A betegek kérdései (2244)

  • Szép estét Doktornő!Voltam fül orr gégészeten körülbelül egy hónapja.mert fájt a fejem és a homlokom…

    Szép estét Doktornő!Voltam fül orr gégészeten körülbelül egy hónapja.mert fájt a fejem és a homlokom és pirosak voltak a szemeim,néha fulladok.Ezek a tünetek azóta is fenn állnak.Azt állapitotta meg a doktorúr hogy allergia.Elküldött specifikus allergiavizsgálatra és azt mondta addig kezeljem magam Nasonex-szel.Kezelem de 2 napja pattog a fülem is és fáj is.ön szerint mit tegyek?Ja meg enyhe orrsövényferdülésem is van.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    ha tényleg allergiája van, a Nasonex mellé még antihisztamint is kellene szednie, illetve a fulladás miatt egy tüdőgyógyászati kivizsgálást is javasolnék. Az allergia gyakran jár együtt asztmával.

  • Azt vettem észre, hogy amikor lélegzek, akkor ahogyan gondolom mások sem, lélegzek állandóan…

    Azt vettem észre, hogy amikor lélegzek, akkor ahogyan gondolom mások sem, lélegzek állandóan úgy hogy totálisan kiürítik a tüdőt, majd belégzéskor totálisan teleszívják a mellkast levegővel. Az átlag lélegzés kicsit beljebb van mindkét határtól, de gondolom nem sokkal. Én viszont úgy érzem, hogy átlag légzésnél kb a tüdőm felét ha használom, ha lenyomok pár fekvőt, felülést, vagy kocogok, akkor sem sokkal jobb. Emellett légzésnél érzek egy nagyon apró nyomást. A mellkasom totális levegővel teleszívása nem okoz gondot, viszont a totális levegő kifújás kicsit nehezebb. Lehet köze ennek az egésznek ahhoz hogy mostanában kicsit többet sportoltam a kelleténél ? vagy ez inkább valami kialakuló asztma⁄allergia esetleg ? Háziorvoshoz nem szívesen fordulnék ezzel amíg nem komoly, ugyanis hivatásos katonának készülök, és ha ez csak valami átmeneti zavar akkor talán nem is érdemes felgöngyölíteni a dolgot.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    Lehet kezdődő, illetve terhelés okozta asztmája, amelyben típusosan a kilégzés nehezített. Egy légzésfunkciót illetve terheléses légzésfunkciót mindenképpen érdemes lenne csináltatni, mert ha az nem jó, akkor valószínűleg nem is lehet hivatásos katona, bár a mai korszerű kezeléssel lehet, hogy nem kizáró ok az asztma, hiszen megfelelő gyógyszerekkel teljesen egyensúlyban tartható.

  • Tisztelt Doktornő!

    A férjemnek nagyon erős görcsös fejfájása van, lassan már állandó jelleggel. A fejét már minden lehetséges módon megvizsgálták (neurológia, fejfájás ambulancia, röntgen, CT, MR) de semmit sem találtak. Férjem az asztmája miatt már hosszú ideje használja a FOSTER… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Bettina!

    Bár én nem nagyon találkoztam még Foster okozta fejfájással, ettől függetlenül lehet, hogy ez okozza. A gyógyszer elhagyását semmiképp nem javaslom, hanem érdemes… Még több

  • Üdvözlöm! Február elején kezdődtek a panaszok (szem-és arcviszketés, gégeduzzanat, mellkasi…

    Üdvözlöm!
    Február elején kezdődtek a panaszok (szem-és arcviszketés, gégeduzzanat, mellkasi nyomás). Abban az időszakban rengeteg halat ettem, főleg füstölt sprotnit, de volt új tárgy is a környezetemben mégpedig aloe verás és antiallergén párna. Mivel a párna első használata után jelentkeztek a tüneteim arra gondoltam, talán allergiás vagyok valamelyik összetevőjére. El is mentem a helyi bőrgyógyászhoz, aki szteroidos (locoid tartalmú) krémet és antihisztamint (Azomyr, később Cetirizin Hexal) írt fel. Valamint 72 órás Epicutan tesztet csinált, melynek eredménye szerint nikkel és kobalt érzékeny vagyok, ami furcsa, hiszen nem pattogom ki sem a bizsuktól sem az övcsattól. A tünetek nem múltak. Március 9-én elmentem pedikűröshöz életemben először. 24 óra múlva csalánkiütések jelentkeztek a karomon és a lábaimon. Nem mentem vele orvoshoz, bíztam benne hogy amilyen hirtelen jött, úgy el is múlik. De sajnos nem múltak, olyannyira nem, hogy ráhúzódtak az izületeimre elég erősen. Két hét után bekerültem a kórházba Kistarcsára, ahol napi 3 antibiotikummal és egy vénás solu medrol-lal próbálták enyhíteni a fájdalmaimat. Tíz napot töltöttem kórházban, ez idő alatt eliminációs diétát kellett tartanom. A kórházban minden vizsgálaton átestem, ugyanis a szervezetemben a vérképem szerint (47 vérsüllyedés) gyulladás volt. Minden vizsgálat negatív lett. Hazaengedtek a kórházból, de a tüneteim még egy hétig aktívak voltak. Majd egy hónapig semmi. Sajnos az örömöm nem tartott sokáig. Mivel a kórházban megerősítették, hogy a pedikűrtől csak helyileg lehettem volna kiütéses elmertem menni még egyszer. Bár ne tettem volna. Ismét 24 óra múlva előjött a csalánkiütés. Ami a mai napig tart, antihisztamin szedése mellett. Ön szerint mi okozhatja? Pajzsmirigy, orvosi fém (pedikűr eszköz), fertőtlenítőszer, hal ????
    Pajzsmirigy értékeim: FT3: 7.64 pmol⁄l
    Thyreoidaperoxidáz elleni antitest: 55 IU⁄ml
    Thíreoglobulin antitest: 428 IU⁄ml

    Tisztelettel: Egy kétségbeesett lány

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    Elég nehéz így látatlanban megmondani, de nagyon valószínű, hogy valamilyen vegyszer, kozmetikum, vagy eszköz, amit a pedikűrös használ. Ki kellene próbálni egyenként az általa alkalmazott szereket, illetve megnézni az összetevőit .Sajnos, az allergiák nagyon gyakran csak tapasztalati úton deríthetők ki, így sokszor csak többszöri próbálkozás vezet sikerhez.

  • TISZTELT DOKTORNŐ ! KÉRDÉSEM A KÖVETKEZŐ VOLNA CSALÁDUNK EGYIK TAGJÁT AKI KÜLFÖLDI ÉL. PÁR…

    TISZTELT DOKTORNŐ !

    KÉRDÉSEM A KÖVETKEZŐ VOLNA CSALÁDUNK EGYIK TAGJÁT AKI KÜLFÖLDI ÉL.

    PÁR HÓNAPJA TBC-vel DIAGNOSZTIZÁLTÁK. GYÓGYSZERES KEZELÉSBEN

    RÉSZESÜL ÉS MÉG 4 HÓNAP VAN HÁTRA. HAMAROSAN HAZA LÁTOGAT

    EGY CSALÁDI ESEMÉNYRE AHOL SAJNOS 2 GYERMEK IS CISZTÁS

    FIBROZISBAN SZENVED. A KÉRDÉSEM AZ VOLNA HOGY MENNYIRE

    VESZÉLYES RÁJUK NÉZVE ILLETVE MENNYI ANNAK AZ ESÉLYE HOGY

    MEGFERTŐZŐDJENEK? MEDDIG FERTŐZ EZ A BETEGSÉG? VÁLASZÁT KÖSZÖNÖM

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    Ha a rokonnak a köpetében nincs direktben kimutatható kórokozó, akkor nem fertőz, vagy legalábbis kicsi a fertőzésveszély. A cisztás fibrosisos gyermekeket viszont nem tanácsos a közelébe engedni, mivel az ő immunrendszerük eleve le van gyengülve, és sokkal nehezebb egy banális fertőzésből is kikezelni őket.

  • Kedves Doktornő! Elnézést, ha butaságot kérdezek előre is. Nemrég bevettem vízzel a fogamzásgátló…

    Kedves Doktornő!
    Elnézést, ha butaságot kérdezek előre is. Nemrég bevettem vízzel a fogamzásgátló tablettámat, ami elég pici. Ha félre nyeltem volna és a légcsőbe került volna akkor nem lenne tünet mentes igaz, hanem köhögésre késztetne?! De sem köhögés sem egyéb panaszom nincs! Kérem erősítsen meg, hogy jól gondolom-e. Azért estem dilemmába, mivel mióta bevettem kicsit olyan érzésem van a nyelőcsövemben, mintha folyamatosan egy gombóc lenne a torkomban és folyamatosan időközönként nyelnem kellene. (ehhez hozzátartozik h a múlt héten meg voltam fázva és mai napig is még néha orrot kell fújnom - talán ennek tudható be a gombóc a torkomban, hogy még folyik le a váladék?) Ugye nem nyelhettem félre? Illetve ha félre nyeltem, akkor a tabletta fel tud szívódni ott is és ki fejti hatását? Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    kedves Kérdező!

    valószínűleg nem nyelte félre, akkor erősebb köhögési inger jelentkezne. Inkább a nyelőcsőben akadhatott meg a tabletta, és nehezebben csúszott le, ezért érezte a gombócot. ha mégis félrenyelte, akkor ott is lebomlik, viszont a hatását valószínűleg nem fejti ki, mert kevesebb szívódik fel.

  • Tisztelt Doktornő! Egy számomra nagyon fontos kérdésem lenne. Kb. 10 évvel ezelőtt asztmát…

    Tisztelt Doktornő!

    Egy számomra nagyon fontos kérdésem lenne.

    Kb. 10 évvel ezelőtt asztmát diagnosztizáltak. Kontrollra szoktam járni, Neplit-et írtak fel, azonban ezt a gyógyszert nem nagyon szoktam használni, mivel alapvetően nincsen panaszom. Nem fulladok!

    Rosszabbodhat az állapotom ha nem szedem a gyógyszert?
    Kialakulhat súlyos asztma, ha nem szedem?

    Az a baj, hogy alapjáraton nincs érezhető panaszom, így úgy gondolom, hogy felesleges.

    Válaszát köszönöm!

    Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Tímea!

    Ha nincs panasza, sem éjszakai fulladás, sem terhelésre jelentkező nehézlégzés, nincs szükség az állandó gyógyszerszedésre.

  • Tisztelt Doktornő! 25 éves nő vagyok. 2003-ban állapítottak meg allergiás asztmát nálam. Akkoriban…

    Tisztelt Doktornő!

    25 éves nő vagyok. 2003-ban állapítottak meg allergiás asztmát nálam. Akkoriban csak nyári hónapokban fulladtam be gyakran, gondolom az allergének miatt. Pár év múlva a nyári hónapokat már teljesen átvészeltem anélkül, hogy használtam volna a gyógyszert (alvesco), viszont téli és őszi időszakban, ha meg voltam fázva akkor erősen fulladtam és 2-3 napig is eltartott ventolin használata mellett is. Általában ilyenkor a vénás injekció segített.
    Körülbelül egy éve viszont már teljesen elmúltak a tüneteim.
    Az alvescot sem használtam, de a legutóbbi kontroll vizsgálaton újra felírtak 2x1 puffot, mert a légzésfunkcióm nem volt túl jó és a tüdőmbe is sípolást hallottak. Az volt a leleten, hogy az asztmám részlegesen kontrollált. (bár ez nem tudom mit jelent).
    A problémám az, hogy 1-2 hónapja egyre gyakrabban ébredek fel éjszaka nehézlégzésre, bár a ventolin ilyenkor segít, de reggel mikor felkelek ismét sípolok. Ez szinte napi rendszerességgel fordul elő.
    Azért nem értem, mert rendszeresen használom az alvesco-t és ezelőtt mikor nem használtam sem voltak ilyen tüneteim.
    Lehetséges, hogy növelni kellene az alvesco adagját? Soha nem volt szükségem 2x1 puffnál többre.
    Azt is szeretném megkérdezni, hogy a ventolint hányszor lehet használni egy nap? Szívritmuszavarra gyógyszert szedek, de a kardiológus szerint nyugodtan használhatom mellette a ventolint is.

    Szeretném kikérni Doktornő véleményét is ezzel kapcsolatban.
    Előre is köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    valószínűleg nem elég az Alvesco, más gyógyszerre is szüksége is van.A részlegesen kontrollált azt jelenti, hogy a beállított kezelés csak részben jó, mellette tünetei vannak, tehát indokolt a gyógyszerváltás.A Ventolint napi 8-10 alkalommal is lehet használni, ha szükséges, de inkább a bázisterápián-tehát az Alvesco-n- kellene változtatni.

  • Kedves doktonő! 33 éves vagyok és már kb.2 éve bizonyos időnként viszket az orrom belül és kívül…

    Kedves doktonő!
    33 éves vagyok és már kb.2 éve bizonyos időnként viszket az orrom belül és kívül is,de főleg belül.Télen nyáron előjön.Néha már majdnem sebesre vakarom annyira viszket.Nincs orrfolyás sem tüsszögés?Mitől lehet ez?Allergia?Kapható erre gyógyszer?Egy időben kb.2-3 évig tartott,hogy néha,és nátha után sokáig dugult az orrom.Akkor azt mondták allergia valamire és felírták a xyzal gyógyszert ami használt.Mostanában már nem dugul csak viszket.Mitől?Válaszát előre is köszönöm. Ilona

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Ilona!

    Lehet allergiája, örüljön neki, hogy nincs más tünete is! ha a Xyzal használt, ez is az allergia mellett szól, nyugodtan szedje tovább!

  • Tisztelt doktornő olyan kérdésem lenne hogy nem tudom mitől van de néha böfögésre, de szinte…

    Tisztelt doktornő

    olyan kérdésem lenne hogy nem tudom mitől van de néha böfögésre, de szinte visszatartoott levegő után, a kifujt levegő már nem levegő hanem füst vagy gőz. aminek fura szaga van nem tom mitől lehet ez a tünet? köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Fercsi!

    Valószínűleg a gyomrával van valamilyen probléma, pl. refluxbetegség. Keressen fel egy gastroenterológust!

  • Tisztelt Doktornő! Kb. 2 éve apró pici pöttyök jelentek meg az arcomon. Majdnem olyan mint…

    Tisztelt Doktornő!

    Kb. 2 éve apró pici pöttyök jelentek meg az arcomon. Majdnem olyan mint egy pattanás, de mégse. Néha jön belőle fehéres váladék, de néha csak piros körülötte és a utóbbi időben megdagad. Nagyon változó. Majdnem olyan mintha újra 15 éves lennék. (Most 27 vagyok és már nagyon zavar ez az esztétikai probléma. ) Most már csak a homlokamon jelentkeznek a tünetek. Eleinte az államon és az orromon is súlyos volt. 2 hónapja kiderült, hogy allergiás vagyok a háziporra és a kutyaszőrre és az is kiderült, hogy asztmás vagyok, valószínű, hogy egy elhúzódó légcsőhurut szövetvénye miatt.(Symbicort gyógyszert kaptam, ami sokat segített. Rendszeresen futok és nagyon hamar érezhető volt a változás. ) 2 éve folyamatosan járok bőrgyógyászhoz, de csak tüneti kezelést kaptam. (Szárító rázókeverék, Protopic, krémek és egyszer még steroidos kezelést is kaptam. A legdrágább krémektől kezdve a naturális készítményekig szinte mindent kipróbáltam. ) Amikor kiderült az asztmám és az allergiám Lendint kaptam. 2 hónap után szinte semmi változás az arcomon. Újra felkerestem 3 bőrgyógyászt. Az egyik doktornő azt mondta, hogy 2 hónap után már éreznem kellene az antihisztamin hatását. (Eddig 6 bőrgyógyásznál jártam és azt mondták, hogy ez nagy valószínüséggel valamilyen allergia lesz. ) Ezért egy másik antihisztamint írt fel: AERIUS.
    A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ez hatékonyabb lenne a bőrproblémámra?
    Vagy esetleg tudna ajánlani olyan készítményt melynek hatása kimondottan bőrkiütésekre irányulna?
    És kb mennyi idő amíg kifejti a hatását az Aerius? Természetesen gondolom, hogy ez egyéni mindenkinél, csak azért kérdeztem, hogy nagyjából tudjam, hogy \\"jó úton járok-e\\" a gyógyulás felé vagy teljesen rossz szemszögből közelítem meg a problémát és akkor feleslegesen szedem a gyógyszert. (Sajnos már így is sok gyógyszerrel próbálkoztam. )
    Az elején mindenre gondoltam, hogy mitől lehet allergiám. Ételnaplót vezettem, hajfestéket váltottam, naturális krémeket használok stb...
    De ha esetleg Ön szerint rossz úton járok akkor még milyen vizsgálatokat tudna javasolni ami végre segíteni pontosítani a problémámat? 2 éve szenvedek és úgy érzem, hogy még mindig nem tudom, hogy mi lehet igazán a probléma.
    Válaszát nagyon köszönöm!!!!

    Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Ágnes!

    Egyik antihisztamin sem jobb vagy rosszabb a másiknál, de mindenkinél más hatásos, tehát nem tudom megmondani, hogy Önnek az Aerius jó-e. Valószínűleg nem, ha semmit nem használ. 1-2 héten belül már javulásnak kellett volna lenni. Szerintem nem is allergiája van. Góckutatása volt már?Gyakran van a szervezetben egy rejtett gyulladásos góc, és a baktériumok ellen lép fel allergiás reakció. Legfontosabb vizsgálatok: mellkas-röntgen, gégészet, fogászat, hasi UH, nőgyógyászat, epetenyésztés.

  • Tisztelt Doktornő! Igaz az, hogy a vérvétellel történő allergiavizsgálat során csak arra az…

    Tisztelt Doktornő!

    Igaz az, hogy a vérvétellel történő allergiavizsgálat során csak arra az allergiára derül fény, ami ellen megvannak a vérvételkor a vérben az antitestek?
    Például: allergiás vagyok a dióra, de nem ettem fél éve. Akkor a vérvétel során nem is fog igazolódni az allergiám a dióra?

    Láttam, hogy több helyen csinálnak olyan vérvételt, mely során 226 allergénre tesztelnek, nem csak 46-ra. De mindenhol 50000 vagy még több az ára. Tudna olyan helyet javasolni, ahol ingyen csinálják?

    Köszönettel: Lilla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Lilla!

    ha valamire allergiás volt valamikor, akkor az antitestek megmaradtak a vérében, tehát kimutatható az allergia, feltéve, hogy IGE típusú antitest termelődött, mert a másik fajta-IGG-típusú- antitest kimutatását ma még nem végzik rutinszerűen. Néhány helyen végeznek ingyenes IgE- vizsgálatot, de csak a területileg odatartozó betegeknek, és a 46- allergénes panelt, úgy tudom, hogy a 226- allergénes vizsgálat mindenhol fizetős.

  • Én most jelenleg gombatermesztőnél dolgozom.Amikor a gomba beérik ,és elszórja a spóráját én…

    Én most jelenleg gombatermesztőnél dolgozom.Amikor a gomba beérik ,és elszórja a spóráját én mindig lázas leszek, fáj minden részem,a csontom az izmom, és köhögési rohamom és nehéz légzésem van, fulladok.7 hónapja dolgozom gombánál és ez azóta súlyosbodott idáig.Ha nem vagyok a gomba közelében akkor "csak" a köhögés marad meg.Ennek hosszú távon milyen következménye lesz vagy van -e már?Allergia vagy ez már annál komolyabb is lehet?Előre is köszönöm válaszát!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    Ha valóban ilyen tüneteket produkál, akkor valószínűleg allergiás a gombára, bár a láz nem tartozik az allergiás tünetek közé. lehetséges, hogy súlyosabb, gyulladásos tüneteket is kivált Önnél a gomba-allergia, sürgősen keressen másik munkahelyet!

  • Tisztelt Doktornö! Problemank majus elejen kezdödött, nekem es ket kisfiamnak is. Orrfolyassal…

    Tisztelt Doktornö!

    Problemank majus elejen kezdödött, nekem es ket kisfiamnak is. Orrfolyassal kezdödött, majd az orvos anbtibiotikumot irt ⁄10-10 nap⁄, mert bakterialis fertözesnek latta a torkunkat. Nekem es nagyobb fiamnak folyamatosan krakognunk kellett, es ez azota is megmaradt. Nekem ehhez gombocerzes is tarsul neha.

    Mult heten elmentem fül-orr-gegeszhez a torkomon erzödö valadekkal kapcsolatban. Megnezett, es azt mondta, semmit nem lat. A mandulamon levö dudorrol (ami kb 1 honapja van ott) azt mondja, normalis. A nyelvcsaptol 1 centire balra helyezkedik el, felgömb alaku, olyan szinü, mint a körülötte leveö terület, kb 3 centi atmeröjü. A gombocerzesre azt mondta, hogy tipikus pszichoszomatikus tünet. Az elözmenyeimet nem volt alkalmam elmondani (hogy piros volt, meg hogy a vizeletemben leukocitakat talaltak 7 nap penicillinkura utan is, es 15 napig szedtem antibiotikumot), sajnos nyelvi korlataink voltak, külföldön elek...meg eleg gyorsan le is zajlott az egesz, csak azt mondogatta, hogy nincs ott semmi.
    Ami nekem furcsa, hogy a gombocerzeshez allando krakogasi erzet is tarsul, es tenyleg krakogaskor fel is jön valami, de kiköpeskor csak nyalat latok. A fiamat is megvizsgaltattam, 8 eves, es szinten sokat krakog, ugyanugy egy honapja, mint en, neki gombocerzese nincs. Ö is csak nyalat bir kiköpni, de ugy erzi, hogy valami valadek van, es a szokasos nyalnal sürübbnek erzödik. Ö is 10 napos antibiotikumos kezelest kapott a piros, gyulladt torka miatt (fajdalma neki sem volt). Fajdalmat azota sem erzünk, de a fiamnal, föleg, ha nem terelödik el a figyelme pl jatekkal, kimondottan idegesitö hallgatni, szerintem mar ra is szokott a krakogasra.

    Mi lehet a problema?

    Köszönettel:
    E

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves E!
    Elsősorban allergiára vagy krónikus arcüreg-gyulladásra gondolnék. Próbáljon meg beszerezni valamilyen antihisztamint-valószínűleg külföldön is lehet recept nélkül kapni. Ha nem javulnak a panaszaik, mielőbb keressenek fel egy tüdőgyógyászt, mert akár kezdődő asztmájuk is lehet.

  • Tisztelt Doktornő! 3évvel ezelőtt volt egy jóindulatú parotis műtétem a baloldalon.Már akkor…

    Tisztelt Doktornő!
    3évvel ezelőtt volt egy jóindulatú parotis műtétem a baloldalon.Már akkor az ultrahang kimutatta,hogy több megnagyobbodott nyirok csomó van a nyakamban.Rákövetkező évre az egyik jobban megnőtt (úgy szintén a baloldalon),amiből szintén mintát vettek és az sem mutatott kóros eltérést,így hát az ki sem vették ,azóta is stagnál.Sajnos ezek a nyirok csomók azóta sem tűntek el a nyakamból ,pedig elég sok antibiotikumot szedtem.Azóta a tarkómnál is van ,ami nyomja az ideget ,minek következtében fáj a bal lapockámnál ,sőt feketés színű seprű vénák is jelentkeztek rajta és derékba is átsugárzik a fájdalom.Házi orvosom nem tulajdonít nagy jelentőséget ennek,hiába fáj. Tavaly volt egy nőgyógyászati polip műtétem ,ahol nem találtak maliganitásra utaló jelet.2011 Decemberben voltam szokásos tüdőszűrésen ,ami negatív volt,de most megint elküldött a házi orvos ,hogy hátha lymphomám van.Annyira megijesztett.Doktornő a kérdésem a következő, létezhet ,hogy esetleg tényleg az van??
    3 év alatt ez nem derült volna ki???

    A tüdőszűrésen ez akkor nem lett volna kimutatható???Köszönöm megtisztelő válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kati!

    több oka is lehet a nyirokcsomó-megnagyobbodásnak, a lymphomán kívül számos jóindulatú betegség, pl sarcoidosis. Lehet egy kevésbé rosszindulatú lymphoma is, ami 3 év alatt lassan növekedett, bár gyakoribb, hogy ennyi idő alatt más tüneteket is okoz. Azt tanácsolnám, hogy vetesse ki a fájdalmas nyirokcsomót, és akkor a szövettan biztosabb eredményt ad, mint a citológiai mintavétel.

  • Kedves doktornô! Körülbelül 1 hónapja el kezdett fájni a jobb vállam környéke, leginkább…

    Kedves doktornô!

    Körülbelül 1 hónapja el kezdett fájni a jobb vállam környéke, leginkább a kulcscsontom, lapockám környékén, majd az egész jobb felkarom. Mozgatásra fokozódik a fájdalom, a karomban leginkább akkor érzem, ha emelnem kell valamit. A csuklóm környéke, illetve a középsô és gyûrûs ujjam kissé zsibbad néha.
    Az utóbbi idôben kissé köhögök is (általában fojtó jellegû ingerek jönnek, amik 1-1 köhintés után megszûnnek). Ilyenkor, illetve mélyebb levegôvételkor kissé szúró fájdalmat érzek a jobb kulcscsontom környékén, a mellkasom felsô részén.
    Lehet, hogy feleslegesen pánikolok, de azt olvastam, hogy a tüdôcsúcs környéki daganatok is tudnak okozni ilyen jellegû panaszokat.
    Bár az biztos, hogy nagyon meglepôdnék, ha esetleg a tüdômmel lenne probléma, mert még csak 34 éves vagyok és nem dohányzom (nem is dohányoztam soha, bár passzívan, egyetemista koromban volt néha részem benne), viszont ha lehet hinni a statisztikáknak, akkor mégis lehet reális esélye, hogy a tüdômmel van baj (elég félelmetes volt olvasni, hogy a tüdôrákos esetek kb. 5-10 % esik 40 éves kor alá és a esetek kb. 10 %-a nemdohányzó... azért ez elég nagy szám).
    Szóval aggódom, hogy esetleg mégsem mozgásszervi eredetû a panasz, fôleg azért, mert voltam a problémámmal reumatológián, járok gyógymasszôrhöz, de a fájdalom a kezelések hatására egyelôre nem javul (igaz rosszabb sem lett).
    Egyébként nagyjából pont egy éve voltam utoljára mellkas röntgenen, ami negatív volt és most is készülök csináltatni egyet (kaptam beutalót a reumatológiáról). Bár ez engem nem nyugtat meg túlzottan, mert úgy tudom, hogy az ilyen esetekben a normál röntgen nem túl specifikus, mert sokszor már meglévô tünetek esetén sem látszik semmilyen eltérés. Van értelme emiatt rögtön egy sokkal pontosabb (de nagyobb sugárterheléssel járó) CT-t csináltatni? Vagy egyelôre elég a röntgen és ha negatív, de a tünetek továbbra sem javulnak, vagy neadjisten romlanak, akkor mennyi idô után érdemes esetleg mégis CT-t csináltatni? (Csak azért kérdezem, mert annyi szörnyû esetet lehet hallani. Nemrég olvastam egy fiatal nô beszámolójat, aki írta, hogy az édesapja 5 negatív mellkasröntgen után végre eljutott CT-re, ahol kiderült, hogy már igen elôrehaladott tüdôrákja van... ez számomra olyan megdöbbentô, mert azt érzi az ember, hogy esélye sincs idôben kideríteni, hogy baja van, hiába törôdik az egészségével).
    Ami még fontos információ lehet, hogy a nyakam mindkét oldalán, egészen alul a nyak tövében van 1-1 db kb. 1 cm-es mobilis, fájdalmatlan csomó, amiket kb. 3-4 éve tapintottam ki elôször, de lehet, hogy sokkal régebb óta ott vannak. Nem tudom, ez lehet-e összefüggésben a problémámmal (remélem nem, márcsak azért is, mert laikusként azt gondolom, hogy ha neadjisten rák okozná azokat a csomókat, akkor 3-4 év alatt már valószínûleg végzett volna velem).

    Szeretném kikérni a doktornô véleményét, hogy az Ön tapasztalatai szerint van-e alapja az aggodalmamnak, illetve érdemes lehet-e bármilyen tüdôgyógyászati irányú vizsgálatot elvégezni, vagy inkább mozgásszervi irányba kellene tovább próbálkozni.

    Válaszát elôre is köszönöm!

    Üdvözlettel,
    Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Zoltán!

    A leírása lapján elsősorban mozgásszervi eredetű problémára gondolnék, aminek a gyógyulása lehet hosszadalmas, tehát még nyugodtan várhat a javulásra. ha mégis aggódik menjen el a mellkas-röntgenre. CT-t rutinból nem csinálnak, csak ha erre alapos indok van. előfordulhat persze, hogy a daganat a röntgenen nem látszik, ha pl. a szív mögött van. A végtagfájdalmat okozó daganatok viszont többnyire a tüdőcsúcsban vannak, és ezek jól látszanak a röntgenen is. A Ct csak akkor indokolt, ha a panaszok 2-3 hónap múlva is változatlanok. A nyirokcsomók egyébként biztosan nem rákos eredetűek, mert nagyon jól gondolja, hogy ennyi év alatt már egyéb tünet vagy panasz is jelentkezett volna.

  • Par eve kohogesi problemaim vannak,nem folyik az orrom,a kohoges kezdetben szaraz azutan olyan…

    Par eve kohogesi problemaim vannak,nem folyik az orrom,a kohoges kezdetben szaraz azutan olyan fulladasszeru flegmas kohoges.Antibiotikumot szedek ilyenkor,ez valamelyest enyhul,de par honap mulva ismet jelentkezik.Be voltam fekudve a korhazba, inekcio kaptam ,egy hete, akkor nem kohogtem annyira , most pedig nagyon kinoz.Nem tudom mit tegyek, lassan meg kell szokjam, hogy ezzel egyutt kell eljek, nagyon kellemetlen. Kerem ha tud valamilyen jo tanaccsal ellatni, mar nem hiszek az antibiotikumokban...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    kedves Kérdező!

    A köhögésének több oka is lehet. Lehet pl. krónikus hörghurutja, vagy asztmája, vagy krónikus felső légúti gyulladása, pl. gége-garat-, arcüreg-gyulladás. Ezenkívül kardiológiai, belgyógyászati okai is lehetnek. először is ki kellene vizsgálni, azután felírni a megfelelő gyógyszert, amit lehet, hogy állandóan szednie kell majd.

  • jó napot doktornő én már kértem tanácsot öntől és nagyon szépen köszönöm a válaszát most azt…

    jó napot doktornő én már kértem tanácsot öntől és nagyon szépen köszönöm a válaszát most azt szeretném megkérdezni öntől hogy meglehet gyógyulni a bullosus emphysema betegségből műtét nélkül.Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Gabi!

    Nem. A bullák tulajdonképpen kitágult, elvékonyodott falú hörgők, amiket ki lehet venni, de magától nem múlik el.

  • Kedves Doktor Nő! A tüneteim a következő, tartós rekedtség (sok krákogás,főleg erős nevetéskor),…

    Kedves Doktor Nő!

    A tüneteim a következő, tartós rekedtség (sok krákogás,főleg erős nevetéskor), reggeli féloldali orrdugulás, ami jellemzően azon az oldalon jelentkezik, amelyiken feküdtem, az orrváladékom átlátszó, vízszerű. Az orrdugulás napközben is előjön,de a legrosszabb reggel, és felkelés után fokozódik. Emellett reggeli torokfájás, ami nem tipikus torokfájás, hanem csípős érzés, vagy nem is tudom mihez hasonlítani. Pár nyeléssel már meg is szűnik.
    Fül-orr gégésznél már voltam, akkor ez volt a papírra írva: idült orrnyha, idülten vérbő garat és gége képletek.
    Doktor Nő szerint a leírtak utalnak allergiára? Mert a a fül-orr-gégész felírt Aeriust, de semmit nem változtak a panaszaim, pedig már a felét bevettem. Nasonex orrsprayt írt, ami persze jó, de az nem megoldás, ha mindig fújkálom az orrom.

    Doktor Nőnek mi a véleménye? Válaszát előre is köszönöm! Kinga (21)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kinga!

    Az allergia nem okoz féloldali tüneteket, inkább valamilyen krónikus gyulladásról,( pl. arcüreg, homloküreg, orrpolip )van szó. A Nasonex tartós használata ezeket megszüntetheti, de a két hét még nagyon rövid idő. Krónikus gyulladás esetén minimum fél évig kell használni az orrspray-t. Az Aeriustól is tartós szedés esetén várható eredmény, bár a fél doboz után már valami hatásának kellene lenni, ha tényleg allergiáról lenne szó.

  • Tiszteletem! Legfrissebb légzésfunkciós eredményemről érdeklődnék. PEF 60% FEV1 pedig 80% FEF25-75:…

    Tiszteletem!
    Legfrissebb légzésfunkciós eredményemről érdeklődnék.
    PEF 60% FEV1 pedig 80% FEF25-75: 65% FVC 91% (ezek kerültek kiemelésre a leletemen) tüdőgyógyásszal azonban nem tudtam beszélni akkor csak asszisztenciával.
    Nem köhögök, csak nehézlégzésem van szinte állandóan.
    Emellett Marfan syndromas vagyok, van kisebb pectus excavatumom is.
    Ezek az értékek megfelelőek? Ha pedig nem lehet köze a mellkas deformitásomhoz?
    Válaszát előre is köszönöm!
    27éves nő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    A légzésfunkciós értékek enyhe, obstruktiv jellegű légzészavarra utalnak, amely nem a mellkas-deformitással, hanem hörgőszűkülettel függ össze (pl. asztmával) lehet, hogy egy kis hörgtágító spray megoldaná a problémáját, mindenképpen menjen vissza a tüdőgyógyászhoz!

Szerző

Dr. Unger Ivett Erika

allergológus, belgyógyász, tüdőgyógyász