A betegek kérdései (1753)

  • Tisztelt Doktorúr! 28 éves, balkezes férfi vagyok. A következő problémában szeretnék segítséget…

    Tisztelt Doktorúr!

    28 éves, balkezes férfi vagyok. A következő problémában szeretnék segítséget kérni öntől.
    A mai, nap a tükör előtt állva vettem észre, hogy a bal mellkasom közepétől a bal vállamig 3-4 elég jól látszó ér fut. A jobb oldalon is vannak erek, de nem ennyire látszódnak. Hozzáteszem, a ma nap cipeltem jóideigegy 20 kilós táskát, és a munkahelyemen is elég sokszor emeltem nagy súlyokat. Ritkán előfordul, hogy belenyilal a fájdalom a a bal mellkasomba a melizom alatti részen, a külső oldala felé. Sajnos édesanyámtól örököltem a rossz vállat is.

    Ön szerint komolyabb probléma áll a hátérben, vagy csak a rossz vállamnak, és a megerőltető munkámnak köszönhető az eresedés, és ritkán a szúró fájdalom? Ön mit tanácsolna.

    Várom megtisztelő válaszát.

    Tiszteletel: Gyula

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A nyilallás lehet a rossz tartás, megerőltetés következménye. Elsőkörben tüneti kezelés javasolt (diclofenac gél és tabletta, pihentetés), ha pár héten belül nem javul, orthopedia. A látható ér vélhetően felületes véna, ez alkati, öröklött tulajdonság. Orvosi jelentősége nincs, esztétikai problémát okozhat, de sajnos nem operálható regió, el kell fogadni
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! A férjemnél érszűkületet állapítottak meg az alsó végtagján. Az elzáródás…

    Tisztelt Doktor Úr!

    A férjemnél érszűkületet állapítottak meg az alsó végtagján. Az elzáródás pontos helyét szeretnék egy vizsgálattal behatárolni,melyhez altatóorvost kért a vizsgáló orvos. Mikor kérdeztük,hogy bent kell e maradnia utána a válasz ,hogy nem? Valóban egy ilyen fajta vizsgálat után még ha csak rövid ideig altatják akkor sem kell 1 napig megfigyelésre bennmaradni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Nem tudom, milyen jellegű ér-vizsgálathoz szükséges altatás.
    Általánosságban igaz, hogy bizonyos fajta, rövid altatás után este a beteg hazamehet - de erről kérdezzen anaesthesiologust
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Én vagyok az a fiatalember aki többször kérdezte önt az értágitoval kapcsolatban.Jelenleg…

    Tisztelt Doktor Úr! Én vagyok az a fiatalember aki többször kérdezte önt az értágitoval kapcsolatban.Jelenleg a SOTE FOG Klinikán kezelnek 12 mg piracetam infuzio per nap illetve 4mg dexametrazone injekció a belső fülbe.Fülzúgásom jelentősen javult.Kérdéseim:meghagyták hogy napi 2 Chinotal 400 is szednem kell szájon át.A pentoxyfilline felszivódására hatással van e az étkezés? Köszönettel:egy kérdező

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A gyógyszer leírása szerint nincs az étkezésben megkötés, azaz elvileg nem befolyásolja. Ha bélből más ok miatt károsodott a felszívódás, a gyógyszer sem jut be rendesen. Májbetegség, vesebetegség is rontja a helyzetet.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Jonapot kedves Doktor Ur! Eloszor is nagyon tisztelem magat hogy ien remekul vegzi a munkajat…

    Jonapot kedves Doktor Ur!

    Eloszor is nagyon tisztelem magat hogy ien remekul vegzi a munkajat es segit amiben tud. Az edesanyamnak viszerei vannak es ejszakankat huz illetve gorcsola laba nagyon csunya sepru erek vannak rajta es valamilor elpattannak es lila az egesz laba on mit javasol mivel lehetne enyhiteni a fajdalmat? Valaszat elore is koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Lábgörcs és visszeresség nem függ össze egyértelműen. Utóbbi ha panaszos, tünetes, érsebészeti vizsgálat javasolt. Ha nem a fő rendszer beteg, tüneti kezelésként (pl a seprűvénűkra) injectios kezelés végezhető. Az elpattanó ereken ez sem segít, ez hajlam kérdése. Helyileg pl Lioton gél, jegelés enyhítheti tüneteit
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Dr Úr! Én egy 28 éves nő vagyok. Olyan problémám van, hogy ha kimegyek az utcára hűvösebb…

    Tisztelt Dr Úr!
    Én egy 28 éves nő vagyok. Olyan problémám van, hogy ha kimegyek az utcára hűvösebb időben (pl: ma 12°C), kint vagyok kb 1 órát, és vissza megyek a melegebb lakásba, mind a két tenyerem, és az újaim is elkezdenek bizseregni. Olyan érzés, mintha elfeküdtem volna a kezemet. Fájnak is, mintha tűvel szúrkálnák, ez kb egy 20 percig tart . Anyukám raynaud szindrómás, és látom, hogy neki az újai fehérednek el és masszíroznia kell, hogy újból érezzen az újaival. Nekem ilyen nincs,nem fehérednek el az újak és nekem mind a két a tenyerem is zsibbad, és fogni is tudok . Szeretném kérdezni, hogy találkozott-e már ilyen tünetekkel? Voltam érsebészeten, ott leírták, hogy raynaud szindrómára nem gondolnak.
    Köszönöm sépen a válaszát előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Kezeken ilyen jellegű panaszt a raynaud mellett több más is okozhat, így pl az u.n. TOS, azaz vállövi syndroma, a kézhez menő kis idegek összenyomása, vagy esetleg magasabban, a nyaki gerinc magasságában induló compressio. Első lépésben neurologiai és orthopediai vizsgálat javasolt. Hosszú távon lehet sajnos raynaud előjele is, angiologiai gondozás javasolt.
    Üdvözlettel
    DR Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr 50 éves férfi vagyok.Nagyjából 30 éve dohányzom, volt időszak mikor alkoholt…

    Tisztelt Doktor Úr
    50 éves férfi vagyok.Nagyjából 30 éve dohányzom, volt időszak mikor alkoholt is rendszeresen fogyasztottam.Táplálkozásom mondhatni átlagos, mindenevő vagyok de inkább a hús, húskészítmények felé hajlok.Az utóbbi években a mozgásom (tudom hogy) nem kielégítő, előtte fizikai munkát végeztem, időnkénti sportolással egyetemben.

    Orvosi vizsgálatom eredménye:
    Mko a.fem.tap., jobb a.popl., gyengén tap., bal.a.popl. nem tap., perif. csak sejthetően tap.
    Fem-ok felett zörej nem hallható.
    Carotisok tap., felettük zörej nem tapintható.
    CW-doppler:
    jobb ADP: 110 Hgmm ATP: 110 Hgmm
    dal ADP: 100 Hgmm ATP: 100 Hgmm
    mko a.brach: 150 Hgmm
    Mko AV-i artériás color duplex scan:
    atherosclerosis, mko AFC-ban norm. sebességű és spektrumú áramlás látható. A bal AFS az eredés után occl., a jobb AFS igen egyenetlen kontúrral végig követhető, szign. stenosis nem látható. A bal AP visszatelődik, benne kiel. seb (30 cm⁄sec) áramlás látható. A jobb a.popl-ban norm.seb. bifáz. áramlás datactalható.

    Kérésem az önhöz hogy leírná pár szóban hogy magyarul pontosan ez mit takar?
    Diétával, dohányzás elhagyásával, gyógyszer szedésével természetesen tisztában vagyok.
    Illetve a Doktornő ajánlása többek között az hogy erőltessem a sétát, járást.
    Ezt szabad kiegészítenem intenzívebb edzéssel?
    Gondolok itt arra hogy napi 15-30 perc szobakerékpár, guggoló gyakorlatok saját testsúllyal, esetleg kis súlyokkal, vádli gyakorlatok, izomnyújtás, stb?
    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírása a comb-verőér szűkületét, elzáródását jelenti
    Sebészeti teendő ilyenkor nincs de gyógyszeres kezelés szükséges így aspirin protect és bármely statin - ezeknek az a szerepe, hogy az ér romoljon tovább. E mellett a dohányzás tilos. A mozgási tanács is fontos, a rendszeresség a lényeg, legyen az séta, sport - amit bír. Szerepe az, a kialakult kerülőutakat , kis hajszálérhálózatokat megerősítse.
    Üdvözlettel
    DR Szabó Gábor

  • tisztelt dr úr olyan kérdésem volna hogy apukám leletéről van szó mit javasol:
    a terheléses vizsgálat metszeti képei az agyi struktúr4ák jo jel -zaj viszonnyal ábrábrázolódnak oldalkamráknak megfelelően nszokásos nagyságú aktivítás mentes terület figyelhető meg a basalis ganliumok thalamus… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Lelet alapján keressen neurológus szakorvost - ez nem az én szakterületem
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor úr! Köszönöm a válaszát,azt szeretném megtudni, hogy a klinikán csinálnak ilyen…

    Tisztelt Doktor úr!
    Köszönöm a válaszát,azt szeretném megtudni, hogy a klinikán csinálnak ilyen műtétet tb-re is?Közvetlen budapest mellett lakom.
    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Jelentkezzen be a klinikára, ambuláns vizsgálatra. Előjegyzés: 4586800 (sajnos hosszú a várakozási idő, kb október...úgy készüljön). Szívesen megnézem, ha műtét szükséges, klinikánkon pár héten belül elvégezzük
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • tisztelt dr úr kérdésem volna önhöz még pedig anyukám évek ota magas vérnyomás betegségben szenved…

    tisztelt dr úr kérdésem volna önhöz még pedig anyukám évek ota magas vérnyomás betegségben szenved és most jelenleg korházban van és szeretnénk magukhoz vinni mivel az egri korház monta hogy pesten tudnák el végezni amit kellene és aza baj hogy anyukámnál eldugult a szivben 1 ér és érfestést vagy pedik katétert akarnak csinálni erre lehetöség sajnos nincs itt egerben és magukhotz szeretnénk vinni minékl hamarabb mivel eléggé sujos mert kapja infuzioban az értágitot és utána a vérnyomása 150 es és utána 5 perc mulva pedik 230 egyből

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ebben sajnos nem tudok segíteni. Vérnyomásbetegség kivizsgálása és kezelése belgyógyászati feladat. Ha szívkatéterezés szükséges, azt cardiologus indikálja és végzi el. Ha annak alapján szívműtét javasolt, azt a területi szívsebészet fogja elvégezni
    Üdvözlettel
    DR Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor úr!
    43 éves nő vagyok kereskedelemben dolgozok napi 12 órát és sajnos kilencven kiló. Mindkét lábam csúnyán visszeres,van ujnyi vastag és sok vékony. Naponta szedek két… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Nyáron azért nem végzünk rutinban műtétet, mert utána kb hat hétig fásli javasolt, mely nyáron meleg. Ha ez tolerabilis, más ellenjavallat nincs. Tünetileg ha panaszos,… Még több

  • Tisztelt Doktor úr. Én egy 29 éves férfi vagyok Gábor. Február 14én munkahelyemen nehezet emeltem…

    Tisztelt Doktor úr. Én egy
    29 éves férfi vagyok Gábor.
    Február 14én
    munkahelyemen nehezet
    emeltem nyilaló fájdalmat
    éreztem a hasamban a
    hasam bal oldalán a köldök
    mellett egy kidudorodás
    lett. Mentő vitt a kórház
    sürgősségi osztályára ahol
    nativ hasi röntgen és
    sebészorvosi vizsgálat után
    haza engettek azzal hogy
    nem látnak és nem
    tapintanak sérvet stb.
    felkerestem a háziorvost
    aki azt mondta húzódás
    pihenjek 1hét mulva
    kontrol. eltelt 1hét még
    mindig fájt és a köldök bal
    oldalán ott a dudor.és az
    egész bal oldal lejebb van.
    még 1hét pihenés. Ez is
    eltelt de nem múlt el sőt.
    ekkor megvizsgált a
    háziorvos sérvet gyanitott.
    Beküldött sebészetre.
    onnan küldtek ultrahangra
    de április 12re kaptam
    időpontot. Adig
    pihentessem. Közben volt
    főorvosi felülvizsgálatom.
    Eljött a nagy nap 12ke. Már
    nagyon vártam hogy végre
    kiderúl hogy mi bajom van
    mert egyre rosszabb. De
    nem derült ki nem mutatott
    semmi elváltozást az
    ultraha
    ng sem. Megint főorvosi
    felúlvizsgálat a
    háziorvosnál. Beküldtek
    megint a sebészetre. Ott szi
    mtén ugyan az a válasz
    Hermia nincs. valószínüleg
    megnyúlt az izom. sérv
    megjeĺenése esetén kontrol
    Most nem tudta eldönteni a
    háziorvos mi legyen
    megbeszéli a felülvizsgálĺó
    doktornővel. Az lenne a
    kërdésem Ön szerint mi
    lehet ez??? Mert úgytünik
    hogy itt nem igazán tudják
    és nem is küldtek idáig más
    vizsgálatra pl: Ct. Már
    féltem a munkahelyem is
    és kellemetlen nekem ez a
    szituáció. Válaszát elöre is
    köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírt helyen a sérv kialakulása ritka, de nem lehetetlen, tankönyvben szerepel. Kimutatása sem egyszerű, gyakorlott UH-os orvos vagy CT vizsgálat segithet.
    Területi szakrendelésen nem talál megoldást keresse fel a következő szintet, azaz megyei, országos központot.
    Tünetileg hasfali pl tépőzáras sérvkötő viselése javasolt és az emelések kerülése.
    Ha sérv nincs. és a hasfal nyúlt meg, annak is van oka, pl beidegzési zavar - ezt neurologian vizsgálhatják ki.
    A kivizsgálás nem sürgős, valóban ki kell várni az időpontokat, de mindenképpen szükséges, a pontos diagnózistól függ az eredményes kezelés módja
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Adjunktus Úr! 54 éves nő vagyok. 2000-ben állapították meg, hogy a jobb lábamban…

    Tisztelt Adjunktus Úr!

    54 éves nő vagyok.
    2000-ben állapították meg, hogy a jobb lábamban térd alatt közvetlenül mélyvénás trombózis van, vagyis ahogy az orvos mondta akkor: jelenleg zajló trombózisa van, tudja, hogy az életével játszik?
    Kórházban dolgoztam, de nem nővérként, ezért akkor még nem voltam tisztában azzal, hogy mi is ez valójában.
    Miután megnézte doplerrel, felírta az SP 54 és Endotelon tablettát és visszamehettem dolgozni.
    Ha tudtam volna, hogy mennyire veszélyes, nyilván nem nyugodtam volna meg.
    Azóta mindig fáj a lábam és többször voltam sajnos vizsgálaton. Volt, amikor szurni kellett a hasamat egy hónapig, utána próbálkoztunk a Syncumar-ral, de a gyomrom miatt igen kevés gyógyszert tudok szedni, igy abbamaradt, azt mondta, hogy akkor ne szedjem és kész.
    70 den-es gumiharisnyát javasoltak, amit viselek is többnyire, mert fáj a lábam, ha nincs rajtam, de nagyon szorosnak érzem és a szívem is begyorsul, a közérzetem sem jó. Ezért a régi, már kinyult harisnyát viselem.
    Szükséges-e ezt az erősségű harisnyát viselnem?
    Ha jobban fáj a lábam, akkor Detralexet szedek egy ideig.
    Az Aspirint nem tudom szedni a gyomrom miatt (sulyos gyomorhurutom van).
    Egyébként szédülök is, de most sajnos két hónapja nem szűnő szédülésem van. A Betasercet szedtem, de a gyomrom miatt abbahagytam, a Memorilt és Cavintont szintén nem tudom szedni.
    Volt már Notropilos infúzió, amit régen bírtam, de most erős fejfájást kapok tőle. Ennek ellenére szeretnék egy kúrát, mert nem bírom a szédülést tovább elviselni.
    Ezzel kapcsolatban is szeretném a véleményét kérni.

    Elnézést a kissé összefüggéstelen levélért, de idegileg már megvisel ez a hónapok óta tartó szédülés, gyomorfájás.

    Tisztelettel és köszönettel: Mária!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Thrombosis miatt szoros, u.n. II-es compressios gyógyharisnya viselése szükséges, ez fél évente Rp-re írható, méretre készülhet
    E mellett vérhigító kezelés javasolt, symcumar, vagy Marfarin, ha gyomorvérzés miatt nem lehetséges, új hatóanyaggal, pl xalerto
    Aspirin és SP54 e téren nem hat, nem szükséges szedni
    Detralex kúraszerű szedése javasolt
    Szédüléses panasza és a thrombosis nem függ össze
    Egyébként ezen betegsége kivizsgálása, kezelése belgyógyászati feladat, nem sebészi - keressen angiologus belgyógyászt
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Dr úr!A kérdésem az volna lehet e viszérre töbször műteni ugyanazt a lábat!Válaszát…

    Tisztelt Dr úr!A kérdésem az volna lehet e viszérre töbször műteni ugyanazt a lábat!Válaszát előre is köszönöm!Márti.34 éves.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Igen, lehet
    vagy az egész lábat érintő, a felületes fővénarendszer eltávolításával járó standard visszérműtét, vagy lehet csak a beteg, panaszos, oldalági primer vagy kiújult vénahálózat eltávolítása végezhető
    Üdvüzlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor úr! Rengeteget rohangálok napközben heti hat nap már 5 éve. Most megfigyeltem,…

    Tisztelt Doktor úr!

    Rengeteget rohangálok napközben heti hat nap már 5 éve. Most megfigyeltem, hogy a jobb lábam egésze a talpam is beleértve furán zsibbadt ami nem múlik és kicsit érzéketlen combig. Nehezebb a járás is. Mi lehet az oka ennek és lehet e kezelni? Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Z. Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Panaszával keressen fel orthopediai szakrendelést
    Üdvözlettel
    Dr Szabó GÁbor

  • Kedves Doktor!
    Február óta küzdök gerincproblémával,lumboischialgiás tünetekkel.Mivel sokat nem ülhetek,a napom nagy része fekvés,és emellett sétálok,amennyit tudok.Illettve gyógytornázok is.
    Ugy február végén megjelent egy kisebb felületü dagadás a lábfejemen,enyhe börpirral.Nem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A panasz oka vélhetően a gerinc eredetű idegi bántalom. Thrombosis tünete más. Ennek kizárása viszont csak vénás duplex vizsgálattal lehetséges - ha lába erősen dagad,… Még több

  • Tisztelt Doktor úr!

    Édesanyám 65 éves. Egyik napról a másikra hirtelen nem tudott lábra állni. Mindkét térde, de főként a bal elkezdett fájni, lábra sem tudott állni. Kapott infúziós fájdalomcsillapítót 3 alkalommal. azóta a térde kevésbé fáj, a fájdalom áthúzódott a térdhajlatba.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Visszeressége miatt célszerű az érsebészet felkeresése, de jelen panasza miatt első lépésben orthopediai konzilium javasolt
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 56 éves vagyok, magasvérnyomás miatt 25 éve szedek gyógyszereket. Naponta…

    Tisztelt Doktor Úr!
    56 éves vagyok, magasvérnyomás miatt 25 éve szedek gyógyszereket. Naponta mérem a vérnyomásom, ami általában normális, sőt inkább - gondolom a gyógyszerek hatására - alacsony értéket mutat.
    Mostanában naponta egyszer vérzik az orrom (mindig a jobb oldalon) és ha elszorítom az orrszárnyat, rövid időn belül eláll a vérzés.
    Kb. 20 éve is ez történt, akkor az orr-fül-gégész szakorvos ecsetelte egy bizonyos folyadékkal, ami edzette az orromban az eret. Sokáig nem is vérzett, vagy csak ritkán - mostanában történik a gyakoriság.
    Remélem ez már nem az agyvérzés, esetleg érszűkület előjele?
    Érzem, hogy nagyon száraz belül az orrom nyálkahártyája, reggelente alkalmazom is a Nasale orrkenőcsöt.
    Mit tegyek még ez ügyben?
    Köszönöm válaszát: Zsuzsanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Tünete nem jellemző stroke-ra, javasolt fül-orr-gégészeti vizsgálat, gondozás. Oka inkább helyi, azaz lokálisan gyógyítandó.

  • Kedves Doktor úr, Rágás, fogmosás közben bizsereg a jobb arcsontom környéke. Ha a nyelvemet…

    Kedves Doktor úr,

    Rágás, fogmosás közben bizsereg a jobb arcsontom környéke.
    Ha a nyelvemet a jobb felső ínyemhez érintem, szintén ezt tapasztalom.
    Mi okozhatja ezt?
    Lehet akár stroke is?
    3 napja érzem ezt.
    (vérnyomásom rendben, diabetesem nincs, koleszterin értékek rendben)
    De rengeteget stresszelek.

    várom válaszát.
    köszönettel.

    Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező
    Tünete nem jellemző strok-ra
    Neurologiai vizsgálat javasolt és fogorvosi konzilium
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt doktor ur!Aferjem visszermutetjet laz es infulenza miatt elhalasztottak legkozelebb…

    Tisztelt doktor ur!Aferjem visszermutetjet laz es infulenza miatt elhalasztottak legkozelebb oktoberben lesz.Nagyon kacskaringos bokatol combtoig melegben fajdalmas is.Ha sikerul iden nyaron repulore ulunk a kerdesem az hogy cleaxan injekciot hasznalhatunk e repulout elott 3-4 re gondoltam,vagy a trombozis barmikor es barhol bekovetkezhet tehat nincs ertelme.koszonom valaszat.maria

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Clexan preventive nem szükséges , de vigye magával. Ha gyulladás alakul ki, használandó. Prevencios céllal ilyen méretű visszeresség esetén II-es compressios gyógyharisnya javasolt - ezzel repülhet
    Üdvözlettel
    DR Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Bátorkodtam önnek kérdést feltenni a fülzúgással,hallásromlással kapcsolatban-szedett…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Bátorkodtam önnek kérdést feltenni a fülzúgással,hallásromlással kapcsolatban-szedett gyógyszerekre-,holott ugye a Doktor Úr érsebész,de sokat segitett.Nagyon lelkiismeretes válaszokat adott,a helyzet sokat javult,Chinotal Nootropil tabletta formájában megy nálam,május közepén megyek az immár idegi hallásvesztés nélküli "sima" fülzúgással infuzios kezelésre (pentoxyfillin most piracetam helyett) meg lesz melléje speciális belső fülbe adott injekcio is.Gondolhatja,hogy ezzel bizony a Fül-Orr-Gége Klinikára kell bevonulnom,kálváriám véget érni látszik.

    Édesanyámmal kapcsolatban szeretném kérdezni.
    62 éves és sajnos elég régóta dohányzik,alkoholt nem fogyaszt egyáltalán.
    Jó ideje fellép nála éjszakánként percekig tartó erős lábikragörcs,melyre megébred.
    Napközben ez a tünet sosem jelentkezik,tehát intermittáló sántitás,megállás egyenlőre nincs.Egy belgyógyász azt mondta,ez nem ér eredetű görcs lehet,hanem kálium hiányt valószinűsitett-mindenesetre itt hagyták tabletta,bármiféle kezelés nélkül.Mindenesetre ez valami ad hoc jellegű diagnozis volt.Szinte majdnem hogy az volt a lényeg,hogy egyen sok banánt mert abba van kálium,és ezzel a panasszal nem kell foglalkozni.

    Doktor Úr én csak laikus vagyok,de éjszaka jelentkező lábikragörcs nem inkább ér eredetű panaszt valószinűsit? Hol lehetne ezt kivizsgáltatni,elkülöniteni miről lehet szó,állapotán javitani,nehogy sulyosbodjék.Azt se igazán értem hogy lehet igy diagnosztizálni "ránézésre" egy panasz alapján hogy valaki kálium hiányos.

    Illetőleg,ha valóban kálium hiány igazolodnék arra van e tabletta,vagy tényleg csak a banánt kell enni?

    Mindenesetre megmondom őszintén engem nagyon aggaszt ez a kálium-dolog mert itt szerintem nem ez áll fenn (Semmilyen vizsgálat alapján mondta ezt a belgyógyász,csak elpanaszolta neki),főleg hogy dohányzik is.

    Adott esetben infuzios értágitás is elképzelhető lehet érgörcs esetén?

    Válaszát előre is köszönöm,hivatásához további jó egészséget kivánva
    Maradok Tisztelettel:János

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Éjszakai görcs nem jellemző érszűkületre. Okaként felmerülhet valóban ionháztartás zavara (egyszerű labor igazolhatja) vagy gerincbetegség ( pl MR javasolt az LS regioról), de neuropathia is állhat a háttérben (ezt neurologus vizsgálja) . Tünetileg megpróbálhatja a káliumot de célszerű az ok tisztázása és oki kezelés
    Üdvözlettel
    Dr Szabó GÁbor