A betegek kérdései (1751)

  • Kedves Doktor Úr! Édesanyám elesett és eltörte a bokáját.A papírján ez áll: supramalleolarisan…

    Kedves Doktor Úr!

    Édesanyám elesett és eltörte a bokáját.A papírján ez áll:

    supramalleolarisan disloc.nélküli ferde törés
    S8260 Külboka törése
    S9000 A boka zúzódása

    Fekvőgipszet kapott. Meddig tart a gyógyulás? Gipszet meddig kell viselni?

    Köszönöm:Niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    kérdésével kérem traumatologus⁄orthopedus szakorvos tanácsát keresse, nem a szakterületem
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • én 30éves férfi vagyok. és multhét pénteken műtöttek szegeden egy cisztával, ami a fejem bőralatt…

    én 30éves férfi vagyok. és multhét pénteken műtöttek szegeden egy cisztával, ami a fejem bőralatt volt. ill a fülem mögött van egy faggyúmirígy gyulladásom, az adjunktus úr azt nem műtötte mert bevan gyulladva, jövőhéten pénteken menjek vissza varratszedésre, és akkor kiműti azt is. viszont tegnap annyira bedurrant hogy az utszára is szégyellek kimenni, a fülem teljesen kiáll a gyulladástol. és ekkor vettem észre hogy testemet elborítja arcomon kívül ilyen szunyogcsípéshez hasonló kiütések. elmentem az ügyeletre mert vasárnap volt, kaptam injekciós kalciumot vénában. nem hatott. ma elmentem belgyógyászhoz, és kaptam MEDROL 32 tablettát. az orvos szerint ez hatásos lessz a fülemre is és a kiütésekre is. de valahogy nem lettem megnyuktatva. nagyon zavar a fülem, jó orvosságot adott maga szerint? napi 1tablettát kell beszedjek 2napig harmadnapra felet, orvos szerint szépen lefog apadni a fülem és a kiütések gyorsan elfognak mulni. és akkor mehetek pénteken kiműteni a faggyúmirígyet. mi a véleménye? köszönöm szépen előre is

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása szerint mielőbbi szakorvosi ellátás javasolt, a gyulladás miatt vélhetően feltárás is szükséges lehet. A medrol nem a legjobb választás, elfedi a tüneteket, nem oki kezelés. Ha az ok nem gyulladásos hanem allergiás, akkor is inkább ennek kezelése szükséges ( a kalcium pl jó irány)
    Már a hét elején jelentkezzen a korábban operáló orvosánál!
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Általános asszistensképzőt végzek, aztán majd lehet "szakosodni". Viszont…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Általános asszistensképzőt végzek, aztán majd lehet "szakosodni". Viszont az az egyik követelmény, hogy gyakorlati órán sebészeten kell lenni. Szeretném megkérdezni, hogy egy ilyen gyakorlaton, mire lehet számítani? Miket kell csinálni? Mennyire "véresek" ezek a feladatok? :)

    Köszönettel veszem válaszát!
    Noémi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Kedves Noémi!
    Sebészeti gyakorlat letölthető 1⁄osztályon: vérvétel, betegápolás, sebkezelés, infusiok, 2⁄ rendelőben: szakrendelés, ambuláns betegellátás 3⁄műtőben: szak-asszisztens mellett, műtősnő ill anaesthesiologus segítségével
    Sebészet révén vannak "véres jelenetek" de ha azt kerülni szeretné, nem lehetetlen
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr !

    Kicsit intim problémám van. A lábaimon az elmúlt évben megerősödött a visszeresség. Gumiharisnyát is kaptam, és időnként Lioton gélt használok. Van amikor dagad, máskor -függetlenül a melegtől - semmi....
    Ami aggaszt, hogy a nemiszervemen (a kisajkakon,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A láb visszerességének kezelése indulásként gyógyharisnyával és liotonnal egyenlőre megfelelő. Javasolt color duplex- ha vénás elégtelensége jelentős, műtét sokat segíthet… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! Hónapok óta küszködök lábfájással, főleg a bal lábszáram fáj, de most már a jobb is,közel 2 éve műtötték a jobb lábamat visszérre, de kb fél évre rá kiújultak a panaszok, sőt a másik lábamon is rohamosan jönnek ki a visszerek. Kb 10 éve állapítottak meg magas vérnyomást, ami… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Panasza alapján több ok is felmerülhet, részletesebb kivizsgálás szükséges. Érvizsgálat angiologiai belgyógyászaton vagy érsebészeti szakrendelésen rel. egyszerü vizsgálati… Még több

  • T.Doktor Úr ! Kérdésem az lenne , hogy kisér gyulladással ön milyen tapasztalatokat szerzett…

    T.Doktor Úr !

    Kérdésem az lenne , hogy kisér gyulladással ön milyen tapasztalatokat szerzett , lehet -e érsebészetileg valamit kezdeni ezzel ? Volt egy korábbi visszérmütétem is ez befilyásolhatta ezt a betegséget , hogy kialakult ?

    Fáradozását kérdésemre válaszolva előre is köszönöm .

    Hetti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ez a terület inkább angiologus belgyógyász területe, nem feltétlenül késsel gyógyítandó. Konzervativ kezeléssel jó eredmények érthetők el. Tisztázandó a gyulladás oka (fertőzés? immun? keringési ok?...stb) Időnkét sebészi lehetőség is van, akkor kerül hozzánk. Kezdje a kivizsgálással, belgyógyászaton. Korábbi visszérműtét nem igazán lehet erre hatással.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktor Úr! 11-én lesz aranyérmütétem a leleeteim jok lettek⁄ekg,mellkas röntgen,vérkép⁄Csütörtökön…

    Kedves Doktor Úr!

    11-én lesz aranyérmütétem a leleeteim jok lettek⁄ekg,mellkas röntgen,vérkép⁄Csütörtökön megyek altatóorvoshoz.Azt szeretném kérdezni hogy az ilyen mütéteknél altatni szoktak általában??Ha jok a leleteim akkor elvileg altathatnak?,köszönöm segitségét.Lettike

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A beavatkozás elvégezhető helyi érzéstelenitésben, gerinc-táji érzéstelenítésben és rövid altatásban. Az altató orvos dönt, melyiket választja.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor úr! Édesapámnak a bal karján megjelentek "ér dudorok", amik eddig nem voltak…

    Tisztelt Doktor úr!

    Édesapámnak a bal karján megjelentek "ér dudorok", amik eddig nem voltak ott. Szóval mikor megfeszíti a karját, ugyanúgy kidudorodnak, mint az erek, de csak egy ponton. Azt mondja szerinte kidurrant egy ér, és azért vannak. Nem fájnak. A legelső egy véradás után nem sokkal jelent meg. Idén lett 50 éves, fizikai munkát végez. Szeretném megkérdezni, Ön szerint ez mitől van, és kihez forduljon segítségért, amennyiben szükséges.

    Válaszát köszönöm!

    D.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás alapján vélhetően egy véna tágulata látható a karon. Sebészeti teendőt nem igényel, bajt nem okoz. Bármilyen munka tovább végezhető, alapvetően alkati adottságokra vezethető vissza.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt dr. Úr

    Én már egyszer kérdeztem önt nyaki érszükület miatt. Most megvan az újabb eredmény ami a következő.

    a szűkületek mértéke signifikánsan progressiot ugyan nem mutat, de az intimafelrakodások felszíne egyenetlen. melyek alapján a plaque-k embóliaforrásként… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ha szűkület fokozódik, felszine embolia forrásként szerepelhet egyenetlen volta miatt, vélhetően műtét lesz szükséges. Nem sürgős, az őszi időpontot kivárhatja, de feltétlenül… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! Pár éve figyeltem fel a vádlimon lévő visszerekre. Akkor még vékonyabbak…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Pár éve figyeltem fel a vádlimon lévő visszerekre. Akkor még vékonyabbak voltak és nem dudorodtak ki. Később már jobban látszódtak és ki is dudorodtak. Nem fájt a lábam csak látszódott és bevallom őszintén kicsit féltem a kezeléstől ezért nem fordultam orvoshoz. Lassan 2 hónapja észrevettem, hogy könnyebben elfárad a lábam és fáj is ha sokáig kell állnom. Voltam vele orvosnál de azt mondta a sebész, hogy ne csináljunk vele semmit mert ha tegyük fel később szívrohamot kapok és ki kell cserélni egy eret, akkor azt az eret fogják felhasználni. De egyre zavaróbb és számomra csúnya is. Osztálytársamnak is volt és az övét kiszedték, mert az injekciós kezelés nem használt. Ön szerint érdemes lenne orvoshoz fordulnom?

    Előre is köszönöm válaszát.
    Tisztelettel: Bédi Emese

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Tünetes, panaszos visszeresség esetén műtét valóban szóbajön. Ez nem megterhelő, panasza jelentősen csökkenthető. Injectios kezelés ilyen stadiumban nem javasolt. Szívsebészeti felhasználásra sajnos a visszeres véna nem alkalmas, csak az ép vénát lehet ilyen célra a későbbiekben felhasználni. Döntésig compressios gyógyharisnya viselése javasolt, ez panaszait enyhítheti, tüneti kezelésre elégséges
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Rutin hasi ultrahang vizsgálaton voltam, ahol a lelet szerint „a hasi…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Rutin hasi ultrahang vizsgálaton voltam, ahol a lelet szerint „a hasi aortán a bifurcatio feletti 8 cm –es szakaszon 47mm legnagyobb átmérőjű aneurysma látható,melyen belül a keringő lumen 21 mm-es”. Más problémát nem láttak. Próbáltam tájékozódni, de mindenki rövid időn belüli műtétet javasol. A műtét állítólag nagy megterheléssel jár és a lábadozási idő is nagyon hosszú. Jelenleg 70 éves vagyok , agyér műtétem és nyakcsigolyatörésem is volt, de jelenleg sportolok és igen jó egészségügyi állapotban érzem magam, de ha lehetséges a műtét elkerülném ha lehetséges, vagy olyan megoldás keresnél élethelyzetemből kiindulva , ahol a lábadozási idő nem olyan hosszú idő. Kérem tanácsát mi legyen a következő lépés.
    Tisztelettel:
    Lukács Imre

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ilyen mértékű hasi értágulat esetén tervezett műtét még nem indokolt. Javasolt fél évente UH kontroll. Ha a tágulat átmérője nö, meghaladja az 5-5,5 cm-t, akkor lesz szükséges a műtét. Alapvető, hogy a vérnyomását jol beállítsák, inkább alacsony legyen, még kisebb szédülés árán is. Ha nincs nagy belső feszülés, nem nő az átmérő, nem lesz szükség műtétre.
    Ha mégis szükséges a műtét, elektiv műtét jól előkészitett betegnél nromális, vállalható kockázattal elvégezhető. E mellett a nyitott hasi műtét mellett az ereken belüli eljárással is elvégezhető, bizonyos esetekben
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 22 éves lány vagyok, családomban mindkét ágra jellemző a visszérprobléma…

    Tisztelt Doktor Úr!

    22 éves lány vagyok, családomban mindkét ágra jellemző a visszérprobléma és a rossz keringés.
    Szinte mindenkinek szüksége volt eddig visszérműtétre, és szenvednek a fájdalomtól és persze nem túl esztétikus a visszeres lila láb. Szeretném ezt megelőzni. Hogy csináljam? Egy héten legalább 4x váltófürdőt veszek és mozgok rendszeresen (futás,úszás..görkori...stb, mikor mi.) Van valami vitamin esetleg vagy egyéb dolog...tényleg fontos lenne, mert még úgy gondolom, hogy időben vagyok =)

    Válaszát előre is köszönöm! Mira

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Visszér hajlama öröklödik, megelőzése bizonyos mértékig lehetséges. Sport egyértelműen jó, a rendszeresség a lényeg. E mellett ha tartós ülő-álló munkát végez, sokat utazik, javasolt I-es compressios gyógyászati segédeszköz boltban vett gyógyharisnyát viselni. Fürdő nem befolyásolja jelentősen, ha jólesik, nem tilos. Vitamin, gyógyszer csak e miatt nem szükséges.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Milyen negatív és pozitív hatásai vannak a rendszeres véradásnak? Köszönöm válaszát.

    Milyen negatív és pozitív hatásai vannak a rendszeres véradásnak?
    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A vért kapó szempontjából egyértelmű az előny: megmentheti az életét. Jelenleg mesterséges eljárással ez nem állítható elő, a pótló szerek csak részlegesen segítenek.
    Az adó számára direkt haszon nincs, ritka az olyan nagyon sűrű vérű ember, akinek ez egyben therapias is lehet. A véradónak viszont nincs vesztesége, nem szenved káros mellékhatást, a tűszúrás okozta fájdalmat leszámítva. Előnye a tudat, hogy segíthet másokon, önzetlenül.
    Támogatom véradási szándékát, magam is gyakran adok.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktor Úr! Találtam a bal heregolyomban már nagyon régen egy kis valamit.Furcsálottam…

    Kedves Doktor Úr!

    Találtam a bal heregolyomban már nagyon régen egy kis valamit.Furcsálottam ezért elmentem vele.A sebészem azt mondta viszér.Ez mennyire lehet kockázatos?Már nagyon régóta ott van és a doktor szerint lehet vele élni.De néha néha szokott fályni is.

    Ön mit javasol?Érdemes megműteni és ez rutin műtét tehát semmi komoly nem adódhat műtét közben?

    Várom válaszát.

    Tisztelettel.Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ez a régi az urologus területe, kérdezze az ő tanácsát, a beavatkozás szükségességéről, alternativ lehetőségekről
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!
    Kb. 1 éve voltam hasi ultrahangon, mert már akkor 1 éve fájt a hasam bal oldala. Akkor valami olyant említettek, hogy ..."Az aorta fent felületesen fekszik a ... valamin. Ezért fáj magának ez. De nem halálos" VAN ILYEN, kérem? Vagy zavaromban én hallottam… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A hallott szó valószínűleg félreértés, ha CT és UH nem lát kórosat a hasban, semmilyen jelentős szervi rendellenességtől nem kell tartania, így aorta téren sem. Ha baj… Még több

  • Tiszteletem Doktor Úr! 1 hete kezdtem érezni hiogy a jobb karomb könyöktöl kezdve lefelé kicsit…

    Tiszteletem Doktor Úr!

    1 hete kezdtem érezni hiogy a jobb karomb könyöktöl kezdve lefelé kicsit érzéketlenebb mint a másik karom ami teljesen jo!Valamint az ujjaim is azaz inkább az ujj begyeim érzéketlenebbek de a kis ujjam jobban mint a többi 4.Nem azt mondom hogy teljesen érzéketlen inkább olyan 90% -ban jo,de megmondom nagyon zavaro.Szeretném tudni hogy ez miért,mitől lehet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján valamilyen idegi bántalom vélhető, vagy gerinc magasságban vagy vállövi szinten. Javasolt neurologiai konzilium, orthopediai vizsgálat (gerinc MR), mellkas rtg nyaki borda irányában, ill mellkassebészeten u.n. TOS irányában ellenőrzés.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Dr. Azért fordulok önhöz mert 2hete bevertem elég csúnyán a fejem de nem lett seb még…

    Kedves Dr. Azért fordulok önhöz mert 2hete bevertem elég csúnyán a fejem de nem lett seb még csak púp sem csak picit belilult. ahol az ütés érte még picit most is érzékeny de nagyon félek a vérrögöktől orvoshoz viszont nem mentem el mert féltem hogy furcsán néznének rám. Alakulhat ki vérrög ilyen ütésektől? és ha igen akkor lett volna már tünete nem? Köszönöm előre is válaszát! Üdvözlettel Laura

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírása alapján semmilyen jelentősebb bajtól nem kell tartania. Ha belső gond lett volna, az néhány nap múlva kiderült volna - két hét távlatában elfelejthető
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt doktor úr,

    édesapám ügyében szeretném a segítségét kérni, mert sajnos a háziorvos elviccelte a kérdést...

    Atörténet az alább az ő leírásában:
    Aspirin Protect 100 mg: gyakorlatilag 15 éve szedem, naponta 1 tabletta, állandósult szívritmuszavar miatt,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Nem egyértelmű a helyzete: a leírás nem érszükületes betegségre illik, talán inkább thrombosis gyanúja merülhetett fel, erre viszont egyik leírt gyógyszer sem megfelelő.… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr!

    3 hete kezdődött, a tarkóm bal oldalán egy ponton nagyon fájt és forgatni sem tudtam a fejem. Azt gondoltam huzatot kaptam. Már éjszaka sem tudtam aludni a fájdalomtól. Algopirint kezdtem el szedni, de 2 hét után a fájdalom nem igazán enyhült. 3-dik hétre… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Tünete, panasza nem sebészeti-érsebészeti eredetű, vélhetően egy arcideg bántalma lehet, huzattól, vagy más eredetű gyulladástól, de lehet egy gerinc eredetű idegi érzékenységMég több

  • Tisztelt Doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy melyik visszérműtéti megoldást…

    Tisztelt Doktor úr!

    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy melyik visszérműtéti megoldást ajánlaná egy betegének. A lézeres vagy a szikés változatot? Melyiket tartja jobbnak, hatásosabbnak?
    Köszönettel:
    Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A lézer előnye hogy gyorsabb a felépülés (kb fél-napos kórházi kezelés), hátránya a jelenleg rendkívül magas ára. A "szikés" megoldás kórházban OEP-re, magánrendelésen még elérhető áron hozzáférhető, nem jelentősebben hosszabb lábadozás (egynapos kórházi kezelés). Eredményében rövid távon nincs különbség, hosszú távon a szikés jobb eredményt ad, kevesebb kiújulási kockázattal (a lágyéki régió ellátásában van sebészi különbség).
    Magam egyenlőre a "szikés" megoldást javaslom.
    Üdvözlettel
    Dr szabó Gábor