A betegek kérdései (2244)

  • Egy ideje fulladás érzés jön rám és ez nem is múlik el egész nap. Nagyobb belégzésnél, sóhajtásnál…

    Egy ideje fulladás érzés jön rám és ez nem is múlik el egész nap. Nagyobb belégzésnél, sóhajtásnál úgy érzem nem telik meg a tüdőm rendesen levegővel, így többször egymás után kell ilyen mélyen lélegeznem mire végre sikerül megtöltenem levegővel. Gyakran ásítozás jön rám közben, de ilyenkor sem sikerül mindig elegendő levegőt belélegeznem.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Levélíró!

    Bár kérdést nem tett fel, feltételezem, arra kíváncsi, hogy mi lehet a baja. Előfordulhat, hogy asztmás, keressen fel egy tüdőgyógyászt, aki elvégzi a légzésfunkciós vizsgálatot!

  • Kedves Dr.Nő! Lehetséges hogy alergia miatt fájon valakinek a torka?Fünyírás után kezdődött…

    Kedves Dr.Nő!
    Lehetséges hogy alergia miatt fájon valakinek a torka?Fünyírás után kezdődött pedig előtte nem fájt.Olyan helyen lakunk ahol rengeteg a mindenféle fü és fa amik éppen virágzanak...
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    A kifejezett torokfájás nem jellemző az allergiára, inkább torokkkaparás és viszketés. ha azonban a fűnyírás után jelentkezett, lehet, hogy a magas pollenkoncentráció ilyen erős irritációt okozott.Ha továbbra is a szabadban fokozódnak a panaszok, csináltasson egy allergia-vizsgálatot!

  • Kedves Doktornő!A nővéremnek mélyvénás trombózisa van,ez miatt tüdőembóliát is kapott.Pontosabb…

    Kedves Doktornő!A nővéremnek mélyvénás trombózisa van,ez miatt tüdőembóliát is kapott.Pontosabb diagnózist én nem tudok,csak annyit szeretnék kérdezni,hogyha időben észre vették meggyógyulhat-e?Igazából attól félek,hogy elveszithetem őt!!Vagy erre ne is gondoljak,mert a gyógyszerekkel ez megelőzhető?Válaszát előre is köszönöm,Kata.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kata!

    Ha időben észrevették, és kezelik a tüdőembóliát, a nővére meg fog gyógyulni. Persze, ki kell deríteni, milyen rizikótényezői vannak, ami miatt kialakulhatott, és lehetőleg a jövőben el kell kerülni ezeket, mert a későbbiekben is előfordulhat embólia, és nem biztos, hogy mindig szerencséje lesz a nővérének. Ha pl. nagyeret zár el a vérrög, az azonnali halálhoz vezet még akkor is, ha ez a kórházban történik. Nem akarom megijeszteni, erről biztosan nincs szó, csak a későbbiekben érdemes odafigyelni!

  • Jó napot! Van egy kedves ismerősöm, aki 25 éves és kissejtes tüdődaganata van. Kemoterápiás…

    Jó napot!
    Van egy kedves ismerősöm, aki 25 éves és kissejtes tüdődaganata van. Kemoterápiás kezelésre jár. 6 kezelésből 3-at már megkapott. Egészen jol birja, a daganat is szépen tünik el. Az lenne a kérdésem, hogy kissejtesből is meg lehet gyógyulni teljesen? Vagy csak csökkenteni lehet a daganatot? Ha nem lehet meggyogyitani akkor kb mennyi ideje van hátra? Vagy állandó kemoterápia kell, hogyl sokáig élhessen?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    Nagyon nehezet kérdezett. Van néhány beteg, aki meggyógyult -vagy inkább azt mondom, hogy sokáig tünetmentesen élt-él- a kissejtes tüdőrákból, de erre nagyon kicsi az esély. Amíg a kemoterápia tart, addig a daganat szépen húzódik vissza, sőt el is tűnhet, de a kezelés abbahagyása után sajnos gyakran kiújul. A kemoterápiát viszont nem lehet a végtelenségig folytatni, hiszen erős méreg, mellékhatásokkal.

  • Tisztelt doktorno.Az lenne a kerdesem,hogy 2007 novembereben volt a mutetem eltavolitotak a jobb…

    Tisztelt doktorno.Az lenne a kerdesem,hogy 2007 novembereben volt a mutetem eltavolitotak a jobb tudomet 7-honapig hortam a drent. Bevoltam fertozodve es ezveget nem kaptam kemoterapiat.A szivem elvan ferdulve,meg mindig irital a kohoges es pici sargas valadek szakadozik fel.Mitt lehet ez ellen tenni?Tisztelettel Ilonka.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Ilonka!

    Attól függ, mi okozza a váladékot. Valószínűleg köptető és inhalációs kezelés jót tenne. Lehet, hogy a hörgői be vannak gyulladva, emiatt inhalatív gyulladáscsökkentő és hörtágító szer is szükséges lehet. Keressen fel egy tüdőgyógyászt, aki vizsgálat után felírja a megfelelő kezelést!

  • Tisztelt Doktornő! 31 éves nő vagyok, kb 1 hónapja meg voltam fázva, szedtem rá neo-citránt…

    Tisztelt Doktornő!

    31 éves nő vagyok, kb 1 hónapja meg voltam fázva, szedtem rá neo-citránt és c-vitamint, a megfázásom elmúlt, nem fáj a torkom nincs lázam. de egy közepes köhögés megmaradt, ami főleg reggel jelentkezik, és elöször száraz aztán felszakadozik és általában akkor ér véget amikor felköhögök egy sárga színű slájmot. Azért ilyesztő az egész mert azt érzem hogy a tüdömből köhögöm fel ezt a slájmszerűséget, és amikor köhögök akkor is a tüdömből, vagyis ugy érzem, és most félek mi lehet ez. Néha napközben is rám jön egy-egy ilyen köhögési rohamocska, pár perc után elmúlik.
    Ön szerint mi lehet ez? Tüdőgyulladás? De lázam nincs, és a közérzetem is jó, néha ha nagyon köhögök akkor rámjön egy kis hányinger vagy fejfájás, de ennyi.
    Sajnos tüdöszürésen már több éve nem voltam, de hamarosan elmegyek.
    Kérem segítsen, önszerint mi lehet a bajom?
    Köszönettel: Ági

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Ági!

    Lehet, hogy egyszerűen a megfázáshoz társult az elhúzódó köhögés, és néhány nap múlva magától is megszűnik. Az is lehet, hogy egy hónappal ezelőtt volt tüdőgyulladása, amit akkor nem kezeltek ki rendesen. Mindenképpen érdemes egy mellkas-röntgent csináltatnia. Ha ez is negatív, és a köhögés még hetek múlva is fennáll, keressen fel egy tüdőgyógyászt, mert akkor ki kell vizsgálni a köhögés okát, pl. asztma irányában.

  • Kedves Doktornő. 33-éves férfi vagyok.Tavaly decemberben bal oldali totál ptx-em volt.A ct…

    Kedves Doktornő. 33-éves férfi vagyok.Tavaly decemberben bal oldali totál ptx-em volt.A ct vizsgálat kimutatta hogy még van 4 bulla a tüdőmön.Most voltam tüdőgondozóban, és azt mondták hogy tüdőtágulatom is van.Ezek szerint ez befolyásolja az életkoromat?A ptx óta nem dohányzom.Válaszát előre is köszönöm.Tibor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Tibor!

    Valószínűleg a tüdőtágulat miatt vannak a bullák a tüdejében, és emiatt volt a PTX is. Lehet, hogy hiányzik egy bizonyos enzim a szervezetéből, ezért van már ilyen fiatalon tüdőtágulata.Az életkorát ez jelentősen nem befolyásolja, de oda kell figyelnie magára, illetve a megerőltető tevékenységektől tartózkodnia kell. Megfontolandó lenne a bullák műtéti eltávolítása is, amely hosszútávon megoldhatná a problémák nagy részét. A dohányzás elhagyása pedig nagyon bölcs dolog volt, már ezzel sokat tett a további életminősége javításáért!

  • Kedves Doktor Nő! 35 éves anyuka vagyok, soha nem dohányoztam. Reflux irányú kivizsgálásom…

    Kedves Doktor Nő!

    35 éves anyuka vagyok, soha nem dohányoztam. Reflux irányú kivizsgálásom kb. 2 hónapja neg. lett. Hasi UH: májnagyobbodást diagnosztizált, szervi elváltozás nincs. Belgyógyászat véleménye:Gilbert kór (gyakran besárgulok, korábbi 3/4 évben többször fájt a jobb bordaív alatt a májam?), vérvétel rendben, eltérés csak a bilirubinban van. Jún. elején felkerestem a tüdőgyógyászati szakrendelést, allergia kivizsgálás miatt (időnkénti orrfolyásos tünetek, gyakori sinusitis miatt). FOG szerint allergia gyanús, orr nyálkahártya enyhén fellazult, hámos, garat vérbő, felmaródás gyanús. Prick teszt neg. lett. Előző héten napokig tartó homlok és fejfájás, színes orrváladék, enyhe bal oldali fülfájás, erős száraz köhögés kínzott napokig, majd kezdetben 1-2 éjszaka, utána csak reggelente jelentkeztek hurutos jellegű köhögéseim. Eleinte zöldes, sárgás, majd teljesen színtelenné vált. A köhögést követően (kb. 2 hétig tartott) erős mellkasi fájdalom lépett fel a jobb bordaív alatt. Aludni se bírtam, fordulni se tudtam az ágyban. Ezt a mellkasi fájdalmat megemlítettem a szakrendelésen, mellkas rtg, fújási teszt, fiz. vizsgálat történt, melyet szeretnék leírni: a tüdők felett érdes légzés, megnyúlt kilégzés. Sat.O2: 98%. PA felv.: kóros árnyék a tüdőkben nem látszik. Rekeszek mélyebben állnak, kissé egyenetlen felszínűek.A jobb rekesz feletti terület rajzolat szegény.Hilusok normálisak.A szív meredek állású.Enyhe fokú jobbra konvex scoliosis.Spirometria:kp fokú obstruktív légzészavar (nem tudtam kifújni, annyira fájt az oldalam, majdnem összeestem). Vélemény: a jobb basison PTX egyértelműen nem látszik, de ez a terület rajzolat szegény,tekintettel a kifejezett panaszokra CT vizsg. elvégzése javasolt bullosus emhysem gyanúja miatt. 2 hétig panaszmentes voltam, most ismét jelentkeztek a jobb bordaív alatti fájdalmaim. Az elmúlt 1 hétben sok gyógyszert szedtem, mert műtötték a lábamat (cataflam, flector, algopiryn), ismét sárgább lett a bőröm. Ön szerint is tüdőtágulat állhat e mögött vagy inkább a májam játszadozik? Az elmúlt 5 éven belül agykoponya CT, koponya MR, többszöri mellkas rtg, OMÜ felvételen kellett átesnem. Nem ér sok sugárzás, ha még ennek is alávetem magamat? Egyik mellemben fibrocystás elváltozást találtak. Emiatt ne aggódjak, nem hat rá károsan? Visszanézve a kartonomat, 5 évvel ezelőtt is hasonló mellkasfájdalommal utalt be a háziorvosom. Akkor nem történt semmi a rtg-en kívül.
    Elnézését kérem kedves Doktor Nő, hogy hosszúra sikeredett a levelem, de úgy éreztem ezek szükséges információk.

    Kiváncsian várom válaszát,
    üdvözlettel: Letti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Letti!

    Nem éri olyan nagy sugárterhelés a mellkas-CT-vizsgálattal, hogy ne vethetné alá magát ennek. Sok kérdésben jóval informatívabb, mint a hagyományos röntgen-felvétel, pl. választ adhat arra, hogy van-e tüdőtágulata, vagy egy letokolt, krónikus légmelle. A légzésfunkció inkább tüdő- mint májbetegségre utal, de látnom kellene az áramlási görbét és a légzésfunkciós értékeket is. Mivel elég szerteágazó tünetei vannak fiatal kora ellenére, bennem felmerül még autoimmun betegség lehetősége is, jó lenne ilyen irányban is vizsgálódni!

  • Tisztelt Doktornő! 24 éves nő vagyok és allergiás! A legnagyobb problémám azonban nem a tüsszögés,…

    Tisztelt Doktornő!

    24 éves nő vagyok és allergiás! A legnagyobb problémám azonban nem a tüsszögés, szemviszketés, orrfolyás, köhögés...stb, hanem az orrdugulás! Makacs orrdugulás! 3 éve használok folyamatosan, napi rendszerességgel (naponta akár 10-15 alkalommal) orrspray-t (0,1 -es Nasan-t)! Sajnos a gyengébb (0,01-es) orrspray-k már egyáltalán nem dugítják ki az orromat! Nemrég jártam fényterápiára is és addig, míg jártam jó is volt, de utána ugyanolyan rendszerességel kellett orraspray-t használnom! Nem tudom, hogy erre mi lenne a megoldás és addig amíg meg nem találom rá a legmegfelelőbbet, milyen orrspray-t használhatnék, ami nem káros és főként ki is dugítja az orromat! Hallottam egy műtéti beavatkozásról is, ahol helyreállítják az orrnyálkahártya elburjánzását... Számomra talán ez lenne a legjobb megoldás! Segítségét előre is köszönöm!
    Üdv.: Tünde!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Tünde!

    A lehető legrosszabbat tette magával az állandó orrspray-használattal! A receprt nélkül kapható orrspray-ket a megfázásokra találták ki, és max.8-10 napig lehet használni őket, ezután már pontosan az ellenkező hatást váltják ki, mert fokozzák a nyálkahártya-duzzanatot és ezáltal az orrdugulást. Leszokni pedig nagyon nehéz róluk! Keressen fel egy allergológust vagy fül-orr-gégészt, aki fel tudja írni a megfelelő -szteroid tartalmú-orrspray-t és segít a leszokásban! Műtétre semmi szükség, ha valóban allergia-ellenes orrspray-t használ.

  • Tisztelt Doktornő 2001 óta vagyok asztmás. Ősszel, novemberben lettem rosszul, folyamatosan…

    Tisztelt Doktornő

    2001 óta vagyok asztmás. Ősszel, novemberben lettem rosszul,
    folyamatosan izzadok, megőrülök a szomjúságtól, lényegében
    állandóan fulladok, helyesebben hullámokban naponta többször.
    decemberben elvitt a mentő, képtelen voltam megmozdulni súlyos
    mellkasi szorítás és nehézlégzés nélkül. Utána tudatzavarom elsősorban
    memóriazavarom alakult ki, hosszabb időszakokra amnesiás vagyok
    Panaszaim azóta is folytatódnak, nagyon sok folyadékot fogyasztok és
    nagyon sok a vizeletem és gyakran fulladok.A spirometriás adataim konzekvensen mind alacsonyak, a legutóbbi FVC értékem 2,78 illetve 73 %
    a Fev 1 2,33 illetve 70%, valamint jelentősen alacsonyak a FEF/ MEF értékek,
    elsősorban a későiek. Hörgőgörcseim nincsenek. Nem lenne-e helyesebb
    kórházban kezelni illetve kórházban beállítani a gyógyszereimet?Nem szeretnék
    a majdnem teljes légzési elégtelenség állapotába kerülni úgy mint előzőleg
    2001-ben. Ugye ezek a spirometriás értékek állandó légzési elégtelenséget
    jeleznek?Miért nem veszik az orvosok figyelembe a tüneteim súlyosságát és nemcsak azt a néhány értéket?Én úgy tudom, hogy FEV1 70 körül már kritikus, azaz legalábbis határeseti. Ettől a határeseti légzési elégtelenségtől
    úgy tűnik a szívem felmondta a szolgálatot. Nagyon hevenyen izzadok , gyakran a legkisebb terhelésre,extrém szomjúság gyötör, rengeteg a vizeletem, feszül a hasam mintha folyadék lenne benne.Berodual és Foster hatására a tünetem enyhül de állandóan visszatérnek, már ha kicsit kések a gyógyszerbevétellel. Kihez fordulhatnék plusz segítségért?Nagyon erősek
    a vegetativ reakcióim,ideges és feszült vagyok

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    Önmagában a 70%-os FEV1-érték ugyan kóros, de még egyáltalán nem kritikus, van aki ennél kisebb értékekkel is nagyon jól megvan. Természetesen törekedni kell a tökéletes vagy ahhoz közeli légzésfunkció elérésére, és ennek megfelelően a gyógyszerek beállítására illetve módosítására. Kóros légzésfunkciós értékeket azonban nem csak tüdőbetegségek okoznak, hanem pl. szívbetegségek is, és úgy tűnik, Önnek a szívével is baj van, a hasfeszülés, illetve a hasában a víz erre utalhat.
    Alapos tüdőgyógyászati, kardiológiai és belgyógyászati kivizsgálásra lenne szüksége.

  • Kedves Doktornő! A következő radiológiai lelet megértésében kérem a segítségét: "A máj…

    Kedves Doktornő!

    A következő radiológiai lelet megértésében kérem a segítségét:

    "A máj nem, nagyobb, diffusan inhomogén szerkezetü. Egyértelmű körülírt góc nem ábrázolódik. Az eperendszer, pancreastest, jobb vese és a lép kóros eltérés nélkül. A májkapuhoz közel több, 10-15 mm nagyságú ovoid képlet figyelhető meg. A bal vese középső harmadában egy 7 mm-es intensiv reflex látható hangárnyékkal. A hasban pathologias kokárdajel nem ábrázolódik. A nagyerek regiója szakaszosan vizsgálható. A kismedencében kóros képlet nem különül el."

    A laboreredményben pedig ami eltéréses volt:
    GAMMA G. TRANSZFERÁZ 57
    SERUM KREATININ 112.00
    eGLOMERULUS FILTRÁCIOS RÁTA 44
    SERUM ALILÁZ 166
    FEHÉRVÉRSEJT 26.25
    BAKTÉRIUM 32

    Előre is köszönettel: L.T.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves L.T!

    A leírásban különösebb súlyos kórképre utaló jel nincs. a májkapuban levő képletek lehetnek pl. nyirokcsomók. A bal vesében pedig vesekő. A laborértékek nem térnek el vészesen a normálistól, de nyilvánvalóan az egyéb tünetek és vizsgálati eredmények is szükségesek a diagnózishoz. Mivel nem vagyok sem belgyógyász, sem gastroenterológus, nem szeretnék tippelni vagy félrevezető diagnózisokat felállítani.

  • Tisztelt Doktornő! Férjem légcső szűkületének megszüntetésére ami 3-4cm a resectios műtétet ajánlották.…

    Tisztelt Doktornő! Férjem légcső szűkületének megszüntetésére ami 3-4cm a resectios műtétet ajánlották. Én úgy értelmeztem ,hogy kivágják a szűkűlt részt és újra összevarják. Jól szűrtem le a lényeget? Mennyire rizikós ez a műtét? Hol végeznek ilyen műtétet? Mi szabolcsban lakunk.Doktornő tud e valakit ajánlani aki ilyen beavatkozást végez? Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    Jól értelmezte a lényeget, de szerintem jobb lenne, ha inkább a bronchoscopos-lézeres légcsőtágítást alkalmaznák. Persze nem tudom mekkora a szűkület, és mi okozza, lehet, hogy ezzel az eljárással nem lehet megszüntetni. A resectios műtétnek jóval nagyobb a kockázata, mint a tágításnak. Szabolcs környékén nem tudom, ki végez ilyen beavatkozást, én Törökbálintot vagy az Országos Korányit tudom ajánlani.

  • 26 eves srac vagyok es kb 2 honappal ez elott nagyon meghultem. akkor azt mondtak a tudomnek…

    26 eves srac vagyok es kb 2 honappal ez elott nagyon meghultem. akkor azt mondtak a tudomnek semmi baja, a KOHOGES el fog mullni.Nem igy lett.Hiaba mentem utovizsgalatra ugyan azt allapitottak meg. DE csak kohogok.
    Fokent reggel jon elo, de olykor egesz nap tart. Szaraz idonkent flegmas kohoges kinoz. Mar rengeteg szirupot es gyogynovenyt kiprobaltam, de semmi eredmeny. Egy szemelyes laikus eszrevetel, hogy zart helyen gyakrabban tor ram.
    Varom es koszonom szemelyes vallaszat
    Tamas

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Tamás!

    A köhögését ki kell vizsgálni. Nagyon gyakran így kezdődik pl. az asztma, hogy megfázás után nem múlik el a köhögés. Ezenkívül számos oka lehet a köhögésnek, pl. refluxbetegség, krónikus arcüreggyulladás, de allergia is, pl. házipor-allergiája is lehet, ha zárt helyen fokozódnak a tünetek.

  • Tisztel Doktornő!A bal szememen a bal oldalán van egy kis vöröses rész,szerintem be van vérezve…

    Tisztel Doktornő!A bal szememen a bal oldalán van egy kis vöröses rész,szerintem be van vérezve vagy nem tudom!De nem fáj és nem kellemetlen és nem is sértettem meg a szemem,vérnyomásproblémám sincs!Mitől lehet ez?Semmilyen panaszom nincs egyébként vele,elég elfoglalt ember vagyok,érdemes ezzel orvoshoz fordulni vagy elmulik magátol?ez lehet allergiátol is?Eddig tudtommal nem voltam allergiás!Válaszát köszönöm!Zoltán!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Zoltán!

    Az allergia kétoldali, és a bevérzett, vörös szemeken kívül viszketéssel, könnyezéssel jár, tehát nem valószínű, hogy allergia okozza. Mindenképpen mutassa meg egy szemészorvosnak!

  • Tisztelt Dokrotnő! A tüdőgyulladás után nehezen kaptam levegőt, ezért a háziorvos elküldött…

    Tisztelt Dokrotnő!
    A tüdőgyulladás után nehezen kaptam levegőt, ezért a háziorvos elküldött a tüdőgondozóba! Asztmát állapitottak meg! Symbicort kaptam többek közt - gégszetre mentem, arcüreggyulladással kezelnek! Kérdésem, a symbicortot 5 napja használom, - először jó volt - most már inkább rosszabb, ha beszivom! Mire megy el a hatása, jól lélegzem, mikor újból beszivom nehezebb, - abba lehet -e hagyni csak úgy 5 nap után ?!Érzem, ha nem használom sokkal jobb! / lehet, hogy csak az arcüreg gyulladás miatt volt a hörgőm tele?! /
    Előre is köszönöm a választ!
    Panka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Panka!

    Lehet, hogy az arcüreg-gyulladás okozta a panaszokat. Ha rosszabbul van a Symbicorttól akkor ne használja! Ha a megfázás okozta a nehézlégzését, és nincs asztmája, akkor nem is kell a jövőben inhalatív szereket használnia. Viszont gyógyulás után 1-2 héttel szükséges egy légzésfunkciós vizsgálat, hogy tényleg nincs-e asztmája.

  • Kedves Doktornő! 46 éves már 14 hónapja nem dohányzó nő vagyok. 30 évi dohányzás után segítség…

    Kedves Doktornő!

    46 éves már 14 hónapja nem dohányzó nő vagyok. 30 évi dohányzás után segítség nélkül hagytam abba a dohányást. Azóta sokat fordulok meg különböző orvosoknál. Voltam tüdőgondozóban, minden eredményem jó lett./ rtg negatív, sat:99%, légzésfunkció átlag feletti. KB 1 hónapja garatgyulladással voltam orr-fül- gégésznél, kaptam antibiotikumot. Fájt a torkom, garatom. Most már nem fáj a torkom, de olyan mintha valami csiklandozná a torkom, szárazon köhögök, ha beszélek a levegő irritál és állandóan köhögnöm kell. Fáj a hátam és a mellkasom. A körzeti orvosom allargoára gyanakodik. Azt mondta vegyek vény nélkül kapható allergia elleni készítményt, ha nem segít keressem fel újra az orr-fül-gégészt. Éjszaka nincs köhögés, csak napközben, Mi lehet az oka? Milyen szakorvost kell felkeresnem? Nagyon zavaró a köhögés. Várom mielőbbi válaszát!

    Tisztelettel: Brigitta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Brigitta!

    Leginkább egy tüdőgyógyászt vagy allergológust. A köhögésnek számtalan oka lehet, ezeket ki kell vizsgálni. A köhögés amiatt is lehet, hogy a dohányzásról való leszokást követően a tüdeje tisztul, és átmenetileg többet köhög, sok a váladék. De ezenkívül lehet allergiája, vagy terhelésre jelentkező asztmája, ettől még lehet teljesen jó a légzésfunkciója. Lehet krónikus arcüreg-gyulladása, amit a gégész illetve egy arcüreg-CT mutathat ki. Nem szed esetleg vérnyomáscsökkentőt? Ezen gyógyszereknek is gyakran van ilyen mellékhatása.

  • Tisztelt Főorvos nő ! Segítségét szeretném kérni Önnek ! Húsvétkor nálam volt az unokám és…

    Tisztelt Főorvos nő !

    Segítségét szeretném kérni Önnek ! Húsvétkor nálam volt az unokám és sajnos eldugott egy festett tojást .Sajnos nagyon sokáig nem mondta el hogy hová dugta el és csak most találtam meg , pedig mindent átnéztem a szag végett. Rettentő büdös volt már cseppfolyós állapotú amikor megtaláltam. Szeretném megkérdezni , hogy okozhat e légúti problémát ? Okozhat e bármilyen egészségügyi problémát ?Sajnos nagyon sok időt tartózkodtam a szobában.Köszönöm a válaszát ! Magdolna Pécs

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Magdolna!

    Ha eddig nem okozott problémát, most már nem fog. Alaposan takarítson ki és szellőztessen, maradandó károsodást-az állandó kellemetlen szagon kívül- nem okozott.

  • Tisztelt Dr-nő!

    Több mint félévig reumás betegséggel kezeltek a jobb oldali lapocka fájdalmaim miatt. Mivel a fájdalmaim mindennaposak csak fájdalomcsillapitással lehet elviselni. Végre eljutottam CT vizsgálatra ahol a pleuza megvastagodás 3.5x3.5x2.5cm területen a tüdöcsucs ivében.Majd… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    A szövettani mintavétlenek több módja is lehetséges, jelen esetben úgy gondolom, a mellkasfal illetve hát felől egy tűvel fognak beszúrni a mellhártyáig, és innen… Még több

  • Megszeretném kérdezni,hogy a herpesz vírus okoz e allergiás tüneteket.Pl.Kiütések a bőrön,nyelv…

    Megszeretném kérdezni,hogy a herpesz vírus okoz e allergiás tüneteket.Pl.Kiütések a bőrön,nyelv bedagadást.
    Hol végeznek allergiás vizsgálatot?
    Előre is köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!

    A herpesz vírus okozhat ilyen tüneteket, de ez nem allergia, ez a vírusos megbetegedés tünete. Allergiavizsgálatot tüdőgondozóban, fül-orr-gégészeten és bőrgyógyászaton végeznek.

  • Tisztelt Főorvos Nő! Az lenne a kérdésem, hogy vajon ha vérvételen az eredményemben találtak…

    Tisztelt Főorvos Nő!

    Az lenne a kérdésem, hogy vajon ha vérvételen az eredményemben találtak egy olyan értéket, hogy az Eozinofil érték 0.59 a 0.5 referencia tartomány helyett, és a többi értékem minden jó, kivétel a koeszterinem, ami 5.4, de az az átlagnál mindig magasabb volt akkor mi a teendőm a továbbiakban.
    A megjegyzésben az van, hogy Eozinofilia! Allergia! Parazitózis?

    Várom válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Unger Ivett Erika

    Kedves Kérdező!
    Az emelkedett eozinofilszám valóban allergiára vagy parazita-fertőzésre (pl. bélféregre) utalhat, de ez az érték egyáltalán nem olyan magas, hogy ezzel bármit is tenni kellene. Ha nincs allergiára utaló panasza, ilyen irányban nem kell vizsgálódni. esetleg egy székletmintát lehet leadni, de én ezt sem tenném.

Szerző

Dr. Unger Ivett Erika

allergológus, belgyógyász, tüdőgyógyász