A betegek kérdései (1751)

  • Kedves Dr. Szabó Gábor Viktor!

    Mindkét lábszáram, lábfejem fáj, zsibbad, ha kerékpározom, ill. járás közben, után, már rövid idő elteltével is (10 perc). Gyakran olyankor is fáj, görcsöl a vádlim, ha ülök, néha még éjjel is. A lábszáramon évek óta látszanak vastag, kidülledő visszerek,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tiszetlt Kérdező!
    Leírása alapján vénás keringési zavar vélhető. javasolt vénás UH ( thrombosis? billentyűelégtelenség? perforans elégtelenség?) Pozitív lelet esetén érsebészeti konzilium,… Még több

  • Tisztelt Dr.úr! S.klári vagyok.Az lenne a kérdésem,hogy édesapám a napokba fog szív műtétre…

    Tisztelt Dr.úr!

    S.klári vagyok.Az lenne a kérdésem,hogy édesapám a napokba fog szív műtétre menni azaz,ereket kell neki cserélni mert elvannak meszesedve..a probléma csak az hogy soha nemvettete meg az alkoholt,és a cigarettát,pedig mint tudjuk pont ez a két dolog a legveszéjesebb egy ilyen beteg számára..kérem segítsen hogy hogy vonjam el a figyelmét roluk ill.mit tegyek én és ő is a műtét után.és hogy mennyire komoly egy ilyen műtét..
    köszönöm,a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tiszetlt Kérdező!
    A műtét "komoly", erőteljes lelki felkészülést igényel betegtől, családtól. Ha túlesett a műtéten, remélem lesz annyira emlékezetes, hogy könnyebb lesz káros szenvedélyeiről leszoktatni, inkább akkor kezdjen hozzá.
    A beteg felvilágosítása, vezetése a kezelőorvos feladata, kérdezze inkább őt, személyes kapcsolatot igényel
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt DR ÚR! Megszeretném kérdezni,CT-eredményem a következő,A sigma fala egyenetlenül megvastagodott.Lehet…

    Tisztelt DR ÚR!
    Megszeretném kérdezni,CT-eredményem a következő,A sigma fala egyenetlenül megvastagodott.Lehet ez daganat?Kicsit fájdalmas azon részen,csak azt hittem a petefészkem.
    köszönöttel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás inkább chronicus gyulladás jele lehet de nem zárható ki más folyamat. Javasolt tükrözés (colonoscopia), esetleg szövettani mintavétel
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr!
    Férjem még csak 36 éves, de főként a bal lábán rengeteg csomószerű , kidudorodó ér van. Leginkább a térdhajlat - és a vádli táján. A boka fölött pedig még sok kis lilás ér is látható. Sajnos sokat emel munka közben, és van túlsúlya is. Mellé kezeletlen magas vérnyomása… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás alapján jó lenne orvosi vizsgálat érsebészeten, de ha ez reménytelen, vegyen gyógyászati segédeszköz boltban I.-es compressios térdig érő gyógyharisnyát, olyan… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! 39 éves nő vagyok.Készen lett az MR is.Nagyon szépen kérem írja le a véleményét róla.Mind a kér kezem zsibbad,fáj a fejem,és szédülök!Lehet ez erre magyarázat.Leírná nekem mi van a leleten,mi mit jelent. T 1 és T 2 súlyozott sagittalis síkú felvételeket készítettünk a cranio-cervicalis… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    gerincbetegsége miatt javaslom keresse orthopéd ill. rheumatologus szakorvos véleményét - érsebészként nem a szakterületem
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Üdvözlöm Doktor úr!
    Mindkét térdhajlatomban az apró erek szétpattantak, kb. 2 hónappal ezelött kezdődött, napi szinten csúnyább, de nem is ez a legrosszabb. Mindkét térdhajlatom rettentően fáj, sokszor gugolásból nagyon nehezen tudok felálni. Pihentetés után valamivel jobb, de nem szünik… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírás alapján vélhetően két betegség lehetséges egyidőben, a vénák felületesek, kezelésére a vadgesztenye krém alkalmas lehet. Javasolt UH a vénás rendszer vizsgálatára,… Még több

  • tisztel dr úr. én 33éves 3gyermnekes anyuka vagyok. nem fogyasztok alkoholt, lehe már egy éve…

    tisztel dr úr. én 33éves 3gyermnekes anyuka vagyok. nem fogyasztok alkoholt, lehe már egy éve sem ittam egy pohárkával sem. előtte sem soha. szóval nem vagyok alkohol párti. messze áll töllem. de voltam laborba tegnap, mert lábszár fekélyem van ami már 10éves betegségem hol elő jön hol eltünnik. kezelésekkel. általában szülés után jött elő de most ismét. elküldött a házi orvos vérvétlre amink az egyik része megvan. a másik pár napon belükl. az az eredmény ami már megvan felvedeztem benne 2 csillagal jelzet amitöl megijedttem. az egyik csillag a gamma-gt aminek az értéke 92, a másiknak gtp amink 75. olvastam a netten és megijedttem hogy májkárosodás jelei. nagyon megijedttem, mive van 3 kis germekem. mitöl mehett fel ez az arány?. nincs más panaszom a lábszáram kivéve,amit szeretnék öntöl vélemény kérni hopgy leginkább terhesség után szokott elő jönni, és most ajánlottak nekem egy gyógyszert ami egy kenőcs:Lalugen PLUS krém 60mg. ön véleménye szerint használhatom e? az erek kudarranak hajszál erek a lábszáramba lent boka csont melett, nem gennyes csak sebes látszódik a kidurrant erek helyei, voltam kórházba Szeged ill Budapest Mária utca Bőrklinikán, ami nem hozott helyre,mivel nem kaptam gyógyszert, mert nem negedttem szövet mintát venni, röviden írom le ,elnézését kérem, én azt szeretném tudni, alkalmas e ez a kenőcs. előre is köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A kenőcs a fekélyes seb kezelésére alkalmas lehet, mint tüneti szer. Érdemes lenne a kiváltó ok tisztázása, pl egy vénás elégtelenség, visszeresség esetén műtét indokolt, attól várható teljes gyógyulás. Javasolt vénás UH, érsebészeti konzilium. Tünetileg a láb fáslizása, helyi kezelés mellett lassú javulás elérhető.
    Laboreltérése a fekélybetegséggel nem magyarázható
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt doktor úr!
    A páromnak 6 évvel ezelőtt súlyos agyvérzése volt, teljes bal oldala lebénult, a lábát jobban tudja használni. Agysérülése következtében neglect szindróma, bal oldali látótér kiesés is diagnosztizálva lett. Az utóbbi időben észrevettem, hogy lábfeje, főleg a jó, erősen… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Súlyos betegsége mellett más kórság is sújthatja férjét, ilyen láb-betegség oka lehet érszűkület is. Javasolt angiologiai konzilium, doppleres vizsgálat. A dagadás oka… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr! 20 éves lány vagyok. A problémám a következő: másfél hónapja a bal mellem…

    Tisztelt Doktor Úr!

    20 éves lány vagyok. A problémám a következő: másfél hónapja a bal mellem mögötti, és környéki terület elviselhetetlenül fáj, szorít, éget. Szinte mindig fáj, nem fokozódik mozgásra, lefekvéskor még rosszabb. Ez időszak alatt több vizsgálatom is volt. (4 EKG, vérnyomásmérés, gerincröntgen, mellkas ultrahang, labor, gyomortükrözés). Az eredményeimre azt mondták, hogy kiválóak. Egyedül a gyomortükrözés során állapítottak meg enyhe fokú refluxot. Már 6 napja szedek Pantacid Flux 40mg, és Melox EP 15gm-os gyógyszereket. De a fájdalmaim nem enyhültek. Igy egyre kevésbé hiszek benne, hogy a reflux okozza a mellkasi fájdalmaimat. Tanácstalan vagyok, több orvos látott már, de nem tudtak mit kezdeni velem. Más tünetem csak pár napja van, hogy jobb oldalt a fejemnél néha szúró érzést érzek. De lehet ezt már csak az idegesség váltja ki belőlem, a mellkasi panaszok miatt. Ezt leszámítva nem élek stresszes életet. Kérem, segítsen, Ön szerint mi okozhat ilyen jellegű problémát?

    Előre is köszönöm gyors válaszát.

    Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ha a szív eredet kizárható, okként a reflux reális lehetőség, a gyógyszere lassan hatnak, a "kimaródott" nyelőcső lassan gyógyul. Néhány hónap szükséges, majd újabb tükrözés javasolt. E mellett javaslom, mozgásszervi eredet kivizsgálást, azaz gerinc rtg, MR javasolt, neurologiai vizsgálat, orhtopediai konzilium. Pl Tietze syndroma hasoló fájdalommal járhat.
    Sebészként más okot a háttérben nem tudok, ismétlődő panasz esetén személyes konzilium javasolt, leleteivel
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! 23 éves vagyok, heti rendszerességgel eljárok sportolni. Az edzés elején,…

    Tisztelt Doktor Úr!

    23 éves vagyok, heti rendszerességgel eljárok sportolni. Az edzés elején, mikor még a bemelegítő szakaszban vagyunk, (de azért rendesen elkezdünk mozogni) a nyakam bal oldalán kis feszülést érzek, mintha egy ér "merev lenne" de ez 5 perc után megszűnik, és utána egyáltalán nem fáj már. Lehet, hogy kicsit szűkebb ott az ér? Idő kell neki, hogy megszokja a hirtelen nagyobb vér áramlását? Egyébként semmilyen panaszom nincs, ezt a kis feszülést is csak most figyeltem meg az utóbbi időben.

    Válaszát köszönöm!
    Réka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Leírás szerit panasza inkább csont-izületi eredetű, érbetegség nem okoz ilyen tünetet. Ha tartósan fennáll, javasolt nyaki gerinc rtg, rheumatologiai konzilium
    Tisztelettel
    Dr Szabó GÁbor

  • Tisztelt Doktor Úr! 36 éves vagyok, kb. három hete a nyakam bal oldala fájni kezdett, majd mikor…

    Tisztelt Doktor Úr!
    36 éves vagyok, kb. három hete a nyakam bal oldala fájni kezdett, majd mikor már elviselhetetlennek tűnt elmentem orvoshoz, izomhúzódásra gyanakodva. Két orvosnál is jártam, mindkettő mást mondott, mint amire végülis fény derült. Következő héten eljutottam nyaki uh-ra, ahonnan azonnal a sürgősségire küldtek. Kiderült ugyanis hogy a nyaki vénámban tormbózis van, elég hosszan sajnos. A lakóhelyemen a kórházban több vizsgálatot is elvégeztek rajtam, többekközt mellkasi és nyaki-koponya ct-t. A tűdőmben szerencsére nem találtak rögöt, azonban a nyaki torombuson kívül a koponyámban igen. Elkezdtem kapni a hasamba injekciókat, majd syncumar tablettát, de mivel az INR még így sem volt megfelelő Warfarint kaptam amiből most napi 12,5 mg-ot szedek, így be tudták állítani a megfelelő INR szintet. Most az a kérdés, hogy mi váltotta ki a trombózist? A ct után a daganat lehetőségét "nagyrészt" kizárták, genetikai lehetőséget is, mondván akkor már hamarabb jelentkezett volna. Fennáll még valamilyen gyulladás lehetősége valamint hogy autoimmun betegségem van. A ct -n kimutattak egy esetleges arcüregi krónikus gyulladást, amivel ma fel is kerestem a szakorvost, szerinte az allergiám folyományaként alakult ki, de nem valószínűsíti hogy ez lenne az oka a trombózisnak. (hozzáteszem, hogy semmi fájdalom,stb. nincs az arcüregemben, ha tudtam volna hogy valami gond van biztos utánnajártam volna) Most ismét kaptam időpontot (egy hét múlva) arcüreg ct-re. Ha ez az arcüregi dolog sem a kiváltója a tromózisnak, akkor lehet hogy tényleg autoimmun betegségem lenne??? Az erre vonatkozó véreredményeim állítólag jövő január-februárra várhatóak. Itt a helyi kórházban úgy érzem nem igazán találkoztak hozzám hasonló gonddal küdző beteggel, meg is mondták, hogy ez egy ritka dolog és még nem is láttak ilyent, hogy ilyen fiatalon.... Hozzátenném, hogy soha nem volt semmi komolyabb betegségem, érrendszeri meg pláne. Szeretném megkérdezni, hogy Ön találkozott-e már ilyen betegséggel és esetleg kiválthatta-e más mint a fent felsoroltak. Én már teljesen belebetegedtem ebbe a dologba, sajnos nem igazán találok róla semmit itt a neten sem, az orvosok meg gyakorlatilag annyit mondtak el róla amit fent le is írtam. Nem tudom mire számítsak... kicsik még a gyerekeim és rettenetesen félek hogy nem látom őket felnőni. Azt még elmondanám, hogy a nyakam már nem fáj, gondolom a trombus már elkezdhetett szétoszlani, bár az ovosok szerint 2-3 hónap amíg teljesen eltűnik.
    Köszönettel: Gabi
    Mégvalami eszemejutott! Mi a véleménye a Pradaxa nevű gyógyerről? Jobb mint a Warfarin?
    Bocsánat, ha kissé hosszú voltam.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Klinikai gyakorlatomban több hasonló eset volt, megnyugtatom, nem halálos beteg. A nyaki véna kiesése semmilyen káros hatással nem jár. Oka lehet - leggyakrabban - helyi gyulladás, e mellett hormonzavar, véralvadási zavar, autoimmun betegség, mellkasi nyomódás( pl daganat), stb. A legrosszabbakat már kizárták Önnél, pl mellkasi CT kimutatott volna tumort. Véralvadási vizsgálat, genetikai laborvizsgálat indokolt , lehet egyes faktorok hiánya, mely gyógyítható vagy pótolható. Autoimmun leletet várja ki, az is kezelhető. Ha minden lelet negativ, véleményem szerint felejtse el a leírt tünetet, vélhetően nem ismétlődik. Véralvadásgátló mindaddig indokolt, míg haematologus kizárja a véralvadás genetikai zavarát. Pradaxa új szer, nagy tapasztalat nincs vele, de jó híre van, hatékony.
    Ha helyben elakadt a vizsgálat, Klinikánkon keressen fel minket, angiologus belgyógyászunk foglalkozik hasonló kivizsgálásokkal
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt doktor úr ! Néhány hónapja érzem,hogy időnként diszkréten bele-bele nyílalik a köldökömbe…

    Tisztelt doktor úr !

    Néhány hónapja érzem,hogy időnként diszkréten bele-bele nyílalik a köldökömbe a fájdalom.
    Ön szerint ennek mi lehet az oka ? Valamire utal ez ?
    Normál testsúlyom van.
    Esetlegesen ha fokozódna a fájdalom kihez kellene fordulnom ?

    Köszönöm válaszát,Klára.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A tünet oka lehet kezdődő hasfali sérv, esetleg a gerinc felől övszerüen előhúzódó, kisugárzó idegbántalom.
    Javasolt általános sebészeti és orthopediai vizsgálat
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdésem lenne Önhöz hogy pár napja elkezdett kicsit zsibbadni és…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Olyan kérdésem lenne Önhöz hogy pár napja elkezdett kicsit zsibbadni és fázni a bal lábam. De ez nem állandó hanem csak akkor jön elő ha ülök. Ehhez tartozik hogy ülő munkát végzek. Talán ez lehet az ok? Ugye nincs érszűkeletem vagy esetleg valamilyen más érbetegségem? Még nagyon fiatal vagyok.

    Válaszát köszönöm

    Tisztelettel: Róbert

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Tünete, panasza első lépésben nem tűnik érszűkületesnek, inkább idegbántalom okozhatja, azaz a gerinc becsípődése, vagy a lábhoz menő ideg gyulladása. Ettől függetlenül, fiatal kor ellenére érbetegség sem zárható ki, esetleg cukorbetegség (diabetes) első jele lehet.
    Javasolt rheumatologiai, orthopedia, neurologiai, érsebészeti és diabetologiai vizsgálat. Amely szak orvosa megtalálja a baj okát , a szerint célzott kezelés javasolt
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Most már bemásolom a CT lelet részletét,így pontos-így kellett volna kezdenem:Az aortaív legkisebb…

    Most már bemásolom a CT lelet részletét,így pontos-így kellett volna kezdenem:Az aortaív legkisebb átmérője 15mm.(erre mondta a kardiológus az ascendens szűkületet)A bal oldali art. carotis communis eredése után az aortán tágulat azonosítható,melynek legnagyobb átmérője 65mm.Az aorta descendens átmérője a mellkas középső harmadában 23mm.(ez is szűk a kardiológus szerint).Panaszom nincs.
    Ezzel a lelettel a Bajcsy kórházba irányítottak.
    Szeretném-most már tényleg utoljára-megkérdezni:a leírt méretek milyen műtétet igényelnek,hol vágnak?Esetleg mind a 3 rossz?
    Esetleg meg tudná mondani-tudom,hogy ez nehéz-hogy mennyi időt kell a kórházba töltenem,ill mikor mehetek vissza dolgozni?-főként könnyű,irodai munka,az esetleges emeléseket el tudom kerülni,45 éves vagyok.
    Köszönöm türelmét

    Yvett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Ezúttal kb negyedszer válaszolok kérdésére. Köszönöm, hogy a CT leletet is leírta, így érdemi válasz adható. 65mm-es tágulat (és nem szükület) esetén érsebészeti műtét során a kitágult szakasz pótlása szükséges, egy műérrel. Elhelyezkedése szerint nehéz műtét várható. Bajcsy Kórházban ismereteim szerint nem végeznek ilyen jellegű műtétet, vagy igen ritkán, a hasonló műtéteket nálunk az Érsebészeti Klinikán operáljuk. Megközelitése a korábbi válaszomhoz képest magasabban történik, a tágulat a mellkasi csúcsi regioban van. Gyakran előtte nyaki áthelyezési érműtét szükséges. Utóbbi beavatkozás egy esetleges más jellegű műtét esetén is szükséges lehet, utóbbi esetben a műeret nem mellkas nyitással, hanem a lágyék felől vezetjük fel - Ct és beteg ismerete alapján egyedi tervezést igénylő műtét. Műtét kb 2-3 hét a kórházban, utána fokoazos gyógyulás, teljes terhelhetőség várható. Műtét mindenképpen szükséges
    Ha a Bajcsy Kórház nem vállalja, keressen fel előjegyzés után az ambulancián
    Üdvözlettel
    Dr Szabó GÁbor

  • Szép estét kívánok! Elnézését kérem,de előző kérdésemben tévesen írtam:az aorta descendens…

    Szép estét kívánok!

    Elnézését kérem,de előző kérdésemben tévesen írtam:az aorta descendens mellkasi szakaszán lévő szűkületről van szó.Az aorta ascendens normális tágasságú,az aortaív 15mm.
    Köszönöm szépen

    Yvett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A descendes jelentős szűkülete esetén érsebészeti műtét szükséges. Bal 5-6 borda magasságban nyitjuk meg a mellkast, két bordaközött, kb 20cm hosszan, innen elérhető az egész leszálló aorta. Műtétnél a szükületnél folttal történő tágitást vagy rövid szakasz pótlást végzünk.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Szép estét kívánok! Pontosítanám a 658-as kérdésemet. Az aorta ascendens mellkasi szakaszán…

    Szép estét kívánok!

    Pontosítanám a 658-as kérdésemet.
    Az aorta ascendens mellkasi szakaszán lévő tágulat műtétről lenne szó

    Yvett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    1. A felszálló aorta műtétét szívsebészek végzik, a mellkas közepén, elől a szegycsontot hosszában megnyitva.
    2. CT lelet adott regioban is pontos véleményt ad, elhihető lelet
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Dr.Úr! A mai napon az alábbi nyaki Uh vizsgalatot végeztek el,kérném szives tájekoztatasat…

    Tisztelt Dr.Úr!


    A mai napon az alábbi nyaki Uh vizsgalatot végeztek el,kérném szives tájekoztatasat a tovabiakat illetően,melyet előre is köszönök:

    Az ITM 1mm
    Az előző vizsgalatnál mko,az ICA kezdeti szakaszan kimutatott krörös.meszes plakk-rends jelenleg is megyfigyelhatő.MKo,az ICA kezdeti szakaszan kanyarulat látható,mely job oldalon kifejezettebb.

    Jobb o.on az aramlasi sebesseg 130,bal o.lon140cm⁄ sec. A diastoles végsebeeseg jobb o.on35,bal o.-on 45 cm⁄sec.

    Bal o.-on ECA eredeseben jelentős "gomblyuk"stenosis észlelhető.A jobb v.s.ECA eézáródott.A jobb a.vertebralis nem azonosítható.
    A bal a.vertebralis vaskos ,benne keringesi antaograd.
    Az a.subclaviakban a keringés megtartott.

    Vélemény:

    A jobb ICA-ban max.50,bal ICA-ban 55 % stenosis.

    Ismételten kérem szives velemenyezeset,melyet köszönök!

    Tisztelette,Marika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A leírt kép egy előrehaladott érszükületes betegséget mutat. Érsebészeti teendő nincs, de gyógyszer kötelező: aspirin protect és statin (atorva, Simvastatin, Zocor, vagy bármi) feltétlenül szükséges, hogy a nyaki ér ne szüküljön tovább. Ha a szükület eléri a 7o%-ot, angiographia(érfestés) és műtét lesz szükséges. Napi bőséges folyadék fogyasztás, vérnyomása kissé magasabbra beállítása (kb 140-150Hgmm) javasolt. Fél évente nyaki UH indokolt
    Érsebésztei konzilium a fenti szükület elérése esetén indokolt.
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Kedves Doktor Úr! 34 éves férfi vagyok, 27 éves koromban műtöttek visszérrel, törzs és oldalági…

    Kedves Doktor Úr! 34 éves férfi vagyok, 27 éves koromban műtöttek visszérrel, törzs és oldalági egyaránt (valószínűleg az állómunka és öröklött hajlam miatt) Sok tágult visszerem volt, fájt és dagadt a lábam, tehát nem volt kérdés a műtét. Azóta ez a lábam viszonylag rendben van. Mostanra a másik lábamon is jelentkezett a probléma, annak ellenére, hogy felhagytam az álló munkával. Korántsem olyan rossz az állapota mint a másiknak volt, de a billentyű elégtelenséget itt is megállapították. Néhány oldalági van enyhén kitágulva, illetve a törzságnak egy kb 10 cm-es szakasza térdnél. Panaszt inkább csak nyáron okoz az utóbbi. Most kénytelen leszek megint álló munkát végezni. Kérdésem, hogy hosszú távon mivel járok jobban: ha most megműttetem, amíg még nem okoz durva panaszt és nem túl sok a tágult ér, vagy várok amíg esetleg több lesz. Az egészséges erek szempontjából mi a jobb, ha terhelem még a tágult vénákat, vagy esetleg ez előbb rontja azok állapotát is? Mindkét lábból ebben az életkorban kivett főtörzsi véna hosszú távon nem okoz-e életminőség romlást? Magától a beavatkozástól egyébként nem tartok. Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Műtét nem kötelező, de a lábát védeni kell: tartós ülés, állás, repülés idejére, munkavégzése alatt II-es compressios gyógyharisnya javasolt. Ez szoros, de viselhető és a lábát igen jó hatásfokkal védi a vénás elégtelenség szövödményeitől. Ha ez nem megoldható, vagy "megunta" a harisnyát, a műtét indokolt. Műtét után - az anamnézise ismeretében - tartósan indokolt megelőzést szolgáló I-es compressios, az előzőnél jóval kevésbé szoros térdig érő gyógyharisnya viselése. Fiatal ember, rossz örökölt hajlammal - ennyi mindenképpen tartósan szükséges. Ilyen lábnak a statikus helyzet (lógás, állás) a terhelés, míg a séta, mozgás , sport jót tesz. A külső véna hiánya a későbbiekben panaszt nem okoz, ha elégtelen, amúgy is a belső rendszer működik. Ép véna nyilván nem eltávolitandó, jól jöhet még későbbi életkorban pl coronaria műtéthez...
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • én egy 33éves nő vagyok. nekem kb 15éve elkezdet egyszerűen minden további nélkül a bokám belsőfalában…

    én egy 33éves nő vagyok. nekem kb 15éve elkezdet egyszerűen minden további nélkül a bokám belsőfalában sebesedni fekélyesedni de 1cm nagyságban. majd elmult kezelés után, betadine majd pár év és ujra. voltam vele szegeden kórházba. nemtudják mi az oka. majd Budapest Máriautca bőrklinikán, góckeresésre mandulámat kivették ott találtak gócot.Maripent kaptam rendbe jöttem, majd Babát vártam gondolom a terhesség suj megterhelés belesegített és ismét kb 5év ismét kialakult. akkor vissza budapest bőrklinikán máriautcában és, szövettant akartak venni, megijedttem nem járultam hozzá. semmit nem adttak rá pihenés szigorú láb pihenés megint elmult. most eltelt 3év és jelenleg megint sebesedik kezd fekélyesedni. nem tudok mitévő legyek. mi lehet ez. mitöl lehet. kérném a maga véleményét. mit ajánlana. mert ez már sok nagyon sok.előre is köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    A tünet oka vénás keringési zavar is lehet. Igazolásához érsebészeti vizsgálat, vénás duplex szükséges. Ha a vénás rendszer beteg, elégtelen, visszérműtét a tüneteken segít, nem fog a seb kiújulni. Ha bizonytalan a lelet, angiologiai belgyógyász javasolt ( pl vrt vizsgálat), gyógyszeres kezelés, infusisok, compressio. Ha a vénás rendszer teljesen ép, a szövettani vizsgálat indokolt
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Ma voltam gerinc CT vizsgálaton.Már több hónapja fáj a fejem a vérnyomásom…

    Tisztelt Doktor Úr! Ma voltam gerinc CT vizsgálaton.Már több hónapja fáj a fejem a vérnyomásom magas, szédülök,és zsibbad a kezem. Szeretném a véleményét kérni erről a leletről .Lehetnek a panaszaim ez az eredmény miatt?mit jelent az hogy enyhén kyphoticus és a felső szakaszon torsio látható?C.VIdiscus körkörös protrusiot mutat?a gerinccsatornát enyhén szűkiti? CT.gerinc Lelet: A gerinc íve diszharmónikus,enyhén kypotikus,és a felső szakaszon torsio látható.
    A csigolyák érdemi körülírt eltérést nem mutatnak.
    Az atlanto-dentalis izületben a dens aszimetrikus helyzetű,de az atlanto-dentalis távolság nem nagyobb.
    A C.VI. discus körkörös protrusiot mutat, a gerinccsatornát enyhén szűkiti. Nagyon szépen kérem mondja el véleményét.Tisztelettel várom Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó Viktor Gábor

    Tisztelt Kérdező!
    Tünete, panasza mozgásszervi eredetű, a CT a gerinc betegségét igazolta, ez az oka panaszának. Javaslom, keresse rhumatologus vagy idegsebész tanácsát, szakrendelését. Fizikotherapia, rosszabb esetben műtét segíthet tünetein
    Üdvözlettel
    Dr Szabó Gábor