A betegek kérdései (1744)

 • Tisztelt Doktor Úr!

  A gyermekemnek, 5 hónapja megállapították, hogy VSM trombózisa van (a VSM a femorálisba való beömléstől 2 cm –re és attól distalisan nem komprimalható kb 5-6 mm tágasságú és szolid trombussal kitöltött). Mivel a „vér hígítok”nem hozták a kívánt eredményt, a… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A lekötés fontos, helyes döntés volt, a bent maradó elzárt véna bajt már nem okoz, elvileg maradhat. Eltávolitása amúgy is meglehetősen nehézkes a lezajlott gyulladás miatt.… Még több

 • Üdvözlöm doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kb 2-3 hete elkezdett fájni a bal…

  Üdvözlöm doktor úr!
  Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kb 2-3 hete elkezdett fájni a bal vádlim belül. Borogattam, kenegettem Deep Relief krémmel, elmúlt. Majd rá pár napra a jobb vádlim, de már nem olyan erősen. Teljesen bepánikoltam, hogy trombózis (a fogamzásgátló miatt). Elmentem sebészhez (háromhoz is), kétféle ultrahanggal vizsgálták meg a lábaimat (doppler meg egy rendes ultrahang), nem találtak semmit, azt írták, hogy mindkét lábon jól átjárható minden stb. Voltam vérvételen is ahol néztek prothrombint, vérzési és véralvadási időt, minden jó lett:

  Trombocrit 0.440 ez micsoda? mit jelent?
  Protrombin 82 % (ref.tart.: 80-120)
  Protrombin INR 1.14 (ref.tart.: 0.8-1.2)
  Vérzési idő: 1 perc
  Véralvadási idő: 5 perc 15 másodperc

  Kb. 2 hete megint fájdogál a bal vádlim, olykor a térdhajlatom is. Nem dagad a lábam, nincs elszíneződve. Olykor beránganak az idegek vagy izmok (a másik lábamban is). Néha teljesen a bőr alatt rángatóznak, néha meg mélyen, érzem. Kissé olyan érzés, mintha izomlázam lenne 1-1 lépéskor, de nem annyira nagyon éles fájdalom, inkább ilyen feszítő, mintha nyomódna a vádlim. Ha behajlítom, stb nem fáj. Sportolok (aerobic, jóga), bár utóbbi 2 hétben kicsit kevesebbet, de rengeteget rohangálok ide-oda ilyen-olyan cipőkben. Hála az Égnek, semmilyen műtétem nem volt amivel sokat kellett feküdni, stb. Csak annyira az egyik napról a másikra jött ez nálam, hogy meg vagyok ijedve :S Már riogattam magam, meg engem mások mindennel (vérkeringési zavar, visszerek, stb. Holott semmi ilyen képződmény nincs a lábamon.) Ön szerint mi lehet ez? Az eredményeim adnak okot aggodalomra, vagy ez lehet idegi, reumás fájdalom? Esetleg ortopédiát keressek fel? Van okom félni?

  Köszönöm:
  Renáta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A leírt kép oka több betegség lehet, ha a thrombosist és érelzáródást kizárták, a leggyakoribb ok valamely gerinc csigolya által nyomott ideg bántalma, (discopathia, neuropathia, discus hernia...) Javasolt gerinc MR, orthopediai konzilium, fizikotherapia. Tünetlieg diclofenac, mydeton javasolt és milgamma szedése
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor úr! A lábfejem és a bokám, állandó jelleggel dagadt .Ez az állapot kb 2 éve…

  Tisztelt Doktor úr!
  A lábfejem és a bokám, állandó jelleggel dagadt .Ez az állapot kb 2 éve áll fenn. Nem fáj ,csak csúnya olyan mintha egy nagy daganat lenne . Voltam már az ortopéd klinikán is,mert arra gondoltam,hátha csak lúdtalpam van,de ott sem találtak semmit . Szinte alig tudom behajlítani a lábfejemet ,mert iszonyatosan kemény és feszes. Mi bajom lehet?
  Timcsi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Tüneti kezelésnek compressios harisnya és pl 2x2 Detralex javasolt. A kiváltó ok kinyomozása viszont fontos: pl nyirok-ambulancián (lymphoedema?), angiologián, UH-al ( periferias thrombosis?), belgyógyászaton (szív-gyengeség, vese-elégtelenség?) Tartós eredményre csak az oki kezelés vezethet
  üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! Sclerozis multiplex beteg vagyok. Több hónapig bénán feküdtem, nagy adag…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Sclerozis multiplex beteg vagyok. Több hónapig bénán feküdtem, nagy adag steroid kúra után, egy rehabilitációs intézetben elkezdtek tornáztatni, állítani. Bal combomban trombózist, tüdőembóliát kaptam, mindez egy éve történt. Napi 2-3 mg Syncumart szedek, mindkét lábamon IIes kompressziós combtőig érő harisnyát viselek.

  Közben elkezdtem a körülményekhez képest mozogni, rövid távon járókerettel közlekedem, tornázni a földön fekve tudok.
  Úgy érzem, hogy a IIes kompressziós harisnya szinte összeszorít, akadályoz a mozgásomban, térdhajlatban és bokában bevág, akadályozza, hogy izmaim fejlődjenek.
  Legutóbbi kontroll eredménye: bal véna femoralis communisban kis rezidualis fali thrombus látható, egyébként a véna femoralis superficialisban és popliteában is teljes rekanalizáció. Mindkét oldali véna popliteában retrogad áramlás kiváltható.

  Érdekődnék, hogy Syncumar további szedése mellett, esetleg nem válthatnék e Ies kompressziós, trombózist megelőző combtőig érő harisnyára?
  Válaszát előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Ha a thrombosis "egészséges" emberen alakul ki ( pl baleset, inaktivitás, fekvés kapcsán) ilyen Uh leírás után (ha a genetikai panel negativ) a syncumart és compressiot fokozatosan elhagyhatjuk.
  Ha a beteg beteg, azaz társbetegsége újabb thrombosisra hajlamosít, a kisebb bajt, panaszt és kockázatot az anticoaguláns és compressios kezelés fenntartása jelenti. Ismétel thrombosis ugyanis sokkal súlyosabb tünettekkel jelentkezhet, fontos a megelőzés. Az SM magában nem hajlamosít de a vele járó mozgásképesség-csökkenés sajnos igen.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr, 32 éves nő vagyok.Bal lábamba aneurysma miatt műeret helyeztek. Érdeklődnék,…

  Tisztelt Doktor Úr,

  32 éves nő vagyok.Bal lábamba aneurysma miatt műeret helyeztek. Érdeklődnék, hogy körülbelül mennyi az a járástávolság, amely megállás nélküli megtétele esetén helyreállító műtét már indokolt, illetve meddig szabad várni a helyreállító műtéttel.
  Köszönettel:Edit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Érszűkületes betegnél kb 100m járásképesség alatt tervezünk műtétet (ritka a kivétel). Aneurysma más eset, a lábon lévé aneurysma veszélye az ambolisatio, azaz ennek felfedezése esetén az aneurysma átmérője a döntő, nem a járásképesség.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor úr ! Az elmúlt 1,5 év alatt lelki gondok és depresszió következtében jelentősen…

  Tisztelt Doktor úr !

  Az elmúlt 1,5 év alatt lelki gondok és depresszió következtében jelentősen lefogytam . 39 éves férfi létemre 88 kilóból 70 maradt aminek következményei is lettek sajnos. Jelenleg ingadozó magas vérnyomás és antidepresszáns gyógyszert is szedek. A problémám a következő:
  - Talán a túlzott fogyás eredménye képen természetesen a bőröm elvékonyodott és az alkaromon , de főleg a kézfejemen vastag kidagadó erek hálózata jelentek meg. Ez felemelt kéznél nem látszik- viszont normál leengedett kéznél rettentően csúnya és vastag kanyargós érhálózat rajzolódik ki az alkaromtól az újakig. Nem fáj - de rettentő csúnya és szinte 1-2 hónap alatt jelentkezett mindkét kezemen. Megerőltető fizikai munkát nem végzek , dohányzom- de a rendszeres mozgásra is odafigyelek. A lábamon egyáltalán nincs ilyen - de gondolom a test , illetve a bőr zsírtartalmának elvesztése is közrejátszik és talán genetikai hajlam is.
  - kérdésem, hogy van e ennek köze a vérnyomás csökkentő gyógyszerhez és mit lehetne ellene tenni , hogy eltűnjenek.
  Gondoltam, hogy talán a hízás segítene vagy van esetleg valamiféle beavatkozás amivel eltüntethetőek vagy legalább esztétikusabbá tehetőek.
  Köszönettel : Attila

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A kézfejen a bőralatti zsirszövet nem szokott jelentős lenni, itt a fogyás után nem törvényszerű a nagyobb vénák megjelenése, ezen vélhetően a súly ismételt emelkedése sem változtatna. Gyógyszer, lelki állapot sem igazán befolyásolja, véleményem szerint inkább alkati kérdés - férfiaknál gyakori a kézháton, alkaron kidagadó vénás hálózat. Sportolóknál a fokozott igénybevétel magyarázza. Teendő nincs, vele, adottság, vélhetően maradandó, el kell fogadni
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor
  Ps: előnye is van, esetleges vészhelyzet esetén életmentő lehet, ha az orvos⁄mentős jó vénát talál és időben tudja a gyógyszereit beadni...

 • Tisztelt doktorúr! Tudom nem az ön szakterülete de hátha segíteni tud mert neurológust és idegsebészt…

  Tisztelt doktorúr!
  Tudom nem az ön szakterülete de hátha segíteni tud mert neurológust és idegsebészt nem érek el az oldalon.
  Kiszakadt gerincsérvem van és relifexet meg diclac 75-öt kaptam rá.
  Beutalóval csak 3 hét múlva mehetek vissza időpontra .
  A fájdalmam szinte elviselhetetlen , alig bírok felkelni.
  Tudna ajánlani valami sokkal erősebb fájdalomcsillapítoót a fentieknél?
  Károly

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  valóban nem a szakterületem - tünetileg a diclac⁄diclofenac 100mg javasolható, napi 2-3 alkalommal, sok folyadékkal, valamint 150mg Mydeton, és Milgamma nagyobb dózisban
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! (Korom: 50 éves nő, akinek szülei, nagyszülei érszűkületesek voltak.…

  Tisztelt Doktor Úr!


  (Korom: 50 éves nő, akinek szülei, nagyszülei érszűkületesek voltak. )


  Évek óta fél oldalas fejfájásom és karzsibbadásom van a bal oldalon. Ebben a hónapban érfestés történt, ahol az alábbi diagnozíst állapították meg:

  Occlusio a. subclaviae cum.subclavian l.s.
  A distalis érszakasz az a vertebralis megfordult keringésén keresztül telítődik. (1,5 cm hosszú elzáródás)

  Ezután érsebésszel konzultáltam, aki annyit mondott tömören: ez bénuláshoz vezet és a műtét is kockázatos, mert hosszú darabon kell műeret behelyezni. Sajnos, ez is vezethet bénuláshoz.
  Szeretném megkérdezni a Doktor Úr véleményét, hogy ez valóban bekövetkezik e, valamint milyen időn belül? Féloldalas vagy teljes bénulás várható e?! A műtétet válasszam-e vagy milyen életminőség vár majd rám?

  Köszönettel, és tisztelettel.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A panasza leírása pontos, a tünet és az UH alapán felállított diagnosis helyes. A műtét kockázatát viszont másképp látom, gyakorlott helyen igen jó és tartós eredménnyel végzett műtéti beavatkozás, vállalható kockázattal.
  Ha a ter.illetékes érsebészet ezt a műtétet nem vállalja, keressen fel az Érsebészeti Klinikán, állunk rendelkezésre
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! A férjemnek 2010 novemben aputálták a lábát (térd felett) érszükület miatt.…

  Tisztelt Doktor Úr!

  A férjemnek 2010 novemben aputálták a lábát (térd felett) érszükület miatt. A másik lába is érszükületes ,de emellett még cukorbeteg szívinfarktusa is volt. Az érsebész nem javasolja az érfestést.Érdeklődni szeretnék milyen megoldás jöhetne szóba az értágitással kapcsolatban? Megtisztelő válaszát várom. Egy aggódó feleség.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Érfestést akkor végzünk, ha van műtéti konzekvenciája. Ha nincs ilyen ok, marad a gyógyszeres kezelés minden lehetősége. Ha a lába statusa romlik, műtét szükségessége felmerül, akkor indokolt az érfestés, annak kapcsán ha lehet tágítás, vagy érműtét
  A döntés az érsebész felelőssége. Ha kétsége van, megkérdezhet e téren jártas másik kollégát is.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor úr! Az ügyben fordulok Önhöz segítségért, hogy édesanyám 63 éves. Több mint…

  Tisztelt Doktor úr!

  Az ügyben fordulok Önhöz segítségért, hogy édesanyám 63 éves. Több mint 10 évvel ezelőtt nyaki érszűkületet diagnosztizáltak nála. Az évek során sajnos csontritkulással is el kezdték kezelni és kb. 1,5 éve csontritkulására a Bonviva 3 mg oldatos injekciót kapta vénásan, negyedévente. Tavaly novemberben nyaki érszűkületével kontroll vizsgálatra jelentkezett, ahol megállapították, hogy a korábbi 40 %-ról 70 %-ra romlott bal oldalon a szűkület, mely áramlási zavarokat is okoz. Jelen állás alapján műteni kellene.
  Kérdésem a következő lenne: Hozzájárulhatott-e a Bonviva kezelés ennél a nyaki érszűkületnél mért állapotromlásban? Itt még megjegyezném, hogy a gyógyszer használati útmutatója és a kezelőorvos is elmondta, hogy kálciumot és D-vitamint kellene szednie a kezelés alatt, azonban miután a kezelőorvos megtudta, hogy édesanyámnak veseköve volt, így azt mondta, hogy ezeket nem szedheti.
  Lehetséges-e, hogy ezek hiánya mellett azonban nem tudott a Bonviva a csontokba épülni és az erekre rakódott le?
  Feltételezésünk onnan indult, hogy édesanyámnál a hirtelen állapot romlás azon időszakra vezethető vissza, mióta a Bonvivát elkezdték nála alkalmazni.
  Válaszát előre is köszönöm: Kata.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Nyaki erek állapotának romlása nem egyértelműen hozható összefüggésbe az osteoporosissal, inkább az atherosclerosis anyagcsere betegség volta, folyamatos progresszijoa, nem gyógyíthatósága magyarázza. Sajnos, lehet hogy az erre szedett gyógyszere nem volt elég hatékony, sok ember rezistens pl aspirinre, nem hat eléggé, nem védi az ereket. Ennek vizsgálata vérvétellel, aggregometrias vizsgálattal igazolható, más gyógyszerre váltás indokolt. Emelhető a statin adagja, stb. Ha ennek ellenére romlik, marad a műtét
  (Megj: tünetmentes 70% carotis stensis még nem egyértelmű műtéti indikáció)
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • T. Doktor Úr !

  52 éves multam, ülő munkát végzek, elég stresszes munkahelyen.

  Gyógyszereim: Huma pronol, Amlipin, Nootropil, Preductal MR. Este Xanax.
  Egy időben Aspirin protectet is szedtem.

  A napokban a bal térd külső oldalán egy vastagabb… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Erek rugalmassá tétele nem igazán megoldott napjainkban. A test többi része nem ilyen esendő, attól ne tartson. Lába védelmére sok ülés-állás esetén I-es compressios gyógyharisnya… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr ! Már 3 éve fáj a lábam, a derekamból indul a fájdalom, és végig a hátsó…

  Tisztelt Doktor Úr !
  Már 3 éve fáj a lábam, a derekamból indul a fájdalom, és végig a hátsó részen fáj a lábam. A vádlimban, mintha izomláz lenne, és rángatódzik az ideg, úgy érzem. De olyan érzés is, mintha az ér görcsölne. Nem tudok aludni sem a fájdalomtól, alig bírok megfordulni, és a lábam arréb rakni. Voltam érsebészeti vizsgálaton, ahol a következő dignózist állították fel. Sine Morbo angiol.
  Pst. Av. mko. ++++
  Nem tudom mi lehet a bajom. Kérem szépen válaszoljon mit csináljak?
  Köszönettel és tisztelettel: Szigi3

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Panasza már a tünet alapján sem ér-eredetü, és ezt az érsebészeti vélemény is megerősíti: nincs érszűkülete
  Panasza alapján gerincbetegség vélhető, egy rossz csigolya okozta idegbecsípődés, javasolt gerinc MR, orthopediai konzilium, fizikotherapia
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Dr úr!

  Az lenne a kérdésem ,hogy vesekő miat tőrtént Nativ vese rtg.felv,a kővetkező eredményel.
  A jobb vese vetűletében kifejezeten szennyezett colon látható.
  A vesék ill.ureterek vetűletében egyértelmű pozitiv kőárnyék nem ábrázodik.
  A kismedencében… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A leírás jelentősen kóros eltérést nem mutat, aggodalomra nincs oka, erekről nem szól a leírás, thrombosist nem fog ettől kapni. Sportolhat, utazhat.
  Üdvözlettel

 • Kedves Doktor Úr !

  Mellrák miatt eltávolitották a mellem, majd a másik mirigyállományát is.
  Aztán kaptam implantátumokat, de az eredménnyel nem vagyok megelégedve.
  Az egyik klinikán mondták, hogy esztétikai javulás elérheto saját zsírfeltoltéssel. Már a mutét napját… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Emlőpótlásra többféle plasztikai sebészeti lehetőség van, egy része OEP támogatással. Ezek közül egy a zsírfeltöltés. A tapasztalat ezzel jó, eredményes beavatkozás. A… Még több

 • Tisztelt Doktor úr! 43 éves vagyok, mindkét lábamon néhány napja apró piros bőr alatti bevérzések…

  Tisztelt Doktor úr!
  43 éves vagyok, mindkét lábamon néhány napja apró piros bőr alatti bevérzések jelentek meg, melyek a talp irányába terjedtek, a lábszáron csak néhány folt van. Nem fáj, előzőleg sokszor viszketett a bőröm, mióta foltos, azóta megszünt a viszketés.
  Látható visszereim nincsenek, néhény kis seprűvéna lászott a bokám körül.
  Van ezzel teendő vagy magától felszívódik, esetlen van-e valamilyen krém amit használni lehet?
  Köszönettel várom válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A leírásból nem egyértelmű, mi lehet az oka a bevérzéseknek. Lehet vénás eredetű vagy kisebb trauma (ütés, nyomás) következménye. Kezelése jegelés, borogatás, Lioton vagy Dolobene gél, detralex tabletta. Ha ismétlődik, javasolt vénás UH a nagyobb vénák vizsgálatára, ill angiologiai belgyógyászati konzilium az erek fragilitásának vizsgálatára.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor Úr! Ismerősömtől kaptam 5 db szénsavfürdő jegyet ajándékba, amit a gyógyfürdőnkben…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Ismerősömtől kaptam 5 db szénsavfürdő jegyet ajándékba, amit a gyógyfürdőnkben vehetek igénybe.
  A kérdésem az, hogy élhetek-e a lehetőséggel akkor is, ha egyik lábamon van néhány viszér. Kis "söprű" is és vastagabb is, bár különösebb panaszt nem okoznak.

  Évekkel ezelőtt már voltam szénsavfürdőben, akkor jólesett, de most elbizonytalanodtam.

  10*15 perces időtartamokról lenne szó, nyugodtam próbálkozhatom némi fokozatosságot betartva, vagy ne tegyem, mert ártana?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Ilyen mértékű visszeresség nem ellenjavallata a gyógykezelésnek
  Súlyosabb, nagyfokú varicositas a meleg fürdő vagy szénsavas kezelés hatására begyulladhat de a seprűvénák erre nem hajlamosak
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt doktor úr!!! A Diagnózisaim : Magas vérnyomás , Az artéria carotis-elzáródása vagy…

  Tisztelt doktor úr!!!
  A Diagnózisaim : Magas vérnyomás , Az artéria carotis-elzáródása vagy szűkülete , Szédülékenység.
  Radiológiai Vizsgálatom eredménye ez :
  Jobb oldalon CCA , ICA és ECA területén kórós nem ábrázolódik az a vertebralis csak az eredésnél vizsgálható, megtartott irányú keriongés látszik. bal oldalon a CCa -ban kb 70%-os szűkület okozó izodens bennék látszik, mely mellett 45-50cm⁄sec sebbesség mérhető. A doppler görbék deformáltak, color vizsgálatnál turbulencia. Az ICA a körzsezettől nehezen különíthető el , ésaz izodens lumenben keringés alig figyelhető meg. a vizsgálható területeken 25-30cm⁄sec áramlás van, deformált Doppler , intimalizált ECA látszik.
  Azt lenne a kérdésem hogy lehet-e ettől állandó jellegű szédülés és fülzúgás és nagyon rossz közérzet és ez ellen mi lenne a tehendőm??
  Válaszát előre is köszönöm!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Az UH leírás nem egyértelmű, de jelentős érszűkületes betegséget mutat, mely szédülését magyarázhatja. Javasolt a nyaki és agyi erek MRI vagy CTA vizsgálata. Ha jelentős szűkület igazolódik, műtét is szükséges lehet, mely állapotán jelentősen javíthat. fenti leletekkel érsebészeti szakrendelésen jelentkezzen Addig 1 aspirin protect és statin javasolt.
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor

 • Tisztelt Doktor úr!

  Doppler vizsgálat után,a következő leletet kaptam,ami számomra sajnos igen keveset mondd.

  "Jobb oldalon a cartotisban dorsalisan az ACI eredésére is ráterjedő 10x2,5 mm nagyságú meszes plakk látszik. A bulbusban dorsalisan 1,5-2 mm vastagságú… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A leírás szerint a nyaki, fejhez menő ereken érbetegség, atherosclerosis igazolható. Ez rendszerbetegség, nyilván minden más érszakasz is érintett. Ilyen leírás esetén… Még több

 • Tisztelt Doktor úr!

  Furcsának tarthatja a kérdésemet, de engem nagyon aggaszt. Kb. egy fél éve vettem észre, hogy ahol eddig egyáltalán nem, ott most már nagyon erősen kirajzolódnak a hajszálerek. Vannak helyzetek, amikor mintha még erősebben
  látszana, de ezt eddig a lámpafényre,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  Orvosi beavatkozást nem gondolnék szükségesnek, a sok kés vénatágulat kialakulása vélhetően hajlam kérdése. Panaszt, fájdalmat nem fog okozni, de esztétikai problémát igen.… Még több

 • Tisztelt Szabó Gábor Doktor Úr! Harmincas férfi vagyok, több érrendszeri gonddal. A lábaimon…

  Tisztelt Szabó Gábor Doktor Úr!
  Harmincas férfi vagyok, több érrendszeri gonddal. A lábaimon már 15 éve egyre csúnyuló kidagadó erek vannak, csomószerűek néhol, és tele van a lábszáram lilás, rózsaszínes erekkel, foltokkal. Még a lábfejemen is sok kicsi lilás, rózsaszínes ér van. Kenem fél éve Plerudin Fortéval, majd Liotonnal, semmi javulást nem látok. Minden nap használom pedig. Egyenlőre csak időnként fájnak az erek, és esztétikailag csúnyák. Mellé legújabban észrevettem, hogy a herezacskón is több kis lilás-bordós foltocska, pötty jelent meg, mintha bevérzett volna ott valami.
  Nem tudom van-e összefüggés ezek , és 1 éve fennálló magas vérnyomásom között? Ez utóbbira már szedek gyógyszert, Covercard 10mg-t. Az már más kérdés, hogy e gyógyszer kissé gátolja a merevedést. Mit tehetnék ereim egészsége érdekében ebben az életkorban? Milyen gyógyszer, kenőcs stb. segíthetne? Mit jelent a sok kis bevérzéses pötty az említett testrészen? Mit tehetek ellene? Mennyiben gátolja a továbbiakban mindez a potenciát?
  Köszönöm megtisztelő válaszát!
  Tisztelettel: Csaba

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Szabó Viktor Gábor

  Tisztelt Kérdező!
  A lábon jelentkező, panaszokat okozó vénatágulatok miatt érsebészeti konzilium és vénás UH javasolt: ha vénás billentyűzet rossz, visszérműtét javasolt, mely tüneteit, panaszait jelentősen enyhítheti, esztétikailag jelentős javulás lehet. A kis áttetsző vénahálózatok inkább csak esztétikai szempontból jelentős, kezelése injectiokkal lehetséges.
  Ez elvileg független a többi testtájékon jelentkező vénatágulatok kezelésétől -utóbbi szintén vélhetően hajlam alapján alakul ki, de kezelése és szövődményei ismertetése már urologus⁄andrologus feladata, ugyanígy a gyógyszerei potenciájára való hatásának kérdése.
  Javasolt rendszeres sport, dohányzási tilalom, zsírszegény étrend, ... Néhány évenként rendszeres orvosi szűrés javasolható
  Üdvözlettel
  Dr Szabó Gábor