A betegek kérdései (2244)

  • Kedves Doktorno ! 46 eves vagyok. 8 evvel ezelott volt egy legmellem ptx em a bal tudo csucsban.…

    Kedves Doktorno !

    46 eves vagyok. 8 evvel ezelott volt egy legmellem ptx em a bal tudo csucsban. amivel megmutottek es azota minden rendben volt , Jarok rendszeresen ellenorzesre es eleg kimeletes eletet elek azota. A mostani ellenorzesen is minden rendben volt, de a legzes funkcional azt mondtak nem jo az eredmenyem mert nem tudom eleg ideig fujni a levegot . Probaltam tobbszor is, de nem ment. Mondtak ,hogy ez nem jo. De, hogy miert vagy mit tegyek hogy jobb legyen nem montak csak azt, hogy nem megfelelo.
    En nagyon szeretnem tudni mit jelent az ,hogy nem megfelelo ideig tudom kifujni a levegot.
    Mivel nagyon felek, hogy nehogy vissza keruljek ujjabb tudo mutetre.Amit csak tudok megteszek a jo tudomert. Igaz, hogy csak naponta 5 percet legzotornat vegzek reggelente , de ha szukseges ezt is emelem ,vagy uszom ,vagy barmit megteszek de eddig csak mindent felve csinaltam,mert feltem,nehogy rosszat tegyek. De szeretnem, ha egeszseges lennek es ne irnanak ilyet a papiromra legkozelebb.
    Azt szeretnem ,hogy azt mondanak minden rendben van.
    Koszonettel Eva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Éva!

    valószínűleg csak technikailag nem jó a légzésfunkciója, és nem a tüdejével van gond.Egy egészséges ember különben sem tudja olyan hosszú ideig kifújni a levegőt, mint pl. egy COPD-s. Ne aggódjon, végezze a légzőtornát, és legközelebb próbálja úgy csinálni a légzésfunkciót, ahogyan mondják!

  • T. Doktornő! Kisfiam 12.30.án volt 1 éves! Tavaly Novemberben Bronhitise volt, amire kapott…

    T. Doktornő!

    Kisfiam 12.30.án volt 1 éves! Tavaly Novemberben Bronhitise volt, amire kapott Ventolint! Meg is gyógyult! Decemberben volt egy enyhe náthája! Most Január elején ismét náthás volt, amiből meg is gyógyult! De tegnap észrevettem, hogy nehezen veszi a levegőt, fullad! A dr.Nőnk szerint azért is fulladhat mert kicsit duci 11kg! Ma reggel levittem az orvoshoz! Megvizsgálta a Dr. nőnk és azt mondta, hogy kicsit rekedten veszi a levegőt, kicsit fullad és nem teljesen tiszta a tüdeje! De ezen kívül semmi más tünet nincsen! Kapott Sinupret cseppeket napi 3x10 cseppet és Spiropent Belsőleges oldatot napi 2x 4ml-t! Dr.nő szerint mitől lehet ez a fulladás a Kisfiamnak? (Mikor fúj a szél elég gyakran benyeli a hideg levegőt mert olyankor egy nagyot lélegzik) Ilyen gyakran megfázna? Nem lehet, hogy valami szervi rendellenesség vagy asztma miatt van ez? Vagy azért is mert picit duci? Válaszát előre is nagyon köszönöm!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    Egyéves korban a túlsúlytól még nem szoktak fulladni a gyerekek. Általában egy légúti gyulladás vagy hörgőszűkület okozza a nehézlégzést, ami az asztmához hasonló, de ebben a korban még nem mondható ki az asztma sem, általában 3 éves korra teljesen megszűnik. Ha a fulladás később is jelentkezik, akkor ki kell vizsgálni a kisfiát asztma irányában, és esetleg más gyógyszer is szükséges lehet, egyelőre elegendő a doktornő által javasolt kezelés.

  • Tisztelt főorvos asszony, Nem érzem magam betegnek, nem köhögök, nem vagyok lázas, még is…

    Tisztelt főorvos asszony,

    Nem érzem magam betegnek, nem köhögök, nem vagyok lázas, még is levegővételnél a jobb oldali tüdőrészben szúró éles fájdalmat érzek. Voltam tüdőszűrőn ahol tiszta felületű tüdő diagnózist írtak. Vannak napok amikor nem érzem, vannak amikor egész nap. Már az is segítség lenne, ha abban tudna javaslatot tenni, hogy milyen orvoshoz menjek. Előre is köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    Először is tüdőgyógyászhoz forduljon, aki majd szükség esetén tovább irányítja kardiológushoz vagy reumatológushoz.

  • Tisztelt Doktornő! Melyik vizsgálattal lehet pontosabb diagnózist felállítani, egy MR vagy…

    Tisztelt Doktornő!

    Melyik vizsgálattal lehet pontosabb diagnózist felállítani, egy MR vagy egy CT vizsgálattal?

    Teljes testet Mr is létezik?

    Ferenc

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Ferenc!

    Attól függ, mire vagyunk kíváncsiak. Pl. a tüdő esetében a CT a pontosabb. Létezik teljestest-MR is, de ez teljesen felesleges, a vizsgálatokat célzottan kérik és végzik.

  • Kedves Doktornő! 23 ĂŠves vagyok,2 ĂŠve van enyhe aszmĂĄm.MĂŠg igazi rohamom nem volt,nĂŠha,ha…

    Kedves Doktornő! 23 éves vagyok,2 éve van enyhe aszmám.Még igazi rohamom nem volt,néha,ha nagyon nehezen kapok levegőt Ventolint használok az segít. Már pár hete észrevettem,de ma roppant zavaró volt,hogy ülök a suliban,s egyszer csak krákogni kezdek,nehezen kapok levegőt s érzem a válladékot.Nem mindig jó a ventolin rá,s ma ez 5x történt meg. semmi sípolás,semmi zörgés,s nem a kilélegzés a nehéz,úgy érzem a tüdőm fele emelkedik csak.Mi lehet ez?Ez is csak az asztma? köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    Ha a Ventolin nem hatásos, akkor az asztmán kívül lehet valami más betegsége is, vagy az asztmája súlyosbodott és más kezelést igényel. Keresse fel a tüdőgyógyászát!

  • Tisztelt Főorvos! Kisfiamnál 2 éve vették észre,hogy megnagyobbodott thymusa van.Fél éve nem…

    Tisztelt Főorvos!
    Kisfiamnál 2 éve vették észre,hogy megnagyobbodott thymusa van.Fél éve nem kell kontrolra járnunk,de annyi mindent hallani.Neki lehet ebből problémája később?Ha komoly dologról van szó,akkor miért nem kell ellenőrzésre mennünk?Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    Nem írta, hány éves a kisfia, de kisgyermekkorban még előfordulhat a megnagyobbodott thymus, viszont évente ellenőrizni kell.Beszélje meg a háziorvosával a dolgot!

  • Tisztelt Doktornő! Szeretnék a magánrendelésére időpontot kérni Öntől, de az alábbiakban megadott…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretnék a magánrendelésére időpontot kérni Öntől, de az alábbiakban megadott 20⁄324-48-42-es számu telefonon nem tudom sajnos elérni Önt.
    Kérem szíveskedjen valamiféle elérhetőséget megadni ahol megkereshetem.
    Köszönettel: tothcse@enternet.hu

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    A magánrendelésem pillanatnyilag szünetel, de a csornai kórházban tudom fogadni, az új mobilszámom:06⁄20⁄3847919

  • tisztelt főorvosnő !nekem már évek óta boec sacoidozist álapitotak meg medrolt szedtem 1 évig…

    tisztelt főorvosnő !nekem már évek óta boec sacoidozist álapitotak meg medrolt szedtem 1 évig már el mult de regressziót észleltek most voltam m rötgenen és mindkét pulmokban a rekeszek felett köteges rajzolatfokozódás figyelhető meg kisrés vékony csikban kétségbe vagyok esve milehet én egésségesen élel nem dohányzom .segitsen mitől van ct re másfél hónap mulva kerül rá sor addig is szeretnék megnyugodni lehet hogy a medrol miatt van? segitsen ha lehet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Jucus!

    Szerintem semmi oka az aggodalomra, a rajzolatfokozódás lehet a korábbi gyulladás maradványa vagy a Medrol mellékhatása is. A Ct-t pedig a biztonság kedvéért végzik, mivel így sokkal jobban megítélhető a tüdők állapota.

  • T. Doktornő! Édesanyám 77 éves, és 7 hónapja egyre agresszívebben köhög, fullad. Levegőt alig…

    T. Doktornő!

    Édesanyám 77 éves, és 7 hónapja egyre agresszívebben köhög, fullad. Levegőt alig kap. Köhögése mint a kutyaugatás. Rengeteg diagnózist mondtak neki, gyógyszereket szedett számolatlanul, semmi sem használt. Budapesten a Korányi Tüdőszanatóriumban megállapították hogy COPD J4490 jelű betegsége van, ami nem gyógyítható. Ezen a héten Pentax eb 1570k nevű vizsgálatot akarnak elvégezni rajta. Az új diagnózis jele R91HO. Utána kerestem a jelöléseknek, és sikerült megállapítanom, hogy légúti (esetleg tüdő) betegségben szenved, ami nem gyógyítható.

    Kérdésem annyi csupán, hogy 77 évesen mire számithat, mert eddig az orvosok csak a fejüket rázták széttárt karokkal.

    Előre is köszönöm a segítségét.
    Nemes Attila, egy aggodó felnőt gyermek.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Attila!

    A Pentax gondolom, az eszköz neve, és bronchoscopia a tervezett vizsgálat. A diagnózis pedig csak iránydiagnózis, bármi lehet a háttérben. valószínűleg azért végzik a vizsgálatot, mert a COPD-re ható gyógyszerek nem voltak hatásosak, így a köhögésnek más okát kell keresni. Ennek számtalan- gyógyítható és nem gyógyítható- oka lehet, pl. idegentest a légutakban, hörgőfal-gyengeség vagy tágulat, krónikus gyulladás stb. A további kilátások a diagnózistól függnek.

  • Tisztelt Dr. Unger Erika Ivett! A barátnőm több mint másfél éve szokott le a dohányzásról.2…

    Tisztelt Dr. Unger Erika Ivett!

    A barátnőm több mint másfél éve szokott le a dohányzásról.2 évig dohányzott,naponta 1-2 szállal szivott el,de volt h hétvégente egyet sem.De közben rendszeresen sportolt.16 éves volt mikor rá szokott és 18 mikor leszokott a dohányzásról,most 19 és fél éves.Azt szeretném kérdezni hogy mennyi idő kell ahoz hogy a tüdejéből,és az egész testéből eltávozzon a dohányzás által okozott összes kár és olyan legyen a tüdeje mint egy normális nem dohányzó emberé?

    Köszönöm előre is a válaszát!

    Üdvözlettel,

    M.Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Zoltán!

    Általában 15 év, mire a tüdő teljesen kitisztul, és úgy működik, mint azoké, akik soha nem dohányoztak. A barátnője ugyan nem volt erős dohányos, de ez a mennyiség is nyomot hagyott a szervezetében, 4-5 év biztosan kell, hogy kitisztuljon a tüdeje.

  • Tisztelt Doktornő! Kisfiam novemberben volt két éves. A gondunk az, hogy kb. három hete nagyon…

    Tisztelt Doktornő!

    Kisfiam novemberben volt két éves. A gondunk az, hogy kb. három hete nagyon köhög, hol szárazon, hol hurutosan, és semmitől nem múlik el. Amit próbáltunk: Sinecod csepp, lándzsás útifű, Rhinathiol, Spiropent, Thephyllin kúp, méz, az orrába tengervizes spray, kámforos légzéskönnyítő kenőcs a hátára, rányitom az ablakot pár percre, félig ülve altatás..stb.
    Éjjel, elalvás után 3-4 órával elkezd nagyon erősen, félpercenként-percenként szárazon köhögni (majd’ kiköpi a tüdejét, néha még öklendezik is), ez tart kb. egy-másfél órán át, aztán amilyen hirtelen jött, úgy el is múlik. Nappal is köhög, de nem ennyire intenzíven.

    A száraz levegőre gyanakodtunk, de már hetek óta vizes törölköző lóg a radiátoron, és kamillásvizes textilpelenkák a kiságya szélén körbe, de nem hat.
    A gyerekorvosnak már nincs ötlete, a pulmonológián viszont csak két hónap múlva van időpont. :(
    Mindenhol köhög, nem csak itthon, kinn az utcán is, a bölcsiben is. Nagyon sajnálom szegényt, ugyan jól viseli, de elég megterhelő lehet a tüdejének...

    Nem tudom, összefügg-e, de október közepén, a fűtés beindulásával elkezdte nagyon vakarni a szemét és az orrát. A Fenistil csepptől az orrviszketés megszűnt, de a szemét még mindig nagyon dörzsöli. Lehetséges, hogy allergiás valamire?

    Köszönöm előre is a válaszát! Szép napot kívánok!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    Lehet, hogy allergiás a kisfia a háziporra, de ebben a korban ezt még nem lehet megmondani. Legkorábban 3 éves korban lehet elvégezni az allergiavizsgálatot. Lehet a kisfiúnak asztmája, vagy krónikus hörghurutja, ami hasonlít az asztmához, de spontán meg fog szűnni. Mindenképpen érdemes megmutatni gyermek-tüdőgyógyásznak, esetleg valamilyen inhalatív szerre is szüksége lehet. Addig is Salvus vizes inhalálást javasolnék, illetve a tengervizes spray-ből lehet a szájába is fújni.

  • Tisztelt doktornő! Már jó ideje tart nálam hogy ha reggelente felkelek és sohajtok tehát nagy…

    Tisztelt doktornő! Már jó ideje tart nálam hogy ha reggelente felkelek és sohajtok tehát nagy levegőt szívok be akkor hörög a tudőm. Olyan mintha le lenne rakodva valami nemtudok sohajtozni mert rögtön köhögnöm kell. Egy idő után mintha egy kicsit felszakadozna de sajnos ez már mondhatni hogy évek óta tart nálam. Milyen betegség és hogyan tudnám kezelni?? Nagyon aggódom hogy később nagyobb baj lesz belőle. Köszönöm nagyon szépen válaszát! 23éves srác

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    A leírtak utalhatnak asztmára, vagy krónikus bronchitisre, bár ez az Ön korában még ritka. Mindenképpen javasolnék egy tüdőgyógyászati kivizsgálást.

  • Kedves Doktornő! (elnézést a hosszú levélért) Szerbiában élő édesapám nevében írok, aki 60…

    Kedves Doktornő! (elnézést a hosszú levélért)

    Szerbiában élő édesapám nevében írok, aki 60 éves, 5 éve jár dialízisre (vizelete már nincs), 23 éve cukorbeteg.

    Fulladás miatt többször volt kórházban, utolsó diagnózisát idézem:
    Cardiomyopathia chr. Ischaemica et metabolica dec I 50
    Insufficientia renuum chr N18
    Haemodialysis iterata Z 49.1.
    Hypertencio art I10
    Bronchitis chr. Obstructiva
    Diabetes mellitus typ 1 inzulinnal kezelt

    2011 februárjától az állapota hirtelen fordult rosszabbra:
    Makacs, váladékos köhögéssel kezdődött.
    Májusban tüdőgyulladást diagnosztizáltak, ami antibiotikumos kezelés hatására elmúlt. Az erről szóló CT tumorra negatív, valamint ez áll: „pneumonia segmentalis segmentis anterioris lobi sup. pulm. 1. dex. Effusio pleurae costalis et interlobii obliqui 1. dex”

    Augusztusban kezdeti tüdőödémát állapítottak meg. Mivel vízhajtót tilos szednie, ezért a dialízis során több vízmennyiség leválasztását irányozták elő (ez idő alatt 78-ról 68-ra csökkent a száraz súly), és azóta nagyon erőtlenné vált. Nyár folyamán többször fulladt, ezek a tünetek jól mérséklődnek Aminofilin ⁄hatóanyag: theophyilline⁄ injekció hatására, szükség szerint.

    A makacs köhögés (néha hányingerig) viszont megmaradt továbbra is.
    Legfőbb panasza, hogy csak a hasán tud aludni (oldalán nagyon ritkán), és éjszakánként többször ébred köhögéssel (változatlanul megerőltető, és bőséges, fehér színű váladékkal), már közel egy éve. 2-3 napja reggelente vérzik az orra, ami ugyan gyorsan eláll.

    Jelenleg két (kézi) inhalátort használ: Serevent 2x1, Ventolin 2x1, illetve Aminofilin retard tablettát (350 mg) esténként.

    Mit tanácsol, hogyan tudnánk enyhíteni a beteg nehéz helyzetén?
    Hogyan lehetne legalább az alvást minőségesebbé tenni? Lehet-e?
    Ajánlja-e a víz leszívatását közvetlenül tüdőről, ill. mennyire kockázatos?

    Válaszát nagyon köszönjük!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    Ha nagy mennyiségű víz van a mellhártyalemezek között, akkor meg lehet próbálni a leszívást, de mivel ezzel az ok nem szűnik meg, a folyadék újra fog termelődni. A dialysist kellene optimalizálni, a drasztikus vízleszívást mellőzve. Valószínűleg az inhalatív szereken is lehetne módosítani, egy kis inhalatív szteroiddal és tiotropiummal kiegészítve. A váladéktermelés csökkentésére pedig rendszeres inhalálást javasolnék a nálunk kapható Salvus vízzel, de termálvíz vagy szénsavmentes ásványvíz is megfelelő.

  • Jonapot érdeklödnék hogy tud e a doktornö olyan helyet ahol azonal meg csinálnák neke i a tüdö…

    Jonapot érdeklödnék hogy tud e a doktornö olyan helyet ahol azonal meg csinálnák neke i a tüdö CT vizsgálatot .Mert adtak idöpontot nek ide februárba köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    Változó, hogy hol mikorra adnak időpontot, ha sürgősnek ítélik az esetet, akkor bárhol adnak azonnal. Egyébként térítés ellenében bármelyik- magánkézben levő- CT-ben elvégzik a vizsgálatot.

  • Kedves Főorvosnő! Édesanyámnak vészes vérszegénysége miatt nagy dózisú B12 vitaminra van szüksége.…

    Kedves Főorvosnő!
    Édesanyámnak vészes vérszegénysége miatt nagy dózisú B12 vitaminra van szüksége. A Milgamma és B vit.komplex készítményektől erősen viszket és kiütéses lesz. Érdeklődöm, hogy a B12 injekció formájában is okoz-e allergiát? Illetve, hogy milyen allergia elleni szert tudna ajánlani, amivel esetleg a kiütések és a viszkető érzés kordánban tartható?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm, üdvözlettel
    Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Éva!

    Lehet, hogy az injekció nem okoz allergiát, ki kell próbálni. Vannak egyébként másfajta szájon át szedhető készítmények is, esetleg lehet vele próbálkozni. Az elérhetőségeim között talál egy weboldalt a Neways termékekről, ezek mind természetes alapanyagú készítmények, ritkán allergizálnak, az Orachel nevű termék tartalmaz sok B-vitamint. Ha bővebben érdekli, írjon egy privát e-mail-t. Az allergia és viszketés kivédésére egyébként bármilyen antihisztamin alkalmas lehet, közülük több is kapható már recept nélkül is.( pl. Claritine, Zyrtec, Revicet)

  • Kedves doktornő! Egy évek óta tartó problémám miatt keresem fel. Szeretném kikérni a véleményét,…

    Kedves doktornő!
    Egy évek óta tartó problémám miatt keresem fel. Szeretném kikérni a véleményét, merre tudnék ez ügyben felkerekedni. 21 éves, káros szenvedélyek nélküli lány vagyok. Kb. 14 éves korom óta alkalomszerűen váladék jön fel a tüdőmből vagy torkomból. Olyan mintha a torkomat köszörülném. De közbe ha van lehetőségem kiköpöm és látszik hogy a váladék olyan mintha egy megfázott ember orrából jönne. Az a baj, hogy én kezdetben elindultam vele. Voltam fül-orr gégészetnél, tüdőgondozóban és nem találtak semmit. Helyette elküldtek pajzsmirigy vizsgálatra és kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van. De ott nekem azt mondták, hogy a kettő nincs összefüggésben. Közbe elmentem allergiavizsgálatra is, de ott sem mutattak ki semmit. Candida diétát is csináltattak velem, eredménytelenül. Sajnos semmi rendszerességet nem találtam. Van amikor napi szinten előjön, van amikor 1-2 hétig nincs semmi. Reggel,délbe és este is előjöhet. Nevetéskor elég erőteljesen jön elő. Majdnem fulladok tőle. Erőssége is változó. sokat figyeltem, hátha rájövök a megoldásra. Eddig nem nagyon tudtam rájönni, ezért szeretném segítségét kérni, hogy merre induljak.
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    A leírtak alapján lehet asztmája, vagy krónikus arcüreg-gyulladása, esetleg reflux-betegsége. Mindenképpen tüdőgyógyászaton illetve gégészeten kellene kezdeni,-illetve újra elmenni- majd esetleg gastroenterológusnál folytatni.

  • Doktornő még azt elfelejtettem,hogy 2 éve volt egy mellékvese ct-m ,de ha olyan régi lenne a…

    Doktornő még azt elfelejtettem,hogy 2 éve volt egy mellékvese ct-m ,de ha olyan régi lenne a góc eredete akkor a 2 évvel ezelőtti mellékvese ct-nél is látható lett volna a lebenyen a góc vagy nem minden esetben?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    Teljesen felesleges a Neten összeolvasni mindenféle zagyvaságot! Az Ön korában rendkívül ritka a tüdőrák, a CT -leírásban pedig semmi nem utal erre. A góc valószínűleg egy régebbi gyulladás maradványa, és semmi jelentősége.Valószínűleg látszott volna már 2 évvel ezelőtt is a góc a CT-n, bár az is lehet, hogy nem ugyanazt a kontrasztanyagot kapta, így most jobban látható.Semmi ok az aggodalomra, nyugodtan vállalhatják a a babát is!

  • Kedves Doktornő!Rettegek,aludni sem tudok..Véletlen szerüen volt egy mellkas ct-m. Rad.eredmény:mellkas…

    Kedves Doktornő!Rettegek,aludni sem tudok..Véletlen szerüen volt egy mellkas ct-m. Rad.eredmény:mellkas ct vizsgálat -natív,Iomeron iv.Jobb oldalon az alsó lebenyben subpleuralisan 4 mm-es puha góc,ami lehet régebbi maradvány.Mediastinalisan az aorta ív mellett egy-egy kis nyirokcsomó,egyéb mediastinális eltérés nincs .Máj ,lép homogén szerkezetű. A lép kissé nagyobb. Mk. vesében meszes kis árnyékok.Pancreas szabályos.A tüdőgondozóba Tuberculin próbával kizárták a tbc-t.A főorvosnő azt mondta ne aggódjak ez nem daganat és nincs semmi bajom.Jaj segítsen doktornő megnyugodnom mert ,már össsze olvastam a gócokról mindent itt a neten és nyugtatót szedek ....csak sírok..Szeretnénk kistestvért de nem tudok megnyugodni..lehet ez rák kezdete?nem dohányzom.1 hónapja volt egy erősebb meghülésem garat gége gyulladásom 2 doboz azibiotot kaptam,meg nyáron ittam rengeteg hideget és sipolt az egész mellkasom 1,5 hétig és még levegőt is alig kaptam tőle és kb.2 éve volt egy láznélküli tüdőgyulladásom.ezek a puha gócok ha nőnek akkor rákosak,megszoktak nőni,rettegek...a főorvosnő olyan magabiztos és megnyugtató volt de én rá olvastam és azóta padlón vagyok..

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    ld. következő

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyámat öblös, mélyről jövő köhögés miatt mellkas rtg-re küldte háziorvosa.…

    Tisztelt Doktornő!

    Édesanyámat öblös, mélyről jövő köhögés miatt mellkas rtg-re küldte háziorvosa. A rtg. eredménye:

    A rekesz norm. helyzetű, sima szélű.
    Sinusok szabadok.
    A tüdőkben parenchymas árnyék nem látható.
    Basalis túlsúllyal kissé fokozott az interstitialis rajzolat.
    Kp. vérbő hilusok.
    A szív balra ujjnyival szélesebb, sekély szívöböl, kp. tág, meszes falú aorta.

    Szeretném megkérdezni mit jelent a fenti eredmény, valamint szükséges-e tüdőgyógyász és⁄vagy kardiológus szakorvoshoz is fordulni?
    Köszönettel:
    Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Eszter!

    Ez a lelet teljesen jó, a fokozottabb rajzolat azt jelenti, hogy a hörgők gyulladtak, váladék van bennük. Ha az édesanyja megfelelő antibiotikus kezelésben részesült, és a köhögése megszűnt, nem szükséges további kivizsgálás.

  • Kedves doktornő!Maga az egyetlen hozzáértő személy akinek beszélek a két hónapja kezdődő problémámról…

    Kedves doktornő!Maga az egyetlen hozzáértő személy akinek beszélek a két hónapja kezdődő problémámról rendszeresen és kapom a válaszait RENDSZERESEN!Nagyon szépen köszönöm! Most ott tartok,hogy hétfőn lesz teljes vérkép vizsgálat ami,mint már mondta teljesen felesleges a daganat felismerésére,alkalmatlan.Amúgy erre inkább a tumormarkert javasolta. Még azt szeretném kérdezni,hogy a metasztázis folyamatokat illetve "meglétét" milyen vizsgálattal lehet kimutatni??<-------ez a fő kérdésem.Köszönöm szépen! Nekem konkrétan az a bajom,hogy nem tud egyértelmű eredményt mutatni az orvostudomány amióta történt a balesetem,ennyi idő alatt el tudok végeztetni akár két AIDS-tesztet is,mert ha például aggódok azért,hogy HIV-vel fertőződtem ezt konkrétan tesztel lehet bizonyítani.:-,

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    A metastasis- keresésre legalkalmasabb vizsgálat a PET-CT, ennek hiányában pedig az egyes szerveket külön-külön kell vizsgálni: mellkas-röntgen vagy CT, agyi MR vagy CT, hasi Ultrahang vagy CT, csontizotópvizsgálat.

Szerző

Dr. Unger Ivett Erika

allergológus, belgyógyász, tüdőgyógyász