A betegek kérdései (1739)

 • Tisztelt Adjunktus Úr! Igen komoly problémával fordulok Önhöz.Egy családtagomnál másodfokú…

  Tisztelt Adjunktus Úr!

  Igen komoly problémával fordulok Önhöz.Egy családtagomnál másodfokú visszeret diagnosztizáltak.A fő panasz nem is a visszér volt,hanem hogy lába a a bokája tetejétől a sipcsontig bezárólag teljesen barna.Az elszineződés úgy néz ki hogy belül a legsötétebb szinte szürke és széle felé világosodik.Az érorvos tájékoztatása szerint nem üszök vagy lábszárfekély,hanem annyira rossz a visszér miatt a keringés a felszinen hogy attól van.Felirták a gyógyharisnyát,fáslit.

  A háziorvost megkérdeztük,azt mondta szerencsétlen esetben "nyugodtan" kialakulhat akár trombozis is ebből az állapotból,nem csak trombofletibisz.
  Lábszárfekély ütésre szintén bármikor kialakulhat.

  A láb funkciójának javitása miatti kérdéseim

  a.,Infuzió kezelés megkisérelhető e a felszini keringés legalábbi javitására,hogyha el nem is tűnik a folt,de kissé tisztuljon?
  b.,A perifériás artériák szűkülete is csatlakozhat e előbb utóbb ehhez az állapothoz?
  c.,Ha megműtetti a visszerét javulhat e a helyzet,és az legyen e az első lépés minden más előtt? Hogy legyen a sorrend?

  Milyen orvosokhoz forduljunk,mert teljesen el vagyunk keseredve e miatt.Se műtétet,se gyógyszert nem irtak fel a szakrendelésen.

  Elnézést kérek ez egy kissé szomorú történet volt,de reménykedem hogy van kiút ebből.

  Üdvözlettel:József

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  sorrendben a válaszok:
  a ⁄ infusio a bőrfelszíni keringést segítheti, tüneti kezelésnek alkalmas
  b ⁄ a visszeresség és az érszűkület nem jár kötelezően együtt, de nem kizárt az együttes előfordulás
  c ⁄ első lépés a műtét. Ez oki kezelés. Előtte, utána compressios fásli vagy harisnya javasolt. A későbbiekben lehet az infusiot alkalmazni. A barna bőrszín maradandó
  Keressen fel érsebészeti szakrendelést, akár klinikánkat.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni,hogy katéteres véna iliaca tágítás és háló behelyezése…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Azt szeretném megkérdezni,hogy katéteres véna iliaca tágítás és háló behelyezése után lehet-e sportolni és ha igen, akkor milyen sportok ajánlottak és melyek nem?Milyen életmódbeli szabályok alkalmazandók a hálóval kapcsolatban?
  Köszönettel : Attila

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Ilyen beavatkozás ritka. A kórkép kialakulásának oka tisztázandó. Ha indokolt, tartós vérhigító kezelés is javasolt. A sportolást a kezelés és az ok befolyásolja. Elvben nem tilos. A teljesítmény sport, esetleges kiszáradás kerülendő. Steroid, hormonkezelés tilos.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor úr!

  31 éves ápolónő vagyok.
  2 hónappal ezelőtt műtötték a jobb lábamat visszérrel.
  11 vágásom volt ami szépen meg is gyógyult.Rettenetesen nézett ki a lábam,fekete volt az egész-ez fokozatosan elmúlt. Az orvosom azt mondta,hogy 6 hétig kell fásliznom… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Fásli illetve később compressios harisnya javasolt. Hat hét az átlag, ennél lehet több. Javasolt a vérömleny jegelése, Lioton gél. A lábduzzanat oka lehet nyirok pangás… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Mostanában többször előfordult, hogy az ujjpercemen kisebb nyomásra, mondjuk…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Mostanában többször előfordult, hogy az ujjpercemen kisebb nyomásra, mondjuk az autó váltójának megragadása után, elpattan egy ér és bevérzik. Ilyenkor az adott terület elszíneződik, belilul, fájdalmassá válik. Ha egyszer-kétszer fordulna csak elő, akkor nem foglalkoznék vele, de miután minden héten van egy-egy ilyen kék foltom valamelyik ujjpercnél, vagy a tenyeremen, így most már szeretném tudni, hogy mi állhat ennek a hátterében.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Bognár Ildikó

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Kisebb erek falának sérülékenysége, esetleges immunbetegség, vagy gyulladásos kórkép is lehet az ok. Kivizsgálása célszerű, van, ami gyógyítható. Keressen fel angiologiai belgyógyászati és immunologiai szakrendelést. Addig a kisebb-nagyobb trauma kerülése javasolt, illetve tüneti kezelés (Lioton gél, jegelés, nyugalom)
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! 62 éves nő vagyok, mindig ülő munkát végeztem,már háromszor műtöttek visszérrel,először…

  Tisztelt Doktor Úr! 62 éves nő vagyok, mindig ülő munkát végeztem,már háromszor műtöttek visszérrel,először 22 és 30 éves koromban hagyományos nagy vágásokkal, majd lézerrel 40 évesen.Most mindkét alsó végtagomon kiújultak a visszerek, irtózatosan kanyargós, szerteágazó nagy kék dudorokkal.A lábam fáradékony,félek a trombózistól,fekélytől,ami ilyenkor várható.Az a kérdésem,hogy ebben a korban érdemes e még a műtét,vagy jobb ha nem bolygatjuk meg újra az érrendszeremet.Nagyon köszönöm a válaszát!Üdvözlettel: Ági

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Újabb visszérműtét a kiújulás miatt, panaszos visszerek esetén nem ellenjavallt, a kora sem akadály. Kérdés, érdemes-e. Első körben inkább tüneti kezelés javasolt azaz combtőig érő compressios gyógyharisnya. Ez ideális esetben panaszait megszüntetheti, a fekélytől megóvhatja. Több visszér műtét után vélhetően jelentős a hajlam és nagyobb a kiújulás kockázata
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt adjunktus úr! Katalin vagyok és 50 éves.Egyre nehezedő járásom miatt, érsebésznél jártam. Kétségbe…

  Tisztelt adjunktus úr!
  Katalin vagyok és 50 éves.Egyre nehezedő járásom miatt, érsebésznél jártam.
  Kétségbe estem az eredménytől, amit leírnék levelem végén. Az orvos ellátott jó tanácsokkal, napi egy Astrixot kell szednem. Ami az én kérdésem: Sokat kell vállalnom elváltként és Amerikába szeretnék visszajutni dolgozni.Ez az állapot ammi főleg a bal lábamban van, engedi-e a napi 12 óra könnyebb fizikai munkát és 12 órás repülőutat. Múlt évben nem volt ezzel gondom. Nagyon köszönöm válaszát előre is, melyet kis családommal együtt várunk.
  Státusz: P st: FV: mko.++++
  P st. AV: jo: +++- bo: +---
  Doppler st: jo: TA, TP: 200 Hgmm
  bo: TA: 70 Hgmm TP: 90 Hgmm
  RR: 160⁄90.
  A megállapított diagnózis: Also végtag ütőereinek embóliája és rögösödése.
  Naponta kb. 2 km gyaloglom, műtétet még nem javasolt a doktornő.
  Jó egészséget kívánok, tisztelettel : Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A leírás egyértelmű érbetegséget jelez. Műtét valóban nem szükséges, de gyógyszeres kezelés igen. Utazás, könnyű munka nem ellenjavallt. Évente angiologiai kontroll szükséges
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! Mivel sportoló vagyok így edzések előtt használok nitrogén oxid fokozó…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Mivel sportoló vagyok így edzések előtt használok nitrogén oxid fokozó termékeket amik arginin nevezető aminosavat tartalmaznak. Ezek ugyebár értágító hatásúak több vér kerül az izomzatba edzés során!
  Ezek értelemszerűen táplálékkiegészítők! Érdeklődnék, hogy az aranyérre nincsenek e káros hatással? Nem fog e tőle aranyerem kialakulni? Illetve megnagyobbodni?

  Előre is Köszönöm Várom válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A kérdésben szereplő étrend kiegészitőnek ilyen mellékhatása nem ismert előttem, kérdezze a forgalmazót. Amúgy az aranyér a fokozott terheléstől, sporttól is fokozottabb kockázattal alakulhat ki
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt doktor úr olyan problémám lenne hogy időnként fáj a bal karom a könyökömig s a mellkasomnál…

  Tisztelt doktor úr olyan problémám lenne hogy időnként fáj a bal karom a könyökömig s a mellkasomnál a közvetlen a válam melet tapintásra nyomásra jobban fáj mi lehe ez pár éve küzdök vele voltam régeben ekg de nem volt semi gond csak akor napi szinten fályt

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Leírása alapján kardiologiai kivizsgálás javasolt, EKG-nál kiterjedtebb vizsgálatokkal. E mellett mozgásszervi eredet tisztázása orthopedian lehetséges. Érsebészeti okot nem vélnék.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! 2 éve volt vakbélműtétem,másfél hónapja epeműtétem.Kb.1 hónapja folyamatos…

  Tisztelt Doktor Úr!
  2 éve volt vakbélműtétem,másfél hónapja epeműtétem.Kb.1 hónapja folyamatos szúró fájdalom van a vakbélműtéti heg környékén és egy ér is jobban látszódik ott.Állandóan szomjas vagyok,hányingerem van,szédülökA legerősebb fájdalomcsillapító sem használ.Voltam már szinte minden vizsgálaton,nem találtak semmit.A natív CT egy kitapadt vékonybélkacsot mutatott ki a vakbélműtét hegénél.Ez okozhatja a problémámat vagy esetleg hasi verőérrel kapcsolatos?Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A heg környékén megjelenő vénatágulat nem kóros, csak esztétikai jelentősége van. A szúró fájdalom oka lehet a kitapadt bél, de lehet egy kezdődő sérv is - előbbi éremben nem javítható, az utóbbi egy újabb műtéttel gyógyítható. Állandó szomjassága és a szubjektív tünetek oka lehet kezdőd hormonzavar, akár cukorbetegség jele - labor és belgyógyászati kivizsgálás javasolt. Hasi verőér betegségre nem utalnak tünetei
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt doktorúr! Kb.3 hete fáj a jobb térdhajlatom.Úgy kezdődött,hogy törökülésbe akartam…

  Tisztelt doktorúr!
  Kb.3 hete fáj a jobb térdhajlatom.Úgy kezdődött,hogy törökülésbe akartam leülni de iszonyatosan feszült oldalt,mintha izom fájt volna.Ezen a héten kedden elmentem a körzeti orvosomhoz,aki azt mondta valószinüleg baker cystám van.Kaptam rá Fastum gélt,hogy ne fájjon.De tegnap hirtelen belenyilalt a térdhajlatomba,és kicsit feszített is ott.Van hogy a vádlim felé sugárzik van mikor comb felé.A lábam abszolút nem dagad,vékony testalkatú nő vagyok,és nagyon sokat mozgok.A kérdésem az lenne tényleg okozhat ilyen tüneteket a cysta?

  Köszönöm válaszát

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A térdhajlatban kialakuló Baker cystának lehetnek hasonló tünetei, következményei. Javasolt orthopediai vizsgálat, UH, ha igazolódik, kezelés.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! Férjem jobb lábfejében egy hét alatt kétszer éjszaka igen heves fájdalom…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Férjem jobb lábfejében egy hét alatt kétszer éjszaka igen heves fájdalom keletkezett, erre ébredt föl. Másodjára a fájdalom nem volt annyira erős, mert talán időben felébredt a kezdődő tünetekre, és kicsit megmozgatta a lábát. Elmondása szerint a fájdalom ahhoz hasonlít, amit zsibbadás után érez az ember. (Csak épp zsibbadás nincs előtte.) A tünetek kb. 10 percig tartanak. Érdemes részletesen, kivizsgálással utána járni ennek a problémának?
  Köszönettel:
  J. Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Leírása alapján a tüneteit nem érbetegség, inkább idegi bántalom okozza, pl. egy gerincbetegség miatti compressio. Javasolt orthopediai vizsgálat, gerinc MR, fizikotherapia.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Dr Ur! Ma pont 3-hónapja,hogy viszérműtétem volt mindkét lábamon.Sajnos mindkét combomnál a kékzöld foltok jelen vannak még de a legnagyobb aggodalmam inkább azért van,mert a műtét után az összes ugymond erek helyén be van csomsodva a lábam ball lábam vádlija különösen és sajnos a sebek… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Visszér műtét után a jelzett helyeken a tapintható csomó, a színes foltok normál következmény. Három hónap után viszont ennek már szűnnie kell. Javasolt compressios fásli,… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! 13 éves kisfiam úgy jött haza iskolából, hogy az 5. órában olyan érzése…

  Tisztelt Doktor Úr!
  13 éves kisfiam úgy jött haza iskolából, hogy az 5. órában olyan érzése volt, mintha a fejének bal oldali halántékánál megpattant volna egy ér, majd hirtelen elkezdett szédülni és úgy érezte, mintha órák teltek volna el, pedig csak percek kérdése volt. Azért tulajdonítok neki nagy jelentőséget, mert ugyanezt az érzést már kétszer átélte. Az egyik kb. 2 éve történt mikor a nagy melegben fejbe rúgták telibe labdával (kapus a focicsapatban). Kb. fél éve szintén a foci kapcsán egy bajnokságon csukával belecsúsztak a fülébe. Igazából nem tudom merre kellene elindulnunk a problémával, de nagyon aggódom. Egyébként nem egy fejfájós gyermek, de most ez előtt az eset előtt két nap is panaszkodott, hogy fáj a feje, de meg is szűnt. Én a félévi hajtásnak tudtam be , mert nagyon maximalista önmagával szemben. Most viszont, hogy ezt az érzést érezte, úgy gondolom nem alaptalan az aggodalmam. Kérem segítsen! Mi lehet ez? Mit tegyünk? Merre induljunk el? Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Javasolt neuologiai vizsgálat, koponya MR. Ha ez negativ, marad az egészséges stressz.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr,

  A tanácsát szeretném kérni. 24 éves lány vagyok és évek óta dagad a lábam. 4-5 évvel ezelőtt már jártam belgyógyászaton,ahol azt a tanácsot adták,hogy fogyjak le. Megtörtént,97 kg-ról 65 kg-ra lefogytam. A lábam még mindig dagad és fáj,valamint visszeres, néha… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Javasolt endokrinologian hormonbetegség irányában kivizsgálás, továbbá immunologian autoimmun folyamat kizárása. Angiologian vénás UH szükséges a láb vénái ellenőrzésére.… Még több

 • Tisztelt Adjunktus Úr! A segitségét szeretném kérni.A lábamban mozgáskor szúró fájdalom jelentkezik,mely…

  Tisztelt Adjunktus Úr!

  A segitségét szeretném kérni.A lábamban mozgáskor szúró fájdalom jelentkezik,mely megállásra késztet-belül érzem,de csak több kilométer gyaloglás után.Szerintem oxigénhiányos lehet olyankor átmenetileg a lábam,éjszaka fekvéskor sosincs ilyen.Voltam Carotis Doppler UH-n,melynek eredménye negativ lett.Adjunktus úr szerint ettől még előfordulhat e hogy ugyan a főerek állapota jó,de kisfokú érszűkület lehet a lábamban a kisebb ereknél ilyenkor?

  Sajnos magas a koleszterin szintem.

  Nem gondolok izomlázra,mert a fájdalom sportkrémre [Voltaren] nem szűnik.

  És egy másik kérdés.A további állapot rosszabbodás elkerülhető e keringésjavitó szedésével,javithat e az állapoton?

  Ui:A jelige természetesen az intermittáló sántitás megelőzését takarja,mert tartok attól nehogy később már pár száz méter után jelentkezzen.

  Köszönöm segitségét:János

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Panasza, tünete nem típusos verőérbetegségre. Van olyan érbetegség, mely a kis, hajszálereket érinti, de ezek betegsége is más jelekkel jár. Leírása alapján inkább az idegek betegsége merül fel, valamilyen neuropathia - kivizsgálására neurologian jelentkezzen.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr,

  Olyan ügyben kérném a tanácsát,hogy 2009-ben (26évesen) volt egy mélyvénás trombózisom a jobb térdhajlatomban,amit aztán kórházban és később gygógyszerrel ki is kezeltek,a vérrög teljesen megszűnt,viszont a genetikai vizsgálat megállapította a heterozigóta Leiden-mutációt.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A genetikai eltérés a hajlam meglétét jelenti, rendszeres gyógyszer nem kell, de a lába védendő: sok ülés, állás, utazás idején javasolt min. I-es compressios térdig érő… Még több

 • Tisztelt doktorur! 4- honapja volt egy térdműtétem de sajnos meg mindíg nagyon dagad a labam.mit…

  Tisztelt doktorur! 4- honapja volt egy térdműtétem de sajnos meg mindíg nagyon dagad a labam.mit tegyek,porclevalasom volt

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Javasolt compressios fásli, jegelés, nyugalom. Háttérben lehet esetleg thrombosis, ennek igazolása vagy kizárása UH-al lehetséges, belgyógyászaton. Ha ilyen elhúzódó a dagadás és nincs thrombosis, mindenképpen keresse fel operáló orvosát.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Jó Napot! Segìtséget szeretnék kérni. 20 éves vagyok és két gyermek anyukàja. Több mint négy…

  Jó Napot!
  Segìtséget szeretnék kérni.
  20 éves vagyok és két gyermek anyukàja. Több mint négy hónapja kerestem fel a hàziorvosomat fűlzugàssal kapcsolatban. Rengeteg orvosnál jártam fül-orr-gégészeten, hallásvizsgálaton, koponya ct-n, neurológiai rendelésen, ultrahangon, vérvételen. De a leleteim alapjàn nem talàlják a fülzúgás okát . Folyamatosan zûg a fülem 1000 hrz, 30 hrz-n, hol hangosan hol halkan. Ha hangosan zúg tarkótàji erős szinte kibirhatatlan fàjdalmat érzek és szédülök. Naponta 10 szer is előfordul vagy folyamatosan. Két honapja jobb oldalon észrevettem egy csomót a nyakamban 1cm körüli volt , egy hònapja a sürgősségi osztàlyon voltam ahol 2 cm írtàk le, egy hete 2,7cm làtták az ultrahangon de a vérvétel nem mutatott gyulladást se semmi màst azóta a bal oldalon hátûl is lett egy csomó ami folyamatosan nő és fájdalmas ha forgatom a nyakam. Folyamatosan jàrok fül-orr-gégészetre, de nem mondanak semmit hol az arcom hol a fülem szúrjàk fel. Kaptam beutalót Otoneurologiàra de sajnos budapesten a SEOTK Fül-orr-gégészeten nem fogadnak mert területen kívüli vagyok és sajnos nem àll módómban fizetni mert két gyermek mellet sajnos nincs mindig lehetőség. Jelenleg Nootropil 2400mg port szedek és csak 1 óràra csökkenti a fülzûgas hangerejét. Segítséget szeretnék kérni hogy hova fordulhatnék, és mit tehetnék a tünetek enyhítésére

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A fülzúgás kezelése nem sebészi, ebben nem tudok segíteni. Gyakran az ok sem tisztázható és tartós tünet marad. Ha a SE nem fogadja, kérjen beutalót országos intézetbe, ahol vélhetően területen kívüli beteget is tudnak fogadni ( Pl OITI) A csomó lehet egy nyirokcsomó, mely gyulladás jele lehet - valamely nem tisztázott gócnak is lehet ilyen tünete, mely viszont kezelhető.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • kedves doktornő 30 éves férfi vagyok idönként fáj a lábfejem és a bokám mind 2 tö teteje álló…

  kedves doktornő 30 éves férfi vagyok idönként fáj a lábfejem és a bokám mind 2 tö teteje álló munkát végzek egész nap álok ha pihenek nemtudom hogy jobban fáj e vagy jobban érzem szintr mi lehet a baj lehet érszükület?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Leírása alapján a panasz oka nem érszűkület, inkább mozgásszervi eredetű - keressen fel orthopediai szakrendelést
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt DR⁄ÚR! a férjem a naftilong 200. gyógyszert szedi évekóta. mostanában azonban hiánycikk…

  Tisztelt DR⁄ÚR!

  a férjem a naftilong 200. gyógyszert szedi évekóta. mostanában azonban hiánycikk szokott lenni, másikat nem irtak neki. érdeklődnék,hogy van e helyettesítő vagy azonos hatóanyagú gyógyszer? válaszát várom és köszönöm előe is

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Tavaly tartósan hiánycikk volt, idén már több helyen kapható - állítólag alapanyag hiány volt. Sajnos, egyedi termék, nincs érdemi helyettesítője. Régen Trental⁄Pentoxifyllin volt de ennek hatékonysága mára kérdéses - viszont kapható. Átmeneti kimaradása kárt nem okoz, "csak" a javító hatás marad el.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor