A betegek kérdései (1744)

 • Tisztelt Szabó Gábor Viktor Adjunktus Úr! Feleségemet 2011.szept-ben műtötték visszérrel. A…

  Tisztelt Szabó Gábor Viktor Adjunktus Úr!
  Feleségemet 2011.szept-ben műtötték visszérrel. A műtét csak odáig jutott, hogy lekötötték a v.saphenát, majd mire a boka felvágásával végeztek, addigra a lágyékhajlatban vérzést észleltek, melynek hátterében a "v.femoralis proximalis szakaszának nyílását látták, ezt néhány öltéssel zárták. Műtét közben 2 ml NaHeparint kapott". Műtét után a lába bedagadt, majd UH vizsgálattal megállapították, hogy "a VFC-ben és a VIE diastalis harmadában non-occlusiv acut thrombus tölti ki a lument". 1⁄2 évig szedte a Syncumart, majd kontr.UH vizsg.történt, thrombózisa gyógyult. A lába azóta is vastagabb mint a másik, főleg fizikai terhelés után. A műtét óta kompressziós harisnyát visel reggeltől estig. Sportol, fut, táncol, tornázik.
  A kérdésem az lenne, hogy a megkezdett de félbemaradt visszérműtétet be kell-e fejezni, ha igen, akkor mennyire sűrgős vagy nem sűrgős? Vagy maradhat így a lába, vállava azt hogy főleg nagy melegben továbbra is panaszt fog okozni a visszere. A kompressziós harisnyát sportolásnál is kell viselni-e?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel, H.János

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Leírása szerint a műtét közben észlelték a bajt, ellátták - ez korret eljárás, nem szakmai hiba. Az utókezelés is protokollnak megfelelő. Ha a thrombus eltűnik, a syncumar szedését is el lehet hagyni. A compressios harisnya viselése viszont tartósan javasolt, de ezzel valóban terhelhető, sportolhat (jelen helyzetben sportolás közben is viselje). Ilyen esetben nem csak vénás pangás, hanem nyirokkeringési zavar is jelentkezhet, ez is okozhat lábdagadást. Ami a műtét folytatását illeti: duplex UH szükséges, annak megítélésére, nyitva van-e még a véna (fölső része a lekötés után normál esetben elzáródik), van-e még billentyűelégteleség,(reflux), esetleg insuffitiens perforans. Ha igen, és a mélyvéna teljesen ép, megfontolandó a felületes véna eltávolitása, de semmiképpen sem sürgetően. Másfelől a korábbi szövődményre tekintettel nem hiba, ha a véna bennmarad: a visszérműtét egyik lényeges pontja a fő vénaszájadék ellátása, mely a vénás visszafolyás fő helye - ennek lekötése pedig megtörtént.
  A folytatást beszélje meg sebész kezelőorvosával
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor úr! Volt egy műtétem ahol a kézfejembe kaptam egy kanült amin az infúziót…

  Tisztelt Doktor úr!

  Volt egy műtétem ahol a kézfejembe kaptam egy kanült amin az infúziót adták.Mikor kijöttem a kórházból eltávolították,de a kézfejem csúnyán bedagadt és fájt,így minden féle kenőcsel kenegettem amitől mára már rendbe jött a kezem,de az az ér amibe a kanült szúrták az egy vastag ér volt,ami szépen kidagadt mikor lóbáltam a kezemet,mára a helyén két nagyon vékony erecske van ami össze fútt és szinte alig látszik.Hogyan létezik ez és van e ennek valami jelentősége? Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A kézfej vénáit gyakran szúrják, de sérülékenyek, be tudnak gyulladni, átereszthetnek - a következményét Ön is érezte. Helyi kezeléssel (lassan) gyógyul, nincs hosszútávon jelentősége, ha szükséges, később újra szúrható. Ha elzáródik, az sem baj, keringési szerepe nem sok, bőven van megkerülő vénahálózat
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt doktor úr!
  Tavaly augusztus óta szedtem fogamzásgátlót,amit múlt hónapban abbahagytam mert panaszaim voltak rá.Az egyik pontosabban az hogy fájt a lábam tőle,az utolsó levél beszedése után jelentkezett ez a problémám.Azóta eltelt kb 5 hét és most is fáj.Leginkább a térdhajlatomnál… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Tünete a leírás szerint nem típusos a visszérbetegségre. Az esetleges vénás eredet duplex UH-al biztosan kizárható. Ha ez negativ, javasolt neurolgiai konzilium (neuropathia)… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Apósomnak 7 hónapja volt szívkoszorú ér csere.Eddig egészen jól érezte…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Apósomnak 7 hónapja volt szívkoszorú ér csere.Eddig egészen jól érezte magát,most viszont a jobb lábfeje teljesen vörös,a talpa lila és hideg tapintású..
  Holnap délelőtt megy a körzeti orvoshoz. mi lehet ez? Érszűkület vagy esetleg valami más betegség?
  Köszönöm válaszát.

  Zsuzsa

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A leírt tünet vélhetően a koszorúérműtéttel nem függ össze, de az azzal gyakran együttjáró érszűkületnek lehet következménye. Javasolt angiologiai belgyógyászati konzilium.
  üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! 31 éves vagyok. Bal oldali zsibbadással és gyakori fejfájással fordultam…

  Tisztelt Doktor Úr!
  31 éves vagyok. Bal oldali zsibbadással és gyakori fejfájással fordultam neurológushoz. A CT vizsgálat (natív és kontrasztos) eredménye a következő:
  Norm. tágasságú, szimmetrikus kamrarendszer.
  A hátsó kamraszarvak körül rosszul körülírt hypodenzitás látható. Az elváltozás jobb oldalon kifejezettebb.
  Pathológiás kontraszt halmozás nem ábrázolódik.
  Középvonalbeli dislocatio nem látható.
  A felszíni liquorterek rendben.
  Kérem segítsen értelmezni, milyen gondra utalhatnak a tünetek? Elküldtek MR vizsgálatra, melyre júliusban kaptam csak időpontot.
  Aggódom, hogy valami komoly bajom lehet. Néha olyan érzésem van, mintha "elpattanna" egy ér a fejemben. Mit javasol? Milyen vitaminokkal erősíthetném esetleg a keringési rendszeremet.
  Válaszát előre is köszönöm:
  Kata

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Az agyi betegségek kivizsgálása a neurologiai és idegsebészet területe. Kérem kérje ilyen szakorvosok tanácsát
  Fenti MR mellett javasol nyaki ér duplex UH is, esetleges carotis betegség irányában
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! 5 héttel ezelőtt hasfali sérv műtétem volt.,hálóbeültetéssel. 2 hete kialkult mindkét lábon a térdnél külső visszér gyulladás. a belgyógyász elrendelt 20 fraxiparine injekciót a bal lábra combközépig érő komp.harisnyát venoruton gélt és jégakkuval való hűtést. A panaszok… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A leírt kezelés megfelelő, folytatása javasolt. Napi akár 4-5 alkalommal is jegelje (ne borogassa), de mozogni szabad, csak ülve polcolja. Kiegészithető 2x2 Detralex tabletta… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! A napokban , az esti órákban férjem erős fájdalomra panaszkodott, amely…

  Tisztelt Doktor Úr!

  A napokban , az esti órákban férjem erős fájdalomra panaszkodott, amely a jobb lábán a comb belső felén alakult ki. Először izomgörcsnek vélte, de aztán azt mondta, hogy ki tudja tapintani azt az eret, ami tapintásra is görcsös állapotban volt és az okozta a görcsös fájdalmat. Ez kisebb szünetekkel kb 10 percig tartott, de utána azon a helyen egy napig még tompa fájdalmat érzett, aztán elmúlt. Szeretném tudni, hogy mi okozhat ilyen problémát?

  Tisztelettel és köszönettel!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Leírás alapján a panasz nem tünik ér eredetűnek, inkább idegi bántalom jele. Javasolt első lépésben neurologiai és orthopediai vizsgálat. A későbbiekben angiologiai belgyógyászaton egyszerű dopleres vizsgálattal kizárható az érszükület.
  Kezelést csak az ok ismeretében kezdje el.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! Terhességem idején visszeres lett a lábam. Ugyan különös panaszt nem okozott,…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Terhességem idején visszeres lett a lábam. Ugyan különös panaszt nem okozott, de a szülést követően másfél évvel szakorvoshoz fordultam. A fő felszíni vénában lévő billentyű elégtelensége miatt műtétet javasolnak. Mennyire veszélyes ez a műtét? Ön is a (hagyományos) műtétet javasolná? Kérem nyugtasson meg, hogy mindenki „túléli” és 1-2 héten belül már futhat is a szokásos módon a gyermekei után. :-) Válaszát előre is nagyon köszönöm! Lia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Billentyűelégtelenség esetén a műtét valóban indokolt. Rutin beavatkozás, jól előkészitett kivizsgált betegnél tényleg alacsony kockázattal. Egy nap kórházi bentfekvés után saját lábán távozhat, egy hét múlva varratszedés. Fokozatosan terhelhető, két hét után ha futni nem is tud de gyermekeit teljesen ellátni képes.
  Leírása alapján javasolt a műtét
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Dr.Úr, édesapám lábait amputálni kellene az ápr. 4-i diagnózis szerint. nem akart kórházba…

  Tisztelt Dr.Úr,
  édesapám lábait amputálni kellene az ápr. 4-i diagnózis szerint. nem akart kórházba menni, azóta 2 lábujja teljesen fekete, száraz, mintha mumifikálódna,alaposan kiterjedve a lábfejre is (ami bokán felülig lilásvörös). Egy hete még folyt büdös váladék is, de beszáradt. Mondta az orvos (aradiortopéd, nagy nehezen cipeltem el oda, mikor édesanyám lábáról levették a gipszet), ha nem megy kórházba pár hete van hátra. Én mosom a lábát, kenegetem Baneocinnal, mert csak ezzel engedi. Fájdalomra csak éjjel panaszkodik, járni alig bír, rettentő lassan, legnehezebb az ülésből való felállás, és memóriazavara is van sokszor, ami roppant megnehezíti a kommunikációt vele.
  Tudni szeretném, mivel tudnék még "segíteni" neki...
  válaszát előre köszönöm,
  Andrea.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Nehéz helyzetben van Édesapja, ha az üszkösödés elindult, magától már nem gyógyul meg. Ha mumifikálódik, az relative jó jel, így hosszabb ideig egyensúlyban maradhat, de sajnos időnként progrediál, azaz megindul a gyulladás, a szövetelhalás. Ha a fekete rész felett piros csík indul el felfelé, ha láza lenne, az sürgős jel, amputatio mielőbb szükséges, külöben "vérmérgezés", septicus állapot alakul ki amibe belehalhat. Amíg ez nincs, lehet várni, a láb betadinos áztatása lehetséges, a beneocin is alkalmazható. Ha kórházi kezelést elfogadna, keringés javító infusios kezelés átmenetileg segíthet a lába állapotán.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! A lábaimon az újaim évekkel ez előtt elkezdtek hideg hatására belilulni…

  Tisztelt Doktor Úr!
  A lábaimon az újaim évekkel ez előtt elkezdtek hideg hatására belilulni és ez mostanra a fürdés és zuhanyzás után is elő jön!Mind ezek mellett a kéz fejem és az újaim is hideg hűvös, hatására ugyan csak elszíneződik!De sem a lábamon sem a kezemen ezeken kívül fájdalmat nem érzek!Voltam már több vizsgálaton (angiológia,vér vétel) de mindegyik negatív lett,nem mutattak ki semmit!Kenegetem testápolóval de ez sem segít!
  Nagyon zavaró,mit tehetnék ellene??
  Válaszát előre is Köszönöm!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Fiatal nőknél a kis-erek érzékenyebbek a külső hatásokra, így hidegre, fokozott a görcs (spasmus) készségük. Ha az angiologiai vizsgálat negativ, nem kell betegségtől tartania, de célszerű a hidegtől óvni, és a dohányzás szigorúan tilos. A későbbiekben megfontolandó immunologiai kivizsgálás, ritkán autoimmun kórkép kezdeti jele lehet. Gyógyszert e miatt nem kell szedni, sok és rendszeres mozgás javasolt. Testápoló adott helyzetben indifferens.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • 6napja történt egy ki s esésem hirtelen befékeztem a biciklivel és a kormányba ütköztem.Azóta…

  6napja történt egy ki
  s
  esésem hirtelen befékeztem a biciklivel és a kormányba ütköztem.Azóta nagyon fáj a jobb oldalam a mellem alatt.Ha nevetek hajolok de ha pihenek akkoris.. elég nagy volt az ütés így természetesnek tartom hogy ennyi napig fáj.orvosnál nem voltam.mennyi ídő alatt múlik el a fájdalom és mit tehetek?köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Kisebb zúzódásos sérülés is ebben a regioban hetekig panaszos lehet. Kezelése tüneti, helyi és tablettás fájdalomcsillapítás javasolt ( pl diclofenac tabletta, krém). Időnként kisebb trauma is okozhat nagyobb bajt, ennek tisztázása traumatologian lehetséges (min egy mellkas rtg szükséges bordatörés irányában)
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr!

  Két- három napja, napjában párszor a bal lábfejemen átfutó meleg érzést érzek, úgy tudnám megfogalmazni, mintha egy pillanatra forró vízbe kerülne, vagy hőhullám szerű valami jelentkezne, de csak ott és csak egy pillanatra. Végigtapogattam mindkét lábam, egyforma… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A leírás inkább érzészavarnak, paraesthesianak tünik, javasolt neurologiai vizsgálat, esetleg gerinc MR "discopathia" irányában. Ér-eredet nem valószínű, annak… Még több

 • Tisztelt Dr Úr! 2 hete műtöttek aranyérrel, kb 5 perces beavatkozás volt. A műtétet végző…

  Tisztelt Dr Úr!

  2 hete műtöttek aranyérrel, kb 5 perces beavatkozás volt.
  A műtétet végző orvos azt mondta, hogy néhány napig vérezhet, de ezzel már többet nem lesz gondom.
  Másnap még kontrollra visszamentem, és a dr úr mindent rendben talált.
  Azóta eltelt 2 hét, és székeléskor még mindig vérzik.
  kérdésem az lenne, hogy ez ilyenkor normális
  vagy visszamenjek orvoshoz?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Két hét után nem szokott a vérzés fennállni, javasolt újabb kontroll a kezelő orvosnál
  Tünetileg aranyér kenőcs ill kúp használata (pl reparon) javasolható
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Több esetben elpattan az ér. Ez van mikor fájdalmas, kisujj két ujj perc találkozásánál. Előfordul,…

  Több esetben elpattan az ér. Ez van mikor fájdalmas, kisujj két ujj perc találkozásánál. Előfordul, hogy csak a kék foltot veszem észre. Ha beütöm magam nagyon megkékül a bőröm. Aspirin protektet szedek és Torvalipint. Ezt kb 1 éve, mert infarktus gyanúval kerültem kórházba, de szerencsére nem az volt. 53 éves vagyok, vérnyomásom rendben, vérképem jó. Mit tehetnék a probléma csökkentésére, ill. megoldására. Köszönöm válaszát. Pirger Mária

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Tünete nem ritka, főleg nőbetegnél gyakori. Kezelése tüneti: helyileg pl Lioton gél, hűtés, e mellett detralex tabletta szedése mellett a vérömleny gyorsabban felszivódik. Oki kezelése nincs, a megelőzésnek van jelentősége, azaz kisebb-nagyobb traumák kerülendők.
  Javasolt angiologiai belgyógyászati vizsgálat, a tünet hátterében ritkán immunbetegség előfordulhat, ezt érdemes tisztázni
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! Nemrégiben Aorto-bifemoralis bypass műtéten estem át sikeresen. Még a…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Nemrégiben Aorto-bifemoralis bypass műtéten estem át sikeresen. Még a kórházi tartózkodásom alatt urológiai problémáim akadtak ⁄krónikus prosztatagyulladást, ill. húgycsőszűkületet állapítottak meg - korábban nem volt ilyen jellegű problémám⁄. Az érsebész orvosom fokozott kíméletet ⁄pl. nem emelhetek, nem guggolhatok, nem biciklizhetek, stb⁄ és sok sétát javasolt. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen műtét után mennyi idő múlva lehet általában újból dolgozni (a munkám fizikai)?

  Köszönettel: Lajos

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Emelés a hasi műtét után kb két hónappal kezdődhet, fokozatosan, ha ez rendszeres, nagyobb súlyt jelent, haskötő viselése munka közben javasolt. A két lágyéki seb miatt a guggolás eleinte valóban csak korlátozottan javasolt, néhány hónap után csak hosszú ideig tartó megtöretés kerülendő. Kerékpározásnak nincs akadálya
  A további részletekért kérem kérje kezelőorvosa tanácsát
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Kedves Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok. Néhány napja a jobb szememben elpattant egy ér, nem…

  Kedves Doktor Úr!

  28 éves férfi vagyok. Néhány napja a jobb szememben elpattant egy ér, nem éreztem fájdalmat, néhány nap után (3-4 nap) kezdett elmúlni. De aztán ismét jobban látszott, és újra megjelent. Ez súlyos lehet, vagy van valamilyen készítmény amivel elmúlna?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Szemtünete miatt munkanapon mielőbb keressen fel szemészeti szakrendelést
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktorúr!

  A következő MR-leletről szeretném kikérni a véleményét és javaslatát!


  A terhelési ízfelszínek porcborítéka megtartott.A keresztszalagok épek.Az ízületi résben folyadékgyülem felszaporodás észlelhető.Csaknem a középvonalban,a lateralis eminetia… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Magam sebész és érsebész vagyok. A leírás alapján térde panaszos - kérem, kérje e téren járatos orthopéd vagy rheumatologus szakorvos tanácsát.
  Üdvözlettel
  Dr…

 • Tisztelt Doktor Úr! 58 éves, magas vérnyomásbetegséggel kezelt nő vagyok, napi 1 concor (5 mg.),…

  Tisztelt Doktor Úr!
  58 éves, magas vérnyomásbetegséggel kezelt nő vagyok, napi 1 concor (5 mg.), napi 1 accuzid (20 mg.)
  Sajnos 40 évig dohányoztam, most hagytam abba, a lábaimban fájnak az ereim, ha fekszem akkor is.
  Minden alkalommal, amikor hidegre fordul az idő a vérnyomásom emelkedik. Lehetséges, hogy más gyógyszer kombinációval kellene próbálkoznom??
  Accuzidot és Nebilettet javasoltak (háziorvos), én kíváncsi lennék az Ön tanácsára.
  Tisztelettel és köszönettel:
  Anikó

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Sebészként a vérnyomás beállítás nem a szakterületem, kérem, keresse belgyógyász⁄cardiologus szakvéleményét
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr ! Most 44éves nőbeteg vagyok, megpróbálom történetem a lehető legrövidebben…

  Tisztelt Doktor Úr !
  Most 44éves nőbeteg vagyok, megpróbálom történetem a lehető legrövidebben összefoglalni. Már két éve fennáll a problémám , terhelésre, járásnál mindkét lábam illetve valamikor a csípőm fáj. 100-150 méter megtétele után megkell állnom pihenni és pár perc után tudok tovább menni. Most már valamikor nyugalomban is érzek enyhe fájdalmat a bal lábamban. Tulajdonképpen nem tudok sehova elmenni gyalog, vagy csak szenvedések árán. Voltam érsebésznél a legutóbbi dopler eredményem bal oldalon 0,7, jobb oldalon 0,8 lett. Azt mondta az orvos, hogy ez az eredmény nem indokolja ezt a kevés járástávolságot. Ezután MR-el nézték az egész gerincet és gerincvelőt, nem találtak olyan elváltozást ami indokolná a problémámat. Ezután úgy döntött az érsebész , hogy készüljön érfestés, ezt a hónaljnál szerették volna csinálni , de nem sikerült az eret megtalálni. Így CT angiográfia készült, ennek eredménye: A hasi aorta bifurcatiojában meszes plakkok. Mk. Art. Iliaca communis és externa gracilisabb, rajtuk körülírt szignifikáns szűkület nem látható. Mko. Jól telődő profundaérrendszer. Az art. Fem. Spf. És az art. Popliteák lumene megtartott. A lábszárak felső harmadában , a lábszár arteriákban jó c.a. telődés látjható. Aorto bifemoralis bypass mütét javasolt.
  Azt mondták , hogy az érfestés azért nem sikerült mert vékony az érrendszerem. Ezután kikértem egy másik orvos véleményét aki szerint ez nem rossz eredmény nem kell műtét és úgy gondolja nem ez okozza a problémámat. Szeretett volna azért egy érfestést , de itt sem sikerült mert a kezemnél a legvékonyabb katétert sem lehetett elvezetni. Így készült MR angiográfia , ennek az eredménye : Az aorta abdominalis distalis szakaszán kis fali egyenetlenség figyelhető meg. Az éren kb. 50%-os áramlási akadályt nem okozó , körkörös szűkület figyelhető meg. Az iliacalis, femoralis, poplitealis és tibialis arteriák normális lefutásuak, tágasságúak, stenosis egyik oldalon sem figyelhető meg. Vélemény : Stenosis aorta abd. Ezek után különböző vizsgálatok készűltek : szívultrahang, agyalapi mirigy,- hasi,-kismedencei MR, immunológiai kivizsgálás , Carotis Duplex ultrahang, neurológiai vizsgálatok: ENG, EMG, laktózterhelés, rengeteg vérvétel, jó a vérnyomásom, jó a vércukorszintem. Mindennek az eredménye negatív lett , még az izom biopszia jött szóba , de azt mondták semmi izombetegségre utaló jel nincs. Illetve hugycső sipolyt diagnosztizáltak amit meg kell műteni , az orvosok szerint ennek semmi köze nincs a fájdalmaimhoz. Most nem tudják mi lehet a baj . Jelenleg Naftilongot, Aspirin protectet és Anafranilt szedek (ez a nyugalmi fájdalmat eltüntette, a neurologus írta fel) Én mint laikus azt kérdezem mennyire pontos a CT illetve az MR eredmény? Biztos ,hogy nem a szűkület okozza a járásproblémámat ? Ha a szűkület akkor milyen műtét segítene, ha nem az akkor merre menjek tovább, milyen vizsgálatot javasol ? Mi a doktor Úr véleménye ?
  Előre is köszönöm válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Kép megtekintése és beteg vizsgálata nélkül pusztán a leírás alapján nehéz korrekt véleményt adni. 50%-os szükület, 0,7-0,8-as DI esetén többszáz méteres járásképesség lenne elérhető. A leírás alapján a hasi érbetegsége nem indokolja járási panaszait. Sajnos, ha a saját erek az átlagosnál vékonyabbak, már kisebb szükület is nagyobb panaszt okozhat - ez az ér az éreredet mellett szól. Bármilyen érsebészi beavatkozás kockázata ilyen gracilis⁄vékony ereknél jelentősen magasabb, a műtét nehezebb, az esetleges szövődmény veszélye magasabb - ez az aktiv beavatkozás ellen szól. Mindezek alapján jelenleg a konzervativ kezelés mellett foglalnék állás: aspirin és naftilong megfelelő, mellette statin szükséges. A gerinc negativ vizsgálata ellenére erősen felmerül az idegi eredet, javasolt neurologiai konzilium neuropathia irányában.
  Ha a kontroll során a DI csökken, 0,5-nél műtét indokolt.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor úr! Köszönöm a válaszát még egy kérdést feltennék ha lehet. A nagynéném akkor…

  Tisztelt Doktor úr!

  Köszönöm a válaszát még egy kérdést feltennék ha lehet.
  A nagynéném akkor továbbra is sétáljon és szedje a gyógyszereit ha jól értem a válaszát. Illetve igyon eleget mert azt sem akar nagyon, nem érti miért kell a 1,5 L folyadék naponta.

  Üdvözlettel: Oroszné Gámán Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Igen, ez a javaslat. A gyógyszerek egy rész arra hivatott, hogy ne romoljon az erek állapota,a naftilong javítja a keringést, a folyadék bevitel azért fontos, mert szűkült ereken a folyadékhiány miatt esetleg besűrűsödő vér nehezen jut át, arterias thrombosis veszélye nagyobb. A séta a meglévő kapillaris hálózat működtetését biztosítja.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor