A betegek kérdései (1751)

  • Tisztelt Doktor Úr! 25 éves srác vagyok, 2008 júniusban diagnosztizáltak mélyvénás trombózist…

    Tisztelt Doktor Úr!

    25 éves srác vagyok, 2008 júniusban diagnosztizáltak mélyvénás trombózist a jobb lábamban. 2008 végére a lábam el sebesedett, dagadt, napi szinten fájdalmaim vannak azóta és mára már a bal lábam is, amivel eddig semmi probléma nem adódott szintén el fekélyesdett, el sebesedett. Szakorvos látta, vérhígitót szedtem ill. kaptam a hasamba injekcióként, de mára csak annyit fűzött hozzá, hogy szedjem a gyógyszert illetve bőrgyógyásszal nézessem meg. Bőrgyógyásztól Clobetasol és Jaloplast nevü kenőcsöt kaptam és más gyógynövény kivonatú krémeket is használtam, de nem segített egyik sem. Élethossziglan tartó Syncumar mite tabletta szedést írtak fel 2010 decemberben, amikor Homozygota Leiden Mutációt diagnosztizáltak a Trombofilia vizsgálatból. Sajnos ez ellenére sem tudok megbirkózni a napi láb fájdalmaimmal. Doktor Úr! Tudna nekem tanácsot adni?!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Betegsége vélhetően tartós állapot. A syncumar valóban szükséges, mellette II-es compressios gyógyharisnya kötelező. UH kontroll fél évente javasolt. Terhelhetősége korlátozott, sport sajnos kevésbé jön szóba, de betegsége a mindennapi életvitelben talán nem jelent majd jelentős kiesést. Dagadás tartósan fennállhat, sebeket viszont be lehet gyógyítani. Alapvetően belgyógyászati kezelést igényel, itt sebészként nincs műtéti lehetőségem
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Tanácsot szeretnék kérni. 2 hete a bal lábammal rosszul léptem egyenetlen…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Tanácsot szeretnék kérni.
    2 hete a bal lábammal rosszul léptem egyenetlen talajra és meghúzódott a lábfejem. Másnapra jegeltem és javult is, de épp akkor utaztunk haza külföldről és nem tudtam megfelelően pihentetni s sokat kellett rajta járnom. Utána picit rosszabb lett, majd folyamatos Richtofit krémmel történő kenegetés hatására nagyon lassan javulni kezdett, már rá tudok állni s tudom terhelni de még mindig nem tudok teljesen egyenletesen járni rajta. Tudom mozgatni és alapvetően nem is fáj, de azt szeretném kérdezni,hogy a javulás folyamatos pihenéssel vagy tornásztatással gyorsítható-e meg? Javítható e szorító fáslival, azt hány óráűt kell naponta viselni s az természetes,hogy lassan javul?

    Kérem a tisztelt Doktorúr hogy adjon útmutatást abban,hogy hogyan lehetne meggyorsítani a javulást?

    Köszönöm előre is a választ: Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Kérdése alapvetően traumatologiai-orthopediai szakterület. Ilyen sérülés után ugyan járhat, de a terhelés kerülendő. Fásli alkalmazható ,vagy kapható rugalmas boka-rögzitő is gyógyászati segédeszköz boltban - nappal viselendő. Hasonló zúzódás-húzódás gyógyulása hetekig tart, sokáig panaszos, dagadhat. Estére lehet borogatni, kenőcs gyakran segit (pl Aminoerg) Gyorsítani tartok tőle nem tud
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Férjemnek a lábszárán hetek óta tartó érgyulladása van. A háziorvos diagnosztizálta,…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Férjemnek a lábszárán hetek óta tartó érgyulladása van. A háziorvos diagnosztizálta, bőrgyógyász még nem látta. A felírt gyógyszerre, kenőcsre nem reagál. Most további vörös pöttyök jelentek meg a lábán elől. A lábában feszítő fájdalmat érez, duzzanatot nem . Általában fázékony mindkét lába, érszűkülete nincs, arra egy éve vizsgálták. Igaz akkor ezek a tünetek még nem jelentkeztek, de a fázékonysága már régi keletű.
    Évek óta küzd az un. vörös orrával, több vastagabb eret lézerrel kiiktattak, de az orra gyulladt és vörös továbbra is. Olykor sebesedésig fajul, s hegesedéssel múlik el egy-egy pattanás az orrán.
    Az orrában belül a nyálkahártyája is gyulladt volt, biopsziát is végeztek nála egy belső nyálkahártya megvastagodás miatt. Negatív lett. Helikobaktériumot fedeztek fel nála kilégzéses vizsgálat során. Gyomorpanaszai nincsenek , ezért a háziorvos nem, a bőrgyógyász viszont javasolja az antibiotikumos kúrát.
    Kérdésem: mennyire valószínű, hogy az orra gyulladását a helikobaktérium okozza, és lehet-e összefüggés az orra gyulladásának és a láb-érgyulladása között?
    Milyen további vizsgálatot javasol, milyen szakorvoshoz forduljon?
    Köszönettel várom a válaszát.

    győri feleség

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Az orr, gyomor és egyéb gyulladásos folyamatok a lábra elvileg nem hatnak, a visszérgyulladás inkább pangásos eredetű, nem bakteriális. Láb-panasza miatt conpressios fásli vagy gyógyharisnya viselése, jegelés, Lioton vagy Dolobene gél, 2x2 Detralex szedése javasolt. Szükséges vénás UH, ha a fő véna billentyűi betegek (VSM), visszérműtét indokolt.
    Egy visszérgyulladás korrket kezelés mellett is sajnos hetekig tarthat, lassan javul.
    Kezelése miatt angiológiai belgyógyászhoz vagy érsebészhez fordulhat
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt doktorur az lenne a kerdesem en 38 eves vagyokes a labam szaran mint egy tojas akkora…

    Tisztelt doktorur az lenne a kerdesem en 38 eves vagyokes a labam szaran mint egy tojas akkora nagysagu helyen lilas vizerek jelentek meg mit tudna a doktorur ajanlani mert le nyilalik a sarkamba elegge sokszor es meg is dagadnak a labaim neha,---koszonom a valaszat--------tisztelettel ERZSIKE

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ilyen méretű visszerek esetén műtét indokolt - a visszérműtét egynapos sebészi ellátás keretében, kis megterheléssel, nagy rutinnal végzett beavatkozás, ne halogassa. Amíg megfelelő helyre eljut, javasolt II-es szorítóerejű kompresszios gyógyharisnya vagy ha az sincs, lábujj tövétől, sarkat is magába foglalóan min. térdig felcsavart fásli szükséges, nappal. Ezzel az esetleges szövődmények ( vérzés, gyulladás, thrombosis) veszélye jelentősen csökkenthető. Ha el nem is tünteti a visszereket, megelőzésre megfelelő mód.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Főorvos Úr! 78 éves férjemnek 2010-ben 2 ízben volt bal oldali ingvinális sérv miatti…

    Tisztelt Főorvos Úr!
    78 éves férjemnek 2010-ben 2 ízben volt bal oldali ingvinális sérv miatti műtétje(a megismételt műtétkor háló-beültetés történt.) Most-1 évre az
    utolsó műtét után a jobb oldalon jelentkezett "jércetojásnyi" boltosodás az
    ingvinális tájékon.javasolt,illetve elégséges volna-e sérvkötő használata,nem gyengítené-e ez ebben a stádiumban az alhasi régió izom-kötőszöveti elemeket?
    Köszönöm válaszadását.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Terheléskor a sérvkötő segít, hogy ne alakuljon ki nagyobb sérv, viselése javasolható. Emeléssel óvatosan, "combból" emeljen. Ha az új, ellenoldali sérv panaszt okoz, vagy mérete nő, műtéte - életkora ellenére - (primeren hálóval) javasolt, tervezetten. Kizáródott sérv műtéte sokkal szövődményesebb.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Doppler vizsgálat eredménye a következő: A jobb oldali art. carotisok állapota:Intimasclerosis Az…

    Doppler vizsgálat eredménye a következő:
    A jobb oldali art. carotisok állapota:Intimasclerosis
    Az arteria carotis interna szájadékánál 10% stenosist okozó apró meszes plaque.
    A bal oldali art.carotisok állapota:Intimasclerosis.
    A jobb arteria vertebrelisan az áramlási sebesség a norm. érték alsó határának a 85%-a.
    Az arteria basilarisban a áramlási sebesség a norm. érték alsó határának 85%-a.
    Kérdésem, hogy mit jelentenek ezek. 80 éves édesanyám lelete.
    A doppler vizsgálatra azért került sor, mert sokat szédül.

    Köszönöm szépen a választ.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Az Édesanyja érbeteg, a szédülés oka lehet a nyak hátsó oldalán felmenő erek szükülete is. Sebészeti lehetőség ezzel nincs, javasolt érbetegsége miatt aspirin és statin hatóanyagú gyógyszer szedése, agyi keringésjavító infusios kúra ( pl nootropil), gyógytorna, fizikotherapia, vérnyomása 130-150 Hgmm tartása (ha leeseik, még jobban szédül). Invaziv lehetőség nem lévén, az állapot tartósnak mondható.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy az ujjaim időnként teljesen…

    Tisztelt Doktor Úr!!

    Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy az ujjaim időnként teljesen bedagadnak, egy 5 perc leforgása alatt és eszméletlenül feszít is olyankor. Behajlítani is alig tudom. Háziorvosomnak amikor mondtam, azt mondta, hogy valószínű, hogy érszűkületem van, és ilyenkor tegyem a kezem hideg majd meleg vízbe és ismételjem párszor. Meg kell hogy mondjam ez semmit nem segít. Ön mit javasol mit tegyek, vagy egyáltalán mi lehet az oka??

    Válaszát előre is köszönöm!!

    Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Érszükület a leírás alapján nem valószínű, de lehetséges. Pontos kizárás vagy igazolás érsebészeti szakrendelésen lehet. További okok közt felmerül különböző leszorításos eredetű betegség (csukló-szinten, vállövi-szinten), mely miatt orthopediai konzilium indokolt. Lehet esetleges immunbetegség, gyulladásos kórok is a háttérben e miatt rheumatologiai, immunologiai vizsgálat javasoltható
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!

    A gyermekemnek, 5 hónapja megállapították, hogy VSM trombózisa van (a VSM a femorálisba való beömléstől 2 cm –re és attól distalisan nem komprimalható kb 5-6 mm tágasságú és szolid trombussal kitöltött). Mivel a „vér hígítok”nem hozták a kívánt eredményt, a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A lekötés fontos, helyes döntés volt, a bent maradó elzárt véna bajt már nem okoz, elvileg maradhat. Eltávolitása amúgy is meglehetősen nehézkes a lezajlott gyulladás miatt.… Még több

  • Üdvözlöm doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kb 2-3 hete elkezdett fájni a bal…

    Üdvözlöm doktor úr!
    Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kb 2-3 hete elkezdett fájni a bal vádlim belül. Borogattam, kenegettem Deep Relief krémmel, elmúlt. Majd rá pár napra a jobb vádlim, de már nem olyan erősen. Teljesen bepánikoltam, hogy trombózis (a fogamzásgátló miatt). Elmentem sebészhez (háromhoz is), kétféle ultrahanggal vizsgálták meg a lábaimat (doppler meg egy rendes ultrahang), nem találtak semmit, azt írták, hogy mindkét lábon jól átjárható minden stb. Voltam vérvételen is ahol néztek prothrombint, vérzési és véralvadási időt, minden jó lett:

    Trombocrit 0.440 ez micsoda? mit jelent?
    Protrombin 82 % (ref.tart.: 80-120)
    Protrombin INR 1.14 (ref.tart.: 0.8-1.2)
    Vérzési idő: 1 perc
    Véralvadási idő: 5 perc 15 másodperc

    Kb. 2 hete megint fájdogál a bal vádlim, olykor a térdhajlatom is. Nem dagad a lábam, nincs elszíneződve. Olykor beránganak az idegek vagy izmok (a másik lábamban is). Néha teljesen a bőr alatt rángatóznak, néha meg mélyen, érzem. Kissé olyan érzés, mintha izomlázam lenne 1-1 lépéskor, de nem annyira nagyon éles fájdalom, inkább ilyen feszítő, mintha nyomódna a vádlim. Ha behajlítom, stb nem fáj. Sportolok (aerobic, jóga), bár utóbbi 2 hétben kicsit kevesebbet, de rengeteget rohangálok ide-oda ilyen-olyan cipőkben. Hála az Égnek, semmilyen műtétem nem volt amivel sokat kellett feküdni, stb. Csak annyira az egyik napról a másikra jött ez nálam, hogy meg vagyok ijedve :S Már riogattam magam, meg engem mások mindennel (vérkeringési zavar, visszerek, stb. Holott semmi ilyen képződmény nincs a lábamon.) Ön szerint mi lehet ez? Az eredményeim adnak okot aggodalomra, vagy ez lehet idegi, reumás fájdalom? Esetleg ortopédiát keressek fel? Van okom félni?

    Köszönöm:
    Renáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírt kép oka több betegség lehet, ha a thrombosist és érelzáródást kizárták, a leggyakoribb ok valamely gerinc csigolya által nyomott ideg bántalma, (discopathia, neuropathia, discus hernia...) Javasolt gerinc MR, orthopediai konzilium, fizikotherapia. Tünetlieg diclofenac, mydeton javasolt és milgamma szedése
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor úr! A lábfejem és a bokám, állandó jelleggel dagadt .Ez az állapot kb 2 éve…

    Tisztelt Doktor úr!
    A lábfejem és a bokám, állandó jelleggel dagadt .Ez az állapot kb 2 éve áll fenn. Nem fáj ,csak csúnya olyan mintha egy nagy daganat lenne . Voltam már az ortopéd klinikán is,mert arra gondoltam,hátha csak lúdtalpam van,de ott sem találtak semmit . Szinte alig tudom behajlítani a lábfejemet ,mert iszonyatosan kemény és feszes. Mi bajom lehet?
    Timcsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Tüneti kezelésnek compressios harisnya és pl 2x2 Detralex javasolt. A kiváltó ok kinyomozása viszont fontos: pl nyirok-ambulancián (lymphoedema?), angiologián, UH-al ( periferias thrombosis?), belgyógyászaton (szív-gyengeség, vese-elégtelenség?) Tartós eredményre csak az oki kezelés vezethet
    üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Sclerozis multiplex beteg vagyok. Több hónapig bénán feküdtem, nagy adag…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Sclerozis multiplex beteg vagyok. Több hónapig bénán feküdtem, nagy adag steroid kúra után, egy rehabilitációs intézetben elkezdtek tornáztatni, állítani. Bal combomban trombózist, tüdőembóliát kaptam, mindez egy éve történt. Napi 2-3 mg Syncumart szedek, mindkét lábamon IIes kompressziós combtőig érő harisnyát viselek.

    Közben elkezdtem a körülményekhez képest mozogni, rövid távon járókerettel közlekedem, tornázni a földön fekve tudok.
    Úgy érzem, hogy a IIes kompressziós harisnya szinte összeszorít, akadályoz a mozgásomban, térdhajlatban és bokában bevág, akadályozza, hogy izmaim fejlődjenek.
    Legutóbbi kontroll eredménye: bal véna femoralis communisban kis rezidualis fali thrombus látható, egyébként a véna femoralis superficialisban és popliteában is teljes rekanalizáció. Mindkét oldali véna popliteában retrogad áramlás kiváltható.

    Érdekődnék, hogy Syncumar további szedése mellett, esetleg nem válthatnék e Ies kompressziós, trombózist megelőző combtőig érő harisnyára?
    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ha a thrombosis "egészséges" emberen alakul ki ( pl baleset, inaktivitás, fekvés kapcsán) ilyen Uh leírás után (ha a genetikai panel negativ) a syncumart és compressiot fokozatosan elhagyhatjuk.
    Ha a beteg beteg, azaz társbetegsége újabb thrombosisra hajlamosít, a kisebb bajt, panaszt és kockázatot az anticoaguláns és compressios kezelés fenntartása jelenti. Ismétel thrombosis ugyanis sokkal súlyosabb tünettekkel jelentkezhet, fontos a megelőzés. Az SM magában nem hajlamosít de a vele járó mozgásképesség-csökkenés sajnos igen.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr, 32 éves nő vagyok.Bal lábamba aneurysma miatt műeret helyeztek. Érdeklődnék,…

    Tisztelt Doktor Úr,

    32 éves nő vagyok.Bal lábamba aneurysma miatt műeret helyeztek. Érdeklődnék, hogy körülbelül mennyi az a járástávolság, amely megállás nélküli megtétele esetén helyreállító műtét már indokolt, illetve meddig szabad várni a helyreállító műtéttel.
    Köszönettel:Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Érszűkületes betegnél kb 100m járásképesség alatt tervezünk műtétet (ritka a kivétel). Aneurysma más eset, a lábon lévé aneurysma veszélye az ambolisatio, azaz ennek felfedezése esetén az aneurysma átmérője a döntő, nem a járásképesség.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor úr ! Az elmúlt 1,5 év alatt lelki gondok és depresszió következtében jelentősen…

    Tisztelt Doktor úr !

    Az elmúlt 1,5 év alatt lelki gondok és depresszió következtében jelentősen lefogytam . 39 éves férfi létemre 88 kilóból 70 maradt aminek következményei is lettek sajnos. Jelenleg ingadozó magas vérnyomás és antidepresszáns gyógyszert is szedek. A problémám a következő:
    - Talán a túlzott fogyás eredménye képen természetesen a bőröm elvékonyodott és az alkaromon , de főleg a kézfejemen vastag kidagadó erek hálózata jelentek meg. Ez felemelt kéznél nem látszik- viszont normál leengedett kéznél rettentően csúnya és vastag kanyargós érhálózat rajzolódik ki az alkaromtól az újakig. Nem fáj - de rettentő csúnya és szinte 1-2 hónap alatt jelentkezett mindkét kezemen. Megerőltető fizikai munkát nem végzek , dohányzom- de a rendszeres mozgásra is odafigyelek. A lábamon egyáltalán nincs ilyen - de gondolom a test , illetve a bőr zsírtartalmának elvesztése is közrejátszik és talán genetikai hajlam is.
    - kérdésem, hogy van e ennek köze a vérnyomás csökkentő gyógyszerhez és mit lehetne ellene tenni , hogy eltűnjenek.
    Gondoltam, hogy talán a hízás segítene vagy van esetleg valamiféle beavatkozás amivel eltüntethetőek vagy legalább esztétikusabbá tehetőek.
    Köszönettel : Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A kézfejen a bőralatti zsirszövet nem szokott jelentős lenni, itt a fogyás után nem törvényszerű a nagyobb vénák megjelenése, ezen vélhetően a súly ismételt emelkedése sem változtatna. Gyógyszer, lelki állapot sem igazán befolyásolja, véleményem szerint inkább alkati kérdés - férfiaknál gyakori a kézháton, alkaron kidagadó vénás hálózat. Sportolóknál a fokozott igénybevétel magyarázza. Teendő nincs, vele, adottság, vélhetően maradandó, el kell fogadni
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor
    Ps: előnye is van, esetleges vészhelyzet esetén életmentő lehet, ha az orvos⁄mentős jó vénát talál és időben tudja a gyógyszereit beadni...

  • Tisztelt doktorúr! Tudom nem az ön szakterülete de hátha segíteni tud mert neurológust és idegsebészt…

    Tisztelt doktorúr!
    Tudom nem az ön szakterülete de hátha segíteni tud mert neurológust és idegsebészt nem érek el az oldalon.
    Kiszakadt gerincsérvem van és relifexet meg diclac 75-öt kaptam rá.
    Beutalóval csak 3 hét múlva mehetek vissza időpontra .
    A fájdalmam szinte elviselhetetlen , alig bírok felkelni.
    Tudna ajánlani valami sokkal erősebb fájdalomcsillapítoót a fentieknél?
    Károly

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    valóban nem a szakterületem - tünetileg a diclac⁄diclofenac 100mg javasolható, napi 2-3 alkalommal, sok folyadékkal, valamint 150mg Mydeton, és Milgamma nagyobb dózisban
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! (Korom: 50 éves nő, akinek szülei, nagyszülei érszűkületesek voltak.…

    Tisztelt Doktor Úr!


    (Korom: 50 éves nő, akinek szülei, nagyszülei érszűkületesek voltak. )


    Évek óta fél oldalas fejfájásom és karzsibbadásom van a bal oldalon. Ebben a hónapban érfestés történt, ahol az alábbi diagnozíst állapították meg:

    Occlusio a. subclaviae cum.subclavian l.s.
    A distalis érszakasz az a vertebralis megfordult keringésén keresztül telítődik. (1,5 cm hosszú elzáródás)

    Ezután érsebésszel konzultáltam, aki annyit mondott tömören: ez bénuláshoz vezet és a műtét is kockázatos, mert hosszú darabon kell műeret behelyezni. Sajnos, ez is vezethet bénuláshoz.
    Szeretném megkérdezni a Doktor Úr véleményét, hogy ez valóban bekövetkezik e, valamint milyen időn belül? Féloldalas vagy teljes bénulás várható e?! A műtétet válasszam-e vagy milyen életminőség vár majd rám?

    Köszönettel, és tisztelettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A panasza leírása pontos, a tünet és az UH alapán felállított diagnosis helyes. A műtét kockázatát viszont másképp látom, gyakorlott helyen igen jó és tartós eredménnyel végzett műtéti beavatkozás, vállalható kockázattal.
    Ha a ter.illetékes érsebészet ezt a műtétet nem vállalja, keressen fel az Érsebészeti Klinikán, állunk rendelkezésre
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! A férjemnek 2010 novemben aputálták a lábát (térd felett) érszükület miatt.…

    Tisztelt Doktor Úr!

    A férjemnek 2010 novemben aputálták a lábát (térd felett) érszükület miatt. A másik lába is érszükületes ,de emellett még cukorbeteg szívinfarktusa is volt. Az érsebész nem javasolja az érfestést.Érdeklődni szeretnék milyen megoldás jöhetne szóba az értágitással kapcsolatban? Megtisztelő válaszát várom. Egy aggódó feleség.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Érfestést akkor végzünk, ha van műtéti konzekvenciája. Ha nincs ilyen ok, marad a gyógyszeres kezelés minden lehetősége. Ha a lába statusa romlik, műtét szükségessége felmerül, akkor indokolt az érfestés, annak kapcsán ha lehet tágítás, vagy érműtét
    A döntés az érsebész felelőssége. Ha kétsége van, megkérdezhet e téren jártas másik kollégát is.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor úr! Az ügyben fordulok Önhöz segítségért, hogy édesanyám 63 éves. Több mint…

    Tisztelt Doktor úr!

    Az ügyben fordulok Önhöz segítségért, hogy édesanyám 63 éves. Több mint 10 évvel ezelőtt nyaki érszűkületet diagnosztizáltak nála. Az évek során sajnos csontritkulással is el kezdték kezelni és kb. 1,5 éve csontritkulására a Bonviva 3 mg oldatos injekciót kapta vénásan, negyedévente. Tavaly novemberben nyaki érszűkületével kontroll vizsgálatra jelentkezett, ahol megállapították, hogy a korábbi 40 %-ról 70 %-ra romlott bal oldalon a szűkület, mely áramlási zavarokat is okoz. Jelen állás alapján műteni kellene.
    Kérdésem a következő lenne: Hozzájárulhatott-e a Bonviva kezelés ennél a nyaki érszűkületnél mért állapotromlásban? Itt még megjegyezném, hogy a gyógyszer használati útmutatója és a kezelőorvos is elmondta, hogy kálciumot és D-vitamint kellene szednie a kezelés alatt, azonban miután a kezelőorvos megtudta, hogy édesanyámnak veseköve volt, így azt mondta, hogy ezeket nem szedheti.
    Lehetséges-e, hogy ezek hiánya mellett azonban nem tudott a Bonviva a csontokba épülni és az erekre rakódott le?
    Feltételezésünk onnan indult, hogy édesanyámnál a hirtelen állapot romlás azon időszakra vezethető vissza, mióta a Bonvivát elkezdték nála alkalmazni.
    Válaszát előre is köszönöm: Kata.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Nyaki erek állapotának romlása nem egyértelműen hozható összefüggésbe az osteoporosissal, inkább az atherosclerosis anyagcsere betegség volta, folyamatos progresszijoa, nem gyógyíthatósága magyarázza. Sajnos, lehet hogy az erre szedett gyógyszere nem volt elég hatékony, sok ember rezistens pl aspirinre, nem hat eléggé, nem védi az ereket. Ennek vizsgálata vérvétellel, aggregometrias vizsgálattal igazolható, más gyógyszerre váltás indokolt. Emelhető a statin adagja, stb. Ha ennek ellenére romlik, marad a műtét
    (Megj: tünetmentes 70% carotis stensis még nem egyértelmű műtéti indikáció)
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • T. Doktor Úr !

    52 éves multam, ülő munkát végzek, elég stresszes munkahelyen.

    Gyógyszereim: Huma pronol, Amlipin, Nootropil, Preductal MR. Este Xanax.
    Egy időben Aspirin protectet is szedtem.

    A napokban a bal térd külső oldalán egy vastagabb… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Erek rugalmassá tétele nem igazán megoldott napjainkban. A test többi része nem ilyen esendő, attól ne tartson. Lába védelmére sok ülés-állás esetén I-es compressios gyógyharisnya… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr ! Már 3 éve fáj a lábam, a derekamból indul a fájdalom, és végig a hátsó…

    Tisztelt Doktor Úr !
    Már 3 éve fáj a lábam, a derekamból indul a fájdalom, és végig a hátsó részen fáj a lábam. A vádlimban, mintha izomláz lenne, és rángatódzik az ideg, úgy érzem. De olyan érzés is, mintha az ér görcsölne. Nem tudok aludni sem a fájdalomtól, alig bírok megfordulni, és a lábam arréb rakni. Voltam érsebészeti vizsgálaton, ahol a következő dignózist állították fel. Sine Morbo angiol.
    Pst. Av. mko. ++++
    Nem tudom mi lehet a bajom. Kérem szépen válaszoljon mit csináljak?
    Köszönettel és tisztelettel: Szigi3

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Panasza már a tünet alapján sem ér-eredetü, és ezt az érsebészeti vélemény is megerősíti: nincs érszűkülete
    Panasza alapján gerincbetegség vélhető, egy rossz csigolya okozta idegbecsípődés, javasolt gerinc MR, orthopediai konzilium, fizikotherapia
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Dr úr!

    Az lenne a kérdésem ,hogy vesekő miat tőrtént Nativ vese rtg.felv,a kővetkező eredményel.
    A jobb vese vetűletében kifejezeten szennyezett colon látható.
    A vesék ill.ureterek vetűletében egyértelmű pozitiv kőárnyék nem ábrázodik.
    A kismedencében… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás jelentősen kóros eltérést nem mutat, aggodalomra nincs oka, erekről nem szól a leírás, thrombosist nem fog ettől kapni. Sportolhat, utazhat.
    Üdvözlettel