem, hogy pár hét múlva elvinném ismét tympanometriára (az előző szeptemberben volt). Ha annak is rossz lesz az eredménye, mit tegyek, mit javasol?
  Köszönöm szépen a segítséget.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Kedves Kérdező!

  Ezek túl fontos dolgok ahhoz, hogy 1-2 mondatban tudjak válaszolni.
  Meg kellene vizsgálnom a kicsit.

  Üdv.

  TT

 • Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 4 éves lesz. Szeptember óta már negyedik alkalommal fordul elő,…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Kislányom 4 éves lesz. Szeptember óta már negyedik alkalommal fordul elő, hogy 39-40 fokos láza van egy hétig. Semmi más tünete nincs, csak a láz. A gyermekorvosunk is azt mondja mindig, hogy ez vírusfertőzés. Pedig régebben volt probléma a vizeletével is, volt benn kórokozó. De semmi vizsgálatot nem végeztetett. Gondolom a lázcsillapítótól nem fog meggyógyulni. A tavalyi év folyamán talán kétszer ha beteg volt.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: egy anyuka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Erre így nem tudok sajnos válaszolni.

 • Tisztelt Doktor úr! Nagyon köszönöm megnyugtató válaszát fülkérdésre, elkezdtem szedni hétfőn…

  Tisztelt Doktor úr!

  Nagyon köszönöm megnyugtató válaszát fülkérdésre, elkezdtem szedni hétfőn a xorimax 500 mg-ot, meg nasonexet csepegtetek, és szedem a clarinase-t is plusz melegítek és Valsalva manőverezek, ám még mindig nem múlt el az a bizonyos krónikus savós középfülgyulladás, (orvoshoz hétfőn kell visszamennem, de még mindig érzem a telítettséget, és néha enyhe tompa feszítő érzést), és továbbra is aggaszt, hogy ha nem múlik el, és esetleg az antibiotikum(ha ilyen előfordulhat) nem viszi le a savót a dobhártya mögül, akkor mégis paracentézis lenne a dologból....szóval Ön szerint csak kellő türelemre van szükségem, mert az antibiotikumnak (és ennek a betegségnek) több idő kell a gyógyulásra, vagy előfordulhat az, hogy antibiotikum szedés mellett mégis odáig fajul a dolog?

  Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Kedves Kérdező!

  Nem vette észre előző válaszom elejét: ha ez a baja.
  Tudniillik én nem vagyok benne biztos, hogy nem hallójárat-gyulladása van, de vizsgálat nélkül nem is lehetek.

  Üdv.

  TT

 • Jó estét doktor Úr! Három hete tapintottam ki két nagyobb fájdalmatlan csomót a nyakamban,egyből…

  Jó estét doktor Úr!
  Három hete tapintottam ki két nagyobb fájdalmatlan csomót a nyakamban,egyből pánik másnap fül orr gégészet.Doki elmondta hogy valószínűleg nyirokcsomó duzzanat akármitől lehet ha ennyire parázok szépen felgöngyölítjük. Elsőként vérvétel.Minden rendben még csak csillagom sincs,süllyedés 2es vérsejtszámok rendben,májfunkció rendben,limfociták rendben.Azt mondta a doki hogy a teljes vérképem alapján egészséges vagyok mint a makk.Ekkor kissé megnyugodtam,pláne hogy a limfóma semmilyen más tünetét nem produkáltam.(A doki csaknem kiröhögött a limfómás kérdésemre,azt mondta ilyen vérképpel tünetek nélkül ki van csukva,pedig ugye a limfóma nem mutatható ki vérből, tehát csak nyugtatni akart...)November 14.-én ultrahang,hogy megnézzük mégis mi az,hogy néz ki stb.Itt abba is maradna a történet,de hétvégén szülinapoztunk, sikerült nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztani,erre most -ha nem is nagyon-elkezdett fájni⁄zsibbadni⁄bizseregni a két nyirokcsomó.Olvastam hogy a Hodkin-limfómára jellemző az a fájdalmatlan és alkoholfogyasztás után fájdalmassá váló nyirokcsomó.Több tünetet nem produkálok,lázam nincs,betegségérzetem(azon kívül h egész nap a csomóimat taperászom, pánikolok a ráktól,óránként lázat mérek, szinte már várom a B-tünetek megjelenését...)nincs.
  Félek,és eléggé kezd kikészíteni az ügy.Úgy érzem egy testileg bagatell tünet esetleges negatív(lehető legrosszabb) kimenetele kezd kikészíteni pszihésen.Ön szerint a fentiek tükrében van reális esélyem hogy limfómám van?
  Köszönöm megtisztelő válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Tudja Ön, hogy mi az a hypochonder?

 • Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 1 éves, néha horkol. Eddig alig pár alkalommal vettem észre, forgatom…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Kisfiam 1 éves, néha horkol. Eddig alig pár alkalommal vettem észre, forgatom Őt, de horkol tovább, csak mikor már nagyjából felkeltettem akkor hagyja abba. Az apja is horkol, ez lehet örklődő, vagy esetleg más lehet? Fül-orr-gégén nem vettek észre semmit annó, amikor a fülével mentem el orvoshoz, de ugye megnézték az orrát is. A másik, hogy most voltunk először vérvételen, igazából indok nélkül, csak szerettem volna tudni, hogy minden rendben van -e. Amik eltérnek, a következők
  Neutrofil 1.26Giga⁄L 1.50-8.00
  Neutrofil 16.70% 20.00-60.00 (Azt nem értem ebből miért van 2)
  Limfocita 73.50% 25.00-45.00
  Monocita 6.90% 1.00-6.00
  MCV 73.6 fl 80.0-96.0
  Ezek az értékek mit jelentenek? Kicsit túl aggódós vagyok, de szeretném, ha a kisfiam a legnagyobb egészségben lenne.
  Minden más érték jó. Mondjuk nem teljes mindent megtudó vérkép, amit a mi háziorvosunktól kértem... Elég sok dolog kimaradt. Pl a cukor.

  Válaszát előre is köszönöm? Zsu

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Indok nélküli vérvétel eredményét nem érdemes olvasgatni.
  Nem sajnálta a kicsit?

 • Jó napot! Ma voltam házorvosomnál mert ma reggelre elkezdett nagyon fájni a torkom és megállapította,…

  Jó napot!
  Ma voltam házorvosomnál mert ma reggelre elkezdett nagyon fájni a torkom és megállapította, hogy Heveny garatgyulladás és adott nekem egy gyógyszert de nem találok a neten semmi leírást róla, meg az árát sem: codeini hydrochlorici ephedrini megmondaná nekem hogy mit kell tudni erről a gyógyszerről!?
  Előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Nem tudok gyógyszerismertetőt írni.

 • 1 hete kezdődött egy fura érzés a torkomban, a nyakam közepe tájékán. Nyelés nem nehéz, néha…

  1 hete kezdődött egy fura érzés a torkomban, a nyakam közepe tájékán. Nyelés nem nehéz, néha köhögök, és kapar a torkom. Most pedig olyan érzésem van, mint amikor valami kis ételdarabka megtapad ott a nyelvem hátuljánál, már ma többször is éreztem. (Ott az ádámcsutkám mellett, a nyelvem aljánál. ) Nagyon zavar és aggaszt, hogy mi lehet a gond. Köszönöm mielőbbi válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Vizsgálatra van szükség.

 • Kedves Doktor ùr! Az lenne a kérdése hogy van egy 4 honapos kisbabàm ès az eggyik füle jobban…

  Kedves Doktor ùr!

  Az lenne a kérdése hogy van egy 4 honapos kisbabàm ès az eggyik füle jobban zsirosodik mint a másik! Ez jelent vmit?

  Köszönettel

  Ramòna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  Ez semmit.

 • Édesapámnál torokváladékból candida fertőzést mutattak ki. Nistatint írtak fel neki illetve gargarizálást…

  Édesapámnál torokváladékból candida fertőzést mutattak ki. Nistatint írtak fel neki illetve gargarizálást hársfateával és almaecettel. 1 hete tart a kezelése, viszont ma reggel arra panaszkodott, hogy újra kezd valamit érezni a torkán és jön fel a köpet. Ön szerint elégséges ez a kezelés?
  Vannak esetleg olyan ételek, amiket kerülni kéne a gyógyulás érdekében?
  Előre is köszönöm válaszát.
  N.E.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Timár Tibor

  A candida kimutatása egyébként egészséges embernél értelmetlen dolog, tüneteit nem ez okozza.

  Üdv.

  TT